TIISTAI 11.06.13


TIISTAI 11.06.13

1. TILANNE Golanin kukkuloilla jännittyy presidentti Assadin uhattua iskeä takaisin kaikkiin Israelin mahdollisiin hyökkäyksiin rajan yli luvaten vahvistaa joukkoja, jotka aloittavat aseellisen toiminnan Israelin puoleisen Golanin alueella. Assadin armeijan taholta on esitetty syytöksiä, että Israel aseistaa kapinallisia, mistä todisteeksi on julkistettu valokuvia Israelissa valmistetuista kranaateista ja vanhoista autonrämistä, jotka lienee tuotu Syyrian puolelle Libanonista entisen LSA:n joukkojen varastoista, jotka joutuivat Hizbullahin käsiin. On esitetty myös syytteitä, että valepukuisia israelilaisia sotilaita liikkuu neuvonantajina kapinallisten mukana. Tämä lienee sotapropagandaa ilman näyttöjä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuuttaa, ettei Israelilla ole mitään intressiä sekaantua Syyrian sisäisiin asioihin, eikä ole millään tavoin tukenut kumpaakaan taistelevaa osapuolta. Sen sijaan hän sanoo Israelin puolustavan rajojaan ja kansalaisiaan ketä tahansa vastaan, joka pyrkii vahingoittamaan niitä. Times of Israel artikkelissa viitataan kiivaisiin taisteluihin kuudes kesäkuuta Quneitrassa, jossa kapinallisjoukot olivat miehittäneet hetkeksi ainoan Israelin ja Syyrian rajanylitysterminaalin, mutta pakenivat Syyrian lähettäessä kaksi panssariaan ajamaan heidät pois. Israel esitti valituksen rajaloukkauksesta, koska Quneitra sijaitsee demilitarisoidulla vyöhykkeellä uhaten tuhota panssarit, mutta Syyrian armeijan taholta pyydettiin lepuuttamaan liipaisinsormea, koska panssarit luvattiin vetää pois heti, kun ne ovat suorittaneen tehtävänsä. Kriisi ilmeisesti sivuutettiin ilman vaikeuksia.

NETANYAHU  selitti tilannetta hallituksessa näin: ”YK:n joukkojen hajoaminen Golanin ylängöillä vahvistaa käsitystämme, ettei Israel voi alistaa turvallisuuttaan kansainvälisille joukoille”. Hän totesi hallituksen sunnuntain viikkokokouksessa, ettei Israel uhkaa Syyrian hallitusta, mutta seuraa tarkoin tilanteen kehitystä pysytellen sivussa taisteluista.
Assadin armeijan voitto Qusairyn kaupungissa on selvästi kohentanut sen moraalia ja taistelutahtoa siirtäen huomionsa seuraavaksi Aleppon kaupungin puhdistamiseksi kapinallisjoukoista. Aleppo on Syyrian suurin kaupunki ja perinteisesti sen kaupan ja liike-elämän keskus. Sen vapauttaminen kapinallisten otteesta antaisi Assadin joukoille yhtenäisen liikenneyhteyden Damaskoksesta Tartusiin, jossa on Venäjän Välimeren laivaston ainoa tukisatama, ja sieltä edelleen Aleppoon.

POLIITTISET tarkkailijat ja analyytikot ovat alkaneet tutkia mahdollisuutta, että Assadin hallitus voi sittenkin pysyä vallassa, vaikka uskovatkin maan hajoavan moneen osaan. Monet esittävät kauhukuvia siitä, millainen koston kierre maassa alkaisin taistelujen loputtua ja taistelevien osapuolten alkaessa vahvistaa otettaan hallitsemallaan alueella.
Israelin kannalta parasta mahdollisuutta ei ole olemassakaan. Joku tarkkailija katsoo Assadin voiton pysyttävän voimatasapainon maitten välillä ja estävän jihadistien hyökkäykset Israeliin, vaikka Assad uhkaileekin sallivansa liittolaisjärjestöjensä toiminnan rajan yli Israeliin.
Assadin voitto olisi Hizbullahin voitto, vaikka sen uskottavuus Libanonissa kärsisikin. http://www.timesofisrael.com/golan-heating-up-but-israel-hoping-to-sit-out-syria-conflict/

2. USA:n hallitus harkitsee vaatimuksia kapinallisten aseistamiseksi virallisesti. Epävirallisesti se on tehnyt sitä kulissien taustalla, mistä Benghazin onnettomasti päättynyt aseidenhankinta operaatio on todisteena, vaikka tapahtumien kulkua ei olekaan täysin julkistettu.
CIA:n, ulkoministeriön ja turvallisuusjärjestöjen edustajat kokoontuivat maanantaina Washingtoniin keskustelemaan kysymyksestä arvioiden, että hallituksen päätös asiasta voitaneen saada myöhemmin tällä viikolla. Englanti on jo päätynyt asetoimitusten kannalle ja Ranska seurannee mukana, vaikka toimitusten ajankohta on vielä auki.
Koska myös Venäjä kiihdyttää asetoimituksiaan Assadin joukoille, voimme odottaa verenvuodatuksen vain pahenevan entisestään. Tarkkailijat viittaavat Libyan tapaukseen, jossa sisällissodan alkaessa osoittaa Gaddafin joukkojen voittoa, USA ja länsimaat asettivat Libyan ilmasaartoon ja aloittivat Libyan summittaiset massapommitukset, joiden seurauksena Gaddafin joukkojen ote herposi. Tämän pelätään toistuvan nyt Syyriassa, koska Obaman hallitus on päättänyt kaataa Assadin hallituksen pystymättä edes ennakoimaan, mikä ryhmittymä ottaisi vallan Syyriassa, ellei sen tarkoituksena ole raivata tietä Muslimiveljes-kunnan voittoon Egyptin tapaan. Venäjä ei halua sen toistuvan Syyriassa.

ASSADIN joukkojen arvioidaan raivaavan ensiksi Homsin kaupungin kapinallisten tukikohdat.,
mikä katkaisisi Aleppon kapinallisten yhteydet maan eteläosan ja Damaskoksen ympärillä taistelevien joukkojen kanssa, jotka ovat lähettäneet kiireisiä hätäsanomia Washingtoniin, että ilman pikaista sotilasapua heidän joukkonsa ovat vaarassa romahtaa. Kerryn matka Israeliin siirtyi Washingtonin ilmoituksen mukaan Syyrian tilanteen kiireisten keskustelujen vuoksi. Hän voinee toteuttaa matkansa Israeliin loppuviikosta tai ensi viikolla.

USA on aiemmin vakuuttanut, etteivät USA:n saappaat astu Syyrian maaperälle, mutta sen joukot ovat valmiina Jordaniassa ja Turkissa, jotka voisivat tehdä nopeita kommandotyyppisiä iskuja varmistaakseen kemiallisten ja ohjusten pysyminen turvattuina. USA:n hallituksen pelkona on joutua kapinallisia tukevien arabimaiden, Saudi Arabia, Qatar, UAE, kanssa samaan rintamaan, millä voisi olla vakavia ja ennalta arvaamattomia seurauksia.
IRAKIN shiajoukkojen soluttautuminen Syyrian puolelle taistelemaan Assadin joukkojen tukena vahvistaa käsityksiä sodan kehittymisestä sunni- ja shiamuslimien väliseksi. http://www.timesofisrael.com/us-mulls-arming-syrian-rebels/

3. DABKAFILE otsikoi Syyrian tilanteen tarkastelunsa otsikolla: ”Sunnit yhdessä Al-Qaidan kanssa ovat suurempi uhka kuin Assad”.
DF sanoo Moskovan päättäneen, ettei se vielä ole valmis luopumaan venäläisten joukkojen lähettämisestä  valvomaan Israelin ja Syyrian välistä rajalinjaa osana YK:n UNFOR joukkoja aseettomalla vyöhykkeellä YK:n ja Israelin kielteisistä ennakkoarvioista huolimatta.
Venäjän parlamentin jäsen Aleksey Pushkov totesi 10. kesäkuuta: ”Asiaa ei ole ratkaistu, sitä harkitaan edelleen. Meidän tulee tehdä muutamia todellisia toimia, koska emme voi sulkea pois tosiasiaa, että Syyrian ja Israelin välinen kysymys tulisi liittymään laaja-alaiseen sotilasoperaatioon”. Pushkov on Kremlin vaikutusvaltainen neuvonantaja.

VENÄJÄ julkaisi vähän ennen Pushkovin lausuntoa tiedotteen, jossa se kertoi Venäjän laskuvarjojoukkojen muodostaneen erityisprikaatin, jonka tehtävänä on toimia rauhanturvaaja-tehtävissä YK:n mandaatin alaisuudessa tai osana Venäjän johtamaa CSTO-turvallisuus-ryhmittymää taistelussa terrorismia vastaan. CSTÖ (Aasia) ryhmittymän jäsenmaat Venäjä, Armenia, Belarus, Kazackstan, Kyrkyzstan ja Tajikistan tuovat kukin omat erityisjoukkonsa.

Presidentti Putin esitti 07. kesäkuuta Venäjän joukkojen osallistumista korvaamaan Itävallan joukkojen vetäytymisen YK:n unfor joukoista. Vaikka esitys sai kylmän vastaanoton, Putin on päättänyt jatkaa esityksensä kehittelemista. Venäjän taholta varoitetaan Israelia seurauksista, mitä voisi seurata siitä, että YK:n valvontatoimet Israelin ja Syyrian välisellä puskurivyöhykkeellä lakkaisivat selittäen, että silloin Israelia vastassa olisivat radikaalin islam-järjestön joukot. ”Jos Assadin hallituksen valvonta lakkaa, sen seurauksena vallan ottaisivat radikaalit islam-järjestöt, joihin verrattuna Assad olisi kuin taivaan enkeli”., kuten Pushkov riimitteli todeten, ettei Israelin vastustava kanta ole yllätys vaikkakin harkitsematon. Hän vihjaisi tietoihin Israelin avusta kapinallisille todeten, että nämä nyt ystävällistä naamaa osoittavat ryhmittymät tulisivat vallan saatuaan pitämään Israelia vihollismaana. Hän antoi ystävällisen neuvon Israelin hallitukselle harkita tarkemmin sodan seurauksia, ja katsoa, että Venäjän rauhanturvajoukoilla voisi olla positiivisesti tasapainottava vaikutus Syyriassa ja alueella laajemminkin.
DF katsoo tässä Venäjän ensimmäistä kertaa vihjanneen mahdollisuuteen sunnijohtoisten Muslimiveljeskunnan ja Al-Qaidan vallan anastamiseksi Syyriassa. http://www.debka.com/article/23034/Moscow-sets-up-Russian-Golan-brigade-warns-Israel-Sunnis-plus-al-Qaeda-are-bigger-threat-than-Assad

4. UUTISOTSIKOITA
-          Mellakat Turkissa jatkuvat edelleen. Sadat poliisit raivasivat tiensä opposition asettamien barrikadien läpi Taskim-aukiolle Istanbulissa käyttäen kyynelkaasua ja kumiluoteja, joihin protestoijat vastasivat kivin, petrolipommein ja ilotulitusraketein. Valtaosa aukiolle majoittuneista joutui kuitenkin pakenemaan läheiseen puistoon osan jatkaessa toivottoman näköistä vastarintaansa. Pääministeri Erdogan esiintyy päättäväisenä varoittaen, että hänen kärsivällisyytensä alkaa loppua, mikä voi enteillä armeijan asettamista poliisien tueksi tai otteiden kovenemista entistä rajummiksi. Pienempi mielenosoitus kokoontui myös Ankarassa, jossa 5 000 ihmistä osoitti mieltään Erdoganin politiikkaa vastaan. Kolme ihmistä on kuollut ja 5 000 siviiliä on hoidettu eri asteisista vammoista, 500 poliisia on vammautunut. Pääministeri Erdogan lupaa keskustella mielenosoittajien johtajien kanssa keskiviikkona. http://www.timesofisrael.com/turkish-police-break-through-protesters-barricade/
-          IDF:n eteläisen haaran komentajan mukaan Hamas jatkaa edelleen aseistautumista, mutta että päämääränä on nyt keskittyä aseitten laatuun määrän kustannuksella. Hamas asettui Syyrian kriisissä kapinallisten puolelle, mikä vahingoitti pahoin sen suhteita Iraniin ja Hizbullahiin, jotka aiemmin hankkivat sille varoja ja aseita. Hamasin ulkoasiain johtaja Khaled Mashaal kritisoi kovin sanoin Gazan johdon virhettä rikkoa Iranin suhteensa vaatien niiden palauttamista. Ghazi Hamad, Hamasin apulais-ulkoministeri toteaa, että suhteet Iraniin ovat pahat ja sotilaallinen yhteistyö katkennut. Mashaal selittää Al-Quds Al-Arabi lehdelle lähettämässään kirjeessä, että Gazan lähentyminen Qataria, jonka emiiri lahjoitti sille 400 miljoonaa USD, antoi väärän kuvan järjestöstä nostaen radikaalien järjestöjen arvostusta. ”Palestiinaa ei voiteta dollareilla vaan aseellisella toiminnalla”, hän kirjoitti. Tunnelien kaivaminen Gazassa ja sieltä ulos Israelin ja Egyptin suuntaan jatkuu kuitenkin jos mahdollista entistäkin vilkkaampana. Tunnelia haluava ostaa maapohjan pinnan alapuolella jättäen maanpäälliset rakenteet koskemattomiksi. Tunneleihin varastoidaan aseitten lisäksi kaikkia muita tarvikkeita ja niitä yhdistellään ja niiden lukumäärää nostetaan siten, että koko Gazan kaista alkaa olla yhtä maanalaisten tunnelien verkostoa. IDF:n arvion mukaan Gazaan salakuljetetaan Fajr-5 raketteja, lukuisasti panssariohjuksia mukaan lukien venäläisiä Kornet ohjuksia sekä RPG-kranaatteja. Aseita tuodaan Libyasta ja Sudanista Siinain kautta Gazan rajalle, josta ne viedään tunnelien kautta Gazan kaistalle ostajille. Hamas kuitenkin pitää yleistilanteen rauhallisena. http://www.timesofisrael.com/with-ties-to-iran-in-shambles-hamas-finds-new-ways-to-rearm/
-          Pääministeri Benyamin Netanyahu vakuuttaa, ettei hän hyväksy PA:lta minkäänlaisia ennakkoehtoja palaamiseksi neuvotteluihin. Netanyahun kerrotaan tarjonneen Abbasille 50 ennen 1993 Oslon sopimusta tuomitun terroristin vapauttamista voidakseen houkuteltua Abbasin tapaamaan häntä, mutta Abbas kieltäytyi. Netanyahu vakuuttaa, että Abbasin asettamat ennakkoehdot neuvotteluille ovat täysin kohtuuttomat, ja että rakentaminen Juudeassa ja Samariassa jatkuu kaiken aikaa, vaikka hänen kerrotaan asettaneen salaisen rakennuskiellon Jerusalemin itäosaan päätellen siitä, ettei uusia asuntoja ole asetettu myytäviksi vuoden alun jälkeen. Netanyahu puhui Knessetin turvallisuus- ja ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa eilen. Hän syytti palestiinalaisia, että joka kerran, kun hän osoittaa haluaan hyväksyä heidän vaatimuksiaan, he lisäävät niihin uusia. Hän sanoi, että neuvottelut PA:n kanssa tulisivat olemaan vaikeat, mutta hän sanoi olevansa vakaasti kahden valtion periaatteen takana, vaikka hallituksen sisällä sitä vastustetaan. Pääministeri sanoi, ettei hän luota ulkomaisten joukkojen kykyyn suojella Israelin kansallisia intressejä eikä halua niitä rajoilleen entisten lisäksi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-he-will-never-accept-preconditions-for-talks/
-          ”Iran työskentelee kellon ympäri saadakseen rakennettua itselleen ydinaseen, ja sen valmistuminen lähenee kaiken aikaa”, sanoi strategisten ja tiedusteluasiain sekä kansainvälisten suhteitten ministeri Yuval Steinitz puhuessaan journalisteille eilen. Hän oletti, että Iranin päämääränä on 30 ydinpommin rakentaminen vuodessa, minkä kapasiteetin se savuttanee muutamassa vuodessa. Iranilla on nyt parisataa kiloa 20 %:n tasoon rikastettua uraania, ja niin pian kun heillä on sitä 250 kiloa, he aloittavat sen jatkorikastamisen 90 %:n tasoon ydinpommille sopivaksi, minkä hän arvioi kestävän muutaman viikon tai pari kuukautta. Steinitz selittää, ettei Iranin päämääränä ole rakentaa vain yksi pommi, vaan pommiarsenaali. Iranilla on kiire saavuttaa päämäärä, jossa se olisi immuuni hyökkäyksille, peläten, että länsimaat voivat tuhota muutamassa tunnissa kaikki uraaniteollisuuden saavutukset. - Uutisten mukaan Bushehrin ydinvoimala vahingoittui viimeisessä maanjäristyksessä. Laitoksen toiminnassa on ollut vaikeuksia ja toistuvia katkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168799#.UbbhZmJHT-k
-          Bait Hayehudi puolueen puheenjohtaja ministeri Naftali Bennett sanoi, että tarvitaan kaksi asiaa Jerusalemin suojelemiseksi: Pitää high-tek teollisuus kaupungissa, ja toiseksi estää PA:n virastojen avaaminen Israelin pääkaupungissa, joissa he voisivat tavata ulkomaisia vierailijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168794#.UbbkoGJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019