Posts

Showing posts from May 18, 2008
PERJANTAI 23.05.08
1. OLMERTIN korruptioskandaalin päätodistaja liikemies Morris Talansky sai JP:n tärkeimmän etusivun uutisen mukaan rabbien siunauksen ja kehotuksen todistaa ”Israelin pettäjää” vastaan. JP:n uutisen mukaan asialla oli joukko ”oikeistolaisia” rabbeja, jotka haluavat Olmertin hallituksen kaatuvan pelätessään, että Olmert luovuttaa Israelin hallintaoikeuden Temppelivuorella ja muissa osissa Jerusalemia. JP:n artikkelin kirjoittaja Yaakov Lappin sanoo, että hän sai tiedot rabbien edustajalta torstaina.
MORRIS TALANSKY tunnustaa saaneensa siunauksen huomattavalta rabbilta juuri ennen poliisin kuulustelua, mutta kieltää rabbin mitenkään kannustaneen häntä todistamaan Olmertia vastaan. Lappin kertoo, että Yehoshua Meiri kertoi puhuessaan JP:n toimittajalle, että Torah ja Kabbalah Neuvoston vanhimmat (sages), joihin Meiri kuuluu, antoivat Talanskylle juutalaisen seremonialain (halachan) mukaisen hyväksymisen paljastaa taloudellisen tukensa Olmertille internet video …
TORSTAI 22.05.08
1. ”OSAPUOLET ovat aloittaneet epäsuorat keskustelut Turkin suojeluksessa. Osapuolet ovat ilmoittaneet halunsa käydä keskusteluja ennakkoluulottomasti ja avoimuudella. He ovat päättäneet käydä keskusteluja vakavalla ja jatkuvalla tavalla päämääränä saavuttaa kaiken kattava rauha”, sanotaan pääministeri Olmertin kanslian tiedotteessa. Siinä ei mainita ehdoista eikä rajoista, aikatauluista tai muista salaisista lupauksista, joita mahdollisesti on tehty puolin tai toisin. Olmert aloitti tunnustelut Syyrian presidentti Bashar Assadin halusta jatkaa täysin keskeytyneitä keskusteluja rauhasta vuoden 2007 alussa. Hän kertoo lähettäneensä Assadille lukuisia kirjeitä Turkin kautta, koska suoria yhteyksiä maitten välillä ei ole. Tästä saa käsityksen, että nämä keskustelut ovat tärkeitä nimenomaan Olmertille. Hän oli maininnut tavatessaan Turkin presidentin Abdullah Gulin, että hän haluaa olla Israelin neljäs pääministeri, joka käy keskusteluja Syyrian kanssa.
SYYRIAN ulk…
KESKIVIIKKO 21.05.08
1. VENÄJÄ MYY pitkälle kehitettyjä aseita Syyrialle, epäilevät Israelin viranomaiset, jotka tarkkaavaisina ovat seuranneet Syyrian virallisen delegaation Moskovan matkaa tällä viikolla. Epäilysten mukaan Venäjä lienee valmistautumassa myymään Syyrialle Venäjän ehkä pisimmälle kehittämää ilmatorjuntajärjestelmää S-300, joka pystyy seuraamaan tutkallaan sataa ja tulittamaan samaan aikaan 12 kohdetta. Syyria sai äskettäin Venäjältä 36 Pantsar S1E ilmatorjuntajärjestelmää, mutta ilmeisesti sen tehoon ei täysin luoteta, mihin on voinut vaikuttaa IAF:n ilmaisku Syyrian oletettuun rakenteilla olevaan ydinlaitokseen viime vuoden lopussa, minkä Syyrian ilmavalvonta havaitsi vasta jälkeen päin. Israelin viranomaiset ovat huolestuneita S-300 järjestelmästä, koska sen tutkalla Syyria pystyy seuraamaan IAF:n koneitten lentoja pitkälle Galileaan ja Libanoniin. Venäjä toimitti S-300 järjestelmiä Iranin ydinlaitosten suojaksi.
TOINEN Israelia huolettava asejärjestelmä, jot…
TIISTAI 20.05.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä näyttää toteutuvan vielä tämän viikon aikana, ellei sitä häiritse jokin arvaamaton terrori-isku, joka voi hetkessä lopettaa kaikki yhteydet.
Israelin hallitus väittää kivenkovaan, ettei se neuvottele Hamasin kanssa, ei edes kolmannen osapuolen kautta. Mitähän Egypti lienee tehnyt viimeisten viikkojen aikana? Sen tiedustelu-päällikkö on jatkuvasti ahkeroinut saadakseen muotoiltua molemmille osapuolille sopivan sopimusluonnoksen neuvotellen sekä Hamasin edustajien että Israelin hallituksen edustajan kanssa, joskaan ei yhteisessä neuvonpidossa. Eilen Israelin apulaispääministeri Haim Ramon tunnusti peittelemättä, että Israel on käynyt neuvotteluja Hamasin kanssa.
KEITÄHÄN Olmertin hallitus luulee pettävänsä näillä peittely-yrityksillä, koska jokaiselle asioita seuraavalle on selvää, että neuvotteluja käydään Egyptin välityksellä, ja ettei mitään sopimuksia voida saada aikaan ilman keskusteluja osapuolten kesken? Tämä lienee…
MAANANTAI 19.05.08
1. ”HALUAN OMAN ARMEIJAN”, vaatii PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia, terroristi-aikanaan tunnettu nimellä Abu Ala. ”Mikä se sellainen valtio on, jolla ei ole omaa armeijaa puolustamassa maata ulkoista uhkaa vastaan?”, hän kyselee ja vakuuttaa, ettei sitä käytetä Israelia vastaan. Ensiksikin tämä on vastoin kaikkia Israelin vaatimuksia ja sopimuksia tai niiden luonnoksia, joita on tehty PA:n kanssa. Toiseksi mistä se ulkoinen uhka tulisi, ellei Israelista? Kaikki Israelin rajanaapurit ja kauempanakin asuvat muslimivaltiot varustautuvat taisteluun nimenomaan Israelia vastaan. Egyptin kaikissa sotaharjoituksissa vihollinen on Israel, vaikka sodanuhka on suurempi Egyptin ja Sudanin välillä niiden kiistellessä Niilin alkulähteiden veden käytöstä. Kolmanneksi voidaan vedota kokemuksiin ns. Palestiinan poliiseista, joita USA ja Israel ovat kouluttaneet ja varustaneet. Ne ovat toistuvasti osallistuneet aseellisiin hyökkäyksiin Israelin siviilejä ja sotilaita vastaan.…
SUNNUNTAI 18.05.08
1. ”SYDÄMENI SÄRKYY nähdessäni miten Palestiinan kansan laaja potentiaali jää todella käyttämättä”, kertoi presidentti Bush median edustajille seisoessaan Mahmoud Abbasin rinnalla Sharm el-Sheikissä, jossa molemmat osallistuivat maailman talousfoorumin kokoukseen. Bush vakuutti, että hän on täydellisesti antautunut Israelin ja Palestiinan välisen sopimusasiakirjan valmistumiseksi kuluvan vuoden aikana.
LUVATESSAAN palestiinalaisille itsenäisen kotimaan Bush kertoi sen merkitsevän ”Palestiinan territorioissa meneillään olevan kärsimyksen loppumista”. Bushin palestiinalaisia ja ennen kaikkea Abbasia mielistelevien lausuntojen katsotaan olevan hänen yrityksensä tyynnytellä sitä katkeruutta ja pettymystä, mitä palestiinalaiset johtajat sanoivat tuntevansa Bushin tapaan ylistää Israelia ja sen kansaa ”valittuna kansana”.
ABBAS kiittikin Bushia kertoen medialle, että hän uskoo Bushin olevan aidosti antautunut Palestiinan kansa perustamiseen virkakautensa aikana.
EG…