MAANANTAI 18.12.06

PALESTIINALAISTEN KESKEINEN VÄKIVALTA uhkaa israelilaisten tarkkailijoitten mukaan Israelia ja voi levitä myös arabimaihin. Tänä aamuna ilmoitettiin, että palestiinalaiset ryhmät, mukana myös Jihad, DFLP ja PFLP Fatahin ja Hamasin lisäksi, sopivat eilen tulen lopettamisesta, aseellisten joukkojen poistamisesta kaduilta ja Fatahin Force 17 joukkojen palaamisesta asemiin, joissa ne olivat neljä päivää sitten.

Force 17, entinen Arafatin presidentin henkivartiokaarti, toimii nyt Abbasin suojana, sen vahvuus on 3500 miestä. USA kouluttaa sen lisäjoukkoja Gazassa ja Jerikossa siten, että niitten vahvuus nousee 6000:en mieheen. USA toimitti sille heinäkuussa 1000 kivääriä ja miljoona ammusta, muutama päivä sitten USA toimitti sille 250 automaattikivääriä ja 5000 ammusta. Monet Force 17 miehistä kuuluvat myös al-Aksan prikaatiin, joka avoimesti hyökkäilee israelilaisia vastaan ja joka on tehnyt useimmat terrori-iskut.

Abbas nimitti heinäkuussa Force 17 komentajaksi Muhammad Damran, joka oli silloin al-Aksan johtavia päälliköitä. Israel pidätti hänet pian sen jälkeen.

Juuri ennen palestiinalaisryhmien keskeistä tulitaukoa sunnuntai-iltana Fatahin korkean virkailijan Adnan Rahamin täynnä luodinreikiä oleva ruumis heitettiin sairaalan eteen Gazan pohjoisosassa. Rahami, 42-vuotias Fatahin turvallisuusjoukkojen upseeri, kaapattiin muutama tunti aiemmin Sajayan kaupunginosassa Gazassa kahden henkivartijan kanssa, jotka vapautettiin myöhemmin vahingoittumattomina.

Ainakin kolme kranaattia ammuttiin Abbasin Gazan päämajaan, yksi kranaatti osui viereiseen taloon haavoittaen kahta sivullista. Abbas itse oli silloin Ramallahissa. Kranaatti-iskua edelsi kiivas tulitaistelu Hamasin joukkojen ja Force 17 miesten välillä. Sivullinen 19-vuotias nainen sai luodin rintaansa ja kuoli, lisäksi viisi Force 17 miestä haavoittui. Fatah syytti Hamasia, että se yritti vallata Abbasin päämajan.

Hamasin johtaman PA:n hallituksen ulkoministeri Mahmoud Zaharin autosaattue joutui väijytykseen Gazan kaupungissa. Fatahin pyssymiehet tulittivat autosaattuetta talojen katoilta haavoittaen yhtä miestä.

Force 17 miehet miehittivät PA:n hallituksen liikenne- ja maatalousministeriöt. Ne pysyvät suljettuina.

MAHMOUD ABBAS soitti eilen USA:n ulkoministeri Ricelle kertoen tämän hetkisestä tilanteesta. Abbas lupasi hajottaa Hamasin johtama PA:n hallitus mahdollisimman pian ja asettavansa toimenpidehallituksen sen sijaan. Abbas tapasi PA:n keskusvaalilautakunnan jäseniä eilen keskustellen vaalien ajankohdasta.

JORDANIA on erittäin huolestunut tilanteesta siellä asuvien palestiinalaisten alkaessa osoittaa levottomuutta. Heidän lukumääräkseen arvioidaan 3.5 miljoonaa; palestiinalaisia on 65 % maan väkiluvusta.

Libanonissa asuu lähes puoli miljoonaa palestiinalaispakolaista, mutta he tukevat Fatahia ja Abbasia, kuten myös Syyriassa asuvat pakolaiset.

SUNNUNTAIN AIKANA kuoli kolme palestiinalaista Gazan alueella ja ainakin 15 ihmistä haavoittui. Taistelut ovat jatkuneet keskeisestä tulitauosta huolimatta, Fatahin ja Hamasin silmäillessä epäluuloisina toisiaan.

ISRAELIN HALLITUS on yrittänyt selvittää, miten suhtautua Syyrian tarjoukseen keskustelujen aloittamisesta, mitkä Syyrian johto on sokeroinut lupauksella olla asettamatta ennakkoehtoja.

Olmertin kantaan vaikuttaa keskeisesti USA:n vaatimus syrjiä Syyriaa ja vaatimus, ettei sen kanssa saa aloittaa keskusteluja ennen sille asetettujen ehtojen toteutumista. Monet ministerit ja kansanedustajat eivät usko Syyrian vakuutteluja, että Golanin palauttaminen saisi sen luopumaan Hizbullahin ja Hamasin tukemisesta sekä amerikkalaisia vastaan taistelevien gerillojen varustamisesta Irakissa.

Israelin asema on vaikea, koska Bushin oma hallitus on kovan paineen alaisena ja siltä vaaditaan sen harjoittaman Lähi Idän politiikan arvioimista uudelta pohjalta. Baker/Hamiltonin Irak-raportin suositukset eivät välttämättä saa Bushin hallituksen hyväksymistä, mutta tärkeät senaattorit ovat alkaneet yhä äänekkäämmin kysellä Bushin politiikan mielekkyyttä. Irakin sotaa ei ole vielä hävitty, mutta USA:n ja Englannin joukot ovat siellä kovassa puristuksessa uhrien kasvaessa, eivätkä Irakin hallituksen omat joukot ole vielä taistelukuntoisia ottamaan täyttä vastuuta. Pääministeri Nouri al-Maliki onkin kutsunut entisiä Saddam Husseinin armeijan upseereita takaisin aseisiin.

ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blair on virallisella vierailulla, jota luonnehditaan kohteliaisuusvierailuksi ennen hänen astumistaan syrjään pääministerin palliltaan.

Blair tapasi aamupäivällä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin. Iltapäivän ohjelmassa ovat tapaamiset pääministeri Ehud Olmertin sekä ulkoministeri Tzipi Livin ja puolustusministeri Amir Peretzin kanssa.

ISRAELIN TAIVAS on taas ollut kuin pronssia, ei sateita eikä vettä kuivuviin varastoihin. Maanviljelijät ovat alkaneet pelätä, että tämä vuosi on kuivuusvuosi, mikä on saanut rabbitkin heräämään.

Torstaina päärabbit Yona Metzger ja Shlomo Amar julkaisivat lausunnon, jossa he kehottavat sekä ashkenaszi että serphardi-juutalaisia pyytämään Jumalaa, että Hän aukaisisi taivaat. Torstaina Eda haredi-ryhmä järjesti rukoustilaisuuden Zichron Moshe synagogassa Mea Shearimin sydämessä. He lukivat ääneen Psalmin 90 viimeisen jakeen: ”Tulkoon osaksemme Herran, meidän Jumalamme laupeus (pleasantness, mielisuosio).” Lisäksi he toistivat Ps.91 rabbi Haim Josef David Azulain (1724-1806) ja rabbi Haim Halbershtam Sanzin (1793-1876) kehotuksen mukaan 91 kertaa. Useimmat rabbit eivät esittäneet arvailuja, mikä aiheutti kuivuuden, mutta Beit Shemesin rabbi David Biton, joka johtaa ”Pyhän ja Uskon Vartijoita” (Mishmeret Hakodesh Veha´emuna) syytti Eda haredi-järjestöä kuivuuden aiheuttajaksi, koska se ei tuominnut kesällä järjestettyä homo-paraatia.

ISRAELIN TALOUDEN KASVU on kasvattanut rikkaitten ja köyhien välistä kuilua, ilmenee sunnuntaina julkistetussa Advan (tasa-arvon ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden keskus) raportissa.

Eniten tienaavat ansaitsevat 48 kertaa enemmän kuin alimman palkkaluokan työntekijät (3279 NIS) ja 32 kertaa enemmän kuin keskimääräistä palkkaa nauttivat kuukaudessa. Hallituksen ja Israelin pankin lupauksista huolimatta ero köyhän ja rikkaan välillä kasvaa. Vuonna 1996 minimipalkkaa nauttivia oli 26.5 %, vuonna 2004 heitä oli 34.1 % työntekijöistä. Advan tutkimuksessa ilmenee, että 55 % 17-vuotiaista ei pystynyt suorittamaan ylioppilastutkintoa. Niistä useimmat tulevat arabiyhteisöistä tai niistä, jotka asuvat kehittyneitten alueitten ulkopuolella. Vain 30 % yläasteen suorittaneista aloitti ylemmän asteen opiskelun kahdeksan vuoden sisällä tutkinnon suorittamisesta.

USA:N PRESIDENTTI George Bush lähetti Hanukka-tervehdyksensä maan juutalaisyhteisöille kutsuen sitä vapauden lomaksi. ”Sen jälkeen kun sortokuningas valloitti Jerusalemin ja juutalaiset menettivät oikeuden palvoa vapaina, Juudas Makkabealainen ja hänen seuraajansa aloittivat rohkeasti taistelut Jerusalemin vapauttamiseksi vieraasta vallasta. Joka vuosi Menoran loiste on muistuttamassa oikeamielisen ja rakastavan Jumalan siunauksista ja vuosisatojen aikana uskon ja vapauden hyväksi tehdyistä uhrauksista,” presidentti Bush lausui perjantain tervehdyksessään.

SISÄÄNPÄÄSYKOE TERRORIJÄRJESTÖÖN: murhaa israelilainen. Palestiinalainen Jussef Kassem Abu Hanani, 28, halusi päästä jäseneksi Jordaniassa toimivaan Hizbullaan kuuluvaan järjestöön. Pääsyvaatimukseksi annettiin tehtävä murhata israelilainen. Hanani sopi ystävänsä kanssa asiasta. He saivat molemmat pitkät veitset Sachinista Israelin pohjoisosassa. He ajoivat taksilla Haifaan, jossa kuljettaja jätti Hananin Independent kadulle, missä oli prostituoituja. Löydettyään israelilaisen prostituoidun, Dina Guettan, Hanani vei hänet sivukadulle, jossa hän löi naista rintaan veitsellään. Koska nainen alkoi kirkua, Hanani peitti hänen suunsa ja jatkoi iskujaan veitsellään, kunnes nainen vaikeni. Ystävysten alkuperäinen suunnitelma oli hyökätä IDF:n sotilaan kimppuun yhdessä ja puukottaa hänet, mutta siitä luovuttiin.

Hanani on tuomittavana Haifan siviilioikeudessa, jonne hänet siirrettiin sotilastuomioistuimesta.

TULITAUOSTA HUOLIMATTA Kassam-raketteja ammutaan Israeliin. Tänään puolenpäivän jälkeen ammuttu raketti Negevin länsiosaan oli 30. Kassam tulitauon alkamisesta. Tulitus on myös jatkunut Gazan alueella. PA:n ulkoministeriö lähellä tulitettiin ja Gazan keskustassa teini-ikäinen tyttö sai luodista osuman niskaansa.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020