MAANANTAI 15.01.07
TAIVAANRANNAN MAALARIT. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice kertoi lehtimiehille tavattuaan PA:n puheenjohtaja Abu Mazenin alias Mahmoud Abbasin eilen Ramallahissa, että palestiinalaisille tulee antaa uusi ”poliittinen horisontti”, toistaen näin Israelin ulkoministeri Tzipi Livnin ”uutta ideaa”. Israelin lehdistö kyselee, eikö heillä ole ollut näitä taivaanrantoja aivan tarpeeksi, miksi tarvitaan uusi, kun kaikki tietävät, mitä palestiinalaisten tulee tehdä. Näistä odotuksista väkivallan lopettaminen on ensimmäinen. Rice kuitenkin tähdensi, ettei ”tiekartan” edellytyksiä voida sivuttaa hyppäämällä niiden yli. Abbas puolestaan vakuutti, ettei hän hyväksy väliaikaista Palestiinan valtiota, kuten tiekartta määrittelee. Eli ei mitään uutta.
Rice käväisi eilen Jordaniassa, jossa kuningas Abdullah II pyysi, että USA tehostaa osallistumistaan Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi, minkä Rice lupasi myös Abbasille.
RICE TAPAA tänä aamuna pääministeri Ehud Olmertin, jonka silmäluomia nostettiin kirurgisella operaatiolla, koska hänen (poliittinen?) näkökenttänsä oli estynyt. Ministerit motkottivat tietenkin siitä, ettei heille kerrottu etukäteen operaatiosta, koska nyt ei tiedä, miten Olmert tajuaa ympäristönsä näkökykynsä laajentuessa.
Iltapäivällä Rice lentää Kairoon, jossa presidentti Mubarak antanee hänelle lopultakin todellista palautetta.
EGYPTI LAUKAISEE oman vakoilusatelliittinsa tiistaina. Pysyäkseen paremmin ajan tasalla Egypti on rakennuttanut oman vakoilusatelliittinsa, joka ammutaan avaruuteen Dnepr ohjuksella Kazakstanissa.
Satelliitti on nimeltään Egyptstat ja se painaa n. 100 kg lentäen 668 km:n korkeudella. Sen hienot kamerat voivat ottaa sekä musta-valkoisia että värillisiä kuvia kuten myös infrapunaotoksia. Se pystyy havainnoimaan maan pinnalla neljän metrin mittaisia kohteita. Egyptstat satelliitti rakennettiin yhteistyössä ukrainalaisen Yuzhnoye yhtiön kanssa. Raketissa on myös 12 Saudi Arabian kevyttä satelliittia. Egypti toivoo voivansa pian laukaista avaruuteen Italiassa rakenteilla olevan toisen satelliitin nimeltä Desertstat.
ISRAEL LAUKAISI avaruuteen huhtikuussa Eros B satelliitin, joka pystyy havainnoimaan maassa 70 sm:n mittaisia kohteita. Sen rinnalla toimii vuonna 2000 laukaistu satelliitti Eros A. Näillä Israel pystyy seuraamaan Iranin ydinohjelman ja pitkänmatkan ohjusten rakentamisen toteutumista
Iran laukaisi lokakuussa oman satelliittiinsa Sinai-1 avaruuteen. Iran suunnittelee toisen satelliitin, Mesbah, laukaisemista avaruuteen lähi aikoina.
ISRAELIN GIVATI PRIKAATI harjoittelee kaikessa hiljaisuudessa uutta hyökkäystä varten Gazan alueelle. Turvallisuusviranomaiset alkavat olla vakuuttuneita siitä, että jos väkivaltaisuudet Gazan sisällä ja jatkuvat Kassam-raketti hyökkäykset Israelin alueelle eivät lopu, Israelilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin toistaa aiemmat hyökkäyksensä Gazaan.
IDF tulisi Gazan alueen divisioonan komentajan kenraalimajuri Moshe Tamirin laatiman suunnitelman mukaan tunkeutumaan Gazan pohjoisosaan ja Rafahin alueelle divisioonan voimin.
Marraskuussa alkaneen ”tulitauon” aikana terrorijärjestöt, ennen muuta Hamas, ovat jatkaneet ja jopa kiihdyttäneet laittomien aseitten salakuljetusta Siinailta Gazaan. Tulitauon aikana yli 100 Kassam-rakettia on ammuttu Israelin puolelle. Raketteja valmistavat terrori-tiimit ovat matkustaneet ulkomaille saamaan lisää oppia, miten parantaa rakettien kantomatkaa ja tarkkuutta.
USA TOIMITTI äskettäin Israelin hallituksen luvalla 2000 rynnäkkökivääriä, 20 000 lipasta ja 2 miljoonaa patruunaa Abbasin Fatah-joukoille. Viimeisten uutisten mukaan kiväärejä oli ainakin 6000. Rice vakuutti Israelin vierailunsa yhteydessä, ettei aseita tulla käyttämään Israelia vastaan, mutta jätti kertomatta, miten tämä tultaisiin estämään. Hamasin edustaja ilmoitti välittömästi saatuaan tiedon aseitten toimituksesta, että osa niistä tulee Hamasin pyssymiehille, kuten myös USA:n 86.4 miljoonan USD avustuksesta Fatahille.
Abbas julisti puhuessaan Ramallahissa Fatahin 42.vuotispäivän tilaisuudessa, että palestiinalaisten tulee lopettaa keskinäiset taistelunsa ja suunnata kiväärinsä yhteistä vihollista, Israelia vastaan.
PYHÄ SOTA palestiinalaisten mukaan on puhjennut Hamasin ja Fatahin kannattajien syyttäessä toisiaan Allahin pilkkaamisesta. Hamas on liittänyt ”Palestiinan viralliseen” lippuun säkeen Koraanista: ”Ei ole muuta jumalaa kuin Allah”. Hamasin vihreä lippu sisältää jo tämän islamin uskontunnustuksen, shahada (La Ilaha Illa Allah), ja se on myös Saudi Arabian lipussa, kuten myös Talibanin hallituksen Afganistanin lipussa. Fatahin edustajat syyttävät Hamasia, että se tahallisesti häpäisee Palestiinan lippua, koska siinä ei ole uskonnollista sisältöä. ”Täten Hamas tekee tyhjäksi lipun historiallisen ja kansallisen luonteen”, sanoo Fatahin edustaja Jamal Nazal Juudeassa ja Samariassa.
TOISESSA YHTEYDESSÄ Fatah syyttää Hamasia, että sen edustajat ovat kironneet Allahia. Viimeksi PA:n pääministeri Ismail Hanhiyeh oli Fatahin mukaan tehnyt näin Gazan kaupungissa erää tapaamisen yhteydessä. Haniyeh on alkanut käyttää perinteistä arabiasua pyhiinvaellusmatkansa jälkeen Mekkaan. Hamasin edustajat ovat kiivaasti kiistäneet syytökset ja kertovat, että Fatahin edustaja kirosi Allahia erään TV-haastattelun aikana.
ISRAELISSA HUOMIOIDAAN tyydytyksellä YK:n Libanonin joukkojen päällikön vaihtuminen. Edellinen päällikkö ranskalainen kenraali Alain Pellegrini oli Israelin käsityksen mukaan kaukana tasapuolisuudesta.
Uusi päällikkö, italialainen kenraali Claudio Graziano, saa vastuulleen Libanonin yli 11 000 miehen vahvuiset UNIFIL joukot. Italialla on Libanonissa 2500 miestä, joille IDF:n edustajat antavat tunnustukset siitä, että ne ovat tasapuolisesti pyrkineet estämään Hizbullahin aseistautumisen ja palaamaan entisiin asemiinsa Libanonin eteläosassa. Graziano ottaa komennon vastaan helmikuun puolivälissä.
ISRAELIN ARABIMINISTERI Ghaleb Majadlen astuminen virkaansa on viivästynyt sekä pääministeri Olmertin ja puolustusministeri Peretzin välisistä hankauksista että selvittämättömistä ongelmista Labourin sisällä. Olmert pahoitti mielensä siitä, ettei Peretz ilmoittanut hänelle etukäteen päätöksestään Majadlen asettamisesta ehdolle ministeriksi eikä vastannut puhelinkontakti-pyyntöihin. Toinen ongelma nousi siitä, että Labourin jäsen Shakeet Shanan, druusi, ilmoittaa Peretzin luvanneen hänelle, että kuka hyvänsä Labourin kansanedustaja, joka valitaan hallitukseen, joutuu luopumaan kansanedustajan paikaltaan. Shanan on ensimmäisenä listalla nousta Knessetiin, jos Majadle luopuu, mitä hän ei ole suostunut tekemään.
Peretz sanoo, ettei hän muista antaneensa sellaista lupausta, mutta haluaa sovitella miesten välillä.
Majadlen sopivuudesta ministerin virkaan ovat esittäneet epäilyjä hänen kanssaan työskennelleet. Majadle toimii puheenjohtajana Knessetin ympäristö- ja sisäasiain komiteassa, jonka johtamisessa on havaittu puutteita. Toinen syytös koskee Majadlen kiivasta vastustusta homo-paraatin järjestämiseksi Jerusalemissa, mitä jotkut äärivasemmiston edustajat pitävät edustamalleen ideologialle vieraana.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Ephraim Sneh tunnustaa äskettäin pitämässään puheessa, että viiteen elinkautiseen osallisuudesta viiden israelilaisen murhaan tuomittu entinen Fatah Tanzimin johtajan Marwan Barghoutin vapauttamista vankilasta joudutaan harkitsemaan. Sneh katsoo, että radikaalien palestiinalaisten johtajien vastapainoksi on etsittävä maltillisia palestiinalaisjohtajia. Hän tunnustaa, että asiaan liittyy lain-opillisia ongelmia, jotka täytyy ensin ratkaista, mutta häntä tarvitaan, koska hän on suosituin palestiinalaisten johtaja. Jos viiteen elinkautiseen tuomittu Barghouti on maltillinen, millaisia lienevät Fatahin ei-maltilliset?
TEMPPELIVUORELLE JOHTAVA SILTA, joka alkaisi arkeologisen puutarhan tienoilta ja nousisi loivasti pitkin länsisivua Mughrabi-portille, on herättänyt alueen arkeologien kiivaan vastustuksen. Nykyinen kivestä rakennettu ramppi naisten pihan vieressä havaittiin vaaralliseksi ja poistettiin, ja sen tilalle rakennettiin puinen väliaikainen porras. Kaupungin suunnittelukomitea ja Länsimuurin rabbi ovat hyväksyneet esitetyn uuden kahdeksan pylvään varaan rakennettavan sillan. Alueen ”pelastuskaivaukset” ovat alkaneet ensimmäisen kolmen pylvään paikalla.
Sillan rakentamista vastustavat pitävät sitä alueen antiikkiluonteen tuhoamisena ja rikoksena yhtä maailman huomatuinta arkeologista rakennelmaa vastaan. 30 Israelin johtavaa arkeologia ovat esittäneet vastalauseensa suunnitelmaa vastaan. (JP 15.01.07 Etgar Lefkovits)
ROOMALAISTEN PAHIN ESTE Jerusalemin valloituksessa on viimeisten tutkimusten mukaan ollut juutalaisen korttelin puolella jyrkkä kallioseinämä Temppelivuorelle noustessa. Vuoden kestäneitten kaivausten perusteella on voitu havaita, miksi Jerusalemin valloitus kesti kuukauden Temppelin hävittämisen jälkeen yhdeksäs Av-kuuta seuraavan kuukauden kymmenenteen päivään.
Kaivauksissa on paljastettu läntinen osa Länsimuurin tasannetta, johon kuuluu pylväskäytävä Itäinen Cardo, joka rakennettiin roomalais-bysanttilaisella ajalla. Kaivauksissa on paljastettu osa alempaa vesijohtoa, joka toi vettä Salomonin lammikolta Temppelivuorelle sekä pahoin tuhoutunut, kallioon louhittu ja rapattu juutalainen rituaaliallas (mikve) toisen Temppelin ajalta. Ensimmäisen kerran on avattu koko Itäisen Cardon leveys, 11 metriä. Katu oli peitetty roomalaiseen tapaan suurilla kivilaatoilla, ilmeisesti vaunujen lipsumisen estämiseksi diagonaalisesti. Kadun alle oli rakennettu viemäröintijärjestelmä. Katu alkoi Damaskos-portilta, kulki läpi Tyropoeon laakson. Alueelle keskiajalla rakennetut kaupat ja rakennukset olivat olemassa Ottomanin aikakaudella ja olivat osa Mughrabi-korttelia vuoteen 1967. Alueen yläpuolelle rakennetaan uusi Länsimuurin perinnekeskus tulee sisältämään opintokeskuksen, videokonferenssihallin, VIP-tilat ja poliisiaseman. (JP 15.01.07 Etgar Lefkovits)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021