KESKIVIIKKO 12.06.13


KESKIVIIKKO 12.06.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloittaa tänään kaksipäiväisen vierailunsa Puolaan, toisen hänen pääministerikautensa aikana. Tänään hän allekirjoittaa yhteisen julkilausuman Puolan pääministeri Donald Tuskin kanssa. Julkilausuman kopio on jo julkistettu ja JP käsittelee sitä artikkelissaan. Pääministeri Netanyahun mukana on viiden ministerin delegaatio, strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz, opetusministeri Shai Piron, kulttuuri- ja urheiluministeri Limor Livnat. teknologia- ja avaruusministeri Yaakov Peri sekä eläkeläisasiain ministeri Uri Orbach, jotka osallistuvat sovittuun hallitusten väliseen yhteisistuntoon Varsovassa. Yhteisessä julkilausumassa todetaan mm.
”Molemmat hallitukset ovat yhtä mieltä kiireellisestä tarpeesta saavuttaa edistystä kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi ratkaisuna Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, johon voidaan päästä suorilla neuvotteluilla osapuolten kesken ilman ennakkoehtoja”.

PÄÄMINISTERIN kanslia julkisti alustavan kopion julkilausumasta ennen matkaa.
Lausunto julkistettiin aikana, jolloin PA:n johto jatkaa vaatimuksiaan, että Israelin tule lopettaa kaikki toiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa.
Israelin hallituksen johto on kieltäytynyt hyväksymästä PA:n asettamia ennakkoehtoja, mutta kannatuksen osoituksena  USA:n ulkoministeri John Kerryn ponnisteluille neuvottelujen aloittamiseksi on asettanut julkistamattoman rakennuskiellon Jerusalemin itäosiin, kuitenkin samalla kertoen julkisuudessa, ettei mitään rakennuskieltoa ole olemassa.
PA:n johto, lähinnä Mahmoud Abbas ja Saeb Erekat, ei ole suostunut pudottamaan asettamiaan ehtoja, vaan samalla jatkaa yksipuolisia toimiaan Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n turvallisuusneuvostossa. Puola oli yksi niistä 41:stä  YK:n yleis-kokouksen 193:sta jäsenmaasta, jotka marraskuussa 2012 pidättyivät äänestämästä PA/PLO:n tekemästä esityksestä hyväksyä Palestiina YK:n jäseneksi ei-valtio tunnuksen alla.

JULKILAUSUMASSA todetaan Israelin lailliset oikeudet ja turvallisuusvaatimukset, sekä palestiinalaisten kiistämätön oikeus itsehallintoon. Siinä tuomitaan kummankin osapuolen yksipuoliset toimet, koska niiden vaikutus on kielteinen, ja tunnustetaan USA:n hallituksen ja etenkin Kerryn ponnistelut tässä kysymyksessä päämääränä kaksi rinnakkaista valtiota.

SYYRIAN tilanteesta julkilausumassa todetaan ulkopuolisten terrorijärjestöjen osallistuminen konfliktiin ja valitetaan kasvavia uhrilukuja. Syyrian pahenevan tilanteen sanotaan vaikuttavan koko alueeseen ja todetaan huoli Assadin hallituksen saamasta tuesta ulkopuolisten tekijöiden ja järjestöjen kuten Hizbullah kautta. Molemmat hallitukset tervehtivät tyydytyksellä kansainvälisten järjestöjen ponnisteluja rauhan ja tasapainon saavuttamiseksi.

IRANIN tilanteesta todetaan sen ydinasehaaveiden muodostavan suurimman uhkan sekä alueen että koko maailman maille, ja todetaan, että diplomaattisten ponnistelujen rinnalla tulee olla merkittävä sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus.
Molemmat hallitukset taistelevat nousevaa antisemitismiä ja vieraanpelkoa vastaan lisäten, että holokaustin lisääminen oppiaineeksi liittyy oleellisesti tähän kamppailuun.
Lausumassa todetaan maitten väliset ystävälliset, historialliset suhteet ja luvataan syventää yhteistoimintaa ulkopolitiikan, kulttuurin, perinteiden, opetuksen ja nuorisonvaihdon aloilla. 
PÄÄMINISTERI avaa torstaina uuden pysyvän holkaust-näyttelyn rakennuskohteessa  no 27 Auschwitz-Birkenau valtion museossa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PM-in-Poland-Palestinian-right-to-a-state-not-in-doubt-316243

PA:n puheenjohtaja totesi tavatessaan tiistaina Colombian presidentin Juan Manuel Santosin Ramallahissa tämän Israelin matkan aikana, että PA on antautunut rauhanprosessiin Israelin kanssa periaatteella Palestiinan valtion muodostamiseksi 1967 sotaa edeltävien aselepo-linjojen mukaisin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. PA:n virallisen uutistoimiston Wafa:n mukaan Abbas informoi rauhanprosessin nykytilannetta PA:n kannalta katsoen. Hän sanoi, että USA:n ulkoministeri John Kerry matkustaa pian uudelleen Israeliin, mutta toisten PA:n virkailijoiden mukaan Kerry peruutti täksi viikoksi suunnitellun matkansa epäonnistuttuaan tehtävässään taivuttaa Israel suostumaan PA:n asettamiin vaatimuksiin ”setlementtitoiminnan” lopettamiseksi ja palestiinalaisvankien vapauttamiseksi.

FATAHIN korkea virkailija Abdullah Abdullah syytti Israelin taipumattomuutta Kerryn matkan epäonnistumisesta. Hän sanoi MAAN-uutistoimistolle, että Israel ei suostunut antamaan selvää vastausta Kerryn esitykseen Palestiinan valtiosta 1967 linjoilla, siksi hän peruutti matkansa. PA:n tiedotusministeri sanoi tiistaina, ettei Israel ole kiinnostunut oikeutetusta ja tasapuolisesta rauhasta palestiinalaisten kanssa. Hän syytti Israelia maan anastamisesta ja ”setlementtien” laajentamisesta huomioimatta tarvetta päästä oikeutettuun sopimukseen. PA:n virkailija Ashrawi vaatii vastarintaa Israelia kohtaan sen pelottelemiseksi, sekä kansainvälistä yhteisöä puuttumaan Israelin harjoittamiin rikkomuksiin ja toimiin etenkin miehitetyssä Jerusalemissa, mukaan lukien ”setlementtien” laajentaminen, maan anastaminen, ”setlerien” harjoittama väkivalta sekä talojen tuhoamiset. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-want-peace-Abbas-tells-Colombian-President-316230

2. BDS-liikkeen (Boicot, Divest, Sanctions, boikotointi, syrjiminen, rankaiseminen) neljännessä vuosikokouksessa, joka pidetään Betlehemin Yliopiston tiloissa, liikkeen johtajat vakuuttivat yksituumaisesti, että he vastustavat neuvotteluja Israelin ja PA:n välillä, vaikka niihin sisältyisikin pitkäaikainen rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
”Me emme usko niin sanottuihin neuvotteluihin”, sanoo liikkeen johtaja Omar Barghouti, joka liikkeen nimissä kulkee pitkin maailman sivua kiihottaen jokaista, joka haluaa kuunnella, maailmanlaajuiseen Israelin vastaiseen boikottiin talouden, kulttuurin ja akatemian alueilla.

BARGHOUTI puhui AFP:n toimittajalle konferenssin ohessa todeten, että ”keskustelut Israelin kanssa ovat täysin hyödyttömiä, vain uusi savuverho peittelemään Israelin jatkuvaa kolonalisointia setlementtien rakentamisen kautta”. Hänen mielestään, vaikka Israel suostuisikin lopettamaan kaiken toiminnan juutalaisyhteisöissä, neuvottelut olisivat sittenkin hylättäviä. ”Ainoa tapa varmistaa palestiinalaisten kaikki oikeudet on Israelin väkivallaton vastarinta täydellisen boikotoinnin kautta”, hän selitti. 
Hän selitti edelleen, että ”saavuttaakseen todellisen rauhan, Israelin tulee varmistaa pakolaisten paluuoikeus kaikkialla, täydelliset ja tasavertaiset oikeudet Israelin arabeille sekä ”miehityksen” täydellinen lopettaminen palestiinalaisten alueilla”.

PA:n määritelmän mukaan kaikki 1948 itsenäisyyssodan ja sitä seuraavien sotien aikana paenneet palestiinalaiset ja heidän jälkeläisensä loputtomissa sukupolvissa ovat pakolaisia huomioimatta, että YK:n lepsun käytännön johdosta pakolaisten joukkoihin ja YK:n rekisteriin otettiin runsaasti paikallisia asukkaita maissa, jonne he olivat muuttaneet, kuten eräs YK:n virkailija totesi: ”Miksi ihmisen tulisi asua pakolaisleirissä saadakseen YK:n tukea”.
Juudean ja Samarian alueilla asuu nykyisin yli 560 000 juutalaista.

BDS-konferenssi sai videolähetysten kautta useilta tunnetuilta vaikuttajilta, kuten piispa Desmond Tutu Etelä Afrikasta ja Pink Floyd basistilta  Rogers Waters, joka kehotti muusikoita yhtymään Israelin vastaiseen kulttuuriboikottiin ihaillen fyysikko Stephen Hawkingia, joka peruutti osanottonsa presidentti Shimon Peresin 90-vuotisjuhliin.
Myös EU kiihdyttää Israelin vastaisia toimiaan vaatien, että 1949 itäpuolella valmistettuihin tuotteisiin tulee selvästi merkitä valmistuspaikka huomioimatta, että näiden tuotteiden valmistamiseen osallistuu runsaasti palestiinalaisia työntekijöitä, jotka menettävät ansionsa ja lisäävät paineita PA:n vararikkoiseen talouteen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168846#.UbgjbWJHT-k
PA:n apulaispääministeri totesi tiistaina, että taloustilanne PA:n alueilla on entistä pahempi. Hän puhui Abbasin nimittämän Rami Hamdallahin johtaman hallituksen ensimmäisessä istunnossa. ”Meillä on vakava talouskriisi. PA:n velka on nyt 4.2 miljardia USD”, Muhammad Mustafa sanoi lehdistölle hallituksen istunnon jälkeen MAAN-uutistoimiston mukaan. ”Alamme tutkia lähteitä varojen saamiseksi, tutkimme menojamme ja kokoamme veroja voidaksemme maksaa velkamme ajoissa”. Hän varoitti myös nousevasta työttömyydestä, joka nyt on 250 000 PA:n arabia, ja joka koskee nimenomaan nuoria työttömiä, luvaten uusia työkohteita.
PA:n velka pankeille on 600 miljoonaa ja miljardi USD kansainvälisille talousinstituutioille.
Aiempi pääministeri Salaam Fayad varoitti PA:n voivan tehdä vararikon ja lopettaa toiminnan. Arabiliitto lupasi 100 miljoonaa USD kuukaudessa PA:n kassaan, ja Saudi Arabia lupasi 20 miljoonaa USD pesämunaksi, mutta arabien lupaamat miljoonat tulevat kovin hitaasti. Kaiken tämän keskellä PA maksaa korkeaa palkkaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille. IMF, Kansainvälinen Monetary Fund, kehottaa Israelia ja PA:ta tukemaan Gazan ja Juudean ja Samarian alueita, joissa talous heikkenee ja velka kasvaa.
Ulkoministeri John Kerry lupasi PA:lle 4 miljardia talouden kehittämiseksi sanoen, että Tony Blair tulee valvomaan varojen jakamista PA:n instituutioille. Se lienee kuitenkin kytkettynä rauhanprosessin jatkumiseen, joka on täysin kuolleessa pisteessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168843#.Ubgt-mJHT-k

3. UUTISOTSIKOITA
-          Al-Qaidan terroristien surmattua 15-vuotiaan Aleppon kaduilla kahvia myyneen nuorukaisen kapinallisten kesken on noussut periaatteellinen kriisi oikeuksista esiintyä Assadin hallitusta vastustavien riveissä aitona opposition edustajana. Nuorukainen surmattiin siksi, että hän kieltäytyi tunnustautumasta Muhammedin seuraajaksi. Ääri-islamia edustavat miehet ottivat Muhammad Qattan kiinni, kiduttivat häntä ja sitten ampuivat hänet kansan silmien edessä kuoliaaksi. Kolme miestä vaati häneltä ilmaista kahvia, mihin nuorukainen vastasi: ”Vaikka Muhammed tulisi alas taivaasta, en antaisi hänelle kahvia velaksi”. Miehet sieppasivat Qattan mukaansa kiduttaen hätä jossain ja toivat hänet pian takaisin ampuen häntä päähän ja niskaan. Miehet uhkasivat kansaa, että samanlainen kohtalo odottaa jokaista, joka syyllistyy Muhammedin pilkkaamiseen. Kaksi miehistä puhui arabiaa, mutta nuorukaisen kauhistuneet vanhemmat sanoivat yhden miehistä olevan kotoisin Alepposta. FSA:n, Vapaan Syyrian Armeijan, edustaja Louya Megdad sanoi, etteivät miehet kuuluu FSA:n joukkoihin ja vaati heidän pidättämistään. Aleppoa hallitsee kolme kapinallisjärjestöä, jotka aiemmin antoivat lausunnon, jonka mukaan Aleppoa hallitaan islamin sharialain mukaan, ja että kaupunki toimii itsenäisenä islamilaisena valtiona. Järjestöt kertoivat toisinaan taistelevansa FSA:n rinnalla Assadin joukkoja vastaan. FSA ja Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö syyttävät murhasta ”Irakin islamilaista valtiota ja Al-Sham”- ryhmää, joka muodostettiin Syyrian islamistien ja Irakin Al-Qaidan yhdistyttyä. Paikallinen koordinointikomitea tuomitsi myös murhan kutsuen sitä raakalaismaiseksi rikokseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168848#.Ubgz0WJHT-k
-          Iranin viranomaiset tunnustavat, että Bushehrin ydinvoimalassa on toimintahäiriö sähkögeneraattorin virheellisen toiminnan vuoksi. Iranin Moskovan lähettiläs Mahmoud Reza Sajjadi vakuuttaa. ettei äskettäinen maanjäristys vahingoittanut voimalaa Itar Tass uutistoimiston mukaan. Hänen lausuntonsa herätti keskustelun, johtuiko generaattorin vajaatoiminta cyber-hyökkäyksestä laitosta vastaan. Kaksi diplomaattia kertoivat nähneensä pitkän halkeaman reaktorirakennuksen yhdessä julkisivussa. Alueella oli kaksi suhteellisen voimakasta maanjäristystä. Tapaus on herättänyt vakavaa huomiota alueen maissa, sillä voimalan rakennukset rakennettiin kahden mannerlaatan murtumalinjan päälle ja maanjäristykset ovat siellä yleisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168841#.Ubg5zWJHT-k
-          Israelin naissotilaat ovat nousseet uutisotsikoihin internetissä julkaisemiensa rohkeitten alastonkuviensa vuoksi, mutta IDF:n rabbi Avicahi Rosnky esittää, ettei naissotilaita koskevien sääntöjen tarvitse olla samoja kuin miehiä koskevat. Hän puhui asiasta Demokraattisen Instituutin tilaisuudessa. ”Ei armeija ole laboratorio tasa-arvon tutkimiseksi yhteiskunnassa”, hän totesi. ”Minua opetettiin ja opetan muille, että armeijan tarkoituksena on estää vihollisen toimet. Tämän vuoksi mies- ja naissotilaitten tulee voida asettua armeijassa heille kuuluviin rooleihinsa”. Hän toteaa feministien pyrkivän muuttamaan naissotilaan roolia, mutta hänen havaintojensa mukaan naiset toimivat erinomaisesti harjoittajina ja tiedustelussa, mutta ettei heitä tule lähettää taistelukentälle eturivin sotilaina.  Naisrabbi Shulamit Melamed tuki lausunnollaan Roskya todeten: ”Miehet ovat fyysisesti vahvempia, rohkeampia, raaempia ja he haluavat voittaa. Naiset ovat erilaisia. Armeijan tulee osoittaa rohkeutta ja keskeyttää tämä feministien aloittama toiminta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168826#.Ubg8QGJHT-k.
-          Huomenna Jerusalemissa päristellään lujaa, sillä pääkaupungin alueella pidetään näytösluonteinen F-1 kilpailu. Mukana ovat Mercedes, Audi ja Ferrari sekä Israelilaisten opiskelijoiden rakentamat kilpailuautot., tänään 16-21, huomenna 11-14. http://www.jpost.com/National-News/Formula-1-to-make-historic-Jerusalem-debut-316229
Lämpötilat; Tänään 18-33; torstai 17-26; perjantai 17-25; lauantai 16-25 C-astetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019