SUNNUNTAI 02.10.11

1. PA:n pyrkimys valtiohakemuksensa nopeasta käsittelystä YK:n elimissä ei näytä toteutuvan. Päinvastoin YK:n virkailijan havainnon mukaan Abbasin nauttima suosio on selvästi heikentynyt ja turvallisuusneuvosto palaamassa arkirutiiniin. PA:n hakemusta käsiteltiin syyskuun viimeisenä päivänä YK:n uskottavuuskomiteassa (credentials committee). Siellä tehtiin esitys hakemuksen lähettämisestä turvallisuusneuvoston istuntoon, mutta sitä kannatti vain kuusi jäsentä viidestätoista, tarve oli 9 ääntä. Komitean puheenjohtajana toiminut libanonilainen Nawaf Salam oli pettynyt, ettei hän pystynyt edistämään hakemusta haluamallaan tavalla. Sitä oli myös PLO:n YK:n lähettiläs Riayd Mansour, joka voi vain todeta, että YK toimii omien sääntöjensä mukaan askel askeleelta.
Komitean uusi puheenjohtaja (presidentti) lokakuun aikana on Nigeriasta, jonka presidentti Goodluck Jonathan totesi tavatessaan USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin, ettei aika hakemuksen käsittelylle YK:ssa ole ehkä sittenkään sopiva, vaikka Nigeria aiemmin ilmoitti kannattavansa Abbasin jättämää hakemusta.
Tämän sopii hyvin USA:n presidentin haluamaan viivytystaktiikkaan.

IRANIN ylin kaitsija, ayatollah Ali Khamenei piti puheen Teheranissa palestiinalaisten intifadan vuositilaisuudessa eilen. Hän sanoi puheessaan, ettei PA:n tekemä hakemus YK:ssa itsenäisestä valtiosta ole hyväksyttävissä, koska se samalla laillistaa Israelin valtion, jota hän kutsui ”syöpäpesäkkeeksi Lähi Idässä, joka tulee poistaa kokonaan alueen paranemiseksi”. ”Kaikki suunnitelmat Palestiinan jakamiseksi kahdeksi valtioksi ovat hylättävät”, hän totesi. USA eikä Israel ole kommentoinut hänen puhettaan. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=350845

2. HAMASIN ulkoasiantoimiston johtaja Khaled Mashaal, joka pitää toimistoaan Damaskoksessa, totesi eilen Teheranissa, että ainoa oikea tapa saavuttaa Palestiinan itsenäisyys on kansan vastarinta, millä terroristit tarkoittavat aseellista taistelua, sionistisen hallituksen kukistamiseksi.
Puhuessaan palestiinalaisten tueksi järjestetyssä konferenssissa Mashaal vetosi arabimaihin, että ne huomioisivat tämän omassa politiikassaan. ”Ensin meidän tulee vapauttaa maa ja vasta sen jälkeen perustaa valtio,” hän julisti. Hänen mielestään palestiinalaisten tulee perustaa toimintansa tälle periaatteelle riippumatta siitä, mitä uhrauksia se vaatii.
Iranin virallisen uutistoimiston FARS:in mukaan Mashaal kehotti ”kaikkia palestiinalaisryhmiä löytämään käytännöllisen tavan tämän päämäärän saavuttamiseksi, palauttaa pakolaiset koteihinsa ja perustaa todellinen Palestiinan valtio”. Mashaal ilmoitti samalla tuomitsevansa Abbasin jättämän hakemuksen YK:lle omasta valtiosta.

BETLEHEMISSÄ toimiva palestiinalainen MAAN-uutistoimisto kertoi lähetyksessään, että Hamasin edustaja Fawzi Barhoum toteaa Hamasin olevan yksimielinen hylätessään PA:n YK:lle tekemän hakemuksen. Hän kertoi lauantaina, että Mashaalin puhe kuvastaa järjestön kantaa ilman verukkeita ja varoitti poikkeavista mielipiteistä puolueen sisällä. ”Hamas vakuuttaa johtajiensa valtuutukset omaksuessamme saman lähtökohdan ja samat päämäärät.” Hamas kielsi lauantaina tiedot, joiden mukaan se olisi suostumassa jatkamaan yhtenäisyyskeskusteluja Fatahin kanssa Kairossa. Hamasin virkailija Al-Ashkar kertoi MAAN-uutistoimistolle, ettei mitään sopimuksia Fatahin kanssa ole solmittu, mutta yhteyksiä jatketaan järjestöjen välillä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129484,00.html

3. USA:n kongressin edustaja Gary Ackerman (Dem.) kertoi journalisteille ennen kongressin siirtymistä lomalle syyskuun lopussa, että kongressi leikkaa lähes 200 miljoonaa USD ensi vuodelle budjetoimastaan tuesta varoituksena PA:lle, että se luopuisi YK:lle laatimastaan yksipuolisesta hakemuksesta täysjäsenyyden ja itsenäisyyden saamiseksi.
Summa on kolmannes USA:n vuosittaisesta apupaketista PA:lle. Sitä ei kuitenkaan leikata suorasta tuesta PA:lle, mikä vaarantaisi PA:n turvallisuuspolitiikan, vaan humanitäärisiin ja infrastruktuuriprojekteihin tarkoitetuista varoista. Tämän johdosta se ei vaikeuttaisi PA:n päivärutiinin jatkumista ja palkkojen maksamista n. 160 000 virkailijalle eikä USA:n asiantuntijan johdolla toteutettavan turvallisuusjärjestelmän rakentamista.

BRITTILEHTI Independent kertoo, että kongressi meni askeleen pitemmälle kuin 2012 budjettiesityksessä jäädyttäen 200 miljoonaa jo elokuussa ennen PA:n hakemuksen virallista jättämistä YK:lle. USA:n tuki on jäädytetty, kunnes PA:n laatiman hakemuksen kohtalo on selvitetty, todetaan sekä kongressin edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean että myös senaatin ulkomaanasioitten komitean taholta.
Päätöksen arvostelijat valittavat, että se voi vaikeuttaa Israelin ja PA:n välisiä suhteita ja tehdä entistä epätodennäköisemmäksi rauhankeskustelujen aloittamisen ja jopa vaarantavan alueen tasapainotilaa. Obaman hallitus vastustaa tuen leikkaamista, koska sen katsotaan aiheuttavan ongelmia USA:n Lähi Idän ulkopolitiikalle.
PA:n edustaja Nabil Shaath valitti, että USA käyttää kollektiivista rangaistusta leikatessaan PA:lle tarkoitettuja avustuksia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-conditions-aid-to-palestinians-on-repeal-of-their-un-statehood-bid-1.387573

SAUDI ARABIA ilmoittaa antavansa 200 miljoonaa USD PA:lle sen YK:lle jättämän hakemuksen aiheuttaman tuen menetyksien kattamiseksi. Myös Turkki vihjaili voivansa osallistua avustustoimiin, mutta Persianlahden öljymaat ovat pysytelleet hiljaa.

4. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan Hamasin asemaa Muslimiveljeskunnan ala-järjestönä ja Fatahin kilpailijana palestiinalaisten suosiosta. Artikkelissa todetaan, että Obaman hallitus haluaa ”rangaista” Abbasia hänen yksipuolisesta ja ilman USA:n ”lupaa” laatimastaan hakemuksesta YK:lle. Siksi Obaman hallitus painosti Jordanian kuningasta Abdullah II:sta sallimaan Khaled Mashaalin vierailun maassa verukkeella, että hänen äitinsä joutui sairaalaan heikon kuntonsa vuoksi.
Draamaan liittyvät sekä Egyptin sotilashallitus että Syyrian presidentti Bashar Assadin epätoivoiset yritykset säilyttää valtansa armottomalla vastustajiensa murskaamisella. Artikkelissa todetaan, että Egyptin hallitus katsoo Assadin olevan lähellä mielenosoitusten lopullista lopettamista, eikä siksi halua hankaloittaa Assadin asemaa sallimalla Hamasin Damaskoksessa olevan ulkomaantoimiston siirtämisen Kairoon. Tähän liittyy artikkelin mukaan Egyptin Muslimiveljeskunnan ja Iranin välien viileneminen.

OBAMAN hallituksen tarkoituksena on kuitenkin Abbasin aseman heikentäminen palestiinalaisten ainoana edustajana ja nostaa Hamasin asemaa, mistä Mashaalin Ammanin vierailu – joskin vain muutaman päivän pituinen – on osoituksena. Vierailua kannatti myös Saudi Arabia, joka katsoo tämän heikentävän samalla Iranin vaikutusvaltaa ja irrottavan Hamasin Teheranin ja Hizbullahin vaikutuksen alta. Artikkelissa todetaan, miten Abbas viettää Ammanin palatsissaan yhtä paljon aikaa kuin Ramallahissa, joten hän joutuisi Ammanissa asumaan lähellä Hamasin ulkomaan asioitten johtajia. Obaman hallituksen toivelistalla on artikkelin mukaan, että toimiessaan Ammanissa Hamas voisi luopua jäykän ortodoksisesta kannastaan ja kehittyä tasapainottavaksi kilpailijaksi Fatahin rinnalle.
Kuningas Abdullahin suurin huoli Mashaalin vierailusta oli, että se voisi vahvistaa Jordanian Muslimiveljeskunnan asemaa, joka suhtautuu hyökkäävästi Abdullahin valtaa vastaan. http://www.debka.com/article/21348/

5. ISRAELIN ulkoministeriö valmisti luettelon kohteista, jolla se pyrkii osoittamaan, ettei PA ole valmis itsenäiseen valtioon. Tutkimus jätetään YK:n turvallisuusneuvostolle ennen PA:n hakemuksen käsittelyä neuvoston täysistunnossa. Hakemus on neuvoston uskottavuus-komiteassa, josta se palautuu aikanaan – yleensä 35 vuorokauden jälkeen – neuvostoon. Israelin radion mukaan ulkoministeri Lieberman antoi tehtäväksi ministeriön lakimiehille laatia yhteenveto palestiinalaisten valmiudesta valtioon.

Ulkoministeriö lähettää edustajansa Bosnia-Herzegovinaan sekä Colombiaan informoidakseen niiden johtajia tilanteesta ja saadakseen ne luopumaan Palestiinan valtion tukemisesta PA:n yksipuolisen hakemuksen perusteella. Tässä Israelin ulkoministeriön lähettiläät joutuvat kilpailemaan PA:n vastakkaisten suostuttelujen kanssa. PA:n ulkoministeri Riyad Malki sanoi matkustavansa Colombiaan, kun Abbas matkustaa Colombiaan ja Portugaliin lokakuun aikana, kertoo Daily Telegraph. Malkin mukaan Abbas vierailee myös Hondurasissa ja Dominikaanisessa Tasavallassa, sekä Strassbourgissa kuudes lokakuuta tavaten siellä Europarlamentin jäseniä. Hänen päämääränään lienee kinuta lisää rahaa tulevaa valtiotaan varten, jonka budjetti lepää suurelta osin avustusten varassa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240178

6. UUTISOTSIKOITA
- New York Timesin mukaan presidentti Obama harkitsi Jonathan Pollardin vapauttamista tämän kärsittyä yli 25 vuotta hänelle langetetusta elinkautisestaan – rangaistus, jota maan kongressiedustajat pitävät kohtuuttomana – varsinkin siksi, että Polladrin terveys on heikentynyt ratkaisevasti. Obama tarvitsisi kipeästi lisää toimia - YK:n Israelille myönteisen puheensa ohella – joilla hän voisi nostaa suosiotaan USA:n juutalaisten keskuudessa. USA:n juutalaiset äänestivät Obamaa 78 %:n enemmistöllä, mutta suosio on nyt pudonnut 40 %:n liepeille. Varapresidentti Joe Biden asettui kuitenkin jyrkästi vastaan : ”Vain minun kuolleen ruumiini yli”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240155
- IAF iski ohjuksillaan lauantaina Beit Hanoun lähellä havaittua terroristisolua vastaan, joka valmistautui ampumaan raketteja Israelin puolelle. Isku haavoitti kolmea solun jäsentä, yhtä heistä hengenvaarallisesti. Terroristit ovat jatkaneet rakettiensa ja kranaattiensa ampumista tulitaukoilmoituksista huolimatta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=240141
- Teheran antoi kuolemantuomion kristitylle papille Youcef Nadarkhanille syyttäen häntä uskostaan luopumisesta (apostasy), mutta selittäen myöhemmin syytteen koskevan raiskausta. USA:n ja Englannin hallitukset ovat esittäneet jyrkän vastalauseen kuolemantuomion johdosta. Englannin ulkoministeri William Hague sanoi, että Iranin oikeus antoi pastorille kuolemantuomion tämän kieltäytyessä luopumaan uskostaan ja palata islamin uskoon tuomarin toistuvista vaatimuksista huolimatta. Islam tuomitsee uskosta luopuneet muhamettilaiset automaattisesti kuolemaan. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Arts/Article.aspx?id=240160
- Egypti harkitsee vapauttavansa Egyptissä vakoilusta Israelin hyväksi pidätetyn Ilan Grapelin, jolla on sekä Israelin että USA:n kansalaisuus. Tämä helpottaisi USA:n tuen jatkumista Egyptille sen poliittisen tulevaisuuden epävarmuudesta huolimatta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240127
- Kymmeniä juutalaisia nousi Temppelivuorelle keskiviikkoiltana juhliakseen uuden vuoden 5772 alkamista. Mukana oli myös kansanedustajia. Temppelivuorisäätiön edustaja totesi, että joka vuoksi slichotin aikaan ja seuraavan kymmenen päivän katumusajan aikana juutalaiset vierailevat vuorella. Myös yeshiva-opiskelijat vierailevat sinä aikana vuorella, hän kertoi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148379#.TogZZXL3vO0
Israelissa palattiin taviaikaan viime yönä, eli kelloa siirrettiin tunti taaksepäin.
Lämpötila on pysytellyt 28 asteen tienoilla; rannikolla saatiin vettä muutama päivä
sitten paikoin runsaasti, Jerusalemin alueella vain hiukkasen.
- Giulio Meotti tarkastelee artikkelissaan Vatikaanin antautumista Islamin edessä paavin, silloisen kardinaali Ratzingerin 12.09.2006 pitämän puheen jälkeen, joka vihoitti muslimeja. Paavi Benedict XVI sen sijaan on omaksunut muslimeja nuolevan politiikan – ehkä saatuaan lukemattomia kuolemanuhkauksia – ja hänet tunnetaan nyt islamia suosivien kardinaalien nimityksistään johtavaan asemaan Vatikaanin hierarkiassa. Paitsi että Vatikaani jopa pyytää islamin tukea taistelussa ateismia vastaan sen politiikka on muuttunut selvästi Israelin vastaiseksi, ja se antaa tuomioita Israelin toimista tavallisten ei-uskonnollisten hallitusten tapaan. Vatikaanin tuki palestiinalaisille olisi ymmärrettävä, mutta että se samalla sivuuttaa kokonaan palestiinalaisalueilla asuvien kristittyjen yhä piinallisemmaksi kehittyvän vainon ja sorron, mikä johtaa kristittyjen pakoon, kertoo Vatikaanin kaksinaamaisesta ja epärehellisestä suhtautumisesta kirkon jäseniin Lähi Idässä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129577,00.html
- Anatotin lähellä syntyi vaarallinen tilanne Israelin vasemmistolaisten ja anarkistien pyrkiessä saattamaan palestiinalaisia tiluksilleen, jotka olivat jääneet turva-aidan väärälle puolelle. Juutalaisyhteisön jäsenet pyrkivät estämään heidän toimensa, ja syntyneissä yhteenotoissa kolme vasemmistolaista haavoittui, yhden käsi pahasti. Vasemmistolaiset ärsyttivät juutalaisasukkaita tahallisesti heilutellen Palestiinan lippuja ja julisteita, joissa väännettiin iskulause ”Israelin maa juutalaisille” muotoon ”Israelin maa palestiinalaisille”. Poliisi erotti heidät toisistaan. Toisessa tapauksessa Sheikh Jarrah Solidarity aktivisteja lähestyi Anatotin yhteisöä osoittaen mieltään yhteisön portilla turvallisuusvartijan pysäyttäessä heidät. Asukkaat menivät ajamaan mieltenosoittajat pois, mikä muutti tilanteen yhteenotoksi, jossa auton tuulilaseja rikottiin ja muutamia mustelmia aiheutettiin. Vasemmistoaktivistit ovat järjestelmällisesti hyökkäilleet Anatotin asukkaita vastaan vaurioittaen omaisuutta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/left-wing-activists-hurt-in-clash-with-west-bank-settlers-1.387576

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019