Posts

Showing posts from June 9, 2013

PERJANTAI 14.06.13

PERJANTAI 14.06.13
1. USA:N presidentti Barack Hussein Obama ilmoitti torstaina tehneensä pitkään odotetun päätöksensä lähettää aseita Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taisteleville kapinallisille. Lausunnossa ei lähemmin kerrottu, millaisista aseista on kysymys, mutta kapinaliset toivovat ilmatorjunta-aseita sekä raskaita aseita voidakseen tasoittaa epätasapainon Assadin joukkojen aseylivoimaa vastaan. Obama on myös pitkään harkinnut lentokieltoalueen julistamiseksi osalle Syyriaa, kuten hän sanoi, ”sillä sen kiireellisyys on ollut ilmeinen ja parin vuoden ajan”. USA päätti aiemmin toimittaa F-16 koneita sekä Patriot ilmatorjuntapattereita Jordaniaan Syyriasta mahdollisesti tulevaa uhkaa vastaan. USA:n armeijan sotilaita on Jordaniassa samasta syystä johtuen arviolta 4 500 miestä, joiden sanotaan osallistuvan kansainvälisiin harjoituksiin Jordaniassa nimeltä ”Eager Lion 2013”, mutta jotka pysynevät Syyrian rajan tuntumassa, kunnes tilanne on ratkaistu.
OBAMA kertoi ilmoittaessaa…

TORSTAI 13.06.13

TORSTAI 13.06.13
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun Puolan vierailu sujuu ystävällisissä ja ymmärtävissä ilmapiirissä kummankin vakuutellessa hyvää tahtoaan, vaikka ystävällisten hymyjen taakse kätkeytynee ajatuksia, joita ei haluta tuoda julkisuuteen. Netanyahu jatkaa omaksumaansa kantaa Israelin raudanlujien turvallisuustakuiden vaatimuksista, vaikka kaikki kuulijat eivät liene ollenkaan tietoisia, mitä ne voisivat olla. Hän kuitenkin kehottaa palestiinalaisia luopumaan väistelytaktiikastaan ja tulemaan neuvotteluihin. Hänen kansliansa oli tehnyt melkoisen mokan laatiessaan ennen vierailua julkistetun luonnoksen yhteiseksi julkilausumaksi, jota Netanyahu ei sano voivansa kaikilta osin hyväksyä eikä esittää sellaisenaan. Hän esitti puolustukseksi sen, että luonnoksen laatija oli kokematon diplomatiassa eikä hallinnut kaikkia sen hienouksia ja sanavivahteita. Netanyahua oudostutti lausuman kohta, jossa kehotettiin molempia osapuolia välttämään yksipuolisia askeleita, koska ne voiv…

KESKIVIIKKO 12.06.13

KESKIVIIKKO 12.06.13
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloittaa tänään kaksipäiväisen vierailunsa Puolaan, toisen hänen pääministerikautensa aikana. Tänään hän allekirjoittaa yhteisen julkilausuman Puolan pääministeri Donald Tuskin kanssa. Julkilausuman kopio on jo julkistettu ja JP käsittelee sitä artikkelissaan. Pääministeri Netanyahun mukana on viiden ministerin delegaatio, strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz, opetusministeri Shai Piron, kulttuuri- ja urheiluministeri Limor Livnat. teknologia- ja avaruusministeri Yaakov Peri sekä eläkeläisasiain ministeri Uri Orbach, jotka osallistuvat sovittuun hallitusten väliseen yhteisistuntoon Varsovassa. Yhteisessä julkilausumassa todetaan mm. ”Molemmat hallitukset ovat yhtä mieltä kiireellisestä tarpeesta saavuttaa edistystä kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi ratkaisuna Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, johon voidaan päästä suorilla neuvotteluilla osapuolten kesken ilman ennakkoehtoja”.
PÄÄMINISTERIN kan…

TIISTAI 11.06.13

TIISTAI 11.06.13
1. TILANNE Golanin kukkuloilla jännittyy presidentti Assadin uhattua iskeä takaisin kaikkiin Israelin mahdollisiin hyökkäyksiin rajan yli luvaten vahvistaa joukkoja, jotka aloittavat aseellisen toiminnan Israelin puoleisen Golanin alueella. Assadin armeijan taholta on esitetty syytöksiä, että Israel aseistaa kapinallisia, mistä todisteeksi on julkistettu valokuvia Israelissa valmistetuista kranaateista ja vanhoista autonrämistä, jotka lienee tuotu Syyrian puolelle Libanonista entisen LSA:n joukkojen varastoista, jotka joutuivat Hizbullahin käsiin. On esitetty myös syytteitä, että valepukuisia israelilaisia sotilaita liikkuu neuvonantajina kapinallisten mukana. Tämä lienee sotapropagandaa ilman näyttöjä.
PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuuttaa, ettei Israelilla ole mitään intressiä sekaantua Syyrian sisäisiin asioihin, eikä ole millään tavoin tukenut kumpaakaan taistelevaa osapuolta. Sen sijaan hän sanoo Israelin puolustavan rajojaan ja kansalaisiaan ketä tahansa vastaan, …

MAANANTAI 10.06.13

MAANANTAI 10.06.13
1. PA:N virkailija Jibril Rajoub, joka johtaa PA:n olympiatoimikuntaa ja jalkapallofederaatiota, sanoi muutamia päiviä sitten arabiankielisen TV-yhtiön urheilukanavan haastattelussa, että koko Palestiina joesta mereen on miehitettyä aluetta PMW:n käännöksen mukaan. Hän vastasi toimittajan kysymykseen, tuleeko FC Barcelona Israelin vierailunsa aikana vierailemaan myös miehitetyillä alueilla, Rajoub vastasi: ”He tulevat miehitetyille alueille, sillä koko alue joesta mereen (Jordanjoesta Välimereen) on miehitetty”. Toimittaja tarkensi silloin sanoen, että hän tarkoitti Israelin miehittämiä alueita, mihin Rajoub vastasi: ”Tarkoitatko 1948?” Toimittaja totesi todella tarkoittaneensa Israelin 1948 miehittämiä alueita, mihin Rajoub vastasi tähän tapaan: ”Se oli israelilaisten typerä yritys tehdä jonkinlainen urheilutapahtuma yhdessä. Totta kai he pyrkivät käyttämään Barcelonaa viikunanlehtenä peitelläkseen rikoksiaan palestiinalaisten urheilua vastaan”.
JIBRIL RAJOUBIN …

SUNNUNTAI 09.06.13

SUNNUNTAI 09.06.13
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoutuu päättäväisesti irti apulaispuolustus-ministeri Dannu Danonin torstaina julkaistussa haastattelussa ilmaisemastaan arviosta, että voimakas enemmistö sekä hallitus-koaliittiossa että hallituksessa vastustaa kahden valtion periaatetta palestiinalaisten kanssa ja tulee estämään Palestiinan valtion perustamisen, jos sellainen esitys koskaan tulee äänestykseen.
PÄÄMINISTERIN kanslia sanoo lausunnossaan, ettei Danonin kanta edusta pääministerin eikä Israelin hallituksen käsitystä asiasta. Times of Israelin toimiston ja Raphael Ahrenin kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että pääministerin kanslia teki harvinaisen poikkeuksen vallitsevaan käytäntöön välttää sapattikäskyn rikkomista ja otti lauantaina suoraan yhteyttä lehden toimistoon tehdäkseen täysin selväksi, että pääministeri on kiinnostunut aloittamaan neuvottelut palestiinalaisten kanssa ilman ennakkoehtoja, ja että hänen asemansa kahden valtion periaatteen toteuttamise…