Posts

Showing posts from March 15, 2009
PERJANTAI 20.03.09
1. HALLITUKSEN muodostaminen Israeliin näyttää olevan kuin tervan juontia. Netanyahu teki Labour-johtajalle Ehud Barakille ”tarjouksen, jota ei voi hylätä”, lainatakseni mafiajohtaja Corleonin sanoja. Mutta tarjotessaan kolme avainministeriötä toisille puolueille hän samalla sekoitti korttipakan kotona eli ärsytti Likudin terävintä johto, joka myös odotti saavansa korvauksia uskollisuudestaan. Nykyisen kuvion mukaan Barak saisi puolustus-ministeriön, Avigdor Liberman ulkoministeriön ja Netanyahu itse aikoi pitää talousministeriön siten, että hän räätälöisi sinne Yuval Steinitzille salkuttoman ministerin paikan. Mutta jos Netanyahu joutuu taipumaan painostuksen alla, hänen tulee luovuttaa talousministeriö Silvan Shalomille. Vain opetusministerin paikka olisi enää käytettävissä.
Mutta ongelmat eivät lopu tähän. Moshe Ya´alon on uskonut, että hän saisi puolustus-ministeriön, jota havittelee myös Dan Meridor. Jos Barak jää entiseen virkaansa, kumpikaan ei saa hei…
TORSTAI 19.03.09
1. GAZAN TERRORISTIEN sieppaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kohtalo siirtyi nyt harmaaseen tulevaisuuteen. Joku tietolähde jo esitti melkein muistolauseita hänen kunniakseen olettaen, että häntä tuskin nähdään enää elävien joukossa. Kukaan ei todellakaan tiedä hänen vartijoittensa ja pahoinpitelijöittensä lisäksi, onko hän enää elossa, vaikka häntä esittävät mielenosoitusplakaatit niin urheasti väittävätkin. Se kuitenkin voidaan arvioida vastaavien tapausten perusteella, ettei hänelle anneta sotavangille kuuluvaa kohtelua ja oikeuksia eikä terveyspalveluja. Näin tämä kansaa repivä tragedia jatkuu.
HAMASIN edustaja toteaa, että neuvottelut vankien vaihtamisesta ovat päättyneet. Samalla hän uhoaa, että ehdot vaihdossa vapautettavista vangeista ovat myöskin koventuneet. Hamas syyttää epäonnistumisesta pelkästään Israelia: ”Meidän ehtomme ovat olleet samat monen kuukauden ajan, mutta Israel ei ole niitä hyväksynyt.”
FATAHIN johtajat sanovat olevansa helpottuneita…
KESKIVIIKKO 18.03.09
1. OLMERTIN eilen tekemä tarjous vankien vaihdosta Hamasin kanssa ei sopinut Hamasille. Israelin neuvottelijat Kairosta palattuaan selittivät, että Hamas oli nostanut vaatimuksiaan ehkä olettaen, että Israelin kansan painostus saa hallituksen taipumaan. Toiseksi hallituksen edustajat vihjailivat, joskin varovaisin sanakääntein, että Egypti oli antanut heille harhauttavia tietoja selittäessään, että se oli kehottanut Hamasia laskemaan rimaansa. Pääministeri Olmert selitti eilen illalla hallituksen istunnon jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Hamas oli ylittänyt hänen asettamansa ”punaiset rajat”, eikä hänellä siten ollut muuta mahdollisuutta kuin hylätä Hamasin asettamat ehdot.
HALLITUS päätti myös julkistaa tarjouksessaan esitettyjä terroristien nimiä, kuten myös niiden nimiä, joita se ei voinut sisällyttää tarjoukseensa. (katso alla olevat osoitteet)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1237114855952&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
h…
TIISTAI 17.03.09
1. TURVALLISUUSJOUKOT ovat edelleen epätietoisia, keitä kaksi poliisia sunnuntai-iltana Jordanjoen laaksossa ampuneet terroristit olivat ja mistä he tulivat. Alueen juutalais-siirtolaisia edustavan yesha-neuvoston taholta syytetään armeijaa, että se Olmertin hallituksen Abbasin tukemispolitiikan mukaisesti poisti Nablusin läheltä Beit Iban tiesulun juuri samana päivänä antaen terroristeille muun liikenteen ohella esteettömän pääsyn Kusinin ja Sarran kylistä Nablusiin sekä Nablusista Jeniniin ja Tulkarmiin. Poliisi ehti jo oman politiikkansa mukaisesti vakuuttaa ilman perusteita, ettei tiesulun poistolla ollut mitään yhteyttä terrori-iskuun. Poliisi ei kuitenkaan kertonut, mihin se lausuntonsa perusti. Molemmat poliisin aliupseerit Yehezhel Ramazreger ja David Rabinovitch, jotka olivat kokeneita ja virassaan eteneviä viranomaisia, haudattiin eilen.
TUNTEMATON Imad Mughniyehin ryhmä ilmoitti eilen olevansa terrori-iskun suorittaja.
www.debka.com kertoo artikkelis…
MAANANTAI 16.03.09
1. TERRORISTIT ampuivat eilen kaksi poliisia vähän kahdeksan jälkeen illalla tiellä no 90 lähellä Massuan moshavia Jordanjoen laaksossa. Ampujia lienee ollut kaksi, vaikka terrori-iskulla ei ollut silminnäkijöitä. Poliisi pyrkii selvittämään, mitä paikalla oikein tapahtui. Paikalle tulleet sotilaat Magen David Adomin partion kanssa löysivät poliisiauton kumollaan. Elvytysyritykset haavoittuneiden poliisien pelastamiseksi eivät onnistuneet, vaan heidät jouduttiin julistamaan kuolleiksi paikan päällä.
POLIISI arvelee, että terroristit liikkuivat autolla, joko houkutellen poliisit hiljentämään paikalla näytellen tyhjentynyttä rengasta, tai luultavammin poliiseja ammuttiin ohiajavasta autosta, minkä jälkeen poliisiauton ohjaaja menetti autonsa hallinnan.
Terrori-iskun motiiviksi arvellaan yritystä häiritä vankienvaihtoponnisteluja Israelin ja Hamasin välillä, tai sitten puhdas juutalaisvihaan perustuva raaka terrorismi. Voisikohan tästä vetää johtopäätöksen, että …
SUNNUNTAI 15.03.09
1. TÄNÄÄN ratkennee, pääseekö Gilad Shalit vapaaksi Hamasin panttivankeudesta. Ainakin Israel on esittänyt suostuvansa Hamasin esittämiin ehtoihin 1400 turvallisuusvangin vapauttamiseksi kahdessa tai kolmessa erässä. Ensi vaiheessa Israel vapauttaisi 450 vankia, ja samaan aikaan Hamas vapauttaa Gilad Shalitin Egyptille. Osa Israelin tuomitsemista vangeista vapautettaisiin Länsirannalle, osa Gazaan tai ulkomaille. Israelin pääministeri Olmertin uskotaan jo periaatteessa hyväksyneen Hamasin ehdot sellaisenaan, mutta hallitus aikoo pitää ylimääräisen istunnon maanantaina, jossa joko vahvistetaan vaihtosopimus tai sitten ministereitä vain informoidaan neuvottelujen kulusta. JP:n kolumnistit kävivät haastattelemassa ministereitä, minkä tuloksena 14 heistä puoltaa tai ei ainakaan pyri estämään vaihtoa. Hallituksessa on 26 ministeriä.
GILAD Shalitin vanhemmat ovat jatkaneet tehostettua kampanjaa poikansa vapauttamiseksi pääministeri Olmertin asunnon läheisyyteen pys…