Posts

Showing posts from January 14, 2007
PERJANTAI 19.01.07
VENETTÄ EI KAADETA, on Olmertin ja Peretzin yhteinen toteamus huolimatta erimielisyyksistä armeijan komentajan nimityksessä. Pää- ja puolustusministerit ovat nenät vastakkain siitä, kuka valitsee ehdokkaan ja kumman ehdokas on sopivampi tehtävään. Käytännön mukaan uuden ehdokkaan esittelee puolustusministeri, mutta Olmert haluaa sanoa oman mielipiteensä asiasta, koska armeijan komentajalla on suuri vaikutusvalta hallituksen päätöksiin, myös siviiliasioissa.
KAATUNEITTEN OMAISET ovat laatineet ja lähettäneet jokaiselle komentajaehdokkaalle kirjelmän, jossa he kehottavat heitä kieltäytymään ottamasta vastaan nimitystä ennen kuin Winograd.komitean tutkimus valmistuu, jossa arvioidaan Libanonin sodan kulkua ja johtajien osuutta siihen. Poikiaan ja tyttäriään surevat omaiset selittävät kirjelmässään, ettei ole oikein saada armeijan komentajan nimitystä nykyiseltä korruptoituneelta ja epäpätevältä hallitukselta, jonka päätöstä leimaa huoli siitä, joutuuko ehdokas toimimaan …
TORSTAI 18.01.07
PERETZ JA OLMERT: ei mitään syytä erota.
Kasvavista vaatimuksista huolimatta, että nämä kaksi kolmesta seuraisivat yhden kolmesta esimerkkiä ja antaisivat tilaa niille, joille maan johto paremmin sopii, Olmert sanoo naama peruslukemilla, ettei hän koe tehneensä mitään väärää eikä Libanonin sota II edellytä hänen eroamistaan.
Oikeuskanslerin virkaa tilapäisesti Olmertin rikostutkimusasiassa hoitava Eran Shendar antoi rikospoliisille käskyn aloittaa tutkimukset Olmertin osuudesta Leumi-pankin yksityistämiskaupoissa. Poliisi asetti välittömästi neljä rikostutkijaa penkomaan asiaa, jota valtiontarkastaja Lindenstrauss tutki jo alustavasti.
Vaatimukset Olmertin eroamiseksi pääministerin toimestaan tulevat kuitenkin surkeasti päättyneestä Libanonin sota kakkosesta, mikä pakotti armeijan päällikön Dan Halutzin luopumaan paikaltaan.
Olmert ja Peretz eivät tunne syvää kiintymystä toisiaan kohtaan, hyvä kun puhuvat toisilleen. Molemmat ovat ahnaita pyrkyreitä ja päässeet korkeaan as…
KESKIVIIKKO 17.01.07
POLIISI ALOITTAA rikostutkimukset pääministeri Ehud Olmertin Leumi-pankin yksityistämiskaupan yhteydessä ilmenneitten epäselvyyksien johdosta. Olmertin epäillään peukaloineen myyntitarjousasiakirjoja kesken tarjouskierroksen liiketuttavilleen edullisemmiksi. Oikeuskansleri Menachem Mazuz jääväsi itsensä asiasta, koska hänen sisarensa toimii pankin lainopillisena neuvonantajana. Mazuzin puolesta valtionsyyttäjä Eran Shendar antoi määräyksen poliisille rikostutkimusten aloittamisesta. Alustavat tutkimukset asiasta aloitti tammikuussa 2006 valtiontarkastaja Michal Lindenstrauss, joka toimitti tutkimusasiakirjansa Mazuzille.
Olmert on toistuvasti vakuuttanut syyttömyyttään ja sanoo kaikin tavoin avustavansa poliisia tutkimuksissa.
Kansanedustajat sekä oikealla että vasemmalla ovat vaatineet, että Olmert joko eroaa tai ottaa virkalomaa tutkimusten ajaksi. Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin jopa esittää, että jos Olmert ei eroa vapaaehtoisesti, Knessetin tulee erottaa hän…
TIISTAI 16.01.07
USA:N ULKOMINISTERI Rice painosti Olmertia helpottamaan palestiinalaisten liikkumista Juudeassa ja Samariassa poistamalla tiesulkuja ja tarkastuspisteitä. Mahmoud Abbas valitti Ricelle, ettei Olmert ollut tehnyt juuri mitään tässä suhteessa, vaikka hän oli luvannut sen heidän tavatessaan Olmertin kaupunkiasunnossa Jerusalemissa Israelin ja Palestiinan lippujen alla.
Rice suostui myös toimimaan isäntänä Olmertin ja Abbasin tapaamisessa Ricen seuraavan vierailunsa yhteydessä. Olmertin ja Ricen tapaamisesta ei herunut uusia ideoita kolmen tunnin keskustelujen päätteeksi, joista puoli tuntia käytiin ilman avustajia suljettujen ovien takana.
RICE LENSI Israelista Kairoon, josta matka jatkuu Saudi Arabiaan ja Kuwaitiin. USA pyrkii haalimaan näitten ”maltillisina” pidettyjen maitten tukea Irakin tilanteen saamiseksi hallintaan. Niiden lähtökohtana on kuitenkin markkina-ajatus: ”Irak maata vastaan”, millä tarkoitetaan sitä, että Israelin tulee luopua suuresta osasta vapauttamast…
MAANANTAI 15.01.07
TAIVAANRANNAN MAALARIT. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice kertoi lehtimiehille tavattuaan PA:n puheenjohtaja Abu Mazenin alias Mahmoud Abbasin eilen Ramallahissa, että palestiinalaisille tulee antaa uusi ”poliittinen horisontti”, toistaen näin Israelin ulkoministeri Tzipi Livnin ”uutta ideaa”. Israelin lehdistö kyselee, eikö heillä ole ollut näitä taivaanrantoja aivan tarpeeksi, miksi tarvitaan uusi, kun kaikki tietävät, mitä palestiinalaisten tulee tehdä. Näistä odotuksista väkivallan lopettaminen on ensimmäinen. Rice kuitenkin tähdensi, ettei ”tiekartan” edellytyksiä voida sivuttaa hyppäämällä niiden yli. Abbas puolestaan vakuutti, ettei hän hyväksy väliaikaista Palestiinan valtiota, kuten tiekartta määrittelee. Eli ei mitään uutta.
Rice käväisi eilen Jordaniassa, jossa kuningas Abdullah II pyysi, että USA tehostaa osallistumistaan Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi, minkä Rice lupasi myös Abbasille.
RICE TAPAA tänä aamuna pääminister…
SUNNUNTAI 14.01.07
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice aloitti vierailunsa Lähi Itään tapaamalla lauantai-iltana Israelin ulkoministeri Tzipi Livnin, puolustusministeri Amir Pereztin, hänen apulaisensa kenraali Sneh´n, neuvonantajansa Amos Giladin ja sotilastiedustelun johtajan Amos Yadlinin sekä erikseen strategisten asiain ministeri Avigdor Liebermanin.
RICE EI TODELLAKAAN tuonut mitään uusia aloitteita. Hän vakuutti median edustajille, että jo kuolleeksi todettu ”tiekartta” on edelleen ainoa suunnannäyttäjä Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi.
AINOA UUSI ASIA tuli ilmi amerikkalaisen journalistin kysyessä Ricelta, pystyykö hän naimattomana ja lapsettomana ymmärtämään Irakilaisten hätää, mihin Rice totesi, ettei se estä hänen moraalista arviointiaan. Journalisti yritti suunnata saman epäilyksensä Livniin, minkä johdosta Rice oikaisi journalistia, että Livnillä on mies ja lapsiakin, mikä aiheutti Livnissä ministerin arvovallalle sopimattoman lähes hystee…