SUNNUNTAI 15.06.14


SUNNUNTAI 15.06.14
1. SUNNUNTAIAAMU ja uusi viikko alkoi lämpimissä tunnelmissa; lämpömittari näytti ulkona 20 astetta ja noussee päivän aikana lähelle 30 astetta. Taivas oli lähes pilvetön, ja kirkasta auringonpaistetta luvataan koko ennusteajaksi lämpötilan noustessa yli 30 asteen. Lämpötilat tänään: Jerusalem 19 -28; Tiberias 21 -35; Suolameri 28 -36; Eilat 28 -39 +C-astetta. Lämpötila nousee asteen pari Jerusalemin alueella viikon aikana, Eilatissa tiistaina ja torstaina lähelle tai yli 42 asteen.
2. JOS SÄÄ Israelissa osoittikin lämpimämpää ja aurinkoista, samaa ei voida sanoa yleisestä tunnelmasta maassa, sillä maassa seurataan henki kurkussa kolmen yeshiva-opiskelijan katoamista perjantain vastaisena yönä. Pääministeri Netanyahu sanoi lauantai-iltana antamassaan TV-lausunnossa, että ”terroristiryhmä on siepannut poikamme”.
NÄMÄ kolme poikaa, kuusitoistavuotiaat Gilad Shaar ja Naftali Frenkel, jolla on myös USA:n kansalaisuus, ja 19-vuotias Eyal Yifrach, olivat lähteneet seikkailemaan Gush Etzionin alueella pyrkien käyttämään peukalokonstia siirtymiseen paikasta toiseen, koska julkista liikennettä on vähän. Gilad Shaar on kotoisin Talmonista, Naftali Frenkel Nof Ayalonista lähellä Latrunia. He opiskelivat yhdessä Makor Chaim Yeshivassa Kfar Etzionossa. Eyal Yifrach on kotoisin Eladista lähellä Petah Tikvaa. Hän opiskeli Sahvei Hevron Yeshivassa Hebronissa.
POJAT lähettivät SMS-viestin vanhemmilleen 22.30 maissa torstai-iltana kertoen olevansa matkalla kotiin, mutta sen jälkeen heistä ei ole kuultu mitään. Heidän vanhempansa ilmoittivat heidän katoamisestaan poliisille, joka kertoi asiasta IDF:lle perjantaiaamun tunteina. Suuretsinnät poikien löytämiseksi aloitettiin vasta kuuden maissa perjantai-aamuna, seitsemän tuntia ensimmäisen katoamisilmoituksen jälkeen, mikä antoi heidät siepanneille runsaasti aikaa viedä ja piilottaa heidät tuntemattomaan paikkaan. Julkinen ilmoitus kaappauksesta annettiin vasta myöhemmin perjantaipäivänä.
TURVALLISUUSJOUKOT aloittivat suuretsinnät välittömästi saatuaan ilmoituksen poikien katoamisesta, ja ulottivat etsinnät Hebronin alueelta koko Länsirannan alueille. He myös asettivat tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Gazaan johtaville teille. He uskovat, ettei poikia ole muilutettu Gazaan tai Jordaniaan. Kaappausuhka on ollut turvallisuusjoukkojen tiedossa jo pitemmän aikaa, ja he ovat estäneet 14 kaappausyritystä tänä vuonna ennen tätä.
TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät 80 johtavaa Hamasin virkailijaa Juudeassa ja Samariassa lauantain vastaisena yönä, vaikka he eivät suoraan syytäkään Hamasia sieppauksesta. Israelin radion mukaan he pidättivät Hamasin ministereitä ja PLC:n jäseniä, sekä Hamasin perustajajäsenen Hassan Yousefin. He selittivät pidätysten tarkoituksena olleen selvittää sieppauksen taustoja, sillä Hamas on julkisesti kehottanut vahingoittamaan tai sieppaamaan israelilaisia siviilejä ja sotilaita käyttääkseen heitä arabivankien vapauttamiseksi. Turvallisuusjoukot sanovat suuretsintöjen jatkuvan sunnuntaina.
PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi lausunnossaan, että ilman epäilystä pojat olivat joutuneet terrorijärjestön sieppaamiksi viitaten Fatahin ja Hamasin solmimaan yhteistoiminta-sopimukseen ja yhteishallitukseen vihjaten, että Abbas on siten vastuussa heistä. Fatah on Hamasin tavoin kiireesti ilmoittanut, ettei heillä ole mitään tekemistä sieppauksen kanssa. Hamasin tiedottaja Fawzi Farhoumj ylisti perjantaina sieppaajia ja syytti PA:ta, että se toimii yhteistyössä Israelin armeijan kanssa poikien löytämiseksi.
PALESTIINALAISET riemuitsivat Juudean ja Samarian arabikaupungeissa sekä Gazassa jakaen
arabitavan mukaan makeisia kaduilla onnistuneen sieppauksen kunniaksi. Salafisti-ryhmä ilmoittautui sieppauksen tekijäksi, kuten tuntematon ”Hebronin vapaitten miesten pataljoona” ryhmittymä. Puolustusministeri Yaalon sulki kaikki Gazan kaistalle johtavat terminaalit toistaiseksi sekä antoi käskyn Hebronin alueen sulkemisesta. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt kieltäytyivät antamasta lupaa PA:n arabeille työskennellä yhteisöissä sunnuntaiaamusta lähtien. Yesha-neuvoston antaman tiedotteen mukaan toimenpiteen tarkoituksena on painostaa PA:n asukkaita tukemasta sieppaajia, jotta pojat löydettäisiin pian ja palautettaisiin koteihinsa. http://www.timesofisrael.com/israel-rounds-up-senior-hamas-men-in-the-west-bank/, http://www.timesofisrael.com/report-police-received-call-about-kidnappings-did-not-act-for-hours/,
Armeija on pyrkinyt ulottamaan poikien etsintöjä myös Gazan alueille, mitä arabit ovat pyrkineen häiritsemään. Fatak kehotti virallisella Facebook sivullaan arabiankielellä arabeja hävittämään pojista julkaistut kuvat ja muut tiedot vaikeuttaakseen IDF:n etsintöjä PA:n alueilla. Tämä on räikeä vastakohta Abbasin ilmoitukseen englanniksi perjantaina, että hän oli antanut PA:n poliisille käskyn avustaa IDF:n suorittamia etsintöjä. Israelin vankienhoito-järjestö ilmoitti lauantain vastaisena yönä, ettei terroristien omaisia päästetä vierailemaan arabivankien luona toistaiseksi, kunnes poikien kohtalo on selvitetty. Hamasin ja Fatahin aktivistit kehottavat liikkeiden omistajia hävittämään valvontakameroiden CCTV video-nauhat, ettei niitä voitaisi käyttää IDF:n etsinnöissä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181717#.U50u00NsO-o, http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-activists-call-for-destruction-of-CCTV-footage-in-attempt-to-frustrate-IDF-search-359321
SATOJA ihmisiä kokoontui Länsimuurille lauantai-iltana rukoilemaan siepattujen poikien ja heidän perheittensä puolesta. Mukana olivat sefardi-ylirabbi Yitzhak Yosef, Satafin rabbi Shmuel Eliyahu, rakennusministeri Uri Ariel, apulais-uskontoministeri sabbi Eli Ben Dahan, ke Yoni Chetboun ja monia muita. Erillinen rukouskokous järjestettiin Hebronissa Patriarkkain mausoleumilla sekä Eladin asukkaitten järjestämä rukoustilaisuus aiemmin lauantai-iltana. 19-vuotias Eyal Yiftach on koitoisin Eladista. Rabbit kehottivat juutalaisia kaikkialla maailmassa rukoilemaan poikien ja heidän perheittensä puolesta. Poikien nimet ovat hepreaksi: Yaacov Naftali ben Rachel Devorah; Eyal ben Iris Tshurah ja Gilad Michael ben Bat-Galim. Etsintöihin Hebronin alueella ovat liittyneet IDF:n eliittijoukot ja lentojääkärit, jotka suorittavat tehostettuja etsintöjä kaupungin alueilla, jonne johtavat tiet on suljettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181715#.U50x20NsO-o
3. TIMES of Israel toimittaja Avi Issacharoff tarkastelee artikkelissaan tilannetta Gazassa, josta muutamia pointteja.
Hän tutkii ensiksi taloudellista tilannetta Gazassa Gazan kaistalla todeten, ettei se ole ollenkaan hyvä. Egyptin suljettua lähes täysin salakuljetustunnelit Siinaille, tuottoisa tunnelien kaivaminen ja niiden kautta tuotettu taloudellinen hyvinvointi alkaa todella rassata jokaisen gazalaisen elantoa. Työttömyys Gazan kaistalla on n. 41 %, eikä ole mitään näkymiä sen nopeasta korjaamisesta. Fatahin n. 50 000 virkailijaa Gazassa olivat vuodesta 2007 PA:n palkkalistoilla tekemättä yhtään mitään. Fahatin solmittua sovintodokumentin ja yhteishallituksen Hamasin kanssa Hamasin johto uskoi, että siitä lähtien PA vastaa heidän n. 40 000 virkailijansa palkoista, minkä PA kiistää todeten, että ensin heidät täytyy rekisteröidä PA:n palkkalistoille samalla selvittäen heidän virka-asemansa ja palkkansa suuruus. Tämä voi kestää muutamasta viikosta mutamaan vuoteen, kuten artikkelissa todetaan.
PA:n virkailijoiden palkka juoksee Gazassa entiseen tapaan, mikä sai Hamasin virkailijat aloittamaan pankkien sulkemisen estäen palkanmaksut myös PA:n virkailijoille. Pankit suljettiin kuuden päivän ajaksi Hamasin poliisin toimesta, joka on teoriassa yhteishallituksen pääministerin Rami Hamdallahin alainen, mutta käytännössä tottelee Hamasia. Mitä sopimuksessa todella sanotaan, en epäselvää, mutta neuvotteluissa mukana ollut Abbasille uskollinen Azzam al-Ahmad sanoo, että Hamas pyrkii vain kiristämään rahaa PA:lta.
PLC:n (parlamentin) nykyinen puheenjohtaja on Hamasin jäsen Aziz Duwaik, joka on ollut välillä Israelissa pidätettynä. PLC ei ole voinut kokoontua Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2006. Nyt PA:n johto suunnittelee PLC:n kokoontumista käsittelemään kiireisiä asioita, joista yksi lienee yhteishallituksen laillistaminen, joka vaatii PLC:n hyväksymisen. Toiseksi PA kaavailee PLC:n uuden puheenjohtajan valitsemista, johon Hamas tarjoaa Ismail Haniyehiä. Koska Hamasilla on enemmistö PLC:ssä, hänen valintansa ei liene vaikeaa. PA/PLO:n peruslain mukaan puheenjohtajan (presidentin) erotessa tai estyessä PLC:n puheenjohtaja saa vallan vaaleihin saakka. Siten Hamas tulisi astumaan PA/PLO:n puheenjohtajan paikalle uusiin vaaleihin saakka. Koska vaalien pitäminen ajallaan on enemmän kuin epävarmaa, käytännössä Hamas ottaisi vallan myös Juudeassa ja Samariassa.
Ainoa teollisuushaara Gazassa, joka työskentelee täydellä teholla, on rakettiteollisuus. Mistä se saa rahat, on arvoitus, mutta Gazassa on valmistettu sadoittain 80 km:n kantomatkan raketteja ja tuhansittain 40 km:n sekä 20 km:n lyhyen kantomatkan raketteja. Gazalaiset sanovat vievänsä niitä ulkomaille, mutta miten se on mahdollista Egyptin ja Israelin valvoessa sen rajoja ja merialueita?
Oman huolensa Israelille aiheuttaa tuomittujen terroristien aloittamat syömälakot. Keskiviikosta lähtien heitä oli kaikkiaan 250, heistä 80 yli 50 päivän ajan. 75 syömälakon aloittanutta on jouduttu viemään sairaalaan. Knesset hyväksyi äskettäin ensimmäisessä käsittelyssä lain, joka sallii vankien pakkosyöttämisen, mutta sen astumien voimaan vie aikaa. Mitä tapahtuu, jos vankeja alkaa kuolla suuressa määrin? Se voisi nostattaa koko arabiväestön Israelissa ja laajemminkin maailmassa arvaamattomaan kiihkoon. http://www.timesofisrael.com/even-after-unity-deal-hamas-still-runs-failing-gaza/
4. UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n koneet tekivät pommituslentoja kolmeen kohteeseen myöhään lauantai-iltana Gazan kaistalle vastauksena sieltä Israeliin ammutulle kahdelle raketille, joista toinen putosi omalle puolelle, toinen Hof Ashkelonin alueelle varoitussireenin säestyksellä. http://www.timesofisrael.com/iaf-strikes-gaza-after-rocket-attacks/
·        Hyökkäykset naisia vastaan ovat lisääntyneet Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen siinä määrin, että Sisin hallitus on tarttunut asiaan. 13 epäiltyä hyökkäilijää on lähetetty oikeuteen vastaamaan teoistaan. Raiskaukset ja sen yritykset ovat lisääntyneet erityisesti kuuluisalla Tahrir-aukiolla Kairossa, josta monet mielenosoitukset ja kansan liikehdinnät ovat saaneet alkunsa, etenkin nuorison parissa. http://www.timesofisrael.com/egypt-sends-13-to-trial-for-sexual-violence/
·        Guy Beckor käsittelee ynetnews.com artikkelissaan Mosulin ja Jerusalemin välissä tilannetta Irakissa ja Israelissa todeten, että sama amerikkalainen tiimi, joka suunnitteli, rakensi, koulutti ja aseisti Irakin uuden armeijan, tarjoaa samaa mallia Juudean ja Samarian alueille. Irakin uusi armeija hajosi kuin tuhka tuuleen ISIS-joukkojen pelkkien uhkausten alla. Tämäkö on Israelin tulevaisuus? http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4529771,00.html




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019