Friday, June 20, 2014

PERJANTAI 20.06.14


PERJANTAI 20.06.14
1. MAAILMA laahustaa omaa latuaan, ihmisen näkökulmasta katsoen ihmisen itsensä viitoittamaa polkua pitkin huomioimatta kättä, joka ohjailee ihmistenkin toimia. Mutta Sana täsmentää tämän oikeaan muotoon: ”Minä kuljetan heitä, kun he kulkevat rukoillen”. Tämä antaa mielekkyyden ihmisen toiminnalle. Ei laahustaminen outoja polkuja pitkin ole vain sattumaa tai hapuilemista tuntemattomissa vesissä, vaan sillä on merkitystä sekä ajallisuutta että ikuisuutta varten, sillä Hän on meidän kanssamme joka päivä sen jokaisena hetkenä.
Perjantaipäivä alkoi lämpimissä merkeissä. Lämpömittarin mukaan lämpöä oli 23 astetta, mikä iltapäivän tunteina lähentelee 33 astetta varjossa Jerusalemin alueilla. Sapattina lämpötila tipahtaa roimasti, ennusteen mukaan korkeimmillaan 27 astetta jatkuen sen jälkeen samoissa lukemissa muutaman päivän ajan. Taivas on puolipilvinen tänään ja huomenna selkeytyen sen jälkeen. Tiberiassa, suolamerellä ja Eilatissa on lämpöä tänään yli 40 astetta, joka reilusti parin asteen verran, palaten sitten lähemmäs normaalilukemia. Lämpötilat: Jerusalem 20 -33; Tiberias 24 -42; Suolameri 31 -41; Eilat 26 -43 +C-astetta. On syytä muistaa aiemmat varoitukset: Vettä tulee juoda parin litran verran, ja suolatasapainon säilyttämiseksi syödä suolaisia pähkinöitä tai oliiveja. Rusketuksen ottaminen kannattaa aloittaa vähitellen ja voiteita käyttäen.
TÄNÄ vuodenpäivänä v. 1942 Kazimierz Piechowski varasti kolmen kaverinsa kanssa SS:n auton Auschwitzissä paeten sieltä holokaustin aikana. – V. 1963 asennettiin USA:n ja Venäjän välille kuumalinja Kuuban ohjuskriisin aikana tahattoman kriisin estämiseksi. – Iranin protestien aikana v.2009 surmattiin Neda Agha-Soltan, jonka surmasta tuli ikoninen symboli vastarintatoimille Iranissa; Iranin Ääni, Neda tarkoittaa ääntä. (Times of Israel)
2. IDF:n sotilaat pidättivät perjantain vastaisen yön aikana 35 epäilyttävää Hamasin aktivistia Juudeassa ja Samariassa operaation ”Brothers keeper” aikana, jonka tarkoituksena on löytää torstai-iltana 12.06. oletettavasti Hamasin terroristien Gush Etzionissa sieppaamat kolme israelilaista nuorta. Sieppaajat ilmoittivat heti sen jälkeen, että heidät on viety paikkaan, josta IDF ei heitä löydä, luvaten kuitenkin antaa pian tietoja heidän kunnostaan. Heistä ei ole sen koommin kuultu mitään. Pääministeri Netantyahu sanoi kryptisessä lausunnossaan, että turvallisuushenkilöt tietävät nyt sieppauksesta enemmän kuin etsintöjen alkaessa, mikä ei tosiaankaan kerro kansalle yhtään mitään.
POLIISI on joutunut pahaan välikäteen sen tuhrittua yhden kolmesta siepatusta poliisille tekemän hätäsanoman, jossa hän kertoi joutuneensa siepatuksi. Täten poliisi antoi sieppaajille yli 7 tunnin etumatkan ennen suuretsintöjen aloittamista perjantaiaamuna. Sotilaat ovat pidättäneet tähän mennessä 330 epäiltyä pääosin Hamasin jäsentä voidakseen siivilöidä heiltä joitain tiedonmurusia etsintöjen tehostamiseksi. Toistaiseksi he ovat vetäneet vesiperän hienoista teknisistä laitteistaan huolimatta, joilla pystytään seuraamaan kaikkea puhelinliikennettä ja ihmisten toimia kameroin varustetuilla liidokeilla. Tämä oikeuttaa olettamaan, että sieppauksen suoritti yksityisyrittäjä ilman laajempaa tausta-järjestöä ja suunnitelmaa. He vain sattuivat havaitsemaan nuoret odottamassa peukalo-kyytiä tunnetulla pysäkillä tarttuen tilaisuuteen. Hamasjohtajan Khaled Mashalin vähän aiemmin pitämän puheen arvioidaan sisältäneen koodisanan sieppauksen suorittamiseksi.
IDF:n tiedotteen mukaan yksi palestiinalainen ammuttiin kuoliaaksi Hebronin lähellä sijaitsevan Duran kylässä suoritetun pidätysoperaation aikana. IDF:n mukaan arabi hyökkäsi sotilaita vastaan, mihin he vastasivat kovilla luodeilla, kuten palestiinalaislähde informoi. Israelin viranomaiset tunnustavat liikkuvansa edelleen pimeässä luotettavan johtolangan puuttuessa. Tiedeministeri Yaacov Peri, entinen Shin Betin johtaja, sanoo, että sieppaus voi saada pikaisenkin ratkaisun, mutta siepattujen löytäminen voi kestää pitkäänkin. Ei tämä juuri lohduta heidän omaisiaan, mutta tämä on tämän hetken tilanne.
TORSTAI-ILTANA Gazasta ammuttiin kaksi rakettia Ashkelonia kohti. Iron Dome eliminoi toisen niistä, toinen putosi asumattomalle kentälle aiheuttamatta vahinkoa. IAF:n koneet tekivät ilmaiskuja viiteen kohteeseen Gazassa, jonka terveyspalvelujen tiedottaja kertoi ilmaiskujen kohdistuneen Hamasin ja Jihadin sotilaskohteisiin Khan Younis, Rafah ja Gazan kaupungin alueilla, haavoittaen neljää lasta ja kahta aikuista kohtalaisesti.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vaati lausunnossaan sieppaajia palauttamaan nuoret vahingoittumattomina koteihinsa, sillä se vahingoittaa PA:n arabien asemaa ja voi pahimmassa tapauksessa särkeä Fatahin ja Hamasin välille solmitun sopimuksen ja yhteishallituksen. Abbas syyttää Israelia kollektiivisesta rangaistuksesta PA:n viatonta kansaa kohtaan. Hän kieltää Hamasin tavoin, että sillä olisi osuutta sieppaukseen, mutta lupaa avustaa etsinnöissä. IDF kutsuu yhteistyötä PA:n poliisin kanssa ammatilliseksi.
HAMASIN tiedottaja Sami Abu Zuhri varoittaa Israelia, että jos se toteuttaa uhkauksensa ja karkottaa pidättämänsä Hamasin jäsenet Gazan kaistalle, se tulee avaamaan helvetin portit. Hän uhkaa kolmannella intifadalla, mikä siirtäisi taistelun Israelin siviilihenkilöitä vastaan. Israelin johdon käsityksen mukaan Hamas on vastuussa sieppauksesta, ja siksi IDF operoi pääosin sen jäseniä vastaan, mikä samalla heikentää Hamasin asemaa.
Puolustusministeri Moshe Yaalon allekirjoitti määräyksen, jolla Englannissa toimivan kansainvälisen avustusjärjestön IRW (Islamic Relief Worldwide) Israelissa sijaitsevat toimistot suljetaan, koska joittenkin Hamasin jäsenten uskotaan johtavan niitä. Määräyksen mukaan se ei myöskään saa enää siirtää varoja Länsirannalle. Poliisi sanoo sulkeneensa kaksi Hamasin toimistoa Jerusalemin itäosassa. Yksi sosiaalinen keskus toimi Safafan moskeijasta, toinen oli avustustoimisto Sur Baherin alueella.
IDF:n tiedotteen mukaan sotilaat kohtaavat voimistuvaa vastarintaa suorittaessaan etsintöjä, jotka usein kohdistuvat koteihin, joita on käyty läpi sadoittain. Etenkin pakolaisleireissä vastarinta on aktiivista arabien käyttäessä kivien ohella palopommeja ja joskus tuliaseita. http://www.timesofisrael.com/over-a-week-into-search-idf-presses-op-against-hamas/
3. ISRAELISSA IDF:n lauantai-iltana, 48 tuntia sieppauksen jälkeen, Gush Etzionin alueen arabeille asettama kielto työskennellä juutalaisissa kohteissa ei ole herättänyt pelkästään myönteistä palautetta, vaan myös vastustusta, sillä Gush Etionin 10 000 asukkaan yhteisössä työskentelee päivittäin 1000 PA:n arabia. Kieltoa perusteltiin sillä, että se estää juutalaisia hyökkäilemästä arabeja vastaan, mitä juutalaiset pitävät loukkauksena, eikä ole todisteita, että arabitkaan käyttäisivät tilaisuutta hyökätäkseen juutalaisia vastaan. He katsovat, että etu on yhteinen, arabit tarvitsevat työtä elättääkseen perheensä ja juutalaiset työntekijöitä.
Juutalaiset eivät myöskään pidä hyvänä ilman määräaikaa annettua määräystä, ja toiseksi sen valvominen on lähes mahdotonta sen lisäksi, että se kasvattaa enemmän vihamielisyyttä kuin tunnetta yhteistoiminnasta. Yesha-neuvosto kuitenkin seurasi IDF:n esimerkkiä asettaen myös alueellaan kiellon arabityövoiman käytölle, vaikka päätös ei ollut yksimielinen. Juutalaisasukkaat eivät näe yhtäläisyyttä turvallisuuden ja kiellon välillä, ihmetellen, miten se kasvattaa turvallisuutta kummallakaan puolella. He eivät halua asettaa kollektiivista rangaistusta PA:n arabeille vain siksi, että alueella on vapaana jengi, joka sieppaa bussi-pysäkeillä peukalokyytiä odottavia. Ehkä tarkoituksena onkin vain osoittaa PA:n johdolle, ettei kaikki ole normaalia, huomioiden FH hallituksen ja sovintodokumentin.  http://www.timesofisrael.com/army-banned-palestinian-workers-from-settlements-after-kidnapping/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Eritrean hallituksen brutaalit määräykset ovat aiheuttaneet kansan parissa kansain-vaelluksen, exoduksen, löytääkseen jostain myönteisemmän yhteiskunnan. Nykyisessä maailmanajassa sellaisen löytäminen on vaikeaa, koska pakolaisten määrä maailmassa kasvaa kaiken aikaa. Eritreassa hallitus voi määrätä kenen tahansa 18-vuotiaan, naisen tai miehen, työskentelemään armeijan tai valtion määräämässä työpaikassa minimipalkalla koko elinajakseen. Ihmisoikeustarkkailijat pitävät tätä pakkotyönä, jota voi verrata orjuuteen, joka kohdistuu omaan kansaan. Siksi he mieluummin pakenevat, pakolaisten määrä ylittää vuoden alusta lähtien 3000 henkeä kuukaudessa. Heidän lähes ainoa toivonsa on päästä Eurooppaan. Yksin tammikuun aikana 13 000 pakolaista pyrki Italiaan laivalla, mikä on 32 % kaikista sinne pyrkivistä. v. 2013 heitä tuli Italiaan 9 800 koko vuoden aikana. Huhtikuussa 3000 eritrealaista pyrki Eurooppaan, 158 % edellisvuotta enemmän.  http://www.timesofisrael.com/nearly-4000-flee-eritrea-each-month-says-un/
·        Israelin Technionin kehittämä nanotekniikkaan perustuva ”NaNose” laite pystyy 90 %:n tarkkuudella haistamaan syöpäsolut ihmisessä. Laitteistoa on kokeiltu ja testattu ja todettu, että se on valmis markkinoille. Laite muistuttaa sitä, millä poliisi pyrkii selvittämään ajajien alkoholin nauttimisen turvallisuudelle vaaralliseen mittaan. NaNose perustuu tiedolle, että syöpäsolut aiheuttavat määrätynlaisia hajuja, jotka laite pystyy tunnistamaan. Tähän tarkoitukseen on koulutettu myös koiria, joilla on ilmiömäinen hajuaisti. Etenkin keuhkosyövän havaitseminen on lääkärien mukaan vaikeaa useista tutkimusmenetelmistä huolimatta. NaNose voi olla oikea ratkaisu. http://www.timesofisrael.com/technions-nanose-catches-lung-cancer-90-of-the-time/
·        USA:n nykyinen ulkoministeri John Kerry ja entinen kollega Gondoleezza Rice taputtelivat toisiaan selkään Israelin ja PA:n välisen rauhanprosessin onnistuneesta edistämisestä, vaikka käytännön näytöt lienevätkin minimaaliset elleivät negatiiviset. Tilanne sattui USA:n ulkoministeriön tiloissa Washingtonissa, jossa paljastettiin suuri Ricea esittävä maalaus. http://www.timesofisrael.com/rice-kerry-praise-each-others-israeli-palestinian-efforts/
·        USA:n presidentti Obama valmistautuu ilmaiskuihin ISIS-joukkoja vastaan Irakissa ja ehkä myös Syyriassa, joka on hänen varsinainen huomionsa kohde. Obama päätti lähettää 275 jalkaväensotilaan lisäksi 300 neuvonantajaa Irakiin, ikään kuin heillä olisi jokin viisasten kivi, jolla estää ISIS-joukkojen ilmiömäistä etenemistä uhaten jo Karbalaa ja Bagdadia. Obama olettaa pystyvänsä aloittamaan yhteistoiminnan Iranin kanssa Irakin hajoamisen estämiseksi ja luisumiseksi Saudi Arabian tukemien ISIS-joukkojen valtaan. Obama haluaa kaataa Syyrian presidentti Bashar Assadin hallinnon, ja vihjaa, että myös Irakin pääministeri Malikin on aika mennä antaakseen tilaa nuoremmille. USA:lla on 30 000 miestä Persianlahden maissa ja se toi äskettäin lisää sotalaivojaan alueelle kaiken varalta, jos tilanne vaatii niiden käyttöä. Iranin armeijan komentaja vastustaa yhteistyötä ”suuren saatanan” USA:n kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Warning-of-Iraqi-spiral-Obama-readies-strikes-and-hopes-for-constructive-role-from-Iran-359982
·        Fatahin virkailija Jibril Rajoub sanoo, että Israel ymmärtää vain sieppausten kieltä. Ei ole siellä kovin lämpimiä tunteita Israelia kohtaan, eikä tämä jurrikka halua peitellä niitä ruusunpunaisten tulevaisuudennäkyjen kuplaan, hän elää reaaliajassa. http://www.jpost.com/Operation-Brothers-Keeper/Senior-Palestinian-Authority-official-Israel-understands-only-the-language-of-abductions-359963Thursday, June 19, 2014

TORSTAI 19.06.14


TORSTAI 19.06.14
1. TÄNÄÄN torstaipäivänä lämpöä oli ulkona mittarin mukaan 20 astetta, mikä päivän aikana noussee 31 asteen tienoille, nousten edelleen huomenna 3 asteen verran Jerusalemissakin. Sen jälkeen pitäisi tulla romahdus lämpöasteissa, sapatiksi luvataan 24 astetta. Mutta on hyvä, että kesällä on kesäajan lämpötila, ja toisaalta pohjoisen oloihin tottuneelle vuoden-aikojen vaihtelu vaihtelevine lämpötiloineen sopii paremmin kuin jatkuva helle. Lämpötilat tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 23 -39; Suolameri 28 -40; Eilat 24 -41 +C-astetta. Eilatin lämpötila noussee huomenna vielä 3 astetta pudoten sitten alle 40 astetta.
TÄNÄ vuodenpäivänä v. 1269 Ranskan kuningas Louis IX antoi käskyn, jonka mukaan jokaisen juutalaisen tuli sakon uhalla pitää vaatteissaan syntyperää osoittavaa merkkiä. – Kuwait julistautui itsenäiseksi 1961. – Siviilioikeuksien laki astui voimaan USA:ssa v. 1964. (Times of Israel)
2. KOLME juutalaispoikaa ovat viime viikon torstai-illasta lähtien olleet tuntemattomien terroristien kynsissä tuntemattomassa paikassa. Israelin arabikansanedustaja Haneen Zoabi katsoo, ettei toisen ihmisen ottaminen pakolla vangikseen ole terrorismia eikä gangsterismia vaan jonkinasteista kansallisuusaatteen ja taistelun ilmaisemista muiden keinojen loputtua. Hän sai kiivaita vastaväitteitä toisten kansanedustajien taholta, joittenkin jopa esittäessä lakia, jolla hänet karkotettaisiin maasta tai ainakin syytettäisiin isänmaan petturuudesta. Hän on myös saanut tappouhkauksia, minkä johdosta poliisi antaa hänelle henkivartijan. Israelin vasemmistoon lukeutuva kansanedustaja opasti Zoabia, että joskus on turvallisempaa pitää suunsa kiinni eikä puhua, mitä sylki suuhun tuo.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi eräässä tilanteessa, että sieppaajat toimivat vastoin palestiinalaisten etuja ja tuhoavat FH- hallituksen, vaatien heitä vapauttamaan panttivankinsa välittömästi. Lieneekö Abbas peloissaan henkensä puolesta tai joutumisesta karanteeniin Ramallahin Mukatanin keskukseensa Jasser Arafatin tavoin? Taiteillessaan IDF:n ja PLO:n hyvän tahdon välissä hän kuitenkin tuomitsi IDF:n toimet. Rauhan aatteen edustajana Tzipi Livni tarttui heti tähän Abbasin vetoomukseen pitäen sitä osoituksena hänen rauhantahdostaan ja sopivana rauhanneuvottelijana. Livni jatkaa täten omaa typerää hallituksen päätösten vastaista politiikkaansa kuvitellen sen nostavan hänen suosiotaan.
IDF jatkaa hellittämättä siepattujen etsintöjä suunnaten ympäri vuorokauden kestävät operaationsa Juudean Hebronista enemmän Samarian alueille. Sotilaat pidättivät aikaisin torstaiaamuna 30 Hamasin jäsentä etsiessään vihjeitä, jotka voisivat opastaa heitä nuorten löytämiseksi. Ulottaessaan etsintänsä Jeniniin sotilaita vastaan avattiin tuli, mihin he vastasivat kovilla patruunoilla haavoittaen useita. He pidättivät palopommien heittelijät vieden heidät kuulusteluihin. Armeijan uusien ohjeiden mukaan sotilaat voivat vastata heitä vastaan avattuun tuleen kovilla ammuksilla kumiluotien sijaan, ainakin toistaiseksi.
IDF:n operaation ”Brothers Keeper” aikana pidättämien PA:n arabien määrä lähentelee kolmeasataa. Miten heidän kuulustelunsa ja mahdollisten heitä vastaan nostettujen syytteiden esittäminen pystytään hoitamaan rajoitetun henkilökunnan puitteissa? Sotilaitten pidättämien arabien joukossa on 53 henkilöä, jotka oli päästetty vapaaksi Gilad Shalitin vapauttamis-operaation yhteydessä. Vapautuessaan jokainen heistä allekirjoitti vakuutuksen olla sekaantumatta terrorismiin tai sitä tukeviin toimiin. IDF tunnustaa, että siepattujen etsintöjen ohella tarkoituksena on Hamasin heikentäminen Juudeassa ja Samariassa. IAF:n koneet tekivät 5 ilmaiskua Gazan alueelle vastauksena sieltä ammuttuun kahteen rakettiin, joista toinen osui Shaar HaNegevin alueelle vaurioittaen yhtä rakennusta, toinen putosi jonnekin tuottamatta vaurioita.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoi USA:n tiedostavan IDF:n suorittavan etsintöjään vaikeissa olosuhteissa kehottaen osapuolia pidättyvyyteen. Tämän kaltaiset poliittiset tyhjänarvoiset lausunnot voivat kuulostaa tasapuolisilta, mutta käytännössä ne on osoitettu Israelia vastaan, koska terroristit eivät kuuntele USA:n ohjeita. YK:n pääsihteeri jopa kehtasi epäillä PA/PLO:n virkailijan tukemana, että sieppausta koskaan tapahtuikaan todeten, ettei mikään ”luotettava taho” ole vahvistanut sieppaustietoja. Hänen mukaansa Israelin pääministeri ja Shin Bet eivät ole luotettavia tai uskottavia.
Aikaisin keskiviikkoamuna PA:n arabi yritti ajaa Betlehemin läheisellä tiesululla palvelevan sotilaan yli, joka ehti väistää. Sotilaat tulittivat autoa osumatta siihen ja aloittivat auton etsinnät alueella.
POLIISI järjesti keskiviikkona siepattujen omaisille tilaisuuden, jossa heille esitettiin yhden siepatun poliisille lähettämä puhelinviesti, jota poliisi ei pitänyt uskottavana. Poliisin johto myöntää, että poliisille oli tapahtunut vaikeasti selitettävä operatiivinen virhe, ja sanoo nimittäneensä komitean tutkimaan poliisin toimintaa. Kahden siepatun omaiset poistuivat vastalauseeksi tilaisuudesta kuunneltuaan viestin.  http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-dozens-of-hamas-men-across-west-bank/
YKSI siepatuista Naftali Frankel on myös USA:n kansalainen. Hänen USA:ssa asuva toinen serkkunsa Manny Halberstam, 28, aikoo järjestää yövalvonnan (vigil) Valkoisessa Talossa lähettääkseen mahdollisimman selvän viestin Obamalle, mistä tässä on kysymys. Hän on saanut sadan ihmisen lupauksen osallistua tilaisuuteen, mutta toivoo saavansa lisää. Hän tutustui serkkuunsa ja Israelissa asuviin sukulaisiinsa otettuaan vuoden vapaan lainopillisista opinnoistaan opiskellakseen yeshivassa Israelissa. Naftali Frankelin ja Manny Halberstamin äidit ovat sisaruksia. Israelissa hän oppi tuntemaan toisen serkkunsa, jota hän sanoo syvästi arvostavansa, vaikka Naftali olikin paljon häntä nuorempi. ”Hän hymyilee aina”. http://www.timesofisrael.com/kidnapped-teens-us-cousin-to-hold-vigil-at-white-house/
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu ei noin vain ota täydestä Abbasin pelokasta erottautumista sieppaajista todeten, että Abbasin uskottavuus nähdään hänen teoistaan, ei sanoistaan.
Gazan asukkaat sen sijaan elävät nousevassa tyytymättömyydessä johtajiaan vastaan sekä pelossa, miten Israel tulee reagoimaan lähitulevaisuudessa, ellei siepattuja pian löydetä. Asukkaat Gazassa kuten Juudean ja Samarian arabikaupungeissa juhlivat sieppausta makeisia ja leivonnaisia tarjoillen kaduilla, mutta pahimman huuman mentyä he alkavat ymmärtää, että jokin punainen varoituslinja on ylitetty. Juutalaisille ominainen pidättyvyys ja toisen vahingoittamisen välttäminen ovat siirtymässä syrjään antaakseen tilaa pidätetylle vihalle ja tarpeelle iskeä vastaan niin että tuntuu.
Israel on tehnyt kaikkensa saadakseen arabit hyväksymään heidän – usein vastuuttomat – tarjouksensa oman turvallisuutensa vaarantaen, mihin he ovat vastanneet väkivallalla ja kiihotetuilla hyökkäyksillä siviilejä kohtaan. Gazan asukkaat, jotka ovat saaneet toistuvasti kokea tämän, näyttävät vaistoavan, että tällä kertaa Israel ei jätä operaatiota kesken. Vaikka operaatio ”veljensä vartija” kohdistuu vielä Juudeaan ja Samariaan, ellei sieltä löydetä kolmea israelilaisnuorta, etsinnät siirretään Gazan kaistalle. Sekä Gazassa että Israelissa tiedostetaan, etteivät etsinnät tule siellä olemaan puutarhakävelyä, sillä Hamas ja Islamic Jihad ovat varustautuneet sotaan kokoamalla aseita ja ammuksia sekä ruokatarpeita kaivamiinsa tunneleihin samalla kiihdyttäen rakettien ja pommien valmistusta.
GAZAN asukkaat sanoivat keskiviikkona, että he varautuvat pahimman varalle pyrkien hankkimaan kaasua ja ruokaa. Heidän huolestuneisuuttaan lisää se, että runsaan viikon päästä alkaa muslimien paastokuukausi ramadan, mitä varten on varattava tarvikkeita. He myös hämmästelevät sieppauksen ajankohtaa juuri ennen paastoaikaa. Hamasin palkka-listoilla olleet 40 000 virkailijaa odottavat edelleen palkkojaan. Hamas tulkitsee sovinto-sopimusta siten, että heidän palkkansa maksetaan PA:n varoista, mutta Fatahin tulkinnan mukaan heidät on ensin rekisteröitävä PA:n listoille, mikä on hidasta. Hamasin virkailijoiden tyytymättömyys on ymmärrettävä ja voi johtaa väkivaltaan Hamasin hallintoa vastaan, mikä voi levitä sieltä edelleen PA:n alueille Juudeassa ja Samariassa.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181897#.U6KJa0NsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n tiedottaja kertoo, että etsintöjä suorittavat sotilaat ovat kohdanneet nousevaa vastarintaa PA:n arabien taholta. Etenkin pakolaisleirit, jotka perinteisesti ovat väkivallan ja vastarinnan pesäkkeitä, ovat vaarallisia, kuten myös yliopistojen asunto-alueet, joissa ideologinen kiihotus ja Israelin olemassaolon kieltäminen ovat yleisiä. Ramadanin aikana Temppelivuorelle ahtautuu neljännesmiljoona muslimia, jotka jännittyneessä tilanteessa voidaan helposti kiihottaa päättömään väkivaltaan, kuten usein tapahtuu normaalien perjantairukousten jälkeen. http://www.jpost.com/Operation-Brothers-Keeper/Israeli-forces-meeting-growing-resistance-from-Palestinians-in-raids-to-find-kidnapped-teens-359858
·        Kansanedustajat syyttävät Knessetin puhemiestä Yuli Edelsteinia, että tämä kohteli arabikansanedustajan Haneen Zoabin kysymystä liian helläkätisesti. Edelsteinin syytetään kulkevan Rivlinin tietä pyrkiessään poliittisista syistä saamaan arabien suosion seuraavia vaaleja ajatellen. Etenkin Israel Beitenun puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman esitti kärkeviä syytteitä Rivliniä kohtaan, kohdistaen ne nyt Edelsteiniin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/MKs-say-Edelstein-too-easy-on-Zoabi-359851
·        Jerusalemin entinen pormestari Uri Lupolianski sai kuuden vuoden rangaistuksen osuudestaan Holyland skandaalirakentamiseen ja muista rikoksista. Lahjonnasta syytetylle ja tuomitulle lätkäistiin lisäksi 500 000 NIS sakkotuomio. Tuomari David Rosenin antama tuomio on ristiriitainen, sillä Lupolianski ei saanut itse mitään osallistumisestaan Holyland-projektiin, vaan hän antoi kaikki Jad Sara hyvän-tekeväisyysjärjestölle. Lisäksi entinen pormestari on vakavasti sairas. http://www.jpost.com/National-News/Former-Jerusalem-Mayor-Lupolianski-sentenced-to-6-years-prison-359856
·        Herzlian tiedekeskuksen opiskelijat suunnittelivat ja rakensivat pienimmän satelliitin nanotekniikalla. Se on kuutio, kaikilta mitoiltaan 10 sm. Siihen on sullottu vastaan-otin ja lähetin, johon kuka tahansa voi soittaa koska tahansa millä puhelin-väkkärällä tahansa. Saatuaan viestin se välittää sen Herzliyan hätäkeskukseen avun saamiseksi. Se on tarkoitettu eksyneille tai muuten hätää kärsiville. Se on nimeltään Duchifat-1, joka tarkoittaa Israelin kansallislintua, hoopoe, koska se hoopoilee teillä autoilijoiden edessä näköjään ilman päämäärää ja tarkoitusta. http://www.jpost.com/Enviro-Tech/Smallest-Israeli-nano-satellite-set-to-launch-tonight-359845


Wednesday, June 18, 2014

KESKIVIIKKO 18.06.14


KESKIVIIKKO 18.06.14
1. TÄNÄÄN jatkuu lämmin sää, mittarissa oli pian kuuden jälkeen 19 astetta ihan ennusteen mukaisesti, ja noussee lähelle 30 astetta. Kyllä siinä alkaa jo tarjeta pohjoisen viileyteenkin tottunut, jopa liiankin kanssa, sillä lämpö sitoutuu kiviseiniin hehkuttaen lämpöä yölläkin. Mutta nautitaan lämmöstä silloin, kun on sen aika, kyllä kohta taas palellaan. Lämpötila tulee kohoamaan viikon aikana siten, että perjantaina olisi helleaallon huippukohta peräti 35 astetta Jerusalemissakin, Suolamerellä ja Eilatissa 44 asteen tienoilla. Ennusteen mukaan lämpötila romahtaa sapattina koko maassa, Jerusalemissa lähes 10 astetta. Säätila tänään: Jerusalem 22 -28; Tiberias 23 -37; Suolameri 28 -38; Eilat 27 -38 +C-astetta. Eilatissa lämpötila on huomenna 42 astetta. Ilma on helteinen ja kuiva.
TÄNÄ vuodenpäivänä oli Waterloon taistelu v. 1915 nykyisen Belgian alueella, joka lopetti Napoleonin valtakauden Ranskassa ja aloitti Euroopassa uuden kehitysvaiheen. – V.1953 perustettiin Egyptin tasavalta onnistuneen vallankaappauksen jälkeen. – Iranissa hirtettiin Mona Mahmudnishad ja 9 muuta Bahai-järjestöön kuuluvaa naista Shirazissa, Iranissa. (Times of Israel)
2. ETSINNÄT kolmen israelilaispojan löytämiseksi jatkuvat herkeämättä niin kauan, että heidät löydetään tai saadaan varmuus siitä, etteivät he ole enää elossa, jolloin etsintöjen luonne muuttuu enemmän kostotoimenpiteiksi syyllisen osapuolen rankaisemiseksi. Sotilaat pyrkivät käyttämään teknisiä apuvälineitä kuten liidokkeja seuratakseen toimintoja ja liikennettä arabikaupungeissa ja kylissä, raportoi IDF:n tiedottaja.
Etsintöjä suoritetaan Hebronin lisäksi Nablusin ympäristössä, Balatan ja Awartan alueilla. Sotilaat ovat pidättäneet yli 200 ihmistä, suurin osa heistä Hamasin jäseniä ja johtajiin kuuluvia. Armeija ei ole antanut viitteitä, miten tutkimukset etenevät, mutta niiden laajentaminen voi tarkoittaa sitä, ettei mitään oleellisesti uutta ole kerrottavana huomioiden kuitenkin sen, että operaatioiden pitäminen salaisina tässä vaiheessa on mielekästä. Se on kuitenkin hermoja ja sydäntä raastavaa nuorten poikien omaisille ja ystäville.
Sotilailla on käytössään 6.5 kg painava käsikäyttöinen liidokki, Skylark, leivonen, jolla hankitaan tietoja vaikeissa olosuhteissa kuten kaupungeissa. Liidokki on hiljainen eikä sen matalaa 300 metrin lentoa helpolla edes huomaa. Se pystyy raportoimaan havaintojaan 15 km:n etäisyydestä, välittäen tarkkaa musta-valkoista tai värillistä kuvaa. Miehistön neljästä jäsenestä kaksi vastaa lennokin lennosta, kaksi muuta seuraavat sen välittämiä tietoja tulkiten niitä. Tulevaisuudessa tällainen yksikkö seuraa armeijan osastoja taistelukentille. http://www.timesofisrael.com/hand-launched-drone-watches-over-troops-in-search-for-teens/
IDF:n upseeri toteaa Times of Israel artikkelin kirjoittajalle, että yhteistoimista PA:n poliisin kanssa on ammatillinen. Hän tarkoittanee sitä, että tunteet, sympatiat ja antipatiat on sysätty syrjään, ja toimitaan, kuten pätevien ammattihenkilöiden oletetaan toimivan. Etenkin Hamasin johto on vaatinut kaiken turvallisuusyhteistyön lopettamista IDF:n kanssa, mutta Abbas sanoo englanniksi puhuessaan haluavansa jatkaa sitä. Miten hän kasvojensa säilyttämiseksi selvittää asiaa arabiaksi, on kokonaan toinen kysymys. Käytännössä IDF:n läsnäolo Juudeassa ja Samariassa on hänen henkivakuutensa.
IDF:n virkailija ei halunnut spekuloida, miten dramaattisesti muuttunut tilanne on vaikuttanut Fatahin ja Hamasin välisiin suhteisiin kentällä, mutta raportit kertovat Abbasin kaikessa hiljaisuudessa purkavan Hamasin kanssa rakentamaansa Troijan hevosta peruuttaen sovittuja tapaamisia ja PLC:n kutsumisen koolle. Abbasin näky yhtenäisestä arabirintamasta Gazasta Länsirannalle on murskautumassa IDF:n asettaessa entistäkin lujemmat esteet niiden välille. Sotilaat kertovat arabien yhä pontevammin toivovansa operaation pikaista loppumista, sillä elämä Juudeassa ja Samariassa on kehittymässä vaikeaksi. IDF on asentanut jo kauan sitten poistettuja tiesulkuja ja tarkastuspisteitä lähes kaikille teille, mikä tuntuvasti viivästyttää matkoja paikasta toiseen. Muslimien ramadan kuukausi alkaa 11 päivän päästä, mikä huolestuttaa heitä, sillä paastokuukautta varten täytyy varautua hankkimalla elintarpeita ja eläimiä yöllisiä juhlia varten. Muslimit paastoavat päivällä, mutta auringon laskettua kaikki otetaan takaisin ylensyönnillä. IDF:n tiedottaja sanoo, että Hamasin alistaminen ja sen toiminnan häiritseminen jatkuu niin kauan, kuin israelilaisnuoret ovat sieppaajien käsissä, joiden uskotaan kuuluvan Hamasiin. http://www.timesofisrael.com/cooperation-with-pa-on-kidnapping-professional-army-official-says/
3. TOISTAKYMMENTÄ Etzion blokin juutalaisasukasta rabbeineen kokoontui tienristeykseen, minkä kautta sieppaajien uskotaan ajaneen siepattuine nuorineen. Tiistaina järjestettyyn tilaisuuteen saapui alueen muslimeja, jotka yhtyivät juutalaisten kanssa rukoukseen sieppausdraamaan päättymiseksi onnellisesti ja mahdollisimman pian.
Tilaisuuden Gush Etzionissa oli järjestänyt Tag Meir Foorumi, juuritason organisaatio, joka taistelee palestiinalaisia vahingoittavaa juutalaiskansallista vandalismia vastaan. Tilaisuudessa monet tunnetut rabbit, heidän joukossaan rabbi Michael Melchior, rabbi Yoel Bin Nun Alon Shvut yhteisöstä ja Hadashah Froman, rauhanaktivistin ja rabbin Menachem Fromanin leski Tekoasta, esittivät psalmeja ja rukouksia, joihin paikalle tullut pieni muslimi-joukko yhtyi.
SHEIKKI Ibrahim al-Hawa Jerusalemin A-Tur lähiöstä Öljyvuorella sanoi: ”Sydämemme ovat murskatut tällä hetkellä, ja sydämessäni tunnen heidän äitiensä tuskan”, minkä jälkeen hän luki arabiaksi Koraanin ensimmäisen luvun, fatiha, jatkaen: ”Kahden kansamme välillä on muuri, ja toivomme inhimillisiä sydämiämme erottavan muurin poistumista – toivomme, että Allah antaa noiden nuorten palata äitiensä luo niin pian kuin suinkin”.
MEKCHIOR sanoi keskustelleensa useiden hengellisten muslimijohtajien kanssa, jotka sanoivat, ettei vain Israel ole ahdistunut, vaan palestiinalaiset samoin. He tunnustavat, että rikos on tapahtunut, ja meille on jäänyt vain pyytää Allahin armoa. Tähän yhtyi 42-vuotias palestiinalainen rauhanaktivisti Ziad Sabatin Husan kylästä lähellä Betlehemiä todeten, että kaikkien uskovien tulisi olla paikalla, sillä ihminen on pyhempi kuin maa. Hän sanoi kuitenkin olevansa pettynyt, ettei 55 päivää syömälakossa olevien palestiinalaisvankien kohtalo saa enempää myötätuntoa israelilaisten taholta.  
TAG MEIR järjestää mielenosoituksia israelilaisnuorten tekemien hintalappu-graffitien ja muun vandalismin paikoilla vastustaen tämän kaltaista mielensä osoittamista, joka myös vahingoittaa palestiinalaisia. Siksi he katsovat asialliseksi olla mukana Gush Etzionin rukouskokouksessa eikä katsella sivusta koko kansan itkiessä. Tilaisuudessa unohdettiin moitteet, etteivät juutalaiset ja muslimit palvo samaa jumalaa, eikä annettu sen häiritä rukouksia inhimillistä hätää kärsivän ihmisen puolesta, olkoon juutalainen tai arabi. http://www.timesofisrael.com/at-kidnapping-site-jews-and-muslims-join-in-prayer/
4. FATAHIN keskuskomitean jäsen Mahmoud al-Aloul, sanoi sieppausdraamasta, että se on pelkästään Israelin järjestämä näytös. Aloul toimi aiemmin PA:n kuvernöörinä Nablusissa.
Hän on läheinen PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Hän ehdotti FB-sivullaan ajatuskuviota, ettei koko sieppausta ole tapahtunut, ja ettei tämä Israelin järjestämä näytös toiminut suunnitellusti. Hän arvioi, että Israel tekee kaikkensa Fatahin ja Hamasin sopiman yhteistyön lopettamiseksi, siksi tämä näytös päästäkseen pois eristyksestä, johon se on joutunut harjoittamansa politiikan vuoksi. ”Koko kertomus kolmesta setleristä on täynnä ristiriitaisuuksia”, hän esittää. http://www.jpost.com/Pillar-of-Defense/Fatah-official-Kidnapping-of-Israeli-boys-nothing-but-an-Israeli-play-359723
5. UUTISOTSIKOITA
·        YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon epäilee, ettei nuorten sieppausta tapahtunutkaan, sillä hän ei ole saanut mitään todisteita siitä. Hänen tiedottajansa Farhan Haq sanoo Voice of Israel mukaan, ettei mikään puolueeton taho ole vahvistanut tietoja sieppauksesta. Pääsihteeri kuitenkin tuomitsi sieppauksen lauantaina lisäten, että se on sitäkin tuomittavampi siksi, että kaksi siepatuista on alaikäisiä. Hän vertasi sieppausta siihen, mitä palestiinalainen lapsi kokee IAF:n vastaiskut Israeliin ammuttujen rakettien vastapainoksi. Hän kehotti sekä Israelia että terroristeja pidättyvyyteen välttääkseen kriisin paisumisen nykyisestään. EU antoi tuomitsevan lausuntonsa 3 juutalaisnuoren sieppauksesta vasta 5 päivää sen tapahtumisen jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181871#.U6E5nkNsO-o
·        IDF on pidättänyt 241 palestiinalaista ”Brothers Keeper” etsintäoperaation alkamisesta lähtien perjantaina. 51 Shalit-sopimuksen yhteydessä vapautettua terroristia on pidätetty uudelleen, ja kaikkiaan 800 kotia on tutkittu. Kymmenen kohdetta on käsitelty Hamasin siviili-infrastruktuurin särkemiseksi. Israelin pienois-kabinetti ilmoitti myös, että Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien Hamasin jäsenten elinoloja vankiloissa kovennetaan. Tämä on sakin hivutusta monella taholla, jotta sanoma Israelin kärsivällisyyden loppumisesta menisi paremmin perille. Hallitus suunnittelee Hamasin toiminnan lähes täydellistä lopettamista Länsirannalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181867#.U6E8LUNsO-o
·        IDF teki ratsian Hamasin Al-Aksa radioasemiin Ramallahissa ja Hebronissa osana operaatiota Hamasin terrorin infrastruktuurin tuhoamiseksi. Operaatio liittyy Israelin suunnitelmiin Hamasin tiedotustoiminnan eliminoimiseksi, jossa Al-Ayyam uutislehti ilmoitti viikko sitten lopettavansa Hamasin ilmoitus- ja uutislehtien Falastine, Al-Resala ja Al-Istiqlal painattamisen. IDF on tehnyt ratsioita myös lehtien toimistoihin, sekä PA:n Jerusalemin TV-aseman toimistotiloihin pidättäen sen kaksi toimitsijaa kuulusteluihin epäilyistä, että he jatkavat Israelin vastaista kiihotusta. PA väittää, että (kuolleiden) Oslon sopimusten mukaan heillä on oikeus TV-lähetyksiin Jerusalemissa. IDF ilmoitti myös aiemmin arabiliikenteelle avattujen maanteiden sulkemisesta uudelleen. Yksi arabeilta kielletty tie kulkee Hagain tarkastuspisteen kautta Hebronin eteläpuolella.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181869#.U6E-nENsO-o
·        USA:n presidentti Obama sulkee pois mahdollisuuden ilmaiskuista Irakin ISIS-joukkoja vastaan. Sen sijaan hän määräsi 250 merisotilasta suojelemaan USA:n lähetystöä Irakissa, joka on Lähi-Idän laajin, ja jossa toimii 5000 työntekijää. Raporttien mukaan USA koulutti Jordaniassa miehet, jotka nyt ovat ISIS-joukkojen kärjessä. Raportin mukaan miehet eivät ole aktiivi-sunneja, mikä selittää heidän epäinhimillisen käyttäytymisensä, joka ei ole Koraanin ohjeiden mukaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181872#.U6FCcENsO-o
·        Knessetin puhemies Edelstein ei hyväkysynyt esitystä arabikansanedustajan Haneen Zoabin Knessetin jäsenyyden poistamiseksi. Toiset kansanedustajat anovat lupaa hänen karkottamisekseen ”Israelin läntisestä valtiosta”, jolla viitataan sen itäpuoliseen valtioon Jordaniaan. Zoabi sanoi lausunnossaan, ettei kolmen nuoren israelilaisen sieppaajia voida kutsua terroristeiksi, sillä heillä ei ole muuta vaihtoehtoa osoittaa vastalausettaan miehityksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181851#.U6FHWENsO-o

Tuesday, June 17, 2014

TIISTAI 17.06.14


TIISTAI 17.06.14
1. TIISTAIAAMU alkoi varsin lämpimissä tunnelmissa. Lämpömittari osoitti 22 astetta, ihan mukava aamusta alkaen, mutta lämpötila noussee päivän aikana 32 asteeseen, mikä alkaa olla jo lähellä sietokynnystä. Ennusteiden mukaan aurinkoinen sää jatkuu vielä useita päiviä kehittyen perjantain tienoilla helteiseksi, Eilatissa yli 40 asteen lämpötiloilla ja Jerusalemissakin selvästi ylittäen 33 astetta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 21 -37; Suolameri 27 -39; Eilat 28 -42 +C-astetta. Eilatissa lämpötila noussee perjantaina yli 43 asteen pysytellen koko viikon ajan yli 40 asteen päivälämpötilalla.
TÄNÄ vuodenpäivänä Amerikassa sodittiin Breeds kukkulalla. Bunker Hill taistelun nimellä taistelua käytiin brittejä vastaan Amerikan vallankumoussodan aikana v.1775. -  Richard Nixonin kaatanut oikeudenkäynti alkoi Watergate skandaalin vuoksi 1972. – Strategisten ydinaseiden rajoittamissopimus (START) allekirjoitettiin v. 1992. (Times of Israel)
2. KOLMEN israelilaisnuoren etsinnät aloittavat viidennen päivän heidän jouduttuaan terroristien sieppauksen uhreiksi torstai-iltana Gush Etzionin alueella Juudeassa. IDF aloitti suuetsinnät heidän löytämisekseen perjantaiaamuna kuuden maissa jatkaen niitä etenkin Hebronin alueella Juudeassa, joka on käytännössä piiritystilassa, mutta laajentaen niitä myös Samarian alueille, etenkin Nablusiin. Sotilaat ovat jatkaneet Hamasin ja Islamic Jihadin jäsenten ja etenkin niiden johtohenkilöitten pidätyksiä saadakseen heiltä tiedonmurusia, jotka voivat avustaa laajemman kuvan luomiseksi sieppauksesta ja sen suorittajien taustoista. Johtohenkilöitten pidätysten tarkoituksena on myös Hamasin taloudellisen ja toiminnallisen infrastruktuurin tuhoaminen, kuten eräs viranomainen luonnehti pidätyksiä.
PÄÄMINISTERI Netanyahu pitää Hamasia pääepäiltynä sieppauksen suunnitteluun ja sen toteuttamiseen. Kaksi Hebronissa toimivaa järjestöä, salafistit ja Hebronin vapaitten miesten pataljoona ilmoittautuivat syyllisiksi sieppaukseen, mutta niitä ei pidetä uskottavina. Myös Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö Al-Aksa Marttyyrien Prikaati vihjaa osallisuudestaan. Turvallisuusmiesten pitäessä tiukkaa salaisuutta etsintöjen tuloksista markkinoilla liikkuu erilaisia huhuja, joista erään mukaan heidät olisi murhattu heti sieppauksen alussa. IDF jatkaa etsintöjään lähtien olettamuksesta, että he ovat elossa ja voivat hyvin. Koska sieppaajien lupaamaa todistetta heidän tilastaan ei ole saatu, se vahvistaa epäilyjä, etteivät he voi hyvin. Heidät on voitu muiluttaa Gazaan, mitä vahvistaa poltetun auton löytyminen lähellä Israelin ja Gazan välistä turva-aitaa.
TURVALLISUUSJOUKOT ovat pidättäneet eiliseen mennessä n. 200 miestä, heidän joukossaan 10 PLC:n jäsentä. PLC ei ole kokoontunut vuosiin. Israelin hallitus pitää hätäkokouksia tutkien seuraavia toimintamalleja. Yhden mukaan Hamasin johtajat voitaisiin karkottaa Gazan kaistalle. Netanyahu varoittelee odottamasta nopeita tuloksia arvioiden, että etsinnät voivat jatkua pitkään. Israel on pyytänyt Egyptin ja USA:n apua siepattujen löytämiseksi, ja Netanyahu soitti PA:n puheenjohtajalle Abbasille pyytäen häntä liittymään etsintöihin. Netanyahu totesi järjestämässään lehdistötilaisuudessa eilen, että he ovat nyt keskellä monimutkaista operaatiota, ja on syytä varautua tosiasiaan, että se voi viedä aikaa. ”Operaatio keskittyy nuortemme palauttamiseen koteihinsa. Toisena tarkoituksena on Hamasin heikentäminen. Sieppaajat tulevat kärsimään sieppauksensa seurauksista”.
SOTILAAT ovat etsintöjensä aikana kohdanneet erilaista vastarintaa ja hyökkäyksiä. Myöhään maanantai-iltana sotilaat avasivat tulen kolmea arabia kohtaan, jotka pyrkivät Kochav Jaakov moshaviin lähellä Ramallahia. Yksi arabi haavoittui ja vietiin sairaalaan, toiset pakenivat.
Beit Ummar kylässä Hebronin pohjoispuolella sotilaita kivitettiin. Sotilaat vastasivat stun-kranaateilla, kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Raportissa ei kerrota uhreista.
Karnei Shomronin lähellä äiti ja hänen 18-vuotias tyttärensä haavoittuivat kivistä, joilla heidän autoaan moukaroitiin. Heille annettiin ensiapua paikalla. Auto vaurioitui pahoin.
Jerusalemin itäosassa kaksi petrolipommia heitettiin Beit Oron yeshivan alueelle. Ne sytyttivät pienen tulipalon, joka sammutettiin. (Beit Oroa ei tule sekoittaa Beitoron suomalais-hostelliin, joka sijaitsee Maoz Zionin alueella Jerusalemista länteen.)
IDF:n sotilaat pidättivät Shin Betin pyynnöstä maanantai-iltana kaksi PA:n arabia lähellä Gush Eztionia. Heidät vietiin kuulusteltaviksi. Qalandian tarkastusasemalla pääkaupungin ja Ramallahin välillä PA:n arabit hyökkäilivät IDF:n sotilaita vastaan. Kuusi arabia haavoittui hyökkäyksissä, yksi heistä vaikeasti. Ovatkohan sotilaitten otteet kovenemassa?
IAF teki useita ilmaiskuja Gazan alueelle vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin. IDF:n mukaan ilmaiskut kohdistettiin aseverstaaseen ja kahteen asevarikkoon Gazan keski- ja eteläosissa. Raketit eivät aiheuttaneet vaurioita. http://www.timesofisrael.com/mass-arrests-in-west-bank-as-search-for-kidnapped-teens-continues/
IDF jatkoi etsintöjään maanantainvastaisen yön ja tiistaiaamun tunteina, kertoo JP todeten, että yön aikana pidätettiin 41 pääosin Hamasin jäsentä. IDF tiedottaja kertoi, että sotilaat takavarikoivat suuren määrän aseita pidätysten yhteydessä. Operaatio jatkuu tänään. http://www.jpost.com/Pillar-of-Defense/Search-for-kidnapped-boys-enters-fifth-day-IDF-arrests-41-in-night-operation-359593
3. SHOMRONIN alueneuvosto työskentelee kännykkään kehitetyn uuden sovelluksen kanssa, joka sallii vaaratilanteeseen joutuneen henkilön voivan ilmoittaa olinpaikkansa poliisin viranomaisille vain yhtä näppäintä painamalla ottamatta puhelua. Sovellus jatkaa sen jälkeen SMS yhteyden kautta paikantamista automaattisesti toistuvilla signaaleilla, kuten TV-2 raportoi maanantaina.
Yksi Gush Atzionissa siepatuista pojista ehti soittaa poliisille joutumisestaan sieppauksen kohteiksi ennen kuin kännykkä riistettiin häneltä. Hän puhui kuiskaten, mikä voi osaltaan olla syynä siihen, ettei viestin saanut poliisin operaattori ja valvoja pitäneet sitä uskottavana. http://www.jpost.com/Pillar-of-Defense/New-emergency-app-to-help-tackle-kidnapping-359507
PA varasti jalkapallon maailmancupin pokaalin mallin omaan logoonsa, jossa se näyttää kolmen israelilaispojan joutuneen arabien käsiin. Alle on piirretty sana Khalil, joka tarkoittaa Hebronia arabiaksi, poistetun Brasilia tekstin sijaan. Piirros julkaistiin Al-Hayat Al-Jadida lehdessä sunnuntaina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4531057,00.html
4. FATAHIN virkailija selittää Ramallahissa, että jos on totta epäilykset, että Hamas on syyllistynyt torstai-iltana kolmen israelilaisnuoren sieppaukseen, Fatahin solmimat sopimukset sen kanssa ovat rauenneet. Hän sanoi, että Hamas sitoutui siihen, ettei se osallistu terrorihyökkäyksiin Juudean ja Samarian alueilla.
Hän selitti edelleen, että Hamasin suorittamaksi epäilty sieppaus on puukonisku Fatahin selkään, sillä se on vastoin sopimusta ja vapauttaa Fatahin kaikista sopimuksen ehdoista. Hän lisäsi, että se oikeuttaa Fatahin takavarikoimaan Hamasin varat ja omaisuuden.
Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri totesi Netanyahun esittämistä syytöksistä, että ne ovat
typeriä, ja että IDF:n suorittamien pidätysten tarkoituksena on murskata Hamas lisäten, ettei se tule onnistumaan. Netanyahu uhkaa Hamasia kovilla vastatoimilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181805#.U5_nk0NsO-o
5. UUTOSOTSIKOITA
·        Presidentiksi valitun Reuven Rivlinin tilalle Knessetiin nousee Carmel Shama-Hacohen (Likutenu). Hän vannoi virkavalansa maanantaina, mutta sanoi jättävänsä linjapuheensa myöhempään ajankohtaan henkisesti raskaan tilanteen vuoksi. Hän totesi, ettei hän hyväksy täysin Likudin omaksumaa politiikkaa sanoen keskittyvänsä enemmän sosiaaliseen asuntotuotantoon kuin punakattoisen juutalaistalon rakentamiseen jokaiselle kukkulalle Juudeassa ja Samariassa. Rivlin kannatti lämpimästi Juudean ja Samarian rakentamista ja kehittämistä sionistisen periaatteen mukaan. Rivlin toimi 18. Knessetin varapuhemiehenä ja johti talousvaliokuntaa. Shama-Hacohenin sydämellä ovat huonosti toimeen tulevien asiat sekä asuntojen hintojen pudottaminen siten, että myös varattomilla ja nuorilla on varaa niihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181817#.U5_q80NsO-o
·        Knesset nimitti shmittah alakomitean avustamaan syyskuussa alkavan uuden vuoden järjestelyjä, joihin kuuluu juutalaisen Lain mukaisesti maan jättäminen kesannolle vuoden ajaksi. Knesset antoi komitealla 103 miljoonan NIS määrärahan, joka on varsin pieni osa siitä, mitä tarvitaan. Juutalaisen käsityksen mukaan Lain jättäminen noudattamatta kostetaan siten, että kansa karkotetaan shmittah-vuosien rikkomisten ajaksi pois maasta, jotta maa saa hyvityksen menetetystä levostaan. Shmittah-uosi alkaa rosh hashana-päivästä syyskuussa. Alla olevassa linkissä pääsee INN:n artikkeliin, jossa selitetään perusteellisesti Shmittah-vuosi ja sen merkitys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/121031#.U5_vzUNsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181794#.U5_wNUNsO-p
·        Egyptin pääsyyttäjä vapautti Al-Jazeeran journalistin Abdullah Elshamin, joka on ollut syömälakossa lähes viisi kuukautta. Al-Jazeera pyysi samalla vapauttamaan kolme muuta journalistia, joita syytetään eri rikoksista. Oikeus katsoi 23 journalistin puolustaneen hajotettua Muslimiveljeskuntaa, ja heidän katsotaan levittäneen valheita. Oikeus poisti heiltä oikeuden vapauteen takuita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181816#.U5_wf0NsO-o
·        Suurimpaan koskaan järjestettyyn sapattiateriaan osallistui 2 226 ihmistä Tel Avivissa päästen samalla Guinnessin ennätysten kirjoihin. Sataman hangarissa järjestetylle sapattiaterialle osallistui myös useita merkkihenkilöitä: Tel Avivin päärabbi Meir Lau, kansainvälinen lakimies professori Allan Derschowitz, koripallolegenda Tal Brody, Kanadan parlamentaarikko Irwin Gotler, ke Elazar Stern, pormestari Ron Hudai ja lukemattomia muita isompia tai pienempiä kuuluisuuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181797#.U5_yQENsO-o
·        Syyrian ilmavoimien ilmaiskussa Aleppoon kuoli 31 ihmistä. Helikopterista pudotettiin tynnyripommeja ihmisten nukkuessa, toinen vasta sitten, kun haavoittuneita koottiin kaduilta sairaaloihin. Tämä osa kaupunkia on hallitusta vastaan taistelevien kapinallisten hallussa. Assadin armeija pyrkii karkottamaan kapinalliset joukot kaupungista. Se käyttää tynnyripommeja, koska ne ovat halpoja, ja joskus niihin asetetaan klooria. Koska niissä ei ole mitään ohjauslaitteita, ne tappavat tai haavoittavat summittaisesti kaikki, jotka ovat niiden vaikutusalueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181814#.U5_0UkNsO-o


Monday, June 16, 2014

MAANANTAI 16.06.14


MAANANTAI 16.06.14
1. KOLMEN nuoren yeshiva-opiskelijan sieppausdraama jatkuu poliisin ja IDF:n toimiessa tehokkaasti nuorten etsinnöissä Shin Betin kootessa tiedustelutietoja. IDF sanoo jatkavansa operaatiota lähtien siitä, että siepatut nuoret ovat vielä elossa ja voivat hyvin. Hebronin alue on operaation pääkohde, kunnes saadaan luotettava tieto sen laajentamiseksi Juudean ja Samarian alueille. IDF sanoo Hebronin alueen olevan edelleen osittain saarrettu, kuitenkin sallien siviilien liikkumisen rajoitetuin määrin. IDF sanoo tuntevansa hyvin Hebronin alueen infrastruktuurin. Hebronin alueen Hamas-johtaja Hassan Youssef ja muita Hamasin PLC-jäseniä pidätettiin etsintöjen yhteydessä. Operaatio voi laajeta myös Gazaan.
PLO:n hallitus piti eilen kokoustaan Abbasin johdolla tuomiten PA:n yhteishallituksen tavoin IDF:n suorittamat yli sadan Hamasin ja Islamic Jihadin jäsenten pidätykset kuten myös IAF:n suorittamat ilmaiskut Gazan kaistalle sieltä ammuttujen rakettien vastapainoksi. FH hallituksen tiedottaja Ehab Bessaiso kertoi journalisteille Ramallahissa eilen, että IDF:n toimet ovat PA:n arabi-väestön kollektiivista rangaistusta vaatien kansainvälistä yhteisöä lopettamaan ne sekä Hebronin piirityksen, ja vaatia vankien omaisten pääsyn vierailulle vankiloihin. PLO:n johto katsoo, ettei Israel voi pitää FH hallitusta vastuussa turvallisuudesta miehitetyillä alueilla. Pojat siepattiin C-alueella, joka on Israelin täydessä valvonnassa.  
PLO:n kokouksen jälkeen julkistamassa lausunnossa Netanyahua syytetään rasistisesta kampanjasta PA:n arabeja kohtaan ja todetaan, että hänen väärien syytöstensä tarkoituksena on peittää Israelin kyky estää sieppaus. Lausunnossa tuomitaan kollektiivisen rangaistuksen asettaminen PA:n arabeille ja etenkin Hebronin alueella. FH hallituksen ulkoministeri tuomitsi IDF:n suorittamat Hamasin ja Islamic Jihadin pidätykset lisäten, että Netanyahu on vastuussa ”setlerien” suorittamaan terrorismiin ja väkivaltaan uhaten, että hän joutuu pian vastuuseen niistä kansainvälisessä oikeudessa. http://www.jpost.com/National-News/LIVE-BLOG-The-search-for-the-kidnapped-teens-359360, http://www.jpost.com/Pillar-of-Defense/PA-condemns-Israel-for-wide-scale-arrest-of-Hamas-and-Islamic-Jihad-members-359454
2. IDF on laajentanut etsintöjään myös Samarian alueelle. Ramallahin lähellä sijaitsevassa Al-Jilazoun pakolaisleirissä suoritettujen talosta taloon suoritettujen etsintöjen aikana sotilaita kivitettiin. PA:n lähteen mukaan yksi PA:n arabi kuoli ja kaksi haavoittui etsintöjen aikana. Sotilaat pidättivät viitisen kymmentä arabia, suurin osa heistä Hamasin jäseniä. IDF ei halua kommentoida. Etsinnät ovat edenneet kovin lähelle Mahmoud Abbasin hallintokeskusta Ramallahissa Israelin yleisen mielipiteen alkaessa osoittaa surun ohella suuttumuksen merkkejä, mikä voi pakottaa hallitusta koventamaan suhtautumistaan PA:n arabeihin. IDF:n tiedotteissa vihjataan edistymiseen etsinnöissä todeten, että sillä on tiedossa kaappaajien nimet, joiden joukossa uskotaan olevan Israelin vapauttamia terroristeja. Netanyahu sanoo, että kaikkien tulisi jo olla tietoisia, mihin Fatahin ja Hamasin maailmalla reklamoitu yhteys johtaa, kuten hän on varoitellut alusta lähtien, mistä on todisteena väkivallan kasvu Juudean ja Samarian alueilla, asettaen päävastuun sieppauksesta Abbasin hartioille. Hamas ei ole myöntänyt eikä kieltänyt osallisuuttaan, vaikka arabit juhlivat sieppausta suurena voittona. http://www.jpost.com/Pillar-of-Defense/Witnesses-IDF-troops-kill-Palestinian-during-clashes-near-Ramallah-359459
3. KOHONNEESTA väkivallasta huolimatta Juudean ja Samarian alueilla Israelin kansa yrittää elää normaalia elämää homojen juhliessa Tel Avivissa yli 100 000 osallistuessa ”häpeämarssiin”, lukuisia kansainvälisesti huomattavia tapauksia järjestetään pääkaupungissa, ihmiset tungeksivat hiekkarannoille ja puistoihin sekä patikkaretkille mielenkiintoisiin kohteisiin. Kaiken tämän keskelle tuli vakava muistutus, ettei maa elä vielä rauhantilassa eikä kansa voi jättää miekkaansa ruostumaan vaatekaappiin. Kansan tulee olla varuillaan kaiken aikaa. Torstai-iltana tapahtunut kolmen nuoren sieppaaminen Gush Etzionin alueella sai herätys-kellot soimaan, että on aika herätä koomasta ja tarkkailla aikain merkkejä. Herätyksen merkkeinä voidaan pitää sitä, että eilen illalla 30 000 ihmistä kokoontui Kotellin lähelle rukoillakseen kolmen nuoren ja heidän perheittensä puolesta, sekä pyytääkseen Israelin Pyhää antamaan turvallisuusjärjestöille viisautta ja ymmärrystä siepattujen löytämiseksi. Gazan terroristit muistuttivat itsestään ampuen neljä rakettia kohti Ashkelonia, joista Iron Dome torjuntapatteristo tuhosi kaksi, ilman omia vaurioita. 
KANSAN mielipahaa ja ärtymystä lisää poliisin välinpitämätön suhtautuminen sieppaukseen. Yksi pojista soitti kännykällään poliisille torstaina 22.30 kuiskaten, että meidät on siepattu. Poliisi epäili soittoa häirinnäksi eikä tehnyt elettäkään sen eteen, joskin käski yhtä partioautoa tekemään tarkastuskierroksen alueella. Vasta useitten tuntien jälkeen, kun poliisille oli tullut omaisten huolestuneita puheluja ja yhden käydessä poliisiasemalla, se alkoi uskoa, että jotain outoa oli tapahtunut, mutta ilmoitti IDF:lle vasta viideltä perjantai-aamuna. Kansa ei voi olla yhdistämättä poliisin lepsua toimintaa siihen, miten se suhtautuu arabien toimintaan Temppelivuorella estäen juutalaisten pääsyn Vuorelle arabien alkaessa kivittää poliisia, turisteja ja juutalaisia pyhiinvaeltajia. http://www.debka.com/article/24008/Hebron-under-curfew-as-IDF-closes-in-on-terrorists-holding-3-Israeli-boys, http://www.jpost.com/Pillar-of-Defense/One-of-kidnapped-teens-called-police-Weve-been-kidnapped-359396
4. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan sieppausoperaatiota eri näkökulmilta päätyen loppu-tulokseen, että ilman epäilyä sieppauksen takana on islamilaisen järjestön salainen operaatio jatkuen myös Gazan alueella, josta ammuttiin eilen neljä rakettia Israelin puolelle. Egypti ja Israel ovat sulkeneet rajansa Gazaan, ja Egypti vahvistaa joukkojaan sen tuntumassa. Terroristien vapauttaminen näissä olosuhteissa olisi käytännössä mahdotonta toteuttaa.
Jännitys on selvässä nousussa Juudean ja Samarian alueilla kuten myös Gazassa. Armeijan komentaja Benny Gantz totesi, että IDF keskittyy nyt siepattujen löytämiseen, mutta tarkkailee huolella tilannetta pohjoisessa ja etelässä. Hamasilla ja Islamic Jihadilla on mahtava raketti- ja asevarasto Gazassa, ja se on kaivellut tunneleita lähes koko alueen alle varastoiden sinne ruokatarpeista lähtien aseita, räjähteitä ja raketteja pitkää sotaa varten. DF arvioi, että Gantz varautuu mahdollisiin Hamasin ja Hizbullahin yhteisiin hyökkäyksiin Israelia vastaan jopa antaen vastaoperaatiolle nimenkin: ”Veljemme tulkaa kotiin”.
Debkafile arvioi, että kohtalon tuntua koko sieppausdraamaan tuo tosiasia, että ISIS joukkojen nopea eteneminen Irakin sunnialueilla on pakottanut Iranin lähettämään vallankumous-kaartin joukkojaan avustamaan al-Malikin joukkoja niiden valmistautuessa puolustamaan Bagdadia ISIS joukkojen odotettavilta hyökkäyksiltä sen valtaamiseksi. Iranin avustuksella Irakin armeija pystyi työntämään ISIS joukot pois Tikritin kaupungista. DF:n mukaan al-Malikin armeijan moraalin kohoaminen ja vahvistuminen aiheuttaisi Iranin vallan kasvun Irakissa ja Syyriassa, mikä vahvistaisi Hizbullahin asemaa Libanonissa ja Syyriassa. Tämä puolestaan lujittaisi Hamasin ja Islamic Jihadin asemaa Gazassa kuten myös Ramallahissa. DF opastaa Netanyahua tarttumaan tilaisuuteen Gazassa ennen sen tapahtumista. http://www.debka.com/article/24011/Will-Netanyahu-use-boys’-rescue-operation-to-finally-thrash-Hamas-in-Gaza-too-
5. UUTISOTSIKOITA
·        Kansanedustaja Orly Levi-Abekasis (Israel Beitenu) lähetti laatimansa kirjeen YK:n pääsihteerille kehottaen tätä liittymään mukaan siepatun kolmen israelilaisen nuoren vapauttamiseksi. Hän selittää kirjeessään, ettei kysymys ole sotilaitten ottamisesta vangiksi, vaan kolmen retkellä olleen nuoren sieppaaminen pantti-vangeiksi, joita voitaisiin käyttää kaupankäynnissä terroristien vapauttamiseksi Israelin vankiloista. Hän kehottaa YK:n pääsihteeriä käyttämään kansainvälistä lakia, joka kieltää alaikäisiin kohdistuneet väkivaltaisuudet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181772#.U56d7ENsO-o
·        Poliisi sanoo löytäneensä uusia todisteita, joilla 19-vuotiaan israelilaisen nuoren naisen Shelly Dadonin murha Afulassa toukokuun 1. päivänä matkalla haastatteluun työtä varten pystytään selvittämään pian. Asia on vielä kesken eikä julkisuudelle voida kertoa enempää tutkimusten tässä vaiheessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181770#.U56f7kNsO-o
·        20 Europarlamentin jäsentä 15 EU-maasta allekirjoitti yhteisen julkilausunnon, jossa he tuomitsevat kolmen israelilaisen nuoren sieppaamisen torstaina 12.06. He viittaavat lausunnossaan väkivallan ja äärioikeiston kohoamiseen Euroopassa viimeisten vaalien jälkeen. EU:n johto on antanut varovaisen tunnustamisen FH yhteishallitukselle, ja EU:n lähettiläs Robert Serry kävi Gazassa tapaamassa FH hallituksen Hamasin jäseniä, ensimmäisenä länsimaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181773#.U56hS0NsO-o
·        IDF pidätti PLC:n (parlamentin) puheenjohtajan Aziz Dweikin sieppauksen tutkimis-operaation yhteydessä. Hän on Hamasin jäsen, ja arvoasteikossa seuraava Abbasin jälkeen. Hän on ollut pidätettynä monta kertaa aiemminkin. IDF on pidättänyt kaikkiaan n. 150 Hamasin ja Islamic Jihadin jäsentä muutaman päivän aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181766#.U56jDUNsO-o
·        Kansainvälinen Punainen Risti (ICRC) tuomitsee lausunnossaan kolmen israelilaisen nuoren sieppaamisen viitaten kansainväliseen ihmisoikeuslakiin, joka kieltää sieppaamisen ja panttivankien ottamisen, vaatien heidän vapauttamistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181762#.U56kb0NsO-o
·        Tuntemattomat pyssymiehet avasivat tulen rajapoliisin autoa kohti Har Gilon alueella sunnuntai-iltana. Tulitus tapahtui ennen Gush Etzioniin johtavia tunneleita Jerusalemin eteläpuolella Juudeassa. Kukaan ei haavoittunut välikohtauksessa. IDF aloitti alueen haravoinnin hyökkääjien löytämiseksi. Tämä on uusin todiste jännityksen kohoamisesta PA:n valvomilla alueilla siirtyen sieltä Israelin puolelle.
·        PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaimo Amina Abbas, jota ei juuri ole näkynyt julkisuudessa, oli perjantaina julkisuudelta peitossa jalkaoperaatiossa yksityisessä Assuta lääkintäkeskuksessa Tel Avivissa. Hänet vapautettiin sairaalasta sunnuntaina erittäin tarkkojen varotoimien alaisuudessa. Hänellä on kolme lasta. Sairaalan virkailijat kieltäytyivät antamasta yksityiskohtia operaatiosta, ja hänen henkilöllisyytensä pidettiin salaisena julkisuudelta ja muilta potilailta. Satoja arabimaitten potilaita hoidetaan vuosittain israelilaisissa sairaaloissa. Heidän nimiään eikä kansalisuuttaan kerrota, ja koko operaatio pidetään salaisena. Myös Hamasin jäseniä Gazasta hoidetaan Israelissa. Yksi heistä oli Ismail Haniyehin lapsentytär, jonka henkeä ei kuitenkaan voitu pelastaa.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4530637,00.html
SÄÄTILA tänään: Jerusalem 20 -29; Tiberias 23 -38; Suolameri 28 -38; Eilat 28 -41 +C-astetta. Helteinen ja kuiva sää jatkuu seuraavien päivien aikana. Eilatissa lämpötila pysyy 41 -42 asteen tienoilla.


Sunday, June 15, 2014

SUNNUNTAI 15.06.14


SUNNUNTAI 15.06.14
1. SUNNUNTAIAAMU ja uusi viikko alkoi lämpimissä tunnelmissa; lämpömittari näytti ulkona 20 astetta ja noussee päivän aikana lähelle 30 astetta. Taivas oli lähes pilvetön, ja kirkasta auringonpaistetta luvataan koko ennusteajaksi lämpötilan noustessa yli 30 asteen. Lämpötilat tänään: Jerusalem 19 -28; Tiberias 21 -35; Suolameri 28 -36; Eilat 28 -39 +C-astetta. Lämpötila nousee asteen pari Jerusalemin alueella viikon aikana, Eilatissa tiistaina ja torstaina lähelle tai yli 42 asteen.
2. JOS SÄÄ Israelissa osoittikin lämpimämpää ja aurinkoista, samaa ei voida sanoa yleisestä tunnelmasta maassa, sillä maassa seurataan henki kurkussa kolmen yeshiva-opiskelijan katoamista perjantain vastaisena yönä. Pääministeri Netanyahu sanoi lauantai-iltana antamassaan TV-lausunnossa, että ”terroristiryhmä on siepannut poikamme”.
NÄMÄ kolme poikaa, kuusitoistavuotiaat Gilad Shaar ja Naftali Frenkel, jolla on myös USA:n kansalaisuus, ja 19-vuotias Eyal Yifrach, olivat lähteneet seikkailemaan Gush Etzionin alueella pyrkien käyttämään peukalokonstia siirtymiseen paikasta toiseen, koska julkista liikennettä on vähän. Gilad Shaar on kotoisin Talmonista, Naftali Frenkel Nof Ayalonista lähellä Latrunia. He opiskelivat yhdessä Makor Chaim Yeshivassa Kfar Etzionossa. Eyal Yifrach on kotoisin Eladista lähellä Petah Tikvaa. Hän opiskeli Sahvei Hevron Yeshivassa Hebronissa.
POJAT lähettivät SMS-viestin vanhemmilleen 22.30 maissa torstai-iltana kertoen olevansa matkalla kotiin, mutta sen jälkeen heistä ei ole kuultu mitään. Heidän vanhempansa ilmoittivat heidän katoamisestaan poliisille, joka kertoi asiasta IDF:lle perjantaiaamun tunteina. Suuretsinnät poikien löytämiseksi aloitettiin vasta kuuden maissa perjantai-aamuna, seitsemän tuntia ensimmäisen katoamisilmoituksen jälkeen, mikä antoi heidät siepanneille runsaasti aikaa viedä ja piilottaa heidät tuntemattomaan paikkaan. Julkinen ilmoitus kaappauksesta annettiin vasta myöhemmin perjantaipäivänä.
TURVALLISUUSJOUKOT aloittivat suuretsinnät välittömästi saatuaan ilmoituksen poikien katoamisesta, ja ulottivat etsinnät Hebronin alueelta koko Länsirannan alueille. He myös asettivat tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Gazaan johtaville teille. He uskovat, ettei poikia ole muilutettu Gazaan tai Jordaniaan. Kaappausuhka on ollut turvallisuusjoukkojen tiedossa jo pitemmän aikaa, ja he ovat estäneet 14 kaappausyritystä tänä vuonna ennen tätä.
TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät 80 johtavaa Hamasin virkailijaa Juudeassa ja Samariassa lauantain vastaisena yönä, vaikka he eivät suoraan syytäkään Hamasia sieppauksesta. Israelin radion mukaan he pidättivät Hamasin ministereitä ja PLC:n jäseniä, sekä Hamasin perustajajäsenen Hassan Yousefin. He selittivät pidätysten tarkoituksena olleen selvittää sieppauksen taustoja, sillä Hamas on julkisesti kehottanut vahingoittamaan tai sieppaamaan israelilaisia siviilejä ja sotilaita käyttääkseen heitä arabivankien vapauttamiseksi. Turvallisuusjoukot sanovat suuretsintöjen jatkuvan sunnuntaina.
PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi lausunnossaan, että ilman epäilystä pojat olivat joutuneet terrorijärjestön sieppaamiksi viitaten Fatahin ja Hamasin solmimaan yhteistoiminta-sopimukseen ja yhteishallitukseen vihjaten, että Abbas on siten vastuussa heistä. Fatah on Hamasin tavoin kiireesti ilmoittanut, ettei heillä ole mitään tekemistä sieppauksen kanssa. Hamasin tiedottaja Fawzi Farhoumj ylisti perjantaina sieppaajia ja syytti PA:ta, että se toimii yhteistyössä Israelin armeijan kanssa poikien löytämiseksi.
PALESTIINALAISET riemuitsivat Juudean ja Samarian arabikaupungeissa sekä Gazassa jakaen
arabitavan mukaan makeisia kaduilla onnistuneen sieppauksen kunniaksi. Salafisti-ryhmä ilmoittautui sieppauksen tekijäksi, kuten tuntematon ”Hebronin vapaitten miesten pataljoona” ryhmittymä. Puolustusministeri Yaalon sulki kaikki Gazan kaistalle johtavat terminaalit toistaiseksi sekä antoi käskyn Hebronin alueen sulkemisesta. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt kieltäytyivät antamasta lupaa PA:n arabeille työskennellä yhteisöissä sunnuntaiaamusta lähtien. Yesha-neuvoston antaman tiedotteen mukaan toimenpiteen tarkoituksena on painostaa PA:n asukkaita tukemasta sieppaajia, jotta pojat löydettäisiin pian ja palautettaisiin koteihinsa. http://www.timesofisrael.com/israel-rounds-up-senior-hamas-men-in-the-west-bank/, http://www.timesofisrael.com/report-police-received-call-about-kidnappings-did-not-act-for-hours/,
Armeija on pyrkinyt ulottamaan poikien etsintöjä myös Gazan alueille, mitä arabit ovat pyrkineen häiritsemään. Fatak kehotti virallisella Facebook sivullaan arabiankielellä arabeja hävittämään pojista julkaistut kuvat ja muut tiedot vaikeuttaakseen IDF:n etsintöjä PA:n alueilla. Tämä on räikeä vastakohta Abbasin ilmoitukseen englanniksi perjantaina, että hän oli antanut PA:n poliisille käskyn avustaa IDF:n suorittamia etsintöjä. Israelin vankienhoito-järjestö ilmoitti lauantain vastaisena yönä, ettei terroristien omaisia päästetä vierailemaan arabivankien luona toistaiseksi, kunnes poikien kohtalo on selvitetty. Hamasin ja Fatahin aktivistit kehottavat liikkeiden omistajia hävittämään valvontakameroiden CCTV video-nauhat, ettei niitä voitaisi käyttää IDF:n etsinnöissä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181717#.U50u00NsO-o, http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-activists-call-for-destruction-of-CCTV-footage-in-attempt-to-frustrate-IDF-search-359321
SATOJA ihmisiä kokoontui Länsimuurille lauantai-iltana rukoilemaan siepattujen poikien ja heidän perheittensä puolesta. Mukana olivat sefardi-ylirabbi Yitzhak Yosef, Satafin rabbi Shmuel Eliyahu, rakennusministeri Uri Ariel, apulais-uskontoministeri sabbi Eli Ben Dahan, ke Yoni Chetboun ja monia muita. Erillinen rukouskokous järjestettiin Hebronissa Patriarkkain mausoleumilla sekä Eladin asukkaitten järjestämä rukoustilaisuus aiemmin lauantai-iltana. 19-vuotias Eyal Yiftach on koitoisin Eladista. Rabbit kehottivat juutalaisia kaikkialla maailmassa rukoilemaan poikien ja heidän perheittensä puolesta. Poikien nimet ovat hepreaksi: Yaacov Naftali ben Rachel Devorah; Eyal ben Iris Tshurah ja Gilad Michael ben Bat-Galim. Etsintöihin Hebronin alueella ovat liittyneet IDF:n eliittijoukot ja lentojääkärit, jotka suorittavat tehostettuja etsintöjä kaupungin alueilla, jonne johtavat tiet on suljettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181715#.U50x20NsO-o
3. TIMES of Israel toimittaja Avi Issacharoff tarkastelee artikkelissaan tilannetta Gazassa, josta muutamia pointteja.
Hän tutkii ensiksi taloudellista tilannetta Gazassa Gazan kaistalla todeten, ettei se ole ollenkaan hyvä. Egyptin suljettua lähes täysin salakuljetustunnelit Siinaille, tuottoisa tunnelien kaivaminen ja niiden kautta tuotettu taloudellinen hyvinvointi alkaa todella rassata jokaisen gazalaisen elantoa. Työttömyys Gazan kaistalla on n. 41 %, eikä ole mitään näkymiä sen nopeasta korjaamisesta. Fatahin n. 50 000 virkailijaa Gazassa olivat vuodesta 2007 PA:n palkkalistoilla tekemättä yhtään mitään. Fahatin solmittua sovintodokumentin ja yhteishallituksen Hamasin kanssa Hamasin johto uskoi, että siitä lähtien PA vastaa heidän n. 40 000 virkailijansa palkoista, minkä PA kiistää todeten, että ensin heidät täytyy rekisteröidä PA:n palkkalistoille samalla selvittäen heidän virka-asemansa ja palkkansa suuruus. Tämä voi kestää muutamasta viikosta mutamaan vuoteen, kuten artikkelissa todetaan.
PA:n virkailijoiden palkka juoksee Gazassa entiseen tapaan, mikä sai Hamasin virkailijat aloittamaan pankkien sulkemisen estäen palkanmaksut myös PA:n virkailijoille. Pankit suljettiin kuuden päivän ajaksi Hamasin poliisin toimesta, joka on teoriassa yhteishallituksen pääministerin Rami Hamdallahin alainen, mutta käytännössä tottelee Hamasia. Mitä sopimuksessa todella sanotaan, en epäselvää, mutta neuvotteluissa mukana ollut Abbasille uskollinen Azzam al-Ahmad sanoo, että Hamas pyrkii vain kiristämään rahaa PA:lta.
PLC:n (parlamentin) nykyinen puheenjohtaja on Hamasin jäsen Aziz Duwaik, joka on ollut välillä Israelissa pidätettynä. PLC ei ole voinut kokoontua Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2006. Nyt PA:n johto suunnittelee PLC:n kokoontumista käsittelemään kiireisiä asioita, joista yksi lienee yhteishallituksen laillistaminen, joka vaatii PLC:n hyväksymisen. Toiseksi PA kaavailee PLC:n uuden puheenjohtajan valitsemista, johon Hamas tarjoaa Ismail Haniyehiä. Koska Hamasilla on enemmistö PLC:ssä, hänen valintansa ei liene vaikeaa. PA/PLO:n peruslain mukaan puheenjohtajan (presidentin) erotessa tai estyessä PLC:n puheenjohtaja saa vallan vaaleihin saakka. Siten Hamas tulisi astumaan PA/PLO:n puheenjohtajan paikalle uusiin vaaleihin saakka. Koska vaalien pitäminen ajallaan on enemmän kuin epävarmaa, käytännössä Hamas ottaisi vallan myös Juudeassa ja Samariassa.
Ainoa teollisuushaara Gazassa, joka työskentelee täydellä teholla, on rakettiteollisuus. Mistä se saa rahat, on arvoitus, mutta Gazassa on valmistettu sadoittain 80 km:n kantomatkan raketteja ja tuhansittain 40 km:n sekä 20 km:n lyhyen kantomatkan raketteja. Gazalaiset sanovat vievänsä niitä ulkomaille, mutta miten se on mahdollista Egyptin ja Israelin valvoessa sen rajoja ja merialueita?
Oman huolensa Israelille aiheuttaa tuomittujen terroristien aloittamat syömälakot. Keskiviikosta lähtien heitä oli kaikkiaan 250, heistä 80 yli 50 päivän ajan. 75 syömälakon aloittanutta on jouduttu viemään sairaalaan. Knesset hyväksyi äskettäin ensimmäisessä käsittelyssä lain, joka sallii vankien pakkosyöttämisen, mutta sen astumien voimaan vie aikaa. Mitä tapahtuu, jos vankeja alkaa kuolla suuressa määrin? Se voisi nostattaa koko arabiväestön Israelissa ja laajemminkin maailmassa arvaamattomaan kiihkoon. http://www.timesofisrael.com/even-after-unity-deal-hamas-still-runs-failing-gaza/
4. UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n koneet tekivät pommituslentoja kolmeen kohteeseen myöhään lauantai-iltana Gazan kaistalle vastauksena sieltä Israeliin ammutulle kahdelle raketille, joista toinen putosi omalle puolelle, toinen Hof Ashkelonin alueelle varoitussireenin säestyksellä. http://www.timesofisrael.com/iaf-strikes-gaza-after-rocket-attacks/
·        Hyökkäykset naisia vastaan ovat lisääntyneet Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen siinä määrin, että Sisin hallitus on tarttunut asiaan. 13 epäiltyä hyökkäilijää on lähetetty oikeuteen vastaamaan teoistaan. Raiskaukset ja sen yritykset ovat lisääntyneet erityisesti kuuluisalla Tahrir-aukiolla Kairossa, josta monet mielenosoitukset ja kansan liikehdinnät ovat saaneet alkunsa, etenkin nuorison parissa. http://www.timesofisrael.com/egypt-sends-13-to-trial-for-sexual-violence/
·        Guy Beckor käsittelee ynetnews.com artikkelissaan Mosulin ja Jerusalemin välissä tilannetta Irakissa ja Israelissa todeten, että sama amerikkalainen tiimi, joka suunnitteli, rakensi, koulutti ja aseisti Irakin uuden armeijan, tarjoaa samaa mallia Juudean ja Samarian alueille. Irakin uusi armeija hajosi kuin tuhka tuuleen ISIS-joukkojen pelkkien uhkausten alla. Tämäkö on Israelin tulevaisuus? http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4529771,00.html