PERJANTAI 19.01.07
VENETTÄ EI KAADETA, on Olmertin ja Peretzin yhteinen toteamus huolimatta erimielisyyksistä armeijan komentajan nimityksessä. Pää- ja puolustusministerit ovat nenät vastakkain siitä, kuka valitsee ehdokkaan ja kumman ehdokas on sopivampi tehtävään. Käytännön mukaan uuden ehdokkaan esittelee puolustusministeri, mutta Olmert haluaa sanoa oman mielipiteensä asiasta, koska armeijan komentajalla on suuri vaikutusvalta hallituksen päätöksiin, myös siviiliasioissa.
KAATUNEITTEN OMAISET ovat laatineet ja lähettäneet jokaiselle komentajaehdokkaalle kirjelmän, jossa he kehottavat heitä kieltäytymään ottamasta vastaan nimitystä ennen kuin Winograd.komitean tutkimus valmistuu, jossa arvioidaan Libanonin sodan kulkua ja johtajien osuutta siihen. Poikiaan ja tyttäriään surevat omaiset selittävät kirjelmässään, ettei ole oikein saada armeijan komentajan nimitystä nykyiseltä korruptoituneelta ja epäpätevältä hallitukselta, jonka päätöstä leimaa huoli siitä, joutuuko ehdokas toimimaan todistajana Winograd-komitealle. Tällä voi olla poliittista merkitystä.
Ongelma on siinä, että Winograd-komitea on kuulustellut 60 todistajaa ja sillä on vielä 15 kuulematta. Näitten havaintojen perusteella komitea voi kutsua joitakin uudelleen kuultaviksi ja jos asia on vakava, näiden tulee hankkia asianajaja tuekseen. Tämä merkitsee sitä, että komitean työn saaminen päätökseen vaatii vielä muutamia viikkoja. Järkevintä tässä tapauksessa olisi valita tilapäinen komentaja armeijaan.
LABOUR-PUOLUE antoi puheenjohtajalleen Amir Peretzille oikeuden valita Ghaleb Majadle puolueen ehdokkaaksi kulttuuri- ja urheiluministerin toimeen. Nimityksen suorittaa Olmertin hallitus. Peretz on jo ehtinyt syyttää Olmertia rasismista, jos asiaa ei päätetä hallituksen viikkokokouksessa sunnuntaina. Peretzin varsinainen maalitaulu rasismisyytöksissä on Avigdor Lieberman, joka kritisoi tapaa, millä Peretz nosti arabi-vähemmistöä edustavan Majadlen ehdokkaaksi. Labourin keskuskomiteassa oli kovaa vastustusta ennen päätöstä Pereztin vastustajan (druusijäsen Shakeef Shanan) jopa riistäessä mikrofonin saadakseen äänensä kuuluville. Peretz syytti puheenjohtajakilpailijoittaan yrityksistä estää Majadlen nimitys.
KANSANEDUSTAJAT sekä oikealla että vasemmalla pitävät Olmertin hallitusta huonona, mutta kukaan ei halua uusia vaaleja. Tämä ehkä siksi, että monet heistä menettäisivät edustajanpaikkansa, vaikka ennusteet näyttävätkin Kadiman ja Labourin roimaa alamäkeä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Yleinen mielipide näyttää suosivan tapaa odota ja katso, mitä eteen tulee, ja monet odottavat tilanteen vielä paranevan kansan kyllästyessä lopullisesti Olmertin hallitukseen.
OIKEUSKANSLERI Menachem Mazuz on antanut omana käsityksenään lain tulkinnan, ettei Olmertin rikostutkimukset pakota häntä eroamaan, mutta hän kuitenkin valmistelee rajoituksia Olmertin päätösvaltaan määrätyissä asioissa. Poliisin ylitarkastaja Moshe Karadi antoi ohjeet asianajalleen, ettei tämä saa esiintyä todistajana hänen puolestaan esteellisyyden vuoksi.
OVADIA YOSEF, entinen päärabbi ja Shas-puolueen hengellinen johtaja, antoi tulkinnan, jonka mukaan Givat Shalitin vapauttamiseksi voidaan vapauttaa tuhat terroristia, jopa niitä, joilla on verta käsissään.
Juutalaista lakia koskevan tulkinnan käsikirjoituksen laati Ovadian poika rabbi David Yosef ja hänen isänsä hyväksyi sen. David Yosef johtaa Yechavet Da´at Beit Midrashia Jerusalemissa.
Shasin piirissä ei uskota tulkinnan vaikuttavan Olmertin hallituksen päätökseen asiassa, mutta sillä on vaikutusta Shasin ministereihin. Shasin edustaja viittaa pariin aiempaan tapaukseen, 1976 Entebben panttivankikriisiin ja 1985 Ahmed Jibril sopimukseen, joissa Ovadia Yosef antoi tulkinnan terroristien vapauttamisesta panttivankeja vastaan. Terroristien vapauttamista on kritisoitu sillä, että se innostaa uusien panttivankien kaappaamiseen. Toinen kritiikki muistuttaa, että huomattava osa vapautetuista terroristeista on syyllistynyt uusiin terroritekoihin. Ratkaiseva tekijä on kuitenkin juutalaisen hengen pelastaminen.
OLMERT on vahvistanut aiemman lupauksensa Mahmoud Abbasille 100 miljoonan USD tilittämisestä Fatahille. Aiemmin oli toimitettu 40 miljoonaa USD Jerusalemin sairaaloita varten edellisen lisäksi.
USA lupasi PA:lle avustusta 86.4 miljoonaa USD. Osa siitä käytetään USA:n Israelin lähettilään Richard Jonesin mukaan Karni-terminaalin ehostamiseksi, osa turvallisuuspalvelun uusimiseksi, koulutukseen ja ei-kuolettavien tarvikkeitten hankintaan.
JUUTALAISUUTEEN KÄÄNTYNYT muslimi Assaf Ben-David, 38, sai syytteen terroristiveljensä auttamisesta pommintekoaineitten hankkimisessa. Ben-David suostui hankkimaan Islamic Jihadissa toimivalle veljelleen Salah Sawaftalle typpihappoa. Sawafta sai surmansa joulukuussa tulitaistelussa IDF:n sotilaitten kanssa.
Ben-David kääntyi juutalaisuuteen 1998 ja sai Israelin kansalaisuuden. Hän luopui juutalaisuudestaan veljensä kuoleman jälkeen ja kääntyi uudelleen islamiin.
IRAN ON saanut valmiiksi valmistelut 3000 sentrifugin asentamiseksi Natanzin ydinlaitokseen, vahvistivat diplomaattilähteet Viinissä torstaina. Nämä pystyvät tuottamaan ydinpolttoainetta ydinvoimalalle.
JOUKKO RABBEJA, joista osa kuuluu uudelleen herätettyyn Sanhedrinin neuvostoon, ovat antaneet juutalaisen lainopillisen tulkinnan, jonka mukaan kenraalimajuri Yair Naveh on ansainnut kuoleman, koska hän on toiminut petollisesti ja ansaitsee nimen moser (petturi). Sananmukaisesti termillä tarkoitetaan henkilöä, joka siirtää toisen omaisuutta tai henkilön viholliselle. Rabbit pitävät Olmertin hallitusta ”pakana-vihollisen” vertaisena, joka ”ilkeästi ja väkivaltaisesti karkottaa ja aiheuttaa henkistä ja fyysistä vahinkoa juutalaisille.” He viittaavat Maimonideen opetukseen Mishneh Torah-kirjoituksessaan: ”On oikeutettua surmata juutalainen petturi (moser), vieläpä tänäänkin, vaikka rabbiiniset oikeudet eivät saa tuomita ketään kuolemaan.” Tulkinta on ennakoiva siten, että jo epäilys, että henkilö voi toimia petollisesti, oikeuttaa hänen pysäyttämisensä.
NAVEH ON SYYLLINEN sillä perusteella, että hän allekirjoitti hallinnollisen määräyksen, jolla 20 Juudeassa ja Samariassa asuvaa ”oikeistolaista kiihkoilijaa” estettiin palaamasta koteihinsa ja perheittensä luo epämääräiseksi ajaksi. Armeijan selityksen mukaan määräyksillä, jotka annettiin ilman oikeuskäsittelyä, pyrittiin estämään väkivaltaiset yhteenotot palestiinalaisten kanssa. Rabbien selityksen mukaan Naveh pyrki määräyksillään valmistamaan Juudeassa ja Samariassa asuvia tulevaa karkotusta varten. Täten näiden alueitten tyhjentäminen ja luovuttaminen viholliselle vaarantaa juutalaisten henkeä. Rabbit tähdentävät Navehelle, joka on ortodoksijuutalainen, lähettämässään kirjeessä, että ”joka seuraa passiivisena lähimmäisensä surmaamista, on syyllistynyt surmaamiseen.”
RABBIT OVAT ERIMIELISIÄ, miten tulkintaan tulisi suhtautua. Osa pitää sitä vääränä, osa esittää toivomuksen, että Naveh ottaisi siitä oppia eikä toimisi hallituksen väärien päätösten toimeenpanijana.
Kirjelmän allekirjoittajat ovat vakuuttaneet, etteivät he uhkaa Navehin henkeä tulkinnallaan.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas matkustaa Damaskokseen, jossa hänen on tarkoitus tavata Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal pyrkimyksissään tasoittaa tietä yhteishallituksen muodostamiseksi Fatahin ja Hamasin kesken ja väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Palestiinalaiset eivät ole varmoja, toteutuuko suunniteltu tapaaminen Abbasin ja Mashaalin välillä, mutta Abbas tapaa Syyrian johtajia Damaskoksessa. Muhammad Dahlan vakuuttaa vääriksi Hamasin syytökset, että hän toimisi Israelin salaisena agenttina tai että hän vierailisi Kalkiliyassa.
hamasin EDUSTAJAT ovat vaatineet Saudi Arabiaa pyytämää anteeksi pääministeri Ismail Haniyehiltä väitettä, että Haniyeh olisi saudien omistaman al-Arabiya TV-yhtiön lähetyksessä todennut, ettei Hamas huoli lahjoitusta, vaikka sen antaisi Allah itse, jos siihen liittyy rajoituksia. TV-yhtiön toimittajat Gazassa ovat kertoneet saaneensa tappouhkauksia asian tultua julkisuuteen.
OUTOJA VALOILMIÖITÄ sekä Iranissa että USA:ssa.
Fars News Agency (FNA, Iran) raportoi ihmisten havainnoista Kerman kaupungista 100 km oudoista ilmiöistä, jotka olivat nähtävillä keskiviikkona tunnin ajan. Valioilmiö oli keskeltä oranssi ja säteili keltaista valoa sivuille. Toisessa yhteydessä silminnäkijät kertovat tuntemattomasta lentävästä esineestä, joka näytti olevan tulessa ja savuavan. Se murskautui Barrez-vuorelle räjähdyksen ja kierteisen savupatsaan seuraamana. (www.ynetnews.com 19.01.07)
Samantapaisia valoilmiöitä ovat muutamat silminnäkijät havainnoineet Arkansasissa, ja USA.n ilmavoimien entinen lentäjä eversti Brian Fields kuvasi niitä kamerallaan. Hän kertoo nähneensä ensin kaksi pyöreää valoa, keskeltä oranssin värisiä, reunoilta säteillen keltaista valoa. 15-29 miniuutin jälkeen valoilmiöt muuttivat asentoaan toisiinsa nähden, sitten tuli näkyviin 5-6 pienempää samanlaista valoilmiötä. Brian vakuuttaa, etteivät ne olleet lentokoneitten valoja. (www.worldnetdaily.com 19.01.07)
KIINA on kokeillut satelliitin tuhoamista tuhoamalla ohjuksella oman vanhentuneen satelliittinsa. Tämä on herättänyt huolta ulkovaltioissa, että se voi aloittaa kilpailun avaruuden valloittamisesta kehittämällä toisten satelliittien tuhoamiseen tarkoitettuja ohjusjärjestelmiä. USA on valittanut, että tapauksen jälkeen se on menettänyt yhteyden äskettäin laukaistuun kokeiluasteella olevaan vakoilusatelliittiinsa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019