TORSTAI 19.03.09
1. GAZAN TERRORISTIEN sieppaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kohtalo siirtyi nyt harmaaseen tulevaisuuteen. Joku tietolähde jo esitti melkein muistolauseita hänen kunniakseen olettaen, että häntä tuskin nähdään enää elävien joukossa. Kukaan ei todellakaan tiedä hänen vartijoittensa ja pahoinpitelijöittensä lisäksi, onko hän enää elossa, vaikka häntä esittävät mielenosoitusplakaatit niin urheasti väittävätkin. Se kuitenkin voidaan arvioida vastaavien tapausten perusteella, ettei hänelle anneta sotavangille kuuluvaa kohtelua ja oikeuksia eikä terveyspalveluja. Näin tämä kansaa repivä tragedia jatkuu.
HAMASIN edustaja toteaa, että neuvottelut vankien vaihtamisesta ovat päättyneet. Samalla hän uhoaa, että ehdot vaihdossa vapautettavista vangeista ovat myöskin koventuneet. Hamas syyttää epäonnistumisesta pelkästään Israelia: ”Meidän ehtomme ovat olleet samat monen kuukauden ajan, mutta Israel ei ole niitä hyväksynyt.”
FATAHIN johtajat sanovat olevansa helpottuneita, ettei vankien vaihdosta tullut mitään. He olivat sydän kurkussa odottaneet, mitä tapahtuu, jos Israel vapauttaa heidän joukkoonsa Juudeaan ja Samariaan kovapintaisia Hamasin johtajia. He pelkäsivät, että omaamansa kansasuosion ja julkisuuden varjolla he olisivat pystyneet hävittämään sen vähäisenkin kansansuosion ja arvovallan, mitä Abbasilla ja muilla vanhan polven johtajilla enää on Länsirannalla. Ei heitä liikuttanut enempää Shalitin kuin omien vankiensakaan kohtalo, he ajattelivat vain omaa etuaan ja asemaansa. (JP)
2. ISRAELISSA on pettymyksen ohella saamassa sijaa ärtymys ja suuttumus, joka voi antaa aihetta vastata Hamasin joustamattomuuteen voimalla. On jopa esitetty jonkun kansanedustajan ja ministerin suulla vaatimuksia uudesta operaatiosta Gazassa. Välittömänä toimenpiteenä IDF on aloittanut Hamasin virkailijoitten ja jäsenten pidättämisen Juudeassa ja Samariassa. Tämä tulee tietenkin haavoittamaan sen asemaa ja samalla vahvistamaan Fatahin ja sen johtajiston asemaa, mutta toisaalta kärjistää vastakohtaisuutta Hamasin ja Fatahin välillä. Hamas esiintyy uhmakkaana sanoen, ettei se ole peloissaan Israelin esittämistä uhkauksista. Suurin este sopimuksen syntymiseksi oli ilmeisesti Israelin esittämä vaatimus osan vangeista karkotettaviksi Gazaan tai ulkomaille, sanovat Hamasin edustajat lisäten, että Egyptin tulee julkistaa neuvotteluasiakirjoja ja osoittaa, kumpi osapuoli esti sopimuksen syntymisen. Abu Mujahed, joka kutsuttiin Kairoon osallistumaan keskusteluihin, sanoo että Olmert vetäytyi keskusteluista aivan sen loppuhetkillä, kun kaikki oli jo valmiiksi sovittu ja allekirjoitusta varten valmiina.
ISRAELIN taholla arvioidaan, ettei Olmert lopultakaan halunnut olla ensimmäinen Israelin pääministeri, joka antautui terrorijärjestön vaatimusten edessä. Edelliset neuvottelu käytiin tämän mukaan Syyrian ja Libanonin kanssa sekä Länsirannan palestiinalaisten kanssa.(JP)
3. NETANYAHU yrittää vielä kerran saada houkuteltua Labour-puolueen hallitukseensa. Hän tarjoaa sille viisi ministerinpaikkaa sekä pari tärkeää puheenjohtajuutta Knessetin valiokunnissa. Puolustusministeri ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak on valmis pysymään nykyisellä paikallaan, mutta avoin kysymys on, saako hän puolueensa suostumaan mukaan. Hän voisi tietenkin pysytellä puolustusministerinä yksityishenkilönä, mutta hän joutuisi jättämään puolueensa puheenjohtajuuden ja ehkä myös jäsenyyden. Labourin pääsihteeri Eitan Gabel oli eilen TV-uutisissa kovin vastahakaisen tuntuinen, joskaan ei täysin tyrmännyt Barakin toiveita. Ongelmaksi näyttää muodostuvan aikapula. Netanyahun pitäisi saada hallituksensa kasaan sunnuntain keskiyöhön mennessä. Hänen täytyy vaatia lisäaikaa kaksi viikkoa, mikä on mahdollista, sillä Gabel ilmoitti eilen kutsuvansa puolueen päättävä konventio kokoontuu vasta tiistaina. Barak haluaa keskustella asiasta puolueensa keskuskomiteassa perjantaina. Netanyahun tarkoituksena on saada hallituksensa taakse 9 Labourin kansanedustajaa ja loput 61 Likudista ja oikeistopuolueista. NU jäisi tässä hallituksen ulkopuolelle. Näin hallitusta kannattaisi 70 kansanedustajaa.
JP:N kolumnisti Gil Hoffman kertoo tunteellisesti, miten Barak ja Netanyahu toimivat yhdessä pelastusoperaatiossa toukokuun 8. päivänä 1972. He olivat molemmat Sayelet Matkalin erikoisjoukoissa, Barak osaston johtajana, Netanyahu jäsenenä. Operaatiossa vallattiin kaapattu Sabena Flight no 572 Lodin lentokentällä Tel Avivissa. Netanyahu sai omien sotilaitten osuman, joka ei ollut vaarallinen. Operaatio onnistui, miten käynee nyt? (JP)
4. ISRAEL BEITENUN puheenjohtajan Avigdor Liebermanin mahdollinen ulkoministerin salkku herättää epäileviä arvioita monelle taholla. Arveluttavinta asiassa on se, että myös USA:n johtavien edustajien piirissä esitetään epäilyksiä hänen sopivuudestaan virkaan, jossa hän joutuu esiintymään maansa tärkeimpänä edustajana ja puolestapuhujana. Hänen lausuntojaan ja toimiaan seurataan suurennuslasin kanssa, niistä esitetään arvioita ja niiden perusteella pyritään luomaan kuva maan politiikan suunnasta. Liebermanin englanninkielen taitoa pidetään riittävänä, sen sanotaan vetävän hyvin vertoja Livnin taidolle – joka ei kylläkään ole kehuttava - , joskin hän puhuu sitä karkealla venäläisellä aksentilla. USA:n juutalaisjärjestöjen johtajat ovat samalla tavoin jakautuneet kahtia. Toiset pitävät Liebermanin valintaa ulkoministeriksi virheenä, joka voi maksaa maan USA:n suhteet. Eräs kongressin henkilökuntaan kuuluva sanoo Liebermanista, että ”suuri osa ihmisistä ei voi jättää huomioimatta sitä, että tärkeää virkaa hoitaa ruma kiihkomielinen henkilö” (ugly bigot). Hän epäilee, että se tulee hankaloittamaan asioitten hoitoa kongressin kanssa. Tähän ovat tietenkin vaikuttaneet Liebermanin raflaavat eikä aina kovin loppuun saakka hiotut lausunnot arabeista ja suhteista heihin. Toiset katsovat kuitenkin, että Lieberman käytti näitä termejä ja lausuntoja vaalityöskentelyssään, ja on aivan tavallista, että todellisuudessa henkilöt osoittautuvat huomattavasti joustavammiksi astuessaan vastuulliseen virkaan.
Israelissa monet sanoivat luottavansa Liebermaniin juuri siksi, että hän sanoo mitä ajattelee ja että hän on osoittautunut rehelliseksi – poliisitutkimuksista huolimatta, jotka voivat lisäksi olla poliittista ajojahtia, sillä Liebermanin tapauksessa poliisi kiihdytti niitä 12 vuoden venkoilun jälkeen juuri ennen vaaleja ja on jatkanut niitä sen jälkeen. Poliisi lisäksi vihjailee julkisuudessa, että Liebermanin laittomat liiketoimet jatkuvat kaiken aikaa, tämä juuri silloin, kun häntä kaavaillaan maan ulkoministeriksi. ”Tämä on Israel”. (JP)
5. KORKEA Yhdysvaltain entinen turvallisuusvirkailija, joka ei halua antaa nimeään, kertoo USA:n koillisosan tiedusteluverkoston (Neartheast Intelligence Network, NIN) johtajan Douglas J Hagmanin haastattelulausunnon mukaan, että USA:n Obaman johtama hallitus on hylkäämässä Israelin tukemisen ja siirtymässä muslimien johtamaan leiriin. NIN verkostossa työskentelee laillistettuja, ammattimaisia veteraanitutkijoita, analyytikoita, sotilasasiain-erikoistuntijoita ja tutkijoita. Ryhmä on koottu tarkoituksellisesti eri alojen ammattilaisista, jotta se pystyisi antamaan tarkkoja ja hyvin dokumentoituja tietoja web-sivuillaan. Hagman esiintyi Israelin Kansallisradion haastattelussa Tamar Yona shown viikonloppuohjelman yhteydessä. Vastatessaan kysymykseen, onko mahdollista, että USA on hylkäämässä Israelin, hän vastasi: ”Obaman hallitus ei ole Israelin ystävä, ei Amerikan juutalaisten ystävä, eikä ole Amerikan vapauden tai demokratian ystävä. Hänen virkanimityksissään on selvästi nähtävissä, että hän täyttää virkoja ihmisillä, jotka ovat anti-semiittisiä, jotka haluavat nähdä Israelin purkamisen, ellei diplomaattisesti, sitten varmasti sotilaallisesti.” Hagman kertoo nimeämättömän tiedustelulähteensä vakuuttaneen, että hänen asemansa sallimiin tiedustelutietoihin perustuen varsinkin viimeisten vuosien aikana hän katsoo Israelin joutuvan lähitulevaisuudessa aivan yksin – tai vielä pahempaa. Hän sanoi tämän tapahtuvan silloin, kun Obaman hallitus antaa enemmän avustuksia arabimaille talous- ja sotilastuen muodossa, katkoen Israelin puolustustarpeita ja pakottaen Israelin suostumaan kohtuuttomiin myönnytyksiin, joitten tarkoituksena ja päämääränä on Israelin tuhoaminen. Hagman kertoi lähteensä suostumaan haastatteluun, koska hän oli jäänyt eläkkeelle, koska hän oli tietoinen NIN:n Israel-myönteisyydestä ja hänen omasta suhteestaan Raamatun ilmoituksiin. Tietolähde selitti, että tämä Israelin tuomitseminen voi perustua vääristeltyihin (malicious) tiedustelutietoihin, joiden tarkoituksena on kehittää USA:n Israelin vastaista ja arabi-myönteistä politiikkaa.
HAGMAN kertoi esimerkkinä pari vuotta sitten Seattlessa tapahtuneen hyökkäyksen synagogaa vastaan. Liittovaltion hallitus antoi poliisille tehtäväksi – ei suojella Seattlen synagogia ja muita juutalaisinstituutioita – vaan kerätä tietoja niiden turvallisuusjärjestelmistä. Hagman sanoi tällaisen Israelin valtion hajottamispolitiikan jatkuneen jo usean vuoden ajan. Tyyppiesimerkki tästä on Gush Katifin juutalaisasutusten tuhoaminen 2005 ja alueitten luovuttaminen PA:n viranomaisille. Hagman kertoi esimerkkien osoittavan suunnan, mihin Obaman hallitus ja sen johtavat virkailijat sen toimia ohjaavat, joko omista Israel-vastaisista, omista taloudellisista laskelmistaan tai globaaleista päämääristä johtuen, joihin ei sisälly Israelin valtio – eikä välttämättä Yhdysvallatkaan.(INN)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130501
6. UUTISOTSIKOITA
- Israel pyrkii edelleen saamaan maassa valmistettuja osia valmisteilla olevaan huippuhävittäjään F-35. Ongelmana on kustannusrajat, jotka ovat pakottaneet osavalmistajat rajoittamaan omia kustannuksiaan. Israel haluaa tilata koneita 80 kpl ja option 70:lle muulle. Yhden koneen hinta on 80 miljoonaa USD.
- Maailmalla arvaillaan, toimittaako Venäjä Iranille uusinta it-ohjuspatteristoaan. Kehittynein versio on S-300PMU-2 (SA-2), mutta siitä on useita heikompia versioita. Erään tiedon mukaan sopimus allekirjoitettiin 2 vuotta sitten, ja Venäjä on toimittanut järjestelmän osia siitä lähtien.
- S-300 järjestelmä pystyy seuraamaan sataa kohdetta samaan aikaan, ja tulittaa jopa kahtatoista kohdetta. Sen havaintoalue on 200 km ja se pystyy iskemään kohteisiin 9 metrin korkeudesta 27.4 km:in saakka. Tarkkailijat sanovat, että toimintakuntoinen järjestelmä tekee lähes mahdottomaksi sen suojaaman kohteen tuhoamisen, sillä se pystyy torjumaan sekä lentokoneitten että risteily- ja ballististen ohjusten hyökkäykset. (JP)
- Maailmassa ei liene monta hävittäjäversiota, jotka pystyisivät läpäisemään S-300 ohjuspatteriston suojauksen. USA:n stealth-hävittäjä F-22 on yksi niistä, mutta USA ei ole myynyt sitä maansa rajojen ulkopuolelle. Israel on esittänyt toistuvia pyyntöjä sen saamiseksi, mutta USA ei ole siihen suostunut. (JP) Israelissa on viime päivinä esitetty arvioita, että ainoaksi mahdollisuudeksi jää Israelin omatekoisen Jeriko-3 ohjuksen käyttö, jos se haluaa edes häiritä Iranin nopeasti toteutuvaa ydinasesuunnitelmaa. Asiantuntijat sanovat, että operaatioon tarvittaisiin 42 ohjusta, joissa kussakin on lähes puoli tonnia räjähteitä. Sen osumatarkkuus on 12 m. Ne kuitenkin pystyisivät tuhoamaan vain kuoriosat maanalaisista kerroksista, joitten tuhoamiseen tarvittaisiin lentokoneita pudotettuja täsmäohjuksia.
- PA:n terveysministeriö ei maksa niiden palestiinalaisten kustannuksia, jotka menevät hoitoon israelilaisissa sairaaloissa. Tämän seurauksena palestiinalaisia potilaita kuolee hoidon puutteessa. Ainakin yksi vauva kuoli juuri tästä syystä. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021