PERJANTAI 14.06.13


PERJANTAI 14.06.13

1. USA:N presidentti Barack Hussein Obama ilmoitti torstaina tehneensä pitkään odotetun päätöksensä lähettää aseita Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taisteleville kapinallisille. Lausunnossa ei lähemmin kerrottu, millaisista aseista on kysymys, mutta kapinaliset toivovat ilmatorjunta-aseita sekä raskaita aseita voidakseen tasoittaa epätasapainon Assadin joukkojen aseylivoimaa vastaan. Obama on myös pitkään harkinnut lentokieltoalueen julistamiseksi osalle Syyriaa, kuten hän sanoi, ”sillä sen kiireellisyys on ollut ilmeinen ja parin vuoden ajan”. USA päätti aiemmin toimittaa F-16 koneita sekä Patriot ilmatorjuntapattereita Jordaniaan Syyriasta mahdollisesti tulevaa uhkaa vastaan. USA:n armeijan sotilaita on Jordaniassa samasta syystä johtuen arviolta 4 500 miestä, joiden sanotaan osallistuvan kansainvälisiin harjoituksiin Jordaniassa nimeltä ”Eager Lion 2013”, mutta jotka pysynevät Syyrian rajan tuntumassa, kunnes tilanne on ratkaistu.

OBAMA kertoi ilmoittaessaan päätöksestään kapinallisten aseistamiseksi, että hän oli lopulta saanut kiistattomia todisteita sarini-kaasun käyttämisestä useammassa tilanteessa Assadin joukkojen toimesta, viimeiseksi 23. toukokuuta Damaskoksen lähellä. Myrkkykaasun vuoksi arvioidaan 100 – 150 ihmisen saaneen surmansa, vaikka tutkimus on keskeneräinen.
USA:n hallituksen strategisten tiedotustoimien apulaisneuvonantaja Ben Rhodes sanoi asiaa esitellessään näin: ”Olemme seuranneet tilannetta hyvin tarkkaan. Assadin hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita – sarinia – pieninä annoksina useita kertoja viime vuoden aikana. 100 – 150 ihmistä on kuollut, vaikka tiedot uhreista ovat keskeneräisiä”.
USA:n hallituksen mukaan vuosikymmeniä vanha punainen linja on ylitetty ja että USA tulee harkitsemaan tulevien päivien aikana potentiaalisia vastatoimia.
Rhodes lisäsi, että ”USA:n hallitus on valmistautunut useisiin vaihtoehtoihin, jotka ovat sopusoinnussa kansallisten intressiemme kanssa”. Hän sanoi kiireellisyyden olleen ilmeisen jo parin vuoden ajan, mutta että sen ajankohtaisuus korostuu Iranin ja Hizbullahin joukkojen osallistuessa avoimesti taisteluihin Assadin rinnalla.

Englanti ja Ranska olivat aiemmin päätyneet samaan tulokseen. Rhodes sanoi, että USA:n havainnoista ja Obaman päätöksestä asetoimituksista informoitiin Venäjän hallitusta. Länsimaiden kiireellisyyttä näyttää lisänneen Assadin joukkojen voitot viime päivien aikana peläten kapinallisen taistelutahdon romahtamista. Assadin ja Hizbullahin yhteiset joukot valmistautuvat taisteluihin Syyrian suurimman, yli kahden miljoonan asukkaan, Aleppon sekä Idlibin maakunnan vapauttamiseksi kapinallisista. USA ei sen sijaan suoraan puuttune näihin taisteluihin, ei ainakaan tässä vaiheessa.
USA:n kongressin jäsenet Lindsay Graham ja John McCain vaativat välittömiä sotatoimia, voidakseen kääntää sotaonnen kapinallisten eduksi.  http://www.jpost.com/Middle-East/White-House-Chemical-arms-used-in-Syria-US-to-arm-rebels-316508

Obaman hallituksen päätöstä ja senaattorien vaatimuksia tarkastellessa ei voi välttyä huomiolta, että päätös Assadin kaatamisesta tehtiin samalla kuin Tunisian, Libyan ja Egyptin yksinvaltiaat päätettiin kaataa ja asettaa niihin islamilainen hallitus. Obaman lausunnossa ei viitata sanallakaan siihen, että myös kapinalisten väitetään käyttäneen myrkkykaasuja, ja että kapinallisjoukkojen raakuudet etenkin kristittyjä ja muita vähemmistöjä sekä shia-muslimeja vastaan osoittavat heidän todellisen päämääränsä kannibalismia myöten. Venäjän reaktiota ei vielä tiedetä, mutta presidentti Putin tuskin voi seurata tilannetta sivusta ilman vastatoimia.

EU:n sisällä käydään kovaa polemiikkia siitä, pitäisikö Hizbullah asettaa terrorijärjestöjen listalle, tai ainakin sen ”sotilaallinen siipi”, kuten jotkut vaatii. Puola ja Tsekin tasavalta eivät ole löytäneet omaa kantaansa, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska kannattavat Hizbullahin boikotointia, vaikka Ranskan päätöstä jouduttiin odottamaan pitkään peläten, että sen vaikutusvalta entiseen siirtomaahansa Libanoniin vähenisi. Bulgaria venkoili myös pitkään pystymättä päättämään, oliko Hizbullah osallistunut  terrori-iskuun maan sisällä. Tämäkin kiista osoittanee EU:n sisäisen kyvyttömyyden päättää ja toimia nopeasti, jos niin tarvitaan. http://www.jpost.com/International/Source-Poland-Czechs-balk-on-blacklisting-Hezbollah-316524

2. RAKENNUS- ja asuntoministeri Uri Ariel (Bait Hayehudi) kertoi eilen vieraillessaan Etzion Blockissa ja tavatessaan alueneuvoston puheenjohtajan David Perlin, että Alon Shvutin Gevaot lähiöön rakennetaan 1000 uutta asuntoyksikköä.  He keskustelivat myös mahdollisuuksista jatkuvasta rakentamisesta alueella kansainvälisestä painostuksesta huolimatta. Jerusalemin rakentamisesta hän kehottaa kysymään pääministeriltä.
Ministeri Ariel vakuutti kokouksen yhteydessä, että merkittävää edistystä tulee tapahtumaan rakentamisen alueella lukuisissa suunnittelukohteissa, joista tuhannen asuntoyksikön rakentaminen Gevaot lähiöön Alon Shvutissa on yksi. Ministeri Arielin ilmoittamien tuhannen asuntoyksikön lisäksi alueelle rakennetaan 560 asuntoyksikköä aiemman päätöksen perusteella, jonka puolustusministeri Moshe Yaalon on jo vahvistanut allekirjoituksellaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168918#.Ubq6NmJHT-k

USA:n ulkoministeriön kielteinen lausunto Israelin rakennussuunnitelmista tuli nopeasti ja ilman vahvistuksia, käyttäen mitäänsanomattomia termejä kuten ”ei rakentava”, vaikka juuri rakentamisesta tässä on kysymys. Edellinen uutinen oli ilmeisesti jäänyt vielä USA:n ulkoministeriön listan ulkopuolelle, koska moite ei koskenut sitä, vaan toista kohdetta.

USA:n torstaina julkistama kärkevän kriittinen lausunto koski Itamariin ja Bruchiniin suunnitellun yli tuhannen asunnon rakentamista. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi lehdistötilaisuudessa: ”Ilman muuta tämä ei mielestämme ole rakentava (helpful)”, käsitellessään Israelin päätöstä rakentaa 500 asuntoyksikköä Bruchiniin ja 675 asuntoyksikköä Itamariin. Päätöstä voidaan tietenkin pitää näpäytyksenä ulkoministeri John Kerryn kasvoille hänen ponnistellessaan rauhanprosessin jatkamiseksi. Psaki sanoi, että Israelin tulee tehdä vaikeita päätöksiä, jos se haluaa rauhanprosessin jatkuvan.
PA:n johto on tietenkin saanut uutta vauhtia syytöksilleen, ettei Netanyahu ole tosissaan vakuuttaessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta, koska ”näillä toimilla se osoittaa juuri päinvastaista, eli tuhoaa orastavan toiveen ja osoittaa huonoa uskoa”. http://www.timesofisrael.com/washington-rebukes-israel-over-plans-to-build-new-settlement-homes/

3. ARVIOLTA 3000 beduiinia marssi torstaina Bersheban kaupungin pääkatuja pitkin osoittaakseen mieltään hallituksen päätöstä vastaan siirtää sadat tuhannet tilapäisissä ja laittomasti valtion maalle kyhäämissään hökkeleissä asuvat Negevin beduiinit valtion suunnittelemiin ja nykyaikaisin vesi-, viemäri- ja sähköjohdoin varustettuihin asutuskeskuksiin, joihin he voivat rakentaa omat talonsa omalle maapalalleen.
Hallituksen suunnitelmien päämääränä on lopettaa beduiinien hallitsematon ja laiton maan rohmuaminen aloittaakseen hökkeliensä pystyttämisen minne vain parhaaksi katsovat. Koska tällaiset kylät eivät ole hallituksen virallisesti hyväksymiä, niihin ei voida viedä kaupunki-olosuhteissa välttämättömiä laitteistoja ja johdatuksia, mutta joissa heidän ei myöskään tarvitse maksaa mitään kuntien määräämiä veroja ja maksuja.

MIELENOSOITTAJAT kantoivat käsissään palestiinalaisten lippuja ja kylttejä, joissa he vannoivat: ”Verellä ja tahdonvoimalla me vapautamme Negevin”. Radioaseman mukaan osanottajia oli tuhansia antamatta tarkempaa lukua. Poliisin mukaan pääkulkueeseen osallistui 700 ihmistä ja sivukaduilla parituhatta. Kaupungin ja lähialueen 85 000 koululaista oli mukana mielenosoituksessa, kuten myös huomattava määrä naisia.
Israelin hallitus hyväksyi beduiinien uudelleen asuttamissuunnitelman tammikuussa, ja nyt sitä puidaan Knessetissä.
Regavim-järjestö vaatii hallitusta puuttumaan kovalla kädellä beduiinien laittomaan Negevin alueen valtaamiseen. Negevissä on 2 100 beduiiniyhteisöä, joita ei ole virallisesti hyväksytty, jotka ovat vallanneet maata 800 000 dunamia. Poliisi ja armeija ei mielellään mene beduiinikyliin välttääkseen yhteenottoja aseistettujen beduiinien kanssa.
Negevin beduiiniväestön lasketaan ylittävän juutalaisten määrän vuoteen 2020 mennessä, jonka jälkeen he voivat esittää vaatimuksia itsehallinnosta Juudean ja Samarian tapaan.
Heidän lisääntymistään edistää islamin sääntö, jonka mukaan miehellä voi olla neljä vaimoa. Siten beduiinisheikillä voi olla 60 lasta useista vaimoista saaden lapsilisää jokaisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168916#.UbrJK2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Iranin 50 miljoonaa äänioikeutettua valitsee maalleen uuden presidentin Mahmoud Ahmadinejadin poistuessa areenalta palvellessaan maataan sallitut kaksi kautta. Suurin osa kisaan ilmoittautuneista karsittiin pois jo vaalilautakunnan toimesta jättäen vain kuusi ehdokasta, yksi maltillinen, 4 konservatiivia ja yksi kovan linjan edustaja. Iranin vaalit ovat aina olleet tarkassa kansainvälisessä tarkkailussa, koska vaali-vilppi on yleistä ja koska maan korkein johtaja suurajatollah Ali Khamenei lopulta päättää, kuka presidentin paikalle nostetaan. Khamenei kehotti kansalaisia osallistumaan runsain määrin vaaleihin kiinnittämättä mitään huomiota USA:n epäilyksille, etteivät vaalit tälläkään kertaa ole avoimet ja kansainväliset säännöt täyttävät. Hän sanoi TV-puheessaan, että ”pääasia on äänestää jännittyneinä ja iloiten tiedostaen, että kansan hyvinvointi ja onnellisuus riippuu valitusta miehestä”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4392261,00.html
-          Talousministeri, Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid totesi eilen, että Israelissa tulee sallia bussiliikenne sapattina ei-uskonnollisissa lähiöissä ja kaupungeissa, ”sillä isoisä, jolla ei ole varaa taksimaksuun, täytyy voida vierailla lapsenlastensa luona myös sapattina”, kuten hän veisteli web-sivullaan. Voivathan lapset tuoda lapsensa vanhempiensa luo, jos halua riittää. Hän selitteli edelleen, ettei bussiliikenne sapattina ole uskonnollinen vaan sosiaalinen kysymys. Hän myös puolusti lupaustaan saada muutoksia aikaan kolmessa kuukaudessa todeten, ettei perittyjen tapojen muuttaminen käy noin vain, se vaatii lisäaikaa ja paljon tupakkaa. Lapin sanoi maan taloudesta, että maa on siirtymässä stipendijärjestelmästä työ-järjestelmään, jossa jokaisen tulee tehdä työtä leipänsä eteen. Lapin arvioi, että jos rauhansopimus saataisiin aikaan, se tulisi nostamaan maan talouden huimaan nousuun viitaten siihen, että niin tapahtui Oslon accordien tultua hyväksytyiksi ulkomaisten sijoittajien sijoittaessa varojaan maan talouteen ja teollisuuteen. Hän jätti viisaasti mainitsematta ne 1500 israelilaista, jotka menehtyivät Oslon seurauksena. Hän arvioi, että haredi-kansan valjastaminen kantamaan yhteistä iestä on vallan-kumouksellinen sosiaalinen  muutos, jonka hedelmät nähdään 10 vuoden kukuttua. Hän kehotti ihmisiä hyväksymään sen, että joillakin menee hyvin, että jotkut onnistuvat taloudellisesti, koska se nostaa maan hyvinvointia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4392231,00.html
-          Syyriassa vierailleet libanonilaiset viranomaiset kertoivat libanonilaiselle Al-Akhbar lehdelle, että presidentti Bashar Assadin pitkän tähtäyksen suunnitelmiin kuuluu jatkuva Israelin vastainen ponnistelu. ”Syyrian yhteiskunnan antautuminen vastustaa vihollistamme Israelia avustaa vahvistamaan sisäistä taisteluamme”, Assad totesi vierailleen. He kertoivat Assadin kehottaneen Syyrian kaikkia kansanosia yhdistymään palestiinalaisten kanssa Israelin vastustamiseksi Golanin kukkuloilla. ”Meidän tulee varjella öljyämme amerikkalaisilta ja keskittyä toimiin maamme kehittämiseksi ja konfliktiin Israelin kanssa”, Assad selitti. Assad kehittelee tätä suunnitelmaansa aloittaakseen julistamattoman sodan etelärajansa yli Israelin puoleiselle Golanin kukkuloille käyttäen siihen terrorijärjestöjä. Syyrialla ei kaiken järjen mukaan liene mitään mahdollisuuksia aloittaa avointa sotaa Israelin kanssa, mutta Assad tarvitsee sotaista retoriikkaa saadakseen vielä hallitsemansa kansan tuekseen. USA:n ja Venäjän suunnittelema rauhankonferenssi heinäkuussa voi siirtyä, varsinkin huomioiden Obaman päätöksen aseistaa kapinallisia länsiaseilla, mihin Venäjä voi vastata toimittamalla Assadin joukoille lupaamiaan huippu-nykyaikaisia IT- ja muita aseita, joiden ansiosta tasapaino voi säilyä. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Assad-plans-long-term-Israeli-resistance-316535
-          F-1 autoja hurjastelemassa Jerusalemin kaduilla, ensimmäistä kertaa Pyhässä Kaupungissa. Tämä oli Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin idea kasvattaa maan ja kaupunkinsa mainetta ulkomaailmassa. Kysymys ei ollut virallisesta kilpailusta, vaan näytösluonteisesta tapahtumasta kansan huvittamiseksi. Alla olevassa linkissä näytetään kuvia ja video tapahtumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168920#.Ubrb3mJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019