SUNNUNTAI 17.12.06
PA:N MINISTERIT MARTTYYREJA (shahideja), sanoo pääministeri Ismail Haniyeh murhayrityksen jälkeen hänen henkeään vastaan palatessaan ulkomaanmatkaltaan. Tämä on kieltä, johon palestiinalaiset ovat tottuneet ja jota he ymmärtävät. Hän lisäsi vielä, että Mahmoud Abbas on aloittanut taistelun Allahia vastaan, mikä tekee hänestä lainsuojattoman ja hänen vahingoittamisensa oikeutetuksi.
Mahmoud Abbas piti eilen 90 minuuttia kestäneen puheensa, jota mielenkiinnolla odotettiin. Suurin osa puheesta oli tarkoitettu selvittelemään, miksi on ajauduttu tilanteeseen, jossa palestiinalaiset nyt ovat ja jota Abbas kutsui surkeaksi. Suurimmat syntipukit löytyivät Hamasin ja Israelin puolelta, Fatahin ja omassa leirissä kaikki ovat puhtaita. Pitkän jaarittelun ja elehdinnän jälkeen Abbas pääsi asiaan todeten, että hän määrää uudet PLC:n ja ”presidentin” vaalit, mutta jätti ajankohdan auki, ei hajottanut entistä PLC:tä (lakiasäätävä neuvosto) eikä erottanut Haniyehin hallitusta, kuten monet odottivat ja toivoivat.
FATAHIN KANNATTAJAT Länsirannalla lähtivät kaduille puheen jälkeen laukoen aseitaan ilmaan.
HAMASIN KANNATTAJAT syyttivät Abbasia laittomuudesta pyrkiessään erottamaan laillisesti valitun hallituksen ja määräämällä uudet vaalit. Tämä heidän mukaansa sulki loputkin mahdollisuudet yhteis-hallituksen muodostamiseksi.
LEVOTTOMUUDET Fatahin ja Hamasin välillä puhkesivat aseellisiksi taisteluiksi, joissa 34 ihmistä haavoittui. Pahimmat taistelut käytiin Ramallahissa perjantaina, jossa Fatahin poliisit tulittivat Hamasin rauhallista mielenosoitusta. Perjantaina 16 ihmistä haavoittui ja 1 kuoli Ramallahissa, 4 haavoittui Gazassa.
HAMAS SYYTTÄÄ Mohammed Dahlania pääministeri Haniyehia vastaan tehdystä murhayrityksestä, minkä Abbas puheessaan jyrkästi kielsi. Abbas kuvaili Haniyehin paluuta Egyptistä, miten hän antoi kolmelle turvallisuusjohtajalle tehtäväksi turvata Haniyehin kotiinpaluu, jossa oli tarkoitus tervehtiä häntä kukkasin, kuten hän sanoi, mutta jonka Hamasin pyssymiehet rikkoivat hyökätessään Rafahin terminaaliin tulittaen ihmisiä sekä rikkoen huonekaluja ja laitteita terminaalissa. Hamas vaatii puolueettoman tutkimuskomitean asettamista selvittämään, ketkä olivat murhayrityksen takana.
NAAMIOIDUT PYSSYMIEHET hyökkäsivät myöhään eilen illalla Abbasin Force 17 ”presidenttikaartin” harjoitusleiriin lähellä Gazan kaupunkia surmaten sitä vartioivan miehen ja haavoittaen useita muita. He sytyttivät useita telttoja tuleen ja tuhosivat leiriin sähköä tuottavan generaattorikeskuksen.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat ovat varovaisia kommenteissaan, todeten kuitenkin, että Abbas on maltillinen ja että Israel tukee häntä, mutta on epävarma, miten suuri kannatus Abbasilla on. Israel toivoo, että kvartetin asettamat kolme vaatimusta pidetään kriteereinä arvioitaessa PA:n luotettavuutta. Abbas totesi puheessaan, ettei hän missään vaiheessa vaatinut näitä Hamasilta yhteishallitusta muodostaessaan, mikä asettaa suuren kysymysmerkin, mitä sellainen hallitus olisi muuttanut suhteessa Israeliin ja olisivatko EU ja muut länsivallat voineet hyväksyä sen lailliseksi avaamaan lännen tuen ja rahavirrat.
EI KIINNOSTA, on Israelin hallituksen vastaus Syyrian presidentti Bashar Assadin tarjoukseen aloittaa kahdenkeskiset neuvottelut, joissa Golanin ylängön kohtalo ei ole avainasemassa tai ennakkoehtona. Israelin hallituksen asenteena on, että Damaskoksen tulee ensin osoittaa tarkoituksensa vilpittömyys sulkemalla terrorijärjestöjen toimistot Damaskoksessa ja lopettamalla Hizbullahin aseistaminen sekä lopettamalla sekaantuminen Libanonin sisäisiin asioihin. Assad väittää, ettei Syyria aseista Hizbullahia eikä sekaannu Libanonin sisäisiin asioihin. Assadin kanta Olmertille on: ”Ota riski ja selvitä, puhummeko totta vai valhetta.” Hänen viestinsä Euroopan johtajille on: ” Aloittakaa suorat neuvottelut Syyrian ja Iranin kanssa, jos haluatte saavuttaa kestäviä ratkaisuja Irakin kriisiin ja muihin Lähi Idän ongelmiin.”
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem vahvisti Assadin sanat lisäten, että Syyria etsii vain USA:n vakuutusta Syyrian sisäisen tasapainon säilyttämiseksi. Hän myös paljasti Syyrian ja Qatarin toimineen salaisesti Fatahin ja Hamasin välisen kriisin selvittämiseksi. Hän vakuutti Syyrian avustavan YK:ta Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhan selvittelyssä.
USEAT ISRAELIN KANSANEDUSTAJAT ovat vaatineet, että hallitus tarttuisi Syyrian tarjoamaan mahdollisuuteen aloittaa suorat keskustelut, koska aluetta vahingoittava terrorismi ja sodan uhka eivät poistu ilman avoimia keskusteluja ja keskinäisiä sopimuksia.
KAPINA BUSHIN HALLITUSTA VASTAAN, voisi luonnehtia kongressin jäsenten matkoja Syyriaan vastoin USA:n hallituksen tahtoa. Arlen Specter, republikaaniedustaja Pennsylvaniasta jo 26 vuoden ajan, aikoo matkustaa Syyriaan ja Israeliin nähdäkseen omin silmin, miten maa makaa näillä kulmilla. Hän seuraa Bill Nelsonin, demokraatti Floridasta, esimerkkiä, joka teki vastaavan matkan äskettäin. Specter toteaa, ettei hänen tarkoituksensa ole ohittaa USA:n hallitusta, hän jättää neuvottelut ja sopimukset sille, mutta hän haluaa todeta itse, miksi Bushin hallituksen politiikkaa Lähi Idässä ei toimi. Muita edustajia tulee seuraamaan: demokraatit John Kerry Massachusettsista ja Christopher Dodd Connecticutista suunnittelevat samoin matkaa Syyriaan lähitulevaisuudessa.
ISRAEL JA TURKKI tutkivat mahdollisuuksia rakentaa energiaputkilinja Turkista Ashdodin kautta Eilatiin. Putki tulee olemaan jatkoa 550 km:n putkilinjalle Venäjältä ja Kaspianmeren alueen raakaöljyn kuljettamiseksi Mustaltamereltä Välimerelle. Eilatista öljy voitaisiin laivata kuljetettavaksi Aasian maihin. Öljyputken yhteyteen rakennetaan putket kaasun, veden ja sähkön välittämiseksi. Operaation kustannusarvio on 4 miljardia USD. Sen kannattavuuden tutkiminen maksaa 40 miljoonaa USD.
YK REKISTERÖI Israelissa vielä rakenteilla olevan turvallisuusaidan asukkaille aiheuttamista haitoista. Sitä tulee seuraamaan YK:n perustama toimisto YK:n päätöksen mukaisesti äänin 162-7, seitsemän pidättyessä. Vastaan äänestivät Israel, USA, Australia, Micronesia, Marshallsaaret, Nauru ja Palau. Päätös perustuu kansainvälisen oikeuden päätökseen heinäkuussa 2004, joka tuomitsi turva-aidan laittomana.
Israel on asettanut erityisen mekanismin korkeimman oikeuden valvonnan alaisena suorittamaan korvaukset haitoista, jotka oikeus on vahvistanut. Tähän mennessä on kirjattu 140 valitusta, joista 96 on selvitetty ja korvauksia on maksettu 7 miljoonaa NIS.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ toteaa YK:n asettamasta toimistosta, ettei se vain rekisteröi haittoja vaan aiheuttaa niitä, ja ettei koko aitaa tarvittaisi, jos palestiinalaiset lopettavat väkivaltansa Israelia vastaan. Aidan paikkaa on tarkistettu monin paikoin, osaksi jo rakennetulta osin, jotta asukkaitten valituksia huomioitaisiin. Aidan kokonaispituus on n. 680 km, ja se noudattelee pääosin ns. vihreää linjaa.
Todellinen este Israelin ja palestiinalaisten välillä ei ole turva-aita vaan palestiinalaisten harjoittama terrorismi, toteaa Israelin YK-edustaja Dan Gillerman.
NATAN SHARANSKY, 58 entinen Neuvostoliiton toisinajattelija ja Siperian vanki, vastaanotti presidentti Bushin myöntämän USA:n presidentin vapaudenmitalin, yhdessä yhdeksän muun kanssa. Sharansky luopui politiikasta kuukausi sitten. Hän sai USA:n kongressin kultaisen kunniamitalin 1986, jolloin hänet vapautettiin NL:n vankilasta ja hän pääsi muuttamaan Israeliin. Kolme muuta ulkomaista henkilöä ovat saaneet molemmat kunniamitalit: Äiti Theresa, Nelson Mandela ja paavi John Paul II.
Sharanskyn kirja The Case for Democracy; The Power of Freedom to Overcome Tyranny and Terror sai presidentti Bushin täyden hyväksymisen ja on vaikuttanut hänen politiikkansa muotoutumiseen.
SIIRTOLAISTEN MUUTTO USA:sta ja Kanadasta (aliya) on kasvanut suuresti. Marraskuun loppuun mennessä 2006 USA:sta ja Kanadasta muutti ennätykselliset 2819 juutalaista. Aliya myös Englannista on kasvamassa, vaikka yleisesti maahanmuutto on pienentynyt 10 % 11 kuukauden aikana 2006. Maahanmuutto Englannista on kasvanut 25 %, USA:sta 11 %.
ISRAELIN TULEVA HÄVITTÄJÄKONE, jota kutsutaan koodilla F-35, teki onnistuneen koelentonsa äskettäin. Sen tunnin pituiseksi suunniteltu lento kuitenkin lyhennettiin 35 minuuttiin pienten häiriöitten vuoksi. Tämä uuden sukupolven hävittäjä, jolla on stealth-kapasiteetti ja jonka kappalehinta lienee 40-50 miljoonaa USD, valmistuu luovutuskuntoon joskus 2014 paikkeilla. Koneen valmistusoperaatioon osallistuvat USA:n ohella Israel, Englanti, Alankomaat, Australia, Italia ja Norja, joista osa allekirjoittaa sopimuksen vuoden lopussa.
KASSAM-RAKETTITULI Gazasta jatkuu. Perjantain ja lauantain aikana terroristit ampuivat neljä rakettia Israeliin, osa niistä Sderotia kohti, osa putosi Nir Am-kibbutsin alueelle, joka pimeni tunneiksi, neljä ihmistä hoidettiin saamansa shokin vuoksi. .
Abbas viittasi eilisessä puheessaan raketteihin, jotka tuhosivat rauhan aloitteet, ja että Gilad Shalitin kaappaaminen surmasi 500 palestiinalaista ja haavoitti 4000.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021