Friday, October 07, 2011

PERJANTAI 07.10.11

1. PA:N hallituksen ministeri, jonka vastuualueeseen kuuluvat Israelin rakentama turva-aita ja ”setlementit” (tarkoittanee juutalaisyhteisöä Juudeassa ja Samariassa), Maher Ghnaim antoi eilen Ramallahissa täyslaidallisen Israelia vastaan puhuessaan journalisteille.
IDF:n taholta hänen syytöksensä huitaistiin sivuun perusteettomia ja naurettavina.
”IDF yhdessä muiden lain toteuttamisjoukkojen kanssa työskentelee herkeämättä estääkseen ja tutkiakseen laittomia toimia Länsirannalla, olkoot ne palestiinalaisten tai israelilaisten tekemiä,” sanotaan IDF:n taholta tulleessa tiedotteessa.

GHNAIM on kuitenkin toista mieltä. Hän kertoi journalisteille, että ”äskeinen ”setlerien” palestiinalaisten vastainen väkivalta Länsirannalla sopii yhteen miehittäjän kiihtyneeseen hyökkäykseen kansaamme vastaan.” Hän väitti, että ne osoittavat ”setlerien” ja IDF:n koordinoivan ja ohjelmoivansa toimensa. ”Eivätkä sotilaat vain suojele ”setlereitä”, vaan järjestävät heille pakoreitit palestiinalaisia vastaan tekemänsä hyökkäyksen jälkeen.”
Hän väitti edelleen, että hyökkäysten tutkimisen asemesta sotilaat usein hyökkäävät puolustuskyvyttömiä siviilejä vastaan, kuten tapahtui Kurzan moskeijan tuhopolton jälkeen, jossa yksi palestiinalainen sai surmansa sotilaitten ja siviilien välisissä kahakoissa.

GHNAIM kertoi, että ”yksistään viime kuussa ”setlerit” tekivät 20 hyökkäystä Länsirannan palestiinalaisyhteisöjä vastaan Israelin hallituksen käsien ollessa sidotut Jerusalemin juutalaistamisessa ja Al-Aksa moskeijaa vastaan tehdyissä hyökkäyksissä.”
Lisäksi hän totesi, että ”viimeisten viikkojen aikana 4 moskeijaa on poltettu, ja ainakin 4000 palestiinalaisten oliivipuuta on tuhottu ”setlerien” toimesta syyskuun aikana Länsirannalla”. Hän arvioi edelleen väkivallan kasvavan oliivien korjuun alkaessa lähipäivinä. PA päätti lähettää omia poliisijoukkojaan turvaamaan häiriöttömän oliivien korjuun, hän sanoi.

IDF:n taholta ei PA:n ministerin syytösten yleisen torjumisen lisäksi ole tarjottavanaan välittömiä tilastoja väkivaltaisuuksista Juudeassa ja Samariassa, mutta sen taholta todetaan väkivallan selvästi kasvaneen Migronin juutalaisyhteisön kolmen pysyvän asuintalon tuhoamisen jälkeen aiemmin tässä kuussa. Kokemusten perusteella arvioiden arabien antamat luvut on syytä jakaa ainakin neljällä, jotta päästäisiin lähemmäs totuutta.

Toisen palestiinalaislähteen mukaan tuhansia palestiinalaisvankeja on 10 päivän syömälakossa 27. syyskuuta alkaen Israelin vankiloissa protestoidakseen joidenkin vankien eristysvankeutta ja muita rangaistustoimia vankeja vastaan. Israelissa on vaadittu palestiinalaisvankien ”lepokotiolosuhteita” kiristettäviksi Gilad Shalitin jatkuvan eristyksen ja muiden palestiinalaisten israelilaisvastaisten syiden johdosta.
Ghnaim varoitti vankien hengen vaarantuvan syömälakon vuoksi ja ennusti vankien aloittavan yleisen kapinan kiristyviä olosuhteita vastaan. Hän kehotti palestiinalaisia Gazassa ja kaikkialla aloittamaan myötätuntomellakat palestiinalaisvankien ahdingon tukemiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240897

2. ISRAELIN tuvallisuusjoukot pidetään korkeassa hälytysvalmiudessa Jom Kippurin aikana. Palestiinalaisalueet eristettiin normaaliliikenteeltä torstaina, ja tämän päivän klo 13.00 lähtien ja huomenna 21.30 saakka myös lentoliikenne on pysähdyksissä kuten myös rajan ylityspaikat Jordaniaan ja Gazaan. Jom Kippur-päivän hiljaisuus alkaa 17.00, jolloin liikenteen ja kaiken toiminnan oletetaan loppuvan ja kansan hiljenevän sovituspäivän tunnelmaan.
Sitä edeltävien 10 päivän aikana juutalaisten tarkoitus oli muistella vuoden aikana tekemiään rötöksiä, sekä suurempia kuten pienempiäkin syntejään, joiden johdosta suurena sovintopäivänä - Temppelin ollessa vielä käytössä - ylipappi meni verta mukanaan kaikkein pyhimpään suorittaakseen itsensä ja kansansa sovituksen pirskottaen verta alttarille ja liitonarkin ”armonistuimelle”, sen kannelle, jota vartioi kaksi kerubipatsasta.

Kaikkiaan 40 000 juutalaisen oletetaan osallistuvan Jom Kippur-päivän tilaisuuksiin perjantai-iltana – Jom Kippur alkaa tänään auringon laskiessa, Jerusalemissa 16.38 aikaan. Tämä päivä on juutalaiselle täydellinen paastopäivä, jota suosii suhteellisen lämmin 24-asteen sää. Tzohar-rabbit järjestävät 200 tilaisuutta sellaisille, jotka eivät osallistu säännöllisiin palvelu-menoihin synagogissa tai rukoile päivittäin. Osa tilaisuuksista on tarkoitettu uskostaan vieraantuneille Petha Tikvassa, Bat Yamissa, Zichron Yaacovissa, Raananassa ja Haifassa.
Lääkintäjärjestöt kehottavat ihmisiä pitämään puhelimia käden ulottuvilla, kaiken varalta.
Tänään Ben Gurionin terminaalin kautta 21 900 matkustajaa saapuu maahan, mutta ihmisvirta pienenee vain puroksi huomenna iltaan mennessä.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/40-000-israelis-expected-to-attend-yom-kippur-services-at-community-centers-on-friday-1.388621

Ääri-ortodoksit ovat vuosisatojen ajan suorittaneet Jom Kippuriin liittyen sivullisesta outoa tapaa nimeltä kapparot, jossa elävää kanaa heilutetaan rabbin toimesta ympäriinsä lukien samalla siunauksia. Kana surmataan sen jälkeen rituaalitavan mukaan. Toimenpide on varsin outo, muistuttaen jopa pakanallisia rituaaleja. (vrt. 2.Kn.5:11 ”Mutta Naeman vihastui ja meni matkaansa sanoen: Minä luulin hänen edes tulevan ja astuvan esiin ja rukoilevan Herran, Jumalansa nimeä, heiluttavan kättänsä sen paikan yli ja poistavan pitaalin”) Rituaalia vastaan on esitetty vastalauseita väittäen sitä brutaaliksi muinaisjäänteeksi. Rabbi Joseph Karo kutsuu sitä omituiseksi jäänteeksi pakanallisista tavoista. Toinen rabbi Hirsh sanoo kanan asemesta heiluttavansa päänsä päällä 10 USD seteliä, ikään kuin se tuntuisi paremmalta.
Toiset ovat ehdottaneet, että rituaalissa surmatut kanat annettaisiin köyhien ravinnoksi.
Heprealainen sana kapparot tarkoittaa sovitusta.
http://www.haaretz.com/jewish-world/israel-s-ultra-orthodox-rethink-yom-kippur-ritual-1.388636

3. IDF:n edustaja ilmoitti puolustusministeri Barakin nimessä Juudean ja Samarian liikenteen sulkemisesta torstaista lähtien, vain inhimilliset hätätapaukset ja sairaskuljetukset ovat sallittuja, jotka nekin vaativat erityisluvat Juudean ja Samarian siviilihallinnolta.

Juutalaisten pyhintä päivää edelsivät kiintyneet väkivaltaisuudet Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaiset väittävät ”setlerien” kaataneen heidän oliivipuitaan, ja juutalaisasukkaat puolestaan valittavat, että arabit ovat polttaneet heidän oliivi- ja hedelmälehtojaan. Armeija olettaa tapahtumien liittyvän Sikemin lähellä sattuneisiin väkivaltaisuuksiin, joissa Josefin mausoleumin seiniin oli töhritty grafiitteja ja kaksi hakaristiä. Se oli ikävä yllätys niille juutalaisille, jotka tulivat aikaisin aamulla rukoilemaan mausoleumille. Tilaisuuteen saapui n. 1300 vierasta, ja järjestäjät yrittivät kiireesti pettää jäljet maalilla ennen tilaisuutta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240903

Toisessa tapauksessa Shiloan juutalaisyhteisön asukkaat havaitsivat epätavallisen suuren sotilasosaston saapumisen alueelle ja kutsuivat kiireesti asukkaita kokoon. He olettivat armeijan tarkoituksena olevan eristää Givat Gan Yosefin juutalaisyhteisö, mikä ennakoisi sen välitöntä tuhoamista. Asukkaat tukkivat sinne johtavan tien ja joutuivat nujakoimaan sotilaitten kanssa, jotka pyrkivät avaaman sen. Mitään vakavaa ei tapahtunut eikä ketään pidätetty.
Palestiinalaiset väittivät, että Kuzran alueella oli kaadettu kolmisen sataa oliivipuuta. Poliisi pidätti yhden juutalaisasukkaan tapahtumaan liittyen. Poliisi pidätti 17-vuotiaan ortodoksi-nuoren epäiltynä Tuba Zangariyan moskeijan polttamisesta.
Väkivaltaisuuksia kuvaavat kertomukset ovat ristiriitaisia ja osin suuresti liioiteltuja varsinkin ns. NGO-yhteisöjen esittäminä. YK:n antaman arvion mukaan syyskuun 21.-27. välisenä aikana on kaadettu 900 palestiinalaisten oliivipuuta. Juutalaisasukkaitten mukaan palestiinalaiset olivat polttaneet torstaina 120 juutalaisten oliivipuuta Bar-On puistossa Kedumin lähellä. Armeijan tiedotuksen mukaan osa paloista syttyi luonnollisista syistä, osa oli selviä tuhopolttoja. Poliisilla ei ollut tietoa juutalaisten oliivipuitten tuhoamisesta.

Väkivaltaisuudet ovat tavallisia oliivin korjuuaikana, joka alkaa pian. Tilannetta vaikeuttaa suuresti juutalaisten ja ulkomaisten kiihottajien soluttautuminen palestiinalaisten joukkoon, innostaen ja usein johtaen väkivaltaisuuksia sotilaita ja juutalaisasukkaita vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240907

4. Turvallisuusjoukot pidättivät kaksi arabia Halhoulin kylästä epäiltyinä Asher Palmerin auton kivittämisestä 23. syyskuuta, mikä johti hänen ja hänen 2.vuotiaan poikansa surmaan auton suistuttua ulos tieltä. Molemmat ovat tunnustaneet tekonsa. Poliisi kertoi ensin, että onnettomuus oli puhdas liikennevahinko pyrkien hillitsemän sen mahdollisesti aiheuttamia reaktioita Netanyahun YK:n puheen aikana.
Samalla kun turvallisuusjoukkoja onnitellaan terroristien pidättämisestä, se on herättänyt esiin kysymyksen, olisiko aika koventaa terrorismista tuomittujen rangaistuksia aina kuoleman rangaistukseen saakka, mikä lain mukaan on mahdollista. Tämä on tullut esiin varsinkin käytännöstä, jossa vankeja vapautetaan ”myönnytysten” vuoksi parin vankilavuoden jälkeen.

5. ITKUMUURILLA järjestettiin 10 päivän katumusajan aikana tilaisuuksia, joita johti rabbi Shmuel Eliyahu Tzfatista. Näitä rukoustilaisuuksia kutsutaan nimellä ”selichot”, katumus. Niiden aikana ihmisten odotetaan tunnustavan syntisyytensä Taivaan Isälle, joka kuulee lastensa hartaat ja kyyneleiset rukoukset aidossa katumuksessa ja parannuksessa, kuten rabbi Eliyahu luonnehtii näitä katumusrukouksia. Niiden aikana ei ole tarkoitus puhaltaa sofariin, oinaan sarveen, vaan huutaa yhteen ääneen Jumalalle kaikenlaisten ongelmien kasaantuessa ja juutalaisvihan lisääntyessä maailmassa.
”Me nostamme äänemme Jumalalle, me huudamme Hänelle kuin lapsi huutaisi isälleen. Kun lapsi itkee, hänen isänsä ymmärtää häntä, samoin hänen äitinsä. Täten me itkemme Jumalallemme, ilman sanoja,” rabbi Eliyahu sanoi ja jatkoi.
”Me rukoilemme Jumalaa, ettei tätä rukousta kuultaisi vain täällä Kotellilla, vaan Pyhässä Temppelissä, Temppelivuorella. Tulkoon se pian rakennetuksi. Amen.”

Thursday, October 06, 2011

TORSTAI 06.10.11

1. ISRAELIN puolustusviranomaiset, joilla tarkoitettaneen puolustusministeriötä, harkitsevat uusien alueitten luovuttamista PA:n valvontaan B- ja C-alueilta. B-alueella Israelilla on turvallisuusvastuu, PA vastaa siviilihallinnosta; C-alue on Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa. Esimerkiksi PA:n rakentaman 40 000 asukkaan Rawabin kaupunkiin johtama ainoa käytännöllinen tieyhteys kulkee C-alueen kautta, eikä siitä ole sovittu Israelin kanssa, kuten ei myöskään kaupungin sähkö, vesi- ja viemäriyhteyksistä. PA on aloittanut useita muitakin rakennuskohteita vastoin aiempia sopimuksia aivan ilmeisenä päämääränä testata Israelin joustavuutta ja sietokykyä. Tällaisia kohteita on mm. Hebronin lähellä ja Kuolleen-meren pohjoispään alueilla lähellä Jerikon kaupunkia. Yksi kohteista on kansainväliset mitat täyttävä lentokenttä, jonka PA haluaa rakentaa Jerusalemin ja Jerikon väliselle C-alueelle.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak, joka tunnetaan myönnytyspolitiikan keskeisenä hahmona Israelissa, keskusteli JP:n artikkelin mukaan alueitten luovutuksesta USA:n puolustusministeri Leon Panettan kanssa tämän alkuviikon Israelin vierailun yhteydessä. Viranomaiset puolustelevat myönnytysten antamista sillä, että ne voisivat houkutella PA:n johdon keskusteluihin Netanyahun hallituksen kanssa, vaikka minkäänlaisia vinkkejä siitä ei ole annettu PA:n taholta. Palestiinalaiset ovat mielihyvällä ottaneet haltuunsa kaikki Israelin pääministereitten antamat myönnytykset ilman vastavuoroisuutta, eikä mitään ole opittu.
Puolustusministeriön lausunnossa kritisoitiin samalla USA:n kongressin päätöstä leikata PA:lle myönnettyä vuositukea 200 miljoonalla, mitä Panetta myös vastustaa.

PUOLUSTUSMINISTERIÖ on huomattavasti vähentänyt IDF:n näkyvyyttä Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla luottaen siihen, että PA:n oma arviolta 45 000 miehen poliisijoukko pystyy huolehtimaan niiden turvallisuudesta ja estämään terroristien pesiytymisen niihin, mutta käytännön kokemusta siitä ei ole.
IDF on samoin antanut PA:n rakentaa poliisiasemia B-alueille ilman uusia sopimuksia.
Puolustusministeriön mukaan PA esittää nykyisen turvallisuusjärjestelmän romuttamista ja uuden turvallisuuspaketin solmimista. Ministeriö joutuu tässä kovaan kädenvääntöön poliittisten puolueitten kanssa, joilla on määrättyjä ja oikeutettuja epäilyksiä PA:n kykyyn ja ennen kaikkea haluun ja vilpittömyyteen toimia IDF:n kumppanina taistelussa väkivaltaa ja terrorismia vastaan, varsinkin siksi, että Hamas hengittää raskaasti PA:n ja Fatahin niskaan.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=240754

2. EU:N ulkoministerit kokoontunevat piakkoin, jossa taloustilanteen kriittisyyden ja Euro-rahajärjestelmän mahdollisen romuttamisen ohessa käsiteltäneen myös rauhanprosessin nykytilannetta. JP:n toimittajat ovat saaneet selville, että EU:n johto haluaa Netanyahun julistavan uuden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Tämä on merkillistä sokkoleikkiä, jossa yksi osanottajista on aina kädet silmillä toisten edes viitsimättä piiloutua, koska kiinni joutunutta ei koskaan vaihdeta. Varsinkin Saksa ja Alankomaat ovat kiivaimmin vaatimassa uutta rakennuskieltoa, vaikka ne maat lasketaan Israeliin myönteisimmin suhtautuvien EU-maitten joukkoon. EU-maitten johtajien käyttäytymisessä on havaittavissa tiettyä kärsimättömyyttä siitä, että tuo iänikuinen kiista entisen Syyria-Palestiinan maasta jatkuu ja jatkuu ilman toivoakaan ratkaisusta.

Rakennuskiellon tarpeellisuutta puolustetaan sillä, että ”se estäisi Israelia uusilta ärsyttäviltä toimilta”, jollaiseksi Gilon lähiön laajennushanke luokitellaan. EU:n kritiikissä ei lainkaan huomioida tasapuolisuutta, sillä PA rakentaa moninkertaisesti sen, mistä Israelia syytetään.
EU-johtajien kalloon ei näytä millään mahtuvan tosiasia, etteivät Jerusalemin uudet lähiöt ole ”setlementtejä”, kuten jopa Saksan liittokansleri Merkel väitti Netanyahulle teräväsanaiseksi luonnehditun puhelinkeskustelun aikana. He hylkäävät Israelin ja PLO:n väliset sopimukset, joilla alueet määriteltiin A-, B- ja C-alueiksi erilaisin vastuin ja velvollisuuksia ja omistus-oikeuksin, ja joissa Jerusalem erotettiin omaksi alueekseen. Israel julisti pian 1967 puolustus-sodan jälkeen, jossa IDF vapautti Jerusalemin, Juudean ja Samarian sekä Gazan ja Golanin alueet, Jerusalemin Israelin valtion ikuiseksi ja jakamattomaksi pääkaupungiksi.
Tätä tosiasiaa maailman valtiot eivät suostu ymmärtämään, vaikka se on koko konfliktin keskeisin ongelma. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240715

3. MICHAL FREUND käsittelee JP:n artikkelissaan edellisessä kappaleessa mainittua Gilon lähiön laajennussuunnitelmaa, mikä on herättänyt omituista huomiota maailman johtavien länsivaltojen taholla. Freund viittaa ulkoministeri Hillary Clintonin luonnehdintaan asiasta näin: ”Olemme kauan kehottaneet molempia osapuolia välttämään mitä tahansa toimia, jotka voisivat heikentää luottamusta, mukaan lukien – ehkä nimenomaan Jerusalemissa – mitä tahansa toimia, jotka voidaan nähdä provosoiviksi, kumman tahansa tekeminä.”
Englannin ulkoministeri William Hague pani vielä paremmaksi kutsuessaan suunnitelmaa ensin laittomaksi: ”Tämä on aika, jolloin kaikkien osapuolten tulisi pyrkiä palaamaan neuvotteluihin ja vastaamaan kvartetin pyyntöön välttää kaikenlaisia provokaatioita.”

FREUND TOTEAA, ettei maailman itseoikeutettuja johtajia näytä liikuttavan pätkääkään se, että nyt tehty päätös suunnitelmasta on vain yksi askel projektin toteuttamisessa, mikä ei tule tapahtumaan lähitulevaisuudessa. Varsinainen tarkoitus heillä lieneekin Freundin arvion mukaan estää Jerusalemia rakentamasta juutalaisten asukkaittensa tarvitsemia asuntoja ja muita välttämättömiä rakennuskohteita.
Freund kutsuu tätä ”provokaatio syndromaksi”, lääketieteellinen termi, jolla tarkoitetaan tunnepitoista häiriötilaa, minkä parantaminen vaatii sairaalahoitoa.
Freund viittaa siihen, että viime vuoden lokakuusta lähtien Juudeassa ja Samariassa on aloitettu - Peace Now järjestön laskelmien mukaan – 2 598 juutalaista rakennusta, eikä kukaan nostanut äläkkää niistä, vasta Gilon 1 100 asuntoyksikköä nosti veren maun suuhun.

VASTAVUOROISUUDEN vuoksi PA:n rekisteritoimisto PSPB kertoo, että rakennustoiminta nousi heidän alueillaan 25 % viimeisen 4 vuoden aikana. PSPB kertoo myös, että vuoden 2011 aikana PA:n alueilla valmistuu kaikkiaan 33 822 asuntoyksikköä, 13 kertaa suurempi kuin se, mitä juutalaiset rakentavat Juudeassa ja Samariassa.
Freund kyselee oikeutetusti, eikä tätä tasapuolisuuden nimissä voida kutsua ”suuren luokan provokaatioksi” alueella, jonka kohtalo on ratkaisematta ja jota kutsutaan kiistanalaiseksi, mikä sekin on väärä tulkinta alueesta, joka Balfourin julistuksesta lähtien v. 1917 ja kansainliiton päätöksen vahvistamana v. 1922 on määritelty alueeksi, jolle juutalaisten kansallinen koti tulee muodostaa. Palestiinalaisista ei ole niissä mitään mainintaa.
Freund menee vieläkin pitemmälle todetessaan, että ”varsinainen provokaatio” on tapa, millä ulkopuoliset maailman valtiot puuttuvat itsenäisen Israelin maan sisäisiin asioihin. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=240711

4. PA:n uusin yritys saada Israel entistä tiukemmalle kansainvälisellä areenalla on sen hakemus UNESCO:n täysjäseneksi. Tämän YK:n alaisen järjestön jäsenenä PA:lla – paremminkin PLO:lla, joka on YK:n tarkkailijajäsen, - ja Palestiinan valtiolla, jos sellainen koskaan perustetaan, olisi mahdollisuus ja oikeus esittää loputtomia vaatimuksia, syytöksiä ja rajoituksia Israelille, joita se on pyrkinyt esittämään jo ennen hakemustaan. Täten tästä hyödyllisestä YK:n elimestä tulisi muodostumaan taas yksi uusi lähes yksinomaan Israelia käsittelevä ja tuomitseva elin YK:n ihmisoikeusneuvoston tapaan. Varsinkin Israelin arkeologiset löydöt ja kaivaukset joutuisivat täysin UNESCO:n valvontaan, mikä tarkoittaisi, että PA tulisi vaatimaan niiden ”palauttamista” Palestiinan hallitukselle, jonka meriitti antiikkisten kohteiden ja löytöjen suojelijana on lievästi sanoen pelottava.

USA on vuosien aikana valittanut UNESCO:n yksipuolista ja lyhytnäköistä puuttumista asioihin ilman asiantuntemusta, mutta on kuitenkin pyrkinyt rahoittamaan sen toimintaa.
Nyt ulkoministeri Hillary Clinton ilmaisi USA:n asenteen todeten Columbian vierailunsa yhteydessä, että UNESCO:n on syytä harkita päätöksentekoaan uudelleen, ja joka tapauksessa jäsenyydestä päättää YK:n yleiskokous eikä sen alainen elin, hän totesi.
USA maksaa 22 % UNESCO:n kustannuksista saaden vastalahjaksi vain sitä tai sen liittolaismaita tuomitsevia päätöslauselmia. USA voi lopettaa tukensa kokonaan.
YK:n koko rakennelma ja päätöksentekoprosessi olisi syytä asettaa täydelliseen remonttiin, ja jos se katsotaan edelleen tarpeelliseksi, uusien sääntöjen puitteissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240731

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin ja UNRWA:n välille on syntynyt myrsky vesilasissa järjestön annettua kenkää Hamasin valvoman opettajien liiton johtajalle Suhail Hindille. Hamas määräsi yleislakon ja kuljetti kaikki 7000 UNRWA:n palkkalistoilla toimivaa opettajaa Gazan kaupunkiin osoittamaan mieltään päätöstä vastaan. Hamasin ja UNRWA:n välit ovat olleet kireät Hamasin vallankaappauksesta lähtien 2007, mitä ovat jännittäneet syytökset, että UNRWA pitää palveluksessaan Hamasin jäseniä, ja toisaalta se tuo Gazaan ulkomaisia vieraita koordinoimatta matkaa Hamasin kanssa. Hamas syyttää UNRWA:a oman rinnakkaisen hallintonsa muodostamisesta Gazaan, eikä voi sallia sitä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240731
- USA:n varapresidentti Joe Biden joutui todella kovaan pyöritykseen avattuaan suutaan väärällä kohtaa vakuutettuaan, että Jonathan Pollard vapautetaan USA:n vankilasta vain hänen kuolleen ruumiinsa yli. Nyt hän suostuu tapaamaan juutalaisjohtajia aikana, jolloin Obaman kannatus kasvaa kuin lehmän häntä alaspäin, ja jolloin vaaditaan Obaman asettamista syytteeseen ja erottamista tehtävistään, vaikka vaalikausi 2012 presidentinvaaleja varten on vasta lähtökuopissaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240762
- Israel sai kymmenennen Nobel-palkitun, kun Daniel Shechtmanin katsottiin kristallistutkimuksillaan ansainneen kemian Nobel palkinnon. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=240733
- Työoikeus antoi erouhkauksen tehneille lääkäreille kehotuksen odottaa vielä yksi päivä, jos vaikka sopu löydettäisiin. Noin 700 ulkomaista lääkäriä (foreign resident medical doctors) on ollut sotajalalla viikkoja vaatien parempia työoloja, lisää potilaspaikkoja, lisää liksaa ja vähemmän työtä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=240728
- Amerikassa on tutkimusten kautta löydetty espanjalaisperäisiä kansanosia, joilla on selviä sekä kulttuuriperinteitä että geneettisiä todisteita kuulumisestaan juutalaisten valittuun kansaan. Ironista on, että periytyvät sairaudet kuten rintasyöpä ja Bloom-syndroma ovat todisteiden joukossa. Tutkimuksia on tehty varsinkin Etelä Amerikan väestön keskuudessa, jonne juutalaiset pakenivat Euroopan juutalaisvainoja satoja vuosia sitten. Aikamme ilmiöihin kuuluu sekin, että taustoistaan edes tietämättömiä asukasryhmiä etsitään usein heidän itsensä alkaessa kysellä taustojaan. Tämä lienee osa sitä joukkoa, joka tulee asuttamaan Israelia Lähi Itää koettelevien mullistusten jälkeen, jotka tuhoavat suurimman osan nykyisestä väestöstä. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishFeatures/Article.aspx?id=240703
- Vaikutusvaltainen iranilainen lainlaatija Seyed Mohammed Javad Abtahi kertoi Iranin FARS-uutistoimistolle, että Abbas pelaa korkeaa peliä Israelin hyväksi, kutsuen häntä juutalaiseksi Quislingiksi. Hänen suunnitelmiinsa kuuluu edistää PA:n salahankkeita Israelin eduksi, arabikevään vaikutusten poistamiseksi sekä PA:n hajottamiseksi. Abtahi tuomitsi kahden valtion periaatteen, kuten Iranin muutkin johtajat. Heidän esityksensä mukaan Palestiinan kohtalo tulisi ratkaista yleisillä vaaleilla, joihin voisivat osallistua kaikki palestiinalaiset, myös pakolaiset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148522#.To1rPXL3vO0
- Saudi Arabia joutui lähettämään kiireesti vahvistuksia maan itärannikon shia-muslimien asumille alueille, jossa sijaitsevat maan tärkeimmät öljylähteet. Sotilaat joutuivat automaattiaseiden tulitukseen mennessään pelastamaan haavoittuneitaan, menettäen 11 sotilasta haavoittuneina. Palatessaan he joutuivat uuden väijytyksen kohteeksi moottoripyörällä ajavan miehen takana istuvan miehen avattua tulen heitä kohti. Saudit syyttävät ulkomaisia elementtejä väkivaltaisuuksista, mutta toiset katsovat, että sekä heidän taktiikkansa että aseensa tulivat Iranin vallankumous-armeijalta. Väkivalta nosti välittömästi raakaöljyn hintaa maailmalla. http://www.debka.com/article/21359/
-

Wednesday, October 05, 2011

KESKIVIIKKO 05.10.11

1. ”Ja te saatte kuulla sotien melskettä ja sanomia sodista; katsokaa, ettette pelästy. Sillä näin täytyy tapahtua, mutta tämä ei ole vielä loppu. Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja nälänhätää ja maanjäristyksiä tulee monin paikoin. Mutta kaikki tämä on synnytystuskien alkua.” (Mt.24:6-8)
JEESUS Kristus puhui näin vastauksena opetuslastensa kysymykseen, milloin kaikki tulee tapahtumaan ja mikä on Hänen tulemuksensa ja maailman lopun merkki.

2. SEURATESSAMME viimeisten päivien uutislähetyksiä edellä siteerattu UT:n kohta näyttää toteutuvan silmiemme edessä. Sotia käydään monilla rintamilla ja sodan uhkauksia vielä useammilla alueilla, mutta varsinkin Lähi Idässä, jonne tapahtumat keskittyvät. Nälänhätää on kasvavassa määrin eri puolilla maailmaa, juomakelpoinen vesi on loppumassa ja kuivuus estää ravinteiden normaalituotannon varsinkin alueilla, joita on pidetty maailman ruoka-aittoina. Tähän voidaan lisätä maailman säätilan epänormaali heittely paikallisine tulvineen ja myrskyineen sekä lisääntyneet maanjäristykset ja niiden aiheuttamat hyökyaallot. Sanan kohtamme kuitenkin kehottaa meitä rohkaistumaan, sillä näin tulee käydä. (Lk.21:25-28)

3. VAARALLISIN tilanne Lähi Idässä on syntymässä Syyrian ympärille, jonka uhmakas presidentti Bashar Assad jatkaa protestien tukahduttamista rautahansikkain maailman tuomiosta ja varoituksista välittämättä. YK ei pääse yhteisymmärrykseen Syyrian vastaisten pakotteiden laadusta Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi, mikä antaa Assadille vapaat kädet jatkaa tuhoisaa politiikkaansa valtansa säilyttämiseksi. Jos hänen hallituksensa kaatuu, minne hän voisi mennä? Mikä maa huolisi hänet pakolaiseksi? Ehkä Iran, Venäjä ja Kiina ei?

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, jota monet muut uutislähteet tukevat, että Turkki järjestää 10-päiväiset ”liikekannallepano-harjoitukset” maan eteläisessä Hatayn provinssissa Syyrian rajan tuntumassa. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan suunnittelee vierailua 7000:n Syyriasta paenneen pakolaisen leiriin Hatayn provinssissa.
DF viittaa aiempaan artikkeliinsa, jonka mukaan Syyrialle annettiin 3 kuukautta aikaa lopettaa siviiliensä teurastus.
Assad ilmoitti elokuun kuudentena Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun vierailun aikana, että jos ulkomaat aloittavat sotatoimet maata vastaan, hän tuhoaa ohjuksillaan Tel Avivin vaikutusalueineen ja sen 1.2 miljoonaa asukasta.
Assad selvitti myöhemmin, että häneltä menee 6 tuntia mobilisoida Syyrian ohjusarsenaali lähelle Golanin rajaa ja aloittaa keskitetty valittujen kohteiden pommitus, mihin hän oletti Hizbullahin liittyvän mukaan omine ohjuksineen.
DF kertoo Assadin uhkauksen saaneen vahvistusta Iranilaisen ayatollahin Jafar Shajounin lausunnosta Teheranissa, joka kertoi tavatessaan Beirutissa Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin 26. syyskuuta vakuuttaneen hänelle, että jos Israel tulee lähellekään Teherania, hän tuhoaa Tel Avivin. Nasrallah tarkoitti Israelin ilmahyökkäystä Iranin ydinlaitoksia vastaan.

DF kertoo edelleen, että sekä Turkin että NATO:n kädet ovat sidotut Assadin Israelin hyökkäysuhan vuoksi. Tämä ei kuitenkaan estä valmistelujen aloittamista kaiken varalta.
DF katsoo, että USA:n puolustusministeri Leon Panettan äskeinen Turkin vierailu liittyy tähän, mitä edelsi NATO:n Euroopan komentajan kenraali James Stavrisin vierailu 27. syyskuutta samoissa asioissa. Erdogan ilmoitti armeijansa harjoitusten alkamisesta päivä Panettan vierailun jälkeen. Harjoituksiin osallistuu DF:n mukaan 39. mekanisoitu jalkaväen prikaati ja 730 reserviläistä. Niillä tutkitaan yksiköitten nopeaa siirtämisestä Syyrian rajalle.
DF arvioi, että harjoitus voi ennakoida Turkin päätöstä perustaa puskurivyöhyke Turkin ja Syyrian välille, mitä Syyrian johto voi DF:n mukaan pitää sotatoimena.

ISRAELIN pääministeri Netanyahu uhkaa Syyriaa, että jos yksikin Assadin ohjus osuu Tel Aviviin, IDF tuhoaa Damaskoksen ja jatkaa tuhoten kaupungin kerrallaan, kunnes Syyrian ohjustuli israelilaisiin kohteisiin lakkaa. Leon Panettan Israelin vierailuun liittyy leveiden hymyjen varjossa Panettan verhottu mutta vakava syytös, että Netanyahu on pääasiassa syypää Turkin ja Egyptin suhteiden särkymiseen. Hänen vierailunsa toisena aiheena on voinut olla salakähmäinen poliittinen päämäärä, josta enemmän seuraavassa. http://www.debka.com/article/21356/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4131259,00.html,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148492#.Tov1V3L3vO0

4. WND:n Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein käsittelee artikkelissaan USA:n puolustusministeri Leon Panettan Israelin vierailua näkökulmasta, mikä toisilta uutistoimistoilta näyttää jääneen huomioimatta, ehkä tarkoituksellisesti.
KLEIN toteaa, ettei kysymyksessä ollut vain ystävällisen liittolaismaan korkean johtajan vierailu vakuuttaakseen maansa horjumatonta tukea Israelin turvallisuudelle, vaan ystävällisten kädenpuristusten ja leveiden hymyjen taustalla oli salakavala (sinister) päämäärä. Artikkelin mukaan jotkut nimeltä mainitsemattomat henkilöt Netanyahun kansliasta pitävät Panettan kommentteja suorana hyökkäyksenä pääministeriä vastaan. Siinä viitataan, miten Panetta ennen saapumistaan Israeliin antoi lausunnon journalisteille, jossa hän asetti Israelin diplomaatti-suhteiden huononemisen Turkin ja Egyptin välillä ja Israelin eristäytymisestä muista Lähi Idän maista täysin Netanyahun harteille, missä hän saa tukea puolustusministeri Barakilta, joka on esittänyt samankaltaisia lausuntoja.

KLEIN arvioi todisteisiinsa viitaten, että USA:n demokraattisen puolueen toimitsijat ovat voineet käynnistää toimet Netanyahun hallituksen kaatamiseksi.
Klein viittaa Israelissa viikkojen ajan jatkuneisiin ja toistaiseksi keskeytyneisiin sosiaali/taloudellisiin protesteihin, joiden todelliseksi suunnittelijaksi ja toteuttajaksi hän nostaa tunnetun taustahahmon ja demokraattisen strategistin Stanley Greenbergin, joka toimi Bill Clintonin, John Kerryn ja muiden neuvonantajana, ja joka kulissien taustalla ohjaili Ehud Barakin vaalivoittoon 1999 Netanyahua vastaan.
Klein viittaa artikkelissaan Greenbergin uudempiin operaatioihin, mm. Boliviassa, jossa hän auttoi vaalivoittoon entisen presidentin Gonzalo Sanchez de Lozadan, joka aloitettuaan virassaan toteutti maassaan taloudellisen ”shokkiterapian” Columbian ylipiston professorin Jaffrey Sachsin johdolla, joka istuu järjestön johtokunnassa, jonka päämääränä on maailman talouden uudelleen järjestäminen. Järjestö on nimeltään ”Uuden Taloudellisen Ajattelun Instituutti” (Institue for New Econimis Thinking), lyhennettynä INET. Instituutin yksi perustajista ja sponsoreista on miljardööri George Soros, joka viiden vuoden aikana lahjoitti sille 25 miljoonaa USD sen toimien tukemiseksi.

KLEIN kertoo artikkelissaan, että USA:n demokraatit ovat systemaattisesti työskennelleet Israelin vasemmiston kanssa Netanyahun syrjäyttämiseksi, mikä alkoi Clintonin presidentti-kaudella ja jatkuu edelleen. Netanyahun pahin synti USA:n demokraattien silmissä on hänen vastustuksensa alueluovutuksista palestiinalaisille, minkä he katsovat muodostavan esteen rauhanprosessin etenemiselle ja häiritsevän myös USA:n Lähi Idän diplomatiaa.
WND:n pitkähkössä artikkelissa tarkkaillaan asiaa laajasti kansainvälisellä areenalla. Sen Israelia koskevassa osassa todetaan Ehud Barakin edustavan Obaman ajamaa myönnytys-politiikkaa, joka sopii Barakin omaan poliittiseen näkemykseen, jota hän on jatkanut Netanyahun hallituksen puolustusministerinä, toimien usein varsin näkyvästi pääministerinsä poliittisen ohjelman vastaisesti. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=351933

5. Jewish Home puheenjohtaja, kansanedustaja, professori rabbi Daniel Herschkowitz sanoi eilen vieraillessaan Givat Assafin juutalaisyhteisössä, joka on tuhoamisuhan alaisena, että jatkuva juutalaisten rakentamien kylien ja rakennusten tuhoaminen voi johtaa hallituskriisiin. Hänen matkaseurueessaan oli myös kansanedustaja Yaacov Katz (Ketzalev), NU:n puheenjohtaja. Heidän vieraillessaan kahdessa tuhottaviksi määrätyssä kodissa omistajat kertoivat heille, että koska kysymyksessä on poliittinen eikä laillisuusperiaate, he aikovat jatkaa oikeustaisteluaan tuhoamispäätöksen peruuttamiseksi.

HERSCHKOWITZ sanoi toivovansa, etteivät IDF:n puskutraktorit tule koskaan koskettamaan heidän taloihinsa. ”Näen, miten tämä yhteisö kasvaa ja kukoistaa, ja toivon sen jatkuvan. Jewish Home tulee tekemään kaikkensa tämän yhteisön säilyttämiseksi ja juutalaisen rakentamisen edistämiseksi Israelin maassa.”
Givat Assaf perustettiin 10 vuotta sitten nuoren isän Assaf Herschkowitzin muiston kunnioittamiseksi. Hän asui läheisessä Ofran yhteisössä, mutta menehtyi terroristien uhrina. Givat Assafissa asuu nyt 25 perhettä, joilla on 120 lasta. Yhteisö on ollut tuhoamisuhan alaisena perustamisestaan lähtien, mutta aktivistien toiminnan vuoksi sitä on siirretty ”epäkäytännöllisenä”, mikä ei ole estänyt Barakin tuhoamis-operaatioitten toteuttamista muuallakaan. Linkkiin liittyy runsaasti kuvia yhteisöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148498#.TowHAXL3vO0

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF vahvistaa turvallisuustoimiaan Eilatin lähistöllä lähestyvien juhlapyhien aikana. Varsinkin Jom Kippuria jotkut ennakoivat vaaralliseksi, joka tänä vuonna alkaa perjantai-iltana ja jatkuu sapattina 08.10.2011. Israelin merialukset ovat lisänneet partiointiaan Punaisellamerellä, mutta korkea hälytystila jatkuu Siinain vastaisen rajan pituudelta, jonne Israel rakentaa nopeutetulla vauhdilla turva-aitaa, osaa siitä maaston vaikeuden vuoksi ”virtuaaliaitana” sähköisin tunnistein ja sensorein, jotka hälyttävät valvonta-asemaa jonkin koskettaessa sitä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=240556
- Iranin presidentti Ahmadinejad valittaa, että Turkki suostui NATO:n ennalta varoitus-järjestelmään hyökkäävien ohjusten havaitsemiseksi ja torjuntatoimien aloittamiseksi. Presidentti sanoo, ettei se ollut oikea toimenpide Turkin kannalta. Toisaalta hän vakuuttaa, etteivät mitkään ohjusjärjestelmät pysty estämään Israelin tuhoutumista, joka on jo alkanut, kuten hän arvioi. Ahmadinejad ei omaksumansa vähättely-taktiikan vuoksi voi puhua Israelista vaan ”sionistisesta hallituksesta”. Avoin kysymys on edelleen, salliiko maailma Iranin rakentaa ydinaseensa ja miten se tulee käyttämään sitä. Monet tarkkailijat ja entiset USA:n johtajat ja vaikuttajat ennustavat, että Israel tulee lopulta iskemään Iraniin, mikä kuitenkin vaikeutuu oleellisesti Iranin siirtäessä uraanituotantonsa maanalaisiin luoliin. Toisaalta saastutusriski kasvaa Iranin uraanin rikastamisen pommiin sopivaksi tai peräti valmiiksi pommiksi. USA toimitti äskettäin Israelille lisää bunkerbuster pommeja, jotka tunkeutuvat syvälle kallioon. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=240559
- USA ja Israel ovat hyväksyneet kvartetin laatiman suunnitelman keskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä. USA:n Israelin lähetystö jakoi tietoja, joiden mukaan myös PA on sen hyväksynyt, vaikka päätöstä ei ole tehty. Jos se saadaan pian, varsinaiset keskustelut voidaan aloittaa 18 päivän kuluessa. PA:n johto halunnee ensin katsoa, miten sen hakemus YK:n täysjäseneksi edistyy, mutta se ei päässe YK:n turvallisuusneuvoston täysistuntoon vielä moneen viikkoon. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240542
- PA:n johto näyttää edelleen uskovan, että se selviää kolhuitta YK:n täysjäsenyys-hakemuksestaan koordinoimatta sitä USA:n tai Israelin kanssa. Palestiinalaiset protestoijat – joiden epäillään toimivan PA:n rahoittamina – kivittivät eilen USA:n Ramallahissa vierailevia diplomaatteja kivin ja kengin sekä halventavin iskulausein. Eurooppa-neuvoston parlamentaarinen kokous (PACE) teki ”historiallisen” päätöksen valitessaan PLO:n (Palestiinan Vapautusjärjestö) ”pakolaisparlamentille” (PNC) ”demokratiakumppanin” aseman. Tämä antaa tälle epämääräiselle järjestölle oikeuden osallistua PACE:n kokouksiin ja puhua siellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148488#.TowSq3L3vO0
- Palestiinalaiset rakentavat Jerusalemin Öljyvuorelle laitonta moskeijaa aivan juutalaisen hautausmaan reunaan kiinni. Ilman lupaa ja kaupungin valvontaa rakennettava moskeija on edistynyt jo varsin pitkälle. Lähelle moskeijaa on haudattu mm. rabbi Tzwi Yehuda Kook ja entinen pääministeri Menachem Begin. Kaupungin viranomaiset kävivät paikalla vaatien töitten keskeyttämistä, mutta silminnäkijöitten mukaan töitä jatketaan kaiken aikaa. Lieneekö kyse ”PLO:n demokratiasta”, jolla on erilaiset ilmenemismuodot kuin perinteisellä, mikä sopi PACE:n pirtaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148473#.TowVOHL3vO0
- Fogelin perheen murhaaja tunnustaa syyllisyytensä, jopa iloisesti hymyillen. Murhatun Ruti Fogelin veli Elihai Ben-Yishai kutsuu PA:n terroristeja natsien kaltaisiksi. Fogelin perheen murhaajille on vaadittu kuolemanrangaistusta sen raakuuden vuoksi, mutta syyttäjät hakevat viittä elinkautista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148471#.TowXAXL3vO0
- Israelin USA:n lähetystön kakkosmies Dan Arbel erotettiin tai siirretään toisiin tehtäviin, koska hänen todettiin vuotaneen Irania koskevia salaisia tietoja Haaretz-lehdelle. http://www.haaretz.com/print-edition/news/official-at-israel-s-u-s-embassy-dismissed-for-leaking-sensitive-info-1.388188

Tuesday, October 04, 2011

TIISTAI 04.10.11

1. POLIISI on vahvistanut valvontaansa moskeijoiden ympärillä Israelissa äskettäin Tuba Zangariyan moskeijaan tehdyn kostoiskun seurauksena. Poliisilla on joitain vinkkejä vandalismin suorittajista, mutta vielä ei tiedetä, olivatko tekijät yksityisyrittäjiä vain osa laajempaa ryhmittymää. JP:n artikkelin kirjoittaja Yakov Lappin kirjoittaa artikkelissaan kuin toteen näytettynä, että tekijät - tai tekijä – olivat äärioikeistolaisia, ikään kuin väestön vasemmalla siivellä ei olisi vihaisia ihmisiä, jotka ovat kyllästyneet arabiterroristien suorittamiin israelilaisten siviilien murhiin ja poliisin peittely-yrityksiin selvistä todisteista huolimatta, kuten tapahtui Palmerin ja hänen 2-vuotiaan poikansa murhan yhteydessä.

YAACOV Katz käsittelee analyysissaan myös moskeijan polttamista, ja kyselee, miksi kohteeksi valittiin Israelin alueella sijaitseva moskeija, kun kohteet on yleensä valittu Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilta? Hän tuo esille vähemmän tunnetun tosiasian, että Tuba Zangariyan kaupunki on Israelin beduiinien asuttama ja että kaupungin beduiineista monet palvelevat Israelin armeijassa. Kaupungissa on jopa IDF:n ylläpitämä ”Ahcharei” (seuraa) järjestö, jossa yksi kaupunkilainen, Givati Prikaatin veteraani, toimii virkailijana, ja jonka tarkoituksena on levittää nuorten beduiinien keskuuteen motivaatiota palvella IDF:n riveissä.
Katz viittaa Shin Betin aiemman johtajan Yuval Diskinin varoitukseen jo vuonna 2009, että rauhattomuus ja jopa väkivaltaisuus nuorten juutalaisasukkaitten keskuudessa kasvaa Juudeassa ja Samariassa.

Syykin tähän on selvä: Poliisin ja IDF:n sotilaitten juutalaisnuorten autioille kukkuloille pystyttämien parakkikylien väkivaltainen tuhoaminen, joissa poliisin koulutetut erikoismiehet kohtelevat ideaalisesti virittyneitä nuoria kuin pahimpia rikollisia, kuten tilanteita seuraavat TV- ja video-otokset todistavat. Näiden nuorten usko poliisin ja yhteiskunnan tasapuolisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen on pahasti horjunut, minkä he pukevat väkivallan peitteisiin harkitsematta seurauksia loppuun asti. IDF suojaa poliiseja näiden operaatioiden aikana.
Toinen heidän uskoaan horjuttanut seikka on palestiinalaisten hyökkäykset juutalaisia asukasyhteisöjä vastaan, tuhoten heidän viljelyksiään ja hedelmälehtojaan sekä varastellen kaikkea, mikä on jätetty vartioimatta työkoneista ja –välineistä karja- ja lammaslaumoihin. Poliisi ei useinkaan ole halukas tutkimaan näitä eikä menemään arabikyliin syyllisten löytämiseksi. Nuoret kokevat, että ainoa puolustus on ottaa oikeus omiin käsiin.
Puolustusministeriön johtokin on alkanut tajuta asian vakavuuden ja vihjaillut siirtävänsä tuhottaviksi määrättyjen parakkiyhteisöjen hävittämistä toistaiseksi.
TUBA Zangariyan kylästä nuorisojoukko oli sunnuntaiaamuna menossa Rosh Pinnan juutalaiskylää kohti, mutta poliisi ehätti väliin estäen heidän kostoretkensä.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=240433

JUUDEAN ja Samarian juutalaisasukkaat ovat vihaisia poliisille ja IDF:lle niiden syyskuun viidentenä päivänä aamuyöstä suorittaman Migronin kolmen talon tuhoamisen vuoksi.
Sen johdosta kahta moskeijaa vastaan hyökättiin pyrkien polttamaan ne Yatman ja Qasaran arabikylissä Samariassa; ja hyökkäys tehtiin myös IDF:n tukikohtaan vahingoittaen 13 ajoneuvoa.
Arabien kiihottajina tunnettuja vasemmistoaktivisteja vastaan on myös hyökätty varoitusten ja grafiittien muodossa syyttäen heitä pettureiksi.
Tuba Zangariyan kylän nuoret sytyttivät tuleen kylänsä kuntakeskuksen, neuvosto-rakennuksen ja klinikan tuleen ilmeisenä vastalauseena moskeijansa polttamiselle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240464

2. USA:n puolustusministeri Leon Panettan Israelin vierailu tapahtui eilen ystävyyden ja yhteisymmärryksen merkeissä, kuten läheisten liittolaisten kesken kuuluukin. Panetta ilmaisi kannattavansa kahden valtion periaatetta ja vastustavansa USA:n kongressin päätöstä leikata PA:lle vuosittain maksaman tuen määrää 200 miljoonalla.
USA:n presidentti Barack Obama on myös ilmoittanut vastustavansa kongressin päätöstä ja voi veto-oikeudellaan jatkaa tuen maksamista. Panetta kävi eilen kertomassa tästä PA:n pääministerille Salaam Fayadille Ramallahissa.
Lienee jollain perusteella oikeutettua ulkomaisten johtajien tavata Israelin vierailunsa yhteydessä myös PA:n johtajia, mutta se jättää ulkopuoliselle tuntuman, että heitä kohdellaan tasavertaisina kumppaneina kansainvälisellä areenalla, mikä räikeästi rikkoo karua todellisuutta, sillä PA:n hallitus on ulkomaisen avun varassa toimiva sekava joukko opportunisteja, joilla ei ole edes oman kansansa valtuutusta toimiinsa, ja joka tapauksessa edustavat vain puolta Palestiinan kansasta toisen seuratessa Hamasin johtajia.

TAVATESSAAN pääministeri Netanyahun Panetta pääsi lopulta omalle erityisalalleen.
Hän vakuutti USA:n jatkuvaa ja horjumatonta tukea Israelin turvallisuudelle: ”Olemme olleet vankkoja liittolaisia ja yhteistyökumppaneita. Olemme aina vakuuttaneet tekevämme kaikkemme Israelin turvallisuuden tukemiseksi, ja minulla puolustusministerinä on tarkoitus jatkaa tätä sitoutumista. Mielestäni on tärkeää kertoa tälle alueelle, että kun vastaamme nousee vaikeita ongelmia, me seisomme yhdessä ja pyrimme yhteisvoimin kohtaamaan vaikeat ja yhteiset haasteemme.” Puolustusministeri Panetta tapasi eilen myös Ehud Barakin, ja jatkaa matkaansa tänään Egyptiin.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240396

3. ISRAELIN valtio sanoo laillisten toimien olevan loppusuoralla Peace Now laittomaksi parakkikyläksi (outpost) leimaaman Shvut Rachel juutalaisyhteisön aseman virallistamiseksi lailliseksi juutalaisyhteisöksi, joka takaa sille valtion suojelun ja osallisuuden valtion infrastruktuuriverkostossa. NGO-järjestön peitenimellä toimiva Peace Now teki yhteisöstä valituksen korkeimpaan oikeuteen jo vuonna 2005, minkä seurauksena 29 taloa määrättiin purettaviksi, mitä ei ole toteutettu. Yhteisö sijaitsee 35 minuutin automatkan päässä Jerusalemista pohjoiseen tien no 60 ja Shilon yhteisön välissä. Alue on valtion omistuksessa ja sitä kävi tarkastamassa valtion ns. ”sinisen linjan” tarkastajat 1999.
Shvut Rachel yhteisössä asuu nyt 110 juutalaisperhettä.

Peace Now johtaja Oppenheimer esitti myrkyllistä kritiikkiä pääministeri Netanyahua vastaan syyttäen hänen kaikin tavoin – myös laittomin keinoin - pyrkivän estämään Palestiinan valtion perustamisen. Tämä järjestö on yksi tuskallinen piikki Israelin kyljessä.
Shvut Rachel yhteisö perustettiin Rachela Druckin muistoksi, joka sai surmansa arabi-terroristien tulittaessa bussia, jossa hän istui, surmaten myös bussinkuljettajan Isaac Rofen marraskuussa 1991. Yhteisön perustivat Shilon yeshivan opiskelijat yönä, jolloin Rachela Druck ja Isaac Rofe haudattiin. Yhteisön synagogaa johtaa ja hoitaa rabbi Ben Zion Amar, joka palveluksissaan pyrkii yhdistämään eri perinteitä kaikkien huomioimiseksi.
Yhteisö tunnetaan orgaanisesti kasvatetuista mansikoistaan, joita se vie ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148458#.Toq7BXL3vO0

4. UUTISOTSIKOITA

- PA:n vankienasioitten ministeri kertoo, että satoja Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiviä vankeja on liittynyt nälkälakkolaisiin, jotka protestoivat vankiloitten huononevia olosuhteita vastaan. Israelilaiset syyttävät, että vankeuteen tuomitut murhamiehet ja terroristit elävät vankiloissa kesäleireihin verrattavissa olosuhteissa. Heillä on oikeus valita ruokansa, ottaa vastaan vieraita, käyttää puhelinta ja opiskella ilmaiseksi akateemiseen loppututkintoon saakka. Jotkut vangit pyytävät saada jatkaa elämäänsä vankilassa, koska heidän opintonsa ovat kesken, eikä heillä ole varaa niihin vankilan ulkopuolella. Verrattaessa olosuhteisiin, joissa Hamas pitää Gilad Shalitia jossain kosteassa ja pimeässä luolassa ilman edes PR:n virallista vierailua, heidän olosuhteissaan ei pitäisi olla valittamista. Nälkälakkoon osallistuvat ovat lääkärien jatkuvan tarkkailun alaisina, joten hengenvaaraa heillä ei ole.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148460#.TorBFHL3vO0
- Israelin lääkärit uhkaavat edelleen erota massoittain viroistaan vastalauseeksi sille, ettei heidän ehtoihinsa ole suostuttu, ei työaikoja lyhennetty eikä palkkoja nostettu. He suostuivat kuitenkin siirtämään uhkaustaan 48 tunnin ajaksi neuvotteluja varten. Kysymyksessä on 700 lääkäriä, joten heidän poistumisensa aiheuttaisi monien sairaaloiden avainosastojen sulkemisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148464#.TorDx3L3vO0
- EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton kiirehti vakuuttamaan PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia, jonka kanssa hän näyttää pelaavan lähes kuin rakastavaiset kulkien käsi kädessä kameroiden edessä, ettei EU aio leikata omaa maksuosuuttaan USA:n tavoin. Hän selitti, että EU pitää erillään PA:n hakemuksen YK:n täysjäseneksi - ilman neuvotteluja ja sopimuksia Israelin kanssa - ja EU:n runsaat tukiaiset, jotka vuosittain budjetoidaan järjestön kustannuksiin. Voisi kuvitella, että EU:lla olisi paljon tärkeämpiäkin rahanreikiä monen EU-maan keikkuessa vararikon partaalla ja talouden osoittavan lähes nollakasvua. PA:n johto näyttää olevan kanta mieltä avustusvarojen leikkaamisen suhteen. Toiset rauhoittelevat, että PA aikoo päästä vuonna 2013 tasolle, jossa se ei enää tarvitse avustuksia. Toisten mielestä PA:n talous romahtaa, jos USA toteuttaa 200 miljoonan leikkaukset, mikä voisi johtaa PA:n hallituksen eroon ja koko korttitalon romahtamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148442#.TorFCXL3vO0
- Yad Vashem holokaust-museo aikoo avata salaiset Euroopan itäosissa murhattujen juutalaisten kohtaloon liittyvät dokumentit toisen maailmansodan ajoilta ja antaa niitä tutkijoitten käyttöön, mitä he eivät ole voineet tehdä tähän saakka. Tutkijat katsovat, että kriittisten vuosien 1941-1943 olosuhteitten tutkiminen on erityisen tärkeää. Dokumenttien avaamisen teki mahdolliseksi Euroopan ihmisystävällisen ryhmän tuki Juutalaisesta Kansallisrahastosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148467#.TorHnHL3vO0
- Arkeologit löysivät 4000 vuotta vanhan työkalujen teollisen valmistuslinjan. Kohteesta löydettiin tuhansia ohuita ja teräväreunaisia liuskekivityökaluja valmiina kulutukseen. Löytö tehtiin Qesem luolasta lähellä Tel Avivia. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=240452
- Israelilaiset ja japanilaiset tutkijat löysivät muinaisen supernovan ”Subaru-teleskoopilla”. Löydetty Supernova on suurin tähden räjähtämisestä todistava löytö. Löytö tehtiin uudenaikaisella teleskoopilla, jolla on 8.2 metrin peilipinta ja varustettu kaikkein viimeaikaisimmilla laitteilla. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=240451
- Israelissa käytetään pöllöjä ja muita lintuja pieneliöitä syöviä saalistajia pelloilla liikkuvien tuholaisten torjumiseen. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Arts/Article.aspx?id=240450
- Egypti aikoo avata vielä kerran Israeliin johtavan kaasuputken, jonka terroristit ovat räjäyttäneet kerran toisensa jälkeen, mutta hinta on oleellisesti suurempi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=240476

Monday, October 03, 2011

MAANANTAI 03.10.11

1. USA:N puolustusministeri Leon Panetta, joka vieraili edellisen kerran Israelissa CIA:n päällikkönä vuonna 2009 varoittaakseen juuri valittua pääministeri Netanyahua hyökkäämästä Iranin ydinlaitoksia vastaan, tulee nyt Israeliin uudessa kapasiteetissaan. Tälläkin kertaa hänellä on varoituksen sana mukanaan: Israelin tulee keskittyä hoitamaan diplomaattiset suhteensa alueen muihin maihin, tai se joutuu eristetyksi entistä pahemmin. Erityisesti hän piti tärkeänä Egyptin ja Turkin suhteita, jotka molemmat ovat rapistuneet – joskaan ei välttämättä Israelin aiheuttamina vaan siitä huolimatta.

PANETTA painotti ennen laskeutumistaan Ben Gurionin kentälle, ettei hänellä ole epäilystäkään Israelin sotilaallisen voiman ylivoimaisuudesta verrattuna alueen muihin maihin, mutta ettei se riitä, tarvitaan lisäksi vankka diplomaattinen perusta ja ongelmattomat suhteet alueen lähinaapureihin.
Toiseksi Panetta painotti rauhankeskustelujen aloittamisen kiireellisyyttä palestiinalaisten kanssa. Ilman näiden ja lähinaapurisuhteiden Israelin hallituksen toimintavapautta häiritsevien ongelmien hoitamista maan turvallisuus tulee heikkenemään, hän arvioi.
”On täysin selvää, että tänä dramaattisena aikana Lähi Idässä, jolloin on tapahtunut useita muutoksia, ei ole Israelin kannalta hyvä joutua entistä enemmän eristyksiin, kuten tapahtuu.”
Panetta opasti, että on parempi hoitaa asiat diplomatian tasolla naapurimaitten kanssa kuin viedä ne kaduille.

Panetta tapaa vierailunsa aikana puolustusministeri Ehud Barakin ja pääministeri Benyamin Netanyahun, ja vierailee myös Ramallahissa tavaten Mahmoud Abbasin ja Salaam Fayadin.
Panettan ohje molemmille osapuolille on olla asettamatta jähmeitä ennakkoehtoja vaan asettua yhteisen pöydän ääreen, jossa asioista voidaan keskustella. ”Se tulisi olemaan verrattoman suuri vinkki maailmalle, että sekä israelilaiset että palestiinalaiset haluavat löytää ratkaisut näihin pulmiin. En usko kummankaan menettävän aloittamalla keskustelut.”

ISRAELIN hallitus hyväksyi kvartetin esittämän suunnitelman keskustelujen aloittamiseksi, joskin tietyin varauksin, joista on tarkoitus keskustella osapuolten kesken.
PA:n johto epäröi edelleen tekemättä lopullista päätöstä suostua kvartetin esittämään aikatauluun ja siihen, ettei siinä mainita PA:n vaatimuksia rajoista ja pakolaisista eikä myöskään rakentamiskiellosta, mitä PA edelleen vaatii. Israelissa kommentoijat ja varsinkin yleisön osaston kirjoituksissa ihmetellään, miksi tasapuolisuuden nimessä rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa ei voisi koskea myös palestiinalaisten rakennuskohteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148423#.TolK6HL3vO0

2. NETANYAHUN ja Israelin hallituksen hyväksyttyä kvartetin esittämän suunnitelman rauhankeskustelujen aloittamiseksi ja niiden saattamiseksi päätökseen ensi vuoden aikana, sai PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiireesti hylkäämään Israelin hyväksynnän ja toistamaan jo kliseeksi tulleen vaatimuksensa rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa, mikä koskisi vain juutalaisten rakentamista.
”Keskusteluihin palaaminen edellyttää vakuutuksen, että Israel lopettaa juutalaisyhteisöjen (”setlementtien”) rakentamisen ja tunnustaa 1967 rajat (1949 aselepolinjat)”, selitti PA:n tämän hetkisen kannan Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah. Samalla hän kehotti Israelia, ettei se tulkitsisi väärin tai jättäisi huomiotta kansainvälisiä päätöslauselmia.
Sen sijaan hän ”unohti” mainita Netanyahun julistaman 10 kuukauden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä 2010, jonka aikana PA ei tehnyt elettäkään keskustelujen aloittamiseksi, kuten INN:n artikkelissa todetaan.
”Jos Israel on vakavissaan, sen tulee toteuttaa tiekartan, YK:n päätöslauselmien ja arabiliiton rauhanaloitteen esittämiä vaatimuksia ilman verukkeita”, Rudeinah uhosi.

NETANYAHU selitti esitellessään hallituksen myönteistä päätöstä, että vaikka siinä on määrättyjä kohtia, joissa hallitus on eri mieltä, se kuitenkin hyväksyi sen ja esitti vaatimuksen PA:n johdolle seurata Israelin esimerkkiä mahdollisimman pian.
KVARTETIN suunnitelman mukaan osapuolten tulee aloittaa keskustelut 4 viikon aikana, jonka kuluessa osapuolet sopivat keskustelujen aikataulusta siten, että lopulliset sopimukset konfliktin lopettamiseksi saadaan valmiiksi ennen vuoden 2012 loppua. Kvartetin esittämä suunnitelma julistettiin juuri ennen Netanyahun ja Abbasin puheita YK:n yleiskokouksessa.
PA:n johto on selvästi omaksunut viivytystaktiikan odottaessaan, miten sen YK:lle jättämä hakemus YK:n täysjäsenyydestä etenee YK:n turvallisuusneuvostossa. Abbas kuvitteli saavansa neuvoston päätöksen nopeasti ja ennen neuvoston libanonilaisen presidentin toimikauden loppumista syyskuun lopussa, mikä ei toteutunut, vaan hakemus alistettiin neuvoston asettaman komitean lähempään tarkasteluun, mikä voi kestää viisi viikkoa. Abbas jätti hakemuksen YK:lle vastoin USA:n presidentti Obaman nimenomaista vaatimusta, minkä johdosta kongressi esittää USA:n vuosituen leikkaamista 200 miljoonalla USD.
Arabiliiton taholta vakuutetaan, että arabimaat tulevat kattamaan PA:n budjettivajauksen.

Kuten INN:n artikkelissa mainitaan, PA jatkaa propaganda-operaatiotaan maailmalla ja varsinkin YK:ssa levittäen valheellisia ja historian vastaisia tietoja ja karttoja ilman Israelia palestiinalaisten ikuisesta oikeudesta maahan kieltäen samalla juutalaisten historialliset ja uskonnolliset siteet Israelin maahan ja Jerusalemiin sekä Temppelivuoreen kokonaan.
Apulaispääministeri Moshhe Yaalon totesi äskettäin turhautuneena, ettei PA:n tämän hetkisen hallituksen kanssa voi neuvotella asiallisesti, vaan tulee odottaa uutta sukupolvea.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148421#.TolS4XL3vO0

3. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalaon antoi ulkomaisille lehtimiehille oppitunnin, miltä heidän Itä Jerusalemiksi nimittämänsä Gilon lähiö Jerusalemissa näyttää. Hän vei heidät paikan päälle osoittaakseen, miten runsaasti Gilo on rakennettu, miten oleellisesti se liittyy pääkaupungin kaupunkikuvaan, miten sen laajentaminen äskettäin alustavasti hyväksytyn suunnitelman mukaan liittyy jo rakennettuun osaan.
Lisäksi Ayalon kehotti journalisteja seuraamaan auringon kulkua voidakseen todeta henkilökohtaisesti, ettei Gilo sijaitse Itä Jerusalemissa, kuten väitetään, vaan pääkaupungin eteläosassa.

AYALON kertoi vierailleen, että Gilo on Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella ja ettei sitä ole rakennettu arabeilta riistetylle, vaan israelilaisten omistamalle maalle, joka oli vapaa asukkaista, sekä arabeista että juutalaisista.
Ayalon esitti ihmettelynsä, miten maailma tuomitsee sen, että nopeasti kehittyvä kaupunki rakentaa kaiken aikaa lisääntyvään tarpeeseensa todeten, ettei nykyihminen voi elää teltassa, vaan tarvitsee asunnokseen nykyaikaisen asunnon.

VILLAKOIRAN ydin lienee osaltaan siinä, ettei YK ja muu maailma ole koskaan tunnustanut Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina, vaan pitää sitä YK:n muinaisen päätöksen perusteella YK:n hallitsemana kansainvälisenä alueena. Tämän mukaisesti USA:n presidentit ovat järjestelmällisesti käyttäneet oikeuttaan jättää huomiotta kongressin tekemän päätöksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina, ja kieltäytyneet siirtämästä USA:n lähetystöä Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin. USA:n Jerusalemin konsulaatti sijaitsee pääkaupungin itäosassa, ja sen henkilökunta kieltäytyy palvelemasta muiden kuin palestiinalaisten asioita. Sen mukaisesti konsulaatin palveluksessa on runsaasti arabeja, ja se toimii kuten vihollis-maassa vakoillen Israelin rakennustoimia Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa tiedottaen niistä USA:n ulkoministeriölle, jonka henkilökunta tunnetaan arabimieliseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148416#.TolhmHL3vO0

4. TUNTEMATTOMAT vandaalit sytyttivät viime yönä pienen arabikylän Tuba Zangrian moskeijan tuleen töhrien sen seiniin tekstit ”kosto” ja ”hintalappu” (Palmer). Kylä sijaitsee Rosha Pinnan juutalaisyhteisön itäpuolella Galileassa. Palmer ja hänen 2-vuotias poikansa saivat surmansa viime kuussa arabien kivittäessä hänen autoaan, joka syöksyi ulos tieltä kiviaidan yli pellolle. Poliisi kertoi ensin, että se oli puhdas liikenneonnettomuus.

Poliisi ennakoi moskeijan polttamisen aiheuttavan arabien kostotoimia, eikä siinä erehdytty. Arabit kerääntyivät arviolta 300 hengen ryhmäksi tapausta tutkimaan tullutta poliisia ja turvallisuusjoukkoja vastaan kivittäen heitä, puhkoen heidän autonsa renkaita ja pyrkien sulkemaan tien no 90. Turvallisuusjoukot joutuivat käyttämään hankkimiaan uusia mellakan hallitsemismenetelmiä joukon hajottamiseksi.
Tuba Zangrian asukkaat havaitsivat palon keskiyöllä. He ovat raivoissaan moskeijansa polttamisesta ja vannovat, ettei asiaa unohdeta, vaan syyllisiä on rangaistava.
Pääministeri Netanyahu tuomitsi polton kovin sanoin ja keskusteli Shin Betin johtajan Yoram Cohenin kanssa lisääntyvästä väkivallasta Juudeassa ja Samariassa.
Muslimijärjestön pohjoisen haaran apulaisjohtaja Kamal Khatib syytti Israelin hallitusta arabien vastaisesta kiihotuksesta ja rasismista. Moskeijasta huolehtiva sheikki Uthman al-Hayeb sanoi, että kaikki koulu- ja liiketoiminnat on tänään suljettu, ja että asukkaat päättävät tänään, mihin toimenpiteisiin he ryhtyvät. ”Mutta asiaa ei jätetä sikseen”, oli hänen pahaenteinen toteamuksensa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4130148,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadilla oli yksinkertainen resepti Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi: Koska köyhiä juutalaisihmisiä tuotiin Palestiinaan turvallisuusmiehiksi ja he ajoivat palestiinalaiset kodeistaan maan pakoon, palestiinalais-pakolaisten tulee palata entisiin koteihinsa ja juutalaisten tulee palata sinne, mistä he tulivatkin. Hän puhui Ali Khamenein kanssa Teheranin 2-päiväisessä konferenssissa, joka oli järjestetty palestiinalaisten intifadan 5-vuotisjuhlan kunniaksi. Molemmat Iranin johtajat katsovat, ettei Israelilla ole mitään oikeutta olla olemassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4130076,00.html
- PA:n ulkoministeri Riyad al-Malki ehti jo kertoa maailmalle, että Nigeria kannattaa heidän hakemustaan, mutta Nigerian ulkoministeriön edustaja Damian Agwu kertoi eilen lehdistölle, että olisi diplomaattisesti tahditonta kertoa tässä vaiheessa, miten Nigeria tulee äänestämään. PA tarvitsee 9 turvallisuusneuvoston jäsenen kannatuksen, jotta sen hakemus YK:n täysjäseneksi hyväksyttäisiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4130007,00.html
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan pelaa tulella, arvioi Alex Fishman artikkelissaan. Erdogan on ylittänyt uhkausten ja kirousten vuodattamisen Israelin ylle ja siirtynyt avoimeen sotaleikkiin, josta on leikki kaukana. Muutama viikko sitten turkkilainen risteilijä kulki Mavi Marmaran kulkemaa reittiä Gazan rannikon ja Israelin aluevesirajan tuntumaan, jossa alukset yleensä tunnistavat itsensä. Tämän jälkeen Turkki on tehostanut meri- ja ilmavoimiensa toimintaa varsinkin Syyrian ja Kyproksen lähistöllä. Erdogan jatkaa vaarallista leikkiään lukuisista ulkopuolisista varoituksista huolimatta laskien, ettei USA:n nykyhallitus aseta esteitä hänen vaikutusvaltansa laajenemispyrkimyksiä vastaan. Israelin hallitus on pitänyt matalaa profiilia vastaamatta toistuviin uhkauksiin ja selvään häirintään sen kauppa-aluksia vastaan Välimerellä, mutta seuraa henkeään pidättäen miten kauas Erdogan uskaltaa mennä. USA:n puolustusministeri Leon Panettan Israelin vierailun yhtenä aiheena voi olla Turkin viimeaikainen - sivullisen mielestä järjetön - toiminta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129642,00.html
- PA levittää YK:ssa ja maailmalla karttaa, jossa näytetään miten Palestiinan lippu nielee Israelin valtion, jota kartoissa ei esiinny ollenkaan. PA:n virallisessa turismikartassa Juudea ja Samaria, Israel ja Gaza esiintyy saman nimen PALESTIINA alla. Kartassa esitetyt israelilaiset paikannimet on muutettu arabimuotoon israelilaisiin nimiin tottuneille tuntemattomiksi. Karttaan liittyvä historiikki kertoo samoja keksittyjä historian ja muitten dokumenttien vastaisia tarinoita Palestiinan valtion vuosituhantisesta historiasta ja sen asukkaitten palestiinalaisesta alkuperästä, joihin Abbas viittasi. Juutalaiset on sivuutettu tyystin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148414#.TolzpHL3vO0
- Tel Avivin poliisi alkoi viime yönä toteuttaa kaupungin päätöstä poistaa vielä pystyssä olleet teltat ja käskeä niissä olevat ihmiset koteihinsa. Muutamat vastustivat poliisin käskyjä ja muutamia heistä pidätettiin. Sosiaali-taloudellisten muutosten vaatimisen vuoksi aloitetut protestit ovat tehneet tehtävänsä; varsinkin maitotuotteiden hinnat ovat pudonneet tuntuvasti, ja Trajtenbergin komitean suosituksia muutoksista pohditaan hallituksessa. Israel Beitenun ministerit sanovat vastustavansa suosituksia, koska niissä ei ole huomioitu puolueen tekemiä esityksiä jo viikkoja sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148430#.Tol1PnL3vO0
- Kalifornian kuvernööri allekirjoitti lain, jolla estetään ympärileikkauksen kieltäminen hänen hallitsemallaan alueella. San Franciscon kaupunki puuhasi tämän juutalaispojille 8-päivän ikäisenä suoritettavan toimenpiteen kieltämistä, joka Mooseksen lain mukaan on merkki juutalaisen ja Jumalan välisestä liitosta. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=240324

Sunday, October 02, 2011

SUNNUNTAI 02.10.11b

lISÄYS päivän muihin uutisiin.
Debkafile kertoo artikkelissaan, että Turkin sota-alukset ovat alkaneet häiritä Israelin kauppalaivoja Kyproksen lähistöllä pakottaen niitä muuttamaan suuntaansa. Turkki on myös lähettänyt oman öljyntutkimusaluksensa lähelle Kyproksen aluevesiä kuitenkaan rikkomatta niitä, mutta lähelle kairausaluetta. Alue, jolla Kypros suorittaa kairauksia, on 160 km. etelään Kyproksesta, lähellä Israelin Leviathan kaasukenttää Välimerellä. Turkki lisäsi hävittäjiään Kyproksen pohjoisosaan sekä lähetti sinne fregatin ja sukellusveneen.
Israel lähetti myös omia ohjusveneitään lähelle Kyproksen kairauspaikkaa. IAF:n koneet lensivät perjantaina lähellä turkkilaisia sota-aluksia, mutta ei niiden yllä, eikä Turkki myöskään ole valittanut tapauksesta, päinvastoin kieltää sitä koskevat aiemmat uutiset.
Tilanne Turkin ja Israelin välillä on siinä määrin jännittynyt, että NATO:n pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen lensi Israelista Turkkiin keskustelemaan asiasta Turkin johtajien kanssa. Myös NATO-joukkojen komentaja amiraali James Stavridis keskusteli Turkin pääministeri Erdoganin kanssa Ankarassa neljä päivää sitten.
NATO:n kanta on, ettei se halua puuttua Israelin ja Turkin välisiin asioihin, mutta toisaalta on syvästi huolestunut tilanteesta, jossa toisena osapuolena on NATO:n jäsen Turkki, ja toisena osapuolena luotettu yhteistoimintakumppani Israel, eikä missään tapauksessa halua tilanteen kärjistyvän. Jännittyneessä tilanteessa pienellä virheellä kumman tahansa tekemänä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Israelilla on toimisto NATO:n päämajassa Brysselissä.
Artikkelissa todetaan, että koska Israelin kauppalaivojen häirintä alkoi edellisten USA:n ja NATO:n edustajien tapaamisten jälkeen, Turkilla ei ole aikomustakaan vähentää painostustaan. Turkki voi tällä hakea kansainvälistä tuomiota ja sanktioita Israelille.
Kyproksen kreikkalaisen tasavallan presidentti Dimitrias Christofias lähetti kiukkuisen vastalauseen Turkin sekaantumiselle omalla vesialueellaan suoritettaviin kairauksiin.
Kreikan ja Turkin johtajat keskustelivat viisi päivää sitten puhelimessa, pyrkien tasoittamaan jännitystä ja sopimaan öljy- ja kaasualueitten tutkimisesta yhteistuumin.
Turkki ja Israel eivät ole korkeantason puheyhteyksissä, vaan viestit hoidetaan kolmannen osapuolen kautta mikä osaltaan vaikeuttaa tilannetta.
http://www.debka.com/article/21352/
SUNNUNTAI 02.10.11

1. PA:n pyrkimys valtiohakemuksensa nopeasta käsittelystä YK:n elimissä ei näytä toteutuvan. Päinvastoin YK:n virkailijan havainnon mukaan Abbasin nauttima suosio on selvästi heikentynyt ja turvallisuusneuvosto palaamassa arkirutiiniin. PA:n hakemusta käsiteltiin syyskuun viimeisenä päivänä YK:n uskottavuuskomiteassa (credentials committee). Siellä tehtiin esitys hakemuksen lähettämisestä turvallisuusneuvoston istuntoon, mutta sitä kannatti vain kuusi jäsentä viidestätoista, tarve oli 9 ääntä. Komitean puheenjohtajana toiminut libanonilainen Nawaf Salam oli pettynyt, ettei hän pystynyt edistämään hakemusta haluamallaan tavalla. Sitä oli myös PLO:n YK:n lähettiläs Riayd Mansour, joka voi vain todeta, että YK toimii omien sääntöjensä mukaan askel askeleelta.
Komitean uusi puheenjohtaja (presidentti) lokakuun aikana on Nigeriasta, jonka presidentti Goodluck Jonathan totesi tavatessaan USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin, ettei aika hakemuksen käsittelylle YK:ssa ole ehkä sittenkään sopiva, vaikka Nigeria aiemmin ilmoitti kannattavansa Abbasin jättämää hakemusta.
Tämän sopii hyvin USA:n presidentin haluamaan viivytystaktiikkaan.

IRANIN ylin kaitsija, ayatollah Ali Khamenei piti puheen Teheranissa palestiinalaisten intifadan vuositilaisuudessa eilen. Hän sanoi puheessaan, ettei PA:n tekemä hakemus YK:ssa itsenäisestä valtiosta ole hyväksyttävissä, koska se samalla laillistaa Israelin valtion, jota hän kutsui ”syöpäpesäkkeeksi Lähi Idässä, joka tulee poistaa kokonaan alueen paranemiseksi”. ”Kaikki suunnitelmat Palestiinan jakamiseksi kahdeksi valtioksi ovat hylättävät”, hän totesi. USA eikä Israel ole kommentoinut hänen puhettaan. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=350845

2. HAMASIN ulkoasiantoimiston johtaja Khaled Mashaal, joka pitää toimistoaan Damaskoksessa, totesi eilen Teheranissa, että ainoa oikea tapa saavuttaa Palestiinan itsenäisyys on kansan vastarinta, millä terroristit tarkoittavat aseellista taistelua, sionistisen hallituksen kukistamiseksi.
Puhuessaan palestiinalaisten tueksi järjestetyssä konferenssissa Mashaal vetosi arabimaihin, että ne huomioisivat tämän omassa politiikassaan. ”Ensin meidän tulee vapauttaa maa ja vasta sen jälkeen perustaa valtio,” hän julisti. Hänen mielestään palestiinalaisten tulee perustaa toimintansa tälle periaatteelle riippumatta siitä, mitä uhrauksia se vaatii.
Iranin virallisen uutistoimiston FARS:in mukaan Mashaal kehotti ”kaikkia palestiinalaisryhmiä löytämään käytännöllisen tavan tämän päämäärän saavuttamiseksi, palauttaa pakolaiset koteihinsa ja perustaa todellinen Palestiinan valtio”. Mashaal ilmoitti samalla tuomitsevansa Abbasin jättämän hakemuksen YK:lle omasta valtiosta.

BETLEHEMISSÄ toimiva palestiinalainen MAAN-uutistoimisto kertoi lähetyksessään, että Hamasin edustaja Fawzi Barhoum toteaa Hamasin olevan yksimielinen hylätessään PA:n YK:lle tekemän hakemuksen. Hän kertoi lauantaina, että Mashaalin puhe kuvastaa järjestön kantaa ilman verukkeita ja varoitti poikkeavista mielipiteistä puolueen sisällä. ”Hamas vakuuttaa johtajiensa valtuutukset omaksuessamme saman lähtökohdan ja samat päämäärät.” Hamas kielsi lauantaina tiedot, joiden mukaan se olisi suostumassa jatkamaan yhtenäisyyskeskusteluja Fatahin kanssa Kairossa. Hamasin virkailija Al-Ashkar kertoi MAAN-uutistoimistolle, ettei mitään sopimuksia Fatahin kanssa ole solmittu, mutta yhteyksiä jatketaan järjestöjen välillä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129484,00.html

3. USA:n kongressin edustaja Gary Ackerman (Dem.) kertoi journalisteille ennen kongressin siirtymistä lomalle syyskuun lopussa, että kongressi leikkaa lähes 200 miljoonaa USD ensi vuodelle budjetoimastaan tuesta varoituksena PA:lle, että se luopuisi YK:lle laatimastaan yksipuolisesta hakemuksesta täysjäsenyyden ja itsenäisyyden saamiseksi.
Summa on kolmannes USA:n vuosittaisesta apupaketista PA:lle. Sitä ei kuitenkaan leikata suorasta tuesta PA:lle, mikä vaarantaisi PA:n turvallisuuspolitiikan, vaan humanitäärisiin ja infrastruktuuriprojekteihin tarkoitetuista varoista. Tämän johdosta se ei vaikeuttaisi PA:n päivärutiinin jatkumista ja palkkojen maksamista n. 160 000 virkailijalle eikä USA:n asiantuntijan johdolla toteutettavan turvallisuusjärjestelmän rakentamista.

BRITTILEHTI Independent kertoo, että kongressi meni askeleen pitemmälle kuin 2012 budjettiesityksessä jäädyttäen 200 miljoonaa jo elokuussa ennen PA:n hakemuksen virallista jättämistä YK:lle. USA:n tuki on jäädytetty, kunnes PA:n laatiman hakemuksen kohtalo on selvitetty, todetaan sekä kongressin edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean että myös senaatin ulkomaanasioitten komitean taholta.
Päätöksen arvostelijat valittavat, että se voi vaikeuttaa Israelin ja PA:n välisiä suhteita ja tehdä entistä epätodennäköisemmäksi rauhankeskustelujen aloittamisen ja jopa vaarantavan alueen tasapainotilaa. Obaman hallitus vastustaa tuen leikkaamista, koska sen katsotaan aiheuttavan ongelmia USA:n Lähi Idän ulkopolitiikalle.
PA:n edustaja Nabil Shaath valitti, että USA käyttää kollektiivista rangaistusta leikatessaan PA:lle tarkoitettuja avustuksia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-conditions-aid-to-palestinians-on-repeal-of-their-un-statehood-bid-1.387573

SAUDI ARABIA ilmoittaa antavansa 200 miljoonaa USD PA:lle sen YK:lle jättämän hakemuksen aiheuttaman tuen menetyksien kattamiseksi. Myös Turkki vihjaili voivansa osallistua avustustoimiin, mutta Persianlahden öljymaat ovat pysytelleet hiljaa.

4. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan Hamasin asemaa Muslimiveljeskunnan ala-järjestönä ja Fatahin kilpailijana palestiinalaisten suosiosta. Artikkelissa todetaan, että Obaman hallitus haluaa ”rangaista” Abbasia hänen yksipuolisesta ja ilman USA:n ”lupaa” laatimastaan hakemuksesta YK:lle. Siksi Obaman hallitus painosti Jordanian kuningasta Abdullah II:sta sallimaan Khaled Mashaalin vierailun maassa verukkeella, että hänen äitinsä joutui sairaalaan heikon kuntonsa vuoksi.
Draamaan liittyvät sekä Egyptin sotilashallitus että Syyrian presidentti Bashar Assadin epätoivoiset yritykset säilyttää valtansa armottomalla vastustajiensa murskaamisella. Artikkelissa todetaan, että Egyptin hallitus katsoo Assadin olevan lähellä mielenosoitusten lopullista lopettamista, eikä siksi halua hankaloittaa Assadin asemaa sallimalla Hamasin Damaskoksessa olevan ulkomaantoimiston siirtämisen Kairoon. Tähän liittyy artikkelin mukaan Egyptin Muslimiveljeskunnan ja Iranin välien viileneminen.

OBAMAN hallituksen tarkoituksena on kuitenkin Abbasin aseman heikentäminen palestiinalaisten ainoana edustajana ja nostaa Hamasin asemaa, mistä Mashaalin Ammanin vierailu – joskin vain muutaman päivän pituinen – on osoituksena. Vierailua kannatti myös Saudi Arabia, joka katsoo tämän heikentävän samalla Iranin vaikutusvaltaa ja irrottavan Hamasin Teheranin ja Hizbullahin vaikutuksen alta. Artikkelissa todetaan, miten Abbas viettää Ammanin palatsissaan yhtä paljon aikaa kuin Ramallahissa, joten hän joutuisi Ammanissa asumaan lähellä Hamasin ulkomaan asioitten johtajia. Obaman hallituksen toivelistalla on artikkelin mukaan, että toimiessaan Ammanissa Hamas voisi luopua jäykän ortodoksisesta kannastaan ja kehittyä tasapainottavaksi kilpailijaksi Fatahin rinnalle.
Kuningas Abdullahin suurin huoli Mashaalin vierailusta oli, että se voisi vahvistaa Jordanian Muslimiveljeskunnan asemaa, joka suhtautuu hyökkäävästi Abdullahin valtaa vastaan. http://www.debka.com/article/21348/

5. ISRAELIN ulkoministeriö valmisti luettelon kohteista, jolla se pyrkii osoittamaan, ettei PA ole valmis itsenäiseen valtioon. Tutkimus jätetään YK:n turvallisuusneuvostolle ennen PA:n hakemuksen käsittelyä neuvoston täysistunnossa. Hakemus on neuvoston uskottavuus-komiteassa, josta se palautuu aikanaan – yleensä 35 vuorokauden jälkeen – neuvostoon. Israelin radion mukaan ulkoministeri Lieberman antoi tehtäväksi ministeriön lakimiehille laatia yhteenveto palestiinalaisten valmiudesta valtioon.

Ulkoministeriö lähettää edustajansa Bosnia-Herzegovinaan sekä Colombiaan informoidakseen niiden johtajia tilanteesta ja saadakseen ne luopumaan Palestiinan valtion tukemisesta PA:n yksipuolisen hakemuksen perusteella. Tässä Israelin ulkoministeriön lähettiläät joutuvat kilpailemaan PA:n vastakkaisten suostuttelujen kanssa. PA:n ulkoministeri Riyad Malki sanoi matkustavansa Colombiaan, kun Abbas matkustaa Colombiaan ja Portugaliin lokakuun aikana, kertoo Daily Telegraph. Malkin mukaan Abbas vierailee myös Hondurasissa ja Dominikaanisessa Tasavallassa, sekä Strassbourgissa kuudes lokakuuta tavaten siellä Europarlamentin jäseniä. Hänen päämääränään lienee kinuta lisää rahaa tulevaa valtiotaan varten, jonka budjetti lepää suurelta osin avustusten varassa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240178

6. UUTISOTSIKOITA
- New York Timesin mukaan presidentti Obama harkitsi Jonathan Pollardin vapauttamista tämän kärsittyä yli 25 vuotta hänelle langetetusta elinkautisestaan – rangaistus, jota maan kongressiedustajat pitävät kohtuuttomana – varsinkin siksi, että Polladrin terveys on heikentynyt ratkaisevasti. Obama tarvitsisi kipeästi lisää toimia - YK:n Israelille myönteisen puheensa ohella – joilla hän voisi nostaa suosiotaan USA:n juutalaisten keskuudessa. USA:n juutalaiset äänestivät Obamaa 78 %:n enemmistöllä, mutta suosio on nyt pudonnut 40 %:n liepeille. Varapresidentti Joe Biden asettui kuitenkin jyrkästi vastaan : ”Vain minun kuolleen ruumiini yli”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240155
- IAF iski ohjuksillaan lauantaina Beit Hanoun lähellä havaittua terroristisolua vastaan, joka valmistautui ampumaan raketteja Israelin puolelle. Isku haavoitti kolmea solun jäsentä, yhtä heistä hengenvaarallisesti. Terroristit ovat jatkaneet rakettiensa ja kranaattiensa ampumista tulitaukoilmoituksista huolimatta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=240141
- Teheran antoi kuolemantuomion kristitylle papille Youcef Nadarkhanille syyttäen häntä uskostaan luopumisesta (apostasy), mutta selittäen myöhemmin syytteen koskevan raiskausta. USA:n ja Englannin hallitukset ovat esittäneet jyrkän vastalauseen kuolemantuomion johdosta. Englannin ulkoministeri William Hague sanoi, että Iranin oikeus antoi pastorille kuolemantuomion tämän kieltäytyessä luopumaan uskostaan ja palata islamin uskoon tuomarin toistuvista vaatimuksista huolimatta. Islam tuomitsee uskosta luopuneet muhamettilaiset automaattisesti kuolemaan. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Arts/Article.aspx?id=240160
- Egypti harkitsee vapauttavansa Egyptissä vakoilusta Israelin hyväksi pidätetyn Ilan Grapelin, jolla on sekä Israelin että USA:n kansalaisuus. Tämä helpottaisi USA:n tuen jatkumista Egyptille sen poliittisen tulevaisuuden epävarmuudesta huolimatta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240127
- Kymmeniä juutalaisia nousi Temppelivuorelle keskiviikkoiltana juhliakseen uuden vuoden 5772 alkamista. Mukana oli myös kansanedustajia. Temppelivuorisäätiön edustaja totesi, että joka vuoksi slichotin aikaan ja seuraavan kymmenen päivän katumusajan aikana juutalaiset vierailevat vuorella. Myös yeshiva-opiskelijat vierailevat sinä aikana vuorella, hän kertoi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148379#.TogZZXL3vO0
Israelissa palattiin taviaikaan viime yönä, eli kelloa siirrettiin tunti taaksepäin.
Lämpötila on pysytellyt 28 asteen tienoilla; rannikolla saatiin vettä muutama päivä
sitten paikoin runsaasti, Jerusalemin alueella vain hiukkasen.
- Giulio Meotti tarkastelee artikkelissaan Vatikaanin antautumista Islamin edessä paavin, silloisen kardinaali Ratzingerin 12.09.2006 pitämän puheen jälkeen, joka vihoitti muslimeja. Paavi Benedict XVI sen sijaan on omaksunut muslimeja nuolevan politiikan – ehkä saatuaan lukemattomia kuolemanuhkauksia – ja hänet tunnetaan nyt islamia suosivien kardinaalien nimityksistään johtavaan asemaan Vatikaanin hierarkiassa. Paitsi että Vatikaani jopa pyytää islamin tukea taistelussa ateismia vastaan sen politiikka on muuttunut selvästi Israelin vastaiseksi, ja se antaa tuomioita Israelin toimista tavallisten ei-uskonnollisten hallitusten tapaan. Vatikaanin tuki palestiinalaisille olisi ymmärrettävä, mutta että se samalla sivuuttaa kokonaan palestiinalaisalueilla asuvien kristittyjen yhä piinallisemmaksi kehittyvän vainon ja sorron, mikä johtaa kristittyjen pakoon, kertoo Vatikaanin kaksinaamaisesta ja epärehellisestä suhtautumisesta kirkon jäseniin Lähi Idässä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129577,00.html
- Anatotin lähellä syntyi vaarallinen tilanne Israelin vasemmistolaisten ja anarkistien pyrkiessä saattamaan palestiinalaisia tiluksilleen, jotka olivat jääneet turva-aidan väärälle puolelle. Juutalaisyhteisön jäsenet pyrkivät estämään heidän toimensa, ja syntyneissä yhteenotoissa kolme vasemmistolaista haavoittui, yhden käsi pahasti. Vasemmistolaiset ärsyttivät juutalaisasukkaita tahallisesti heilutellen Palestiinan lippuja ja julisteita, joissa väännettiin iskulause ”Israelin maa juutalaisille” muotoon ”Israelin maa palestiinalaisille”. Poliisi erotti heidät toisistaan. Toisessa tapauksessa Sheikh Jarrah Solidarity aktivisteja lähestyi Anatotin yhteisöä osoittaen mieltään yhteisön portilla turvallisuusvartijan pysäyttäessä heidät. Asukkaat menivät ajamaan mieltenosoittajat pois, mikä muutti tilanteen yhteenotoksi, jossa auton tuulilaseja rikottiin ja muutamia mustelmia aiheutettiin. Vasemmistoaktivistit ovat järjestelmällisesti hyökkäilleet Anatotin asukkaita vastaan vaurioittaen omaisuutta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/left-wing-activists-hurt-in-clash-with-west-bank-settlers-1.387576