Posts

Showing posts from March 21, 2010
PERJANTAI 26.03.10

1. USA:N PRESIDENTTI Barck Obama vaatii, että Israelin tulee antaa vastauksensa hänen vaatimuksiinsa rauhankeskustelujen aloittamiseksi lauantaina. Hänellä on kiire saada Netanyahun allekirjoittama lupaus myönnytyksistä, rakennuskiellosta Jerusalemissa ja sen jatkamisesta Juudeassa ja Samariassa syyskuun jälkeen, sekä satojen terroristien vapauttamisesta vankiloista, koska arabiliiton kokous alkaa lauantaina, jossa on tarkoitus käsitellä asiaa. Tarkkaan ei tiedetä, mitä kaikkea Obama vaatii, koska hänen asiamiehensä eivät suostu kertomaan niistä. Arabiliitto antoi jo edellisessä ulkoministerien kokouksessa hyväksymisensä PA:n esitykselle aloittaa epäsuorat keskustelut Israelin kanssa, mutta koska PA ei ole hyväksynyt Israelin antamia vakuutuksia ja koska Abbas on lisännyt vaatimuksiaan, uusi käsittely lienee katsottu tarpeelliseksi. Arabiliitto antoi silloin keskusteluille aikaa neljä kuukautta, jonka jälkeen se päättäisi uudelleen, onko keskusteluja syytä ja…
TORSTAI 25.03.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloittanee kotimatkansa tänään jouduttuaan toteamaan, että kahden päivän aikana käydyt intensiiviset neuvottelut Obaman kanssa sekä Israelin ja USA:n asettamien neuvottelutiimien välillä eivät pystyneet ratkomaan maitten johtajien välille nousseita erimielisyyksiä. Obaman tiimiä johti Dennis Ross, joka sukkuloi neuvottelijoitten ja Valkoisen Talon välillä. Myös Mitchell oli mukana kuvioissa.
LOPULTA molemmat osapuolet pystyivät sopimaan vaan siitä, että ovat eri mieltä joissakin asioissa ja joissakin asenteet ovat lähempänä toisiaan. Yhteistä julkilausumaa ei kuitenkaan saatu syntymään, jossa olisi selkeästi ilmoitettu Israelin ja PA:n välisten epäsuorien keskustelujen perusteet. Keskusteluja on kuitenkin tarkoitus jatkaa pessahin jälkeen.

NETANYAHU ja Barak pyrkivät keskiviikkona Israelin lähetystössä yhdessä Israelin USA:n lähettilään Mike Orenin ja pääavustajien kesken löytämään viisasten kiveä kiperään tilanteeseen, ja …
KESKIVIIKKO 24.03.10

1. ”HALUAN PALAUTTAA keskusteluihin Jerusalemin roolin sellaisena, kuin se oli 2000 – 3000 vuotta sitten, kun se oli maailman keskus, jossa moderni sivilisaatio sai alkunsa; päämäärä turisteille, pyhiinvaeltajille kaikista uskonnoista, Jerusalemilla on potentiaali tähän kaikkeen”, julisti Jerusalemin nuorekas pormestari Nir Barkat puheessaan arvotetussa lontoolaisessa älykeskuksessa (Think Tank) Chatham House tilaisuudessa maanantaina.

BARKAT JATKOI todeten, että ”haasteena on avata Jerusalem maailman edistymiseksi, avata sen talous ja laajentaa uskonnon vapautta”. Hän totesi, että ”tämän päivän turistien määrä kaksi miljoonaa vuosittain Israelin pääkaupungissa voidaan nostaa kymmeneen miljoonaan seuraavan vuosikymmenen aikana, mikä toisi 140 000 uutta työpaikkaa Jerusalemin asukkaitten hyödyksi”.

BARKAT selitti, että kun ihmiset käsittävät sen kehittävän taloutta, he tulevat mukaan. Porkkanat (aloitteet) ja talous on paras tapa korottaa Jerusalemin kaupu…
TIISTAI 23.03.10

1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton kertoi AIPAC:n tilaisuuteen tulleelle 7 500 kuulijalle, ettei tasapainotila Israelin ja PA:n välisissä suhteissa ole kestävä.
Clinton otettiin kohteliaan myönteisillä kätten taputuksilla vastaan tilaisuuteen ja hänen puheensa aikana se toistui useita kertoja, joskin vaisusti. Joku jopa buuasi jotain vastaan.
Clinton puolusti Obaman hallituksen kritiikkiä rakentamista vastaan Jerusalemin itäosissa.

”Se johtui antautumisestamme tähän päämäärään – kaksi valtiota kahdelle kansalle, turvallisina ja rauhassa – mikä johti uuden rakennuskohteen tuomitsemiseen Itä Jerusalemissa,” hän kertoi. ”Ei se johtunut loukatusta ylpeydestä. Eikä se ole ennakkopäätös Jerusalemin lopullisesta asemasta, se kuuluu neuvoteltaviin asioihin".
CLINTON selitti, että ”kritiikin tarkoituksena oli saada neuvottelut alkamaan, luoda luottamusta ja turvata sitä – ja jatkaen niitä, kunnes homma on hoidettu”.
Hän analysoi tilannetta edelleen todeten, ett…
MAANANTAI 22.03.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti eilen illalla matkansa Yhdysvaltoihin vaimonsa Sarahin, puolustusministeri Ehud Barakin ja tavanomaisen matkaseurueensa kanssa. Hän puhuu AIPAC:in (American Israel Public Affairs Committee) kokouksessa, jossa hänen odotetaan paljastavan lähi päivien ja viikkojen strategiaansa polulla, joka on polku-miinoja täynnä.
NETANYAHU ei kertonut julkisuudessa, mitä hän kirjoitti Obamalle lähettämässään kirjeessä, mutta hän vakuuttaa asenteensa Jerusalemin kysymyksessä olevan muuttumaton.

VARAPÄÄMINISTERI Silvan Shalom evästi häntä pysymään lujana eikä antautumaan kuiskuttelijoitten ja uhkailijoitten vietäväksi. Hän sai tukea 70 kansanedustajan kirjelmästä, jossa he myöskin kehottivat Netanyahua pysymään lujana.
Vaikka Netanyahu on toistanut muuttumatonta kantaansa Jerusalemin suhteen, hän vihjailee voivansa myöntyä Obaman vaatimuksiin, että epäsuorissa keskusteluissa voidaan käsitellä myös lopullisen tilanteen kysymyksiä, kute…
SUNNUNTAI 21.03.10

1. ”MAAILMA on tuominnut Israelin setlementtisuunnitelmat Itä Jerusalemissa.
Tehdäänpäs asia aivan selväksi: Kaikki setlementtitoiminta on laitonta kaikkialla miehitetyllä alueella, ja se täytyy lopettaa”, uhosi YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon tehtyään pienen kierto-käynnin Länsi rannalla ja tutkiessaan maastoa näköalapaikalta lähellä Ramallahia yhdessä PA:n pääministerin Salaam Fayadin kanssa, joka antoi pääsihteerille tämän tarvitsemat taustatiedot. Sieltä Moon (lieneekö sukua moonilaisille?) pystyi erottamaan 11 000 asukkaan Givat Zeevin ja Jerusalemin pohjoisia lähiöitä.

TUNTUU jotenkin käsittämättömältä, miksi Israelin hallitus ei aseta tarpeeksi luotettavan ja asiantuntevan työryhmän tutkimaan Juudean, Samarian ja Gazan oikeudellista asemaa perusteellisesti ja täysin tyhjentävästi. Siitä on joitakin erillisiä kirjoituksia, joissa viitataan Balfourin asiakirjaan, jolla Englanti sitoutui muodostamaan juutalaisille kotimaan silloiseen Palestiinaan sen ollessa vielä …