TORSTAI 19.06.14


TORSTAI 19.06.14
1. TÄNÄÄN torstaipäivänä lämpöä oli ulkona mittarin mukaan 20 astetta, mikä päivän aikana noussee 31 asteen tienoille, nousten edelleen huomenna 3 asteen verran Jerusalemissakin. Sen jälkeen pitäisi tulla romahdus lämpöasteissa, sapatiksi luvataan 24 astetta. Mutta on hyvä, että kesällä on kesäajan lämpötila, ja toisaalta pohjoisen oloihin tottuneelle vuoden-aikojen vaihtelu vaihtelevine lämpötiloineen sopii paremmin kuin jatkuva helle. Lämpötilat tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 23 -39; Suolameri 28 -40; Eilat 24 -41 +C-astetta. Eilatin lämpötila noussee huomenna vielä 3 astetta pudoten sitten alle 40 astetta.
TÄNÄ vuodenpäivänä v. 1269 Ranskan kuningas Louis IX antoi käskyn, jonka mukaan jokaisen juutalaisen tuli sakon uhalla pitää vaatteissaan syntyperää osoittavaa merkkiä. – Kuwait julistautui itsenäiseksi 1961. – Siviilioikeuksien laki astui voimaan USA:ssa v. 1964. (Times of Israel)
2. KOLME juutalaispoikaa ovat viime viikon torstai-illasta lähtien olleet tuntemattomien terroristien kynsissä tuntemattomassa paikassa. Israelin arabikansanedustaja Haneen Zoabi katsoo, ettei toisen ihmisen ottaminen pakolla vangikseen ole terrorismia eikä gangsterismia vaan jonkinasteista kansallisuusaatteen ja taistelun ilmaisemista muiden keinojen loputtua. Hän sai kiivaita vastaväitteitä toisten kansanedustajien taholta, joittenkin jopa esittäessä lakia, jolla hänet karkotettaisiin maasta tai ainakin syytettäisiin isänmaan petturuudesta. Hän on myös saanut tappouhkauksia, minkä johdosta poliisi antaa hänelle henkivartijan. Israelin vasemmistoon lukeutuva kansanedustaja opasti Zoabia, että joskus on turvallisempaa pitää suunsa kiinni eikä puhua, mitä sylki suuhun tuo.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi eräässä tilanteessa, että sieppaajat toimivat vastoin palestiinalaisten etuja ja tuhoavat FH- hallituksen, vaatien heitä vapauttamaan panttivankinsa välittömästi. Lieneekö Abbas peloissaan henkensä puolesta tai joutumisesta karanteeniin Ramallahin Mukatanin keskukseensa Jasser Arafatin tavoin? Taiteillessaan IDF:n ja PLO:n hyvän tahdon välissä hän kuitenkin tuomitsi IDF:n toimet. Rauhan aatteen edustajana Tzipi Livni tarttui heti tähän Abbasin vetoomukseen pitäen sitä osoituksena hänen rauhantahdostaan ja sopivana rauhanneuvottelijana. Livni jatkaa täten omaa typerää hallituksen päätösten vastaista politiikkaansa kuvitellen sen nostavan hänen suosiotaan.
IDF jatkaa hellittämättä siepattujen etsintöjä suunnaten ympäri vuorokauden kestävät operaationsa Juudean Hebronista enemmän Samarian alueille. Sotilaat pidättivät aikaisin torstaiaamuna 30 Hamasin jäsentä etsiessään vihjeitä, jotka voisivat opastaa heitä nuorten löytämiseksi. Ulottaessaan etsintänsä Jeniniin sotilaita vastaan avattiin tuli, mihin he vastasivat kovilla patruunoilla haavoittaen useita. He pidättivät palopommien heittelijät vieden heidät kuulusteluihin. Armeijan uusien ohjeiden mukaan sotilaat voivat vastata heitä vastaan avattuun tuleen kovilla ammuksilla kumiluotien sijaan, ainakin toistaiseksi.
IDF:n operaation ”Brothers Keeper” aikana pidättämien PA:n arabien määrä lähentelee kolmeasataa. Miten heidän kuulustelunsa ja mahdollisten heitä vastaan nostettujen syytteiden esittäminen pystytään hoitamaan rajoitetun henkilökunnan puitteissa? Sotilaitten pidättämien arabien joukossa on 53 henkilöä, jotka oli päästetty vapaaksi Gilad Shalitin vapauttamis-operaation yhteydessä. Vapautuessaan jokainen heistä allekirjoitti vakuutuksen olla sekaantumatta terrorismiin tai sitä tukeviin toimiin. IDF tunnustaa, että siepattujen etsintöjen ohella tarkoituksena on Hamasin heikentäminen Juudeassa ja Samariassa. IAF:n koneet tekivät 5 ilmaiskua Gazan alueelle vastauksena sieltä ammuttuun kahteen rakettiin, joista toinen osui Shaar HaNegevin alueelle vaurioittaen yhtä rakennusta, toinen putosi jonnekin tuottamatta vaurioita.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoi USA:n tiedostavan IDF:n suorittavan etsintöjään vaikeissa olosuhteissa kehottaen osapuolia pidättyvyyteen. Tämän kaltaiset poliittiset tyhjänarvoiset lausunnot voivat kuulostaa tasapuolisilta, mutta käytännössä ne on osoitettu Israelia vastaan, koska terroristit eivät kuuntele USA:n ohjeita. YK:n pääsihteeri jopa kehtasi epäillä PA/PLO:n virkailijan tukemana, että sieppausta koskaan tapahtuikaan todeten, ettei mikään ”luotettava taho” ole vahvistanut sieppaustietoja. Hänen mukaansa Israelin pääministeri ja Shin Bet eivät ole luotettavia tai uskottavia.
Aikaisin keskiviikkoamuna PA:n arabi yritti ajaa Betlehemin läheisellä tiesululla palvelevan sotilaan yli, joka ehti väistää. Sotilaat tulittivat autoa osumatta siihen ja aloittivat auton etsinnät alueella.
POLIISI järjesti keskiviikkona siepattujen omaisille tilaisuuden, jossa heille esitettiin yhden siepatun poliisille lähettämä puhelinviesti, jota poliisi ei pitänyt uskottavana. Poliisin johto myöntää, että poliisille oli tapahtunut vaikeasti selitettävä operatiivinen virhe, ja sanoo nimittäneensä komitean tutkimaan poliisin toimintaa. Kahden siepatun omaiset poistuivat vastalauseeksi tilaisuudesta kuunneltuaan viestin.  http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-dozens-of-hamas-men-across-west-bank/
YKSI siepatuista Naftali Frankel on myös USA:n kansalainen. Hänen USA:ssa asuva toinen serkkunsa Manny Halberstam, 28, aikoo järjestää yövalvonnan (vigil) Valkoisessa Talossa lähettääkseen mahdollisimman selvän viestin Obamalle, mistä tässä on kysymys. Hän on saanut sadan ihmisen lupauksen osallistua tilaisuuteen, mutta toivoo saavansa lisää. Hän tutustui serkkuunsa ja Israelissa asuviin sukulaisiinsa otettuaan vuoden vapaan lainopillisista opinnoistaan opiskellakseen yeshivassa Israelissa. Naftali Frankelin ja Manny Halberstamin äidit ovat sisaruksia. Israelissa hän oppi tuntemaan toisen serkkunsa, jota hän sanoo syvästi arvostavansa, vaikka Naftali olikin paljon häntä nuorempi. ”Hän hymyilee aina”. http://www.timesofisrael.com/kidnapped-teens-us-cousin-to-hold-vigil-at-white-house/
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu ei noin vain ota täydestä Abbasin pelokasta erottautumista sieppaajista todeten, että Abbasin uskottavuus nähdään hänen teoistaan, ei sanoistaan.
Gazan asukkaat sen sijaan elävät nousevassa tyytymättömyydessä johtajiaan vastaan sekä pelossa, miten Israel tulee reagoimaan lähitulevaisuudessa, ellei siepattuja pian löydetä. Asukkaat Gazassa kuten Juudean ja Samarian arabikaupungeissa juhlivat sieppausta makeisia ja leivonnaisia tarjoillen kaduilla, mutta pahimman huuman mentyä he alkavat ymmärtää, että jokin punainen varoituslinja on ylitetty. Juutalaisille ominainen pidättyvyys ja toisen vahingoittamisen välttäminen ovat siirtymässä syrjään antaakseen tilaa pidätetylle vihalle ja tarpeelle iskeä vastaan niin että tuntuu.
Israel on tehnyt kaikkensa saadakseen arabit hyväksymään heidän – usein vastuuttomat – tarjouksensa oman turvallisuutensa vaarantaen, mihin he ovat vastanneet väkivallalla ja kiihotetuilla hyökkäyksillä siviilejä kohtaan. Gazan asukkaat, jotka ovat saaneet toistuvasti kokea tämän, näyttävät vaistoavan, että tällä kertaa Israel ei jätä operaatiota kesken. Vaikka operaatio ”veljensä vartija” kohdistuu vielä Juudeaan ja Samariaan, ellei sieltä löydetä kolmea israelilaisnuorta, etsinnät siirretään Gazan kaistalle. Sekä Gazassa että Israelissa tiedostetaan, etteivät etsinnät tule siellä olemaan puutarhakävelyä, sillä Hamas ja Islamic Jihad ovat varustautuneet sotaan kokoamalla aseita ja ammuksia sekä ruokatarpeita kaivamiinsa tunneleihin samalla kiihdyttäen rakettien ja pommien valmistusta.
GAZAN asukkaat sanoivat keskiviikkona, että he varautuvat pahimman varalle pyrkien hankkimaan kaasua ja ruokaa. Heidän huolestuneisuuttaan lisää se, että runsaan viikon päästä alkaa muslimien paastokuukausi ramadan, mitä varten on varattava tarvikkeita. He myös hämmästelevät sieppauksen ajankohtaa juuri ennen paastoaikaa. Hamasin palkka-listoilla olleet 40 000 virkailijaa odottavat edelleen palkkojaan. Hamas tulkitsee sovinto-sopimusta siten, että heidän palkkansa maksetaan PA:n varoista, mutta Fatahin tulkinnan mukaan heidät on ensin rekisteröitävä PA:n listoille, mikä on hidasta. Hamasin virkailijoiden tyytymättömyys on ymmärrettävä ja voi johtaa väkivaltaan Hamasin hallintoa vastaan, mikä voi levitä sieltä edelleen PA:n alueille Juudeassa ja Samariassa.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181897#.U6KJa0NsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n tiedottaja kertoo, että etsintöjä suorittavat sotilaat ovat kohdanneet nousevaa vastarintaa PA:n arabien taholta. Etenkin pakolaisleirit, jotka perinteisesti ovat väkivallan ja vastarinnan pesäkkeitä, ovat vaarallisia, kuten myös yliopistojen asunto-alueet, joissa ideologinen kiihotus ja Israelin olemassaolon kieltäminen ovat yleisiä. Ramadanin aikana Temppelivuorelle ahtautuu neljännesmiljoona muslimia, jotka jännittyneessä tilanteessa voidaan helposti kiihottaa päättömään väkivaltaan, kuten usein tapahtuu normaalien perjantairukousten jälkeen. http://www.jpost.com/Operation-Brothers-Keeper/Israeli-forces-meeting-growing-resistance-from-Palestinians-in-raids-to-find-kidnapped-teens-359858
·        Kansanedustajat syyttävät Knessetin puhemiestä Yuli Edelsteinia, että tämä kohteli arabikansanedustajan Haneen Zoabin kysymystä liian helläkätisesti. Edelsteinin syytetään kulkevan Rivlinin tietä pyrkiessään poliittisista syistä saamaan arabien suosion seuraavia vaaleja ajatellen. Etenkin Israel Beitenun puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman esitti kärkeviä syytteitä Rivliniä kohtaan, kohdistaen ne nyt Edelsteiniin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/MKs-say-Edelstein-too-easy-on-Zoabi-359851
·        Jerusalemin entinen pormestari Uri Lupolianski sai kuuden vuoden rangaistuksen osuudestaan Holyland skandaalirakentamiseen ja muista rikoksista. Lahjonnasta syytetylle ja tuomitulle lätkäistiin lisäksi 500 000 NIS sakkotuomio. Tuomari David Rosenin antama tuomio on ristiriitainen, sillä Lupolianski ei saanut itse mitään osallistumisestaan Holyland-projektiin, vaan hän antoi kaikki Jad Sara hyvän-tekeväisyysjärjestölle. Lisäksi entinen pormestari on vakavasti sairas. http://www.jpost.com/National-News/Former-Jerusalem-Mayor-Lupolianski-sentenced-to-6-years-prison-359856
·        Herzlian tiedekeskuksen opiskelijat suunnittelivat ja rakensivat pienimmän satelliitin nanotekniikalla. Se on kuutio, kaikilta mitoiltaan 10 sm. Siihen on sullottu vastaan-otin ja lähetin, johon kuka tahansa voi soittaa koska tahansa millä puhelin-väkkärällä tahansa. Saatuaan viestin se välittää sen Herzliyan hätäkeskukseen avun saamiseksi. Se on tarkoitettu eksyneille tai muuten hätää kärsiville. Se on nimeltään Duchifat-1, joka tarkoittaa Israelin kansallislintua, hoopoe, koska se hoopoilee teillä autoilijoiden edessä näköjään ilman päämäärää ja tarkoitusta. http://www.jpost.com/Enviro-Tech/Smallest-Israeli-nano-satellite-set-to-launch-tonight-359845






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021