TORSTAI 13.06.13


TORSTAI 13.06.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun Puolan vierailu sujuu ystävällisissä ja ymmärtävissä ilmapiirissä kummankin vakuutellessa hyvää tahtoaan, vaikka ystävällisten hymyjen taakse kätkeytynee ajatuksia, joita ei haluta tuoda julkisuuteen. Netanyahu jatkaa omaksumaansa kantaa Israelin raudanlujien turvallisuustakuiden vaatimuksista, vaikka kaikki kuulijat eivät liene ollenkaan tietoisia, mitä ne voisivat olla. Hän kuitenkin kehottaa palestiinalaisia luopumaan väistelytaktiikastaan ja tulemaan neuvotteluihin. Hänen kansliansa oli tehnyt melkoisen mokan laatiessaan ennen vierailua julkistetun luonnoksen yhteiseksi julkilausumaksi, jota Netanyahu ei sano voivansa kaikilta osin hyväksyä eikä esittää sellaisenaan. Hän esitti puolustukseksi sen, että luonnoksen laatija oli kokematon diplomatiassa eikä hallinnut kaikkia sen hienouksia ja sanavivahteita.
Netanyahua oudostutti lausuman kohta, jossa kehotettiin molempia osapuolia välttämään yksipuolisia askeleita, koska ne voivat aiheuttaa vastatoimia kestävän rauhan solmimiseksi. Netanyahun kerrotaan todenneen, että hän olisi halunnut muotoilla tuon kohdan toisin.
Eräs israelilainen diplomaatti totesi kuitenkin, ettei lausuman sanamuotoa muuteta, vaan se allekirjoitetaan ja virallisesti julkistetaan sellaisenaan.

USA:n ulkoministeri John Kerry soitti Mahmoud Abbasille Netanyahun Puolan vierailun aikana tunnustellen hänen näkemyksiään tässä vaiheessa, mutta uutisraportin mukaan Abbasin kanta on edelleen yhtä jähmeä ja taipumaton kuin ennenkin. Hänen kerrotaan esittäneen opettelemansa mantran ”kaiken setlementtitoiminnan lopettamisesta sekä kaikkien Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisterroristien vapauttamiseksi” – vaikka uutinen ei kerrokaan, minkä jumaluuden nimiin hän vannoo.
NETANYAHU vastasi näihin raportteihin todeten: ”Päämääräni on historiallinen kompromissi, joka lopettaa konfliktin Israelin ja palestiinalaisten välillä kerta kaikkiaan ja lopullisesti. Tämä edellyttää demilitarisoitua Palestiinan valtiota, joka tunnustaa juutalaisen valtion raudanlujilla turvallisuustakuilla Israelille – tunnustaminen, turvallisuus, demilitarisointi”. Hän kutsui näitä rauhan elementeiksi, eikä pidä niitä ennakkoehtoina rauhankeskusteluille.

2. ”Me haluamme myydä tuotteitamme Israeliin”, sanoo gazalainen maanviljelijä, Gazan yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Mahmoud Ikhlain esitellessään tuotteitaan palestiinalaisen yhtiön Harvest Export kojussa Fresh Agro-Mashov kansainvälisessä tuore-tuotteiden huippukokouksessa ja esittelyssä Tel Avivissa.  ”Markkinat Israelissa ovat hyvät. Me olemme kaiken aikaa yhteydessä Israelin kanssa”, Iklain toteaa JP:n toimittajalle.
”Me olemme naapureita”, toteaa toinen gazalainen maanviljelijä Ahmed Shafai, joka myös toimii gazalainen yhteistoimintajärjestön johtotehtävissä, molemmat kotoisin Beit Lahiyasta.
Ennen kuin Hamas kaappasi vallan Gazassa v. 2006, gazalaiset maanviljelijät voivat vapaasti markkinoida tuotteitaan Israelissa, mutta sen jälkeen se on ollut kielletty. He ovat voineet myydä tuotteitaan Euroopan markkinoille israelilaisten ja palestiinalaisyhtiöitten kautta kuten Harvets Export, Arava Export Growers sekä Agrexco.
Vaikka maanviljelijät Gazassa eivät voi markkinoida tuotteitaan Israelissa, he kuitenkin hankkivat työvälineensä sieltä, mikä on outoa ja mihin he haluavat muutosta.

”Me toivomme Israelin avaavan markkinansa meille, me viemme teille ja tuotamme teiltä”, Ikhlain ja Shafai vakuuttavat kuin yhdestä suusta, ”voidaksemme rakentaa hyvät ystävyys-suhteet Palestiinan  ja Israelin kansojen välille”.
”Kuten näet vierailustamme tänne, me olemme ystäviä”, Shafai vakuuttaa. ”Me emme ole poliittisia ihmisiä, me olemme taloudellisia ihmisiä”.
Maatalouden yhteistoiminta ja kauppa voisi kehittyä katalysaattoriksi suhteitten lämmittämiseksi Gazan ja Israelin välillä, Shafai selittää.
Ikhlain ja Shafai kertovat, että heidän Eurooppaan myytävien tuotteittensa joukossa on mansikoita, kirsikoita, pallopippuria, neilikkaa ja vihanneksia, mutta he toivovat voivansa laajentaa tuotevalikoimaansa kaikenlaisiin hedelmiin, vihanneksiin ja kukkiin. He valittavat, että suurimmat ongelmat ovat veden ja tarvittavan maa-alan puute, mikä on seurausta väestön liiallisesta kasvusta.
HILLEL ADIRI, yksi israelilaisista gazalaisten vierailijoiden koordinoijista, sanoo, että Gazan maanviljelijät, sekä veden ja maankäytön asiantuntijat mielellään vierailevat näyttelyissä.
”He eivät ole vieraita tällaisille näyttelyille ja tapaamisille Israelissa eivätkä koe ongelmia vieraillessaan maassa varsin usein”, sanoo Adiri, joka toimii vanhempana neuvonantajana YK:n ruoka- ja maatalousjärjestössä Hollannin hallituksen edustajana.
Tilaisuuden edustajien mukaan keskiviikon näyttely- ja neuvottelutilaisuuteen osallistui keskiviikkona 65 tuottajaa Gazasta ja 200 Juudean ja Samarian alueilta. Adiri sanoi, että neuvotteluja käydään Israelin hallituksen kanssa Israelin markkinoiden avaamiseksi Gazan tuotteille. Juudean ja Samarian maanviljelijät voivat sen sijaan markkinoida vapaasti tuotteitaan Amerikkaan ja Eurooppaan, sanoo Muhammad Khader Lausanne Trading Consultants vientiyhtiöstä Beituniasta.

GAZAN tuotteilla on kuitenkin ongelmana se, että tavarakonttien tulee voida edetä esteettä, sillä jos ne joutuvat jostain syystä seisomaan, niiden sisältö pilaantuu ja joudutaan tuhoamaan. Tällaista voi tapahtua silloin tällöin terroristien alkaessa tulittaa Israelin puolelle joko kivääreillään tai raketeillaan. Khader antaa tunnustusta everstiluutnantti Moshe Brahalle, joka vastaa tavaroiden esteettömästä kuljetuksesta. Tuotteet tarkastetaan Shaar Ephraim rajanylityspaikan terminaalissa, josta ne siirretään Israelilaisiin kuorma-autoihin kuljetettaviksi Haifan tai Ashdodin satamiin.
Toinen ongelma on turvallisuusvarmistus, sillä kontteihin on helppoa piilottaa räjähteitä tai pommeja, mutta esteitä pyritään kaiken aikaa selvittämään ja poistamaan. http://www.jpost.com/Middle-East/Gaza-farmers-Exports-to-Israel-could-improve-ties-316309

3. GAZAN kesäleirejä järjestetään tämänkin kesän aikana entiseen tapaan.  Islamic Jihadin järjestämät leirit ovat maksuttomia, ja niihin otetaan osanottajia  alkaen kuusivuotiaista aina 16:en ikävuoteen saakka pitkin kesää.
Useimmat kesäleirit opettavat osanottajille tarpeellisia taitoja kuten leiriytyminen ja uiminen.

Islamic Jihadin järjestämät kesäleirit sen sijaan keskittyvät opettamaan lapsille terrorismin taktiikkaa, kuten miten kivittää ja heitellä petrolipommeja tehokkaimmalla tavalla, miten valita kohteensa sekä miten valmistaa petrolipommeja ja sen jälkeen miten selviytyä erämaa-olosuhteissa pyrkiessään välttämään IDF:n pidätystoimia.

OPETUSOHJELMAAN kuuluu myös uskonnollinen puoli, jossa vahvistetaan islamilaista uskoa ja vaatimusta jokaiselle muslimille käydä pyhää sotaa (jihad) Israelia ja länttä vastaan.
Islamilaisen ryhmän tiedottaja Daoud Shihab selittää, että Islamic Lihadin kesäleirien tarkoituksena on kouluttaa palestiinalaisten uutta sukupolvea puolustamaan itseään Israelin hyökkäyksiä vastaan. Hän selitti kesäleirien opetusohjelmasta tähän tapaan:
”Koulutukseen kuuluu ensiapu, siviilipuolustus, henkilökohtaiset puolustautumistaidot, johtajuustaito sekä masennuksen estämispsykologia”.
”Sen lisäksi pidämme myös sotilaallisen koulutuksen tapaisia harjoituksia”.

4. USA:n presidentti Barack Obama on lähellä päätöstä sallia jonkinasteisen aseavun lähettämisen Syyrian presidentti Bashar Assadin joukkoja vastaan taisteleville joukoille. Ulkoministeri Kerry selvitteli asiaa puhuessaan journalisteille todeten, että USA:n hallitus tutkii asiaa ja pyrkii löytämään tapoja kapinallisten auttamiseksi vastaamaan Assadin ylivoimaiseen aseistukseen. ”Meidän on tehtävä kaikkemme , mitä voimme auttaaksemme oppositiota saavuttamaan asettamansa päämäärän ja saavuttaa kohta, jossa voimme sen toteuttaa, ja se on juuri sitä, mitä aiomme tehdä”, hän sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa yhdessä Englannin ulkoministeri William Haguen kanssa, kuten AFP raportoi.
Kerry sanoi Assadin asevalikoiman haastavan kenen tahansa kriteerin inhimillisestä käyttäytymisestä, ja siitä meidän tulee muotoilla oma päätöksemme siitä, miten voimme avustaa oppositiota sen hoitamiseksi. Hän arvioi, ettei kukaan voita nykyisen tilanteen jatkumisesta, sillä sekä kansa että Syyrian valtio menettävät.
Obaman harkinnassa on USA:n lentokoneitten lähettäminen Syyrian taivaalle sen jälkeen, kun Syyriaan on asetettu lentokieltoalueita Libyan tapaan. Artikkelin mukaan päätöksen tekoa vaikeuttaa Al-Qaidaan sidoksissa olevien ryhmittymien kuten Al-Nusran osallistuminen  taisteluihin. Toinen syy lienee Venäjän voimakas vastustus ja uhkaus varustaa Assadin joukot S-300 ilmatorjuntaohjuksilla ilmasaarron murtamiseksi. USA:n kiire voi kuitenkin johtua siitä, että Assadin joukot ovat selvästi voitossa kiinni kapinallisten osoittaessa hajaantumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168878#.UblvEmJHT-k
5. UUTISOTSIKOITA
           Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoo olevansa taipuvainen kysymään kansan mieltä referendumin muodossa, mitä tehdä Istanbulin Gezi puiston suhteen. Turkkilainen päivälehti Hurriyet sanoi hallituksen tiedottajaan Huseyin Celicin todenneen pitkäksi venyneen keskustelun jälkeen Erdoganin ja 11 opposition edustajan kanssa keskiviikkona, että hallitus tutkii mahdollisuuksia kansan-äänestyksen järjestämiseksi puiston kohtalosta. Celic sanoi, että AKP-puolueen keskuskomitea käsittelee kysymystä ensin, minkä jälkeen asiaan palataan. Hän selitti, että suunnitelman mukaan rakennetaan ottomaaniajan sotilasparakkien kaltaisia rakennuksia, mutta ei kauppakeskusta eikä asuntoja, kuten aiemmin kerrottiin. Atatyrkin kulttuurikeskus jouduttaneen purkamaan joka tapauksessa sen huonon kunnon vuoksi eikä se kestäisi maanjäristystä. Sitä ei sisällytettäisi referendumiin. Opposition edustajat kuitenkin sanoivat, ettei heitä oltu informoitu kansanäänestyksestä ja että he antavat lausunnon siitä myöhemmin ensin tutkittuaan, mitä se sisältää. Taksim-aukion kohtalo ratkennee samassa yhteydessä.
-          Syyrian kapinalliset hyökkäsivät usean tuhannen miehen joukolla  Irakin rajan pinnalla olevaan shia-muslimien asuttamaan Hatlan kylään surmaten heistä ainakin 60, enimmäkseen Assadia kannattavia aktivisteja, mutta myös kylän asukkaita. Kylä sijaitsee öljyrikkaassa Deir el-Zour maakunnassa, jolla on yhteinen raja Irakin kanssa. Syyrian ihmisoikeustarkkailija sanoo, että ainakin 10 kapinallista sai myös surmansa taisteluissa. Kapinalliset huusivat ”tässä tulee sunni-mujahideen taistelijat”. Heidän sanotaan hyökänneen kylään kostoksi menetyksilleen Qusairissa, jonka Assadin joukot valtasivat, sekä siitä, että Hatlan kylän shiat olivat surmanneet neljä kapinallista. Arviolta 150 Hatlan kylän asukasta ehti paeta ennen hyökkäystä hallituksen joukkojen valvonnassa olevaan Jafran kylään Eufratvirran toisella puolella. Raportit kertovat kiivaista taisteluista Homsin kaupungin liepeillä hallituksen joukkojen pyrkiessä varmistamaan esteettömän yhteyden Damaskoksesta Tartusiin ja edelleen Aleppoon, jossa kapinalliset valmistautuvat Assadin joukkojen odotettuun hyökkäykseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4391490,00.html
-          Ranskan juutalaisjärjestöt ovat esittäneet kiivaita vastalauseita Pariisin museossa avattua valokuvanäyttelyä ”Death” vastaan, siksi, että sinne on koottu runsaasti terroristien kuvia aktiivisessa toiminnassa, mutta ennen pomminsa laukaisemista kuvattuja, kutsuen heitä nimellä ”marttyyri”. Kuvissa esitetään terroristeja kotioloissa, lastensa ja vanhempiensa parissa, terroristeja koululapsina, itkeviä ja surevia äitejä sen jälkeen, kun heidän lapsensa pommittivat itsensä viattomien ihmisten kanssa taivaan tuuliin. Näyttelyssä esitetään Ahjlam Shiblin ottamaa 60 kuvaa. Näyttely avattiin 28. toukokuuta, jota museo esittelee sanoin: ”Valokuvat kunnioittavat niiden taistelua, jotka menettivät henkensä taistellessaan miehitystä vastaan, ja palestiinalaisen yhteisön pyrkimyksiä tallentaa heidän muistonsa”. CRIF:n Ranskan juutalais-järjestöjen kattojärjestön presidentti Cukierman lähetti haisevan vastalauseensa Ranskan hallitukselle kutsuen näyttelyä ällöttäväksi. ”On täysi syy pitää näyttelyä shokeeraavana, kun terroristeille esitetään anteeksipyyntö Pariisin keskustassa. Ja tämä vielä hallituksen tukemassa museossa”. Ranskan kulttuuriministeri Aurelie Filipetti kirjoitti vastineessaan, että niin vastenmieliseksi kuin joku voi näyttelyn havaitakin, mielipiteen ilmaisun vapaudella ei ole rajoituksia”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168888#.UbmDZmJHT-k
-          IAF:n nimeltä mainitsematon lentäjä kertoo, että heitä koulutetaan IAF:n Ramat David lentotukikohdassa Syyrian ja Libanonin tilanteen äkillisten muutosten varalta, jolloin he joutuvat selvittämään monenlaisten ohjusten ja rakettien siirtoja, jotka voisivat johtaa terrorihyökkäyksiin. Luutnantti N, joka johtaa Syyrian ja Libanonin rajan tuntumassa partioivaa F-16 laivuetta, sanoo, että tunnelma on hyvin jännittynyt. ”Ei ole aivan tavallista, että Syyrian kokoinen maa käy sisällissotaa rajamme takana, kahden minuutin lentomatkan päässä tukikohdastamme”. Hän sanoo lentäjien keskustelevan enemmän ”konfliktin mahdollisuudesta ja siitä, että harjoituksia lisätään ollaksemme valmiit siihen, mikä meitä ympäröi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168889#.UbmIgmJHT-k

       





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019