Friday, September 18, 2009

PERJANTAI 18.09.09
1. IAEA:N asiantuntijat myöntävät nyt, että Iranilla on kapasiteetti valmistaa ydinase koska vain, mutta sen ajankohdasta on erimielisyyksiä. YK:n turvallisuusneuvolle laaditun dokumentin Iranin ydinsuunnitelman toteutumisesta laativat järjestön korkeat virkailijat. Siinä he yhtyvät mielipiteisiin, joita Washingtonin hallituksella on asiasta, mutta antavat ymmärtää, että IAEA:n pääsihteeri pidättää dokumenttiin liitteenä olevan salaisen raportin, jossa esitetään tietoja Iranin ydinaseen valmistumisesta. Dokumentin mukaan Iranilla on tarvittava tieto-taito pommin rakentamiseksi. Nyt se keskittyy tarvittavan kuljetusmekanismin rakentamiseen, mutta IAEA kieltää ”lehdistössä olleet tiedot”, että järjestöllä olisi pitäviä tietoja siitä, että Iranilla olisi nyt tai olisi ollut aiemmin ydinasesuunnitelma. (JP)
2. Ajankohta sattuu yhteen Obaman ilmoituksen kanssa, että hänen hallituksensa on peruuttanut päätöksen ohjussuojan rakentamiseksi Chekin tasavaltaan ja Puolaan. Ilmoittaessaan asiasta julkisesti Obama kielsi syytökset, että aiemman suunnitelman hylkääminen heikentää USA:n puolustusta väittäen, että se päinvastoin vahvistaa sitä, sillä uuden suunnitelman toteuttaminen tulee halvemmaksi ja on tehokkaampi mitä tahansa Iranista tehtyä ohjushyökkäystä vastaan. Hänen on vaikea tunnustaa, että päätös aiemman suunnitelman romuttamisesta tehtiin Venäjän painostuksesta, ja sitä on sen vuoksi pidettävä poliittisena tappiona USA:lle. Asiasta on kerrottu aiemmin vihjaamalla, että ohjustorjunta-järjestelmä siirretään toisiin maihin, kuten Turkki ja Israel, kolmantena vaihtoehtoa Baltianmaat tai Azerbaijan. Israelissa on jo valmiina USA:n toimittama tehokas tutka-asema, jota hoitavat amerikkalaiset sotilaat. Obama viittasi tähän todeten sen toimivan moitteettomasti. (JP)
3. IAEA teki torstaina päätöksen, jonka mukaan Lähi Idästä tulee muodostaa ydinaseista
vapaa vyöhyke. Lausuntoehdotuksen oli laatinut Egypti Ruotsin ja Israelin sekä USA:n avustuksella. Se voitiin hyväksyä vasta, kun sen sanamuotoon lisättiin epäsuorat Irania ja Syyriaa koskevat maininnat. Lausuntoa kannatti 103 jäsenmaata, yksikään maa ei vastustanut, mutta neljä maata pidättyi äänestämästä, niiden mukana USA ja Israel. Ydinaseettoman vyöhykkeen kannatus oli kasvanut viime vuodesta ja sen vastustus pienentynyt. Iranin ohella Syyria on ollut vastahankainen IAEA:n vaatimuksille päästä tutkimaan sen väitettyä salaista ydinsuunnitelman toteuttamista sen jälkeen, kun IAF:n koneet tuhosivat sen plutonium-aseman vuonna 2007. Israelissa ja varmaan muuallakin epäillään, että Syyria jatkaa salaisen suunnitelmansa toteuttamista hajauttaen sen eri puolille maataan. Iranin presidentti Ahmadinejat ilmoitti äskettäin, ettei maa tarvitse ydinaseita, mutta maan YK:n lähettiläs Ali Asghar Soltanieh kertoi Washington Postille, että Iranin ja länsivaltojen välisestä kiistasta on kehittynyt enemmän kunnia- ja arvovaltakysymys, koska Iran katsoo kunniansa edellyttävän, että sitä kohdellaan kunnioittavasti ja tasavertaisesti, ei vaatien vaan pyydelleen kuten itsenäiseltä valtiolta tuleekin. (JP) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1115631.html
4. ISRAELIN ilmavoimien IAF komentaja kenraalimajuri Ido Nehustan vaatii, että Venäjän tarjoaman ilmapuolustusjärjestelmän S-300 asentamista Iraniin ja muihin maihin, jonne IAF:n koneet voivat joutua lentämään, tulee vastustaa kaikin voimin. Iranin ohella Syyria on potentiaalinen maa, jonne näitä maailman huippua edustavia ohjusjärjestelmiä voidaan asentaa suojelemaan Venäjän Välimeren laivaston laivastotukikohtia Latakiassa ja Tartukissa. Paitsi että ne muodostavat potentiaalisen uhan IAF:n koneille, niiden kehittyneet tutkat pystyvät seuraamaan Israelin ilmatilaa pitkälle sen alueelle, ja on enemmän kuin mahdollista, että tiedot kulkeutuvat Iranin, Syyrian ja Hizbullahin armeijoille, mikä kriisitilanteessa aiheuttaa suurta vahinkoa Israelin strategiselle asemalla. S-300 järjestelmä pystyy seuraamaan sataa kohdetta samanaikaisesti ollen samalla aktiivitoiminnassa 12:en kohteeseen. Sen aktiivinen alue on 200 km ja se pystyy iskemään 10 km:n korkeudella lentäviin kohteisiin. Salaperäisen Arctik Sea aluksen epäiltiin kuljettavan S-300 ohjuksia Iraniin, eikä siihen ole saatu luotettavaa selitystä, mitä muuta alus kuljetti Suomesta lastatun puutavan lisäksi. Alus oli huollettavana Kaliningradin satamassa ennen Suomeen tuloaan, ja epäillään, että siellä alukseen lastattiin ohjuksia salaisiin varastoihin.
Kenraalimajuri Nehustan puolustaa IAF:n suorittamia operaatioita Gazassa vakuuttaen, ettei maailmassa löydy toista ilmavoimien järjestelmää, joka yhtä huolellisesti suunnittelisi jokaisen operaation pyrkien kaikin tavoin minimoimaan siviiliuhrien määrän sen aikana. (JP)
5. USA:n pysyvä lähettiläs YK:ssa Susan Rice esitti torstaina USA:n vakavan huolen YK:n ihmisoikeusneuvoston saamasta, Etelä Afrikan entisen perustuslakituomarin Richard Glodstonen laatimasta raportista koskien IDF:n cast lead operaatiota Gazassa alkuvuodesta. ”Olemme vakavasti huolestuneita raportissa esitetyistä useista suosituksista. Odotamme ja uskomme, että oikea näyttämö tämän raportin harkitsemiseksi on Ihmisoikeusneuvosto. Olemme aiemmin esittäneet erittäin vakavan huolemme mandaatille, joka annettiin Ihmisoikeusneuvostolle ennen kuin tulimme sen jäseneksi, jota me pidämme tasapainottomana, yksipuolisena ja perusteiltaan hylättävänä”, Rice sanoi lausunnossaan. Goldstone vaati raportissaan, että Israelin tulee kolmen kuukauden aikana tutkia esitettyjä syytteitä ja sitä valvovan Ihmisoikeusneuvoston asettaman komitean tulee kuudessa kuukaudessa raportoida edistymisestä uhalla, että asia alistetaan Haagin rikosoikeuteen. Goldstone ei mitenkään huomioinut, että Israel on jo asettanut useita tutkimuskomiteoita operaation jälkeen, ja sitä tutkitaan kaiken aikaa. Goldstonen raportissa voidaan haistaa tarve kostaa se, ettei Israel halunnut toimia yhteistyössä hänen kanssaan.
PÄÄMINISTERI Netanyahu puolusti Israelin oikeutta puolustaa itseään todeten: ”Sanon kansainvälisille johtajille: Kertokaa meille, että te kannatatte oikeuttamme puolustaa itseämme. Älkää kertoko sitä vasta seuraavan sopimuksen jälkeen, kertokaa se meille nyt.” Hän kehotti länsivaltoja hylkäämään Goldstonen raportin havainnot.
PA:n edustaja vastasi journalistien kysymykseen, aikovatko palestiinalaiset aloittaa tutkimukset, että näin tulee tapahtumaan. Hän myös väitti, että Hamasin rakettien siviileille aiheuttamat uhrit johtuivat siitä, että heidän puolustusaseensa ovat primitiivisiä selittämättä kuitenkaan, miksi ne osoitettiin asutuskeskuksiin, kouluihin ja lastentarhoihin, eikä IDF:n tukikohtiin. Hän samalla epäili, että kolmikantakeskustelut Netanyahun, Abbasin ja Obaman välillä toteutuvat suunnitellussa aikataulussa ensi viikolla.
USA:n kongressissa monet edustajat esittivät kärkevää kritiikkiä Glodstonen raportista. (JP)
6. IRAN ON vahvistamassa otettaan Hizbullahissa Libanonissa. Se on nimittänyt useita upseereitaan Libanoniin, joitten tehtävänä on valvoa sen toimia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Hizbullahin tulee saada Iranin lupa kaikissa sotilaallisissa operaatioissa. Iran on ollut hyvin pettynyt sen pääsihteerin Hassan Nasrallahin johtamistapaan, mikä on vahvistunut sen jälkeen, kun Hizbullahin sotilaskomentaja Imaad Mughniyeh teloitettiin Damaskoksessa. Hänen paikkaansa ei ole vielä täytetty johtuen joko epäluottamuksesta tai siitä, ettei sopivaa henkilöä ole löydetty. Mughniyeh oli erittäin vaikutusvaltainen sekä Syyriassa että Libanonissa ja nautti Iranin johdon luottamusta. Hizbullah näyttää olevan huolissaan, että jotkut pienet palestiinalaisryhmät tekevät spontaaneja hyökkäyksiä Israelin alueelle asettaen Hizbullahin vaikeaan asemaan Libanonin hallitusneuvottelujen ollessa vielä alkutekijöissään. Hizbullah ei hyväksynyt Raed Haririn hallitussuunnitelmaa, minkä seurauksena Hariri esitti luopuvansa hallituksen muodostamistehtävästä. Hänet asetettiin siihen kuitenkin uudelleen, koska hän on potentiaalisesti pätevin ehdokas. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Egyptiläiset journalistit ovat esittäneet vakavaa kritiikkiä tunnettua naiskollegaansa vastaan siksi, että tämä haastatteli Israelin Egyptin lähettilästä. Tämä näyttää olevan arabien tapa suhtautua rauhansopimukseen Israelin kanssa. Voi vain kuvitella, millainen se olisi Saudi Arabian ja Syyrian kanssa; Iranin ja Irakin kanssa sitä tuskin voi toivoakaan ennenkuin Messias tulee. (JP)
- Israelin armeijan kenttäjohtajat saavat uudet plasma-teknologian näyttöpäätteet, joilla pystyy seuraamaan taistelutilannetta rintamalla. Nämä annetaan aluksi pataljoonan ja myöhemmin komppanian komentajille. Uusin versio on nimeltään Torch-400 annettaneen myös joukkueen johtajille, kuten myös panssarivoimien johdolle kentällä. (JP, Kh A Toameh)
- Pisgat Zeevissä joka yö menee kymmeniä vapaaehtoisia kaduille etsimään juutalaisia tyttöjä, jotka tapailevat arabimiehiä. Tämä on havaittu välttämättömäksi, sillä juutalaiset tytöt, jotka joutuvat arabimiehen sharmin alaiseksi ja suostuvat muuttamaan tämän kanssa yhteen, joutuvat miehensä pahoinpitelemiksi, mikä näyttää olevan tapana arabiperheessä. Kuten eräs muslimimullah opetti nuoria miehiä: Vaimoa tulee piestä ainakin kerran päivässä, mutta notkeaa vitsaa käyttäen, ettei tule rumia jälkiä. Kasvoihin ja käsiin ei myöskään saa iskeä, koska ne jäävät arabiburgan ulkopuolelle.(JP)
- Englannin yhdeksää miljoonaa työntekijää edustava ammattiliitto British Trade Union (BTU) vaatii Israelin ja varsinkin setlementeissä valmistettujen tuotteiden boikottia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133491

Thursday, September 17, 2009

TORSTAI 17.09.09
1. GOLDSTONEN komission raportti hallitsee edelleen Jpostin etusivun artikkeleita. Pahin hämmennys alkaa olla ohi ja shokkivaikutus tasaantua, mutta hengitys kulkee vielä katkonaisesti. Goldstone itse ihmettelee, miksi Israelissa ollaan niin kauhuissaan. Hän epäilee, että aivan samoin kuin hänen raporttinsa sisältö oli ulkoministeri Liebermanin arvion mukaan ennalta mietitty ja sovittu, myös Israelin kommenttien sisältö on ennalta määritelty, koska ne julkistettiin niin pian raportin julkistamisen jälkeen – kuten Goldstone epäilee - edes lukematta 575 sivua pitkää raporttia. Hän sanoo, ettei hän yllättynyt raporttinsa aiheuttamasta reaktiosta, mutta pettynyt kylläkin, ettei siitä tehty detaljoituja arvioita. Mutta hän ehdottomasti kieltää raporttinsa olevan vinoutunut: ”Kiellän sen ehdottomasti. Toimin itsenäisesti, kukaan ei sanellut sen sisältöä - se perustuu riippumattomaan tutkimukseen”, hän vakuuttaa. Tämä ei kylläkään selitä sitä, miksi hän käytti monien NGO-järjestöjen raportteja ja julkilausumia raportissaan kuten myös yksityishenkilöitten kertomuksia tutkimatta niiden todenperäisyyttä? Eihän hänen tietenkään välttämättä voida edellyttävää olevan selvillä esim. NGO-järjestöjen raporttien totuudellisuudesta, mutta Israelin mediaa seuraavan voisi kuvitella tiedostavan niihin kohdistetusta oikeutetusta kritiikistä.
Goldstone sanoi odottaneensa, että Israelin hallitus olisi osoittanut kohteita, joita hänen tulisi tutkia. Tämä on varsin outo huomio. Tarkoittaako tämä sitten sitä, että koska tällaista ohjetta ei annettu Israelin taholta, hän sai ne muualta, ehkä peräti palestiinalaisista lähteistä? (JP)
2. PÄÄMINISTERI Bentamin Netanyahu sanoo lausunnossaan, että maailman johtajien tulee hylätä Goldstonen raportti, joka syyttää Israelia sotarikoksista. Hänen argumenttinsa perustuu toteamukseen, että raportti asettaa käsiraudat niiden hallitusten käsiin, jotka taistelevat terrorismia vastaan. Toiseksi hän esittää, että raportti pidetään YK:n ihmisoikeus-neuvoston sisäisenä tutkimuksena eikä käsitellä muissa kansainvälisissä järjestöissä. Netanyahu määritteli raportin lyhyesti todeten, että ”se on palkkio terroristeille”, sillä se oleellisesti vaikeuttaa demokraattisia hallituksia taistelemaan terroria vastaan. Netanyahu aikoo ottaa yhteyttä niiden maitten hallitusten jäseniin, jotka ovat edustettuina YK:n ihmisoikeusneuvostossa, vaikka tosiasiassa vaikutusmahdollisuudet ovatkin vähäiset. On luultavaa, että ihmisoikeusneuvosto laatii varsin kärkevän Israelia tuomitsevan julkilausuman saamansa raportin pohjalta. Tämä kävi selvästi ilmi jo siinä mandaatissa, jolla se määritteli Goldstonen raportin päämäärät: ”Komission tulee tutkia kaikki miehitysvallan, Israelin, tekemät kansainvälisten ihmis-oikeuslakien ja kansainvälisen inhimillisen lain rikkomukset Palestiinan kansaa vastaan.” Siinä ei edes määritelty palestiinalaisten tekemien samojen rikkomusten tutkimista, mikäli artikkeli on oikeassa, kuten ei myöskään sitä, miksi Israel aloitti Gazan operaationsa. Ihmisoikeusneuvosto käsitellee raporttia istunnossaan 29. syyskuuta. Israelin ulkopoliittinen vaikutusmahdollisuus kohdistuu niihin maihin, jotka eivät kuulu selvästi Israelin vastaiseen blokkiin kuten Kuuba, Nicaragua, Malesia, Saudi Arabia ja Pakistan, joitten suhteen ei ole juuri mitään mahdollisuutta.
Periaatteessa kaikki nuokin Israelin vastaiset maat taistelevat terrorismia vastaan, mutta on turha edes edellyttää, että YK:n ihmisoikeusneuvosto asettaisi samantapaisen komitean tutkimaan niiden harjoittamaa ihmisoikeuksien loukkauksia. Tämä asettaa koko idean naurettavaan valoon, kuten presidentti Shimon Peres laukoi. (JP)
3. IDF aloittaa sadan tiesulun poistamisen Juudeassa ja Samariassa. Ne on tehty joko maata muotoilemalla tai betonisin järkälein. Toimenpiteen tarkoituksena on helpottaa palestiinalaisten liikkumista alueilla. IDF arvioi, että kaikki suunnitellut tiesulut ja muut esteet on poistettu ennen viikon loppua, jolloin alkaa juutalaisten ”korkeasti pyhien aika” (high holy days). Juutalainen uusi vuosi alkaa perjantai-iltana; Jom Kippur on 28.09.09.
Puolustusministeriön taholta vakuutetaan, ettei operaatio ole missään yhteydessä Mitchellin Israelin vierailuun, vaan sen tarkoituksena on edistää palestiinalaisen talouden kasvamista, joka on myös Israelin intressien mukaista. Tähän liittyy aina riski turvallisuuden vaarantamisesta, mitä varsinkin Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset ovat valittaneet, mutta Netanyahu halunnee tällä osoittaa rauhantahtonsa, mitä toistuvasti epäillään. (JP)
4. NETANYAHU JA Obaman erikoislähettiläs Lähi Itään George Mitchell tapasivat eilen sen jälkeen, kun Mitchell oli vieraillut Ramallahissa, mutta sopua ei löytynyt. Heillä on tarkoitus jatkaa keskusteluja vielä tänä aamuna, mutta Mitchellillä on sovittu tapaaminen vielä Jordaniassa torstaina, joten aikataulu alkaa olla kireä. Perjantai on muslimien rukouspäivä, jolloin tuskin jatketaan neuvotteluja, ja lisäksi ramadan jatkuu paastoamisineen päivällä.
Netanyahu kertoi medialle eilen, ettei hän vielä tiedä, voiko hänen ja Mahmoud Abbasin tapaaminen toteutua YK :n yleiskokouksen rinnalla ensi viikolla. Abbas vaatii täydellistä rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ehtona tapaamiselle, eikä ole suostunut luopumaan vaatimuksestaan. Tätä Mitchell on pyrkinyt sovittelemaan löytääkseen reseptin, jolla molemmat osapuolet voisivat suostua tapaamiseen, jossa presidentti Obama toimii puheenjohtajana. Palestiinalaiset ovat kertoneet, että Mitchell suostui heidän vaatimukseensa itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi kahden vuoden sisällä. Tämä sisältyi myös pääministeri Salaam Fayadin suunnitelmaan, joko Israelin suostumuksella tai ilman sitä. PA:n johto kuten ei Fatahkaan ole hyväksynyt suunnitelmaa, mutta näyttää omaksuneen sen periaatteita omiin vaatimuksiinsa. Abbasin vaatimuksena voi olla saada USA:n takuu itsenäisyydestä kahdessa vuodessa ehtona keskusteluista New Yorkissa.
Netanyahu matkustaa New Yorkiin joka tapauksessa ensi viikolla, mutta vasta keskiviikkona eikä siten saa tilaisuutta seurata Obaman puhetta YK:ssa. Toisaalta Netanyahu joutuisi istumaan YK:n istuntosalissa Ahmadinejadin vieressä, mitä suosiota hän ei halua ojentaa tälle holokaustin kieltäjälle ja Israelin tuhoa vaativalle Iranin presidentille. (JP)
5. ISRAELIN väkiluku on uuden vuoden 5770 alkaessa 7 465 000 asukasta. Siitä
5 569 000 eli 75.5 % on juutalaisia, 1 488 000 eli 20.2 % Israelin arabeja ja loput 4.3 % ”muita”, joista suurimman ryhmän muodostaa entisen NL:n maista siirtolaisina mutta ilman juutalaisiksi rekisteröitymistä tulleet asukkaat. Väestö kasvaa 1.8 % vuodessa. Alle 14-vuotiaita on 30 % kansasta; vertailuna useimmissa Euroopan maissa 17 %. Vain 9.7 % israelilaisista on alle 65 vuotta, kun Euroopan maissa se on lähellä 15 %.
Vauvoja syntyi 156 923, kasvua 3.5 % edellisvuodesta. Juutalaisessa perheessä on km. 2.8 –2.96 lasta. Muslimiyhteisössä km. lapsiluku perheessä on 3.84, laskua edellisestä 3.97. Kristityssä perheessä on km. 2.11 lasta. Naisten ja miesten keskinäinen suhde pysyy vakiona. Tuhatta naista kohti on 979 miestä; alle 37-vuotiaista miehiä on enemmän, mutta naisten pitempi elinkaari tasoittaa tämän naisten hienoiseksi eduksi. Avioliittoja solmittiin 46 000, joista 76 % juutalaisia ja 20 % muslimeja. Avioliittoja särkyi 13 105, niistä juutalaisia 84 % ja 9 % muslimeja. Valtaosa juutalaisista, 60 %, asuu rannikolla, mutta muslimeista 40 % asuu pohjoisessa, jossa juutalaisia asuu vain 10 %. Etelässä beduiinien osuus on 11 %, loput juutalaisia. Jerusalemin asukasluku kasvoi 2.1 %, muitten suurten kaupunkien kuten Haifa, Ashdod, Tel Aviv Jaffa ja Rishon Legion kasvoivat vain vähän. Maassa syntyneitten juutalaisten osuus kasvoi, se on nyt 70.7 %. Valtion syntyessä 1948 maassa oli 806 000 juutalaista. Viiden miljoonan raja rikottiin 1998. Israelin väkiluvun arvioidaan saavuttavan 10 miljoonan rajan 2030, kertoo Keskusrekisteritoimisto. (JP)
6. VAIN VAJAA 24 tuntia sen jälkeen, kun IDF oli saanut määräyksen poistaa satakunta tiesulkua ja tarkastuspistettä Juudeassa ja Samariassa, IDF pidätti kolme arabia, yhdellä heistä 20 sm:n pituinen veitsi aseenaan, heidän ollessaan matkalla Meitzadiin Gush Etzionin itäosassa. Miehet pidätettiin ja vietiin kuulusteluihin, joissa he tunnustivat aikoneensa puukottaa juutalaisia Meitzadissa. Kukaan ei loukkaantunut pidätyksen yhteydessä.
Potentiaalinen terrori-isku oli ilmeisesti ajoitettu Obaman erikoislähettilään George Mitchellin vierailun yhteyteen, jonka aikana tämä neuvotteli erikseen Netanyahun sekä PA:n puhemiehen Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin kanssa.
Palestiinalaisten keskuudessa on aina ollut ryhmiä, jotka haluavat osoittaa mieltään sovittelua vastaan Israelin kanssa järjestämällä terrori-iskuja, kuten aiempien amerikkalaisten vierailujen yhteydessä on todettu. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Shalitin vapauttamista haluavat ja palestiinalaisvankien vapauttamista haluavat ovat järjestäneet samanaikaisia mielenosoituksia, kukin omalla puolella Gazan turva-aitaa. Gilad Shalitin isä ojensi Richard Goldstonea, ettei hänen poikansa ole sotavanki, kuten tämä esitti, vaan panttivanki, joka täytyy vapauttaa välittömästi. (JP)
- Ehud Barak selittää, että Labour-puolueen alamäki kansansuosiossa johtuu siitä, että puolue on mennyt liikaa vasemmalle. (JP)
- Shin Bet syyttää, että ”setlerit” heittivät palopommin IDF:n jeeppiä kohti.
- Limor Livnat vieraili eilen juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa, jotka luokitellaan ”laittomiksi”. Niiden asukkaat vakuuttavat, että ne on pystytetty valtion omistamalle maalle, joten ei ole mitään esteitä sille, että Ehud Barak voisi laillistaa ne allekirjoituksellaan, mistä tämä kieltäytyy. (JP)
- Palestiinalaiset ryhmät ovat kautta linjan tervehtineet tyydytyksellä Goldstonen raporttia ja vaativat, että Israelin johtajat ja IDF:n upseerit täytyy asettaa syytteeseen rikoksistaan operaatio cast lead aikana. (JP)
- Apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh ennustaa, että mikäli länsivallat eivät aseta tarpeeksi purevia pakotteita Irania vastaan, Israel on pakotettu iskemään Iranin ydinlaitoksiin tämän vuoden aikana. Sneh suosittelee kovia sanktioita vaikka ilman merisaartoa, koska se on veretön. Hän pelkää, että jos Iran saa toteuttaa ydinaseensa valmistuksen, nuoret miehet etsivät turvallisempaa asuinpaikkaa Israelin ulkopuolelta. Toiseksi hän uskoo, että siinä tapauksessa Iran tulee pakottamaan arabimaat kovempiin Israelin vastaisiin toimiin. Kolmanneksi se tulisi kiihdyttämään Lähi Idän asekilpailua Saudi Arabian ja muitten maitten pyrkiessä hankkimaan oman ydinaseensa. (JP)
- Netanyahu tulkitsi omaa näkemystään juutalaisten luvatusta maasta selittäen, että Israelin maa tulee olemaan jaettu, sillä Israel ei halua hallita 1.5 miljoonaa palestiinalaista Juudeassa ja Samariassa. (INN)
- Sotilashelikopteri lensi matalalla kodittomien telttakylän yllä lähellä Knessetin päärakennusta. Koneen ilmavirta hajotti telttoja ja lennätti irrallisia esineitä haavoittaen kahta koditonta eilen. (ynetnews)
- Salakuljettajat muiluttavat autoja Siinalta Gazaan tunnelien kautta hajottaen ne osiin ja kooten ne uudelleen. Hinta on 1200-2000 USD/auto.
- Syyrian presidentti Bashar Assad sanoo, ettei Israel ole tosissaan puhuessaan rauhankeskusteluista sen kanssa eikä siten ole sopiva keskustelukumppani.
- Barack Obama sanoo, että ohjustorjunta järjestelmä Itä Euroopan maihin on peruutettu. Tämä tuonee torjuntapatteristoja myös Israeliin.
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy syyttää Irania, että se salaa sotilaallisen ydinsuunnitelmansa päämäärän ydinaseen valmistamiseksi. (Debkafile)

Wednesday, September 16, 2009

KESKIVIIKKO 16.09.09
1. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTON asettama entisen Etelä Afrikan perustuslaki-oikeuden tuomarin Richard Glodstonen johtaman nelihenkisen toimikunnan eilen julkistama raportti IDF:n cast lead operaatiosta Gazassa on huomioitsijoiden mukaan juuri niin paha ellei pahempi kuin mitä odotettiin. Sen ovat tuominneet Israelin ulkoministeriön ohella kaikki juutalaisjärjestöt maailmalla kutsuen sitä ”yksipuoliseksi, häpeälliseksi ja vaaralliseksi”, ja toisaalta siksi, että se tavallaan laillistaa Hamasin aseman ja raketti- ja kranaatti-iskut Israelin siviiliasutuksia vastaan. Edelleen 575-sivuisen raportin pikainen tarkastelu paljastaa, että komissio on suurelta osin perustanut raporttinsa Goldstonen oman tunnustuksen mukaan tarkistamattomiin palestiinalaisten väitteisiin sekä julkilausumiin ihmisoikeusjärjestöiltä kuten B´Tzelem ja Palestinian Center for Humanrights (PCH) yli 70 kertaa, Al-Hag järjestön raporttiin yli 30 kertaa. Human Rights Watch (HRW) raporttiin viitataan 33 kertaa, niiden mukana Marc Garlascon kirjoitus. HRW pestasi Garlascon joukkoihinsa ”sotilaallisena asiantuntijana” jokin aika sitten, mutta joutui erottamaan hänet, kun paljastui, että hän toimii aktiivisesti keräten natsiaiheisia kirjoituksia ja muistoja. Sekä B´Tzelemin että PCH ovat vuosien aikana julkistaneet raportteja, jotka on havaittu virheellisiksi ja yksipuolisiksi. Pahinta raportissa on tapa esittää yksityistapauksia, jotka Goldstone vakuuttaa ”tosiasioiksi” esittämättä minkäänlaisia todisteita niiden tueksi. Täten raportissa kiistetään esim. New York Time lehdessä julkistetut tapahtumat, joissa ”Hamasin taistelijat siviiliasuihin pukeutuneina piiloutuivat sairaaloihin ja käyttivät ambulansseja taistelijoittensa kuljetuksiin ja muihin sotilaallisiin tarkoituksiin”, kuten Gerald M Steinberg toteaa JP:n artikkelissaan. Toisaalta myöskään todettuja tapauksia, joissa Hamas suojautui siviilien taakse käyttäen heitä inhimillisinä kilpinä, ei raportissa huomioida ollenkaan.
RAPORTISSA syytetään toistuvasti Israelia sotarikoksista ja terroriteoista, mutta vältetään syyttämästä Hamasia näistä tai mainitsematta kertaakaan, että Hamas on terrorijärjestö.
Steinberg toteaa, että aidossa oikeuskäsittelyssä sekä Goldstone että professori Christine Chinkin olisi poistettu toimikunnasta yksipuolisten lausuntojensa vuoksi ennen tutkimustensa aloittamista. Chinkin julkisti lausunnon, jossa hän kielsi Israelilta oikeuden itsepuolustukseen Gazasta ammuttuja raketteja vastaan syyttäen Israelia hyökkääväksi ja ”bona fide” syylliseksi sotarikoksiin, kuten UK Watch totesi 28-sivuisessa laillisuuden seuraamisraportissaan YK:lle. Kaiken kaikkiaan Goldstonen komission raporttia pidetään poliittisena dokumenttina, jonka tasapuolisuus ja uskottavuus peitellään Goldstonen juutalaiseen alkuperään anti-semiittisiä syytöksiä vastaan. Jos Goldstone on juutalaisen seurakunnan jäsen hänet luultavasti erotetaan kuten Henry Kissinger aikoinaan hänen Israelin vastaisuutensa vuoksi.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804580173&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804580143&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
Vertailun vuoksi seuraavassa INN:n osoitteessa on yhteenveto cast Lead operaatiosta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129502
2. GOLDSTONEN raportin pääasialliset suositukset ovat:
A. Israelia koskevat:
a. Israelin tulee välittömästi poistaa rajoitukset vapaalle liikenteelle ja sallia tavara- kuljetukset Gazaan.
b. Palestiinalaiskalastajien tulee voida kalastaa rannikollaan 20 peripeninkulman päähän rannasta.
c. Israelin tulee tutkia ja uudistaa taistelumenetelmänsä ja tulenavaus-käskynsä käyttäen IPR:n ja muitten kv. järjestöjen apua.
d. Liikenne territorioissa sekä Gazan ja Länsirannan välillä tulee sallia.
e. Miehitykseen liittyvät vangit tulee vapauttaa.
f. Israelin ei tule puuttua kansalliseen politiikkaan territorioissa.
g. Israelin sisällä tulee sallia mielipiteenvapaus myös IDF:n toimiin.
h. Israelin ei tule toimia toimikunnalle haastattelemia todistajia vastaan.
i. Israelin tulee välttää vaurioittamasta YK:n laitteita tai henkilöstöä.
B. Palestiinan aseellisia ryhmiä koskevat:
a. Palestiinalaisten aseellisten ryhmien tulee noudattaa kv. lakeja.
b. Gilad Shalitin kaapanneen ryhmän tulee vapauttaa hänet tai antaa hänelle sotilasvangin (POW) asema.
C. Vastuunalaisia palestiinalaisviranomaisia koskevat:
a. PA:n tulee antaa ohjeet turvallisuusvoimilleen toimia kansainvälisten
ihmisoikeusnormien mukaan ja suorittaa tutkimukset niiden
rikkomisesta.
b. PA:n ja Gazan hallituksen tulee välittömästi vapauttaa poliittiset vangit
c. PA:n ja Gazan viranomaisten tulee jatkossakin sallia hallituksesta riippumattomien järjestöjen (NGO) vapaa toiminta.
3. RAPORTISSA annetaan lisäksi suosituksia sekä YK:n turvallisuusneuvostolle että yleiskokoukselle. Turvallisuusneuvoston tulisi vaatia Israelia asettamaan tutkimuskomitea tutkimaan vakavia kansainvälisen lain rikkomuksia kolmen kuukauden sisällä, ja sen tulisi asettaa kansainvälinen asiantuntijoitten komitea seuraamaan ja raportoimaan Israelin asettamien toimikuntien tutkimuksia. Tämän komitean tulisi antaa raporttinsa kuuden kuukauden sisällä. Jos näin ei tapahdu, sen tulee alistaa asia Haagin kansainvälisen rikos-oikeuden ratkaistavaksi mahdollisia syytetoimia varten. Tämä koskee myös Gazan vastuullisia viranomaisia vaatimatta kuitenkaan toimikunnan asettamista, jonka toimia kv. toimikunnan tulisi seurata ja raportoida. YK:n yleiskokousta tulisi informoida turvallisuus-neuvoston asettaman toimikunnan edistymisestä. Israel on jo tutkinut yli 100 tapausta.
YLEISHUOMIONA voidaan todeta, että Goldstone vaatii Israelin asettamista kansainvälisen holhouksen alaiseksi, jonka hoitajaksi asetetaan YK sen alaisine instituutioineen. Israelilla ei sen mukaan olisi oikeutta itsepuolustukseen muuten kuin YK:n alaisten instituutioitten kuten Ihmisoikeusneuvoston tai IPR:n antamien suositusten ja ohjeitten mukaan. YK:n Ihmisoikeusneuvoston jäseninä on maita, joiden oma ihmisoikeuksien huomioiminen on olematonta tai lähellä sitä. Siksi Israel alusta lähtien katsoi toimikunnan palvelevan vain määrättyjen maitten poliittisia tarkoituksia ilman todellista puolueettomuutta, ja siksi Israel kieltäytyi yhteistyöstä toimikunnan kanssa.
Koska on luultavaa, että YK tulee asettamaan määrättyjä velvoitteita Israelille raportin vuoksi, IDF on asettanut lakimiehensä tutkimaan tapoja, joilla sen upseereita vastaan nostettuja syytteitä vastustetaan. Muutamat asiantuntijat Israelissa rauhoittelevat, ettei se lopulta niin paha olekaan, mutta tuskin se jää ilman jälkiseurauksia. Tällaisia voivat olla esim. Israelin viranomaisia ja hallituksen ministereitä koskevat kansainväliset pidätysmääräykset. (JP)
4. YK:N ASETTAMA Goldstonen toimikunta katseli Sderotin mediakeskuksen johtaja Noam Bedein oli yksi niistä kuudesta israelilaisista, joita komitea kuulusteli IDF:n Gazan operaatiosta. Medein kertoo, että hän esitti 30 minuutin filmin rakettien iskeytymisestä Sderotiin, mutta sen aikana Goldstone nukahteli ja kolme muuta komitean jäsentä, prof. Chinkin, irlantilainen ja pakistanilainen, olivat hiljaa. Hänen lopulta kysyessään, mikä muu maa jättäisi vastaamatta rakettituleen, yksikään jäsen ei reagoinut mitenkään, sanoivat vain ”thank you”, siinä kaikki. Kaksi muuta haastateltua israelilaista olivat Sderotin pormestari ja Gilad Shalitin isä Noam. YK kustansi heidän matkansa Haagiin, jossa haastattelu tapahtui, mutta koko näytös oli järjestetty vain pelkäksi teatteriksi osoitukseksi ”tasapuolisuudesta”. Apulaisulkoministeri Danny Dayan kieltäytyi haastattelusta, koska hän katsoi sen vain antavan eräänlaisen laillisuuden leiman komitean työlle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133450
5. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu ja Mitchell eivät löytäneet eilen yhteistä säveltä USA:n ja
Israelin näkemyserojen poistamiseksi. Molemmat tunnustivat ilmapiirin
ystävälliseksi, mutta yhteisymmärrystä ei löytynyt. Mitchell tapasi
iltapäivällä Mahmoud Abbasin Ramallahissa, mutta tuskin sieltäkään
löytyi hänen etsimäänsä sovitteluhalua. Netanyahu ja Mitchell mittelevät
sanallisesti vielä tänään ennen Mitchellin kotimatkaa.
- EU uskoo, että läpimurto keskusteluissa Iranin kanssa – sitten kuin ne
lopulta alkavat – johtavat haluttuun lopputulokseen. EU:n mielestä on
liian aikaista kovennetuille sanktioille. Israelin ulkoministeriö näyttää
taipuneen EU:n omaksumalla kannalle ja jää odottamaan.
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi rauhoittelee israelilaisia ennen ensi
viikon loma-aikoja, että Galilea on turvallinen lomamatkailijoille, ja että IDF seuraa tarkoin tilannetta pohjoisrajalla.
- Rajapoliisin eliittiosasto YAMAM teki ratsian tiistaiaamuna Hebronin vuorilla sijainneeseen kylään pidättäen siellä Hamasin korkean terrorijohtajan Muhammad Harwishin, joka osallistui Park-hotelliin vuonna 2002 tehtyyn terrori-iskuun. Rajapoliisin YAMAM ja IDF:n eliitti Dudkevan ryhmän jäsenet piirittivät talon Zurifin kylässä, jossa Harwish avustajansa Adnan Samaran kanssa piileskeli. Harwish on ollut etsittyjen listalla vuodesta 2000 lähtien, ja etsintä tiivistyi hänen osallistuttuaan Park-hotellin itsemurhaiskuun, jossa 30 ihmistä sai surmansa. Vuonna 2004 Harwish haavoittui tulitaistelussa ja hoidettiin Ramallahin sairaalassa. Tervehdyttyään hän jatkoi terroritoimintaansa.
- Hamas kieltäytyi toimittamasta Gilad Shalitille hänen perheensä valmistamaa uuden vuoden pakettia.
- Joukko IDF:n entisiä kommandojoukon jäseniä meni salaa arabikylään PA:n hallitsemalla alueella, ja pelasti sieltä amerikkalaisen naisen ja hänen 2.5 –vuoden ikäisen lapsensa. Nainen oli lapsellisuuttaan uskonut arabimiehen lupauksia ja meni tämän mukana hänen kotiinsa. Mies käyttäytyi hyvin välivaltaisesti naista kohtaan pahoinpidellen häntä. Nainen vietiin suoraan lentokentälle ja lähetettiin lapsensa kanssa Ohioon, josta hän on kotoisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133453
- Almagor, terrorismin uhrien järjestö, kiitti IDF:n toimia sen pidättäessä viisi vaarallista Fatahin jäsentä tiistaina, mutta kyseli samalla, miksi heidät oli vapautettu edellisen pidätyksen jälkeen, mukamas myönnytyksenä Abbasille ja hänen kannatuksensa lisäämiseksi. Tutkimusten mukaan lähes kaksi kolmannesta vapautetuista terroristeista palaa siihen takaisin allekirjoittamastaan lupauksesta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133444

Tuesday, September 15, 2009

TIISTAI 15.09.09
1. OSLON SOPIMUSTEN JA TIEKARTAN sekä muitten sopimusten mukaan PA sitoutui taistelemaan alueellaan terrorismia vastaan, hajottamaan kaikki terroriryhmät, pidättämään terrorismiin sekaantuneet ja luovuttamaan heidät Israelille, tämä monien muitten velvoitteiden ohella, kuten laittomien aseitten kokoaminen ja tuhoaminen. Käytännössä PA on toiminut juuri päinvastoin. Ramadanin kunniaksi PA päätti lahjoittaa 250 000 USD Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien, eri pituisiin rangaistuksiin tuomittujen terroristien omaisille. Aamun uutisen mukaan PA päätti antaa lisää 100 USD taisteluissa kuolleitten perheille. PA:n alueella
terrorismia vastaan taistelevia syytetään yhteistoiminnasta Israelin kanssa, kuten uutiset kertovat. PA:n poliisi pidätti 17-vuotiaan pojan. Häntä syytettiin tällä viikolla oikeudessa tietojen antamisesta Shin Betille, joitten perusteella sheikki Ibrahim al-Fayid teloitettiin vuonna 2004 Kalkiliyassa. Al-Fayid johti al-Aksa Marttyyrien Prikaatin osastoa. Al-Aksa on
Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin alaosasto, joka luokitellaan terrorijärjestöksi.
Nuorukaiselle annettiin ”lievä” tuomio siksi, että hänet katsottiin alaikäiseksi: Hänet tuomittiin 17 vuoden vankeuteen, eivätkä PA:n vankilat ole mitään mukavuuslaitoksia, kaukana siitä, miten Israelissa tuomittuja kohdellaan Israelin vankiloissa.
INN kertoo, että tänä vuonna PA:n teini-ikäisten valmistumisseremonia, jonka PA oli kustantanut, oli omistettu operaatioissa surmansa saaneille ”marttyyreille”, terroristeille, jotka olivat antaneet elämänsä murhatakseen mahdollisimman paljon israelilaisia. Seremoniassa viitattiin käytettyihin aseisiin – kiviin ja kivääreihin, sekä esitettiin vaatimukset ”palestiinalaisten kaupunkien, Haifan, Akkon, Jaffan ja Jerusalemin, palauttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133429
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapaa Obaman Lähi Idän lähettilään George Mitchellin tänään. He pyrkivät löytämään yhteistä formulaa, jolla USA:n ja Israelin välejä hiertänyt erimielisyys juutalaisten rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa voitaisiin poistaa. Netanyahu on toistuvasti todennut, ettei rakennuskielto ole täydellinen, vaan aiemmin aloitetut 2500 asuntoyksikköä ja viime viikolla hyväksytyt n. 455 asuntoa rakennetaan valmiiksi. Lisäksi Netanyahu sanoo, että julkinen rakentaminen juutalaisyhteisöissä sallitaan, lastentarhoja, kouluja, synagogia ja muita julkisia rakennuksia saadaan rakentaa niihin.
Tällä halutaan säilyttää ”normaali elämä” Juudeassa ja Samariassa, kuten Netanyahu sen määrittelee. Mitchellin kannasta ei ole täyttä varmuutta, mutta se on lieventynyt.
Toiseksi Netanyahu vakuuttaa, että ”Jerusalem jää kiellon ulkopuolelle, koska se ei ole setlementti”.
Presidentti Shimon Peres, jolla ei ole oikeutta puuttua politiikkaan, ei malta olla sekaantumatta. Viime viikolla hän kutsui luokseen PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin voidakseen tämän kautta vaikuttaa Abbasin ehdottoman kielteiseen kantaan neuvotteluista, ennen kuin Netanyahu on suostunut täydelliseen rakennuskieltoon. Miten tässä onnistutaan, nähtäneen sitten, kun Mitchell ja Abbas ovat päättäneet keskustelunsa tänään iltapäivällä.
Jos Abbas ei suostu räpäyttämään muutenkin puoliummessa olevia silmiään, USA:n toivoma keskustelutilaisuus New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä ja Obaman toimiessa välittäjänä, jää toteutumatta. Netanyahu ja Mitchell yrittänevät valmistella perustaa, jonka pohjalla keskustelut käytäisiin. (JP)
3. TIME-LEHTI kertoo artikkelissaan, että Obama tulee käyttämään arabien hämäystä ja Iran-korttia hyväkseen saadakseen Mahmoud Abbasin taipumaan keskusteluihin, jotka johtaisivat rauhanneuvotteluihin Israelin ja PA:n välillä. Tosiasia lienee kuitenkin se, että diktatorisesti johdettujen arabimaitten yksinvaltiailla on vähintään yhtä paljon pelättävää Iranin taholta kuin USA tai Israel, INN:n artikkelissa todetaan.
TOSIASIA on sekin, että pääministeri Netanyahu on taivuttanut itseään taaksepäin lähelle kaatumista selälleen, voidakseen osoittaa salonkikelpoisuutensa sekä Obaman vasemmisto-hallituksen että arabimaitten silmissä. Hän on suostunut kahden valtion periaatteeseen, mikä aiemmin on ollut mahdottomuus häntä tukevien puolueitten ohjelmissa: Hän on lupautunut julistamaan osittaisen ja määräaikaisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä optiolla sen pidentämiseksi olosuhteista riippuen; ja hän on luvannut aloittaa keskeytyneet rauhanneuvottelut PA:n kanssa tasavertaiselta pohjalta. Tällä kaikella hän on pystynyt kääntämään asiat ylösalaisin: Se on nyt PA, jota pidetään rauhan vastustajana.
TOTTA on tietenkin sekin, että on joukko visaisia kysymyksiä, joitten ratkaisua ei kukaan osanne ennakoida, kuten palestiinalaispakolaisten asema, rajat, vesikysymykset, ilmatilan hallinta, tulevan Palestiinan valtion itsenäisyyden rakenne – voiko se aseistautua ja millaisin asein, ja voiko se solmia liittosopimuksia ulkovaltojen kanssa – Jerusalem ja Temppelivuoren hallintakysymykset, mutta juuri näistä on tarkoitus aloittaa keskustelut.
PA:N JOHDON uhkaaminen väkivallan käytöstä ei lupaa hyvää, eivätkä Fatahin Betlehemin yleiskokouksen omaksumat periaatteet lupaa senkään vertaa. Mihin PA:n johto lopultakin tähtää, jää epäselväksi - tai sitten ei haluta tajuta selviä vihjeitä, joitten mukaan Fatahin ja PLO:n tarkoituksena ei olekaan itsenäinen Palestiinan valtio, vaan peruskirjansa mukaisesti Israelin tuhoaminen ja islamin kalifaatin perustaminen Lähi Itään, jossa Israelin alue on mukana, ei juutalaisena valtiona, vaan muutama alistettu ja runsaasti verotettu juutalainen asukas kuin näyttönä Islamin mahdista. Tämä trendi vahvistuu, jos ja kun Hamas ja Fatah lopulta pystyvät sopimaan keskinäiset erimielisyytensä ja muodostamaan yhtenäishallituksen, jossa – kuten muissakin PA:n instituutioissa - Hamas on mukana täysivaltaisena jäsenenä.(JP)
4. EGYPTIN viranomaiset väittävät, että aseita virtaa Gazan alueille meriteitse, ei heidän alueensa kautta, kuten Israel asian ymmärtää. Aseita varmaan salakuljetetaan sinne myös kalastaja-aluksilla, mutta Israelin laivasto valvoo PA:n meriyhteyksiä varsin tarkkaan, joten sen osuus lienee sittenkin suhteellisen pieni. Egyptin pari päivää sitten julkistama tieto kymmenen salakuljetustunnelin tuhoamisesta on selvä esimerkki siitä, että Siinain ja Gazan rajan ali tapahtuva liikenne on suurta luokkaa. Tunneleita kaivetaan kaiken aikaa lisää ja entisiä kerran tuhottuja korjataan. Hamasin Damaskoksen toimiston johtaja Khaled Mashaal ei turhaan ylvästellyt, että aseita kuljetetaan Gazaan kaiken aikaa ja niitä valmistetaan myös paikallisissa nyrkkipajoissa.
JP:n kolumnisti Yaakov Katz kertoo, että lisääntynyt tiedustelutietojen jakaminen USA;n ja Euroopan maitten kesken on tuntuvasti auttanut taistelussa asevirtojen tukahduttamiseksi Gazaan. Israelin turvallisuusviranomaiset tunnustavat, että Egypti on myös lisännyt omia ponnistelujaan salakuljetuksen estämiseksi. He kertoivat, että aseet ja räjähdysaineet kuljetetaan laivoilla Somalian ja Eritrean rannikolle, jossa ne lastataan rekkoihin ja viedään Siinaille Gazan rajan tuntumaan odottamaan salakuljetusta tunnelien kautta Gazaan. USA toimitti Egyptille uusia mekaanisia laitteita, joilla pystytään havaitsemaan kaivamisesta aiheutunut maan tärähtely. Ne eivät pysty havaitsemaan liikennettä valmiissa tunnelissa, ja toiseksi tunnelit kaivetaan entistä syvemmälle.
Tehokkain tapa estää asevirta Gazaan on estää autokolonnien pääsy raja-alueelle. IAF:n koneet iskivät maaliskuussa syvälle Sudaniin havaittua autokolonnaa vastaan, jossa väitettiin kuljetettavan Hamasin tilaamia pitkän matkan ohjuksia. Lisääntyneen tiedustelun avulla pystytään seuraamaan epäilyttävien alusten liikkeitä ja ennakoimaan sen matkareittiä.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin poliisi on saanut huomattavia edistysaskeleita taistelussaan varaskoplia vastaan, jotka varastavat polkupyöriä. Poliisi varusti useita pyöriä tunnistuslaitteilla, ja jätti pyörät eri puolille kaupunkia toivoen, että varkaat vievät ne. Tunnistelaitteiden (tracking devices) avulla poliisi on pystynyt palauttamaan 2000 polkupyörää varastoihinsa, joista pyöränsä menettäneet voivat käydä etsimässä omaansa. Eräs onnellinen poliisin varastosta pyöränsä löytänyt sanoi menettäneensä viisi pyörää. Toinen havaitsi pyöränsä renkaitten olevan puhki ja jarrulaitteiden jumissa. Poliisi kertoi, että varkauksien takana on varasliiga, jolla on varastot ja ostajat valmiina. (JP)
- USA:n erikoisjoukot iskivät helikoptereillaan autokolonnaan, jossa oli mukana kauan etsitty terroristi Saleh Ali Saleh Nabhan, joka sai surmansa iskussa. Silminnäkijät kertoivat, että iskuryhmä otti mukaansa pari vankia sekä surmattujen ruumiit, niiden joukossa Nabhan. Isku tapahtui lähellä kylää Barawe alueella, 250 km etelään Mogadishusta. Nabhan oli vastuussa marraskuussa 2002 Israelin omistamaan Paradice hotelliin Mumbasassa tehtyyn iskuun, jossa sai surmansa 12 ihmistä ja 60 haavoittui. Samoihin aikoihin Nabhan ampui luultavasti itse ainakin kaksi it-ohjusta Arkian konetta vastaan, jossa oli 261 matkustajaa. Ohjukset täpärästi ohittivat koneen.(JP)
- Varapääministeri Silvan Shalon sanoo, että hänen ministeriönsä laatiman ohjelman mukaan hallitus tulee rohkaisemaan 300 000 uuden asukkaan muuttamisen Negeviin ja saman verran Galileaan vuoteen 2020 mennessä. Jewish Agency korjaa entisiä vastaanottokeskuksiaan ja tarvittaessa avaa uusia siirtolaisten tilapäistä oleskelua varten. Hallitus tulee myös antamaan muuttajille monenlaisia tukiaisia ja helpotuksia. Shalomin PR-kampanja tulee kohdistumaan sekä Israelin juutalaisiin että arabiasukkaisiin. (JP)
- Toisen intifadan alkamisesta lähtien vuonna 2000 palestiinalaiset ovat nostaneet 500 korvausvaatimusta IDF:n heille aiheuttamista joko fyysisistä tai materiaalisista vahingoista. Oikeusministeriön edustaja kertoi Knessetin lakikomitean kokouksessa, että lisävaatimuksia on odotettavissa. (JP)
- Saudit ilmoittavat, etteivät he halua yhteyksiä Israelin kanssa ennen kuin se on lopettanut ”miehityksen”. (JP)
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman on lupauksensa mukaan jatkamassa toimiaan ministeriönsä aktiivisuuden muuttamiseksi. Tultuaan muutama päivä sitten Afrikan kiertueeltaan viiteen maahan, hän matkusti Balkanille, jossa hän pyrkii solmimaan uusia suhteita Serbiaan, Kroatiaan ja Montenegroon. Herb Keinon toteaa artikkelissaan, että Liebermanilla on hyvää aikaa matkoihinsa, sillä hän on lähes täysin ulkona keskusteluista palestiinalaisten kanssa, joita hän katsoo ainakin aiemmin käydyn turhaan saamatta mitään näkyvää aikaan. Liebermanin mukaan ulkoministeriö voi käyttää aikaansa paremmin keskittymällä todellisiin ulkomaan asioihin, eikä hedelmättömään huopaamiseen ja soutamiseen haluttomien PA:n johtajien kanssa. (JP)
- Israelissa vietetään tällä viikolla Oslon sopimusten 18. vuosipäivää, mitä hyvällä syyllä voidaan kutsua nimellä ”Israelin nagba”, katastrofi, joka on vaatinut tuhansien israelilaisten kuoleman tai vammautumisen, kertoo professori Ron Breiman, entinen Strong Israel järjestön puheenjohtaja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133434

Monday, September 14, 2009

MAANANTAI 14.09.09
1. ISRAELIN astronautin Ilja Ramonin poika, luutnantti Assaf Ramon kuoli hänen
ajamansa F-16 A koneen syöksyttyä vuoreen Hebronin kukkuloilla eilen. Hänen isänsä Ilja (48) sai surmansa USA:n Columbia avaruusaluksen hajotessa matkallaan kansainväliseltä avaruusasemalta 2003. 20-vuotias Assaf oli lentovoimien luutnantti, ja hän aikoi seurata isänsä jälkiä ja liittyi Nasan jäseneksi. Hän ajoi samanlaista F-16 A konetta, jota hänen isänsä oli ajanut pommituslennolla Irakin Osiris ydinvoimalan tuhoamiseksi. Assaf ylennettiin kapteeniksi onnettomuuden jälkeen. Onnettomuuden syytä selvitetään, mutta yhtenä mahdollisuutena pidetään sitä, että hän menetti hetkeksi tajuntansa (vertigo) liian terävän käännöksen 9 G vuoksi. Jos onnettomuus tapahtui teknisen häiriön vuoksi, Assaf ei ehtinyt raportoida siitä. Hän oli onnettomuuden sattuessa harjoittelemassa toisen kokeneen lentäjän ohjatessa toista konetta, ns. ”dogfight”, eli ”lähitaistelua viholliskoneen kanssa”. Hänen vastapuolensa menettäessä silmäkontaktin Ramonin koneeseen tämä välittömästi ilmoitti siitä valvomoon. Muutama kuukausi sitten Assaf Ramonin ohjaaman Skyhawk A-4 koneen moottori sammui ilmassa, mutta sen sijaan, että hän olisi hypännyt koneesta tovereineen, hän ohjasi koneen lentokentälle onnistuneesti moottori sammutettuna, mikä on erittäin vaikea operaatio. Assaf Ramonilla on kaksi veljeä, 19-vuotias lentäjä Tal, 17-vuotias opiskelija Yiftah sekä 12-vuotias sisar Noa. Kapteeni Assaf Ramon haudataan tänään. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kävi eilen Kairossa, jossa hänellä oli henkilökohtainen keskustelutilaisuus Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Asioitten arkaluonteisuuden vuoksi median edustajia ei päästetty seuraamaan tilaisuutta eivätkä he antaneet lehdistölle tilaisuutta haastatteluihin sen jälkeen. Netanyahu kertoi lehdistölle myöhemmin, että keskusteluissa käsiteltiin viimeaikaisia kehitysnäkymiä sekä laajaa kansainvälistä ja paikallista aihepiiriä kahdenkeskisten suhteitten ohella. Hän kutsui keskusteluja hedelmällisiksi ja lisäsi, että ne käytiin ystävällisessä ilmapiirissä. He kävivät Netanyahun julkistaman lausunnon mukaan läpi haasteita, jotka kohtaavat aluetta, ja jotka vaativat, että kaikki osapuolet, Israel. palestiinalaiset, arabimaat sekä kansainvälinen yhteisö, omalta osaltaan työskentelevät rauhanprosessin edistämiseksi. Lausunnossa ei puututtu yksityiskohtiin, mutta Gazan tilanne ja ponnistelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi olivat mukana keskusteluissa. (JP)
3. NETANYAHU keskittyy tänään alkaviin neuvotteluihinsa Obaman Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin kanssa, joka eilen tapasi sekä taintumiskohtauksestaan selvinneen presidentti Shimon Peresin että puolustusministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Avigdor Liebermanin. Näistä keskusteluista ei annettu paljonkaan tietoja lehdistölle, vain sitä painotettiin, että Mitchell totesi tarvittavan vielä tiiviitä keskusteluja asioitten selvittämiseksi.
Netanyahun ja Mitchellin tapaamisessa yhteisen linjan löytäminen rakentamiskysymyksen ratkaisemiseksi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä lienee ensimmäinen asia, sekä perustan löytäminen, jonka perusteella rauhankeskustelut PA:n ja Israelin välillä voidaan aloittaa. Mitchell haluasi nämä asiat selvitettyä ennen YK:n yleiskokousta ensi viikolla, jonka yhteydessä on tarkoitus järjestää Netanyahun ja Abbasin tapaaminen Obaman toimiessa puheenjohtajana. Tämä tapaaminen on avainasemassa rauhankeskustelujen aloittamiseksi uudelleen Israelin ja PA:n välillä vielä ennen syyskuun loppua, mitä monet toivovat.(JP)
4. PALESTIINALAISET jatkoivat äskettäin alkaneita keskustelujaan Kairossa löytääkseen pohjan, jolta keskinäinen kilpailu ja toistensa syytteleminen voitaisiin lopettaa yhteishallituksen muodostamiseksi. Kirein keskustelu koskee palestiinalaisten parlamentti- ja puheenjohtaja- (presidentti-) vaalien ajankohdan määrittelemistä. Egyptin sovintoesityksen mukaan ne pidetään ensi vuoden alkupuolella, PA ja Fatah vaatii, että vaalipäivä on 25.01.2010, jota Jibril Rajoub kutsui ”pyhäksi päivämääräksi”. Hamas haluaisi vaalipäivää siirrettäväksi. Jibril Rajoub, Fatahin keskustoimikunnan jäsen, ja Hussein al-Sheikh edustavat Palestiinan Auktoriteettia Kairon neuvotteluissa. Mikäli neuvottelut onnistuvat, Hamas tulee täysimääräiseksi jäseneksi instituutioissa, jotka hoitavat Palestiinan asioita. Rajoub ja al-Hussein valtuutettiin edustajiksi Kairon keskusteluihin Fatahin ja PLO:n hätäkokouksessa, jonka Abbas kutsui kokoon Ramallahiin. He tapasivat sunnuntai-iltana Egyptin tiedustelu-päällikön Omar Suleimanin, joka johtaa Egyptin välitysyrityksiä, sekä Egyptin ulkoministeri Ahmad Aboul Gheitin. Näissä keskusteluissa pyrittiin löytämään kultainen avain, joka avaisi tien sovitteluun Hamasin ja Fatahin erimielisyyksissä ennen YK:n yleiskokousta ja suunniteltua kolmikantaneuvottelua Netanyahun, Abbasin ja Obaman välillä 22.09.09.
Fatahin viranomainen Nabil Shaath suunnittelee matkustavansa jossakin vaiheessa muutamien puoluetovereittensa kanssa Gazaan, jossa hän keskustelee vaalien järjestämisestä, jotka Fatahin mielestä tulee käydä samaan aikaan Länsirannalla ja Gazassa.
5. PAHANLAINEN koordinoinnin puute näyttää sattuneen eilen. IDF:n yleisesikunta-päällikkö Gabi Ashkenazi tapasi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajia uuden vuoden maljannostotilaisuudessa, jossa hän vakuutti tarjoavansa ”setlereille” auttavan olkapään ja hartaan kuulijan tarpeessa vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja yhteisymmärrystä, että asioita täytyy hoitaa yhdessä.
Mutta kuten JP:n kolumnisti Tovah Lazaroff toteaa artikkelissaan, vain muutama tunti sen jälkeen keskustelut yhteistyöstä ja –ymmärryksestä käytiin nyrkein. Juudean ja Samarian siviilihallinnon edustaja kertoi ongelman alkaneen siitä, että hallinnon kenttäedustaja havaitsi ”setlereitten” kuljettavan yhtä karavaania (puuparakkia) yhdestä ”laittomasta” yhteisöstä toiseen Gilad Farmilla, mikä hänen mielestään kaksinkertaisti ensimmäisen laittomuuden. Karavaania kuljettavat ”setlerit” eivät suostuneet siviilihallinnon edustajan vaatimukseen karavaanin palauttamiseksi sinne, mistä se otettiinkin. Paikalle kutsutut sotilaat ja rajapoliisit pyrkivät pakottamaan karavaanin palauttamista, mikä johti paikalle kerääntyneitten juutalaissiirtolaisten sekä sotilaitten ja poliisien välisiin nujakoihin, jonka yhteydessä yhden rajapoliisin auton rengas puhkaistiin ja iskuja vaihdettiin puolin ja toisin. Yksi ”turvallisuus-viranomainen” haavoittui lievästi nyrkiniskuista ja hoidettiin Kfar Saban lääkintäasemalla.
Kyseisen juutalaissiirtolan aloittaja ja omistaja Itai Zur ei hyväksynyt viranomaisen tulkintaa, ettei karavaaneja voi siirtää siirtokunnan sisällä paikasta toiseen. Hän sanoi olevansa täynnä mustelmia ja haavoja rajapoliisien hyökkäyksistä hänen kimppuunsa. Hän totesi, että poliisin pidättämät kolme siirtolaista haavoittuivat poliisin iskuista, ja poliisi takavarikoi rekan, jonka omistajalla ei ole mitään osuutta tapahtumaan.
Giladin farmi sijaitsee lähellä Kedumimia. Se perustettiin 2002 muistoksi tilanteesta, jossa palestiinalainen sala-ampuja murhasi Gilad Zarin toukokuussa 2001 hänen ajaessaan autollaan lähellä Yitzhar-risteystä.
Edellä kerrottu yhteenotto tapahtui vain muutama tunti sen jälkeen, kun turvallisuus-viranomaiset ja sotilasjohto olivat nostaneet maljoja ja vaihtaneet siunauksia keskenään uuden vuoden kunniaksi. (PA)
6. NETANYAHUN syrjimä ja hänen vastustajakseen noussut varapääministeri Silvan Shalom on entistä selvemmin asettunut juutalaissiirtolaisten tukijoihin ja heidän kannattajakseen Netanyahun politiikkaa vastaan. Maanantaina hän pitää yhteisen lehdistötilaisuuden Juudean ja Samarian rabbien neuvoston jäsenten kanssa. Shalom on kulkenut pitkän ja vaikean siitä, kun hän Sharonin hallituksen ulkoministerinä tuki ja puolusti Gazan juutalaisten karkottamista kodeistaan 2005. Hänen nykyisen näkemyksensä mukaan Israelin ei tule luopua Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä, ja siksi hän vastustaa neuvotteluja Mitchellin kanssa, joissa Netanyahu ja Mitchell keskustelevat juuri tästä. Tämän päivän lehdistökonferenssissa pääpaino lienee myös Galilean ja Negevin asuttamisen tärkeydessä, mutta Shalomin mukaan rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa on mukana. Rabbit kuten Zalman Melamed Beit Elistä ja Beit Akiva Yeshivan puheenjohtaja rabbi Haim Druckman osallistuvat lehdistötilaisuuteen osoittaakseen johtavien rabbien tukea. Rabbit tukevat perheitä, jotka haluavat asettua asumaan Negeviin ja Galileaan, joissa asuu runsaasti arabeja (beduiineja). Kohdekaupunkeina ovat Nasaret, Karmiel, Acre ja Beersheba. Ke Uri Ariel (NU) kertoo, että heillä on valmiina muutama ryhmä muuttamaan noille seuduille ensi kesänä. Rabbi Druckman painottaa tarvetta asuttaa voimakkaasti etnisesti sekoittuneita alueita, ja odottaa talousministeriön tukevan hankkeita. Hän painottaa varsinkin uskonnollisten yhteisöjen muuttoa etnisesti sekoittuneille alueille. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu otti Kairon matkalle mukaansa Shasin puheenjohtajan Ali Yshianh, jonka hän toivoo avustavan häntä Gilad Shalitin vapautussuunnitelman myymisessä kansalle, koska siinä tullaan vapauttamaan suuria rikollisia. (JP)
- Israel voinee unohtaa Obaman toiveet, että arabimaat olisivat lieventäneet kantaansa Israeliin. USA:n hallituksen kauppaosaston keräämien tietojen mukaan Saudi Arabia on vuosi vuodelta lisännyt kansainvälisiä yhtiöitä syrjittävien listalle. Vuonna 2006 listassa oli 42 yhtiötä; 2007 siellä oli 65 ja vuonna 2008 luku oli 74 yhtiötä, eli 74 %:n nousu. Tyypillisesti boikottilistaan pääsyn aiheutti yhtiön kauppa Israelin kanssa tai osakkuus siellä. Mitkään Saudi Arabiaan ostetut tuotteet eivät saa olla Israelissa valmistettuja eikä niissä saa olla siellä valmistettuja osia. Tarkoituksena on eristää Israel länsivalloista ja tukehduttaa sen kehitys ja tulevaisuus. (JP)
- Al-Qaidan kanssa yhteydessä oleva ryhmä Ziad al-Jarrah, joka kuuluu Abdullah Azzam Prikaatiin, lienee ollut eilisten raketti-iskujen takana Libanonista Israeliin. Ziad al-Jarrah oli yksi 19:sta, jotka olivat mukana Yhdysvaltoihin tehdyissä terrori-iskuissa 11.09.2001. Ryhmä voi olla sama kuin se, joka iski Sharm E-Sheikhiin 2005. Al-Qaida varoittaa Yhdysvaltoja, että sen tulee katkaista siteensä Israelin kanssa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1114440.html
- Arkeologit ovat kaivaneet esiin 550 m pitkän laattakivillä päällystetyn tien, jota pitkin pyhiinvaeltajat ja muut Temppeliin tulijat kulkivat Siiloan lammikon peseytymispaikalta Temppelivuorelle toisen Temppelin aikana. Tie löydettiin ensimmäisen kerran 1897-1897 kaivauksissa ja 1961-1967 uudelleen, mutta se peitettiin uudelleen turvallisuuden vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133405
- Johtavat rabbit kutsuivat kansalaisia itkumuurille sunnuntai-iltapäivänä rukoustaisteluun ”suurta vaaraa vastaan, joka uhkaa tätä kansaa, joka on kuin kala verkossa, maailman kansojen pyrkiessä tuhoamaan sen”. ”Kansojen pahuus purskuaa esiin kaikkialla maailmassa ja sen instituutioissa, kuten YK, Haagin kansainvälisessä oikeudessa, ja kansainvälisen lain ilkeässä tulkinnassa israelilaisten karkottamiseksi kaikkialta, missä he asuvat – sekä lännessä että idässä, etelässä ja pohjoisessa, Englannissa, Ranskassa, USA:ssa, Skandinavian maissa, Espanjassa ja Portugalissa, Etelä Amerikassa, Venäjällä ja kaikissa Itä Euroopan maissa.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133409

Sunday, September 13, 2009

SUNNUNTAI 13.09.09
1. ”IRAN TULEE saada käännytettyä pois ydinasetieltään, mutta aikarajoitus on ankara”, totesi Israelin hallituksen tiedusteluministeri Dan Meridor. Hän ilmaisi samalla Netanyahun hallituksen kasvavan huolen, ettei maailmanyhteisö suhtaudu tarvittavalla vakavuudella mahdollisuuteen, että Iran rakentaa ensimmäisen ydinpomminsa muutaman kuukauden sisällä. Meridor kuuluu Netanyahun ”kuutosiin”, eli hallituksen sisäiseen minikabinettiin.
Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä, USA, Englanti, Venäjä, Ranska ja Italia + Saksa ilmaisivat halunsa taipua Iranin esittämään keskustelutarjoukseen voidakseen selvittää, mikä Iranin virallinen kanta on. Virallisesti Iran on ilmoittanut, ettei ydinvoimakysymyksestä keskustella, mutta ulkoministeri Manouchehr Mouttaki vihjaili, että jos otollinen aika syntyy, siitäkin voidaan keskustella, mutta varsinaisesti Iran haluaa keskustella ydinvoima-kysymyksestä kansainvälisellä tasolla, mikä tarkoittanee, että Israelin oletetut ydinaseet täytyy ottaa mukaan keskusteluihin, vaikka Israel ei ole tunnustanut omaavansa niitä.
USA:n virallinen reaktio Iranin tarjoukseen ilmaisee pettymyksen, koska se ei ole sitä, mitä odotettiin ja johon Obama asetti toiveensa luottamuksellisista keskusteluista. USA:n johdon viimeisissä lausunnoissa vihjataankin pakotteiden koventamiseen ainoana vaihtoehtona, mutta siinä se tulee kohtaamaan Venäjän kohonneen vastustuksen, jota Kiina mukailee. (JP)
2. ISRAELISSA jännityksen kasvu tuntuu ilmapiirissä. Dan Meridor tunnusti perjantaina, että Netanyahu sittenkin kävi Venäjällä, mutta keitä hän siellä tapasi ja mikä oli matkan varsinainen aihe, jäi epäselväksi. Israelissa monet ovat moittineet asian ympärille punottua salaisuuden verhoa, jonka he sanovat heikentäneen Israelin uskottavuutta ulkomailla. Pääministeri Netanyahu matkustaa tänään Egyptiin, jossa hän keskustelee presidentti Hosni Mubarakin kanssa ”alueellisesta rauhanaloitteesta” sekä Gilad Shalitin vapauttamisesta. Obaman haaveena oli aloittaa monenkeskiset keskustelut Lähi Idästä, mutta toistaiseksi se on jäätynyt arabimaitten epäluuloisuuteen ja vastustukseen. Viimeksi arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa ilmoitti, ettei arabiliitto suostu minkäänlaisiin myönnytyksiin Israelin kanssa, ennen kuin Israel allekirjoittaa rauhansopimuksen PA:n kanssa ja vetäytyy 1949 aselepolinjoille arabiliiton hyväksymän rauhanaloitteen mukaisesti. Pian sen jälkeen sekä Egypti että Jordania ilmoittivat kannattavansa Moussan ilmoitusta. Tämä kysymys noussee esille Netanyahun ja Mubarakin keskusteluissa tänään.
Jordanian kuningas Abdullah II ilmoitti eilen allekirjoittaneensa sopimuksen belgialaisen yhtiön kanssa tutkimuksesta, jolla kahden vuoden sisällä selvitetään Jordanian tulevan ydinvoimalan sijaintia ja sen aiheuttamia mahdollisia haittatekijöitä ympäristölle. Alustavan suunnitelman mukaan voimala rakennetaan erämaahan maan eteläosassa. (JP)
3. HAARETZ kertoo web-sivullaan, että rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä alkavat ensi kuussa. Keskustelujen tarkoituksena on luoda Palestiinan valtio. Tiekartan kakkospykälän mukaan sellainen valtio voidaan perustaa ”tilapäisin rajoin”, mitä PA:n neuvottelijat ovat hyljeksineet. Siksi sitä kutsutaan ”Palestiinan valtion ennen aikaiseksi perustamiseksi”, eikä sen esteenä saa olla PA:n haluttomuus tunnustaa Israel juutalaisena valtiona eikä Netanyahun käsitys Jerusalemista yhtenäisenä ja jakamattomana Israelin pääkaupunkina, kertoo haaretzin web-sivu.
Palestiinalaiset ja eurooppalaiset lähteet kertovat, että rauhankeskusteluissa keskitytään ensi vaiheessa rajojen määrittelemiseen, lähtökohtana 1949 aselepolinjat, joita sovitetaan tarpeen mukaan ja tarvittaessa aluevaihdosten kautta, minkä USA ja EU virallisesti vahvistavat. Myöskään palestiinalaispakolaisten ongelman ratkaisu ei saa olla esteenä sellaisen hautomisasteella olevan valtion perustamiseksi, uutislähteet selittävät. (haaretz)
4. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas nimitti tri Saeb Erekatin PA:n pääneuvottelijaksi ja neuvottelutiimin johtajaksi. Netanyahu selittää, ettei erimielisyys rakennuskiellon pituudesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ole sovittamaton, olkoon se kuusi tai yhdeksän kuukautta. Pahempi erimielisyys vallitsee setlereitten ja heitä tukevien kansalaisten taivuttamiseksi rakennuskieltoon, jota he pitävät epäinhimillisenä ja luonnottomana.
OBAMAN Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapui Israeliin tänään, keskustellen ensin Israelin johtajien kanssa. Netanyahun hän tavannee huomenna.
Apulaisulkoministeri Danny Dayan sen sijaan matkustaa Washingtoniin valmistelemaan ulkoministeri Avigdor Liebermanin ja USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin tapaamista tässä kuussa. Keskusteluja kutsutaan ”strategisiksi”, mikä tarkoittanee Lähi Idän tilannetta ja Iranin kysymystä siinä yhteydessä erikoisesti. Tarkempaa ohjelmaa ei ole julkistettu. Lieberman on Israelin median boikotissa, mikä ilmenee lähes täydellisenä vaikenemisena hänen matkastaan viiteen Afrikan maahan. Vihjailevasti kerrotaan, että hänen matkansa tarkoituksena lienee ollutkin Israelin aseteollisuuden viennin kasvattaminen sinne, vaikka mukana oli myös muiden alojen asiantuntijoita, varsinkin terveydenhuollon ja vedenpuhdistuksen piirissä, joilla alueilla Israel on maailman kärkimaita. (JP)
5. PA on viime päivinä toiminut harkitusti pyrkien poistamaan kaikki Hamasin johtamat neuvostot Länsirannan kaupungeissa. Tämä on osa pääministeri Salaam Fayadin suunnitelmaa itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi kahdessa vuodessa, joko Israelin tunnustuksella tai ilman. Lauantaina PA ilmoitti hajottaneensa Kalkiliyan kaupungin neuvoston. Ilmoitus aiheutti kiivaan vastalauseen Hamasin taholta, jonka mielestä toimi vaarantaa sovintoneuvotteluja Kairossa, jotka ovat vaihtoehtoisesti joko lähellä sopimusta tai katkeamassa kokonaan.
Kalkiliyan kaupunginneuvoston hajottamisen allekirjoitti PA:n ministeri Khaled Qawasmeh. Hän kertoi TV-uutisissa, että ratkaisu tehtiin pelkästään siksi, että kaupungin velka oli vuodesta 2005 kasvanut 17 miljoonasta 80:en miljoonaan NIS. Samalla kaupungin pormestari Walij Qawas erotettiin ja hänen tilalleen asetettiin Samir Daqawbsheh. Ministeri syytti kaupunginjohtajaa siitä, ettei tämä ollut laatinut talouden uudistussuunnitelmaa, vaikka kaupunki oli menossa vararikkoon.
Hamasin edustaja Gazassa Taher a-Nunu syytti PA:ta, että se on systemaattisesti erottanut joukoittain Hamasia edustavia virkamiehiä ja opettajia Länsirannalla. Hän selitti, että PA:n turvallisuusjoukot olivat pidättäneet 39 Hamasin kannattajaa Länsirannalla viikonvaihteen aikana ja vain siksi, että he kuuluivat Hamasiin. A-Nunu kehotti Kalkiliyan pormestaria ja neuvostoa jatkamaan toimiaan erottamisesta välittämättä. Eikä tämä erottaminen ollut ensimmäinen, kolme Kalkiliyan kaupungin neuvoston jäsentä erotettiin PA:n toimesta aiemmin tänä vuonna syytä ilmoittamatta. Jos he olivat valittuja edustajia, PA ei voine noin vain erottaa heitä, mutta arabiyhteisössä lienee toiset säännöt. (JP, Kh A Toameh)
5. Hamasin panttivangin Gilad Shalitin perhe yrittää saada uudenvuoden paketin lähetettyä hänen vankilaansa – tai missä häntä pidetäänkin. Hänen kannattajansa ovat keskustelleet Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisvankien omaisten kanssa yhteisen mielenosoitusliikkeen muodostamiseksi heidän vapauttamisekseen. Hamasin eräs johtaja totesi kerran keskusteltaessa Shalitin vapauttamista, että ”antaa israelilaisten kärsiä vielä jonkin aikaa, meillä ei ole kiirettä”. Hän ei sanallakaan viitannut palestiinalaisvankien omaisiin, jotka hekin voivat kärsiä läheistensä viruessa vankiloissa. Toisaalta on huomioitava perusteellinen ero olosuhteissa, joissa Gilad Shalit ja palestiinalaisvangit elävät. Voi ilman syrjintää todeta, että monella palestiinalaisella voi Israelin vankilassa olla paremmat olot kuin mihin heillä olisi mahdollisuuksia kotonaan. Heillä on täysi terveyden- ja sairaanhoito, täydellinen ylläpito jopa erikoisruokineen, mahdollisuus opintoihin, opintomateriaaliin, lehtiin ja jopa kännyköihin sekä vieraitten vastaanottamiseen. Gilad Shalitilta on kielletty kaikki nämä, hän ei liene nähnyt päivänvaloa koko vankeutensa aikana – jos hän yleensä on enää elossa, sillä ketään ei ole päästetty katsomaan häntä vastoin kansainvälisiä sääntöjä.
Shalitin ja palestiinalaisvankien omaiset ja kannattajat järjestävät yhteisiä mielenosoitustilaisuuksia, kummallakin puolen Gazan turvallisuusaitaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Shimon Peres menetti tajuntansa eilen osallistuessaan julkiseen tilaisuuteen Tel Avivissa. Hän pääsi tänään sairaalasta kotiinsa, mutta 86-vuotiaan miehen pitäisi ilmeisesti rajoittaa osallistumistaan. (JP)
- Kolme murhaa ilmoitettiin tapahtuneen viikonvaihteen aikana. Rishon Legiossa ilmeisen juominkien yhteydessä syntyneen kiistan seurauksena sotilas puukotettiin hengiltä. Lakiyan beduiinikylässä Beershebasta koilliseen 19-vuotias mies kuoli päähän ammutusta laukauksesta. 26-vuotias mies Tirasta ammuttiin kuoliaaksi. (JP)
- Kymmenen hengen laskuvarjojääkärien ryhmä Serbiasta suoritti Israelissa koulutuksensa päättymiseen kuuluvan henkilökohtaisen hypyn. Tämä on osa Israelin ja Serbian välisistä pitkäaikaisista suhteista, kerrotaan Serbian ryhmän taholta. He käyvät myös JadvaShemin museossa. (JP)
- Adolf Hitlerin natsien aikana kehittämä ihmeauto Volkswagen, ”beetle”, oli alun perin Saksan juutalaisen Josef Ganzin aivotyön tuloksena syntynyt. Natsit kaappasivat hänen suunnitelmansa ja kehittivät sen pohjalta oman suosikkiversionsa peittäen kaikki tiedot sen alkuperäisestä suunnittelijasta. Asia on penkonut hollantilainen journalisti ja historioitsija Paul Schilperoord, ja hän uskoo vahvasti tietoihinsa perustuen, että natsien ”kansanauto” oli sekin juutalaisen suunnittelema. (JP)
- Pieni palestiinalainen ryhmä ampui eilen 2-3 Katjusha-rakettia Libanonista Israeliin. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. IDF vastasi tykistötulella oletettuun laukaisupaikkaan. YK:n joukot tutkivat asiaa.(haaretz)
- Paikalliset kuntayöntekijät aloittivat lakon aamulla aiheuttaen valtavia ruuhkia kaupungeissa. He vaativat valtiolta 3 miljardia NIS.
- Poliisi pidätti sotilaan, joka oli ampunut itsepuolustukseksi kahta arabia haavoittaen heitä lievästi. Sotilas kertoi, että kuusi arabia lähestyi häntä ja hänen kaveriaan parkkipaikalla lähellä Jerusalemin vanhakaupunkia.(INN)
- Israelilaisen Samuel Maozin filmi Lebanon voitti kultaisen leijonan palkinnon Viinin kansainvälisillä filmifestivaaleilla. (ynetnews)