Friday, March 26, 2010

PERJANTAI 26.03.10

1. USA:N PRESIDENTTI Barck Obama vaatii, että Israelin tulee antaa vastauksensa hänen vaatimuksiinsa rauhankeskustelujen aloittamiseksi lauantaina. Hänellä on kiire saada Netanyahun allekirjoittama lupaus myönnytyksistä, rakennuskiellosta Jerusalemissa ja sen jatkamisesta Juudeassa ja Samariassa syyskuun jälkeen, sekä satojen terroristien vapauttamisesta vankiloista, koska arabiliiton kokous alkaa lauantaina, jossa on tarkoitus käsitellä asiaa. Tarkkaan ei tiedetä, mitä kaikkea Obama vaatii, koska hänen asiamiehensä eivät suostu kertomaan niistä. Arabiliitto antoi jo edellisessä ulkoministerien kokouksessa hyväksymisensä PA:n esitykselle aloittaa epäsuorat keskustelut Israelin kanssa, mutta koska PA ei ole hyväksynyt Israelin antamia vakuutuksia ja koska Abbas on lisännyt vaatimuksiaan, uusi käsittely lienee katsottu tarpeelliseksi. Arabiliitto antoi silloin keskusteluille aikaa neljä kuukautta, jonka jälkeen se päättäisi uudelleen, onko keskusteluja syytä jatkaa.

OBAMAN TAVASTA kohdella Netanyahua Washingtonin keskustelujen aikana valkoisessa Talossa tihkuu vähitellen tarkempia tietoja. Tarkkailijat olivat huomioineet, että Netanyahu oli ennen keskusteluja ja niiden aikana hyvin hermostunut ja jännittynyt. Joku voisi päätellä hänen ilmeistään, että vastuun paino oli lähes ylivoimainen hänen henkiselle kapasiteetilleen, jossa oli havaittavissa sisäistä pelkoa. Tämä oli hyvin huono varustus käydä keskusteluihin päättäväisen ja itsevarman henkilön kanssa, minkä Obama näki ja käytti sitä hyväkseen.

ENSIMMÄISEN tapaamisen jälkeen Obama kehotti Netanyahua kokoamaan avustajansa ja löydettyään uutta näytettävää hänelle kutsua hänet uudelleen keskusteluun iltamyöhällä. Tämä muistuttaa koulun opettajan kehotusta kotitehtävänsä unohtaneelle koululaiselle jäädä tuntien jälkeen kouluun täydentämään tehtäväänsä. Ja kuten opettaja voi hylätä uudenkin tehtävän, Obama ilmoitti keskusteltuaan uudelleen 35 minuutin ajan Netanyahun kanssa kahdestaan, ettei täydennetty tehtävä vieläkään tyydyttänyt häntä.
Obama kehotti Israelin neuvottelijoita jäämään Valkoiseen Taloon työstämään esitystä uudelleen yötä myöten, mutta he katsoivat olevan turvallisempaa siirtyä Israelin lähetystöön, jossa he voisivat olla poissa Obaman todennäköisiltä salakuuntelijoilta. Tämäkin osoittaa omalta osaltaan, miten syvä epäluottamus heidän välillään on. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=171846

OBAMAN tavasta kohdella Israelin pääministeriä kuin kehitysmaan diktaattoria ja hänen tarkoituksellisesta tavastaan nöyryyttää Netanyahua kertoo se, ettei hän suostunut esiintymään kuvattavana yhdessä hänen kanssaan, mikä on ennen kuulumatonta. Hän on auliisti esiintynyt monien johtajien kanssa, joita maailmassa vieroksutaan tai joiden tiedetään kuuluvan vihollisleiriin, kuten alla oleva videoesitys ja sen teksti osoittavat.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159174.html

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu siirsi 7-hengen sisäkabinettinsa kokouksen tälle päivälle voidakseen nukkua – jos se olisi mahdollista – hermoja rassaavan Washingtonin matkansa jälkeen ja voidakseen koota ajatuksiaan, koska hänellä on uusi kamppailu hallituksensa sisällä siitä, mitä tuli luvattua, mihin voidaan suostua ja mitä hylätään oli Obamaa tai ei.
Yossi Verter kertoo haaretzin web-sivulla, että edellisillä pääministereillä oli tapana kertoa USA:n presidentille vaikeudestaan hallituskumppaniensa kanssa, ja se yleensä toimi, mutta Obaman suhteen vanha koettu konsti ei purrut ollenkaan. Verter lainaa yhden ministerin luonnehdintaa Netanyahun kokemuksistaan Obaman kanssa: ”Hän ei vain iskenyt puukon hänen selkäänsä vaan liikutteli sitä haavassa ja silminnähden nautti siitä.”

LIKUDIN tärkeä nimeämätön jäsen kutsui Netanyhaun kokemusta ”shokkikäsittelyksi”. Verter toteaa, että sisäkabinetti tuskin pystyy tekemään päätöstä asiassa huomiseen mennessä, ja ministerit joka tapauksessa tarvitsevat pääsiäisajan voidakseen kunnolla tutkia Obaman vaatimuksia ja luodakseen oman käsityksensä seuraavista askeleista. Jos tieto Obaman vaatimuksesta sitovasta dokumentista lauantaiksi pitää paikkansa eikä Israel pysty antamaan tyydyttävää vastausta siihen mennessä, on odotettavissa Israelin ja USA:n välisten suhteitten uudesta putoamisesta entistä syvempään kuiluun.
Se voi jopa johtaa Obaman antamaan henkilökohtaiseen vakuutukseen asiassa oman suunnitelmansa mukaan, josta hän vihjaili jo aiemmin, sivuuttaen Israelin kokonaan.
Mistä löytyisi se ”Salomo, joka osaisi antaa toimivat ohjeet tämän maan, jota kaksi kansaa omii, jakamiseksi oikeudenmukaisesti?” Salomon tapauksessa lapsi säilyi kokonaisena.

VERTER spekuloi, että Netanyahulla on hyllyvä suo edessään pääsiäispyhien ajaksi. Hänen tulee päättää, pystyykö hän jatkamaan hallituksensa kanssa nykyisellä kokoonpanollaan vai onko syytä etsiä muita teitä. Kadima-puolueen houkutteleminen hallitukseen on yhä enemmän kuvioissa, mutta sen itsetuntonsa haavoittanut puheenjohtaja tulee esittämään omat vaateensa, joihin voi kuulua pääministerin pallin vuorotteleminen Peresin ja Shamirin tapaan. Tämä voisi edellyttää Shasin ja Israel Beiteinun jättämistä sivuun, mikä jättäisi hallitukselle 61 kansanedustajaa, ellei NU suostu tulemaan mukaan. Mutta Labour-puolue uhkaa, että se eroaa hallituksesta viimeistään syyskuussa, jolloin moratorium päättyy Juudeassa ja Samariassa. Viimeisenä mahdollisuutena on ennenaikaiset vaalit.
Verter vihjaa, että NU:n ottaminen hallitukseen ja suhteitten huononeminen USA:n kanssa voi sysätä Israelin uudenlaiseen ”pahan akseliin” USA:n silmissä, joka on outo rinnastus.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159301.html

3. USA:N kongressin jäsen Nita Lowey, joka johtaa komiteaa, jonka tehtäviin kuuluu avustusten jakaminen sekä Israelille että PA:lle, vakuuttaa, ettei Netanyahun ja Obaman välinen kriisi vaikuta USA:n kymmenen vuoden ajaksi lupaamien vuosittaisten avustusten suorittamiseen tälle vuodelle, joka on n. 3 miljardia USD. Suurin osa tästä on käytettävä ostoihin Yhdysvalloista, ja niistä suurin osa menee aseostoihin. ”Kongressissa on voimakas Israelin kannatus, eikä se muutu,” hän vakuuttaa. Hän kannattaa myös Israelin laadullista aseylivoimaa arabimaihin nähden ja muilla sotilaallisilla yhteistyön alueilla.

”SOTILAALLINEN yhteistoiminta, yhteistyö tiedustelun alueella, keskittyminen Iraniin, on vankka ja voimistuu vuosi vuodelta,” vakuuttaa Lowey, joka on jäsen myös Valkoisen Talon tiedustelu- ja kotimaan turvallisuuskomiteassa. New Yorkista kotoisin oleva kongressin jäsen tunnusti, että maitten välisissä suhteissa on ylä- ja alamäkiä, mutta eteenpäin mennään.
Hän sanoi ymmärtävänsä israelilaisten erilaisen suhtautumisen Jerusalemiin ja Länsirantaan. Hän sanoi useimpien hyväksyvän sen, että Jerusalem kuuluu lopullisen tilanteen keskusteluihin, ja tässä Netanyahulla on kongressin tuli, hän vakuutti.

OSOITUKSENA kongressin vakaasta tuesta Israelille on yli puolen kongressin alahuoneen jäsenen allekirjoittama kirje Hillary Clintonille, jossa vakuutetaan heidän tukeaan Israelin ja USA:n välisille suhteille, ja jossa kehotetaan molempia osapuolia ratkomaan erimielisyytensä ilman kiihkeää retoriikkaa. Lowey sanoi ymmärtävänsä Netanyahun äänekkään vakuutuksen Jerusalemista, ettei se ole ”setlementti” vaan Israelin pääkaupunki lisäten, että on huomioitava audienssi, jolle puhe pidetään. ”Miten hän voisi edetä minkä tahansa keskustelun lopputuloksiin keskellä neuvotteluja?” viitaten Netanyahun puheeseen AIPAC:n konferenssissa, jota israelilaiset, palestiinalaiset ja arabit kuuntelivat. Lowey sanoi, että heille amerikkalaisina Netanyahu teki pesäeroa näihin päätöksiin ja hän nöyrästi ilmaisi toivonsa voida valvoa prosessia ja päättäväisyytensä muuttaa sitä.

ESIMERKKINÄ hän kertoi käynnistään Saudi Arabiassa, jossa kuningas Abdullah ilmaisi epäilyksensä sanktioihin Irania vastaan ja toivoi, että käytettäisiin toisia keinoja. Hän myös kehotti arabijohtajia tukemaan Abbasia ja Fayadia, joilta puuttuu poliittista voimaa tehdä sopimuksia Israelin kanssa. Hän sanoi olevan tärkeää tukea PA:n pääministeri Fayadia, joka rakentaa palestiinalaisten instituutteja ja turvallisuusjärjestelmää. Hän sanoi, että hänen johtamansa komitea antaa 400 miljoonaa USD PA:lle ja 150 miljoonaa USD kenraali Keith Daytonin johtamalle PA:n poliisien koulutusohjelmalle tänä vuonna. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- UNHRC päätti kokouksessaan asettaa pysyvän komitean valvomaan Goldstonen raportin suositusten toteutumista. (JP)
- Shasin puheenjohtaja sisäministeri Eli Yishai syytti Yhdysvaltoja tekopyhyydestä antaessaan Abu Mazenille anteeksi tämän kieltäytymisen tulla rauhankeskusteluihin. Hän sanoi olevansa ylpeä voidessaan toimia Jerusalemin puolustajana rakentamalla asuntoja tuhansille. (JP)
- Pääministeri vakuuttaa, ettei Obama vaadi hallituskumppaneitten tiputtamista hänen hallituksestaan. Likudin jäsen Danny Danon vertasi Obamaa Egyptin faraoon, joka on juutalaisten vastustaja pessah-kertomuksessa. ”Juutalaisten valmistautuessa ympäri maailmaa juhlimaan pessahia – vapauden juhlaa – presidentti Obaman vastaavanlainen ja loukkaava käytös muistuttaa meitä, miten Egyptin farao kohteli meitä. Presidentti Obaman tulee ymmärtää, että me olemme itsenäinen valtio emmekä kumarra vieraita hallitsijoita.” (JP)
- Ulkoministeriö arvioi, voiko se antaa vakuutuksen Englannille, ettei se tulevaisuudessa käytä väärin englantilaisia passeja. Sellaisen vakuutuksen antamiseen tarvitaan maan korkein instanssi, ei vain ulkoministeriö.(JP)
- Israelin journalistien kutsumat virkaveljet ja –sisaret Länsirannalta ja Gazasta tutustuivat eilen Tel Avivin nähtävyyksiin. (JP)
- Pääministerin edustaja Nir Hefez sanoo, että Netanyahu on löytänyt yhteisymmärryksen USA:n kanssa pääkysymyksissä, mutta yksityiskohtia on vielä hiottava. Toinen edustaja Marc Regev sanoi, että Hefez tarkoitti Netanyhaun suostuneen määrättyihin myönnytyksiin, mutta USA:n kanta on vielä auki. Rakennuskielto jatkuu nykyisellään, siinä todetaan.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159302.html
- Obama vaatii, että Israel luovuttaa Abu Dish lähiön Jerusalemista PA:lle sekä muita ns. C-alueita, joilla Israelilla on täysi turvallisuus- ja siviilivastuu. Lisäksi Obama vaati Abbasin esittämän 2000 terroristin vapauttamista. Tilanne alkaa muistuttaa sitä, mikä se oli ennen ensimmäistä intifadaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3868404,00.html
- PA esittää Israelille, että se saisi luvan rakentaa mahtavan turistikeskuksen Kuolleenmeren pohjoispäähän arabien 1.4 miljardilla USD, ja lisäksi uuden kaupungin rakentamiseksi Jerikon eteläpuolelle 700 miljoonalla USD.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136734
- Algeriassa kadonnut israelilainen on luultavasti joutunut al-Qaidan käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136737
- Kesäaika alkoi viime yönä.

Thursday, March 25, 2010

TORSTAI 25.03.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloittanee kotimatkansa tänään jouduttuaan toteamaan, että kahden päivän aikana käydyt intensiiviset neuvottelut Obaman kanssa sekä Israelin ja USA:n asettamien neuvottelutiimien välillä eivät pystyneet ratkomaan maitten johtajien välille nousseita erimielisyyksiä. Obaman tiimiä johti Dennis Ross, joka sukkuloi neuvottelijoitten ja Valkoisen Talon välillä. Myös Mitchell oli mukana kuvioissa.
LOPULTA molemmat osapuolet pystyivät sopimaan vaan siitä, että ovat eri mieltä joissakin asioissa ja joissakin asenteet ovat lähempänä toisiaan. Yhteistä julkilausumaa ei kuitenkaan saatu syntymään, jossa olisi selkeästi ilmoitettu Israelin ja PA:n välisten epäsuorien keskustelujen perusteet. Keskusteluja on kuitenkin tarkoitus jatkaa pessahin jälkeen.

NETANYAHU ja Barak pyrkivät keskiviikkona Israelin lähetystössä yhdessä Israelin USA:n lähettilään Mike Orenin ja pääavustajien kesken löytämään viisasten kiveä kiperään tilanteeseen, ja keskusteluihin liitettiin iltapäivällä myös Obaman Lähi Idän lähettiläs George Mitchell. Keskustelujen tuloksena syntynyt raakakopio on JP:n kolumnistien H L Kriegerin ja H Keinonin tietojen mukaan niin ”pitkälle ulottuva, että se on hyväksytettävä Netanyhun muodostamassa kuuden avainministerin komiteassa, ns. turvallisuuskabinetissa”.
JP:n kolumnistit arvioivat, että raakakopio sisältää Israelilta vaadittavat myönnytykset PA:lle ”luottamuksen kasvattamiseksi” sekä suostumus käsitellä avainkysymyksiä kuten ”setlementit”, Jerusalem, pakolaiset ja turvallisuus epäsuorissa keskusteluissa.
Kolumnistit arvioivat edelleen, että USA antaa tämän dokumentin sekä PA:lle että ensi viikon vaihteessa Libyassa kokoontuvalle arabiliiton konferenssille. Siinä Israel sitoutuu kirjallisesti noudattamaan antamiaan sitoumuksia

PÄÄMINISTERIN avustaja selitti, että Netanyahu pyrki muodostamaan positiivisen ilmapiirin Obaman kanssa ennen kotimatkaansa, mutta sen muodostamiseksi tarvitaan molempia. Obama näyttää nyt asettaneen koko arvovaltansa tämän kysymyksen ratkaisemiseksi siten, että rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä voidaan aloittaa. Tämän ”jalon päämäärän” taustalla luuraa kuitenkin se musta mörkö, jonka mukaan Obaman hallitus määrittelee etukäteen ”rauhankeskustelujen” asialistan ja varsin pitkälle sopimukset, joihin tulee päätyä. Vaikka Obaman hallituksen edustaja Robert Gibbs ei antanut medialla juuri mitään yksityiskohtia keskustelujen ilmapiiristä eikä edes niissä käsitellyistä asioista, tarkkailijat – kuten myös JP:n toimittajat – epäilevät Netanyahun ja Obaman keskustelujen päättyneen pahaan soraääneen, eli ne epäonnistuivat surkeasti.

USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner selitti, että USA odottaa selvityksiä sekä Bidenin Israelin vierailun yhteydessä julkistetun 1600 asuntoyksikön rakentamisesta kuten myös eilen julkisuuteen tulleista 20 asunnon rakentamisesta Sheikh Jarran lähiöön. Lisäksi aiemmin hyväksyttyjen 200 asunnon rakennussuunnitelma samaan lähiöön Moskovitzin omistamalle maalle on vedetty mukaan selvitettävien kysymysten pariin. Obaman hallitus lähtee siitä, että Israelin tulee keskeyttää kaikki rakennustoimet Jerusalemin itäosissa, myös uusissa lähiöissä.
USA:n hallitus ei enää neuvottele Israelin kanssa; se sanelee ehdot, jotka Israelin tulee muotoilla sopivaan asuun, mikä dokumentti sitoo sitten Israelin kädet tulevissa ”rauhan-keskusteluissa”. Kysymys ei ole kahden läheisen liittolaisen välisistä sopimuksista vaan hallitsevan osapuolen sanelusta heikommalle omien intressiensä toteuttamiseksi.
Israelin selityksiä, että päätösprosessi rakennussuunnitelmista oli aloitettu jo kauan sitten eikä niissä siten ollut kysymys uusista kohteista, ei huomioitu ollenkaan.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171738

2. NETANYAHUN ja Obaman välisiä keskusteluja tarkastelee myös Debkafile omassa artikkelissaan. Tällä uutistoimistolla on omia tietolähteitään ja kanaviaan, joitten kautta se usein julkistaa tietoja, jotka eksyvät muille uutiskanaville vasta seuraavana päivänä.
Debkafile toteaa aluksi, että USA antoi uhkavaatimuksen – joskaan ei tässä muodossa – että ellei Israelin pääministeri anna sitovaa lupausta keskeyttää kaikki rakentaminen alueilla, mitä PA vaatii, USA tulee syyttämään Israelia epäsuorien keskustelujen epäonnistumisesta PA:n ja Israelin välillä, ja lupauksen tulee koskea myös Jerusalemin uusia lähiöitä, jotka Israel on rakentanut 1967 sodan aikana Jerusalemissa vapauttamilleen alueille.

DEBKAFILE toteaa edelleen, että USA:n ultimaatumiin sisältyy lupaus Obaman hallituksen laatimasta suunnitelmasta, jolla Israelin ja PA:n välinen konflikti ratkaistaan lopullisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että USA tulee määrittelemään rauhankeskusteluissa käsiteltävät asiat ja varsin pitkälle muotoilemaan tavoitteet, joita USA vaatii. Debkafile käyttää rajua terminologiaa selittäessään, miten ”USA:n hallituksen ennalta määrittelemät tavoitteet pakottavat Israelin neuvottelupöytään käsiraudoissa kohdatakseen arabiosapuolen, joka ei suostu vähempään kuin Washingtonin ennalta esittämiin vaatimuksiin Israelille”.
Tällainen sanelupolitiikka tulisi – Israelin vahingoksi - lopettamaan Israelin ja USA:n väliset keskustelut sellaisina, kuin niitä on totuttu käymään kahden läheisen liittolaismaan välillä, toteaa Debkafile.

DEBKAFILE lainaa lopuksi Washington Postin artikkelia, joka asettaa keskustelujen epäonnistumisen täysin Obaman syyksi, joka kohteli Netanyahua kuin jonkin kolmannen maailman diktaattoria, jota tarvitaan strategisista syistä, mutta joka pidetään epäilyttävästi käsivarren päässä itsestään. ”Obama aloitti riidan asiassa, jonka periaatteessa kaikki israelilaiset ovat hyväksyneet ja jo ennen kuin vakavia keskusteluja on edes aloitettu”, kirjoittaa Washington Post. Lehti toteaa, että ”uudelle hallitukselle voidaan antaa anteeksi tehtyään saman virheen vuosi sitten, mutta tehdessään saman virheen uudelleen, Obama ei enää vaikuta lapselliselta, vaan ideologiselta – ja voittoisalta”. http://www.debka.com/article/8675/

3. YK:N ihmisoikeuksien neuvoston websivulla julkaistiin ei-hallituksen tukeman (NGO) järjestön laatima julkilausuman muotoon kirjoitettu artikkeli, jossa Israelia syytetään sisäelinten korjaamisesta (harvest) palestiinalaisilta.
KYSYMYKSESSÄ oleva NGO-järjestö on nimeltään ”Kansainvälinen Järjestö Kaikenlaisen Rotuerottelun Eliminoimiseksi” (EAFORD) .

ARTIKKELISSA syytetään Israelia ”etnisestä puhdistamisesta ja massamurhista”, ennen kuin artikkeli siirtyy käsittelemään aihetta, jota se kutsuu otsikolla ”kuolleet, siepatut ja surmatut palestiinalaiset”. ”Heidän (palestiinalaisten) sisäelimensä, kuten media raportoi, voivat muodostua äärettömän tuottoisaksi laittoman kaupan kautta maailman markkinoilla”. Artikkelissa todetaan edelleen: ”Israelin lääkärit, rabbit ja armeija voivat olla mukana siinä”.
Siinä kerrotaan, että lääkärien poistettua kaupallisesti edulliset elimet kuolleilta sotilaat hautaavat ruumiit hautoihin, joissa on vain juokseva numero ilman nimeä, tai varastoi ne sinetöityihin arkkuihin, jotka luovutetaan omaisille haudattaviksi armeijan valvonnassa.

EAFORDin artikkelissa kehotetaan boikotoimaan Israelin lääkäreitä ja lääkintäkeskuksia, sekä ehdotetaan Ban ki-Moonin raportoivan asiasta YK:n turvallisuusneuvostolle ja edelleen lähetettäväksi kansainväliselle tuomioistuimelle syytöstoimia varten.
EAFORDin laatima artikkeli löytyy UNHRC:n web-sivulta osiossa: Dokumentit, jotka esitettiin neuvoston 13. kokouksessa Genevessä tämän vuoden maaliskuussa.
Asiaan kiinnitti huomionsa ensiksi UN Watch Genevessä, joka keskiviikkona lähetti vastalauseen siitä YK:n korkealle ihmisoikeuksien komissaarille ja neuvoston presidentille.
NEUVOSTO ja komissaarin toimisto julkisti artikkelin ”vahingossa” neuvoston virallisena dokumenttina, kirjoittaa UN Watch toimitusjohtaja Hillel Neuer. Hän vaati, että YK :n neuvosto ja komissaari välittömästi lopettavat tämän rasistisen, vihattavan ja kiihottavan tekstin levittämisen lähettiläille ja muille UNHRC:n jäsenille.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=171732

4. USA oli ainoa valtio, joka vastusti UNHRC:n kokouksessa keskiviikkona äänestettyjä päätöslauselmia vastaan, joissa Israel taas kerran tuomittiin kestämättömin perustein. USA:n lähettiläs Eileen Chamberlain Donahoe oli ainoa, joka vastusti esitystä Palestiinan oikeudesta itsemääräämisoikeuteen. ”Olemme syvästi huolestuneita, että meille taas kerran esitetään liuta päätöslauselmia, jotka ovat niin täynnä kiistanalaisia elementtejä ja yksipuolisia viittauksia, etteivät ne mitenkään valota eivätkä tarjoa mitään parannusta alueen ongelmiin, Donahoe kertoi. ”Neuvostoa käytetään aivan liian usein perustana, jossa Israel vedetään esiin. Tämä heikentää neuvoston arvovaltaa”, hän selitti.

DONAHOE vaati, että Neuvosto lopettaa hyvin poliittisesti latautuneitten ja yhteen maahan kohdistettujen päätöslauselmien tehtailemisen. Hän esitti mielipiteensä puheessa, jonka hän piti neuvoston 47 jäsenelle ennen äänestyksiä. Hän sanoi kannattavansa kahden valtion periaatetta, vaikka hän vastustikin neuvoston päätöslauselmaa.
PA:n edustaja Ibrahim Khraissi sanoi, ettei hän näe mitään eroa kahden valtion periaatteen ja palestiinalaisten itsehallinnon välillä. ”Palestiinalaiset elävät nyt julman ja verisen miehityksen alaisina” hän luonnehti tilannetta.
Toinen päätöslauselma, jonka neuvosto hyväksyi keskiviikkona, se antoi julkilausuman koskien ”miehitettyä Syyrian Golania”, sekä kaksi päätöslauselmaa siitä,, miten Israel kohtelee palestiinalaisia Länsirannalla ja Jerusalemissa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171739

5. UUTISOTSIKOITA
- Kansallinen tutkimuskomitea toteaa, että maata uhkaa paha veden laadun kriisi, joka johtuu pohjaveden saastumisesta. (JP)
- Israel pelkää, että muut maat seuraavat Englannin esimerkkiä ja karkottavat Israelin lähettejä maistaan. (JP)
- IDF tiukentaa ohjesääntöjään operoidessaan Länsirannalla. Kahta Givati prikaatin sotilasta syytetään lapsen käyttämisestä inhimillisenä kilpeä Gazan operaatio cast lead aikana. (JP)
- Poliisi kertoi keskiviikkona paljastaneensa rikollisliigan Sakhnissa, joka varasteli sotilaitten aseita. (JP)
- Hamas valmistelee ”yhteistyökumppanien” teloituksia Gazassa. Mahmoud Zahar arvosteli jyrkin sanoin niitä, jotka ampuivat raketteja Israeliin ilman Hamasin lupaa. (JP)
- PA peruutti päätöksensä kristillisen TV-aseman lähetysten lopettamisesta.(JP)
- Muutamat kansanedustajat vierailivat Temppelivuoren lähettyvillä viitaten oikeuteensa liikkua Jerusalemin alueella missä haluavat. Poliisi esti heidän pääsynsä lähelle Temppelivuorta. (JP)
- Korkein oikeus katsoo, ettei muslimivangeilla ole oikeutta tuoreen leivän saantiin juutalaisten pessahin aikana. (JP)
- Arabien TV-asemat välittävät Turkissa aluksi julkistettuja räikeän Israelin vastaisia elokuvia. (JP)
- Englannin ulkoministeriö julkisti matkustusvaroituksen Israeliin. (JP)
- Tel Avivin yliopisto sai ensimmäisen arabiprofessorin. Fadia Nasser-Abu Alhia sanoo tapahtumaa todelliseksi läpimurroksi. (haaretz)
- Israelissa vahvistuvat huhut, että Israelin ja USA:n välinen konflikti johtui Kadiman tarjoamista tiedoista Obaman hallitukselle.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136706

Wednesday, March 24, 2010

KESKIVIIKKO 24.03.10

1. ”HALUAN PALAUTTAA keskusteluihin Jerusalemin roolin sellaisena, kuin se oli 2000 – 3000 vuotta sitten, kun se oli maailman keskus, jossa moderni sivilisaatio sai alkunsa; päämäärä turisteille, pyhiinvaeltajille kaikista uskonnoista, Jerusalemilla on potentiaali tähän kaikkeen”, julisti Jerusalemin nuorekas pormestari Nir Barkat puheessaan arvotetussa lontoolaisessa älykeskuksessa (Think Tank) Chatham House tilaisuudessa maanantaina.

BARKAT JATKOI todeten, että ”haasteena on avata Jerusalem maailman edistymiseksi, avata sen talous ja laajentaa uskonnon vapautta”. Hän totesi, että ”tämän päivän turistien määrä kaksi miljoonaa vuosittain Israelin pääkaupungissa voidaan nostaa kymmeneen miljoonaan seuraavan vuosikymmenen aikana, mikä toisi 140 000 uutta työpaikkaa Jerusalemin asukkaitten hyödyksi”.

BARKAT selitti, että kun ihmiset käsittävät sen kehittävän taloutta, he tulevat mukaan. Porkkanat (aloitteet) ja talous on paras tapa korottaa Jerusalemin kaupungin asemaa Lähi Idässä. ”Kun talous kasvaa, ihmiset rauhoittuvat. Kun talous kituu, ihmiset radikalisoituvat. Siksi osa ratkaisua ja näkyäni on tehdä Jerusalem paremmaksi paikaksi asua, vierailla ja avata liiketoimintaa.”

”HISTORIA ei tunne yhtään tapausta, jossa kaupungin jakaminen olisi toiminut”, hän jatkoi, ”Ymmärtäen kaupungin eri sektorien erilaiset tarpeet ja rooli, jota Jerusalemin tulee esittää, meidän tulee pysyttää se jakamattomana ja keskittää hajottamisen sijasta, kiinnittää huomio kokonaisuuteen.
Barkat jatkoi selittäen, että ”jos jonkun kaupungin maailmassa tulee toimia yhtenäisenä, se on Jerusalem; ja jos maailmassa on yksi kaupunki, jonka kehittäminen paremmaksi asukkaittensa eduksi vaikuttaa koko maailmaan, se kaupunki on Jerusalem”.

NIR BARKAT totesi, että Jerusalemin asukasluku kasvaa ennusteiden mukaan vuoteen 2030 mennessä miljoonaan asukkaaseen, mikä asettaa suunnattoman haasteen kaupungin suunnitteluresursseille ja mikä edellyttää 50 000 uuden asunnon rakentamisen kaupungin kasvavien tarpeitten tyydyttämiseksi. Hän tunnusti, että kaupungin suunnittelussa on aukkoja kaikilta osin. Hän totesi, että yksi syy siihen, miksi asukkaita muuttaa pois, on edullisten asuntojen vähyys, joihin heillä on varaa.

”ITÄ JERUSALEMISSA joitakin lähiöitä ei ole kunnolla suunniteltu ja on suuri eroavaisuus suunnittelun ja todellisuuden välillä, mikä pakottaa meidät suunnittelemaan niitä uudelleen arabiasukkaitten hyödyksi”, hän selitti jatkaen, että ”nämä puutteet tiedostetaan” ja hän sanoo keskittyvänsä niiden poistamiseen kehittääkseen Jerusalemin paremmaksi paikaksi turisteille, investoijille ja asukkaille.

BARKAT puuttui myös rauhanprosessiin todeten, että kaikkien edellisten rauhankeskustelujen aikana Jerusalemia rakennettiin kaiken aikaa asukkaitten olojen parantamiseksi. ”Vaatimus rakentamisen jäädyttämisestä pääkaupungissa on este ja häiritsee rauhantilaa.” (JP)

2. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA rauhankeskusteluissa Israelin kanssa Saeb Erekat toteaa, että USA:n tulee kertoa heille, onko Israel valmis jäädyttämään rakentamisen kaikissa setlementeissä kuten myös Itä Jerusalemissa avatakseen tien epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas sanoi maanantaina tavatessaan Obaman Lähi Idän lähettilään George Mitchellin Ammanissa, jossa hänen sanotaan sairastavan nyrjähtänyttä nilkkaansa, että palestiinalaisilla on oikeus vastarintaan (tarkoittaa väkivaltaa, tarvittaessa aseellista) miehittäjää vastaan. Hän sanoi, että IDF:n surmaamat neljä palestiinalaista viime päivien aikana muodostavat tilanteen vaarallisen kiihottamisen. (INN sanoo Abbasin olevan Ramallahissa, DB Ammanissa. Arabiliiton konferenssi kokoontunee Libyassa ensi viikon alussa.) Eikä siinä kaikki, mitä Abbasilla oli mielessään.
ABBAS KERTOI Mitchellille, että hän vaatii 2000 palestiinalaisvangin vapauttamista ehtona palaamiselle keskusteluihin. Debkafile kertoo, että Abbasin vaatimuslistalla on 323 vaarallista rikollista, jotka tuomittiin vankilaan ennen vuoden 1993 Oslon sopimusten solmimista ja ovat olleet siellä siitä lähtien. Debkafile ihmettelee, miten Abbas kuvittelee saavansa tämän vaatimuksen läpi, kun Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin vaatiman tuhannen vangin vapauttamiseen ei ole löydetty ratkaisua. Abbas jopa pilkkaa Hamasia siitä, ettei se vaatinut tarpeeksi Shalitin vapauttamiseksi. Artikkelissa arvioidaan, lieneekö tämä yksi Netanyahun vaikeista haasteista, joista Clinton mainitsi AIPAC:N puheessaan. Netanyahu selitti tätä Clintonille ennen omaa puhettaan vaatien, että myös PA:n tulee tehdä myönnytyksiä.
http://www.debka.com/article/8670/

SAEB EREKAT jatkoi todeten, että PA päättää osallisuutensa epäsuoriin keskusteluihin saatuaan torstaina USA:n lupaaman selonteon Obaman ja Netanyahun välisistä keskusteluista, joita he kävivät Washingtonissa eilen illalla. Hän selitti, että PA:n johto tekee asiasta päätöksen ja asia viedään sen jälkeen arabiliiton kokoukseen ensi viikolla.

ABBASIN läheinen neuvonantaja Tayeb Abdel Rahim toteaa, ettei PA mene keskusteluihin, ellei Israel keskeytä kaikkea rakentamista myös ”Jerusalemin setlementeissä ja muualla Palestiinan territorioissa”. Hän sanoi Israelin rakentamisen Jerusalemin itäosissa tuhoavan kahden valtion periaatteen ja koko rauhanprosessin. Hän myös selitti, että tämä rakentaminen vaarantaa rauhan alueella ja koko maailmassa. Edelleen hän väitti PA:n suorittaneen kaikki siltä tiekartassa vaaditut velvoitteensa, mutta Israel ei ole vielä edes aloittanut. Toiseksi hän väitti Israelin vetävän PA:n väkivallan kierteeseen välttääkseen täyttämästä velvoitteitaan.(JP)
Tiekartan velvoitteet löytyy kirjoituksesta http://israelupdate.achlak.net/?page_id=139
Siitä voi itse kukin tarkentaa, miltä osin PA ja Israel ovat täyttäneet velvoitteensa.

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapasi eilen illalla USA:n presidentti Barack Obaman Valkoisessa Talossa kahdesti, mutta tilaisuudesta ei annettu julkilausumaa eikä lehdistölle annettu tilaisuutta udella lisätietoja. Tilaisuus oli verhottu salaisuuden kaapuun, ehkä siksi, että keskusteluissa kosketeltiin arkaluontoisia asioita, tai sitten Netanyahu haluaa pitää myönnytyksensä toistaiseksi salaisina.

JOHTAJAT keskustelivat ensin 90 minuutin ajan, ja sen jälkeen Netanyahu viivytteli Valkoisessa Talossa kahden tunnin ajan, jonka aikana lienee järjestetty toinen tapaaminen.
Valkoisen Talon edustaja Philip Crowley luonnehti keskusteluja ”anna ja ota” tilaisuudeksi. Hän kertoi sen verran, että Israelilla on oma suunnitelmansa , jota se toteuttaa, mutta että USA:lla on myös oma käsityksensä Jerusalemin asemasta. Erimielisyydet koskevat pääasiassa Jerusalemin itäosien alueita, jotka Israel vapautti Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa, ja jotka Israel liitti valtionsa alueeseen. Tätä yksikään ulkopuolinen valtio ei ole tunnustanut, ja YK:n käsityksen mukaan Jerusalem on kansainvälisen valvonnan alainen. Tämän vuoksi valtioitten lähetystöt sijaitsevat Tel Avivissa tai sen lähellä.

USA:N republikaanien ainoa edustaja edustajainhuoneessa Eric Cantor kritisoi Obamaa, että kieltämällä lehdistötilaisuuden keskusteltuaan Netanyahun kanssa tämä menetti kultaisen tilaisuuden selittää ja poistaa maitten välille kehittynyt ongelmavyyhti, joka kiihtyi kriisin asteelle Israelin sisäministeriön julkistettua komiteansa päätöksen 1600 asunnon rakentamisesta Ramat Sholom lähiöön Jerusalemin keskustasta koilliseen.

EILEN samoihin aikoihin, kun Netanyahu meni Obaman keskusteluihin, Jerusalemin kaupunki julkisti hyväksyneensä 20 asunnon rakentamisen ns. Shepherd-hotellin paikalle, joka on määrä purkaa. Hotelli sijaitsee Sheikh Jarrah kadulla. Tämä ei kuitenkaan nostattanut enempää vihan laineita.
Ideologialleen uskollisena JP:n toimittaja Yaacov Lappin perustaa asiasta kertovan artikkelinsa Peace Now vasemmistolaisen äärijärjestön edustajan mielipiteisiin.
Neatanyahun vakuuttelut, että Jerusalem on Israelin ikuinen ja jakamaton pääkaupunki eikä mikään ”setlementti” ei näytä uppoavan Obaman hallituksen kovaan kalloon.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136686

4. UUTISOTSIKOITA
- Englanti päätti karkottaa Israelin diplomaatin rangaistakseen Israelia siitä, että sen salaisen järjestön Mossadin uskotaan väärentäneen englantilaisia passeja Dubain teloittajien käyttöön. Englanti aikoo yhdistää päätöksensä viiden maan kanssa, joiden passeja myös väärennettiin. Israelin ulkoministeri Lieberman valittaa päätöstä, koska mailla on paljon yhteisiä intressejä varsinkin tiedustelun alueella, mikä voi vaarantua tämän johdosta. Israel viittaa Englannin tekopyhyyteen asiassa, koska sen agentit käyttävät myös väärennettyjä passeja, ja sen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden kenelle hyvänsä maassa nostaa syytteen ulkomaalaista vastaan sotarikoksista.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136672
- Kristillisen TV-aseman yksityisomistaja ja johtaja Samir Qumsieh Al-Mahed Pyhän Maan TV-asemalta, joka perustettiin Beit Sahurissa 14 vuotta sitten lähellä Betlehemiä, valittaa PA:n päätöstä sulkea sen lähetykset. Hän ihmettelee päätöstä, jota hän pitää sananvapauden loukkauksena ja median sulkemisena. Asema lähettää ainoana kristillisenä asemana kristillisiä ohjelmia, joista viikoittainen The Gospel and Life on tullut hyvin suosituksi.(JP)
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi kieltää tiedot, joitten mukaan Gazassa on humanitäärinen ongelma, vaikka kaistalla vierailevat korkeat johtajat, kuten YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon ja EU:n ulkoministeri C Ashton niin vakuuttavat, aivan ilmeisen karkean yksipuolisen Hamasin propagandan uhreina.(JP)
- Ilmeinen terrori-isku vältettiin Umm el-Fahmin ja Afulan välisellä tiellä no 65 bussia odottavien havaittua epäilyttäviä kasseja pysäkillä. He ilmoittivat asiasta poliisille, jonka pioneerit löysivät kasseista kaksi putkipommia. Välivaltaisuudet ovat selvästi nousemassa, kuten myös raketti-iskut Gazasta. Sekä Abbas että Fayad vihjaavat avoimesti kolmannen intifadan alkamiseen.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136689
- Israel turvaa rauhaa mutta valmistautuu sotaan, kertoo INN.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136687

Tuesday, March 23, 2010

TIISTAI 23.03.10

1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton kertoi AIPAC:n tilaisuuteen tulleelle 7 500 kuulijalle, ettei tasapainotila Israelin ja PA:n välisissä suhteissa ole kestävä.
Clinton otettiin kohteliaan myönteisillä kätten taputuksilla vastaan tilaisuuteen ja hänen puheensa aikana se toistui useita kertoja, joskin vaisusti. Joku jopa buuasi jotain vastaan.
Clinton puolusti Obaman hallituksen kritiikkiä rakentamista vastaan Jerusalemin itäosissa.

”Se johtui antautumisestamme tähän päämäärään – kaksi valtiota kahdelle kansalle, turvallisina ja rauhassa – mikä johti uuden rakennuskohteen tuomitsemiseen Itä Jerusalemissa,” hän kertoi. ”Ei se johtunut loukatusta ylpeydestä. Eikä se ole ennakkopäätös Jerusalemin lopullisesta asemasta, se kuuluu neuvoteltaviin asioihin".
CLINTON selitti, että ”kritiikin tarkoituksena oli saada neuvottelut alkamaan, luoda luottamusta ja turvata sitä – ja jatkaen niitä, kunnes homma on hoidettu”.
Hän analysoi tilannetta edelleen todeten, että johtuen ”demografiasta, teknologiasta ja ideologiasta tasapainotilan säilyttäminen käy mahdottomaksi”. Clinton viittasi ”demografiaan”, jolla tarkoitetaan Israelin ja Länsirannan arabien parissa vuosikymmenessä ohittavan juutalaisten määrän Israelissa, mikä lopettaisi Israelin juutalaisena valtiona. Tämä lausunto perustuu väärille väestötiedoille, kuten entinen diplomaatti Yoram Ettinger on todistanut.

CLINTON muisti mainita väkivallan, jota Hamas ja Hizbullah harjoittavat laukomalla raketteja Israeliin, mutta unohti kokonaan väkivallan, jota palestiinalaiset harjoittavat Juudeassa ja Samariassa ja varsinkin Jerusalemissa. ”Näitten rakettien ja terrorijärjestöjen takana näemme Iranin aiheuttaman häiriön. Kahden valtion perustaminen ei poista näitä uhkia, kuten kaikki tiedämme, mutta se poistaisi tekosyyn, jonka varjolla ne levittävät väkivaltaa, häiriötä ja vihaa.”
Hän vaati palestiinalaisia lopettamaan kiihottamisen, ja kiitteli Netanyahua siitä, että hän on hyväksynyt kahden valtion periaatteen ja helpottanut palestiinalaisten asemaa Länsirannalla. Samalla hän vakuutti ”USA:n halua rakentaa luottamusta ja arvostusta palestiinalaisten laillisille pyrkimyksille lopettamalla setlementtien toiminnan ja humanitäärisen kriisin Gazassa”.
CLINTON LUPASI lopuksi, ettei USA tule sallimaan ydinasein varustettua Irania, mutta ettei USA:n päämääränä ole kovennetut sanktiot vaan sellaiset, jotka purevat. Tälle lausunnolle Clinton sai luonnollisesti raikuvat suosionosoitukset. Hän lopetteli seuraavin korulausein:

”Presidentti Obamalle ja minulle ja koko USA:n hallitukselle antautumisemme Israelin turvallisuuteen ja Israelin tulevaisuuteen on luja kuin kallio, horjumaton, kestävä ja ikuinen.”

2. AIPAC:IN toiminnanjohtaja Howard Kohr sanoi puheessaan ennen Clintonin puhetta, ettei Jerusalem ole ”setlementti” vaan Israelin pääkaupunki. Hän myös vakuutti, etteivät Israelin ja USA:n väliset ystävyyssuhteet lepää Israelin ja PA:n välisten suhteitten varassa.
Hän kutsui tällaista tulkintaa epämääräiseksi ja kiihottavaksi kuten myös vaaralliseksi, joka täytyy poistaa. ”On aika vähentää jännitystä, aika panna syrjään mennyt viikko ja alkaa ratkoa ongelmia yhdessä.”
AIPAC:N presidentti Lee Rosenberg sai paljon raikuvammat suosionosoitukset sunnuntai-illan kokouksessa todetessaan: ”Liittolaisten tulisi ratkoa erimielisyytensä kahden kesken” lisäten, että ”erimielisyyksiä sattuu, mutta että tapa, millä ne ratkaistaan, muotoilevat liittolaisten välisten suhteitten kehittymisen”.

MONET AIPAC:N tilaisuudessa puhuneet kritisoivat tapaa, jolla Clinton nosti Ramat Shlomon sinänsä mitättömän tapauksen suhteitten eturintamaan ja kriisin aiheuttajaksi, joskin monet valittivat rakennussuunnitelman tahditonta julkistamista Joe Biden Israelin vierailun aikana. Toisaalta he antoivat tunnustusta Clintonille suostuen antamaan henkilökohtaisen selityksensä tapahtumasta ja vakuuttamaan USA:n horjumatonta tukea Israelille.

HILLARY CLINTON selitti puheessaan, että ”Israelin rakentaminen Jerusalemin itäosissa murentaa keskinäistä luottamusta ja vaarantaa epäsuorat keskustelut, jotka johtavat suoriin keskusteluihin osapuolten välillä, mikä on molempien toiveena”. Hän kuvaili ”sen paljastavan päivänvalon Israelin ja USA:n välillä, jota muut alueella pyrkivät hyödyntämään – mikä puolestaan vähentää USA:n mahdollisuutta toimia välittäjänä – tärkeänä välittäjänä – Israelin ja PA:n välisessä rauhanprosessissa. Tässä valossa USA:lla on oikeus kiittää osapuolia, kun siihen on syytä ja osoittaa sormella, kun siihen on syynsä”. Täten hän esitti ”lieviä moitteita” PA:lle siitä, että se antoi Fatahin johdolle luvan kunnioittaa Fatahin terroristijohtajan Dalal Mughrabin muistoa nimittämällä aukion Ramallahissa hänen nimiinsä viime viikon perjantaina vastoin USA:n ja Israelin toiveita.
Clinton selitti lopuksi, että ”meillä ei ole mahdollisuuksia hallita tiedostusvälineitä, jotka välittävät tapahtumia maailmalle, mutta meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mistä ne tiedottavat”. Israelissa kritisoidaan tapaa, millä USA:n johto kritisoi välittömästi kaikkea, mitä Israel tekee tai jättää tekemättä, mutta sivuuttaa kokonaan PA:n päätökset ja sen salliman kiihotuksen kuten myös palestiinalaisten kiihtyneen väkivallan Juudeassa ja Samariassa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=171589

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapasi sekä varapresidentti Joe Bidenin että Hillary Clintonin ennen maanantain puhettaan AIPAC:n konferenssissa. Järjestäjät siirsivät puheen alkamista, jotta kaikki sisäänpyrkijät ehtivät löytää paikkansa.
Netanyahu toisti puheessaan, joka kesti useita tunteja, jo aiemmin konferenssissa esitetyn tosiasian, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki eikä ”setlementti”, kuten jopa Clinton nimittää sen itäosia.

NETANYAHU esitti Clintonille graafisin kuvin, miten rakennusvalvonta menettely Israelissa toimii voidakseen todistaa Clintonille, ettei hallituksella ollut mitään osuutta menettelyssä.
Siten Ramat Shlomon rakennussuunnitelmat hyväksyttiin sisäministerin toimikunnassa rutiiniasiana, eikä pääministeri ja hallitus olleet tietoisia siitä. Tämä on osoituksena Jerusalemin ja sisäministeriön omaksumasta kannasta, että Jerusalem on yhtenäinen ja jakamaton, ja että samanlainen päätösprosessi toimii sekä pääkaupungin läntisissä että itäisissä osissa kuntarajojen sisällä.

TÄTÄ ISRAELIN omaksumaa kantaa eivät hyväksy ulkopuoliset kansainväliset järjestöt kuten YK ja EU eikä myöskään PA ja USA. Tämän USA:n presidenttien omaksuman kannan mukaisesti he ovat vuodesta toiseen siirtäneet kongressin päätöstä siirtää lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, mihin heillä on oikeus. Tästä tulkinnasta johtuen USA:n Jerusalemin konsulaatti kieltäytyy käsittelemästä muitten kuin palestiinalaisten asioita, myös USA:n kansalaisten osalta; ja tästä johtunee konsulaatin virkailijoitten avoin vihamielisyys Israelin valvontaa vastaan, mikä ilmenee toistuvina tiesuluilla toimivien sotilaitten ja poliisien tarkastusmenettelyn vastustamisena.

NETANYAHUN puhe käsitteli pääosin asioita, jotka ovat tunnettuja eikä siihen sisältynyt mitään raflaavan uutta. Hän ihmetteli, miksi maailma ei voi uskoa Israelin aitoa ja vilpitöntä halua saada rauhantila lähinaapureittensa kanssa, mistä on osoituksena lukuisat rauhan-neuvottelut ja konferenssit, joissa Israel on tarjonnut enemmän kuin mihin Israelin kansa on ollut valmis. Hän ei suoraan viitannut siihen, että USA:n hallituksen Israelille kriittinen ja lisämyönnytyksiä vaativa kanta rohkaisee niitä palestiinalaisryhmiä, jotka haluavat lisätä väkivaltaansa israelilaisia vastaan, ja se antaa myös PA:n johtajille virikkeitä lisätä vaatimuksiaan Israelille uskoen, että USA tulee tukemaan heitä vaatimatta heiltä mitään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136663

4. SEKSUAALI- ja muut korruptioskandaalit PA:n johdon sisällä ovat äskettäin julkistetun gallupin mukaan heikentäneet sekä Mahmoud Abbasin että Salaam Fayadin asemaa. Gallupin suoritti Palestiinian Center for Policy and Survey Research kuun alkupuolella haastatellen 1270 palestiinalaista summassa valitussa 127 paikassa Länsirannalla ja Gazassa, virhearvio 3 %. Gallupin mukaan Abbasin kannatus on 50 %, Ismail Haniyehin kannatus 40 %. Marwan Barghoutia kannatti 63 %, vastaehdokas Haniyeh sai 32 % äänistä.

HAASTATELLUISTA 72 % kertoi kuulleensa PA:n entisen turvallisuusjohtajan Fahmi Shabanehin paljastuksista korruptiosta PA:n johdossa ja nähneensä videon, jossa Abbasin läheinen avustaja Rafik Husseini esiintyi alastomana kristityn arabinaisen Jerusalemin asunnossa vastapalveluksena naisen pyytämälle työpaikalle Ramallahissa.
69 % ilmoitti uskovansa, että huhut korruptiosta olivat tosia; 24 % epäili niitä.
VALTAOSA haastatelluista sanoi kannattavansa paikallisvaaleja kesäkuussa siitä huolimatta, että Hamas vastustaisi niitä. Puolet vastaajista epäili Abbasin asettaman tutkimuskomitean luotettavuutta. Sen tehtävänä on tutkia korruptiota PA:n sisällä. Monet epäilevät, että koska sen jäsenet ovat Abbasille uskollisia, he vain puhdistavat hänen tukijoittensa maineen.
Fahmi Shabanehin listalla seuraavana oli PA:n päätuomari, jota hän vaati eroamaan viikon sisällä, tai hän julkistaa häntä koskevat paljastuksensa.
SHABANEHIn paljastukset ovat hyvin kiusallisia Abbasille, joka lupasi ottaessaan vastaan jatkoajan PA:n johdossa taistella korruptiota vastaan. Abbasin käytöksessä on havaittavissa määrättyä syyllisyydentuntoa, kuin pikkupojalla, joka jäi kiinni varastaessaan äitinsä pikkuleipiä, mikä osoittanee, etteivät jauhot ole aivan puhtaita hänenkään pussissaan. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat jahtasivat kolmea palestiinalaista, jotka olivat päässeet Gazasta turva-aidan Israelin puolelle. Tulitus surmasi yhden omista sotilaista. (JP)
- IDF sai valmiiksi 1000-sivun Goldstonen raportin vastaraportin, jossa aihe aiheelta käydään läpi kaikki Goldstonen raportin valheet. (JP)
- Pääministeri asetti komitean tutkimaan Barzilain sairaalan hätätilan rakentamispäätöstä ja sen paikan muuttamista. (JP)
- Jerusalemin itäosissa on levitetty lentolehtisiä, joissa vaaditaan naapureita syrjimään Shin Betin juutalaisosaston johtajaa. (JP)
- Abbas kertoi George Mitchellille Ammanissa eilen, ettei hän suostu epäsuoriin keskusteluihin ilman, että USA lupaa täyden rakennuskiellon Länsirannalla.
- Rakentaminen Länsirannalla on maksanut Israelille 17 miljardia USD. Sinne on rakennettu 12 miljoonaa neliömetriä teitä, koteja ja tehtaita. (haaretz)
- Lontoon Daily Telegraph kertoo, että Englanti pitää Israelin osallisuutta Dubain teloitukseen toteen näytettynä ja syyttää sitä 15 Englannin passin kloonaamisesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3866724,00.html
- IAF teki ilmaiskun rakettiverstasta vastaan Gazassa viime yönä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3866724,00.html
- Israelilaiset ja arabit iskivät yhteen Arielin kaupungin lähellä. (haaretz)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo: Rakennetaan pääkaupunkiin kaikki 50 000 asuntoa, jotka on suunnittelun alla, eikä 1600. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136662
- Israelin laivasto sai ”erittäin hyvä” palkinnon IDF:n vuosittaisessa arviossa. Laivasto toimii poissa julkisuudesta eikä sen harjoituksista kerrota. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3866729,00.html

Monday, March 22, 2010

MAANANTAI 22.03.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti eilen illalla matkansa Yhdysvaltoihin vaimonsa Sarahin, puolustusministeri Ehud Barakin ja tavanomaisen matkaseurueensa kanssa. Hän puhuu AIPAC:in (American Israel Public Affairs Committee) kokouksessa, jossa hänen odotetaan paljastavan lähi päivien ja viikkojen strategiaansa polulla, joka on polku-miinoja täynnä.
NETANYAHU ei kertonut julkisuudessa, mitä hän kirjoitti Obamalle lähettämässään kirjeessä, mutta hän vakuuttaa asenteensa Jerusalemin kysymyksessä olevan muuttumaton.

VARAPÄÄMINISTERI Silvan Shalom evästi häntä pysymään lujana eikä antautumaan kuiskuttelijoitten ja uhkailijoitten vietäväksi. Hän sai tukea 70 kansanedustajan kirjelmästä, jossa he myöskin kehottivat Netanyahua pysymään lujana.
Vaikka Netanyahu on toistanut muuttumatonta kantaansa Jerusalemin suhteen, hän vihjailee voivansa myöntyä Obaman vaatimuksiin, että epäsuorissa keskusteluissa voidaan käsitellä myös lopullisen tilanteen kysymyksiä, kuten rajat, Jerusalem, pakolaiset ja vesi. Kansainvälisellä yhteisöllä, johon PA:n johto toistuvasti vetoaa kansainvälisen lain ohella, on kiire saada asiat alulle, että itsenäinen, elinkelpoinen ja yhtenäinen Palestiinan valtio toteutuu kahden vuoden kuluessa, kuten nykyisin toistellaan.
JERUSALEMIN suunnittelu- ja rakennuskomitea on siirtänyt useimpien rakennus-suunnitelmien käsittelyn Jerusalemissa – paitsi arabien osalta – mutta kaupungin lainopillinen asiantuntija on tiettävästi jäädyttänyt kaikki suunnittelupäätökset Jerusalemin itäosissa. Jerusalemin kaupungin sisällä velloo sisäinen pohjavirta, joka pyrkii mitätöimään pormestari Nir Barkatin pitkän tähtäyksen suunnitelmat pääkaupungissa. (JP)

2. AAMUN uutisten mukaan USA:n kongressi hyväksyi Obaman kuningasajatuksen,
terveyspaketin, jolla kaikki USA:n kansalaiset vakuutetaan terveyslain puitteissa. Viime hetken neuvottelut koskivat aborttien kustannusten sisällyttämistä pakettiin, jossa löytyi sopu ja joka antoi demokraateille turvallisen 219 äänen enemmistön; 216 oli minimimäärä.
Tämän johdosta on odotettavissa, että pääministeri Netanyahu tapaa tiistaina Valkoisessa Talossa huomattavasti itsevarmemman ja itsetuntoisemman presidentin tapaamisessa, joka lopulta järjestyi pitkien juupas-eipäs keskustelujen tuloksena.

TÄMÄ tapaaminen Netanyahun ja Obaman välillä voi olla ratkaiseva kehityskulussa, joka on heitellyt maitten välisiä suhteita Obaman hallituskauden alusta lähtien. Viimeinen kiistakysymys Ramat Shlomon 1600 asuntoyksikön rakentamisesta tulevina vuosina oli kaikessa alastomuudessaan todella vain myrsky vesilasissa, kokonaisuuden kannalta merkityksetön, sillä kukaan ei ole edes esittänyt tämän 20 000 asukkaan lähiön jäämisestä palestiinalaisten alueelle lopullisissa keskusteluissa. Vain periaatteessa sille voidaan katsoa kuuluvan symboliarvonsa siksi, että se on 1949 aselepolinjan itäpuolella kuten muutkin Jerusalemin uudet lähiöt. (JP)

3. PA:N PUHEENJOHTAJA - presidentiksi tituleerattu - Mahmoud Abbas kertoo liukastuneensa jossain vaiheessa ja makaa nyt ratorankana Ammanin sairaalassa.
Debkafile, jolla on omia tiedustelukanaviaan, epäilee, että liukastuminen ja nilkan nyrjähtäminen oli ns. ”diplomaattinen” onnettomuus, joita tärkeille johtajille sopivasti sattuu.
Tämä uutiskanava kertoo syitäkin, miksi Abbasin nilkka nyrjähti ja miten vakavaksi sen osoittautuu, eli miten kauan hän parantelee sitä Ammanissa.

Debkafile kertoo, että Abbas on hyvin pahoillaan siitä, että hän tuli luvanneeksi suostua epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa. Siksi hän ei halunnut tavata Mitchelliä tämän äskeisen Israelin matkan yhteydessä vaan antoi sen Fayadin hoidettavaksi, eikä myöskään YK:n pääsihteeriä, jonka tapaaminen myös annettiin Fayadin tehtäväksi. Näin Abbasia ei voida syyttää myönnytysten antamisesta. Nämä karikot Abbas ohitti sujuvasti.
Mutta lisää on tulossa.
Libyan värikäs diktaattori Muammar Qaddafi kutsui arabiliiton kokouksen Libyaan, joka alkaa tänään maanantaina Sirtressä. Abbasin ongelmana on Qaddafin päätös kutsua kokoukseen myös Hamasin edustaja Khaled Mashaal Damaskoksesta suuren delegaationsa kanssa.
Debkafile kertoo, että Abbas oli viime viikolla – ennen liukastumistaan – Tunisiassa odottaen Qaddafin kutsua keskustelemaan ennen arabiliiton kokousta ilmoittaakseen samalla, että Abbas edustaa yksin palestiinalaisia. Qaddafin kutsua ei tullut, mikä masensi Abbasin.
Oliko asian kulku siten näin tai ei, tosiasia kuitenkin on, että Abbas on hyvin onneton epäsuorista – tai yleensä – keskusteluista Israelin kanssa. Hän mieluummin odottaisi ”kansainvälisen yhteisön” ratkaisua asiassa, eli että YK:n turvallisuusneuvosto ottaa Palestiinan valtion perustamisasian käsittelyynsä ja tekisi päätöksen siitä.
Uutislähteet eivät ole kertoneet, joko Abbasin nilkka parani ja hän matkusti tai on matkalla tänään alkaviin arabiliiton kokouksiin Sirtren kaupunkiin Libyassa.

DEBKAFILE arvioi edelleen artikkelissaan, että Abbasin nilkka ei taida parantua ajoissa, jos ilmenee, että Qaddafi kutsui kuitenkin Mashaalin Libyaan.
http://www.debka.com/article/8667/

4. PA:N JOHTO kiihdytti sunnuntaina hyökkäyksiään Israelia vastaan syyttäen Netanyahun hallitusta toimista, joitten tarkoituksena on tuhota USA:n ponnistelut rauhan-keskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä.
PA:n syytöksien mukaan Israel on lisännyt hyökkäyksiään palestiinalaisia vastaan siirtääkseen kansainvälisen yhteisön vaatimukset täydellisestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa. PA:n johto ei tämän lausunnon mukaan kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että epäsuorat keskustelut voivat silti alkaa muutaman viikon aikana.

”ILMEISESTI Netanyahu on suostunut vaatimukseemme, että Jerusalem täytyy ottaa mukaan epäsuoriin keskusteluihin”, totesi nimeämätön PA:n virkailija. ”Jos näin on, se on positiivinen kehitys, koska Netanyahu on aiemmin kieltäytynyt ottamasta Jerusalemin kysymyksen niihin.”
TOINEN PA:n virkailija sanoi kuulleensa, että Netanyahu on halukas vapauttamaan suuren määrän Fatahin jäseniä vankiloistaan ”luottamusta rakentavana eleenä” ja ”hyväntahon osoituksena” ennen keskusteluja. Hän kertoi odottavansa Abbasin ja Mitchellin tapaamista, joka matkustaa Ammaniin maanantaiksi. Hän sanoi, että joka tapauksessa PA vaatii kaiken rakentamisen lopettamista Juudeassa ja Samariassa Jerusalemin itäosa mukaan lukien ehtona suotua keskusteluihin. (JP)

5. IDF:N SOTILAAT surmasivat viimeisen 48 tunnin aikana 4 palestiinalaista itsepuolustuksessa. Vasemmistolehti Haaretz kutsuu palestiinalaisia ”aseettomiksi” haluten tällä kertoa, että kysymys oli enemmän teloituksesta kuin itsepuolustuksesta.
IDF:n edustaja selittää, että kaksi 19-vuotiasta farmareiksi pukeutunutta palestiinalaista lähestyi eilen sotilaita Nablusin lähellä olevalle alueelle, jonne sotilaat olivat pystyttäneet tarkastuspisteensä ja jonne pääsyyn tarvitaan lupa. Toinen lähestyi sotilaita kumartuen ennen tuloaan kuin rukoilemaan, mutta vetäen esiin pullon täynnä kiviä. Hän nosti sen päänsä yläpuolelle hyökäten sotilaita kohti, jotka avasivat tulen surmaten hänet.
Toinen nuorukainen veti esiin puolen metrin pituisen heinähangon, jota hän oli piilotellut vaatteissaan, ja hyökkäsi se ojossa sotilaita kohti, jotka avasivat tulen surmaten hänetkin.

IDF:n edustaja toteaa, että hallitsematon väkivalta Länsirannalla on selvästi noussut. Hän arvioi, että sotilaat estivät suuremman luokan hyökkäyksen Itamarissa.
IDF jatkaa aiemmassa tilanteessa 16-vuotiaan pojan kuolemaan johtanutta tulitusta, jonka aikana sotilaat ampuivat savukranaatteja ja kyynelkaasua sekä kumiluoteja. Toinen 16-vuotias poika kuoli luodin osuessa hänen rintaansa samassa tilanteessa.

ABBASIN NEUVONANTAJA Nabil Abu Rudeinah sanoi, että teloituksilla Netanyahu lähetti viestin USA:lle ja kvartetille sekä arabeille vastauksena niiden vaatimuksiin rakennuskiellosta Länsirannalla. ”On selvää, ettei Israelin hallitus halua rauhaa, eikä neuvotteluja”, hän selitti. Hän kutsui 1600 asunnon rakentamista Ramat Shlomoon provokaatioksi lisäten, ettei ilman USA:n kovaa painostusta Israel tule mukaan keskusteluihin.
PA:n pääministeri Salaam Fayad syytti Israelia hänen ponnistelujensa mitätöimisestä ja vaati kansainvälistä yhteisöä suojelemaan palestiinalaisia IDF:n hyökkäyksiltä.
PLO:n hallitus, jota hallitsevat Abbasille uskolliset, syytti Israelia yrityksistä sytyttää alue verellä ja tulella. Se syytti Israelia osallisuudesta myös salaliittoon, jonka tarkoituksena on aiheuttaa sekaannusta alueella ja siten estää Netanyahun hallitusta toteuttamasta rauhanprosessin asettamia tavoitteita. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Likudin USA:n haara teki rajun hyökkäyksen Obamaa vastaan syyttäen sitä tahallisesta ongelmien synnyttämisestä maitten välillä tarkoituksenaan häiritä ja nöyryyttää Israelin demokraattisesti valittua hallitusta. Netanyahun kanslia sanoutui irti lausunnosta. (JP)
- Barzilain sairaalan hätätilaosaston rakentaminen joutui yllättäviin vaikeuksiin, kun sen aiotulta paikalta löytyi hautoja. Apulaisterveysministeri Yaacov Litzman kieltää hautojen siirtämisen, ja hallitus tukee häntä. Bar Ilan professori Jeffrey Woolf sanoo, ettei siirrolle ole juutalaisen lain antamia esteitä. (JP)
- Jerusalemin väkivaltaisuudet ovat suureksi osaksi laantuneet, mutta yksittäisiä tilanteita syntyy kaiken aikaa Jerusalemin lähiöissä sekä maakunnissa. Poliisi pitää kuitenkin lisättyjä voimiaan pääkaupungissa. Ytzhak Levy, joka taiteili Hurvan verhot, kertoo joutuneensa arabijoukon lähes lynkkaamaksi ajaessaan pienen tyttärensä kanssa Wadi Jozin kautta Hurvan synagogalle, eikä paikalla ollut poliisi puuttunut asiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136642
- Temppelivuoren aktivistit pitävät mielenosoituksen, jossa he vaativat uskonnollista oikeutta harjoittaa uskontonsa vaatimaa rukousta vuorella, mikä on kielletty. Jos joku ei-muslimi liikuttaa huuliaan kuten rukouksessa, kuvitellussa tai ei, tai polvistuu maahan, poliisi pidättää hänet ja vie väkivalloin kuulusteluihin syyttäen yleisen rauhan rikkomisesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136641
- Gazan terroristit jatkavat rakettiensa ampumista, tänään taas yksi, joskaan se ei aiheuttanut vahinkoa. (INN)
- Temppeli-instituutti haluaisi suorittaa eläinuhrin Temppelivuorella ennen pääsiäistä vedoten uskonnon vapauteen, mutta korkein oikeus kieltää sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136630
- Kinneretin pinta nousi 09.-11.03.2010 välisenä aikana 14 sm, alemman punaisen viivan yläpuolella, ollen nyt 212.84 metriä Välimeren pinnan alapuolella. http://twitter.com/kinbot

Sunday, March 21, 2010

SUNNUNTAI 21.03.10

1. ”MAAILMA on tuominnut Israelin setlementtisuunnitelmat Itä Jerusalemissa.
Tehdäänpäs asia aivan selväksi: Kaikki setlementtitoiminta on laitonta kaikkialla miehitetyllä alueella, ja se täytyy lopettaa”, uhosi YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon tehtyään pienen kierto-käynnin Länsi rannalla ja tutkiessaan maastoa näköalapaikalta lähellä Ramallahia yhdessä PA:n pääministerin Salaam Fayadin kanssa, joka antoi pääsihteerille tämän tarvitsemat taustatiedot. Sieltä Moon (lieneekö sukua moonilaisille?) pystyi erottamaan 11 000 asukkaan Givat Zeevin ja Jerusalemin pohjoisia lähiöitä.

TUNTUU jotenkin käsittämättömältä, miksi Israelin hallitus ei aseta tarpeeksi luotettavan ja asiantuntevan työryhmän tutkimaan Juudean, Samarian ja Gazan oikeudellista asemaa perusteellisesti ja täysin tyhjentävästi. Siitä on joitakin erillisiä kirjoituksia, joissa viitataan Balfourin asiakirjaan, jolla Englanti sitoutui muodostamaan juutalaisille kotimaan silloiseen Palestiinaan sen ollessa vielä Turkin hallinnon alla, sekä Kansainyhteisön päätöksiin 1922, joilla Englannille annettiin virallisesti tehtäväksi muodostaa kansallinen koti juutalaisille Palestiinaan, mitä Englanti toteutti vastenmielisesti ja mistä se lopulta luopui.

2. MUTTA MITÄ sen jälkeen on tapahtunut, on jokaisen poropeukalon vapaasti peukaloitavissa luotettavien tietojen puuttuessa, mistä Ban ki-Moonin lausunto on esimerkkinä.
Miten noin tärkeällä paikalla olevalla kansainvälisellä virkailijalla ei ole päteviä ja asianmukaisia tietoja käytettävissään, vaan hän perustaa lausuntonsa Israelin vastapuolena toimivan pääministeri Fayadin tietoihin tarkistamatta niiden oikeellisuutta? Juutalaisia pidetään älykkäänä ja osaavana kansana, mutta PR-toiminta siltä ei näytä onnistuvan.

SEN sijaan, että presidentti Shimon Peres olisi oikonut kunnioitettavan vieraansa mielipiteitä tarjoamansa illallisen yhteydessä, hän vaan kilisteli kristallislaseillaan Ban ki-Moonin kanssa, tosin pyytäen Moonia tekemään jotain Gilad Shalitin hyväksi, edes vaatimalla, että joku asiantuntija pääsisi tutkimaan hänen terveydentilaansa.

Olihan pääsihteeri Ban ki-Moonilla jatain positiivistakin sanottavanaan. Hän kiitteli Israelin lääkintätiimin nopeita toimia maanjäristyksen runtelemassa Haitissa ja tunnusti, että Israel voisi olla jopa hyväkin neuvottelukumppani PA:n kanssa rauhasta ja kehotti käyttämään tilaisuutta hyväkseen, jota hän suositteli Fauadille ja lupasi suositella Abbasille Libyassa, jonne hän matkustaa. ”Mutta Gazan ihmisoikeudellinen tilanne on huononemassa kaiken aikaa”, ja hän vaati siihen helpotuksia liikennerajoituksia poistamalla.

ISRAELIN sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin antoi tiivistetyn informaation Ban ki-Moonille kertoen salakuljetusreiteistä, joita aseitten salakuljettajat käyttävät toimittaessaan aseita eri terroriryhmille. Yadlin kertoi myös, miten Hizbullah kiertää YK:n päätöslauselman no 1701, joka kieltää aseitten ja miesten kuljettamisen Libanonin eteläosiin. Yadlin kertoi Moonille myös viimeisiä tietoja Iranin ydinasesuunnitelmista. (JP)

3. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton ilmaisi olevansa tyytyväinen Netanyahun
antamiin vakuutuksiin sanoen niiden olevan ”käyttökelpoisia ja tuottavia”. Hän tarkoitti tällä keskusteluaan pääministeri Netanyahun kanssa antamatta siitä tarkempia yksityiskohtia, mutta lisäsi: ”Tulemme jatkamaan keskustelujamme hänen ja hänen hallituksensa kanssa”. Hyvä näin, ainakaan hän ei uhannut kaataa Netanyahun hallitusta, kuten jotkut pahan ilman linnut viime viikolla kertoivat Obaman haluavan.

MYÖS Valkoinen Talo oli siivonnut terminologiaansa tunnustaen: ”Olemme onnellisia, mutta keskustelu jatkuu.” JP:n toimittajat, H L Krieger Washingtonissa ja R Gur Tel Avivissa, kertovat, että Obaman hallituksen edustaja käytti positiivista äänilajia, jota se ei ole käyttänyt ollenkaan sitten suhteitten tielle tipahtaneen paukkupommin jälkeen. Valkoisen Talon edustaja totesi, että USA ja Israel ovat löytäneet kanavan, mitä pitkin maitten välille kasautuneet erimielisyydet pystytään tasoittamaan.

HILLARY CLINTON tavannee Netanyahun Washingtonissa, jonne molemmat matkustavat kiireen vilkkaa. Netanyahun ja Obaman tapaaminen on myös edelleen suunnittelupöydällä, mutta mitään päätöksiä tai vahvistuksia sille ei ole tällä hetkellä saatavilla.
NETANYAHU halusi Ehud Barakin mukaan AIPAC:n kokoukseen ja jos mahdollista jonkin isokenkäisen virkailijan tapaamiseen, joka voisi auttaa Barakin helmikuussa Robert Gatesille esittämän aseitten tilauslistan vahvistamiseksi. Obaman hallituksella on epäilyksiä, että Israel voi kaikesta huolimatta iskeä Iraniin yksin, ja siksi haluaa lisää aseita, vaikka Barak selitti, että maata uhkaa neljän rintaman sota. (JP)

4. http://www.debka.com/article/8665/ kertoo, että USA:n toimittamia JDAM (Joint Direct Attack Munition) Bunker Buster pommeja oli jo matkalla Israeliin, mutta Valkoisen Talon viime hetken opastuksen mukaan nuo valtavat kymmeniä metrejä maan ja kallion sisään tukeutuvat 387 täsmäpommia suunnattiin USA:n Diego Garcian tukikohtaan Tyynellä Merellä.

DEBKAFILE selittää edelleen, että pommitoimituksiin kuului joko 2000 paunan BLU-109/MK-84 tai 1000 paunan BLU110/MK-83 bunker buster pommeja, jotka voidaan päivittää täsmä-ohjusten tapaisiksi.
Uutislähde kertoo, että maaliskuun 13. päivänä Obaman hallitus pohti Israelin tilaamia asetoimituksia ja siinä vaiheessa esitti varauksensa Israelin salaisista suunnitelmista iskeä Iraniin yksin, koska kansainväliset toimet eivät näytä tuovan tulosta.
OBAMA elättelee edelleen toiveita, että Iranin ydinasesuunnitelma pystytään ratkaisemaan neuvotteluilla ja kertoo, että ovi on auki ja käsi ojossa vain odottaen Iranin vastausta. Pommit oli tarkoitus toimittaa IAF:n tukikohtaan Negevissä. Israel toivoi, että aseet toimitettaisiin vaihtoehtoisesti USA:n asevarikolle Negevissä, jossa ne olisivat nopeasti hyödynnettävissä.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että Budapestin yllä maaliskuun 17. päivänä havaitut kaksi israelilaista vakoilukoneiksi muutettua Gulfstream konetta olivat lentäneet Turkin, Bulgarian, Romanian ja Unkarin yllä kuin osoittaakseen lentokykynsä pitkän matkan kohteisiin, eivätkä ne edes yrittäneet salata lentoaan. Debkafile kertoo asiantuntijoihin viitaten, että IAF:n koneet lentävät pareittain, jolloin niillä on kyky havaita elektronisia laitteita maassa kuten tutka-asemia, tietoliikennekeskuksia ja kannettavia puhelimia, jotka paikannetaan ja tiedot niistä annetaan hävittäjille tuhoamistoimia varten. IAF suoritti kesäkuussa 2008 F-15 ja F-16 koneillaan harjoituksia Egean ja Välimeren alueilla kaukaisia kohteita varten.(Debkafile)

5. TERRORISTIT ampuivat lauantain aikana 4 Kassam-rakettia Israelin puolelle turva-aitaa. Niiden osumatarkkuus oli huono eikä kukaan loukkaantunut.
IAF:n koneet tekivät lauantain vastaisena yönä pommituslentoja Gazaan murjoen oletettuja
salakuljetustunneleita Gazan ja Siinain raja-alueella.
Palestiinalaislähteiden mukaan 12 ihmistä haavoittui iskuissa.

JERUSALEMIN tilanne oli viikonvaihteen aikana muuten rauhallinen, mutta Isawiyan ja Shuafatin lähiöissä nuoret mellakoitsijat polttivat autonrenkaita ja kivittivät poliiseja sekä kivin että polttopulloin Shuafatin pakolaisleirin ja Isawiyan sisäänkäyntien lähellä. Vammautuneita ei ole raportoitu, mutta poliisi pidätti 15 nuorta Shuafatin sisäänkäynnin lähellä.
Myös Herodesportin lähellä poliisia kohti heitettiin palopommi perjantai-iltana. Kukaan ei loukkaantunut, mutta poliisi pidätti kaksi arabia epäiltyinä tekoon.

ROSH AL Amudin ja Wadi Joznin asukkaat väittivät useitten yksityisautojen polttamisesta, mutta poliisin tutkimuksissa löydettiin yksi henkilöauto poltettuna ja yksi bussi, joka oli tuhoutunut täydellisesti. Arabit syyttää teosta oikeistolaisia aktivisteja, jotka ovat vaatineet vastatoimia arabien väkivallalle. Poliisi tutkii asiaa.
Sheikh Jarran lähiössä 300 ihmistä osoitti mieltään – kuten he sanoivat – kaupungin juutalaistamista vastaan. Myös Silwanissa suunniteltiin vasemmistoaktivistien kiihottamaa vastamielenosoitusta oikeistolaisten mielenosoitusta vastaan, joka peruutettiin.

NABLUSISSA IDF joutui käyttämään kumiluoteja hajottaakseen sotilaita vastaan hyökkääviä mielenosoittajia. Yksi 19-vuotias arabinuori kuoli luodin lävistettyä hän kallonsa. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Putin ilmoitti, että Bushehrin ydinreaktori käynnistetään kesällä.
- Arabiankielisen Facebokkin käyttäjä julkisti sivun, jossa hän käytti itsestään nimeä Allah, saaden 600 000 vastaajaa, suurin osa tuomitsevia. (JP)
- Israelin englanninkielinen TV- ja radio-lähetys taitaa pelastua saatuaan 700 miljoonaa NIS avustuksen hallitukselta. (JP)
- Amir Peretz haluaa kaupata Marwan Barghoutin Gilad Shalitiin. (JP)
- Useissa Venäjän kaupungeissa järjestettiin lauantaina Putinin vastaisia mielenosoituksia. Pietarissa tuhatkunta mielenosoittajaa vaati Putinin eroa vaatien talouden uudistusta ja poliittista vapautta. (JP)
- Gazan miehet piiskaavat vaimojaan, ja siitä syytetään Israelia, koska kaistalla on paljon työttömyyttä. Vaimojen piiskaaminen on yleistä arabeilla. Eräs muslimioppinut opasti: Kerran päivässä on sopiva määrä, mutta on syytä käyttää taipuisaa vitsaa tai keppiä, eikä kasvoihin ja käsiin saa lyödä, ettei tule rumia jälkiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136598
- Saudi Arabia haluaa sotilaallista iskua Iraniin sen ydinlaitosten tuhoamiseksi, kertoo Der Spiegel. Saudikuningas Abdullah puhui asiasta Hillary Clintonin kanssa tämän äskeisen Riyadin vierailun yhteydessä. Saudit pelkäävät Iranin nousevaa mahtia enemmän kuin Israel. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136609
- Entinen Iranin lähettiläs Uri Lubriani ei uskoo sotilaalliseen iskuun Irania vastaan; ja Israelille vasta aivan viimeisenä keinona.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136602