Posts

Showing posts from March 14, 2010
PERJANTAI 19.03.10

1. PIENI islamilainen ryhmä Ansar al-Sunna ilmoittautui al-Aksan ohella Kassam-raketin
ampujaksi, joka surmasi thaimaalaisen työntekijän torstaita. Raketti iski Netiv HaÁsaran moshavissa suoraan kasvihuoneeseen ruhjoen sitä pahoin ja heittäen pieniä kasvipurkkeja joka suuntaan. Kasvihuoneen viereen on asennettu pieniä sirpalesuojia, joihin ehtii 15 sekunnissa, mutta useat työntekijät vain heittäytyvät maahan hälytyssireenin kuuluessa.

Raketti oli ammuttu syvältä Gazassa, sillä sen iski maahan noin minuutin kuluttua hälytyksen jälkeen. IDF:n taholta kerrotaan, ettei raketti ollut Hamasin ampuma, joka on pyrkinyt välttämään yhteenottoa IDF:n kanssa rakentaessaan diplomaattista luotettavuutta.
Gazassa vierailulla ollut EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton kutsui tilannetta kammottavaksi, mutta hänen vierailunsa Gazassa sujui turvallisesti.

APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon vieraili tapahtumapaikalla torstai-iltana todeten, että tämä oli yksi 12 000:sta raketis…
TORSTAI 18.03.10

1. USA:N ARMEIJAN joukkojen (Centcom) komentaja Egyptistä Pakistaniin kenraali David Petraeus on joutunut tahtomattaan mukaan väärän informaation levittämiseen maailmalla. Siihen ovat syyllistyneet myös israelilaiset lehdet. Väärän informaation levittäjäksi todetaan INN:n artikkelissa Foreign Policyn toimittaja Mark Perry, joka israelilaisen vasemmistoalaisessa lehdessä Yediot Aharonot olleeseen artikkeliin viitaten kertoo omassa artikkelissaan nimellä ”The Petraeus Briefing: The Biden Embarrassment is not the whole story” (Petraeus tilanneselostus: Bidenin hämmennys ei ole koko tarina), että kenraali David Petraeus varoitti selostuksessaan, että Israelin ja PA:n välinen ongelma vaarantaa amerikkalaisten sotilaitten hengen Irakissa, Afganistanissa ja Pakistanissa.

YEDIOT AHARONOTIN artikkeli alkaa toteamuksella, että ”varapresidentti Biden kertoi Netanyahulle, että se mitä te teette täällä vaarantaa amerikkalaisten sotilaitten hengen Irakissa, Afganistanissa ja …
KESKIVIIKKO 17.03.10

1. KOMMENTAATTORIT Israelissa ihmettelevät, miten kutsua Jerusalemissa
puhjenneita väkivaltaisuuksia, joita ei parhaalla tahdollakaan voitane kutsua vain mielen-osoituksiksi. Hamas kutsuu niitä kolmanneksi intifadaksi, joku Fatahin johtaja an antanut niille nimen Al-Quds-intifaga. Kolumnisti Abe Selig julistaa JP:n artikkelissaan: ”Unohda intifada, tämä on sotaa”. Selig referoi tässä haastattelemaansa palestiinalaista, Jerusalemin vanhankaupungin asukasta nimimerkillä M. ”Koko kaupunki on tulessa tänään”, julistaa M. katsellen Kalliomoskeijan suuntaan lukemattomien roskapönttöjen palaessa kitkerän savun noustessa taivaalle, jossa poliisin helikopterit kaartelevat seuraten tilanteen kehitystä. Abe Selig kulkee seuralaisensa M:n kanssa joitain katuja Wadi Joz alueella lähellä Öljyvuorta, vaikka M. varoittaakin, että tilanne on vaarallinen ja että hänen vaimonsa on huolissaan hänen turvallisuudestaan. Uteliaisuus ja kiihko voittavat varovaisuuden. (JP)

2. ISRAEL…
TIISTAI 16.03.10

1. HURVAN SYNAGOGA Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelissa avattiin eilen
illalla satojen ihmisten todistaessa tilannetta. Kuin ennakoiden yleisen ilmapiirin muutosta säätila maassa muuttui yllättäen iltapäivän kuluessa hiekkamyrskyn tuomasta helteestä viileän kosteaksi ja vähäiseksi sateeksi.
Tämä synagoga, jonka nimi Hurva tarkoittaa rauniota eikä siten liene paikalla olleitten mutta tuhottujen aiempien synagogien nimi, vihittiin käyttönsä oltuaan hyödyttömänä rauniokasana 62 vuotta Jordanian arabilegioonan räjäytettyä edellisen pyhätön 1948.

VIHKIMISTOIMITUSTA johtivat ashkenazi-päärabbi Yona Metzger ja Knessetin puhemies Reuven Rivlin, joka luki isoäitinsä kuvauksen Hurvan synagogasta ennen sen hävitystä: ”Jerusalemia ympäröiviltä kukkuloilta Hurva nousee esiin. Ja kun se nousee, se on kuin kuu taivaan tähtien joukossa.”
PAARABBI Metzger puuttui huhuihin, että juutalaiset aloittavat nyt kiireiset toimet kolmannen Temppelinsä rakentamiseksi: ”Älkää kuunnel…
MAANANTAI 15.03.10

1. TÄNÄÄN, Nissankuun ensimmäisenä päivänä (alkaa auringon laskiessa) 5770 juutalaisen kalenterin mukaan, vihitään käyttöönsä Hurvan synagoga Jerusalemin vanhankaupungin juutalaisessa korttelissa. Tämä juutalainen pyhättö rakennettiin ensimmäisen kerran 1700-luvun alussa rabbi Judah Oikeamielisen mukana Moraviasta ja Saksasta tulleen 1500 ashkenazi-juutalaisen toimesta, mutta koska he eivät pystyneet maksamaan arabeilta ottomaaniviranomaisten lahjusten maksamiseksi ottamiaan lainoja takaisin, arabit polttivat synagogan ja karkottivat juutalaiset asukkaat v. 1720.

ULKOMAISTEN taloudellisten ja diplomaattisten avustusten myötä synagogan uudelleen rakentaminen aloitettiin 1855. Synagogan suunnitteli Turkin sulttaanin oma arkkitehti Assad Efendi, jonka suunnittelema pyhättö poikkesi täysin muslimien toisille uskonnoille sallimista pyhätöistä muodoiltaan ja näyttävine kupoleineen. Kannustava tekijä juutalaisten valmiuteen synagogan rakentamiseksi oli Vilnan Gaon, j…
SUNNUNTAI 14.03.10

1. ISRAELISSA huokaistiin helpotuksesta Bidenin muutettua välillä jo uhkaavan kriittiseksi muuttuneen tunteensa Israelia kohtaan ymmärtäväksi saatuaan mielestään järkeenkäyvän selityksen ja anteeksipyynnön Netanyahulta koskien Jerusalemin Ramat Shlomo lähiöön suunnitellun 1600 asuntoyksikön rakennussuunnitelmia.

MUTTA helpotuksen huokaus oli ennen aikainen. Israelin johto ei tajunnut, että Obaman hallituksessa on voimia – hänen itsensä lisäksi – jotka vain odottivat tilaisuutta lisätä painostusta Israelia kohtaan lisämyönnytysten saamiseksi palestiinalaisille ja varmistaakseen Israelin tuen Obaman omaksumalle muslimeille myönteiselle politiikalle.

Asialle pantiin ulkoministeri Hillary Clinton – jos hän nyt taivuttelua tarvitsikaan, hänellä on kana kynimättä Netanyahun kanssa - , joka antoi täyslaidallisen perjantaina. Hänen puheensa ei järkyttänyt vain Netanyahua, vaan ADL, Anti Defamation League, johtaja Abraham Foxman sanoo olleensa shokissa ja tyrmistyn…