KESKIVIIKKO 21.05.08
1. VENÄJÄ MYY pitkälle kehitettyjä aseita Syyrialle, epäilevät Israelin viranomaiset, jotka tarkkaavaisina ovat seuranneet Syyrian virallisen delegaation Moskovan matkaa tällä viikolla. Epäilysten mukaan Venäjä lienee valmistautumassa myymään Syyrialle Venäjän ehkä pisimmälle kehittämää ilmatorjuntajärjestelmää S-300, joka pystyy seuraamaan tutkallaan sataa ja tulittamaan samaan aikaan 12 kohdetta. Syyria sai äskettäin Venäjältä 36 Pantsar S1E ilmatorjuntajärjestelmää, mutta ilmeisesti sen tehoon ei täysin luoteta, mihin on voinut vaikuttaa IAF:n ilmaisku Syyrian oletettuun rakenteilla olevaan ydinlaitokseen viime vuoden lopussa, minkä Syyrian ilmavalvonta havaitsi vasta jälkeen päin. Israelin viranomaiset ovat huolestuneita S-300 järjestelmästä, koska sen tutkalla Syyria pystyy seuraamaan IAF:n koneitten lentoja pitkälle Galileaan ja Libanoniin. Venäjä toimitti S-300 järjestelmiä Iranin ydinlaitosten suojaksi.
TOINEN Israelia huolettava asejärjestelmä, jota Syyria halunnee, on Iskander maasta maahan ohjus. Se käyttää kiinteää polttoainetta, sen kantomatka on 300 km ja tarkkuus 20 m.
KOLMAS asejärjestelmä Syyrian ostoslistalla lienee Amur 1650 sukellusvene, joita Syyria haluaa kaksi. Syyrian laivastolla ei ole ennestään ole sukellusveneitä. Amur 1650 on dieselkäyttöinen ja se pystyy ampumaan ohjuksia useaan kohteeseen samanaikaisesti.
SYYRIA on panostanut runsaasti asehankintoihin viimeisinä vuosina. Vuonna 2002 se käytti armeijan tarpeisiin 100 miljoonaa USD. Viimeisen kolmen vuoden aikana Syyria on käyttänyt asehankintoihin yli 3 miljardia USD. (JP)
2. EGYPTIN viranomaiset ilmoittavat, että Israel on periaatteessa hyväksynyt tulitaukosopimuksen Hamasin kanssa, ja että ellei Hamas halua siihen jotain muutoksia Israelin varausten lisäksi, se tulee voimaan loppuviikosta. Egyptin välittäjänä toimiva tiedustelupäällikkö Omar Suleiman kertoo välittäneensä tiedon Israelin hyväksymisestä Hamasin johdolle, jonka delegaatio oli Kairossa alkuviikosta tutustumassa tilanteeseen.
PÄÄMINISTERIN kanslian edustaja Mark Degel ei halua vahvistaa eikä kumota tietoa sopimuksen hyväksymisestä vaan toteaa, että kontaktit jatkuvat.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak, joka keskusteli sopimuksesta Suleimanin ja Mubarakin kanssa, kertoo Israelin hyväksyneen sopimuksen siten, että siihen liitetään keskustelut Gilad Shalitin vapauttamisesta. Israelin esityksen mukaan osapuolet lopettavat ensiksi kaikki tulitukset, minkä jälkeen Israel avaa kaikki Gazaan johtavat terminaalit. Tämän ehtona on keskustelujen aloittaminen Shalitin vapauttamiseksi. Bark oli esittänyt, että Shalit siirretään turvallisuussyistä Gazasta Egyptiin keskustelujen ajaksi. (JP)
3. VÄKIVALTA jatkui eilen sekä Gazan että Israelin puolella turva-aitaa. Terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
ISRAELIN ILMAVOIMAT IAF suoritti kaksi ilmaiskua eilen Gazan kaistalla.
Ensimmäinen isku kohdistettiin ryhmään palestiinalaisia, jotka ampuivat raketteja Israeliin. Palestiinalaisten mukaan 13-vuotias poika sai surmansa ja kaksi ihmistä haavoittui.
TOINEN IAF:N ISKU kohdistettiin palestiinalaisiin, jotka olivat asentamassa pommia turva-aidan varteen Gazan kaistan keskivaiheilla. Palestiinalaisten mukaan 32-vuotias mieshenkilö sai surmansa iskussa.
MAANANTAI-ILTANA naissotilas havaitsi sähköisen hälytyslaitteen varoittavan palestiinalaisen miehen kulkiessa sen kautta. Hän määräsi miehen fyysiseen tarkastukseen, jossa hän näki miehen kantavan putkipommeja puseronsa alla. Hän määräsi miestä nostamaan kätensä ylös ja paneutumaan maahan hälyttäen samalla toiset sotilaat. Miehen alkaessa laskea käsiään kiellosta huolimatta sotilaat ampuivat hänet. Paikalle kutsutut pioneerit tekivät pommit vaarattomiksi. Tämä tapahtui Hawaran tarkastuspisteessä Nablusista etelään. (JP)
4. PALESTIINAN AUKTORITEETTI odottaa saavansa miljardien investoinnit kansainvälisen liikemiesten konferenssin aikana Betlehemissä. Konferenssi alkaa tänään ja sinne odotetaan satoja liikemiehiä Palestiinasta, Israelista, Libanonista, Saudi Arabiasta, Jordaniasta, Egyptistä, Tunisiasta, Marokosta, Bangladeshista, Uudesta Seelannista, USA:sta ja Euroopasta.
ISRAELIN VIRANOMAISET ovat helpottaneet tarkastustoimia sekä Jordanian rajalla että Ben Gurionin lentokentällä konferenssiin saapuvilta liikemiehiltä. Siviiliviranomaisia on lisäksi asemilla varmistaakseen, etteivät maahantulohankaluudet saa aikaan epämieluisaa muistoa Israelista. Liikemiehillä on erikoislupa kiertoajeluihin Israelissa. Useilla mailla, joitten liikemiehiä osallistuu konferenssiin, ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa.
PA:N talousministeri Kamal Hasounehin odottaa, että ainakin 2 miljardin USD investoinnit on mahdollista saada konferenssin aikana. Hän olettaa, että 1000 ulkomaista liikemiestä osallistuu konferenssiin; Gazasta tulee 100 ja Israelista 40 liikemiestä. USA:n delegaatio on korkeatasoinen. He otaksuvat löytävänsä sopivia sijoituskohteita Gazasta. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert, joka on joutunut ainakin viittä korruptioepäilyä koskevien poliisitutkimusten alaiseksi, kertoo saaneensa rohkaisua Englannin edellisen pääministeri Tony Blairin sekä Italian pääministeri Silvio Berlusconin tapauksista. Molemmat olivat epäiltyinä korruptiosta, mutta lopulta kumpikin vapautettiin syytteistä. Olmert uskoo, että myös häntä vastaan nostetut epäilykset ja rikostutkimukset lopulta kuolevat itsestään.
KAIKKI EIVÄT kuitenkaan usko, että Olmertin tapaus pystytään selvittämään ilman muutoksia maan johdossa, vaikkapa vain tilapäisesti. Kadiman parissa spekuloidaan eri vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja tilanteen väliaikaiseksi ratkaisemiseksi esitetään ainakin kolme.
OLMERT voi pyytää virkavapautta toistaiseksi, mikä asettaisi varapääministerin automaattisesti hoitamaan pääministerin tehtäviä Olmertin ollessa estyneenä. Tämä tarkoittaisi Tzipi Livnin nousemista sadan päivän ajaksi maan johtoon. Olmertin ja Livnin välit eivät kuitenkaan liene korrektia paremmat, minkä johdosta oletetaan, että Olmert voi nostaa sijaisekseen Haim Ramonin, jonka kanssa hänellä on hyvät välit. Tämä tilanne jatkuu 100 päivää, ellei oikeuskansleri katso, että pääministerin kyvyttömyys hoitaa virkaansa on pysyvä.
TOISEKSI Olmert voi erota virastaan, mikä antaa presidentti Shimon Peresille valtuudet etsiä sopiva uuden hallituksen muodostaja, jonka tulee muodostaa hallitus 90 päivän aikana. Tämän odotusajan Olmert toimisi hallituksen vt-pääministerinä.
KOLMAS VAIHTOEHTO puhuttaa Kadiman ja Labourin kansanedustajia. Sen mukaan Olmert eroaisi, mutta kieltäytyisi johtamasta toimenpidehallitusta ja suosittelisi toista Kadiman kansanedustajaa toimimaan tilapäisenä pääministerinä. Olmertin uskotaan siinä tapauksessa suosittelevan mieluummin Ramonia kuin Livniä.
HAIM RAMONIN nostaminen maan johtoon aiheuttaa jo ehdotuksena raivokkaita vastalauseita naisjärjestöiltä, jotka eivät halua naissotilasta julkisesti ilman lupaa pussannutta miestä sellaiseen asemaan sen jälkeen, kun presidentti Katsav saatiin eroamaan moraalisesti ja siveellisesti ala-arvoisen käyttäytymisen vuoksi, siellä sanotaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi ei usko, että Olmert sai ja käytti hänelle toimitettuja varoja pelkästään vaaliensa ja velkojensa maksamiseen, ja etsii kuumeisesti todisteita epäilyilleen. Korkein oikeus hylkäsi Olmertin lakimiesten pyynnön siirtää Morris Talanskyn oikeus-kuulustelut myöhemmäksi, koska poliisi pelkää, ettei Talansky palaa USA:sta oikeuden ristikuulusteluun. (JP)
- ISRAEL AIKOO nostaa esille ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin Israelin vierailun aikana kysymyksen UNIFILIn epäonnistumisesta Libanonissa. Israelin mukaan Hizbullah on salakuljettanut tuhansia raketteja Litanijoen eteläpuolelle eikä UNIFIL raportoi äskeisiä YK:n tuvallisuus-neuvoston julkilausuman 1701 selviä rikkomuksia UNIFIL:n silmien alla. Tukea tälle saatiin epätavalliselta taholta. Tyyron shialainen mufti Ali al-Amin, joka vastustaa Syyrian vaikutusvaltaa Libanonissa, kertoi italialaisen lehden Corriere della Sera haastattelussa lauantaina kysymykseen UNIFIL-joukkojen rauhanoperaatiosta: ”Rauhanoperaatiosta? Älä naurata minua. Kerron sinulle mitä UNIFIL:n joukot Etelä Libanonissa ovat: He ovat turisteja, yksinkertaisia, sekopäisiä ja mistään tietämättömiä turisteja.” Amin joutui pakenemaan äskettäin väkivaltaisuuksia Tyyrosta Beirutiin. Hän valittaa, että UNIFIL:n tarkoituksena oli puolustaa demokratiaa, mutta se on pelkkä illuusio ja lisää, että viimeisten päivien aikana Hizbullah on vahvistunut entisestään.
- LIBANONIN poliittiset ryhmät suostuivat arabiliiton välitysehdotukseen Qatarissa. Sen mukaan Hizbullah saa vaatimansa veto-oikeuden maan hallituksessa, jossa se saa 11 ministeriä, Syyrian-vastainen saa 16 ja presidentti nimittää kolme ministeriä. Libanonin parlamentti valitsee uuden presidentin ensi tilassa, ja virkaan valittaneen Libanonin armeijan komentaja Michael Suleiman. (JP)
- YEHUDA OR kaupungin apulaispormestari Uzi Aharon joutuu vastaamaan kiperiin kysymyksiin, kun kaupungin yeshiva-opiskelijat polttivat satoja kristittyjen ryhmien toimittamia Uusia Testamentteja. Aharon periaatteessa hyväksyy Raamattujen polttamisen, mutta kieltää kehottaneensa opiskelijoita tai organisoineensa polttamisen. Tapaus on herättänyt vakavia epäilyksiä, että se voi sotkea juutalaisten ja kristittyjen välisiä suhteita. Israelin ehdottomin tuki on tullut evankelisten kristittyjen taholta. (JP)
- ISRAELIN ja Syyrian edustajat neuvottelevat Ankarassa rauhansopimuksesta, kertoo Ynetnews. Oikeiston edustajien mielestä tämä osoittaa Olmertin kyynisyyden, jolla ei ole rajoja, pelastaakseen oman nahkansa.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/985721.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019