SUNNUNTAI 18.05.08
1. ”SYDÄMENI SÄRKYY nähdessäni miten Palestiinan kansan laaja potentiaali jää todella käyttämättä”, kertoi presidentti Bush median edustajille seisoessaan Mahmoud Abbasin rinnalla Sharm el-Sheikissä, jossa molemmat osallistuivat maailman talousfoorumin kokoukseen. Bush vakuutti, että hän on täydellisesti antautunut Israelin ja Palestiinan välisen sopimusasiakirjan valmistumiseksi kuluvan vuoden aikana.
LUVATESSAAN palestiinalaisille itsenäisen kotimaan Bush kertoi sen merkitsevän ”Palestiinan territorioissa meneillään olevan kärsimyksen loppumista”. Bushin palestiinalaisia ja ennen kaikkea Abbasia mielistelevien lausuntojen katsotaan olevan hänen yrityksensä tyynnytellä sitä katkeruutta ja pettymystä, mitä palestiinalaiset johtajat sanoivat tuntevansa Bushin tapaan ylistää Israelia ja sen kansaa ”valittuna kansana”.
ABBAS kiittikin Bushia kertoen medialle, että hän uskoo Bushin olevan aidosti antautunut Palestiinan kansa perustamiseen virkakautensa aikana.
EGYPTIN LEHDISTÖ ja varsinkin sen valtion omistamat lehdet sen sijaan eivät sievistelleet sanojaan kritisoidessaan Bushin puheita Israelissa: ”Bushin tarkoituksena ei ole mitään muuta kuin tehdä myönnytyksiä Israelille”, kerrottiin lehdissä.
BUSH KERTOI, että toinen keskustelujen aihe Abbasin kanssa koski Libanonia, jossa viime päivinä vallinneet levottomuudet ovat USA:n ja monien arabimaailman sunni-muslimien pelkojen mukaan osoituksena Iranin shia-muslimien yrityksistä saada lisää vaikutusvaltaa alueella. Bush kertoi, että Abbas yhtyi hänen huoleensa radikaalien elementtien kaivamisesta maata USA:n tukeman pääministeri Fuad Sanioran hallituksen alta. Bush sanoi, että ”nyt on ratkaiseva hetki, joka vaatii nousemaan voimakkaasti tukemaan Sanioran hallitusta”. Bushin tarkoitus oli tavata Saniora Sharm el-Sheikissä, mutta Saniora ei voinut tulla kokoukseen.(JP)
www.debka.com kertoo aamun artikkelissaan, että USA:n välimeren laivaston ehkä tehokkain alus USS Mount Whitney ankkuroi Libanonin rannikon edustalle "määrittelemättömälle operaatiolle”. Aluksen uskotaan olevan USA:n pisimmälle kehitetty komennus-, valvonta-, tietoliikenne-, atk- ja tiedustelualus. USA:n kuudennen laivaston edustaja luutnantti Patrick Foughty kertoo, että alus täydentää laivaston muitten alusten yhteydenpitovaatimuksia. Debkafile lisää, että ohjusristeilijä USS Cole saapui alueelle viime viikolla ja lentotukialus USS Harry Truman on matkalla Kreikan edustalta lähemmäs Libanonin rannikkoa. USA:n helikopteri vei USA:n Beirutin lähetystön viime viikolla lisää henkilökuntaa sekä ruokatarpeita. Mikä USA:n laivaston tarkoituksena onkin, USS Whitney pystyy olemaan yhteydessä kaikkiin USA:n laivaston tietoliikenneyhteyksiin turvallisten kanavien kautta, kertoo Debkafile.
HIZBULLAHIN viikon mittainen kapina Libanonin hallitusta vastaan oli tarkoitettu sen voiman osoitukseksi. Libanonin armeija kieltäytyi aloittamasta sotatoimia Hizbullahin taistelijoita vastaan ja peräytyi hallitus häpeällisesti omista päätöksistään. Sanioran hallitus vaatii Qatarin neuvotteluissa, että Hizbullah luopuu aseistaan, mistä tämä ehdottomasti kieltäytyy.
2. PRESIDENTTI Bush yritti saada Saudi Arabian tekemään jotain nousevien öljynhintojen pysäyttämiseksi ja tarjosi sitä vastaan USA:n apua saudien ydinsuunnitelmien kehittämiseksi, mutta kuningas Abdullah tarjosi vain 300 000 öljytynnyrin lisäystä päivässä, mikä nostaa Saudi Arabian öljyntuotannon 9.45 miljoonaan tynnyriin päivässä. Tämä määrä ei vaikuta mitään öljynhinnan muodostuksessa.
BUSH ARVIOI, että USA:n tulee paneutua uusien energialähteiden hakemiseen ja suunnitteluun. Hän ei kritisoinut Saudi Arabiaa sanoen heidän pumppaavan lisää ja lisäävän jalostusastetta, mutta hän osoitti kritiikkinsä ”niihin kotimaisiin tahoihin, jotka äänekkäimmin haluavat tuotannon lisäämistä Saudi Arabiasta, sillä he ovat samoja ihmisiä, jotka taistelevat kotimaista öljynetsintää, ydinvoiman kehittämistä ja öljynjalostuksen kapasiteetin lisäämistä vastaan”. Bush tunnusti, ettei saudien 300 tonnin lisäys auta ongelman ratkaisemiseksi.
BUSH ALOITTI keskustelunsa Sharm el-Sheikissä keskustellen presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Hän kertoi isäntänsä pyrkineen selvittämään hänelle, että antautumisen Lähi Idän rauhan saamiseen tulee olla luja ja että osapuolten tulee työskennellä lujasti saadakseen Palestiinan valtion perustamisen määritellyksi.
BUSH TOTESI, etteivät Israelin ja PA:n väliset keskustelut ole juuri edistyneet, vaikka ne ovat työskennelleet asian hyväksi viime vuoden joulukuusta lähtien, mutta totesi kuitenkin, että vaikka hänellä ei ollut mitään uutta esitettävänä, jokainen tapaaminen on tärkeä. (JP)
3. ISRAELIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnan 15 jäsentä vaativat valiokunnan puheenjohtajalle Tzahi Hanegbille lähettämässään kirjeessä, että pääministeri Olmertin, ulkoministeri Livnin ja prikaatikenraali Udi Degelin tulee kertoa valiokunnalle keskustelujen edistymisestä PA:n kanssa sekä yhteydenpidosta ja Olmertin Turkin kautta Syyrian presidentti Assadille lähettämistä viesteistä. Olmert ja Livni ovat toistuvasti vakuuttaneet, että huhujen ja aiheettomien vuotojen poistamiseksi keskusteluosapuolet eivät anna julkisuuteen mitään tietoa keskustelujen sisällöstä eikä sovituista asioista. Tämä salamyhkäisyys on antanut Olmertille mahdollisuuden puheissaan kertoa edistyksestä keskusteluissa, mitä median edustajat eivät ole voineet tarkistaa. Livni on kaikkein tarkimmin pitänyt kaikki puseronsa sisällä, mikä herättää epäilyksiä salaisista sopimuksista, joista ei kerrota kenellekään. Palestiinalaiset neuvottelijat sen sijaan ovat irvailleet Olmertin kustannuksella, tämän kertoessa edistyksestä neuvotteluissa, että Olmert elää haavemaailmassa.
KIRJEEN ALLEKIRJOITTAJAT vaativat saada tietää, mitä on sovittu koko kansaa koskevissa elintärkeissä kysymyksissä, kuten myös neuvottelutiimin henkilökunnan kasvattamisesta tusinoittain ilman Knessetin valvontaa ja omaa budjettia tai toimintaperiaatteita. Syyrian kanssa vaihdettujen viestien sanotaan tulevan Damaskoksesta Turkin välityksellä ilman alkeellistakaan Knessetin valvontaa. He syyttävät Olmertia sanelupolitiikasta ja edeltäjänsä tavoin valiokunnan päätösvallan huomiotta jättämisestä tärkeissä asioissa.
OLMERTIN uskotaan informoivan valiokuntaa ensi viikolla, mutta hän tuskin paljastaa sille valiokunnan vaatimia asioita. (Haaretz)
4. HAMAS VAATII nyt, että Gilad Shalitin vapauttaminen on sittenkin liitettävä osaksi Israelin kanssa solmittavaa tulitaukosopimusta, vaikka se vain muutama päivä sitten ilmoitti, ettei sitä voida liittää tulitaukosopimuksen yhteyteen. Mikä sitten lieneekin vaikuttanut sen päätösten muuttamiseen, Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman varoitti Hamasia, että jos Giladia ei vapauteta, Israel tulee aloittamaan laajan operaation Gazan kaistalla. Israelin johto on puolestaan ilmoittanut Egyptille, koska se ei halua keskustella suoraan Hamasin kanssa, ettei Israel suostu tulitaukoon, ellei Shalitia vapauteta. Tarkkailijat huomioivat, että Hamasin uusin tarjous tekee Israelille vaikeaksi kieltäytyä sopimuksesta, eli Gilad Shalitin liittäminen osaksi tulitaukosopimusta vaikuttaa molempiin suuntiin.
HAMASIN neuvottelijat olivat matkalla Kairoon kuulemaan Suleimanin Israelin matkan tuloksista, mutta keskusteluja täytyi Bushin Egyptin vierailun johdosta siirtää ainakin päivällä.
MYÖS ULKOMINISTERI Tzipi Livni on Egyptissä osallistuen maailman talousfoorumin kokoukseen ja puolustusministeri Ehud Barak matkustanee sinne huomenna. Molemmilla lienee mahdollisuus tavata myös presidentti Hosni Mubarak. Heidän varsinainen asiansa on tulitaukosopimus Hamasin kanssa, johon kuuluu aseitten salakuljetuksen lopettaminen Siinailta Gazaan, mutta myös muut alueen kriisipisteet. (JP)
5. OLMERTIN kuulustelut jatkuvat Bushin vierailun jälkeen. Uutiset ennakoivat, että Olmertia olisi kuulusteltu joko lauantai-iltana tai sunnuntaina, mutta Olmertin kanslian ilmoituksen mukaan Olmertin tiukka aikataulu täytyy huomioida. Poliisi haluaa Olmertin kuulustelut ennen Morris Talanskyn suunniteltua kuulustelua oikeudessa ensi viikolla, koska poliisi pelkää Olmertin lakimiesten voivan käyttää siellä paljastuvia asioita hyväkseen.
PÄÄMINISTERIN kanslia pitää poliisin halua kuulustella Olmertia uudelleen näin pian edellisen jälkeen ”omituisena”. Poliisi sanoo, ettei asia ole kiireellinen, mutta sanoo tarpeen kuulustella Olmertia uudelleen nousseen siksi, että se on saanut uusia todisteita.
OLMERTIN lakimiehet ovat vaatineet saada tietoja, mitä poliisi on saanut selville ja heillä on siihen täysi oikeus. Tämä kuitenkin huolettaa poliisia, sillä sen pelkona on, että Olmert pystyy sen kautta sovittamaan vastauksensa kuulusteluissa.
OLMERTIN ongelmat rikospoliisin kanssa ovat saaneet Kadima-puolueen puheenjohtaja-ehdokkaat aktivoitumaan. Tzipi Livnin, jota Israelin kansa jostain oudosta syystä suosii, on aloittanut hiljaisen kampanjansa soittelemalla puolueen jäsenille. Myös ministerit Mofaz, Sheetrit ja Dichter ovat samoilla asioilla. (JP)
6. VENÄJÄN Israelissa vierailulla oleva Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Sergey Mironov vakuutti keskusteltuaan presidentti Shimon Peresin kanssa, että raketti-iskut Gazasta Israelin ovat täysin hylättäviä ja lisäsi, että Israelilla on täysi oikeus puolustautua. Hän kuitenkin lisäsi, ettei Israelin vastaiskujen tulisi kohdistua rauhanomaisiin siviileihin, ei surmata heitä eikä lisätä heidän kärsimyksiään. Hän piti Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja hyödyllisinä ja uskoi edellisen presidentti Putinin ehdottaman Moskovan rauhankonferenssin edistävän asiaa. Hän uskoi sen vaikuttavan varsinkin Iranin suuntaan, jonka vapaus oleellisesti rajoittuisi. Iranin ydinasetta hän ei pitänyt hyväksyttävänä. Mironov sai edellisen Israelin vierailujensa yhteydessä tutustua paikan päällä terroristien aiheuttamaan tuhoon. Viimeinen tapahtui kuusi vuotta sitten, jolloin terroristi murhasi useita israelilaisia. Hän muutti silloin aikatauluaan voidakseen laskea kukkia murhapaikalle uhrien muistoksi.
MIRONOV vakuuttaa, että Israelin ja Venäjän suhteet ovat hyvät, mutta parantamisen varaa on silti olemassa. (JP)
TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettien ampumista tänään Gazasta Israeliin. Samarian arabit polttavat maanviljelijöitten peltoja, minkä johdosta he pieksivät lähikylän arabeja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019