Friday, March 19, 2010

PERJANTAI 19.03.10

1. PIENI islamilainen ryhmä Ansar al-Sunna ilmoittautui al-Aksan ohella Kassam-raketin
ampujaksi, joka surmasi thaimaalaisen työntekijän torstaita. Raketti iski Netiv HaÁsaran moshavissa suoraan kasvihuoneeseen ruhjoen sitä pahoin ja heittäen pieniä kasvipurkkeja joka suuntaan. Kasvihuoneen viereen on asennettu pieniä sirpalesuojia, joihin ehtii 15 sekunnissa, mutta useat työntekijät vain heittäytyvät maahan hälytyssireenin kuuluessa.

Raketti oli ammuttu syvältä Gazassa, sillä sen iski maahan noin minuutin kuluttua hälytyksen jälkeen. IDF:n taholta kerrotaan, ettei raketti ollut Hamasin ampuma, joka on pyrkinyt välttämään yhteenottoa IDF:n kanssa rakentaessaan diplomaattista luotettavuutta.
Gazassa vierailulla ollut EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton kutsui tilannetta kammottavaksi, mutta hänen vierailunsa Gazassa sujui turvallisesti.

APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon vieraili tapahtumapaikalla torstai-iltana todeten, että tämä oli yksi 12 000:sta raketista Gazasta Israeliin. Hän syytti siitä Hamasia, joka kiihotti kansaa väkivaltaan pitkin viikkoa. Hän valitti, että Israelin ojentamaan rauhankäteen vastapuoli vastaa väkivallalla, ja kehotti palestiinalaisia tulemaan keskusteluihin ilman ennakkoehtoja; mutta hän vaati kiihotuksen lopettamista. Ayalon sanoi Goldstonen raportista, että se on harrastelijamainen, moraaliton ja kiihottaa väkivaltaan. Hän vakuutti, että raportin kanssa tai ilman sitä Israel tulee puolustautumaan hyökkäyksiä vastaan. Hän kehotti niitä, jotka äänestivät raportin hyväksymisen puolesta, tulemaan ja katsomaan sen seurauksia.

IDF:N edustaja kertoi medialle, että Ansar al-Sunna on pieni al-Qaidan ja kansainvälisen jihadin kanssa suhteissa oleva islamilainen ääriliike. Siihen kuuluu muutamia tuhansia kannattajia ja muutamia satoja aseellisia miehiä, jotka siirtyivät siihen Hamasin joukoista sen omaksuman kannan vuoksi pidättyä hyökkäyksistä toistaiseksi.

ISRAEL harkitsee sopivia vastatoimia, joilla ei häirittäisi orastavia toiveita rauhan-keskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa ja toiseksi, ettei sillä lisättäisi sytykkeitä ilmankin tulenarkoihin suhteisiin USA:n hallituksen kanssa. Apulaispääministeri Silvan Shalom sanoi, että väkivaltaan tullaan vastaamaan voimalla. Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai kokosi kotirintaman turvallisuusjohtajia keskustelemaan, miten Gazan läheisyydessä olevia maatiloja tulisi suojata. Kehitteillä oleva Iron Dome puolustusjärjestelmä on tarkoitus asentaa käyttöön lähi aikoina, mutta Ehud Barak ei kiirehdi sitä, sillä yksi vastaohjus maksaa 50 000 USD.
Netiv Ha´Asara Moshav sijaitsee 400 metrin päässä Beit Lahiyan kaupungista Gazassa. 2005 Gazan vetäytymisen yhteydessä moshavin paikoitusalue muutettiin Armeijan tukikohdaksi ja moshav ympäröitiin sähköistetyllä aidalla tunkeutujien estämiseksi; osa aidasta rakennettiin betoniaitana sala-ampujien varalta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171319

2. IAF teki aamulla kuusi ohjusiskua Gazan kaistalle vastaiskuna eilen sieltä ammuttuun
Kassam-rakettiin, joka surmasi 33-vuotiaan thaimaalaisen työntekijän. IAF:n iskut kohdistuivat salakuljetustunneleihin, kahteen avoimeen kenttään Khan Yunisissa ja yhteen metalli-verstaaseen Gazan kaupungissa. Kaksi henkilöä haavoittui iskuissa palestiinalaislähteiden mukaan. Matan Vilnai vakuutti, ettei Israelilla ole mitään aikomuksia tai tarvetta kiihdyttää yhteenottoja Hamasin kanssa, jota hän syytti raketti-iskusta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3865034,00.html

ISRAELIN kansallinen vakuutusinstituutin (NII) taholta kerrotaan, että surmansa saanut thaimaalainen työntekijä nauttii sen suomia täysiä oikeuksia. Hänet luokitellaan terrorismin uhriksi, ja hänen perheelleen maksetaan samat lain määrittelemät korvaukset kuin Israelin kansalaisille. NII maksaa hänen ruumiinsa kuljettamisen Thaimaalle sekä hautauskustannukset siellä. Se on jo informoinut asiasta Thaimaan lähetystöä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136599

3. USA:N JA ISRAELIN väliset suhteet ovat jonkinasteisessa kriisissä, vaikka tätä termiä
pyritäänkin välttämään. Selityksiä siihen tarjotaan monenlaisia ja eri suunnilta, mutta perimmäinen syy lienee syvä epäluottamus ellei peräti vastenmielisyys, mitä Obama tuntee Israelia ja pääministeri Netanyahua kohtaan. Mistä taas tämä johtuu, ulottuu jo paljon syvemmälle Obaman henkilökohtaiseen vaikutteiden omaksumiseen ja ympäristöön, jossa se kehittyi. Hänen marxilaiset juurensa mainitaan toistuvasti, joka ilmenee hänen henkilö-valinnoissaan kuten myös hänen toteuttamissaan ohjelmissa presidenttinä.

OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell viivytti Israelin matkaansa Obaman toivomuksesta katsoakseen, mihin maitten välisten suhteitten hoito johtaa. Hänen uskotaan kuitenkin matkustavan Israeliin sunnuntaina, jolloin hän tapaa sekä Netanyahun että Ehud Barakin, jonka pääministeri pyysi mukaansa AIPAC:n kokoukseen Yhdysvaltoihin, ennen heidän matkaansa sunnuntai-iltana.

NETANYAHU laatii Obaman hallituksen vaatimaa vastinetta Clintonin esittämään ultimaatumiin perjantai-iltana, jossa hän vaati Israelilta sitoumuksia kolmeen pääkohtaan. Netanyahun ei uskota suostuvan rakentamisen kieltämiseen Jerusalemin itäosissa, mutta hän ehdottanee määrättyjä myönnytyksiä molemmilta osapuolilta, joista Israelin turvallisuus-kabinetti keskusteli sapatin jälkeen. Netanyahu soitti Clintonille Moskovaan torstai-iltana, jonka aikana hänen kerrotaan esittäneen omat ehdotuksensa.

OBAMA ON tiettävästi kieltänyt läheisiä avustajiaan, Clintonia tai Bideniä, tapaamasta Netanyahua, ennen kuin erimielisyydet on selvitetty. Hän itse oli suunnitellut Indonesian matkaa, mutta peruutti sen voidakseen keskittyä terveyshoidon lakiesityksen läpäisemiseen kongressin äänestyksessä. Lienee toiveajattelua kuvitella, että hän järjestäisi tapaamisen näissä oloissa Netanyahun kanssa. Edellinen tapaaminen tapahtui 2009 marraskuussa, joka tapahtui ilman ennakkosuunnittelua ja joka epäonnistui pahasti, silloinkin vaikeissa oloissa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171318

4. POLIISI jatkaa hälytysvalmiuttaan Jerusalemissa ainakin tämän päivän ajan, jolloin
muslimit pitävät rukoustilaisuutensa Temppelivuorella. Poliisi antoi turistien nousta vuorelle tilanteen rauhoituttua jännittyneen tiistaipäivän jälkeen, mutta seuloo vuorelle nousevia muslimeja iän perusteella. Tiistain väkivaltaisuudet nousivat Hurva synagogan avaamisen seurauksena maanantai-iltana.
POLIISI siirsi oikeistolaisten (lue kansallisten) järjestämän marssin Silwanin kaupunginosaan huhtikuun loppupuolelle, osaksi johtuen jännityksestä pääkaupungissa, osaksi siksi, kunnes edessä olevat juutalaisten ja kristittyjen pääsiäisjuhlallisuudet on ohitettu.

POLIISI kertoo, että 75 palestiinalaista ja Israelin arabia on edelleen pidätettyinä ja että he olivat aktiivisesti osallistuneet väkivaltaan.
Mutta myös 15 poliisia haavoittui kivistä ja muista mielenosoittajien heittelemistä esineistä.
Poliisin edustaja Miki Rosenfeldt kertoo, että yksi Reutersin kameramies haavoittui myös hänen osuneesta kivestä. Ras al-Amud lähiössä poliisia ammuttiin käteen, muuten tuliaseita ei juuri käytetty. Hän kertoo, että poliisi pyrki suojelemaan upseereitaan, mutta samalla pyrki hillitsemään omia toimiaan, käyttäen savu- ja tainnutuskranaatteja.
Rosenfeldt ilmaisi tyytyväisyytensä poliisin toimiin, eikä väkivalta lopulta päässyt kehittymään siihen voimaan, johon oli kaikki edellytykset olemassa.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171335

5. UUTISOTSIKOITA
- Kansallisen infrastruktuurin ministeri Uzi Landau kehottaa kehittämään vaihtoehtoisia energiamuotoja, jotta riippuvuutta öljystä voitaisiin pienentää. Hän vetosi tässä sekä USA:n että kansainvälisen yhteisön tukeen, jolla samalla voitaisiin pienentää lännelle vihamielisten ryhmien rahoitusta. Israelin suurin tuulivoimaa käyttävä yritys rakennetaan Eilatin vuorille. Landau matkustaa Yhdysvaltoihin AIPAC:in kokoukseen. (JP)
- Kinneretin rannalla löydetyt rauniot luultiin ensin synagogan raunioiksi, mutta tutkimuksissa arkeologit havaitsivat ne Umayyad dynastian (661-750) aikana rakennetun palatsin al-Sinnabran raunioiksi. Tämän dynastian aikana rakennettiin Kalliomoskeija Temppelivuorelle. (JP)
- Elisabeth A Kennedy kertoo JP:n artikkelissaan, että arabit ovat menettämässä uskonsa Obaman hallitukseen, koska paljon luvattiin mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. He ovat seuranneet viimeistä sanan-vaihtoa USA:n ja Israelin välillä Ramat Shlomon 1600 asuntoyksikön rakentamisen yhteydessä ja katsovat, että päätellen Clintonin pehmeämmästä terminologiasta USA tulee kuitenkin lopulta kannattamaan Israelia palestiinalaisten kustannuksella. (JP)
- Unkari vahvisti lain, jonka mukaan holokaustin kieltäminen on rikos. (JP)
- USA painostaa Venäjää, että se viivyttäisi Iranille rakentamansa Bushehrin ydinlaitoksen valmistumista, mitä Venäjä pitää kohtuuttomana. Venäjän asenteeseen vaikuttanee uskottavuustilanne, sillä Bushehrin valmistumista on siirretty useaan kertaan, ja se kilpailee maailmalla useitten ydinlaitosten rakentamisesta. Venäjä rakentaa 12 ydinlaitosta Intiaan.(JP)
- Haaretz kertoo, että teettämänsä gallupin mukaan 69 % israelilaisista pitää Obamaa rehellisenä ja ystävällisenä Israelia kohtaan. 48 % katsoo, että Israelin tulee jatkaa Jerusalemin rakentamista; 41 suosittaa suostumista USA:n tekemään ultimaatumiin. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1157626.html
- JP:n julkistama gallup sanoo ihan muuta: Maagar Mohotin tekemän gallupin mukaan 75 % katsoo, että Obaman hallitus kiihtyi liikaa, 25 % katsoi sen toimineen tilanteen mukaan ja 17 % hyväksyi sen oikeutettuna. Toisen gallupin mukaan 63 % katsoi, että USA:n kritiikki Netanyahua vastaan vahingoitti rauhan-prosessia; 31 % katsoi, ettei sillä ollut vaikutusta. 82 % labour-äänestäjistä katsoi, että Obama oli vähentänyt rauhanmadollisuuksia, 70 % Kadiman äänestäjistä ajatteli samoin. Iranin käsittelemisestä 67 % katsoi, että Obama toimii oikein, 9 % sanoi ei ja 24 % ei osannut sanoa. 1 % oli hyvin tyytymätön Obaman tapaan hoitaa Iranin ydinsuunnitelmaa. (JP)
- Eräs muslimi Itä Jerusalemissa väittää omistavansa Hurva synagogan tontin. Hän on lähettänyt papereitaan YK:lle ja EU:lle ja muihin instansseihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136603

Thursday, March 18, 2010

TORSTAI 18.03.10

1. USA:N ARMEIJAN joukkojen (Centcom) komentaja Egyptistä Pakistaniin kenraali David Petraeus on joutunut tahtomattaan mukaan väärän informaation levittämiseen maailmalla. Siihen ovat syyllistyneet myös israelilaiset lehdet. Väärän informaation levittäjäksi todetaan INN:n artikkelissa Foreign Policyn toimittaja Mark Perry, joka israelilaisen vasemmistoalaisessa lehdessä Yediot Aharonot olleeseen artikkeliin viitaten kertoo omassa artikkelissaan nimellä ”The Petraeus Briefing: The Biden Embarrassment is not the whole story” (Petraeus tilanneselostus: Bidenin hämmennys ei ole koko tarina), että kenraali David Petraeus varoitti selostuksessaan, että Israelin ja PA:n välinen ongelma vaarantaa amerikkalaisten sotilaitten hengen Irakissa, Afganistanissa ja Pakistanissa.

YEDIOT AHARONOTIN artikkeli alkaa toteamuksella, että ”varapresidentti Biden kertoi Netanyahulle, että se mitä te teette täällä vaarantaa amerikkalaisten sotilaitten hengen Irakissa, Afganistanissa ja Pakistanissa”. Obaman kansliapäällikkö Rahm Emanuel kiistää tämän todeten, ettei Biden kertonut mitään sellaista.
MARK PERRY, joka toimi Jasser Arafatin neuvonantajana ja jolla on pitkä Israelin vastainen historia, väitti artikkelissaan, että Petraeus antoi selostuksen amiraali Mullenille ja lähetti selostuksen Valkoiselle Talolle, jossa hänen sanotaan kertoneen ”kasvavasta käsityksestä arabijohtajien keskuudessa, ettei USA pysty vastustamaan Israelin tahtoa, että valtaosaltaan arabien kannattama CENTCOM oli menettämässä luottamuksen Amerikan lupauksiin ja että Israelin jyrkkyys Israelin ja palestiinalaiset välisessä konfliktissa murentaa Amerikan aseman alueella ja vaarantaa amerikkalaisten sotilaitten hengen”.

INN toteaa artikkelissaan, että Petraeus kertoi senaatille, että Israelin ja palestiinalaisten välisellä konfliktilla on suuri vaikutus strategiseen ajatteluun alueella, jolla CENTCOM toimii, mutta hän ei sanallakaan viitannut, että se vaarantaisi amerikkalaisia sotilaita.
PERRY kertoo artikkelissaan, että Petraeuksen selostus iski pommin tavoin Valkoiseen Taloon. Todellisuudessa se ei koskaan mennyt sinne, kuten monet lähteet totesivatkin, niiden mukana INN ja ”Commentaryn” toimittaja Max Boot. Boot kirjoittaa, että Mark Perryn artikkeli oli virheellinen. Petraeus piti selostustilaisuuden henkilökunnalleen tilanteesta Länsirannalla, jonka vaikutukset arabimaailmassa aiheuttavat huolta CENTCOM:n parissa. Mitään sen enempää Petraeus ei sanonut. Perry kertoo artikkelissaan, että Petraeus kehotti selostuksessaan Valkoista Taloa liittämään Juudean, Samarian ja Gazan kaistan osaksi CENTCOM:in toiminta-aluetta, mistä Boot sanoo voitaneen pitää järkevänä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136575

2. JERUSALEM POST puuttuu myös etusivun kirjoituksessaan kenraali Petraeuksen selostukseen senaatin armeijanpalvelujen komitealle. Jpost kertoo Petraeuksen kertoneen komitealle tiistaina, että ”Arabien ja Israelin välinen konflikti vaikeuttaa Amerikan mahdollisuuksia edistää intressejään Lähi Idässä, kuumentaa Amerikan vastaisia tunteita ja rajoittaa Amerikan strategisia kumppanuuksia arabihallitusten kanssa”.
PETRAEUS sanoo konfliktin olevan yksi ”epätasapainon juuria” ja ”esteitä turvallisuudelle” alueella – mikä avustaa al-Qaidaa – ja vakuuttaa, että vakava edistys rauhanprosessissa voisi heikentää Iranin vaikutusta, koska se käyttää konfliktia verukkeena kiihdyttääkseen tukeaan käyttämilleen terroriryhmille, kuten Hamas ja Hizbullah.
PETRAEUS arvioi, että USA:n vakuuttava ponnistus Arabien ja Israelin välisessä konfliktissa, joka tarjoaisi alueellisille hallituksille ja kansoille tien saavuttaa kaikenkattava ratkaisu kiistoihinsa, voisi heikentää Iranin ”sotilaallisen vastarinnan” politiikkaa.

JP TOTEAA, että Israel on aiemmin vastustanut pyrkimyksiä liittää Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti osaksi laajempaa Lähi Idän ongelmaa, varsinkin siinä muodossa, jolla poliitikot ovat sitä tarjonneet syyttäen, että se on syynä muihinkin ongelmiin arabien kanssa.
Jpostin artikkelissa ei mainita Petraeuksen viitanneen Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman vaarantavan USA:n sotilaita.
PETRAEUS KERTOO toisena aiheena, että Lännen toimien vuoksi Iranin ydinsuunnitelma ei ole edistynyt suunnitellulla tavalla. Hän väisti kysymyksen, koska Iranin ydinase olisi valmis todeten, että ”kiitettävästi sen valmistuminen on lipsunut taaksepäin; ei tänä kalenterivuonna, uskoisin”. Hän oletti, että Iran kehittää uraanin rikastamismenetelmiään ja jatkaa uraanin rikastamista valmistellen mahdollisuutta ydinaseen valmistamiseksi, jos siitä päätetään.
Hän arvioi, että Iranin hallitus on alueen pahin tasapainon häiritsijä valtion tasolla, ja että hallitus käyttää Islamilaista vallankumouskaartia suorittaakseen ulkopolitiikkansa salaisia tehtäviä käyttäen poliittista vaikutusvaltaansa, salaisia liikesuhteita, tappavia ja ei-tappavia apua ja koulutusta militaristeille, jotka palvelevat hallituksen päämääriä, varsinkin Syyriassa. Libanonissa ja Gazan kaistalla. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=171255

3. USA:N PRESIDENTTI Barack Hussein Obama, kuten hänen nimensä kirjoitetaan silloin, kun suhteissa maitten välillä on ongelmia, vakuutti eilen illalla, ettei USA:n ja Israelin välillä ole mitään strategisia tai poliittisia ongelmia: ”Joskus ystävien välillä on erimielisyyksiä”, hän totesi kiistäen tiedot kriisistä USA:n ja Israelin välillä. Hän kuitenkin lisäsi kuin jälki-ajatuksena, ettei Ramat Shlomon rakennussuunnitelmien julkistaminen ollut rakentava. Hän kehotti molempia osapuolia rakentamaan luottamusta, jotta rauhanprosessi voisi edistyä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa koolle tänään keskustelemaan tilanteesta ja suosittelemaan toimia, joilla syntyneet epäselvyydet poistetaan.
Clintonin kerrotaan vaatineen perjantain puhelinkeskustelussaan Netanyahun kanssa, että epäsuorissa keskusteluissa on käsiteltävä myös rajoja ja Jerusalemin kysymystä, eikä vain teknisiä kysymyksiä toimintatavoista ja ajoista.
TV-kanava 2 kertoi eilen, etteivät USA:n korkeat viranomaiset tapaa Netanyhua tämän sunnuntaina alkavalla USA:n matkalla ellei hän anna hyväksyttävää selitystä ongelmiin ja suostumustaan Clintonin esittämiin uhkavaatimuksiin.

OBAMAN Lähi Idän erikoislähettiläs Mitchell puhui puhelimessa puolustusministeri Ehud Barakin kanssa eilen. He käsittelivät tapoja, joilla ongelmat keskustelujen aloittamiseksi voitaisiin poistaa, ja Mitchellin matkaa Israeliin, joka voisi tapahtua sunnuntaina.
PA:n johto on jyrkentänyt vaatimuksiaan keskustelujen aloittamiseksi vaatien täyttä rakennuskieltoa sekä Juudeassa ja Samariassa että Jerusalemin itäosissa. Netanyahu vastustaa tätä, koska se vaarantaa hänen hallituksensa kannatuksen. Ongelmaa mutkistaa se, että Obama haluaa Kadiman hallitukseen olettaen Livnin tuovan Netanyahun hallitukseen taipuvampaa suhtautumista suhteissa palestiinalaisiin.
SHIMON PERES tarjoaa omaa malliaan Jerusalemin ongelmaan: Sallitaan rakentaminen vihreän linjan takana juutalaislähiöissä, mutta ei arabienemmistöisissä. (JP)

NETANYAHU puhui Bidenin kanssa tiistaina, mutta sen sisällöstä ei ole tietoa.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoo, että on kohtuutonta vaatia Israelia pidättymään rakentamasta pääkaupungissaan missä haluaa. Hän kutsui USA:n vaatimuksia apartheidiksi.

EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton saapui Israeliin keskiviikkona päivän vierailulle, pistäytyen myös Ramallahissa, jossa Saeb Erekat antoi hänelle propaganda-iskun karttojen avustuksella, joissa hän pyrki selvittämään miten Israel turmelee arabian pyhää maata rakentamalla ”setlementtejään” joka paikkaan, jopa Jerusalemiin. Israel on päättävästi pitänyt kiinni päätöksestä, että Jerusalem on yhtenäinen ja ikuinen Israelin pääkaupunki, jota ei tulla koskaan jakamaan länsi- ja itäosiin, vaan jossa asukkaat voivat vapaasti valita asuinpaikkansa uskonnosta ja etnisestä taustastaan riippumatta. Ashton oli varsin lyhyt-sanainen käsitellessään rakennuskriisiä Jerusalemissa, jota hän tuomitsi kärkevästi aiemmissa puheissaan. Hän matkustaa Gazaan tänään.
ASHTON sanoi suosittavansa keskusteluratkaisua Iranin ydinsuunnitelman suhteen, mutta sanoi, että asia viedään YK:n turvallisuusneuvostoon, ellei ratkaisua löydetä.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171252

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin USA:n lähettiläs Mike Oren kieltää käyttäneensä sanaa ”kriisi” maitten välisistä suhteista. Asia näyttää nousseen suhteettomaksi perättömien huhujen vuoksi, joita mediavälineet levittävät. (JP)
- Obamaa lähellä oleva journalisti sanoo tietävänsä, että Obama haluaa Tzipi Livnin Israelin hallitukseen jopa pudottaen sieltä Shasin ja Israel Beiteinun. Jeffrey Goldberg kirjoittaa The Atlantic-magasiinissä, ettei Obama halua tuhota USA:n ja Israelin välisiä suhteita, mutta että hän työskentelee voidakseen nostaa Livnin pääministeriksi tai ainakin hallitusyhteistyöhön.(JP)
- Hamas-johtajat lietsovat väkivaltaa ”islamin raivon päivän” jatkumiseksi jatkuvana vihan osoituksena Israelin politiikkaa vastaan. Hamas katsoo, että voidessaan osoittaa toimivansa islamin pyhien paikkojen suojelijana Israelissa se voittaa kansan luottamuksen ja heikentää Abbasin ja Fayedin asemaa. (JP)
- Poliisi pidätti tunnetun palestiinalaisen johtajat ja kirjailijan Samieh Jabbarin ”raivon päivän” mielenosoituksen aikana Jerusalemin itäosassa tiistaina. Palestiinalaiset järjestivät mielenosoituksia hänen vapauttamisekseen. (JP)
- Poliisi on varovaisen optimistinen, että Jerusalemissa saavutettu rauhantila tulee säilymään. Väkivaltaisissa yhteenotoissa loukkaantui 15 poliisia ja kymmeniä palestiinalaisia pidätettiin. Palestiinalaiset sanovat, että yli 100 ihmistä haavoittui, 10 heistä vaikeasti, yhteenotoissa poliisien ja sotilaitten kanssa, jotka käyttivät kumiluoteja sekä savu- ja kyynelkaasupommeja. (JP)
- Brasilian presidentti Lula da Silva laski eilen seppeleen Arafatin haudalle Ramallahissa, mutta kieltäytyi vierailemasta Herzlin haudalla. (JP)
- Simpsonit aikoo esittää Israeliin länsimuurille sovitetun näytännön nimeltä ”The greatest story ever D´ohed” USA:ssa maaliskuun 28. päivänä, joka on sekä palmusunnuntain että pääsäisen aatto. Järjestäjät ennustavat, että se herättää vastalauseita kaikissa uskontokunnissa. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Entertainment/Article.aspx?id=171256
- Palestiinalaiset jatkavat kiihtyvää Israelin vastaista kiihotustaan, sekä Hamasin että PA:n johdon toimesta. Lapsille pidetyissä tilaisuuksissa esitellään karttaa, jossa Israel on poistettu ja koko maa Jordanjoesta Välimereen esitetään nimellä Palestiina. Abbas syyttää Israelia aikeista polttaa al-Aksa moskeija.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136568
- Debkafile kertoo, että yli 2000 palestiinalaista liittyi Hizbullahin joukkoihin Libanonissa, mikä pienentää Fatahin 5000-miehen joukot 3000:en.
- http://www.debka.com/article/8656/

Wednesday, March 17, 2010

KESKIVIIKKO 17.03.10

1. KOMMENTAATTORIT Israelissa ihmettelevät, miten kutsua Jerusalemissa
puhjenneita väkivaltaisuuksia, joita ei parhaalla tahdollakaan voitane kutsua vain mielen-osoituksiksi. Hamas kutsuu niitä kolmanneksi intifadaksi, joku Fatahin johtaja an antanut niille nimen Al-Quds-intifaga. Kolumnisti Abe Selig julistaa JP:n artikkelissaan: ”Unohda intifada, tämä on sotaa”. Selig referoi tässä haastattelemaansa palestiinalaista, Jerusalemin vanhankaupungin asukasta nimimerkillä M. ”Koko kaupunki on tulessa tänään”, julistaa M. katsellen Kalliomoskeijan suuntaan lukemattomien roskapönttöjen palaessa kitkerän savun noustessa taivaalle, jossa poliisin helikopterit kaartelevat seuraten tilanteen kehitystä. Abe Selig kulkee seuralaisensa M:n kanssa joitain katuja Wadi Joz alueella lähellä Öljyvuorta, vaikka M. varoittaakin, että tilanne on vaarallinen ja että hänen vaimonsa on huolissaan hänen turvallisuudestaan. Uteliaisuus ja kiihko voittavat varovaisuuden. (JP)

2. ISRAELIN poliisitarkastaja David Cohen ei sano uskovansa, että väkivalta kehittyy yleiseksi kansannousuksi, mitä intifada tarkoittaa. Termi intifada kuvaa tapaa, millä koira hätistelee kärpäsiä läheltään. Cohen puhui näin Hurva synagogan avaamistilaisuuden jälkeen maanantai-iltana lisäten, että vahvistetut poliisiosastot jäävät pääkaupunkiin toistaiseksi. Hän syytti PA:n johtoa, että se tahallisesti kiihottaa ihmisiä mielenosoituksiin ja väkivaltaan.

TIISTAINA aamupäivällä poliisi pysäytti kaksi bussia, jotka kuljettivat arabeja Galileasta Jerusalemiin. Poliisin noustessa toiseen busseista tarkastusta varten yksi arabi hyökkäsi hänen kimppuunsa, minkä johdosta hänet pidätettiin.
SAMAAN aikaan tusinoittain busseja kuljettaa Negevin beduiineja Jerusalemiin viikon aikana. Poliisi seuraa tarkoin niiden liikkeitä pyrkien kääntämään ne takaisin. Beduiinit olivat lähteneet kohti al-Aksan moskeijaa, jonka Islamilainen Liike Israelissa väittää olevan vaarassa. Tämä liike, jolla on kaksi haaraosasto, eteläinen ja pohjoinen, vaatii arabeja Temppelivuorelle viikon jokaisena päivänä väittäen, että juutalaiset aikovat tuhota molemmat moskeijat vuorella ja aloittaa kolmannen Temppelin rakentamisen.

HAMAS Gazassa nimitti eilisen päivän ”raivon päiväksi” (Day of Rage). Muslimit selittävät, ettei juutalaisilla ole mitään oikeutta Temppelivuoreen, kuten Rahat-beduiinikaupungin johtaja Faiz Abu Sehaba todistelee. Hän johtaa 45 000 asukkaan kaupunkia, Negevin suurinta beduiiniyhteisöä. Hän viittaa – väärin - , että myös juutalaisten kirjoitukset kieltävät juutalaisia nousemasta Temppelivuorelle ennen Messiaansa tuloa. Sehaba kuuluu islamilaisen liikkeen eteläiseen haaraan, jota pidetään maltillisempana kuin pohjoista. Hän vakuuttaa, että paljon suuremmat ihmismassat tulevat matkustamaan Jerusalemiin viikon aikana esittääkseen vastalauseensa al-Aksa moskeijan perustusten heikentämisestä arkeologisten kaivausten yhteydessä lähellä Temppelivuoren ulkomuuria.
SEHABA varoituksen, että ”jos al-Aksa moskeijalle tapahtuu jotain, se sytyttää tuleen koko Lähi Idän”. Hän vakuuttaa haluavansa rauhaa, mutta syyttä oikeistolaisia ja ”setlereitä”, jotka haluavat aiheuttaa hankaluuksia pyrkimällä väkivalloin Temppelivuorelle. (JP)

3. PA:N johto on ollut kovin hiljainen seuratessaan sivusta – ja aivan ilmeisesti vahingoniloisena – miten tilanteet kehittyvät. Se on kieltänyt mielenosoitusten järjestämisen PA:n hallitsemissa kaupungeissa todeten, ettei niihin ole syytä, koska PA hallitsee siellä. IDF:n taholla seurataan silmä kovana, miten amerikkalaisen kenraali Keith Daytonin kouluttamat ja aseistamat ”poliisit” käyttäytyvät, kenen puolelle he asettuvat. Toistaiseksi näyttää, että he ovat pystyneet säilyttämään järjestyksen valvojan asenteensa.

TILANTEEN vaarallisuutta kuvaa tapa. millä Fatahin ”sotilassiiveksi” kutsuttu Al-Aksa Marttyyrien Prikaati on vaatinut, että PA:n tulee vapauttaa pidättämänsä järjestön jäsenet ja antaa heille takaisin aseet, jotka he luovuttivat antautuessaan sopimuksen mukaisesti PA:n poliisille saaden samalla immuniteetin IDF:n ja Shin Betin pidätyksiltä.
Al-Aksa kehotti jäseniään vastustamaan kaikin tavoin ”Israelin yrityksiä muuttaa Jerusalem juutalaiseksi kaupungiksi ja sen hyökkäyksiä muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja vastaan”. Al-Aksan taholta tähdennetään, että mielenosoitukset ovat sallittuja vain Israelin hallitsemissa kaupungeissa.

PA:N JERUSALEMIN asioitten ministeri ja parlamentin jäsen Hatem Abdel Khader kertoo JP:n toimittajalle, että PA:n poliisit ovat estäneet mielenosoituksia PA:n kaupungeissa. Hän kertoo kuitenkin saaneensa vihaisen puhelinsoiton Abbasin avustajalta Tayeb Abdel Rahimilta, joka uhkaili rankaisevansa häntä hänen levittämiensä tietojen vuoksi, että PA:n joukot estävät mielenosoituksia. Khader kehottaa PA:ta keskittymään tehtäviinsä.

PA LEVITTÄÄ laatimaansa kirjelmää kvartetin jäsenille, joissa se syyttää Israelia uusien tosiasioitten rakentamisesta varsinkin Jerusalemissa. PA:n pääneuvottelija Saab Erekat lensi kirjelmän kanssa Moskovaan, jossa kvartetti kokoontuu ensi viikolla.
Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki ennustaa, että väkivalta tulee kiihtymään, ellei Israel muuta ”rakennussuunnitelmiaan” – kuten hän sanoi – Temppelivuorella. Hän katsoi, että maanantaina avattu Hurva synagoga on osa salaliittoa kolmannen Temppelin rakentamiseksi. Hän vakuutti, että salaliitto al-Aksan tuhoamisesta tulee koskemaan kaikkia arabeja, uskonnosta riippumatta.
Hamasin ”sotilassiipi” Izzadin al-Qassam uhoaa mielenosoitusten kehittyvän räjähdykseksi sionistien yhteisön kasvoille. Sen edustaja kehotti PA:ta lopettamaan turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa ja antaa aseellisten ryhmien aloittaa iskut israelilaisia vastaan. (JP)

4. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton veti eilen takaisin osan Israelin vastaista retoriikkaansa todeten, että siteet maitten välillä ovat läheiset ja vankkumattomat. Clinton puhui median edustajille yhdessä Irlannin ulkoministeri Michael Martinin kanssa. Vastaukseksi kysymykseen, ovatko USA:n ja Israelin suhteet alempana kuin 35 vuoteen, Clinton vastasi: ”En hyväksy tuota. Meillä on ehdoton vastuu Israelin turvallisuudesta. Meillä on läheinen, vankkumaton side USA:n ja Israelin kansojen välillä, joilla on yhteiset arvot ja vastuu maailman demokraattisesta tulevaisuudesta.” Hän lisäsi, että molemmat maat ovat sitoutuneet kahden valtion periaatteelle. ”Mutta se ei tarkoita, ettemmekö voisi olla eri mieltä. Me emme ole täysin samaa mieltä yhdenkään kansainvälisen kumppanimme kanssa.”

ON HUOMIOITAVA, että varapresidentti Biden katsoi Ramat Shlomo-ongelman olevan selvitetty Netanyahun selityksen ja anteeksipyynnön myötä eikä hän ole puuttunut siihen sen jälkeen. Koko tämä ”kriisin” nimellä kulkeva erimielisyys on Obaman masinoima, jonka Hillary Clinton joutui esittämään Netanyahulle. Amerikan juutalaisjärjestöt ovat kauhuissaan Obaman kiihottamasta Israelin vastaisuudesta aikana, jolloin valmistaudutaan tärkeisiin äänestyksiin kongressissa ja jota seuraavat vielä tärkeämmät osavaalit. Israelilla on vankka tuki kongressissa, ja monet kahden vaiheilla olevat voivat muuttaa kantaansa katsoessaan Israelin joutuneen USA:n presidentin ansaitsemattoman hyökkäyksen kohteeksi.

ISRAELIN pääministerin kanslia näyttää ”kumartavan taaksepäin kunnes kaatuu selälleen” – juutalaista sanontaa lainaten - voidakseen osoittaa virheen tapahtuneen, jota ei tulla toistamaan. Se antoi julkilausuman, jossa se kiitteli Clintonia hänen ”lämpimistä sanoistaan”. Kanslian lausunnossa vakuutetaan rauhantahtoa, mutta valitetaan, miten PA estää diplomaattista prosessia asettamalla ennen näkemättömiä vaatimuksia keskusteluille, ja miten sen edustajat johtavat kampanjaa Israelin laillisuuden kieltämiseksi maailmalla, sekä jatkuvasti kiihottaa palestiinalaisia vihaan ja väkivaltaan.
Netanyahun uskotaan myöntyvän joihinkin Clintonin esittämiin vaatimuksiin, mutta ei kaikkiin. Tässä toistunee kriitikkojen epäilyt, ettei Netanyahu kestä painetta, vaan murtuu henkisesti ratkaisevalla hetkellä. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley kieltää käyttäneensä sanaa ”kriisi” tässä yhteydessä. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahun 15-vuotias poika Avner voitti Raamatun kansallisen tietovisan ja tulee edustamaan Israelia kansainvälisessä kisassa. (JP)
- Pääministeri Netanyahu matkustaa ensi viikoksi Yhdysvaltoihin, jossa hän puhuu AIPACin kokouksessa maanantaina. Hän tavannee joko Bidenin tai Clintonin matkansa aikana. Hän matkustaa Brysselin kautta, jossa hän tapaa EU:n johtajistoa. Oppositiojohtaja Tzipi Livni on samassa konferenssissa, mutta osallistuu työryhmien tilaisuuksiin. (JP)
- Presidentti Shimon Peres ei malta olla puuttumatta maan politiikkaan. Hän vihjaisi eilen puheessaan Netanyahuun, ettei tämän tulisi sotkea suhteita tärkeimpään liittolaiseen Yhdysvaltoihin.
- Syyrian vastaisessa koaliittiossa aiemmin ollut druusijohtaja Walid Jumblatt ojensi Syyrian presidentti Bashar Assadille rauhankättä valittaen kutsuneensa tänä aiemmin tyranniksi ja käärmeeksi. Syyrian valvonta Libanonista alkaa olla yhtä pitävä kuin ennen Rafik Haririn murhaa 14.02.2005, josta syytettiin Assadia ja jonka johdosta Syyria veti joukkonsa Libanonista. (JP)
- Amerikan juutalaisjärjestöt sanovat, että ”Israelin demonisoiminen ja sen laillisuuden kieltäminen” vaarantaa presbyteerien ja juutalaisten suhteita. (JP)
- INN kertoo, että arabit mellakoivat Beit Ainon kylässä Hebronin lähellä sekä Sikemin lähellä Samariassa.
- Egypti ei anna Kairon juutalaisten avata restauroimaansa Rav Moshhe synagogaa. Korjaustyöt maksoivat Egyptille 2 miljoonaa USD. (INN)
- Arabit kivittivät israelilaista autoa Betlehemin lähellä tänä aamuna. (INN)
- Poliisi avasi Temppelivuoren sekä muslimeille että turisteille. (INN)
- USA varastoi 387 ”bunker buster” pommia Diego Carsian tukikohtaansa Tyynellämerellä mahdollisena valmistautumisena iskuun Iraniin.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1157052.html
- Oikeistolainen ryhmä valmistelee julistetta, jossa Obama esitetään PLO:n
agenttina. (haaretz)

Tuesday, March 16, 2010

TIISTAI 16.03.10

1. HURVAN SYNAGOGA Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelissa avattiin eilen
illalla satojen ihmisten todistaessa tilannetta. Kuin ennakoiden yleisen ilmapiirin muutosta säätila maassa muuttui yllättäen iltapäivän kuluessa hiekkamyrskyn tuomasta helteestä viileän kosteaksi ja vähäiseksi sateeksi.
Tämä synagoga, jonka nimi Hurva tarkoittaa rauniota eikä siten liene paikalla olleitten mutta tuhottujen aiempien synagogien nimi, vihittiin käyttönsä oltuaan hyödyttömänä rauniokasana 62 vuotta Jordanian arabilegioonan räjäytettyä edellisen pyhätön 1948.

VIHKIMISTOIMITUSTA johtivat ashkenazi-päärabbi Yona Metzger ja Knessetin puhemies Reuven Rivlin, joka luki isoäitinsä kuvauksen Hurvan synagogasta ennen sen hävitystä: ”Jerusalemia ympäröiviltä kukkuloilta Hurva nousee esiin. Ja kun se nousee, se on kuin kuu taivaan tähtien joukossa.”
PAARABBI Metzger puuttui huhuihin, että juutalaiset aloittavat nyt kiireiset toimet kolmannen Temppelinsä rakentamiseksi: ”Älkää kuunnelko noita soimaavia huhuja. Me olemme vain herättämässä henkiin Hurvan, joka oli tuhottuna yli 60 vuotta. Ei meillä ole aikomustakaan aloittaa Temppelin uudelleen rakentaminen, ei tällä viikolla – ellei Kaikkivaltias Jumala lähetä sitä taivaasta,” hän vakuutti. ”Kaikki ne huhut, joitten mukaan me myöhemmin marssisimme Temppelivuorelle, ovat vain huhuja; mediaiskuja, joita antisemitistit levittävät vahingoittaakseen meitä.” (JP), http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136528

2. POLIISI oli eilen äärimmäisen varautunut palestiinalaisten mahdollisiin häirintä-yrityksiin kutsuen paikalle 3000 poliisia, mutta Hurvan vihkimistoimitus sujui ilman vaikeuksia.
Mutta tilanne voi olla aivan toinen tänään tiistaina.
Poliisi peruutti jokavuotisen Temppelin peruskiven symbolisen laskemisen ja myös marssin vanhankaupungin muurien ulkopuolella.
Temppelivuorelle sallitaan vain yli 50-vuotiaita muslimimiehiä sekä naisia ilman ikärajoitusta. Muitten kuin muslimien nousu Temppelivuorelle on kielletty toistaiseksi.

MUUTAMAT juutalaisryhmät haluavat viettää tämän päivän erityisenä ”Temppelivuoren tietoisuuspäivänä” (Tempple Mount Awareness Day), minkä poliisi sanoo lisäävän jännitystä vaikka vuori on tänään suljettu muilta paitsi muslimeilta. Päivän organisoijat, joihin kuuluivat Temppeli-instituutti, Temppelin Uudistamisorganisaatio, Naiset Vihreissä, Temppelivuoren Perinnesäätiö sekä Israelin Kansallinen Radio (Arutz Sheva), suunnittelivat voivansa nousta Temppelivuorelle, mutta he painottavat, että pääpaino on osoittaa täydellinen diskriminointi ja ihmisoikeuksien polkeminen juutalaisia vastaan, jotka haluavat rukoilla Temppelivuorella.
”Temppelivuori on maailman pyhin paikka, kuitenkin juutalaisilta ja ei-muslimeilta on kielletty oikeus rukoilla siellä ryhmissä tai edes yksilöinä. Tätä kieltoa seuraa jatkuva nöyryyttäminen, eikä heille ole suotu minkäänlaista uskonnollisen ilmaisun mahdollisuutta Temppelivuorella.”
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171085

3. POLIISI on lisännyt voimiaan Jerusalemissa peläten muslimien järjestämiä uusia
väkivaltaisuuksia. Hamas nimitti tämä päivän ”Raivon päiväksi” (Day of Rage) vastalauseeksi Hurvan synagogan vihkimiselle. Eilen illalla joukko nuoria kerääntyi Kalandian tarkastusasemalle Jerusalemin pohjoispuolella kivittäen sotilaita ja nujakoiden heidän kanssaan, ennen kuin heidät karkotettiin ja asema suljettiin. Myös Silwanin lähiössä oli jonkin verran väkivaltaisuuksia, mutta muslimien julistama yleislakko vanhassa kaupungissa epäonnistui, liiketoiminta jatkui kuten normaalisti. (haaretz)

POLIISI on asettanut voimiaan tärkeisiin kohteisiin, joissa on odotettavissa väkivaltaa. Eilen illalla muslimit hyökkäsivät Beit Jonatan asuinkerrostaloa vastaan aiheuttaen jonkin verran tuhoa talolle, mutta ilman ihmisvahinkoja. Kaksi rajapoliisia sai vammoja kivistä, ja toinen heistä jouduttiin viemään sairaalaan. Myös Shuafatin lähiössä rähinöitiin, nuoret polttivat siellä autonrenkaita ja kivittivät poliiseja.

PLO:N HALLITUKSEN jäsen Ahmed Qureia ja entinen PA:n pääministeri uhkasi, että kolmas intifada on alkamassa, ellei Israel muuta käyttäytymistään. Hän vaati, että juutalaisille tarkoitettujen talojen rakentaminen Jerusalemin itäosissa on lopetettava. Hän sanoi Betlehemissä ilmestyvän MAAN-lehden mukaan: ”Ei ole kysymys virallisesta päätöksestä, vaan se nousee alistamisen, epäoikeudenmukaisuuden, hyökkääväisyyden ja tyranniuden keskittymisestä. Tämä on sitä, mistä ihmiset päättävät. Ne olivat pääsyinä kahdelle edelliselle intifadalle,” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136538

JPOST kertoo, että Jerusalemin väkivaltaisuuksien takana on Islamilainen Liike, sen pohjoinen haara, joka toistuvasti kiihottaa arabeja väkivaltaisuuksiin väittäen, että al-Aksa on vaarassa, että sen perustukset ovat vaarassa sortua Israelin toimittamien arkeologisten kaivauksien vuoksi Mughrabi-portille johtavan sillan perustustöiden yhteydessä. Poliisi on seurannut arabeja kuljettavien bussien liikkeitä pohjoisesta Jerusalemiin ja kääntänyt niitä takaisin. Mutta myös Negevin beduiineja kuljettavia busseja on nähty liikkuvan kohti Jerusalemia. Muslimiarabeja on kehotettu menemään Temppelivuorelle joka päivä tällä viikolla puolustamaan al-Aksaa väitetyistä juutalaisten tuhoamistoimista. Israelin vakuutuksia, että se suojelee kaikkia pyhiä paikkoja Israelissa, ei poliittisista syistä haluta kuunnella. (JP)

4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu puhui eilen Knessetissä tilaisuudessa, jossa Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva oli kunniavieraana. Pääministeri oli asetellut sanansa hyvin huolellisesti mutta kuitenkin vakuuttavasti. Hän kertoi USA:n viimeisestä vaatimuksesta kaiken juutalaisen rakentamisen lopettamiseksi Jerusalemissa 1949 aselepolinjan itäpuolisilla alueilla.

NETANYAHU sanoi puheessaan, että kaikki Israelin pääministerit Golda Meiristä lähtien ovat rakentaneet tuon linjan takana, ja että lukuisat Jerusalemin uuden lähiöt sijaitsevat siellä. Hän kertoi, että puolet pääkaupungin asukkaista asuu niissä, mutta että rakentaminen on tehty varoen rikkomasta palestiinalaisten oikeuksia.
HÄN VAKUUTTI, ettei hänellä ole mitään aikomuksia poiketa vuosikymmenien traditiosta, vaan aikoo jatkaa rakentamista myös maan pääkaupungin itäisissä osissa. Hän selitti vieraalleen, että nämä uudet lähiöt ovat vain kuuden kilometrin päässä Knessetistä, muutaman minuutin ajomatkan päässä. Hän vakuutti, että valtaosa kansanedustajista haluaa näiden lähiöitten säilyvän Israelin alueella myös lopullisissa sopimuksissa.

”Tulemme säilyttämään Jerusalemin jakamattomana kaupunkina, joka on avoin kaikille uskonnoille, jossa juutalaiset, arabit, kristityt ja muslimit, asuvat rinta rinnan ja nauttivat uskonnonvapaudesta ja pääsystä kaikkiin pyhiin paikkoihin.” JP:n kolumnisti H Keinon ihmettelee, että Netanyahu edelleen pitää kiinni mm. Ramat Shlomon rakennus-suunnitelmista niiden herättämästä kohusta huolimatta. Oslon henki on tiukassa.
USA:N erikoislähettiläs George Mitchell oli tulossa Israeliin ja hänellä oli sovittu tapaaminen Netanyahun kanssa keskiviikkona, mutta viimeisten tietojen mukaan hän viivyttää matkaansa odottaen, että Netanyahu antaisi kirjallisen vastauksen Obaman vaatimuksiin, joihin kuuluvat Ramat Shlomon suunnitelman peruuttaminen ja satojen terroristien vapauttaminen Israelin vankiloista muitten myönnytysten lisäksi.

EU:n ulkopolitiikan johtaja C Ashton saapuu myös huomenna Israeliin. Kairossa hän tapasi eilen ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin, joka antoi ilkeän lausunnon Israelista: ”Israelin toimet Jerusalemissa ovat järjettömiä, karttelevia toimintoja ja yrityksiä tukahduttaa palestiinalaisia.” Hän sanoi Netanyahun aiempien lausuntojen osoittaneen, että hän haluaa rauhaa, mutta että viimeiset toiminnot paljastavat, ettei siinä ole mitään uutta, vain yritys voittaa aikaa. Hän totesi, että tämä oikeuttaa kansainvälisen yhteisön ottamaan selvän asenteen. ”Israel tietää, että sen on maksettava hinta”, hän totesi Ashtonille. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- ADL:n johtaja A Foxman kehottaa Israelia aloittamaan välittömän taistelun Obaman hallituksen omaksuman väitteen poistamiseksi, että Israelin toimet palestiinalais- kysymyksessä vaarantavat USA:n sotilaitten hengen Irakissa ja Afganistanissa. (JP)
- Israelissa valmistunut tuore tutkimus, joka osoittaa Goldstonen raportin yksipuolisuuden ja epärehellisyyden, lähetetään jokaiselle Israelin ulkomaan lähettiläälle. (JP)
- Israel Beiteinu uskoo saavansa lakialoitteensa siviilivihkimyksestä läpi Knessetissä 31. maaliskuuta mennessä oltuaan vuoden hallituksessa. (JP)
- Yhä useampi kolumnisti sekä myös USA:n demokraattisen puolueen jäsen on alkanut ihmetellä, mihin Obaman hallinto johtaa maan. Surkein asema on USA:n juutalaisilla, jotka lähes 80 %:n enemmistöllä äänestivät häntä. Yehuda Avner varoittaa Obamaa toistamasta Henry Kissingerin virhettä 1975 vaatien Rabinilta, että Israelin tulee luopua Siinaista. Hän varoittaa USA:n johtajia maalaamasta Israelia nurkkaan, jossa se tuntee asemansa uhatuksi. (JP)
- Netanyahu vakuuttaa, että osittainen rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä pitää 25. syyskuuta saakka, mutta ei sen jälkeen. (JP)
- Elbit-järjestelmä teki 300 miljoonan USD sopimuksen komento- ja valvonta- järjestelmän toimittamisesta Australian armeijalle. (JP)
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi vieraili Turkin virkaveljensä kenraali Ilker Basbukin luona maitten välisestä jännityksestä huolimatta. Kenraalit keskustelivat alueen turvallisuusjärjestelyistä sekä Iranin tilanteesta. Vaikka vierailua pidettiin salaisena turvallisuuskysymyksen vuoksi, Ashkenazia oli vastassa 80 TV-kameraryhmää Israelin lippujen liehuessa saloissaan. IDF haluaisi jatkaa harjoituksiaan Turkissa, jossa on tilaa. (JP)
- Haaretzin toimittaja yritti venkoilla salaa Egyptiin Siinain rajan yli, mutta Egyptin rajavartijat havaitsivat hänet ja pidättivät kuulusteluja varten. (JP)
- Mitchell siirtää Israelin matkaansa kriisin syventyessä USA:n ja Israelin välillä. Haaretzin artikkelin mukaan USA:n hallitus odottaa Netanyahun kirjallista vastausta Clintonin esittämiin vaatimuksiin, jota pidetään testinä, miten antautunut Netanyahu on rauhanprosessiin. Obaman marxilaisen ideologian mukaan vaatimukset kohdistuvat vain Israeliin, PA on puhdas pulmunen.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1156807.html
- Moshe Arens antaa ymmärtää, että Obaman hallituksen vaatimukset selvityksistä ja vakuutuksista päätösten peruuttamisesta ovat naurettavia ja lapsellisia, joita ei odottaisi maailman mahtivaltion hallitukselta Lähi Idän luotettavimmalle liittolaiselleen, jossa ystävät ovat harvassa ja nekin epäluotettavia. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1156783.html

Monday, March 15, 2010

MAANANTAI 15.03.10

1. TÄNÄÄN, Nissankuun ensimmäisenä päivänä (alkaa auringon laskiessa) 5770 juutalaisen kalenterin mukaan, vihitään käyttöönsä Hurvan synagoga Jerusalemin vanhankaupungin juutalaisessa korttelissa. Tämä juutalainen pyhättö rakennettiin ensimmäisen kerran 1700-luvun alussa rabbi Judah Oikeamielisen mukana Moraviasta ja Saksasta tulleen 1500 ashkenazi-juutalaisen toimesta, mutta koska he eivät pystyneet maksamaan arabeilta ottomaaniviranomaisten lahjusten maksamiseksi ottamiaan lainoja takaisin, arabit polttivat synagogan ja karkottivat juutalaiset asukkaat v. 1720.

ULKOMAISTEN taloudellisten ja diplomaattisten avustusten myötä synagogan uudelleen rakentaminen aloitettiin 1855. Synagogan suunnitteli Turkin sulttaanin oma arkkitehti Assad Efendi, jonka suunnittelema pyhättö poikkesi täysin muslimien toisille uskonnoille sallimista pyhätöistä muodoiltaan ja näyttävine kupoleineen. Kannustava tekijä juutalaisten valmiuteen synagogan rakentamiseksi oli Vilnan Gaon, jonka seuraajista tärkeimpinä mainitaan rabbi Menachem Mendel Shkolovista. Hänellä oli Vilnan Gaonin tapaan kabbalistinen näky synagogan merkityksestä Jerusalemin ja lopulta juutalaisen Temppelin rakentamiseksi, mikä ennakoi Messiaan tulemista.

HURVAN synagoga vihittiin käyttöönsä 1864. Se toimi juutalaisen Jumalanpalveluselämän keskeisenä pyhättönä Jerusalemissa, ja siellä monet kuuluisuudet kävivät tervehtimässä juutalaisia, kuten Teodor Herzl, Zeev Jabotinsky, Englannin nimittämä ylikomissaari Palestiinaan Herbert Samuel ja muita.
JORDANIAN arabilegioonan miehitettyä Jerusalemin itäiset osat 1948 itsenäisyyssodassa sotilaat räjäyttivät synagogan, ja se pysyi raunioina siihen saakka, kun kolmannen synagogan rakentaminen alkoi 2005. Eilen illalla vietiin Torah-rullat synagogaan juhlallisessa kulkueessa tuhansien ihmisten todistaessa tilannetta.
TÄNÄÄN vihittävä Hurvan synagoga on suunniteltu noudattelemaan mahdollisuuksien mukaan aiempia Effendin suunnitelmia, kuitenkin huomioiden kehittyneet tekniset ja turvallisuusvaatimukset. Myös sen sisäosissa on noudatettu aiempia suunnitelmia.
POLIISI on erityisen valppaana arabien mahdollisen häirinnän vuoksi. Muslimijohtajat ovat kehottaneet muslimeja menemään Temppelivuorelle ja linnoittautumaan al-Aksa moskeijaan suojelemaan sitä juutalaisten yrityksiltä sen tuhoamiseksi.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jää pois synagogan vihkimystilaisuudesta, mitä monet kansanedustajat kritisoivat pelkuruuden osoituksena. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171010
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3862727,00.html

HURVAN synagoga ei ollut ensimmäinen nykyisellä paikalla. Jo toisella vuosisadalla paikalle rakennettiin synagoga, jonne bysanttilaisena aikana johti katu roomalaisten rakentamasta myymälöiden ja pylväikköjen reunustamasta keskuskadusta Cardo, kuten synagogan perustustöiden aikana tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on todettu. (JP)

2. RAMAT SHLOMO lähiön 1600 asuntoyksikön rakennussuunnitelmien julkistaminen varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailun aikana on aiheuttanut ”diplomaattisen myrskyn” (vesilasissa?) Israelin ja USA:n välisissä suhteissa. Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren, joka kutsuttiin USA:n ulkoministeriöön kuulemaan nuhdesaarnaa, sanoo suhteitten olevan syvemmällä kuin 35 vuoteen. Mutta tarkastelipa sitä sitten mistä kulmasta tahansa, ei voi välttyä vaikutelmalta, että sinänsä mitätöntä tapahtumaa käytetään häikäilemättä hyväksi toisen ja todellisen ongelman peittelemiseksi.

HAARETZ kertoo, että USA:n Afganistanin ja Irakin sotia johtavat korkeat sotilasupseerit näkevät suoran yhteyden Israelin ja palestiinalaisen välisen ja heidän omien sotiensa välillä. Siksi he ovat esittäneet Obamalle lähettämässään muistiossa, että nämä kaksi projektia, rauhanprosessi Israelin ja PA:n välillä sekä USA:n käymät sodat muslimeja vastaan Lähi Idässä, tulee sitoa yhteen. Siksi sen toteuttaminen on aloitettava Israelin tekemillä Clintonin listan mukaisilla massiivisilla myönnytyksillä palestiinalaisille, kuten haarezt.com kertoo.
ENSIMMÄISEKSI Israelin tulee tutkia, mistä Ramat Shlomon suunnitelman julkistaminen johtui; toiseksi Israelin tulee peruuttaa Ramat Shlomon suunnitelmat; kolmanneksi Israelin tulee tehdä merkittäviä myönnytyksiä palestiinalaisille, vapauttaa satoja terroriteoistaan tuomittuja terroristeja; IDF:n joukkojen vetäytyminen osista Juudeaa ja Samariaa; tiesulkujen poistaminen uusilta tieosuuksilta aiempien lisäksi, sekä Gazan saarron lopettaminen; neljäntenä haaretz.com mainitsee vaatimuksen, että Israelin tulee julkisesti luvata aloittavansa neuvottelut, epäsuorina tai suorina, kaikista avainkysymyksistä, rajoista, pakolaisista, Jerusalemista, vedestä jne.
NETANYAHU (BIBI) kertoi muutama päivä sitten poistaneensa 77 etsittyä terroristia Shin Betin haluavien listalta ”hyvän tahdon eleenä Abbasille”, joka ei edes huomioinut koko asiaa. Abbas ei lopultakaan ole halukas aloittamaan keskusteluja Israelin kanssa, ei ainakaan Netanyahun aikana, minkä vastenmielisyyden hän näyttää perineen Arafilta, joka ei voinut sietää Bibiä, kuten hän itse totesi.

3. NETANYAHUN kaksi neuvonantajaa, Yizthack Molcho ja Ron Dermer ovat Mike Orenin ohelle käyneet maratonneuvotteluja USA:n viranomaisten kanssa selvittääkseen, mistä lopulta on kysymys. Oren joutui toteamaan, että kriisi on syvempi kuin hän kuvitteli ja muistuttaa tilannetta, jossa Henry Kissinger vaati Israelia luopumaan osasta Siinaita.
Obaman erikoislähettiläs George Mitchell palannee Israeliin tiistaina, ja odottaa silloin saavansa tietoja, mitä päätöksiä Netanyahu on tehnyt. Sekä USA:n että Israelin viranomaiset ovat pyrkineet vakuuttamaan maitten välisten suhteitten tärkeyttä. (haaretz)

www.debka.com kertoo artikkelissaan, että USA:n ulkoministeri Clintonin puhelinkeskustelu Netanyahulle perjantai-iltana muistutti enemmän käskynjakoa kuin tasapuolista keskustelua. Clinton luki Obaman kanssa laatimansa ultimaatumin kaltaisen julkilausuman eikä antanut Bibille juuri mitään mahdollisuutta kommentoida asiaa tai esittää selityksiä.
Debkafile kertoo edelleen, että Netanyahu lupasi keskustelussa keskeyttävänsä kaikki rakennussuunnitelmien käsittelyn Jerusalemin itäisillä alueella, eli hän suostui ulottamaan rakennuskiellon myös sinne. Toiseksi rakennuskiellon jatkettua vielä neljä kuukautta sitä jatketaan suorien keskustelujen aikana.
Sisäministeriön Jerusalemin rakentamista käsittelevä suunnittelu- ja rakennustoimikunta peruutti tälle viikolle suunnitellun istuntonsa väittäen, ettei tämä ole epätavallista eikä liity USA:n ja Israelin väliseen diplomaattiseen kriisiin. http://www.debka.com/article/8650/

4. IDF:N CAST LEAD operaatiota Gazassa tutkiva uusi 500-sivuinen selvitys on valmistunut. Sen laati Tiedustelun ja terrorismin Tiedotuskeskus (MALAM), jota johtaa IDF:n sotilastiedustelun entinen upseeri reservin eversti Reuven Erlich. Se kertoo yksityiskohtaisesti lukuisiin todisteaiheisiin, myös asukkaitten kertomuksiin, perustuen, miten Hamas käytti lapsia inhimillisinä kilpinä, ja miten moskeijoita ja sairaaloita käytettiin Kassam-rakettien laukaisu-paikkoina. Siinä todistetaan, miten Hamasin poliisi liitettiin osaksi Hamasin sotilaallista siipeä.

YKSI MALAMIN esittämistä todisteista on Beit Lahian kylästä eräästä talosta löydetty kartta, jossa yksityiskohtaisesti kerrottiin pommien sijoittamisesta, sekä sala-ampujien asettamisesta siviilikoteihin. Tästä Hamasin korkean virkailijan kodista löydettiin useita pommeja ja Kalashnikov-kiväärejä. Hamas käytti lähes 100 moskeijaa sotilaallisiin tarkoituksiin sekä Gazan kymmentä sairaalaa, joihin sijoitettiin aseita ja jonne Hamasin johtajat pakenivat peläten joutuvansa IDF:n pidättämiksi.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171009

MALAMIN tutkimus on erittäin tervetullut, mutta miksi se aloitettiin vasta Goldsteinin raportin julkistamisen jälkeen? Vahinko on jo päässyt tapahtumaan, eikä sen korjaaminen onnistu toisella raportilla, jonka käsittely samoissa kansainvälisissä komiteoissa kuin Goldsteinin raportti, on vähintään kyseenalainen. MALAMin lausunnossa todetaan Goldsteinin raportista: ”Goldsteinin raportti on yksipuolinen, puolueellinen, valikoiva ja petollinen, koska se hyväksyy Hamasin esittämät vakuuttelut sellaisenaan ja esittää kaiken tältä näkökulmalta.”

5. UUTISOTSIKOITA
- Kabinetti hyväksyi turvallisuusaidan rakentamisen Egyptin vastaiselle rajalle 1.35 miljardin USD kustannuksella. (JP)
- EU (Eupol copps) kouluttaa palestiinalaisia poliiseja oikeustoimen palvelukseen. Koulutus alkoi jo 2005. Heidät sijoitetaan Salfitiin, Nablusiin ja Jeniniin Samariassa. (JP)
- PA vihki aukion naisterroristi Dalal Mughrabin kunniaksi, jonka johtama terroriryhmä 1978 murhasi 37 israelilaista, mukana naisia ja sylilapsia, joita he videokuvan mukaan heittivät elävinä kaappaamaansa palavaan bussiin. (JP)
- Jerusalemin alueellinen suunnittelu- ja rakennuskomitea kokoontui tänään keskustelemaan 56:sta rakennusprojektista, joista kuusi on arabeille tarkoitettuja Beit Safatassa, Ras al-Amudissa, Sur Bahirissa ja muualla. (JP)
- Monet Labour-ministerit vastustavat rakennusprojektien lopettamista Jerusalemin itäosissa. Likud peruutti keskuskomitean istunnon, jossa oli tarkoitus keskustella rakennuskiellon peruuttamisesta Länsirannalla. Kommentaattorit sanovat, että Ramat Shlomo kriisi oli parasta, mitä voi tapahtua PA:n kannalta. Mutta eräs kommentaattori esittää asian näin: Se oli parasta mitä voi tapahtua Israelille, sillä se lopulta paljasti sekä Obaman että Clintonin Israelin vastaisuuden jokaisen nähtäväksi. Tämä on juuri sitä, mistä Netanyahua varoitettiin: Varo ihmistä, joka tulee mielistellen ja ystävyyttä vakuutellen, mutta on valmis puukottamaan sinua selkään. Biden totesi puheessaan Tel Avivin yliopistossa, että ystävän kautta tullut totuus on luotettavin. Sananlasku totea: ”Joka siunaa ystäväänsä isoäänisesti aamulla varhain, sille se luetaan kiroukseksi.” (Snl.27:14)
- IDF julisti Bilin ja Niilin palestiinalaiskylät suljetuiksi sotilasalueiksi, joilla on voimassa sotilaslait. Käsky on voimassa elokuuhun saakka. (haaretz)
- Iran yritti ostaa valmiin ydinpommin Pakistanilta 1987. (haaretz)
- Brasilian presidentti LuladaSilva herätti heti saavuttuaan vastarintaa kieltäytyen laskemasta seppelettä Herzllin haudalle, eikä suostu pakotteisiin Irania vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136515
- PA kehottaa palestiinalaisia mielenosoituksiin ja kokoontumaan Temppelivuorelle Hurvan synagogan vihkimisen vastustamiseksi.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136514
- Hiekkamyrskyjä tuli Israeliin yllättänen sumentaen näkyvyyden ja nostaen
lämpötilat Jerusalemissa lähelle 30 astetta.

Sunday, March 14, 2010

SUNNUNTAI 14.03.10

1. ISRAELISSA huokaistiin helpotuksesta Bidenin muutettua välillä jo uhkaavan kriittiseksi muuttuneen tunteensa Israelia kohtaan ymmärtäväksi saatuaan mielestään järkeenkäyvän selityksen ja anteeksipyynnön Netanyahulta koskien Jerusalemin Ramat Shlomo lähiöön suunnitellun 1600 asuntoyksikön rakennussuunnitelmia.

MUTTA helpotuksen huokaus oli ennen aikainen. Israelin johto ei tajunnut, että Obaman hallituksessa on voimia – hänen itsensä lisäksi – jotka vain odottivat tilaisuutta lisätä painostusta Israelia kohtaan lisämyönnytysten saamiseksi palestiinalaisille ja varmistaakseen Israelin tuen Obaman omaksumalle muslimeille myönteiselle politiikalle.

Asialle pantiin ulkoministeri Hillary Clinton – jos hän nyt taivuttelua tarvitsikaan, hänellä on kana kynimättä Netanyahun kanssa - , joka antoi täyslaidallisen perjantaina. Hänen puheensa ei järkyttänyt vain Netanyahua, vaan ADL, Anti Defamation League, johtaja Abraham Foxman sanoo olleensa shokissa ja tyrmistynyt USA:n hallituksen äänilajista, missä se julkisesti tuomitsi Israelin rakentamisen Jerusalemissa. Ulkoministerin lausunnon painoa lisäsi se, että se annettiin sapatin kynnyksellä – ellei sapatin aikana, kuten INN vihjaa – minkä johdosta Israelin hallituksella ei ollut mahdollisuutta vastata siihen ennen sapatin päättymistä, mutta mihin USA:n media hanakasti tarttui.

FOXMAN sanoi olleensa erityisen järkyttynyt ankarasta kritiikistä, jolla apulaisulkoministeri P J Crowley tuomitsi Israelin sanoessaan ”Israelin heikentäneen luottamusta ja rauhan-prosessin uskottavuutta sekä Amerikan intressejä”. Hän sanoo USA:n ulkoministeriön edustajan kritiikin olevan erityisen huolestuttava siksi, että varapresidentti hyväksyi Netanyahun esittämän anteeksipyynnön ja antoi ymmärtää, että kriisi on ohi. Presidentti Obama käsitteli kysymystä hallituksensa viikkoistunnossa torstaina, jolloin hänen uskotaan antaneen ulkoministerilleen ohjeet lausunnon sisällöstä. (JP)

2. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton soitti Netanyahulle perjantaina, jolle hän 43 minuuttia kestäneen keskustelun aikana ”ilmoitti selkein sanoin USA:n tunteman loukkauksen
Israelin taholta, jota hän luonnehti syvästi negatiiviseksi viestiksi kahdenkeskisiä suhteita koskien”. Hän sanoi tämän ”sotivan Bidenin matkan henkeä vastaan ja kaivavan maata luottamuksen ja rauhanprosessin sekä Amerikan intressien alta”, kuten Crowley asian ilmoitti. Crowley selvitti edelleen Clintonin puhetta sanoen, että ”Israelin hallituksen tulee osoittaa ei vain sanoin vaan erityisissä teoissa, että se on antautunut tälle suhteelle ja rauhan-prosessille.” Hän ei halunnut yksilöidä, mitä erityistoimia Israelilta vaaditaan.

PALESTIINALAISET ovat haistaneet veren hajun ja kiihdyttävät jahtiaan. PA:n johdon taholta ilmoitettiin, että se vetäytyy pois kahdenkeskisistä keskusteluista Israelin kanssa, ellei Israel ilmoita Ramat Shlomon suunnitelmien hyllyttämisestä. PA ei usko, että Netanyahun aiemmin ilmoittama kanta pitää, jossa hän sanoi rakentamissuunnitelmien etenevän omalla painollaan, mikä voi kestää jopa vuosikausia, kuten hän ilmoitti Bidenille. Netanyahu kuitenkin asetti erityiskomitean seuraamaan rakentamista Jerusalemissa vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi. Clinton sanoo, ettei tämä riitä USA:n epäluottamuksen poistamiseksi. PA on lisäksi vaatinut vakuutuksia Mitchelliltä setlementtien rakentamisen lopettamiseksi. (JP)

3. HENKILÖKOHTAISTEN suhteitten ohella tässä kriisissä - jos se sitä on - on havaittavissa toinen paljon laajempi ja vakavampi kysymys. Clintonin välittämässä lausunnossa, jota voidaan pitää presidentti Obaman kantana, annetaan ymmärtää, että ellei Israel anna USA:n hallitusta tyydyttävää todistusta hyvästä tahdostaan rauhanprosessiin ja USA:n intressien mukaista vakuutusta, USA voi jäädyttää puolustusministeri Ehud Barakin esittämän ostoslistan sotilastarvikkeista, joita se kipeästi kaipaa uhkaavan neljän rintaman sodanvaaran vuoksi. Barak esitti listansa tavatessaan USA:n puolustusministeri Robert Gatesin Washingtonissa helmikuun 26. päivänä, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan.

VARAPRESIDENTTI Joe Biden vakuutti toistamiseen Israelin matkansa aikana, että USA on täysin antautunut Israelin turvallisuuden takaamiseen. Hän kuitenkin antoi ymmärtää, että Israelin yksipuoliset toimet Iranin uhan poistamiseksi eivät palvele USA:n intressejä. Israelin turvallisuuden takaamisen edelle nousevat kuitenkin USA:n omat intressit, eivätkä niihin kuulu Israelin yksipuoliset toimet Irania vastaan. Obaman hallitus katsoo saaneensa pätevän aseen pakottaakseen Netanyahun hallituksen politiikkansa taakse.
ROBERT GATES lupasi tutkia Barakin antamaa listaa, mutta mitään siitä ei ole kuultu. Clintonin maininta USA:n intressien huomioimiseksi sisältää uhkauksen, että USA voi kieltäytyä toimittamasta Israelin pyytämiä aseita, ohjuksia ja varaosia, eikä edes varastoimaan niitä USA:n Negevissä sijaitseviin tukikohtiinsa, joista ne olisivat nopeasti käytettävissä.
Debkafile kertoo, että Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kiireelliseen istuntoon heti sapatin loputtua lauantai-iltana. http://www.debka.com/article/8648/

4. KOMMENTTI edellisen johdosta.
Maailman valtioitten johtajien lausuntoja lukiessa ei voi välttyä mielikuvalta, etteivät he ole tutustuneet Raamattuunsa, tai ovat tietoisesti sivuuttavat sen kokonaan. Tämä johtanee siihen, että Israelin Jumalan kärsivällisyys maailman johtajien hyvään tahtoon Israelia ja nimenomaan Jerusalemia kohtaan loppuu ja seurauksena on maailman kansojen tuomio, kuten Raamatun kirjat toistuvasti todistavat. (vrt. Joel 3:1-3)

PÄÄMINISTERI Netanyahulla on työntäyteinen viikko edessään. Paitsi kotoisten asioitten hoitaminen, maahan tulee korkeita ulkomaisia vieraita: EU:n pääsihteeri Ban ki-Moon, Brasilian presidentti Luiz Inazio Lula da Silva ja EU:n ulkomaanasioitten johtaja C Ashton. Heillä jokaisella lienee sama viesti: Israelin tulee tehdä myönnytyksiä ja taas myönnytyksiä, jotta rauhan-keskustelut saataisiin alkamaan. Päällimmäisenä listassa on tietenkin rakentamisen lopettaminen Jerusalemin itäosissa, mutta vaatimus sen ulottamiseksi koskemaan myös Juudean ja Samarian kaikkea rakentamista, sekä kiellon jatkaminen syyskuun jälkeen. Toisena vaatimuksena on tietenkin palestiinalaisten liikkumisen helpottaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan saarron purkaminen. Tämän tulisi koskea myös Egyptin ja Gazan välistä liikennettä, jota on kiristetty entisestään.

5. VAIN PARI VIIKKOA sitten Israelin korkein oikeus määräsi Jerusalemin ja Modiinin välisen Tel Aviviin johtavan valtatien no 443 avattavaksi myös kaikelle arabiliikenteelle, minkä arvioidaan käsittävän 3000 autoa päivässä. Oikeuden päätöksessä ei huomioitu sitä, että tiellä on aiemmin tapahtunut lukuisia verisiä terrorihyökkäyksiä, joitten vuoksi tie suljettiin arabeilta. Kuin muistutuksena tästä terroristit heittivät lauantai-iltana palopommin israelilaista autoilijaa kohti tiellä no 443 haavoittaen autoa ajanutta isää ja hänen poikavauvaansa. Isä menetti autonsa hallinnan, joka pysähtyi törmättyään tien suojakaiteeseen.

OIKEUDEN PÄÄTÖSTÄ seuraavina päivinä 10 päivää sitten terroristit ampuivat viidellä kiväärillä tien varrella olevaa armeijan tarkkailutornia kohti onneksi osumatta kehenkään. Armeija on kuitenkin valmistautumassa tien avaamiseen arabeille tästä huolimatta. Vuonna 2009 oli kaikkiaan 299 palopommihyökkäystä ja 22 450 kivitystä israelilaisia autoilijoita vastaan, joiden tarkoituksena oli aiheuttaa vakavia onnettomuuksia.
USA:n hallituksen taholta ei kommentoitu lauantai-illan palopommihyökkäystä millään tavoin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136490

6. UUTISOTSIKOITA
- PA ilmoitti viime viikolla, että Ramallahissa aukion avaaminen Fatah-terroristin Dalal Mughrabin nimiin on siirretty ”teknisistä syistä”, ja ilmoitti samalla, että siitä vastaa Fatah eikä PA. Aukio ilmeisesti kuitenkin vihittiin perjantaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136475
- Puolustusministeri Ehud Barak kehotti armeijaa jatkamaan Juudean ja Samarian saartoa ainakin tiistaihin saakka monella taholla sattuneitten väkivaltaisuuksien vuoksi. Onko tämä kolmannen intifadan alkua? Ainakin 50 arabinuorta yritti päästä Kalandian tiesulun läpi Jerusalemin pohjoispuolella. Sotilaita heiteltiin kivin ja palopommein. Viisi arabia pidätettiin. Samantapaisia väkivaltaisuuksia tapahtui Betlehemissä, Hebronissa sekä Samariassa. Hebronissa sotilaat pidättivät arabin, jolla oli 7.5 sm:n veitsi. Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Hebronin juutalaisten ja arabien välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136491
- Likudissa kysellään, miksi Netanyahu pyytelee anteeksi rakentamista Jerusalemissa, maan pääkaupungissa. (INN)
- Puolustusministeri Barak oli lähellä käsirysyä Netanyahun kanssa Ramat Shlomon rakennussuunnitelman tullessa julkisuuteen, kertoo Debkafile. Barak tähtää pääministeriksi, ja siksi hän kerää pisteitä mistä ikinä niitä saadaan.
- http://www.debka.com/article/8647/
- USA:n hallituksen päämääränä voi olla Netanyahun hallituksen kaataminen ja Barakin nostaminen hänen tilalleen. Tämä tulisi tapahtumaan Kadiman kautta, jonka nostamista hallitukseen varsinkin presidentti Shimon Peres ajaa kulissien takana. Peresin poliittinen aktiivisuus on huomattavasti kiihtynyt viime päivinä, kuten Sarah Honig kertoo JP:n artikkelissaan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=170746
- Labour-puolue on antanut ultimaatumin Netanyahulle: Ellei selvää edistystä tapahdu sekä PA:n että Syyrian rintamilla syyskuuhun mennessä, puolue eroaa hallituksesta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170907
- PA:n poliisi teki ratsian Fahmi Shabanehin Jerikon taloon särkien huonekaluja ja ryöstäen esineitä talosta. Shabaneh, entinen PA:n turvallisuusjohtaja Hebronissa, sanoo paljastavansa lisää korruptiota PA:n johdossa. Seuraavana listassa on PA:n islamilaisen oikeuden päätuomari Tayseer Bayoud Tamimi, jota hän vaatii eroamaan viikon sisällä, tai hän paljastaa hänen seksuaali-rikoksiaan. PA julkisti hänestä etsintäkuulutuksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=170916
- Israelin vankilajärjestön kummallisuuksia. Viiteen elinkautiseen murhista tuomittu Marwan Barghouti suoritti filosofian tohtorin tutkinnon vankilassa. Tämä voi tietenkin rauhoittaa heitä vankilassa, mutta ei tee heistä yhtään parempia ystäviä Israelin kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=170903
- IDF pidätti Ramallahissa Hamasin terroristin Maher Oudan, joka syyllistyi 2. intifadan aikana 70 israelilaisen murhaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170929