Friday, November 07, 2014

PERJANTAI 07.11.14


PERJANTAI 07.11.14
1. USA:n armeijan eri aselajien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey totesi torstaina vastaukseksi niille, jotka syyttävät IDF:n tarpeettoman kovista otteista viimeisen Gazan sodan aikana, että IDF meni epätavallisiin äärimmäisyyksiin suojellakseen viattomia ihmisiä. Lisäksi hän sanoi USA:n armeijan opiskelevan IDF:n käyttämiä metodeja oppiakseen niistä ja soveltaakseen niitä omaan käyttöönsä.
Dempsey puhui Carnerien lahjavarojen (Carnerie Endowment) forumissa New Yorkissa. “Israelin armeija meni todella äärimmäisyyksiin vähentääkseen yleistä tuhoa ja siviiliuhreja”, hän totesi Reutersin raportin mukaan. ”Tämän kaltaisessa konfliktissa, jossa sinun edellytetään seuraavan tasoa, johon toinen osapuoli ei ole sidottu, sinua tullaan kritisoimaan siviiliuhrien määrästä”. Hän totesi, että Hamasin kaivamat tunnelit aiheuttivat IDF:lle joitain merkittäviä haasteita, mutta he tekivät erinomaisia toimia pyrkiessään rajoittamaan siviiliuhrien määrää – ennen määrätyn kohteen tuhoamisen aloittamista.
Dempsey mainitsi ”koputukset talojen katoille” ja lentolehtisten levittämisen ennen hyökkäystä määrättyyn kohteeseen. ”IDF ei ole kiinnostunut siviilien surmaamisesta. Heidän intresseissään on rakettien ja ohjusten ampumisen lopettaminen Israelin siviilikohteisiin”. Hän kertoi, että USA:n armeijan lähettämä delegaatio vieraili Israelissa kolme kuukautta sitten oppiakseen IDF:n käyttämistä metodeista ja voidakseen soveltaa niitä omaan käyttöönsä. Hänen havaintonsa ovat jyrkässä ristiriidassa Amnesty Internationalin julkistaman lausunnon kanssa, jossa se syyttää Israelia ”harkitusta välinpitämättömyydestä siviiliuhreihin hyökkäyksissään ihmisten koteihin runsaasti asutuilla rannikkoalueilla”.
HAMASIN ja YK:n julkistamien lukujen mukaan operaation Defensive Edge aikana sai surmansa 2 100 Gazan arabia, mukana lukuisia siviilejä. Israelin havaintojen mukaan militanttien osuus oli paljon suurempi, ja arabit käyttivät siviilejä ihmiskilpinä. IAF joutui luopumaan sadoista hyökkäyskohteista havaittuaan siviilejä iskualueilla. Israel menetti 66 sotilasta ja 6 siviiliä Gazan kesäsodan aikana. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon olisi halunnut, että Israelin menetysten olisivat olleet yhtä suuret kuin arabeilla.
50 vuorokautta kestäneen sodan aikana Hamas ja Islamic Jihad ampuivat satoja raketteja ja ohjuksia Israelin siviilikyliin ja kaupunkeihin, ulottuen aina Tel Aviviin saakka. Ilman Iron Dome torjuntapatteristojen apua Israelin kärsimät tuhot olisivat olleet valtavat ja siviiliuhrien määrät tuhansissa. Terrorijärjestöt olivat kaivaneet hyvin varustettuja tunneleita Gazasta IDF:n tukikohtien lähelle sekä juutalaisyhteisöjen keskelle yllätyshyökkäyksiä varten. IDF tuhosi löytämänsä 31 tunnelia, mutta myöntää, ettei kaikkia tuhottu-Lisäksi Hamas sanoo tunnelien kaivamisen alkaneen uudelleen. IDF:n joukot menivät vain parin km:n verran Gazan alueelle keskittyen tunnelien tuhoamiseen. Iskut valittuihin kohteisiin Gazassa tehtiin valtaosin ilmaiskujen ja tykistötulen muodossa. Erityisjoukot tekivät lisäksi joitain kommando-iskuja määrättyihin kohteisiin Gazassa.
DEMPSEY totesi forumin keskusteluissa, että ilmaiskut ISIS-joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa hidastavat niiden etenemistä, mutta eivät tuhoa niitä. Hän totesi samoin Iranin ydinlaitoksista, että ilmaiskuilla niiden toimintaa voidaan hidastaa, mutta ei lopettamaan sitä todeten, että USA:lla on kapasiteetti siihen, jos sitä halutaan käyttää. P5+1 maiden ja Iranin välisten Iranin ydinsuunnitelmaa koskevien neuvottelujen tulisi saada sopimusluonnos allekirjoituskuntoon 24. marraskuuta mennessä, minkä siirtämistä kumpikaan osapuoli ei halua. Israel on useaan kertaan uhannut iskeä Iranin ydinlaitoksiin vaikka yksin, jos muut maat eivät siihen halua osallistua, mutta on luopunut suunnitelmasta eri syistä johtuen.  http://www.timesofisrael.com/top-us-general-israel-protected-civilian-lives-in-gaza/
2. GAZAN kaistalla tapahtui aikaisin perjantaiaamuna useita koordinoituja räjähdyksiä Fatahin Gazassa asuvien virkailijoitten kotien läheisyydessä. Raportin epätarkkuuden mukaan on vaikea päätellä, tuhoutuiko myös asuntorakennuksia iskuissa, mutta useat Fatahin virkailijat kertovat, että heidän autonsa tuhoutuivat.
Kukaan ei ole suoraan ottanut vastuuta räjähdyksistä, mutta Hamasin ja Fatahin välit ovat positiivisista lausunnoista ja sovintoneuvotteluista huolimatta kireät. Periaatteessa Hamasin ja Fatahin välinen pääministeri Rami Hamdallahin johtama hallitus on vastuussa hallinto-toimista myös Gazan alueella, mutta PA on kieltäytynyt maksamasta palkkoja Hamasin yli 40 000 virkailijalle Gazassa maksettuaan ne Fatahin virkailijoille, mikä on kiristänyt jännitystä. Qatar lupautui sittemmin huolehtimaan Hamasin virkailijoitten palkoista.
FATAHIN johtaja Fayez Abu Itta Jabaliyan pakolaisleirissä sanoo, ettei kukaan haavoittunut koordinoiduissa iskuissa, mutta että hänen autonsa ja monien muiden Fatahin virkailijoiden autot tuhoutuivat räjähdyksissä. Gazan kaista oli Abbasin johtaman PA:n hallituksen valvonnassa vuoteen 2007 saakka, jolloin Hamas otti vallan lähes verettömässä vallan-kaappauksessa halliten kaistaa omien virkailijoittensa toimesta ja syrjäyttäen Fatahin virkailijat, joille PA maksoi palkkaa koko ajan, vaikka he eivät tehneet mitään.
FATAH on järjestänyt vuosittaisia Arafatin muistotilaisuuksia Gazassa. 11.11.2007 järjestetyn tilaisuuden yhteydessä syntyneissä väkivaltaisuuksissa kuoli 10 ihmistä. Tänä aamuna järjestetyt räjähdykset vahingoittivat myös tilaisuudessa käytettyä näyttämörakennelmaa.
@FlashNewsNet lähetti Fatahin virkailijoille Gazassa varoituksia hyökkäyksistä heitä vastaan. (Magic 4519) Mikään ryhmä ei ole virallisesti ottanut vastuuta räjähdyksistä, mutta vahvistamattomien tietojen mukaan Islamin Valtio on syyllistynyt niihin. http://www.timesofisrael.com/coordinated-blasts-target-fatah-officials-in-gaza/
3. TURKIN presidentti Recep Tayyip Erdogan kritisoi kärttyisesti Israelin harjoittamia toimia Temppelivuorella ”barbaareiksi ja halveksittaviksi”, kuten turkkilainen uutistoimisto Anadolu raportoi. Puhuessaan lehdistötilaisuudessa ennen matkaansa Turkmenistaniin hän väitti Israelin valmistelevan perustaa uskontojen ja rotujen välisen vuoropuhelun epäonnistumiseksi kaikkialla maailmassa.
”ISRAEL on jo eristetty Lähi-Idässä, mutta jos sellaiset toimet jatkuvat, Israel tullaan syrjäyttämään maailmanlaajuisesti. Al-Aksa ei ole vain arabien huomion kohteena, vaan sillä on merkitystä koko islamin maailmassa”.
Presidentti Erdogan viittasi puheessaan todennäköisesti keskiviikkoaamuna tapahtuneisiin väkivaltaisuuksiin Temppelivuorella. Poliisien valmistautuessa avaamaan Mughrabi-portin juutalaisille ja turisteille Vuorelle kokoontuneet nuoret arabimuslimit alkoivat kivittää poliiseja, jotka vastasivat mellakantaltuttamis välineillään pakottaen muslimit Al-Aksan sisään. Muslimit olivat asentaneet barrikadeja sisäänkäynnin eteen estääkseen poliiseja lähestymästä moskeijaa ja sulkemaan ovia, mutta poliisi poisti esteet ja joutui siinä yhteydessä astumaan osittain moskeijan sisään, mistä Jordania esitti kärkevää kritiikkiä kutsuen Israelin lähettiläänsä kotiin. Muslimit olivat koonneet moskeijan sisään kiviä, palopommeja ja ilotulitusraketteja hyökkäyksiään varten poliisia vastaan.  
Poliisien avattua Mughrabiportin muslimit alkoivat kivittää poliiseja kivin ja palopommein sekä ilotulitusraketein. Syntyneissä kahinoissa yksi arabi ja useita poliiseja haavoittui.
ANADOLU-uutistoimiston mukaan arabivartija Vuorella kertoi, että poliisi teki rynnäkön Vuorelle ampuen holtittomasti palvojia joka suuntaan. Poliisi kieltää uutisen perättömänä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kutsui Temppelivuoren sulkemista arabimuslimeilta sodan julistukseksi. Poliisi sulki Vuoren viime viikon keskiviikkona arabimuslimin ammuttua juutalaista Temppelivuoren aktivistia rabbi Yehudah Glickiä lähietäisyydeltä useita kertoja. Glick taistelee hengestään sairaalassa ja osoittaa paranemisen merkkejä. Poliisi avasi Temppelivuoren uudestaan perjantaiaamuksi ennen muslimien perjantairukouksia asettaen yli 35-vuoden ikärajoituksen Vuorelle nouseville.
PRESIDENTTI Erdogan kehotti kaikkia muslimeja puolustamaan Al-Aksa moskeijaa todeten, että se kuuluu kaikille muslimeille eikä vain arabeille. Kuuden päivän sodan jälkeen 1967 solmitun kiistanalaisen sopimuksen mukaan Israel luovutti Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan muslimisäätiölle wagf, joka silloin oli Jordanian valvonnassa. Muslimien tulkinnan mukaan silloin sovittiin, että vain muslimeilla on oikeus rukoilla Vuorella. Tämä on aiheuttanut jatkuvia kiistoja juutalaisten ja kristittyjen halutessa rukoilla Vuorella, minkä estämiseksi muslimivartijat poliisin myötävaikutuksella tarkoin seuraavat pyhiinvaeltajien huulten liikkeitä, etteivät he vain lähetä äänettömiä rukouksiaan Jumalalle. http://www.timesofisrael.com/erdogan-calls-israels-methods-on-temple-mount-barbaric/
Pääministeri Netanyahu kävi salaa tapaamassa Jordanian kuningasta Abdullah II vakuuttaakseen hänelle, ettei Israelilla ole mitään suunnitelmia nykyisen käytännön muuttamisesta Temppelivuorella, eikä juutalaisille anneta oikeutta rukoilla siellä. Kaikki puhuvat siitä, ettei vain loukattaisi muslimien tunteita, ja siksi mitään edistystä ei pääse tapahtumaan. Kukaan ei ajattele, miten tämä loukkaa juutalaisten ja turistien tunteita. Kysymys ei lopultakaan ole uskonnollinen, vaan suunnitellusta Israelin vastaisesta kampanjasta, jolla Israelin laillinen oikeus maahan ja elämään siellä pyritään mitätöimään ja koko tämä kansa eristämään ja kuristamaan lopullista tuhoamista varten. Laimentaakseen tunteitten kuohua poliisi sallii tänään vain yli 35-vuotiaitten arabimiesten pääsyn Vuorelle.
Julkisuudessa puhutaan status quon, olevan tilanteen säilyttämisestä, mutta se on muuttunut kaiken aikaa. Ennen Arafatin jengien tuloa maahan kaikilla oli vapaa oikeus nousta Temppelivuorelle ja rukoilla siellä; juutalaiset kävivät vapaasti ostoksilla palestiinalaisten omistamilla alueilla ja arabit liikkuivat samoin vapaasti juutalaisten asuttamilla alueilla. Tämä on se tasapainotila, johon on syytä pyrkiä ja hävittää kaikki tiesulut ja turva-aidat, sekä lopettaa haaveellinen puhuminen kahdesta valtiosta, mitä käytännössä on mahdoton toteuttaa nykyisen vihan ja koston ilmapiirissä, mitä nykyiset muslimijohtajat ja -saarnaajat lietsovat. Tämä edellyttäisi sekä muslimimeren että länsimaiden uudelleen kouluttamista, mikä ei liene mahdollista nykyisen maailmanjärjestyksen aikana. Se tulee toteutumaan vasta Messiaan ottaessa maailman ohjakset haavoitettuihin käsiinsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187154#.VFx7T0NsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        17-vuotias Shasin Tora-neuvoston jäsenen rabbi Shimon Baadanin pojanpoika kuoli keskiviikon terrori-iskussa saamiinsa vammoihin Hadashan Ein Kerem sairaalassa, nostaen täten autolla suoritetussa terrori-iskussa kuolleiden luvun kahteen. Hänen tunnistamisensa kesti useita tunteja haavoittumisensa jälkeen, kunnes poliisi onnistui puhelimen avulla löytämään tämän yeshiva opiskelijan omaiset. Terroristi Ibrahim al-Akari ajoi keskiviikkoaamuna valkoisella umpipakettiautolla kevyen rautatien pysäkillä odottavaan ihmisjoukkoon pyrkien tappamaan mahdollisimman monta. Kolaroituaan autonsa hän yritti teräskartulla aseistettuna hyökätä jalan-kulkijoitten ja autoilijoitten kimppuun. Lopulta poliisi ampui hänet kuoliaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187163#.VFyC_UNsO-o
·        Interpol paljastaa, että yhä useammat länsimaista ISIS-joukkoihin Syyriassa ja Irakissa pyrkivät miehet ja naiset käyttävät hyväkseen loistoristeilijöitten palveluja. He matkustavat loistokkaasti useimmiten turkkilaiseen Izmirin satamaan, josta he voivat siirtyä rajan yli haluamaansa joukko-osastoon Syyriassa tai Irakissa ilman turvallisuustarkastuksia, jotka voisivat pysäyttää monen matkan. Toinen suosittu rantautumispaikka on Soussen turistikeskus Tunisissa. Al-Jazeeran mukaan ainakin 1000 vapaaehtoista on matkustanut Soussen kautta Irakiin ja Syyriaan. ISIS-rekrytoijat liikkuvat Soussen esikaupungeissa opastaen tulevia taistelijoita ja houkutellen uusia turistien joukosta. Ainakin 15 000 taistelijaa 81 maasta on liittynyt ISIS-joukkoihin, 300 on tullut Kiinasta. Palatessaan aikanaan kotimaihinsa he voivat aiheuttaa todellisia ongelmia hallituksille rauhan säilyttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187166#.VFyGckNsO-o
·        Satoja israelilaisia osallistui torstai-iltana Jerusalemissa järjestettyyn marssiin, jonka tunnuksen oli iskulause ”Meidän Jerusalemimme”. Marssi alkoi Begin-keskuksen edestä, jossa terroristi ampui rabbi Yehuda Glickiä kolmesti (joku sanoo neljästi) rintaan lähettäen hänet sairaalaan taistelemaan hengestään. Marssi jatkui sieltä Temppelivuoren juurelle Mughrabi-portin lähelle, jossa he pitivät yhteisen rukous-tilaisuuden Glickin pikaiseksi parantumiseksi ja palaamiseksi toimiinsa. He kyselivät: Miksi kotiinsa palaavaa syytetään provosoijaksi? Miksi auto-intifadaa kutsutaan vandalismiksi, kuten sisäministeri Aharonovich tekee, tai Abbas sodaksi? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187146#.VFyKGUNsO-o
·        Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kokoon torstaiksi käsittelemään nousevaa väkivaltaa ja mellakointia Jerusalemin itäosissa. Jos arabimuslimien tunteet käyvät kuumina, sitä ne tekevät myös israelilaisten parissa. Yhä äänekkäämmin vaaditaan nykyisen käytännön hylkäämistä ja juutalaisten rukoilemisen sallimista Temppeli-vuorella. Pääministerin taktiikkana näyttää olevan tilanteen pysyttäminen nykyisellään toivoen, että tuo vihainen rauhanhäiritsijä menisi itsestään tiehensä. Pääministeri antoi kuitenkin käskyn terroristien asuntorakennusten tuhoamiseksi, mikä tulee aiheuttamaan uudet mielenosoitukset ja väkivallan nousun. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-orders-house-demolitions-for-jerusalem-terrorists/
·        Arabimuslimit ovat jatkaneet mielenosoituksiaan Jerusalemin itäosissa, viimeisimmät keskittyen Shuafatin pakolaisleiriin tai sen lähettyville. Ainakin 200 arabia kivitti poliisia kivin ja palopommein sekä ilotulitusraketeilla. Poliisi vastasi niihin mellakan hajottamismenetelmin käyttäen kumiluoteja ja paukkupommeja. Joskus he turvautuvat hajupommeihin, joka on tehokas ase mellakointia vastaan. Se perustuu voimakkaasti pahalta tuoksuvaan aineeseen, jota sumutetaan massojen yli. Se on vaaraton, mutta hajun poistaminen teettää työtä. Poliisi lisäsi 2000 upseeria normaalikokoonpanoon perjantain väkivallan varalta. http://www.timesofisrael.com/palestinians-clash-with-police-as-jerusalem-seethes/
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ylisti Jasser Arafatia optimismin lähteeksi, käytännön ja rauhan mieheksi puhuessaan PA:n tv:ssä ennakoiden Arafatin kuoleman muistotilaisuutta 11.11. vannoen seuraavansa hänen asettamaansa esimerkkiä ja perintöä itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi pää-kaupunkinaan Jerusalem. Hän vakuutti myös pakolaisten paluuoikeutta. Kansanedustajat Israelissa ovat yhä äänekkäimmin syyttäneet Abbasia muslimien kiihottamisesta. On vain ajan kysymys, koska soppa alkaa kiehua yli ja Netanyahu tunnustaa, että ainoa keino rauhan palauttamiseksi ja kiihotuksen vaimentamiseksi on Abbasin sulkeminen Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa. http://www.timesofisrael.com/abbas-failure-to-reach-peace-deal-will-inflame-region/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -23; Tiberias 16 -28: Suolameri 19 -31; Eilat 18 -32 +C-astetta. Tänään on aurinkoista koko maassa, huomenna taivas pilvistyy puolittain ja lämpötila nousee asteen verran. Tuuli on ajoittain kova ja viileä.  Wednesday, November 05, 2014

KESKIVIIKKO 05.11.14


KESKIVIIKKO 05.11.14
1. EIPÄ TULLUT sotaa eikä kukaan pommittanut Al-Aksa moskeijaa näiden kahden päivän aikana, joten ei ollut tarvetta ylimääräiseen raporttiin. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kyllä uhkaili, että hänen järjestönsä pystyy käymään sotaa Israelia vastaan, jos niin halutaan, vaikka se käykin sotaa Syyriassa presidentti Assadin joukkojen rinnalla. Lisäksi hän kehotti Israelia sulkemaan kaikki satamansa, sillä heidän rakettinsa yltävät koko Israelin maahaan. Toiseksi PA:n johtajisto määritteli, että Al-Aksan sulkeminen merkitsee sodan aloittamista PA:n arabeja vastaan, mutta sieltä suolletaan jatkuvasti kaikenlaista törkyä, mitä kukaan ei ota ihan tosissaan, suurisuisia valehtelijoita kun ovat. Mutta sodan miekan alla tämä poloinen maarääpäle Israel elää kaiken aikaa, ja monelta taholta.
Ennusteen mukaan aamulla pitäisi olla 12 lämpöastetta, mutta meidän katoksen alla sijaitseva mittarimme osoitti 14 astetta. Taivas oli puoli kuuden maissa lähes kokonaan pilvien peitossa, vain lännenpuoleisten pilvenaukkojen välistä näkyi vanhaa sinistä taivasta nousevan auringon värittäessä pilvenreunat punaisiksi. Maa oli märkä öisen sateen jäljiltä. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -18; Tiberias 15 -25; Suolameri 18 -28; Eilat 17 -29 +C-astetta. Tänään on ennusteen mukaan puolipilvistä, huomenna selkenee ja vähän lämpenee, mutta tuuli on kova, perjantaina taivas saa uudelleen osittaisen pilvipeitteen. Sateita ei kuitenkaan luvata ennusteajan aikana, mutta kerrankos sääprofeetat ennustavat väärin.
2. PA/PLO:n ”rauhanneuvottelijana” tunnettu Saeb Erekat oli Washingtonissa esittelemässä laatimaansa dokumenttia, joka on tarkoitus esitellä YK:n turvallisuusneuvostolle yhden uuden arabivaltion perustamiseksi juutalaisten omistamalle maalle kansainvälisen yhteisön päätöksellä ilman neuvotteluja Israelin kanssa. Erekat pyrki taivuttelemaan ulkoministeri Kerryn tukemaan dokumenttia ja lupaamaan olla käyttämättä veto-oikeuttaan turvallisuus-neuvoston kokouksessa. Hän tuskin sai tällaista vakuutusta, vaikka Israelin ja USA:n diplomaattisuhteet lienevätkin alempana kuin aikoihin.
Netanyahu ilmoitti muutama päivä sitten 1060 asuntoyksikön rakentamisesta, niistä 660 Ramat Shlomoon ja 400 Har Homaan Jerusalemissa. Sen jälkeen pääministerin kansliasta ilmoitettiin 500 lisäasunnon rakentamisesta Ramat Shlomoon. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki kutsui päätöksiä hyvin epäonnistuneiksi (unfortunate), vaikka molemmat lähiöt ovat Jerusalemin kuntarajojen sisällä ja tulevat kuulumaan Israeliin kaikissa mahdollisissa rauhansopimuksissa. Nämä päätökset rassaavat tietenkin pahoin tulehtuneita välejä, mutta pääministeri Netanyahu näyttää lopultakin uskoneen, ettei hän saavuta Obaman mielisuosiota. Kysymys ei liene henkilösuhteista vaan siitä, ettei Obama panisi pahakseen, vaikka Israel lopulta sulautuisi suureen arabimereen (see of islam).
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu esitti kärkevää kritiikkiä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia vastaan todeten: ”Joka päivä minä pyrin tyynnyttelemään ilmapiiriä Temppelivuoren alueella, mutta Abbas lisää polttoainetta tuleen”. Hänellä oli aihettakin tuntea taas kerran pettymystä yritettyään yhä uudelleen lähestyä Abbasia, joka jo vuosia sitten lausui eräässä haastattelussa, ettei hän pidä Netanyahusta eikä luota häneen.
Ensimmäinen piikki oli tavassa, miten Abbas lohdutteli rabbi Yehuda Glickiä hengen-vaarallisesti ampuneen Abu Tor-lähiöstä kotoisin olleen PA:n arabin Moataz Hejazin omaisia todeten, että ”hän nousi ylistettynä marttyyrinä paratiisiin”. Vastustaessaan pidätystä poliisi joutui ampumaan hänet. Toiseksi Abbas kehotti kaikkia arabeja vastustamaan kaikin voimin ja keinoin juutalaisten nousemista Temppelivuorelle. Hän käytti sanontaa ”tunkeutumaan Al-Aksaan saastuttaen sen”, millä he tarkoittavat koko Temppelivuorta ja sen länsimuuria, jonka ”moskeija pyhittää”, kuten muslimioppineet väittävät.
Pääministeri totesi, että näillä lausunnoillaan Abbas kiihottaa arabeja hyökkäämään poliiseja ja juutalaisia siviiliasukkaita sekä pyhiinvaeltajia vastaan Temppelivuorella sekä Jerusalemin arabilähiöissä. ”Kansainvälinen yhteisö on vaiti Abbasin rohkaistessa jatkuvalla kiihotuksellaan mielenosoituksiin ja väkivaltaan. Me emme tule vaikenemaan, vaan me tulemme jatkamaan totuuden puhumista puolustaessamme oikeuksiamme”, hän sanoi.
Marraskuun 1. päivänä murhayrityksen tekijän perheelle lähettämässään kirjeessä Abbas kirjoitti tähän tapaan: ”Vihaisena ja tuomiten kuulin uutisen Israelin miehitysarmeijan jengien tekemästä katalasta rikoksesta surmaten ja terrorisoiden”. Kutsuen murhayrityksen suorittanutta terroristia ”marttyyriksi” Abbas totesi tämän murhan olevan ”yksi uusi rikos hänen kansaansa vastaan nakbasta (Israelin valtion perustamisesta) lähtien”. ”Tämä toimi ei tule lannistamaan kansaamme vaan lisäämään sen päättäväisyyttä kotimaassamme”, kuten JP kirjoitti tiistaina julkaisemassaan artikkelissa.
4. ISRAELIN hallitus keskusteli jo aiemmin maan työlakien ulottamisesta Juudean ja Samarian alueille, mikä velvoittaisi työnantajat maksamaan samaa palkkaa ja antamaan samat edut kaikille työntekijöilleen, kuin mitä Israelin puolella sovelletaan. Laki koskee sekä juutalaisia että arabityöntekijöitä.
Tiistaina kaksi kokenutta lainsäätäjää Yair Levin (Likud) ja Orit Struck (Beit Yehudi) esittelivät laatimansa uuden lakiesityksen, jolla Israelin laki kokonaisuudessaan ulotetaan kaikkiin Israelin kansalaisiin myös Juudean ja Samarian alueilla. Mikäli Knesset hyväksyy esityksen, IDF:n keskuskomennuskunnan tulee 45 vuorokauden aikana esityksen saatua lain voiman soveltaa lain edellyttämiä toimenpiteitä Juudeassa ja Samariassa.
Lakiesitystä sponsoroivat hallitusyhteistyön puhemies Zeev Elkin (Likud), Beit Yehuda edustajien puheenjohtaja Ayelet Shaked, Shas edustajien puheenjohtaja Avraham Michaeli, Knessetin laki-, oikeus ja perustuslakikomitean puheenjohtaja David Rotem (Israel Beiteu) sekä UTJ:n edustajien puheenjohtaja Menachem Eliezer Moses. Levinin mukaan laki ei tulisi muuttamaan maan omistusoikeuksia Juudeassa ja Samariassa eikä ole ristiriidassa kansain-välisen lain kanssa, jota Israel soveltaa alueella.
Levin ja Struck toteavat yhteisessä julkilausumassaan, että Juudean ja Samarian alueilla asuu 350 000 Israelin kansalaista, joilla on äänestysoikeus, mutta joilla ei ole Israelin lakien ja hallituksen antamaa suojaa, vaan jotka on alistettu puolustusministeriön alaisuuteen. Alueilla on nyt vai 16 voimassa olevaa lakia, minkä johdosta uusi laki tulisi korvaamaan nykyisen käytännön puutteet verolakeja, velvollisuutta asepalvelukseen ja rikoslakeja sovellettaessa. Muut lait on korvattu sotilaallisin käskyin. Lain selitysosassa todetaan, että nykyinen lainkäytäntö Juudeassa ja Samariassa perustuu Ottomanihallituksen, Jordanian, Brittien ja Israelin säätämiin lakeihin ja moniin sotilaskäskyihin, ja siksi järjestelmä aiheuttaa laillisia epäselvyyksiä ja sietämätöntä eriarvoisuutta oikeuksissa ja velvollisuuksissa eri osissa maata asuville Israelin kansalaisille. He uskovat lain vahvistavan maan demokratiaa. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Right-wing-MKs-submit-bill-to-apply-Israeli-law-to-West-Bank-settlers-380761
5. PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo sanoo, että PA/PLO tulee esittämään myöhemmin tässä kuussa YK:n turvallisuusneuvostolle osoittamansa dokumentin, jolla se pyrkii mitätöimään Israelin ”miehityksen” ja hyväksymään aikataulun, jonka kuluessa Israelin tulee vetää joukkonsa Juudeasta ja Samariasta sekä hajottamaan niihin rakentamansa Juutalaisyhteiset v. 2016 marraskuuhun mennessä. PA/PLO siirsi dokumentin jättämistä USA:n pyynnöstä odottaessaan USA:n reaktioita ja tarjousta uusista neuvotteluista.
”USA ei ole tarjonnut mitään uutta mahdollisuutta rauhan solmimiseksi ja Palestiinan valtion perustamiseksi” selitti PLO:n korkea virkailija Wassel Abu Yusef AFP:n toimittajalle. ”USA pyrkii edelleen tarjoamaan kaksipuolisten neuvottelujen mahdollisuutta, vaikka ne ovat järjestään epäonnistuneet edellisten vuosien aikana”. USA on varoitellut PA/PLO:n johtajia alistamasta esitystään YK:n turvallisuusneuvostolle uhaten USA:n antaman rahoitustuen lopettamisella. On vielä epävarmaa, tulisiko USA käyttämään veto-oikeuttaan, mikäli se pakotetaan siihen. PA/PLO:n johto aikoo hakea 522 YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen jäsenyyttä, mikäli YK:n aloite raukeaa, millä se rikkoo sopimuksiaan Israelin kanssa. PA:n puheenjohtaja Abbas on kehottanut muita maita seuraamaan Ruotsin ja Englannin esimerkkiä ja tunnustamaan Palestiinan valtion jo ennen YK:n käsittelyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187016#.VFnH10NsO-o
6. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki kertoi journalisteille, että USA ehdottomasti vastustaa PA/PLO:n yksipuolista esitystä valtionsa perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston kautta, koska se ennakoi lopullisen tilanteen sopimuksia yksipuolisesti. Hän kuitenkin totesi, ettei mitään päätöksiä ole tehty USA:ssa puoleen eikä toiseen. PA uhkaa lopettaa turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, jos sen esitys YK:n turvallisuusneuvostossa ei tuota tulosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187037#.VFnV-0NsO-o
·        USA:n varapresidentti Joe Biden joutui soittamaan usealla liittolaismaalleen huonosti muotoillusta puheestaan Hawardin yliopistossa. Hän totesi puheessaan Turkin avustavan ISIS-ja muita terrorijoukkoja Syyriassa. Hän soitti UAE:lle, jonka yleisesti epäillään avustavan terroristeja, sekä Turkin presidentti Erdoganille, mutta Biden väittää, ettei hän pyydellyt anteeksi, vaan selitti, että puhe oli ymmärretty väärin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187000#.VFnXs0NsO-o
·        Fatahin kehotuksen mukaisesti arabit alkoivat keskiviikkoaamuna kivittää poliiseja estääkseen juutalaisia nousemasta Temppelivuorelle Jerusalemissa. Poliisit käyttivät tainnutus-panoksia ja muita mellakan taltuttamiskeinoja karkottaakseen arabi Al-Aksa moskeijaan avaten sen jälkeen Mughrabi-portin juutalaisille palvojille ja turisteille. Moskeijasta huolehtiva Omar Alkeswani väitti poliisin tunkeutuneen moskeijan sisälle, ja että 20 poliisia haavoittui kahinoissa Vuorelle. Poliisin tiedottaja Micky Rosenbfeld sanoi, että poliisi käytti erilaisia välineitä eristääkseen mellakoijat Al-Aksa moskeijaan, mutta eivät missään vaiheessa menneet sisälle. Poliisin tiedustelu oli havainnut arabien koonneen moskeijan sisään kiviä, palopommeja, ilotulitusraketteja ja terästankoja hyökkäyksiinsä poliiseja vastaan. Moskeijan sisälle he olivat rakentaneet pesäkkeitä puolustautuakseen hyökkäysten varalta. He olivat rakentaneet tarkastusasemia eri sisäänkäyntien yhteyteen ja asentaneet köysiä porttien pitämiseksi avoinna. Kansanedustajat ovat vierailleet Vuorella vaatien juutalaisille oikeutta rukoilla siellä, minkä poliisi estää. http://www.jpost.com/Israel-News/Police-seal-off-Temple-Mount-after-Palestinian-rioters-hurl-stones-380825
·        PA:n poliisi pidätti 250 Hamasin ja Jihadin kannattajaa Juudeassa ja Samariassa syyttäen, että nämä järjestöt ovat Jerusalemin itäosissa jatkuneitten mielen-osoitusten ja väkivallan takana. PA:n johto lienee kuitenkin enemmän huolestunut omasta turvallisuudestaan kuin yleisestä järjestyksestä, sillä sen johtajat ovat esittäneet toistuvia Israelin vastaisia kiihotuspuheita. Pidätykset tehtiin syyskuun ja lokakuun aikana, mutta osa heistä päästettiin vapaiksi. Jerusalemin ohelle Hebron on jatkuvasti tarkkailun alaisena. Israelin turvallisuusjoukot kuitenkin pitävät hyvänä merkkinä, etteivät mielenosoitukset ja väkivalta ole levinneet laajemmalle Juudeassa ja Samariassa, kuten on pelätty, eikä kolmas intifada ole alkanut, he vakuuttavat.   http://www.timesofisrael.com/pa-arrests-250-islamist-operatives-to-prevent-west-bank-violence/, http://www.timesofisrael.com/palestinians-urged-to-block-jews-from-temple-mount-wednesday/
·        Vastaukseksi Hassan Nasrallahin uhkauksiin iskeä raketeillaan kaikkialle Israelissa ministeri Yisrael Katz sanoo, että jos Hizbullah aloittaa sodan Israelia vastaan, Libanon tullaan raunioittamaan kokonaan, koska Hizbullah on varastoinut rakettinsa ja ohjuksensa siviiliasutuksen keskelle asuintaloihin laukoen niitä sieltä. Ainoa tapa selviytyä sellaisessa tilanteessa on iskeä kaikin voimin. Tulituksen aloittaneella on etulyöntiasema, jos se tehdään massahyökkäyksenä. http://www.timesofisrael.com/minister-if-hezbollah-fires-rockets-at-israel-lebanon-will-be-razed/
·        USA:n republikaanit hallitsevat nyt sekä senaattia että edustajainhuonetta, mikä voi tehdä Obaman 2 viimeistä vuotta vähintäänkin epämukavaksi. Niillä on jopa mahdollisuus nostaa syytteitä Obamaa vastaan lukuisista lakien rikkomuksista, minkä demokraattien hallitsema senaatti pystyi aiemmin estämään. Obamacare on yksi kohde, johon tullaan puuttumaan kovin käsin. Republikaanien johtajat vakuuttavat kuitenkin reilusti, että hallintoa hoidetaan yhteistyössä, ei repien. Jotkut pelkäävät, että Obama voi käyttää ”kynää ja puhelintaan” jatkaessaan aiemmin omaksumaansa tapaa kongressin ohittamiseksi. Hän voi turvautua poikkeustilan julistamiseen käyttäen verukkeenaan esim. terveystilanteen muuttumista katastrofaaliseksi. USA:n valtionvelan hoitaminen on ylivoimainen tehtävä, johon ei ole hyviä ratkaisumalleja. http://www.timesofisrael.com/republicans-take-control-of-senate-tighten-hold-on-house-2/

Sunday, November 02, 2014

SUNNUNTAI 02.11.14


SUNNUNTAI 02.11.14
1. Viikon ensimmäinen päivä alkoi puolipilvisenä ja suhteellisen viileänä, mutta sateet pitävät taukoa toistaiseksi palaten myöhemmin. Koska Sanan mukaan sateet ovat Jumalan siunauksen merkkeinä, voitaneen katsoa Israelin nauttivan nyt Hänen myötätuntoaan. Siksi on syytä olla kiitollinen siitä, mitä Hän antaa, eikä osoittaa kiittämättömyyttä siitä, missä Hän ei ehkä ole vastannut pyyntöihimme ja rukouksiimme, koska sen aika tulee myöhemmin.
Ennusteen mukaan tänään on puolipilvistä, ajoittaisten sadekuurojen mahdollisuus on huomioitava. Puolipilvisyys jatkunee huomenna sateitten väistyessä mutta palatakseen uudelleen tiistaiksi paikallisten sateitten muodossa. Lämpötila noussee myös hieman. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -19; Tiberias 14 -25; Suolameri 18 -28, Eilat 17 -28 +C-astetta. Kinneretin pinta on sateitten johdosta keskeyttänyt alenemisensa.
2. Torstaina alkaneet ja sunnuntai-iltaan saakka jatkuneet sateet ovat totuttuun tapaan aiheuttaneet tulvia joissakin kaupungeissa. Eniten vettä satoi Tel Avivin ja Kfar Hayarock alueilla, joissa mitattiin 77 mm:n sademäärät, mutta Aravan erämaassa sadetta saatiin vain vaivaiset 7 mm.  Galilean ylängöllä vettä satoi 50 mm; Kinneretin rannalla sijaitsevan Tzemach hiekkarannan alueella 35 mm; Haifassa 20 mm. Jerusalemissa satoi vettä 30 mm. Ashdodissa mitattiin 10 mm:n sademäärä. Sateitten oletetaan alkavan uudelleen maanantaina maan pohjoisosassa. Kinneretin pinnan korkeus nousi sateitten ansiosta yhden senttimetrin ollen nyt 212.84 metriä merenpinnan alapuolella.
Lauantaina keskipäivän aikaan mitattiin suurin vedenvirtaus Ayalon virrassa 27 kuutiometriä sekunnissa, mikä on ennätys alueella tähän aikaan vuodessa. Veden virtaus lisääntyi myös muissa maan keskiosan jokiuomissa kuten Nahal Sorek, Nahal Lachish, Nahal Alexander ja muissa Sharonin alueella. Vesihallituksen virkailijat selittävät, että maa tarvitsee runsaasti vettä kostuakseen pitkän kuivan kauden jälkeen. Täten Kinneretiin laskevien jokien virtaus ei ole vielä sanottavasti lisääntynyt, mutta Suolameren alueen kallioisilla rinteillä pienetkin sademäärät saavat aikaan jokiuomien tulvimista katkoen teitä. http://www.jpost.com/Breaking-News/Rainy-weekend-leaves-parts-of-Israel-flooded-380482
3. EPÄVAKAISEN viime viikon jälkeen turvallisuusvirkailijat odottavat epävarmoina mutta hyvin varustautuneita väkivaltaisuuksien uusiutumista. Pääministeri Netanyahu antoi luvan Temppelivuoren avaamiseksi muslimeille perjantaiksi aamurukouksia varten suljettuaan sen torstaiksi Yehudah Glickin murhayrityksen johdosta. Jännitystä lisäsi poliisin joutuessa ampumaan murhan pääepäillyn yritettyään pidättää hänet kuulusteluja varten, joka kuitenkin aloitti tulituksen. Hänen kodistaan löydettiin moottoripyörä ja ase, jota hänen uskotaan käyttäneen hyökkäyksessään Glickiä vastan.
Väkivaltaisuudet Jerusalemin Temppelivuoren alueilla ovat jatkuneet heinäkuusta lähtien, mikä sai paavi Francis I:n esittämään vetoomuksen rauhan palauttamiseksi, mihin myös USA:n hallitus yhtyy.
Saarnatessaan ”kaikkien pyhimysten päivänä” Vatikaanissa paavi totesi: ”Tämän päivän liturgia puhuu Taivaallisen Jerusalemin kunniasta”, hän sanoi jatkaen: ”Kehotan teitä rukoilemaan, että Pyhä Kaupunki – kallis juutalaisille, kristityille ja muslimeille - joka on kokenut suurta jännitystä viime päivinä, muodostuisi yhä enemmän symboliksi ennakoiden rauhaa, jota Jumala toivoo koko ihmiskuntaperheelle”.
Välittämättä paavin vetoomuksista arabimies hyökkäsi juutalaisen kimppuun Nablusportin lähellä lauantaina Jerusalemissa. Poliisiupseeri haavoittui lievästi paikalle kokoontuneen aranbiomassan pyrkiessään estämään hyökkäyksen tehneen arabin pidättämistä. Poliisi haavoittui häneen osuneen laudankappaleen iskusta. Hänet hoidettiin paikalla, mutta hyökkäyksen uhriksi joutunut juutalainen selvisi vammoitta, kertoo poliisin tiedottaja Micky Rosenfeld. Jerusalemin Abu Tor lähiössä arabit kivittivät poliiseja, mutta siellä ei kukaan haavoittunut eikä poliisi pidättänyt ketään. Poliisin tiedottaja kertoi poliisin käyttäneen mellakan hajottamisvälineitä mielenosoittajien hillitsemiseksi ja sanoi poliisin jatkavan rauhantilan turvaamista käytettävissään olevin ei-kuolettavin välinein.
ROSENFELD sanoi, että poliisin avattua perjantaiaamuna Temppelivuoren muslimien rukouksiin saapuneille yli 50-vuotiaille miehille, minkäänlaista epäjärjestystä ei havaittu Vuoren alueella, jonne oli ahtautunut arviolta 4 000 arabimiestä.  Poliisi oli asettanut Temppelivuoren ympäristöön Jerusalemin vanhassa kaupungissa 1000 poliisia ja lisäksi siviilivaatteissa liikkuvia agentteja väkivallan estämiseksi.  
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Temppelivuoren sulkemisen tarkoittavan sodanjulistusta, mikä sopii huonosti rauhankumppanin terminologiaan. Myös Obaman hallitus antoi kehotuksen Vuoren avaamiseksi, vaikka asia ei kuulu sen toimivaltaan. Uutistoimisto Wafa raportoi, että Abbas soitti Kerrylle kiitellen ”hänen ja Jordanian kuningas Abdullah I:n ponnisteluja Israelin toimien estämiseksi ja kiihotuksen lopettamiseksi”. Poliisi sulki ensimmäisen kerran kaikki Temppelivuorelle johtavat portit Glickin murhayrityksen vuoksi. Glick on vaatinut juutalaisille oikeutta rukoilla Vuorella. Hänen vaimonsa totesi, että Jumala odottaa juutalaisten aloittavan rukouksensa Temppelivuorella. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi sanoo, ettei juutalaisilla ole mitään oikeutta rukoilla Temppelivuorella.
YEHUDAH GLICKIÄ hoitavat Shaare Zedekin lääkärit sanovat, että läheltä ammutut kolme laukausta välttivät vahingoittamasta elintärkeitä elimiä, mikä on ihme. Hänen tilansa on vakaa, mutta edelleen kriittinen. Häntä pidetään hengityskoneessa ja nukutuksen alla. Lääkärit yrittävät tehdä hänelle uuden leikkauksen maanantaina, jos hänen kuntonsa sallii. Murhayrityksen pääepäilty Moataz Hejazi työskenteli Begin-keskuksen keittiössä kuten myös toinen poliisin pidättämä arabimies, jonka epäillään osallistuneen murhan suunnitteluun. He ovat kotoisin Abu Tor arabilähiöstä. Jordanian viranomaiset sanovat, että Israel avasi Temppeli-vuoren kuningas Abdullah I:n varoituksen johdosta, koska Vuoren sulkeminen voi johtaa uskonnollisten jännitysten kasvuun aiheuttaen poliittisen konfliktin.
PA/PLO:n lähettiläs Washingtoniin Maen Areikat varoitti torstaina israelilaisten ääriainesten kiihottavan hyvin vaaralliseen uskonnolliseen konfliktiin Vuoren sulkemisen kautta. ”Ellei tätä lopeteta välittömästi, alue tulee maksamaan kalliin hinnan Israelin vastuuttoman politiikan vuoksi”. Pääministeri Netanyahu pyysi Knessetin puhemiestä Yuli Edlesteinia välittämään Knessetin jäsenille hänen toivomuksensa pidättyä lausunnoista ja toimista, jotka voisivat lisätä jännitystä. Labor-kansanedustajat Nachman Shai ja Erel Margalit pyrkivät aloittamaan Knessetissä kampanjan suvaitsevaisuudesta ja yhteiselosta Jerusalemissa hätäkonferenssin aikana. USA:n ulkoministeri John Kerry esitti oman varoituksensa kehottaen kaikkia osapuolia itsehillintään historiallisen tasapainon säilyttämiseksi Haram al-Sharif/Temppelivuoren alueella. ”Israelilaisten, jordanialaisten ja palestiinalaisten jatkuva toiminta historiallisen tasapainon säilyttämiseksi Pyhässä Maassa on kriittinen; mitkä tahansa päätökset tai toimet sen muuttamiseksi ovat provosoivia ja vaarallisia”. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-to-Knesset-Show-restraint-on-Temple-Mount-issue-380487
4. UUTISOTSIKOITA
·        Sadat ihmiset kokoontuivat lauantai-iltana sapatin jälkeen Jerusalemin Safra aukiolle lähelle kaupunginvirastoja rukoilemaan pikaista parantumista terroristin haavoittamalle Yehudah Glickille. Hänen poikansa esitti oman rukouksensa kovaäänisten välityksellä. Ke. Moshe Feiglin kritisoi pääministerin esittämiä vaatimuksia pidättyvyydestä nykyisen tasapainotilan säilyttämiseksi todeten, että se on pahinta kiihotusta, koska se rajoittaa juutalaisten oikeuksia omistamallaan Temppelivuorella muslimien eduksi. Lääkärien mukaan Yehudah Glickin tila on parantunut, mutta vaara ei ole ohi. Hänelle tehtiin kaksi leikkausta, jolla poistettiin osa tuhoutuneesta keuhkon osasta ja suolesta. Kolmas leikkaus tehdään tiistaina. Murhayrityksen tekijä Moataz Hejazi oli 11 kuukautta vankilassa toisen intifadan aikana, mutta hänen taustansa jäi tutkimatta Begin-keskuksen johtajilta palkattuaan hänet ravintolaansa lähellä valtion virastotaloja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186883#.VFXq_ENsO-o
·        Poliisi avasi Temppelivuoren sunnuntaiaamuna myös juutalaisille palvojille. KE Moshe Feiglin käytti tilaisuutta hyväkseen noustakseen Vuorelle poliisin estettyä sen torstaina, joka on hänen vakio-kuukaudenpäivänsä. Pahempia välikohtauksia ei syntynyt hänen vierailunsa aikana, vaikka muslimit Vuorella huusivat ja ivasivat häntä. Knessetin puhemies Yuli Edelstein kehotti Knessetin turvallisuusjohtajaa asettamaan Feiglinille jatkuvan henkivartijan, koska hänen henkensä on vaarassa. http://www.jpost.com/Israel-News/Feiglin-visits-Temple-Mount-as-Jerusalem-holy-site-reopened-to-Jews-380520
·        Edellisesti artikkelista poiketen Times of Israel kertoo poliisin pidättäneen viisi Vuorelle noussutta juutalaista syytettynä ”rauhan häiritsemisestä”. Neljä muuta juutalaista pidätettiin heidän yritettyään päästä Vuorelle Leijonaportin kautta. Kymmeniä juutalaisia nousi Vuorelle ensimmäistä kertaa Torstain jälkeen, vaikka muslimit päästettiin sinne jo perjantaina. http://www.timesofisrael.com/police-prepare-for-unrest-as-temple-mount-reopens-to-jews/
·        Arabiliitto kokoontuu keskustelemaan Gazan kesäsodasta, terroristien tekemästä hyökkäyksestä Siinailla Egyptin armeijan tukikohtaan surmaten 31 sotilasta haavoittaen lukuisia muita, sekä Jerusalemin tilanteesta eli ”Israelin hyökkäyksestä Al-Aksa moskeijaa vastaan”, kuten Kuwaitin lähettiläs Aziz al-Dihani totesi, joka esitti kutsun hätäkokoukseen. Myös Irakin väkivaltainen sota on keskustelujen asialistalla. Israel sulki sunnuntaina Gazaan johtavat tiet vastauksena perjantai-iltana Gazasta Israeliin ammuttuun rakettiin. Egypti puolestaan on sulkenut kaikki yhteydet Gazaan aloittaessaan puskurivyöhykkeen muodostamiseksi Siinain ja Gazan välille pakottaen kaikki asukkaat pois puskurivyöhykkeen alueelta Egyptin puolella rajaa. http://www.timesofisrael.com/arab-league-to-hold-emergency-meeting-on-jerusalem/
·        Tel Avivin Rabin-aukiolle kokoontui tuhansia ihmisiä lauantai-iltana osallistuakseen Yitzhak Rabinin teloituksen vuosittaiseen 19. muistotilaisuuteen. Hän sai surmansa Yigal Amirin ampumista luodeista, jotka surmasivat hänet, vaikka salaliittoteorian mukaan hänet surmattiin matkalla sairaalaan autossa olleen agentin toimesta. Rabin murhattiin 04.11.1995. Muistotilaisuudessa puhui myös entinen presidentti Shimon Peres, joka esitti ”murhaavaa kritiikkiä” pääministeri Benyamin Netanyahun tavasta hoitaa rauhanprosessia. Hän viittasi kiihotuspuheessaan ”keskuudessamme oleviin järkeviin ihmisiin, jotka puhuvat kriisin hallinnasta rauhan sijaan” kehottaen katsomaan tilanteeseen 1995 ja nyt nähdäkseen, miltä kriisinhallinta näyttää. ”Missä on Israelin rauhanaloite?” hän kyseli. ”Israelin valtio luopuu tulevaisuudestaan, jos se jatkaa olemassa olevaa tilannetta rauhan kustannuksella. Tilaisuuden iskulauseena oli ”Palaaminen alkupisteeseen toivon palauttamiseksi”. Aukiolla, jossa tilaisuus pidettiin, tunnettiin alkuperäisesti ”Malchei Israel Square”, Israelin kuningasten aukiona, mutta nimettiin uudelleen Rabinin kunniaksi. Rabinin poika Yael Rabin puhui myös tilaisuudessa todeten, että myös arabinuoret ansaitsevat paremman tulevaisuuden. http://www.timesofisrael.com/peres-at-rabin-rally-those-who-give-up-on-peace-are-delusional/
·        Labour-kansanedustaja Eitan Gabel on mielestään keksinyt oivan ratkaisun Jerusalemin itäosia heiluttaviin väkivaltaisuuksiin. Hän kehottaa Israelia vetämään pois kaikkia poliisinsa ja turvallisuusjoukkonsa sekä juutalaisasukkaat pääkaupungin itäosien arabilähiösitä ja luovuttamaan ne PA:n valvontaan. Hän mainitsi Beit Hanina ja Issawiya lähiöt, mutta tarkoittaen kaikkia muitakin arabienemmistöisiä lähiöitä. Täten Israelilla on mahdollisuus pitää Jerusalem yhtenäisenä, hän teoretisoi. Gabel arvioi, että seuraavissa vaaleissa, jotka Netanyahu lienee suunnitellut pidettäviksi ensi vuoden aikana, Israelin poliittinen kartta tulee muuttumaan radikaalisti. Gabel esittää, että maan vasemmisto voisi muodostaa keskustan kanssa vaaliblokin, joka pystyy voitollisesti kamppailemaan Netanyahun johtaman oikeistoblokin kanssa. http://www.timesofisrael.com/labor-mk-israel-should-give-pa-east-jerusalem-neighborhoods/
·        Israelilainen yhtiö Pimi Agro on kehittänyt yksinkertaisen menetelmän, jolla on mahdollista torjua vihannesten ja ruokatarpeiden pilaantumista siten, että ne säilyvät tuoreina 10 viikkoon saakka. Yhtiön perustaja perustelee väitettään, että maailmassa on tarpeeksi ruokatarvikkeita asukkaittensa elättämiseksi, mutta että kuljetus- ja varastointi ongelmien aiheuttamat menetykset syövät kolmanneksen tai jopa puolet siitä. Tämän johdosta sadat tuhannet ihmiset näkevät nälkää ruuan puutteen vuoksi. Nimrod Ben Yehudan, yhtiön perustajan ja toimitusjohtajan mielestä, ratkaisu tähän ongelmaan on hydrogen peroxiidiin perustuva formula lisättynä muutamilla lisäaineilla. Yhtiö aikoo esitellä vallankumouksellista keksintöään YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä. Sen mielestä heidän suunnitelmallaan on erityisen suuri merkitys Afrikassa ja Aasian maissa, joissa kuljetukset tapahtuvat hitaasti ja välimatkat jakelukeskuksiin ovat pitkät. http://www.timesofisrael.com/could-an-israeli-created-innovation-end-world-hunger/
·        Belarus käyttää juutalaisten hautakiviä rakennusten ja teitten rakentamiseen. mikä on aiheuttanut kauhistelevia kommentteja juutalaisjärjestöjen taholta. Puolan rajalla oleva Brestin kaupunki on kuvaava esimerkki, jossa hautakiviä käytetään jopa asukkaitten puutarhapolkujen päällystämiseen ja rajaamiseen. Käytäntöä on helpottanut ja rohkaissut se, että holokaustin seurauksena monien kylien ja kaupunkien juutalaisväestö on joko kokonaan tai lähes kokonaan tuhoutunut Puolassa, eikä juutalaisten hautausmaita valvo tai kunnosta kukaan. Tätä tapahtuu kaikkialla Puolan alueella, mutta varmaan muuallakin vastaavassa asemassa olevissa maissa etenkin entisen NL:n alaisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186901#.VFYAIENsO-o
·        INN:n julkaiseman artikkelin mukaan väkivalta nousi Jerusalemin itäosissa lumipallon tavoin lauantain aikana arabien hyökkäillessä poliiseja ja turvallisuusjoukkoja vastaan useissa lähiöissä. Arabit käyttävät kivien ohelle yhä useammin kotitekoisia putkipommeja ja ilotulitusraketteja. Poliisi tyynnyttelee, että heillä on keinot niitä vastaan ja ne otetaan käyttöön tarvittaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186891#.VFYCAkNsO-o
Seuraavat raportit julkaistaan keskiviikkona ja perjantaina.