Posts

Showing posts from December 17, 2006
PERJANTAI 22.12.06
SYYRIA VALMISTAUTUU sodan varalle Israelin kanssa.
Koska Syyria on täysin tietoinen sen valtavasta alivoimasta verrattuna Israelin nykyaikaiseen sotakoneistoon Libanonin fiaskosta huolimatta, se etsii uusia keinoja, joilla tasapainottaa tilannetta.
Israelin puolella on huomioitu Syyrian rakentavan useita kyliä Israelin vastaiselle raja-alueelle. Osa niistä on asutettuja, osa on tyhjillään. Israelin viranomaiset hämmästelivät Syyrian rakennustöitä, joille ei keksitty mitään järjellistä selitystä. Mutta Libanonin sodan opetusten myötä kylien tarkoitus alkoi selvitä.
Syyria haluaa soveltaa Hizbullahin sotataktiikkaa omalla maaperällään Israel hyökkäyksen varalta.
HIZBULLAH RAKENSI puolustuksensa Libanonin eteläosassa kylien varaan. Se rakensi tukikohtiaan kuten myös komentokeskuksensa aivan kylien viereen tai niiden sisään. Hizbullahin gerillat asuivat kylissä ja kiirehtivät sieltä tarvittaessa asemiinsa. Israelin joukkojen lähestyessä he hajaantuivat takaisin kyliin, j…
TORSTAI 21.12.06

SODAN TUULIA, juuri ennen kristikunnan rauhanjuhlaa Israelia saartavat monet levottomat uhkakuvat.

IDF:n pohjoisen lohkon korkea upseeri kertoo JPost:n aamun uutisten mukaan, että Hizbullah on lähes saavuttanut sotilaallisen voiman, joka sillä oli ennen Libanonin toista sotaa. Upseerin mukaan Syyria on neljän kuukauden aikana toimittanut Hizbullahille Iranista rekka-autollisia aseita ja uudenaikaisia ohjuksia, usein edes yrittämättä peitellä niitä.

Upseeri myös vakuutti, että uusi yhteenotto Hizbullahin kanssa lähitulevaisuudessa on väistämätön, sillä Hizbullahin tulee todistaa tarpeellisuutensa ja siksi sen täytyy saada taistella.

Israelin armeijan yksiköt harjoittelevat gerilla-taktiikkaa asutuskeskuksissa sekä pohjoisessa että etelässä. Myös merivoimat simuloivat potentiaalisia iskuja merellä.

Upseeri ei sulkenut pois mahdollisuutta, että Libanonin pääministeri Siniora pystyisi hillitsemään ja valvomaan Hizbullahin sotilaallisia päämääriä YK:n ja Libanonin armeijan jo…
KESKIVIIKKO 20.12.06

UUSI TULITAUKO Fatahin ja Hamasin välillä Gazan alueella tuli voimaan eilen illalla 23.00 edellisen sunnuntaina sovitun tilalle, joka rikkoontui lähes välittömästi, eikä tällä uudellakaan ole toiveita pitkästä iästä.

Keskiviikkoaamuna taistelut ovat vaatineet kahden Fatahin jäsenen hengen.

Elämä Gazan kaupungeissa on vaarallista. Aseistetut joukot, useat niistä naamioituneina, kulkevat pitkin katuja ammuskellen kaikkea epäilemäänsä, eivätkä sivulliset voi välttää joutumista taistelujen jalkoihin.

Koululaiset eivät uskalla mennä kouluihinsa, koska kaduilla liikkuminen on liian vaarallista. Muutamat harvat kaduilla liikkuvat sivulliset etsivät suojaa talojen nurkista ja syvennyksistä kiiruhtaen suojasta toiseen juoksuaskelin. Ainakin kaksi palestiinalaista sai surmansa keskiviikkoaamun taisteluissa.

MONET PAIKALLISET ASUKKAAT ovat vaatineet taistelujen lopettamista, ennen kuin Gazasta muodostuu uusi Irak, jossa veriset tulitukset automaattiasein ja pommihyökkäykset t…
TIISTAI 19.12.06
GAZAN TILANNE on entistäkin sekavampi. Maanantain aikana yksi palestiinalainen ammuttiin Jabaliyan pakolaisleirissä ja 4 muuta haavoittui. Kaikkiaan 15-20 ihmistä haavoittui eilen Gazan alueella ja ainakin 8 kaapattiin. Useimmat kaappaukset tehtiin omien kaapattujen vapauttamiseksi. Hamasin kaappaamien joukossa oli Safyen Abu Zaidah, PA:n entinen vankienasiain ministeri, mitä al-Aksan johto piti kaikkien punaisten rajojen ylityksenä. Hänet vapautettiin muutaman tunnin kuluttua.
TIISTAIN VASTAISEN YÖN aikana käydyissä taisteluissa yksi palestiinalainen ammuttiin kuoliaaksi ja 11 haavoittui. Yksi Hamasin ja 3 Fatahin jäsentä kaapattiin.
Edellä esitetyt luvut kuolleista, haavoittuneista ja kaapatuista vaihtelevat eri uutislähteissä.
Jotkut puhuvat avoimesti sisällissodasta Gazan alueella, mutta palestiinalaiset uskovat edelleen yhteishallituksen mahdollisuuteen. Hamas on hylännyt Abbasin päätöksen ennenaikaisista vaaleista.
ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blair, jota JP:n kolu…
MAANANTAI 18.12.06

PALESTIINALAISTEN KESKEINEN VÄKIVALTA uhkaa israelilaisten tarkkailijoitten mukaan Israelia ja voi levitä myös arabimaihin. Tänä aamuna ilmoitettiin, että palestiinalaiset ryhmät, mukana myös Jihad, DFLP ja PFLP Fatahin ja Hamasin lisäksi, sopivat eilen tulen lopettamisesta, aseellisten joukkojen poistamisesta kaduilta ja Fatahin Force 17 joukkojen palaamisesta asemiin, joissa ne olivat neljä päivää sitten.

Force 17, entinen Arafatin presidentin henkivartiokaarti, toimii nyt Abbasin suojana, sen vahvuus on 3500 miestä. USA kouluttaa sen lisäjoukkoja Gazassa ja Jerikossa siten, että niitten vahvuus nousee 6000:en mieheen. USA toimitti sille heinäkuussa 1000 kivääriä ja miljoona ammusta, muutama päivä sitten USA toimitti sille 250 automaattikivääriä ja 5000 ammusta. Monet Force 17 miehistä kuuluvat myös al-Aksan prikaatiin, joka avoimesti hyökkäilee israelilaisia vastaan ja joka on tehnyt useimmat terrori-iskut.

Abbas nimitti heinäkuussa Force 17 komentajaksi Muhammad…
SUNNUNTAI 17.12.06
PA:N MINISTERIT MARTTYYREJA (shahideja), sanoo pääministeri Ismail Haniyeh murhayrityksen jälkeen hänen henkeään vastaan palatessaan ulkomaanmatkaltaan. Tämä on kieltä, johon palestiinalaiset ovat tottuneet ja jota he ymmärtävät. Hän lisäsi vielä, että Mahmoud Abbas on aloittanut taistelun Allahia vastaan, mikä tekee hänestä lainsuojattoman ja hänen vahingoittamisensa oikeutetuksi.
Mahmoud Abbas piti eilen 90 minuuttia kestäneen puheensa, jota mielenkiinnolla odotettiin. Suurin osa puheesta oli tarkoitettu selvittelemään, miksi on ajauduttu tilanteeseen, jossa palestiinalaiset nyt ovat ja jota Abbas kutsui surkeaksi. Suurimmat syntipukit löytyivät Hamasin ja Israelin puolelta, Fatahin ja omassa leirissä kaikki ovat puhtaita. Pitkän jaarittelun ja elehdinnän jälkeen Abbas pääsi asiaan todeten, että hän määrää uudet PLC:n ja ”presidentin” vaalit, mutta jätti ajankohdan auki, ei hajottanut entistä PLC:tä (lakiasäätävä neuvosto) eikä erottanut Haniyehin hallitusta, kute…