Friday, September 27, 2013

PERJANTAI 27.09.13


PERJANTAI 27.09.13

1. IRANIN presidentti Hassan Rouhani vaati torstaina YK:ssa pitämässään puheessa kaikkien massatuhoaseitten tuhoamista, myös valtioilta, joilla on tuhansia ydinpommeja, koska hänen mielestään vain se estää niiden valmistamisen ja levittämisen. Hän vaati massatuhoaseista vapaan alueen muodostamista Lähi Itään YK:n aseriisuntaa käsittelevässä korkean tason kokouksessa todeten, että Israel on ainoa valtio alueella, joka ei ole allekirjoittanut ydinaseitten levittämiskieltosopimusta (NPT), ja kehotti sitä allekirjoittamaan sen ilman viivyttelyä. Hän sanoi, että lähes neljän vuosikymmenen ajan on turhaan pyritty muodostamaan ydinaseista vapaata vyöhykettä vaatien kiireellisiä käytännön toimia sen saavuttamiseksi. ”Kansainvälisen yhteisön tulee kaksinkertaistaa ponnistelunsa”, hän vaati.  Hän esitti korkeantason konferenssia viiden vuoden sisällä velvollisuutenaan hävittää kaikki massatuhoaseet maailmasta, ja että maiden, joilla ei ole niitä, tulee keskittyä vaatimaan niiden poistamista myös valtioilta, joilla niitä on runsaasti.

Entinen apulaisulkoministeri Danny Danon sanoi presidentti Rouhanin YK:n puheen osoittavan, että Iran pyrkii rakentamaan ydinasetta. ”Rouhanin puhe oli kyyninen, teeskentelevä ja täynnä valheita ja järjettömyyksiä. Hän yritti esittää Iranin rauhaa-rakastavana kansana ja ihmisoikeuksien puolustajana. Meidän ei tule antaa kauniiden sanojen pettää itseämme vallitsevalta terrorilta Teheranissa, joka polkee ihmisoikeuksia, murhaa vastustajiaan, harjoittaa kansainvälistä terroria ja väsymättä jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista, joka uhkaa maailman rauhaa ja tasapainia”, hän sanoi lisäten, että meidän tulee jatkaa Iranin rikosten paljastamista, jatkaa ja jopa koventaa sanktioita sitä vastaan, koska se on tapa saada Iran muuttamaan politiikkaansa, ja varmistaa rauha, turvallisuus ja tasapaino Lähi Idässä kuten koko maailmassa.
Pääministeri Netanyahu syyttää Irania ajan pelaamista voidakseen saavuttaa tilanteen, jossa sen ydinpommi on valmis ja maa on saavuttanut immuniteetin hyökkäyksille. Hän syytti Iranin johtoa, että samaan aikaan kuin he puhuvat ihmisoikeuksista, he osallistuvat tuhansien ihmisten murhiin Syyriassa; he tuomitsevat terrorismin, ja samaan aikaan Iranin hallitus tukee terrorismia kymmenissä maissa ympäri maailman. Hän totesi, että vaikka he väittävät ydinaseen olevan vastoin Iranin moraalikäsityksiä, IAEA:n raportti kertoo päinvastaista.

2. MAAILMAN kuuden johtavan maan ulkoministerit tapasivat torstaina kasvokkain Iranin uuden ulkoministerin Javad Zarifin kanssa YK:n tiloissa keskustellen Iranin ydinsuunnitelmasta. Mitään läpimurtoa ei siellä odotettukaan, mutta edistystä lienee sopimus, jonka mukaan P5+1 maiden ja Iranin korkeantason neuvottelijat tapaavat toisensa Genevessä 15. – 16. lokakuuta.
EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton kutsui ulkoministerien kokousta merkittäväksi sanoen näyttämön olevan valmis seuraavaa kierrosta varten Iranin ydinsuunnitelmasta.

Englannin ulkoministeri William Hague piti Iranin ulkoministeri Zarifin asennetta ja henkeä suurena edistysaskeleena aiempaan verraten.
Saksan ulkoministeri Guido Westervelle yhtyi paljolti Haguen luonnehdintaan ilmapiirin parantumisesta todeten, että ikkuna oli avautunut tilanteen rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi. Hän varoitti kuitenkin, että Iranin sanoja tulee seurata niiden toteutus käytännössä. Hän totesi, etteivät sanat riitä, tarvitaan tekoja, ”koska paholainen luuraa yksityiskohdissa”.
Iranin ulkoministeri Zarif kiitteli myös kokouksen positiivista sävyä, mutta sanoi haluavansa nopeasti päästä sopimukseen, jolla maata ahdistavat sanktiota saadaan purettua, koska niiden olemassaolo vaikuttaa myös neuvottelujen edistymiseen.

USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney sanoi, että USA odottaa Iranin maltillisen ilmeen lisäksi esittävän todisteita, ettei se havittele ydinaseita. USA ei myöskään halua asettaa aikataulua tuleville keskusteluille Iranin kanssa. ”Emme odota läpimurtoa näissä alustavissa neuvotteluissa”, Carney totesi. ”Mutta tämä on osa testiä Iranin neuvottelujen vakavuudesta, vaikka he näyttävätkin osoittavan uutta tunnustelua ja kiinnostusta saada tämä hyvin vakava kysymys ratkaistuksi”. Ulkoministeri John  Kerry oli varovaisen optimistinen todeten, että odottaa Iranin olevan tällä kertaa vakavissaan. 

PRESIDENTTI Rouhanin maltilliset ja sovittelevat lausunnot ovat kasvattaneet toivoa, että yksi vuosikymmenet Länsimaita häirinnyt kysymys saataisiin ratkaistuksi. Puhuessaan tiistaina maailman johtajille hän vaati, että tulessa sopimuksessa tulee huomioida Iranin vaatimus uraanin rikastaminen rauhanomaiseen tarkoitukseen.
Rouhanin puheen pohjalta on todettavissa, että Iranilla ja P5+1 mailla on vielä pitkä matka seuraavan sillan ylittämiseksi ja kansainvälisen sopimuksen solmimiseksi. Iranin ylin kaitsija Ali Khameney päättää viime kädessä, mihin Iran voi suostua. Hän voi myös jossain vaiheessa katsoa neuvottelut tarpeettomiksi, mikäli ne eivät edisty toivotulla tavalla esim. vuoden aikana.
IRANIN vallankumouskaartin johto on seurannut Rouhanin maltillisia puheita rauhattomana ja epäluuloisina varsinkin, kun Rouhani vaatii vallankumouskaartia pidättymään politiikasta etenkin, kun näyttää, että presidentti Rouhanilla on Khameneyn tuki takanaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4433703,00.html

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi puheessaan torstaina YK:n yleiskokouksessa, että rauhanmahdollisuuden näyttävät masentavilta ja heikoilta. Hän antoi ymmärtää, että tämä voi olla palestiinalaisten viimeinen mahdollisuus oikeudenmukaiseen rauhaan.
Samaan aikaan Abbas kuitenkin sanoi olevansa sitoutunut rauhankeskusteluihin vakuuttaen PA:n tekevän kaikkensa, jotta USA:n sponsoroimat keskustelut onnistuvat. Hän kehotti ”molempia osapuolia rakentamaan rauhankulttuuria, kaatamaan muurit ja rakentamaan siltoja muurien asemesta, raivata väliä teitä yhteisöjen kommunikaation helpottamiseksi, kuten hyvässä naapurustossa on tapana”.

ABBAS ihasteli puheessaan tilannetta, jossa Palestiina esiintyy ensimmäistä kertaa maailman areenalla oman valtionsa nimissä. Hän sanoi ”YK:n yleiskokouksen päätöksen viime marraskuussa tunnustaa Palestiinan ei-valtion tarkkailija-aseman taistelevan oikeuden-mukaisuuden, oikeuden ja rauhan hyväksi siten vakuuttaen kieltäytyvänsä hyväksymästä miehitystä seisoen periaatteen ja etiikan mukaisesti kansan rinnalla, joka janoaa vapautta”.
Abbas kielsi, että PA koskaan suostuu tilapäisratkaisuun, jota sille esitetään kehottaen Israelin ja Palestiinan valtiota ratkaisemaan kaikki ongelmansa pysyvällä sopimuksella. 

Hän valitti, miten Oslon sopimusten ruusuiset utukuvat ovat kaikonneet kauas syyttäen Israelia ”jatkuvasta setlementtien rakentamisesta, lähes päivittäisistä hyökkäyksistä uskonnollisia laitoksia vastaan miehitetyssä Jerusalemissa, väkivaltaisuuksista Al-Aksa moskeijaa vastaan, joilla voi olla kohtalokkaat seuraukset”.
Hän syytti ”setlereitä” terrorihyökkäyksistä, väittäen, että ”setlerit ovat tehneet 708 terrorihyökkäystä (vuoden kuluessa?) moskeijoitamme ja kirkkojamme, oliivipuitamme, viljapeltojamme, kotejamme ja omaisuuttamme vastaan”.

Abbas kehotti kansainvälistä yhteisöä käyttämään painostusta keskustelujen onnistumiseksi ja tuomitsemaan ja lopettamaan kaikki toimet, jotka voivat häiritä keskusteluja – alleviivaten tarkoittavansa ennen kaikkea rakentamista heidän maalleen, etenkin Jerusalemissa.
Abbas ei maininnut sanallakaan tuomitsevansa israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan tehdyt hyökkäykset, jotka ovat lisääntyneet viime aikoina ja kehittyneet entistä tappavimmiksi.
Abbas jopa siteerasi USA:n ihmisoikeustaistelijaa Martti Luther Kingiä jr. vedotessaan amerikkalaisten mielipiteisiin luvaten, että 57 arabi- ja muslimimaata hyväksyvät Israelin valtion ja ovat valmiit solmimaan diplomaattisuhteet rauhansopimuksen myötä.
Abbasin puhetta voitaneen kutsua Kerryn sanoin ”Rouhanin puheen toistoksi steroideilla”. http://www.timesofisrael.com/abbas-at-un-end-settler-terrorism-and-seize-last-chance-of-peace/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Useat palestiinalaisryhmät PA:n hallintoalueilla ovat vaatineet neuvottelujen lopettamista Netanyahun hallituksen kanssa. Mielenosoituksia keskusteluja vastaan pidettiin aivan Ramallahin Mukatan hallintokeskuksen lähellä, mikä osoittaa niiden saaman kansansuosion. Abbasin vakuutellessa YK:n yleiskokouksessa tahtoaan saavuttaa pysyvä sopimus Israelin kanssa, Hamas ja Islamic Jihad vaativat kolmannen intifadan aloittamista Israelia vastaan. Hamasin aseellisen siiven Izza din al-Qassam tiedottaja Abu Obaida vaati, että PA:n tulee julistaa kolmas intifada alkaneeksi Israelin harjoittamaa juutalaistamista vastaan etenkin Jerusalemin Temppelivuorella vakuuttaen, ettei Hamas eikä Jihad ole hylännyt itsemurhaiskuja. Hän kutsui neuvotteluja turhiksi, joita Israel käyttää hyväkseen tappaakseen palestiinalaisten toiveet ja rakentaakseen tosiasioita maaperälle. Jihadin korkea johtaja Ahmed al-Mudallal kehotti ”aloittamaan intifadan kaikilla konfliktialueilla. Vastarinta”, jolla terrorin kielessä tarkoitetaan aseellista taistelua, ”on paras keino miehittäjän tekemiä rikoksia Al-Aksa moskeijaa vastaan”, hän sanoi. - Fatahin alajärjestön Al-Aksa Marttyyrien Prikaatin naamioituneet jäsenet pitivät lehdistötilaisuuden Gazassa uhaten aloittaa hyökkäykset Israelia vastaan pian. ”Vihollinen tulee pian maksamaan kalliin hinnan rikoksistaan Jerusalemissa”, he vannoivat. –Jerusalemin poliisi salli eilen vain tunnin aikana vierailut Temppelivuorella peläten muslimien väkivaltaa. Tänään he sallivat vai yli 50-vuotiaat sinisellä Israelin identiteettikortilla varustetut muslimimiehet Temppelivuorelle, naisilla ei ollut rajoitteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172252#.UkU_7GJHT-k
-          Syyrian kapinallisten tärkeimmäksi ryhmittymäksi noussut Al-Nusra armeija (front) on rakentamassa omaa Al-Qaidan tukiasemaansa Syyriaan. Sen rajut otteet ja syytökset pidättämiensä sotilaitten, kristittyjen, alaviittien ja muiden vähemmistöjen jäsenten summittaisista teloituksista ovat vastoin kuvittelua vain nostaneet sen suosiota, sekä miehistön rekrytoinnissa että taloustuessa. Al-Nusra on aloittanut islamin sharia-lain toteuttamisen miehittämillään alueilla Syyriassa, pakottaen naiset pukeutumaan täysin peittäviin kaapuihin ja rankaisevan lakia rikkoneita julmasti käsien ja jalkojen ja muiden ulokkeiden kuten korvien ja nenien leikkauksilla. Oikeustoimet rikkoneita vastaan käydään nopeasti syytettyjen kiduttamista hyödyntäen; naisen todistus on puolet miehen todistamisesta, islamin häpäisemisestä tai seksuaalisesta rikoksesta syytetyt tuomitaan automaattisesti kuolemaan ilman valitusoikeutta. (JP, Y Lappin)
-          USA:n ulkoministeri John Kerry katsoo Syyrian ja Iranin jännityksen lientymisen antavan hänelle mahdollisuuden tarttua Israelin ja PA:n välisiin rauhankeskusteluihin isän kädellä. Hän haluaa kiihdyttää niitä USA:n jatkuvan mukanaolon valvonnassa. Kerry uhkasi ennen niiden alkua, että jos ne kaatuvat, Israel tullaan eristämään maailmalla steroideilla. Hän lähtee siitä, että neuvottelujen jarru on Israel, ei PA:n arabien toimittamat väkivaltaiset hyökkäykset tai valheelliset syytökset, joista Yuval Steinitz syytti PA:n puheenjohtaja Abbasia YK:n puheessaan.
-          Hamasin poliisi hyökkäsi Fatahin al-Aksa Martyyrien pitämään lehdistötilaisuuteen pakottaen sen jäsenet poistamaan kasvonaamionsa. Hamasin uhkana on Gazassa alkanut Egyptin mallin mukainen Tamarot-järjestön toiminta, joka pyrkii kaataman Hamasin hallituksen asettaakseen sen tilalle oman islamilaisen hallituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172253
-          USA ja Venäjä pääsivät sopimukseen YK:n turvallisuusneuvostolle esitettävästä päätöslause-esityksestä, josta äänestettäneen perjantai-iltana. Sen mukaan Syyrian CW-aseet tullaan tuhoamaan 9 kuukauden aikana, kertoo Washington Post. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172254
-          Israelin YK-delegaatiota johtanut ministeri Yuval Steinitz kutsuu Abbasin puhetta YK:n yleiskokouksessa vihapuheeksi ja kasaksi valheita. Abbasin väitteet, että Israelin hyökkäsi palestiinalaisia kohti 1948 ja 1967 ovat silkkaa valhetta, koska PA liittyi arabien hyökkäysiin Israelia vastaan. Stienitz olisi ottanut kiitoksen sanan Israelin taloudellisesta avusta PA:lle, mutta sen asemesta kuultiin vain syytöksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172254
-          Israelin ulkoministeriö kohdisti murhaavan sanallisen hyökkäyksen ihmisoikeus-järjestön korkeaa komissaaria Navbi Pillayta kohtaan syyttäen, että sillä naisella on vain yhden asian virka. Pillay tarttui IDF:n laittomasti sen harjoitusalueelle rakentamien rakennusten purkamiseen Oikeuden päätöksen mukaisesti. Pillay  vaati, että Israelin tulee lopettaa beduiinien talojen purkaminen, eikä hän mitenkään puuttunut siihen, miksi rakennukset tuli purkaa eikä oikeuden päätökseen siitä.

Wednesday, September 25, 2013

KESKIVIIKKO 25.09.13


KESKIVIIKKO 25.09.13

1. PRESIDENTTI Barach Obaman puhe oli kolme kertaa niin pitkä, kuin mitä ohjeissa oli sallittu. Hän puhui 45 minuuttia kuin osoittaakseen USA:n mahdin ja piittaamattomuuden maailman mielipiteistä. YK:n yleiskokouksen tilaisuudet pidetään tänä vuonna tilapäistiloissa, koska sen monikerroksisessa rakennuksessa tehdään mittavia korjaustoimia, mikä osaltaan heikensi tavanomaista juhlavuutta ja komeutta. Paikalla olevat YK:n jäsenvaltioitten edustajat kuuntelivat Obaman puhetta selvästi pitkästyneinä puuhaten jotain keskenään tai kuljeskellen salissa. Poissa olivat kättentaputukset ja suosionosoitukset, joskin lopussa taputettiin kohteliaasti mutta ilman tavanomaista säpinää ja innostusta. Ulkoministeri John Kerry kutsui pomonsa puhetta kohteliaasti hyväksi puuttumatta yksityiskohtiin.

ISRAELIN kannalta mielenkiinto kohdistui Obaman luonnehdintaan Iranin ydinsuunnitelmasta sekä Syyrian tilanteesta Israelin ja PA:n välisten suhteitten ohella. Hänellä näyttää kuitenkin olevan ristiriitatilanne toisaalta kotoisista vaatimuksista maailman johtavana maana ja halusta kunnioittaa kansansa sotaväsymystä, mutta toisaalta Amerikan vastuusta maailmalla ja vaatimuksista Amerikan moraalisen velvollisuuden mahdin ja voiman käyttämisestä puolustaa maailman sortajahallitusten avuttomien uhrien auttamiseksi. Hänen tapansa esitellä näitä ristiriitaisia ongelmia antoi kuvan epävarmasta maailman johtajasta, joka painiskelee niiden keskellä pystymättä antamaan selvää johtolankaa, jota tulisi seurata.

OBAMA pyrki puheessaan osoittamaan, ettei USA etsi omia etujaan maailmalla, vaan sen keskeiset intressit ovat yhteneväiset kansainvälisen yhteisön kanssa. Tässä hän näpäytti Venäjän presidentti Putinia, joka aiemmin oli kutsunut ”jonkun kansan luonnehdintaa erityis-laatuiseksi erittäin vaaralliseksi”.  Obama selitti asiaa näin: ”Uskon, että  Amerikka on erityislaatuinen – osaksi siksi, että olemme osoittaneet halumme veren ja varojemme kautta puolustaa ei vain omia kapeita intressejämme vaan kaikkien intressejä”. Voinemme tässä havaita NWO:n tunnuslauseen ”velvollisuus suojella”, jota toteutettiin etenkin Libyassa.

Syyrian esimerkin hän sanoi osoittavan ristiriitatilanteen, joka on vaivannut USA:ta vuosikymmenet. ”Yhdysvaltoja syytetään alueen asioihin puuttumisesta sekaantuen kaikenlaisiin salaliittohankkeisiin, mutta toisaalta sitä syytetään epäonnistumisesta selvittää alueen ongelmat osoittaen välinpitämättömyyttä muslimiväestön kärsimyksiin”. Hän sanoi tämän sekoittaneen Amerikan yleisen mielipiteen, joka vastustaa Syyrian sisäisiin asioihin puuttumista vielä sittenkin, kun maailmalle leviävät video-otokset osoittavat satojen lasten tukehtuvan kaasun käyttämisestä.

SELVIYDYTTYÄÄN filosofisista pohdinnoistaan Obama lopulta antoi selkeän ulkopoliittisen toimintaperiaatteen todeten, että USA on valmis käyttämään voimaa – myös sotilaallista – varmistaakseen perusintressit alueella: ”Me puolustamme liittolaisiamme ja kumppaneitamme ulkoista hyökkäystä vastaan, kuten tapahtui Gulf-sodan aikana; varmistamme energian vapaan virtaamisen alueelta maailmalle; hajotamme terroriverkostot, jotka uhkaavat kansaamme; ja lopuksi, emme tule sallimaan massatuhoaseiden valmistamista ja niiden käyttämistä alueella”. Hän vakuutti USA:n pysyvän Lähi Idässä vielä kauan aikaa.

Obama sanoi Amerikan politiikan keskittyvän hänen presidenttikautensa loppukaudeksi kahteen keskeiseen kysymykseen: ”Iranin haluun rakentaa ydinasetta ja Israelin ja arabien väliseen konfliktiin, jotka ovat olleet keskeiset tasapainottomuuden aiheuttajat aivan liian kauan, ja siksi niiden ratkaiseminen voi auttaa laajemman rauhan saavuttamiseksi”.
Hän painotti rauhan antamaa voimaa, vaikka totesikin, että joskus voimankäyttö rauhan saamiseksi on tarpeen. Hän tapansa asettaa Iranin ydinase ja Israelin ja arabien välinen konflikti samalle ongelmatasolle ei lupaa hyvää Israelin kannalta. Israelin täytynee valmistautua tilanteeseen, jossa toteutuu Kerryn uhkaus Israelin eristäminen steroideilla, jos rauhankeskustelut epäonnistuvat, mikä on enemmän kuin mahdollisuus. http://www.jpost.com/International/Obama-seeks-clarity-amid-contradictory-pressures-327024

2. IRANIN residentti Hassan Rouhani puhui YK:n yleiskokouksessa viitisen tuntia Obaman puheen jälkeen. Israelin delegaatio poistui salista puheen ajaksi Netanyahun päätöksellä. Rouhani totesi tiistaina CNN:n haastattelussa, että natsit suorittivat tuomittavia rikoksia juutalaista kansaa kohtaan todeten: ”Minä en ole historioitsija vaan poliitikko, enkä siten voi antaa lausuntoa holokaustin suuruudesta, se on historioitsijoiden tehtävä. Mutta yleisesti puhuen voin sanoa, että jokainen rikos, joka tapahtuu historiassa inhimillisyyttä vastaan, mukaan lukien natsien teot juutalaisia vastaan, on anteeksiantamaton ja tuomittava. Mitä tahansa rikoksia he tekivät juutalaisia kohtaan, me tuomitsemme. Ihmisen surmaaminen on hylättävä, eikä ole eroa juutalaisen, kristityn tai muslimin elämällä, meille se on sama”.

tämän sanottuaan Rouhani käsitteli perivihollisensa Israelin kysymystä todeten: ”Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koska natsit tekivät rikoksia heitä vastaan, he voivat anastaa toisen kansan maata ja miehittää sitä. Tämä myös tulee tuomita. Asioista tulee voida keskustella tasapuolisesti”.
Rouhani totesi, ettei tapaamista Obaman kanssa voitu järjestää aikapulan vuoksi. Hän ja Iranin delegaatio eivät voineet osallistua pääsihteeri Ban ki-Moonin järjestämille illallisille, koska siellä tarjoiltiin alkoholia. Se olisi ollut sopiva tilaisuus sanoa käsipäivää. Hän kuitenkin totesi CCN:n haastattelussa Iranin olevan valmis luottamusta kasvattaviin toimiin, mutta edellyttää USA:n tekevän samoin tasavertaisuuden nimissä.

TALOUSMINISTERI Yair Lapid arvosteli Netanyahun päätöstä delegaation marssittamiseksi ulos salista Rouhanin puheen ajaksi. Israelin johtomiesten arviot Rouhanin puheesta ovat kielteisiä syyttäen häntä farisealaisuudesta ja valheellisuudesta kieltäessään tosiasiat. http://www.jpost.com/Middle-East/Rouhani-Holocaust-was-a-reprehensible-crime-against-the-Jewish-people-327018

3. USA:n kongressin edustajat, sekä Demokraattien että Republikaanien parista, suhtautuvat suurella epäluulolla ja suurin varauksin Obaman hallituksen suunnitelmiin diplomaatti-suhteiden parantamiseksi USA:n ja Iranin välillä. Vain muutama kuukausi sitten USA kovensi Iranin vastaisia sanktioitaan ulottaen ne kansainväliseen pankkitoimintaan sekä öljykauppaan, mutta Obama lievensi niitä presidentti Rouhanin maltillisten vakuutusten vuoksi parantaakseen ilmapiiriä seuraavaa IAEA:n ja Iranin neuvottelijoiden välillä tällä viikolla.

Kongressilla on oikeus lieventää Iranin vastaisia sanktioita, jos se katsoo sen olevan USA:n intressien mukaista. ”Meidän tulee lähestyä tätä uutta diplomaattista aloitetta silmät avoinna, eikä antaa Iranin käyttävän sitä viivyttelyn ja petoksen hyväksi”, sanoivat republikaanien senaattorit John McCain, Lindsay Graham ja Kelly Ayotte. Israelilla on uskollisia tukijoita kongressin jäsenten parissa. Obamalla on oikeus ”veivata” kongressin kovennettuja sanktioita kahdesti 120 päivää, jos hän katsoo neuvottelujen sitä vaativan. Kongressin jäsenet odottavat joitain todellisia toimia Iranin taholta lausuntojen asemesta. Obama sanoo testaavansa Iranin uskottavuuden.
Toisaalta voittaakseen Iranin luottamuksen Obamalla voi olla vaikeuksia kongressin kanssa, joka voi viivyttää hänen aloitteitaan, mihin myös Rouhani viittasi puheessaan.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Tiistaina 13 Syyrian kapinallisten suurinta ryhmittymää laativat yhteisen julkilausuman, jossa ne hylkäävät yhteistoiminnan Syyrian Kansallisen Koaliitton (FNC) kanssa, jota länsimaat joidenkin arabimaitten tapaan tukevat. FNC:n vaikutusvalta Syyrian kapinallisten keskellä on vähentynyt merkittävästi. ”Kansallinen Koaliittio ja esitetty Ahamd Tomehin johtama hallitus ei edusta meitä, emmekä me tunnusta sitä”, sanotaan aseistettujen ryhmien julkistamassa lausunnossa Daily Telegraphin mukaan, Lausunnon sanotaan edustavan kapinallisia Al-Nusra ryhmittymästä Muslimiveljeskuntaan saakka. Vakuuttaakseen ryhmittymien islamilaista luonnetta siinä vaaditaan islamin sharialain ottamista käyttöön Syyriassa, sekä yhdistymään erillisten taisteluyksiköitten sijaan. Julkisuuteen päästettyjen epäinhimillisten toimien lisäksi kannibaalisine toimineen ja toisuskoisten julkisine  teloituksineen kapinallisryhmittymiä vaivaa uusi skandaali, joka murentaa niiden uskottavuutta arabimaiden silmissä. Varsinkin Tunisiasta on tullut lukuisia taistelijoita kapinallisten joukkoihin, mutta viime aikoina Tunisian viranomaiset ovat hälyttäneet rekrytoinnin kohdistuvan seksikauppaan, jossa nuoria naisia houkutellaan Syyriaan kapinallisten viihdyttämiseksi uskottelemalla, että se auttaa taistelijoita palautumaan väsymyksestään ja lisää heidän taistelutahtoaan. Monet näistä naisista palaavat kotimaahansa raskaina ja sukupuolitauteja kantaen. Tunisian sisäministeri syytti kapinallis-ryhmiä miesten ja naisten rekrytoinnista Syyriaan, joita käytetään hyväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172223#.UkKeJ2JHT-k
-          Egyptin ulkoministeri julkisti vakavan varoituksen Gazan kaistaa hallitsevalle Hamasille olla vaarantamatta Egyptin turvallisuutta. Hamas on Muslimiveljeskunnan sisarpuolue. Arabiankielisen Al-Hayat lehden haastattelussa ulkoministeri Nabil Fahmi varoitti, että Egyptin hallitus vastaa rajusti, jos se havaitsee Hamasin tai minkä tahansa ulkopuolisen ryhmittymän vaarantavan Egyptin turvallisuuden. Hän vakuutti kuitenkin, että sellaiset sotilaalliset ja turvallisuustoimet eivät ole luonteeltaan sellaisia, jotka aiheuttavat kärsimyksiä Palestiinan kansalle. Gazassa jopa pelätään, että Egypti voi miehittää Gazan kaistan äärimmäisenä keinona. Fahmi tunnusti USA:n ja Egyptin välien olevan ongelmalliset, mutta vakuutti, ettei John Kerryn pelottelu kaiken tuen lopettamiseksi Egyptille vaikuta hallituksen politiikkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172221#.UkKkPWJHT-k
-          Pakistanin Balochistanin maakunnassa eilen sattunut 7.7 Richterin asteikon mukainen maajäristys surmasi yli 208 ihmistä, mutta takapajuisella alueella on edelleen ihmisiä kaiteissa, eikä kaikkia raunioita ole ehditty tarkistaa. Paikallisen viranomaisen mukaan 90 % alueen rakennuksista luhistui. Monet rakennukset on rakennettu polttamattomista savitiilistä eivätkä ne kestä rajua maantärähtelyä.  Maanjäristys muodosti pienen saaren Pakistanin rannikolle lähelle Gwadarin satamaa. Balochistanin asukkaat kuuluvat vähemmistöön, joita Pakistanin hallitus on syrjinyt toisten kansanosien eduksi. Osa heistä asuu Iranin puolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172220#.UkKnAGJHT-k
-          IDF joutui sulkemaan valtatien no 60 eilen arabimielenosoittajien uhatessa Beit Elin juutalaiskylää Samariassa. Tie no 60 on tärkeä yhteys Nablusin ja Ramallahin välillä. Arabit ovat yhä monilukuisemmin ja useammin kokoontuneet uhkaavasti Beit Elin juutalaisyhteisön turva-aidan taakse tehden asukkaitten elämän entistä vaikeammaksi. Etenkin naiset ja lapset pelkäävät mennä aidan toiselle puolelle. – Jerusalemin poliisi hajotti arabien mielenosoituksen  Damaskosportin edessä. Poliiseja kivitettiin ja heitä kohti heitettiin palopommeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172201#.UkKo_WJHT-k
-          Eilen Jerusalemin kaduilla juutalaiset ja  lähes 30:stä maasta tulleet Israelin ystävät tanssivat ja iloitsivat Simchat Beit Hashoeva juhlien kunniaksi. Succot, Lehtimajanjuhla, on Toran käskyn mukaan iloinen juhla, Chol Hamoed juhlia kutsutaan välipäivien juhlaksi succotin aikana, joka päättyy huomenna Simchat Hatora juhliin, Toran antamisen ilojuhlaan. Talmudin mukaan Succot on aika, jona Jumala tuomitsee ihmisiä sateiden muodossa, ja kuin myönteisenä merkkinä sateet alkoivat Israelissa näiden välipäivien aikana. Alla olevassa linkissä on useita videoita juhlallisuuksista Jerusalemin kaduilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172222#.UkKqnWJHT-k
-          Nuori juutalaisperhe 4-vuotiaan poikansa kanssa juuri ja juuri onnistuivat selviytymään hengissä ajaessaan autollaan A-Turin lähellä Jerusalemin itäosassa. Perhe asuu Beit Elissä, ja he olivat tulleet Jerusalemiin osallistuakseen yleiseen juhlintaan ensihedelmän aikana. Asaf ja Naama Bruch ajoivat pääosin arabien asuttamassa lähiössä, kun he joutuivat liikenneruuhkaan. Äkkiä heidän autoaan ympäröi lukuisa arabijoukko, joka kivitti heitä kivin ja muilla esineillä. He olivat menossa Kedmat Tzion lähiöön A-Turin lähellä. Kaikki autossa istuneet saivat haavoja ja kuhmuja kivistä päähänsä ja käsiinsä., myös 4-vuotias poika. Poliisia ei näkynyt eikä kuulunut, mutta he onnistuivat jatkamaan matkaansa Beit Haghoshen juutlaislähiöön Öljyvuoren vierellä. Tämä ei suinkaan ole harvinainen tapaus, sillä arabit kivittävät kaikkia Israelin rekisterilaatoilla kulkevia autoja. Heidän tarkoituksensa on haavoittaa ja surmata, mikäli mahdollista. Arabien viha juutalaista kohtaan on syvä ja murhanhaluinen, kiitos PA:n opetusohjelmien ja median kiihotuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172188#.UkKsuWJHT-k

Koska huomenna on juutalaisten pyhäpäivä, raporttia ei ilmesty ennen perjantaita.

Tuesday, September 24, 2013

TIISTAI 24.09.13


TIISTAI 24.09.13

1. IRANIN hymypojan, presidentti Hassan Rouhanin hymykampanja on saamassa ensimmäisen tunnustuksen USA:n ulkoministeri John Kerryn luvatessa tavata Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin torstaina USA:ssa, kuten USA:n kansallisen turvallisuuden apulaisneuvonantaja Ben Rhodes vahvistaa. Tapaaminen toteutuu P5+1 maiden kokouksen yhteydessä, johon molempien on määrä osallistua, kuten USA Today raportoi. ”Me tervehdimme Iranin antautumista tähän prosessiin pitäen mielessä, että se edustaa kansainvälisen yhteisön sitoutumista pitää Iran vastuunalaisena, mutta myös ollen avoin diplomaattiselle ratkaisulle”, Rhodes sanoi.

Tapaamisesta ilmoitti ensiksi EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton tavattuaan ensimmäistä kertaa Iranin uuden ulkoministeri Zarifin ennen YK:n yleiskokouksen avausta New Yorkissa. ”Olin havaitsevani uuden vireyden ja päättäväisyyden päästä etenemään keskusteluissamme, jotka avaavat monia uusia virtoja”, Ashton totesi The Guardianin raportin mukaan.  Hän lisäsi, että neuvotteluryhmän diplomaatit ja asiantuntijat tapaavat sen jälkeen Iranin vastapuolen edustajat Genevessä ensi kuussa hioakseen yksityiskohtia kompromissi-ratkaisun löytämiseksi Iranin ydinsuunnitelman suhteen.

ULKOMINISTERI Zarif kirjoitti Facebookin sivullaan maanantaina, että tuleva New Yorkin tapaaminen on alkuna ongelmien ja kysymysten selvittelemiseksi, mikä vaatii aikaa.
”Ulkopolitiikan kentällä vaaditaan selväjärkisyyttä, kärsivällisyyttä, viisautta sekä harkittuja ja kohdistettuja toimia, eikä ongelmavyyhden voida olettaa selviävän yhdessä tai muutamassa tapaamisessa”, kuten hän analysoi tehtäväänsä USA Today mukaan. Hän lisäsi tähän, että ratkaisujen saavuttamiseksi molempien osapuolten tulee olla valmis rakentavaan yhteistyöhön tasa-arvoiselta pohjalta.

IRAN on vuosien kuluessa toistuvasti ilmaissut halunsa neuvotella P5+1 maiden kanssa ydinsuunnitelmastaan, mutta suurin pulma neuvotteluissa on ollut molemmin puolisen luottamuksen puute, mikä P5+1 maiden taholta ilmenee epäilyksenä, että Iran ei kerro koko totuutta ydinteollisuudestaan, vaan käyttää neuvotteluja ajan pelaamiseksi.  Iran on valittanut sitä, ettei Iranille anneta sen ansaitsemaa arvostusta, mikä loukkaa sen kansallista itsetuntoa. Iran haluaa, että sen saavutukset ydinteollisuuden alalla tunnustetaan ja hyväksytään, mutta vakuuttaa, ettei sillä ole mitään tarkoitusta rakentaa ydinaseita.

IRANIN presidentti Hassan Rouhani on ylimmän kaitsijan Ali Khamenein tukemana ilmaissut halunsa lämmitellä Ahmadinejadin kaudella jäätyneitä suhteita, mutta varoittaen samalla, että aika suhteitten parantamiseksi ja yhteistyön aloittamiseksi on rajattu. Presidentti Obama tunnustaa vaihtaneensa viestejä presidentti Rouhanin kanssa, ja julkisuudessa on spekuloitu Obaman ja Rouhanin tapaamisesta YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa. Valkoinen Talo kieltää, että tapaamista suunniteltaisiin. Obama on vielä kahden vaiheilla.
Israelin pääministeri Netanyahu varoittaa uskomasta sutta lammasten vaatteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172171#.UkEkimJHT-k

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoi kiinalaisen TV-kanavan haastattelussa, että Syyria on valmis avustamaan maansa kemiallisten aseitten tarkastuksessa ja vakuutti vapaasta pääsystä varastotiloihin, mutta varoitti kapinallisten voivan pyrkiä häiritsemään asiantuntijoitten työskentelyä ja estävän pääsyn joihinkin niistä. ”Tarkoitan tällä alueita, joissa pyssymiehet toimivat”, hän sanoi. ”Nämä pyssymiehet voivat estää asiantuntijoitten pääsyn”, Assad kertoi haastattelussa sunnuntaina.

ASSAD vakuutti maansa hyväksyneen täysin Venäjän esittämän sopimuksen ehdot, jonka puitteissa Syyria luovuttaa kemialliset aseensa kansainvälisille tarkkailijoille voidakseen välttää sitä uhkaavat kansainväliset rangaistustoimet.
Hän vakuutti tarkastajien voivan päästä turvallisesti tiloihin, joissa kemiallisia aseita valmistetaan ja niiden varastotiloihin.
YK:n hyväksymä järjestö kemiallisten aseitten kieltämiseksi (OPCW), jolle YK uskoi Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamisen, ilmoitti saaneensa määräajassa Syyrialta vaaditut luettelot CW-aseistaan ja niiden valmistustiloista. Venäjä ilmoitti aiemmin tiukkasanaisen vaatimuksen, että Syyrian tulee osoittaa täydellistä sille asetettujen vaatimusten noudattamista.
Sunnuntaina julkistetun haastattelun mukaan presidentti Assad ei sanonut länsimaiden uhkausten rangaistusiskuista huolettavan häntä, jos sopimusehtoja ei täytetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172161#.UkEzHmJHT-k

3. Syyrian kapinallisten väliset taistelut jatkuvat verisinä. Raportit kertovat kovista taisteluista Syyrian pohjoisosassa sijaitsevan Hazanon omistuksesta. Kaupunki sijaitsee Aleppon kaupungista länteen lähellä Turkin rajaa. Raportin mukaan korkea Al-Qaida komentaja sai surmansa kilpailevan kapinallisryhmän asettamassa väijytyksessä. Libyalaista syntyperää oleva komentaja ja toistakymmentä ISIS (Islamic State of Irak ja Al-Sham) jäsentä saivat  surmansa ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan.
Taistelussa kuoli myös kuusi paikallisen kapinallisryhmän jäsentä. 
Jännitys Al-Qaidan kanssa toimivien ryhmittymien kuten ISIS ja Jabhat Al-Nusra ja muiden kapinallisryhmien välillä on sytyttänyt useita yhteenottoja, mikä kertoo ideologisista tai paremminkin uskonnollisista näkemyseroista.

Al-Qaida ja muut kapinallisryhmittymät ovat taistelleet myös kurdijoukkojen kanssa saadakseen haltuunsa maa-alueita, joiden kurdit katsovat kuuluvan heidän itsehallinto-alueisiinsa, jota he ovat järjestelmällisesti rakentamassa.
Jotkut uskonnollisesti orientoituneet ryhmittymät sanovat haluavansa puhdistaa taistelijat vieraista elimistä ja haluavat karkottaa keskuudestaan ulkomaiset vapaaehtoiset.
Taisteluja on puhjennut myös ISIS ja Al-Nusra ryhmien välillä, vaikka ne ideologisesti lienevät yhteneväisiä. Kysymys vallasta tulevassa Syyriassa on jo alkanut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172160#.UkE4NmJHT-k

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuutti haastattelussa, että uskonnolliset syyt estäisivät järjestöä hankkimasta kemiallisia aseita lisäten, ettei sillä ole niitä. Vapaan Syyrian armeijan (FSA) tiedottaja Fahed al-Masri sanoi, että Syyrian armeija on toimittanut CW-aseita Hizbullahille sanoen, että niitä on varastoitu Sanninen vuorelle, Al-Jammouneh ja Meshmesh kaupungin alueille Hermelin ja Akkarin välisellä maaseudulla. Nasrallah myös piti naurettavina väitteitä, että Hizbullah ja Iran miehittävät Syyriaa, sillä Hizbullahin miehiä on Syyriassa vain muutamia kymmeniä, joten Syyrian kokoisen maan miehittämiseen se ei riitä.
Nasrallah kehotti Saudi Arabiaa ja Persianlahden maita tarkistamaan Syyrian asenteensa. Hän vaati, että kysymykset ratkaistaan neuvotteluilla, ei armeijoitten avulla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4432840,00.html

Libanonin armeija lähetti joukkojaan vahvistamaan Hizbullahin vahvaa aluetta Beirutin Dahiya lähiössä ottaen valvontaansa Hizbullahin aiemmin asettamia tiesulkuja. Nasrallah sanoi olevansa tyytyväinen Libanonin armeijan toimiin.
Al-Arabiya lehden mukaan armeija siirtyi Dahiyan kortteliin ilman mitään erikoista tapausta, mikä olisi vaatinut sitä. Raportin mukaan 12 upseerille annettiin vastuu vahvistaa Dahiya-korttelia ja ottaa valvontaansa 36 tiesulkua, mitä myöhemmin kasvatetaan 44 tiesulkuun Beirutin alueella. Armeijan joukkojen velvollisuutena on seurata henkilö- ja autoliikennettä pääkaupungin alueella.
Libanon on joutunut useiden hyökkäysten kohteeksi Hizbullahin osallistuttua Syyrian taisteluihin Assadin armeija rinnalla. Hizbullah sanoo armeijan vapauttavan Hizbullahin valvontavastuusta, mikä sitoo liikaa sen joukkoja.
Libanonin sisäministeri valvoi henkilökohtaisesti tuvallisuusjoukkojen sekä armeijan ja yleisen turvallisuuspalvelun asettumista asemiin osoittaakseen kansalle, että armeija suojaa sitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4432808,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
-      Israel valitti USA:lle kahden sotilaansa murhasta PA:n arabien toimesta parin päivän sisällä sanoen , ettei PA ole pystynyt poistamaan väkivaltaa ja kiihotusta lupauksistaan huolimatta.
       PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sen sijaan esittää presidentti Obamalle pitkän listan rikkomuksista, joita Israel on suorittanut rauhankeskustelujen aikana, kuten hänen neuvonantajansa Nabil Abu Rudeinah sanoi. Salaiset neuvottelut kuitenkin jatkuvat, vaikka Israelin ministereitten ja kansanedustajien taholta on moitittu niiden järkevyyttä ja toisaalta Tzipi Livnin ideologiaa, mikä ei välttämättä ole johtavan hallituspuolueen Likudin eikä kansalaistenkaan mielen mukainen. Myös PA:n taholla on nousemassa aktiivinen liikehdintä, joka vaatii neuvottelujen lopettamista Netanyahun hallituksen kanssa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israelis-Palestinians-trade-barbs-but-peace-talks-are-not-derailed-326897
-          Armeijan komentaja Benny Ganz lupaa, että turvallisuusjoukot lopulta löytävät IDF:n sotilaan surmaajan Patriarkkain Mausoleumin lähellä Hebronissa. Hän vakuutti, että kersantti Gabriel Kobin sunnuntaina murhannut sala-ampuja joutuu oikeuden eteen. Hänen puheestaan voidaan olettaa, että ampujia oli ehkä useampia. Gabriel Kobi oli kotoisin Tirat Hacarmelista Samariassa, hänet haudattiin sotilashautausmaahan maanantaina sukulaisten, tuhansien kotikylänsä asukkaitten ja sotilastovereittensa Givati-pataljoonasta osallistuessa yhteiseen suruun. Turvallisuusjoukot löysivät Hebronin etsinnöissä kaksi metsästyskivääriä ja pidättivät kaksi miestä kuulusteluihin. http://www.jpost.com/Defense/Well-get-to-soldiers-killers-IDF-Chief-of-Staff-Benny-Gantz-vows-326917
-          Shas-puolueen hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef on viikon sisällä joutunut toistamiseen sairaalaan heikentyneen kuntonsa vuoksi. Hän on tällä hetkellä sairaalassa, jossa hänelle asennettaneen sydämen tahdistaja. Puolueen puheenjohtaja Ariyeh Deri esitti kansalle pyynnön rukoilla hänen puolestaan. 93-vuotian rabbi Yosef on värikäs henkilö, jonka räväkät lausunnot ja uskonnolliset tulkinnat ovat aiheuttaneet kärkeviäkin vastalauseita. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Serious-decline-in-Rabbi-Ovadia-Yosefs-health-326878
-          Vaarallisia aineita kuljettaneen junan vaunut joutuivat osittain pois kiskoiltaan aiheuttaen vaarallisen tilanteen mahdollisten vuotojen vuoksi. Tapaus sattui Kiryat Gat kaupungin eteläpuolella Negevissä tiistaiaamuna. TV-kanava 10:n mukaan kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, joka aiheutui karjan kulkiessa radan poikki junan edessä. Poliisi sulki liikenteen alueen lähettyvillä vuotovaaran vuoksi. Vaunuissa kuljetettiin bromia sekä potassiumia. Rautatieasemat Beersheban ja Rehaviamin lähellä suljettiin. Etelään menevä juna pysähtyy Kiryat Gatiin. Asiantuntijat kävivät tutkimassa onnettomuuspaikkaa todeten, ettei vuotoja ollut aiheutunut. Viranomaiset pyrkivät nostamaan kiskoiltaan hypänneet vaunut takaisin kiskoille. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Serious-decline-in-Rabbi-Ovadia-Yosefs-health-326878
-          Jerusalemin poliisi sulki Temppelivuoren juutalaisilta ja muilta ei-muslimeilta tiistaiaamuna. Paikalle oli tullut runsaasti ihmisiä eripuolilta maata kuten myös turisteja, sekä sadoittain koululapsia, joiden oli poliisin luvalla tarkoitus tehdä valvottu vierailu Temppelivuorella ja sen jälkeen osallistua nukketeatterin esitykseen, jolla pyritään havainnollisesti esittämään Temppelivuorta ja muinaista Temppelipalvelua. Monet vuorelle haluavista juutalaisista olivat valmistautuneet vuorelle nousua varten jopa käyden rituaalikylvyssä puhdistumista varten. Poliisin toiminta juutalaisten juhlapyhien aikana ärsyttää kansaa etenkin siksi, että arabien paastokuukauden ramadanin aikana Temppelivuori suljettiin juutalaisilta, ettei loukattaisi muslimien tunteita. Jerusalemin poliisin toiminta tuntuu sitäkin vaikeammalta hyväksyä, että sekä oikeuslaitos että hallituksen ministerit ovat todenneet, ettei ole mitään esteitä juutalaisten nousemiseksi vuorelle niin halutessaan, ja jopa rukoilla siellä. Poliisi vetoaa aina ”turvallisuusnäkökohtiin” selittämättä tarkemmin, mitä ne ovat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172181#.UkFRx2JHT-k
-          Yli 2 500 juutalaista vieraili eilen Josefin hautakammiolla  Sikemissä (Nablus). Yli 100000 juutalaista on vieraillut hautakammiolla viimeisen viiden vuoden aikana. Hautakammio sijaitsee PA:n valvomalla alueella, mutta Oslon sopimuksen mukaan juutalaisilla on oikeus vierailla siellä niin halutessaan. Käynti edellyttää etukäteis-sopimusta IDF:n kanssa, joka suojelee kävijöitä. Paikalliset arabi kivittävät joskus kävijöitä ja PA:n poliisit joskus ampuvat paikalle tulleita, kuten on tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172179#.UkFUpGJHT-k
-          Tusinoittain kansanedustajia vaatii, ettei saa vapauttaa enempää terroristeja muka Abbasin aseman vahvistamiseksi. Netanyahu lupasi vapauttaa 100 pitkäaikais-vankia, ja vapautti ensimmäisen erän 26 ennen neuvottelujen alkamista. Seuraava erä oli PA:n mukaan tarkoitus vapauttaa lähiaikoina. Vaatimuksen takana on myös useita opposition kansanedustajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172182#.UkFWbWJHT-k
Lämpötila, Jrslm: Tiistai 17-23 sadekuuroja; keskiviikko 16-24 pilvipoutaa; torstai 16-27 aurinkoista; perjantai 17-27 C-astetta, pilvipoutaa.


Monday, September 23, 2013

MAANANTAI 23.09.13


MAANANTAI 23.09.13

1. PALESTIINALAISET arabit jatkavat murhaavaa tahtiaan juutalaisten surmaamiseksi ja vahingoittamiseksi. Viime viikon perjantaina Bat Yamissa ravintolassa työskentelevä PA:n arabi houkutteli IDF:n lentovoimissa palvelleen 20-vuotiaan sotilaan Tomer Hazanin hänen kotikyläänsä turvallisuusaidan itäpuolella, jossa hän murhasi samassa ravintolassa palvelleen työtoverinsa voidakseen käyttää ruumista vaihtokaupassa veljensä vapauttamiseksi Israelin vankilasta. Veli tuomittiin osallisuudesta itsemurhasoluun 29 vuodeksi vankilaan. Abbasin johtaman Fatahin alainen järjestö Al-Aksa Marttyyrien Prikaati otti murhan tililleen.

EILEN alkoi Hebronissa viikon kestävä vierailu- ja tutustumiskausi, jonka aikana kymmeniä tuhansia juutalaisia ja ulkomaisia turisteja vierailee kaupungissa.
IDF asetti Givati-prikaatin miehiä suojelemaan lomailijoita kaupungin juutalaiskohteissa.
Palestiinalainen tarkka-ampuja  tulitti eilen Patriarkkain Mausoleumin lähelle sijoitettuja sotilaita osuen kersantti Gavriel Kobia niskaan yrittäen osua toiseenkin sotilaaseen. Kobi kiidätettiin ensi avun jälkeen Shaare Zedek lääkintäkeskukseen, jossa lääkärit yrittivät onnistumatta palauttaa hänet henkiin. Hänet ylennettiin vääpeliksi kuolemansa jälkeen.

GIVATI-PRIKAATIN sotilaat oli sijoitettu lähelle pharmacy-risteystä ja Machpela-luolaa (Patriarkkain Mausoleumi) tehtävänään suojella Hebronin juutalaiskorttelin asukkaiden ja vierailijoiden käyttämää tietä. IDF:n mukaan laukaukset ammuttiin kaukaa, eikä ole vielä selvää, kuka laukaukset ampui. Turvallisuusjoukot aloittivat välittömästi lähialueen haravoinnin löytääkseen vihjeitä ampujasta ja mistä laukaukset ammuttiin. Lähellä surma-paikkaa arabijoukko osoitti mieltään, mutta vielä ei tiedetä, oliko näillä yhteyttä. Arabien mielenosoituksen voi aiheuttaa se, että juutalaisten sallittiin sunnuntaina käydä Otniel ben Knazin haudalla, joka sijaitsee PA:n valvomalla alueella kaupungissa. Arabit kivittivät sotilaita ja heittivät palopommeja heitä kohti, mihin sotilaat vastasivat tainnutuskranaatein ja savupommeilla. Tämä on lähes jokapäiväinen ilmiö Hebronissa.

MINISTERI Naftali Bennett, Bait Hayehudin puheenjohtaja, lähetti pääministerille ja hallituksen sihteerille kirjeen, jossa hän kehottaa hallitusta harkitsemaan uudelleen terroristien vapauttamisen mielekkyyttä. Hän muistuttaa, että vankien vapauttaminen oli tarkoitettu seuraamaan kehitystä neuvotteluissa PLO:n kanssa, mitkä julkisuuteen tihkuneitten tietojen mukaan eivät ole edistyneet minnekään.
Bennett toteaa, että succot-aika on tarkoitettu ilon ja juhlinnan ajaksi, mutta että rauhan-keskustelujen vuoksi se on muuntunut murhattujen IDF:n sotilaitten surun ajaksi.
”Vastaus terroriin on käydä sotaa murhaajia vastaan eikä keskustelu kiihottajien kanssa”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tuomitsi iskun todeten: ”Ne jotka yrittävät karkottaa meidät esi-isiemme kaupungista Hebronista saavat aikaan vain päinvastaisen tuloksen. Taistelemme terroria vastaan yhdellä ja vahvistamme asuttamista toisella kädellä”.
Pääministeri kehotti juutalaisia ottamaan uudelleen käyttöönsä ostamansa ja kunnostamansa Beit Hamachpela talon Hebronissa, josta heidät entisen puolustusministeri Ehud Barakin käskystä poistettiin heinäkuussa 2012 väärin perustein. Oikeus totesi myöhemmin, että kiinteistö oli laillisesti ostettu ja lunastettu, eikä siten mikään estä muuttamasta taloon. http://www.timesofisrael.com/in-wake-of-soldiers-killing-pm-orders-resettlement-of-hebron-house/
Apulaispuolustusministeri Danny Danon kyselee, missä on puheenjohtaja Abbasin tuomio PA:n arabien suorittamista IDF:n sotilaitten murhista? Hän arvioi ironisesti, että ehkä Abbas on liian kiireinen valmistellessaan palkkiosekkiä murhaajille. Danon sanoo Arutz Shevan haastattelussa, että Israelin tulee vaatia Abbasin antama tuomio kahden sotilaan murhasta muutaman päivän sisällä ennen kuin rauhankeskusteluja jatketaan. Toiseksi hän vaatii, että PA tulee vaatia tilille asukkaitten kiihottamisesta niiden toimesta, jotka rahoittavat sen toimia ja koulujen oppikirjoja, joissa opetetaan vihaa ja halveksuntaa juutalaisia kohtaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172140#.Uj_ew2JHT-k

Liikenneministeri Israel Katz jatkoi pääminiosteri Netanyahun kritisoimista hänen succansa ulkopuolella järjestetyssä tilaisuudessa sunnuntaina Kfar Ahim moshavissa. Hän antoi ymmärtää, että pääministeri on epäsuorasti syyllinen Tomer Hazanin murhaan perjantaina. Netanyahu oli aiemmin rangaissut Katzia siirtäen osan hänen tehtävistään toisille.
Puhuessaan Likudin aktivisteille järjestämässään tilaisuudessa Katz sanoi: ”Joka kerran kun terroristeja vapautetaan, se lisää murhaajien ruokahalua. Emme ole vielä kuulleet PA:n puheenjohtajan Abbasin tuomitsevan murhia, koska palkkiosekkien kirjoittaminen murhaajien perheille vie kaiken ajan”. Danny Danon, joka oli mukana sunnuntain tilaisuudessa, kirjoitti kirjeen pääministerille, totesi näin: ”Livnin polku ei ole meidän tiemme. Ei ideologiaa voida muuttaa kuin vetäisemällä kanin hatusta. Me taistelemme Israelin maan puolesta, olemassa olostamme täällä. Meillä on punaiset linjamme, joita emme voi ylittää”.

Useita palestiinalaisia ryhmiä ja johtohenkilöitä aloitti sunnuntaina kampanjan, jonka tarkoituksena on vaatia PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia lopettamaan rauhan-keskustelut Netanyahun hallituksen kanssa. Järjestämässään lehdistötilaisuudessa Ramallahissa sunnuntaina he esittivät vaatimuksen, että PA:n tulee kuunnella kansan vaatimuksia lopettaa keskustelut Netanyahun hallituksen kanssa. Abbasilla on tapaaminen presidentti Barack Obaman kanssa YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa tiistaina, jossa Abbasin tarkoituksena on informoida Obamaa keskustelujen etenemisestä. Hänen uskotaan valittavan Obamalle, että Israelin jatkuva rakentaminen ja uusien suunnitelmien hyväksyminen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin lähiöissä vaarantavat neuvotteluja.
Rauhankeskustelujen vastustajat kritisoivat suunnitelmia aluevaihdoista. Neuvottelujen sijaan PA:n tulee heidän mielestään keskittyä ajamaan asiaansa YK:n elimissä. Kampanjassa on mukana PFLP, Palestiinan Kansanpuolue, Kansallinen Aloite, DFLP sekä poliittisia johtajia. http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-groups-campaign-against-the-peace-process-326783

2. KENIAN pääkaupungissa Nairobissa kauppakeskukseen tehdyn hyökkäyksen Al-Shabaab terrorijärjestön edustaja julkisti tweet-sivullaan kolmen USA:n kansalaisen nimet, jotka olivat iskun tehneen ryhmän joukoissa, lieneepä mukana yksi suomalainenkin. Terrorismi on tulossa yhä kansainvälisemmäksi, mikä johtunee siitä, että länsimaissa asuvia muslimeja  liittyy islamin maissa syntyneisiin järjestöihin, kuten myös Syyriassa taisteleviin ääri-islamilaisiin ryhmittymiin. Länsimaissa onkin alettu pelätä tilannetta, mikä syntyy noiden taisteluissa ja pommi-iskuissa karaistuneiden kansalaistensa palatessa kotimaihinsa. Samaa pelkoa esiintyy myös Egyptissä, josta on mennyt runsaasti vapaaehtoisia Syyrian kapinallisten riveihin. He tuovat mukanaan omaksumansa ääri-ideologian.

PJ-Media välitti Al-Shabaabin twiitin tiedot USA:n kansalaisten osallistumisesta Nairobin hyökkäykseen, mutta tiedot poistettiin pian julkistamisen jälkeen. Al-Shabaab perustaa jatkuvasti uusia sivuja poistettujen tilalle välittääkseen tiedotuksia jäsenilleen. Nimistä päätellen iskuun osallistuneet amerikkalaiset ovat arabeja tai Lähi Idästä. Muita kansallisuuksia edustavat suomalainen, kanadalainen, englantilainen, somalialainen ja kenialainen. Al-Shabaab terroriryhmä hyökkäsi Westgate kauppakeskukseen sunnuntaina kiväärin ja kranaatein aseistettuina ottaen kymmeniä panttivankeja. He seuloivat vangit päästäen kaikki muslimit pois, mutta pidättäen kaikki muunuskoiset. Tämän hetken tietojen mukaan iskussa kuoli 68 ihmistä ja haavoittui 150, mutta piiritystila jatkuu. Israel on tiettävästi lähettänyt Nairobiin kommandoyksikön, jonka tehtävänä lienee enemmän opastaa ja avustaa Kenian omia turvallisuusyksiköitä kuin aktiivinen osallistuminen taisteluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172142#.Uj_wM2JHT-k

3. UUTISOTSIKOITA
-          Nairobin terroristit ovat vapauttaneet suurimman osan panttivangeistaan, kuten Al-Jazeera kertoo. Sunnuntain aikana keskuksen sisältä kuultiin kiväärinlaukauksia ja räjähdyksiä, mutta ei tiedetä, mitkä olivat niiden kohteina. Tämä aiheuttaa pelkoa kuolonuhrien lisääntymisestä. Eversti Cyrus Oguna Kenian armeijasta sanoi useimpien panttivankien päässeen pois, mutta ei osannut antaa lukumääriä. ”Useimmat vapautetuista kärsivät veden puutteesta ja olivat shokissa”, hän sanoi. ”Pyrimme lopettamaan piirityksen tänä iltana”, Kenian tuho-operaatiokeskus lupaili. Terroristit varoittivat armeijaa yrittämästä päästä sisään katon kautta, koska se vaarantaa panttivankien hengen. Toisaalta hän sanoi pahaenteisesti, etteivät terroristit neuvottele Kenian hallituksen kanssa panttivangeista, sillä ”he tulevat saavuttamaan kohtalonsa”.  He seuloivat joukosta pois kaikki muslimit päästäen heidät ulos. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172138#.Uj_2LmJHT-k
-          Turvallisuusjoukot jatkoivat koko yön ja maanantaiaamun seuloen Hebronin muslimien asuttamia lähiöitä löytääkseen IDF:n sotilaan murhaajan. He löysivät kaksi kivääriä ja pidättivät niiden yhteydessä kaksi arabia. Ballististen tutkimusten jälkeen voitaneen tietää, oliko niillä yhteyttä sunnuntain murhaan. – IDF pidätti yön aikana 10 epäiltyä palestiinalaista, kolme heistä Sikemistä. Kfir pataljoona pidätti viisi muuta Abudista lähellä Ramallahia. Kaksi muuta pidätettiin Ramallahissa ja Silwadissa, Ramallahista koilliseen. Armeijan edustaja rauhoittelee, etteivät äskeiset murhat osoita väkivallan kasvua, kuten jotkut väittävät, tai uutta indifadaa. Hän kuitenkin painottaa, ettei ole syytä hellittää jatkuvaa tarkkailuaan, sillä jännitys on korkealla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172148#.Uj_5nGJHT-k
-          Kenian armeijan joukot aloittivat maanantaiaamuna lopullisen hyökkäyksen piiritystilan lopettamiseksi. Silminnäkijät sanovat kuulleensa useita räjähdyksiä keskuksen sisältä sekä nopeaa automaattiaseiden rätinää. Armeijan  edustajan mukaan panttivankien henkeä pyritään suojelemaan viimeiseen asti. Hän sanoi, että 10-15 terroristia on edelleen keskuksen sisällä. Joittenkin raporttien mukaan Israelin lähettämä iskujoukkio on osallistumassa vankien vapauttamiseen. ”Israelilaiset ovat juuri menneet sisälle ja osallistuvat vankien ja haavoittuneiden vapauttamiseen”. Israelin ulkoministeriö ei halua antaa mitään tietoja tapahtumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172144#.Uj_8IGJHT-k
-          Gazan terroristit ampuivat raketin sunnuntai-iltana Israelin puolelle, Se putosi aukealle pellolle Eshkolin alueneuvoston alueella aiheuttamatta vahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172130#.Uj_98mJHT-k
-          Ainakin 60 ihmistä sai surmansa pommien räjähtäessä ihmisten osallistuessa hautajaisiin pääosin shia-muslimien asuttamassa Sadr kaupunginosassa Irakin pääkaupungin alueella viikonvaihteen aikana. BBC:n mukaan kaksi pommia räjähti teltassa, jossa hautajaisia pidettiin. Kolmas pommi räjäytettiin paloautojen, poliisin ja ambulanssien tullessa paikalle. Uhrien joukossa on sekä naisia että lapsia , ja haavoittuneita ainakin 120. Ihmishengellä ei ole paljon arvoa näillä leveysasteilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172139#.Uj_-nmJHT-k
-          Kahden pommin räjähdettyä historiallisessa kirkossa Pakistanissa Jumalan palveluksen aikana ainakin 75 ihmistä sai surmansa ja ainakin 100 haavoittui. Pommit räjäytettiin ihmisten ollessa tulossa ulos kirkosta ruuanjakelu paikalle. Pakistanin kristitty vähemmistö on joutunut toistuvien terrori-iskujen kohteeksi, kuten tapahtuu lähes kaikissa muslimimaissa Lähi Idän alueella. Kristittyjen vainot ovat todella alkaneet, ja tullevat leviämään myös länsimaihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172117#.UkAADGJHT-k
-          Israelin pohjoisosassa Jokneamissa toimiva yritys SolidRun on artikkelin mukaan kehittänyt kokonaan uudenlaisen henkilökohtaisen ATK-järjestelmän, joka on halpa, käyttökustannuksiltaan edullinen ja vastaa kyvyltään suuria tietokoneita. Järjestelmä on nimeltään Cu-Box-I. Yritystä johtaa kaksi Israelin arabia. Cu-Box-I maksaa vain 45 USD, se käyttää vain 3 wattia energiaa, mutta sitä voidaan käyttää kaikissa toiminnoissa, joissa käytetään suurempia järjestelmiä, ja se on ympäristöystävällinen. Erityisesti artikkelissa ylistetään järjestelmän ominaisuuksia musiikissa. http://www.timesofisrael.com/meet-the-cubox-i-israels-45-pc-marvel/
-          Syyriassa hallitusta vastaan taisteleva Al-Qaidaan liittoutunut ryhmittymä ISIS, joka tunnetaan Irakissa Islamic State of Iran and Al-Sham, sanoo aloittaneensa puhdistustoimet hallitusta vastaan taistelevien muslimiryhmittymien sisällä. He haluavat poistaa niistä ei-muslimit, kuten eräs saksalais-syyrialainen lääkäri Al-Azaz Al-Ahli sairaalasta sai kokea. Hän kuuluu lääkäreihin ilman rajoja, mutta hän ei silti ole aitojen muslimien mielestä tarpeeksi puhdas, ja siksi hänen on väistyttävä. Tapaus aiheutti tulitaisteluja lääkäriä kannattavan maltillisen ryhmittymän ja ISIS. joukkojen välillä. Lääkärin kohtalosta ei tiedetä. –Saksan sisätiedustelujärjestön johtaja Hans-Georg Maassen sanoi, että 170 saksalaista matkusti Syyriaan liittyäkseen kapinallisten joukkoihin. Hän sanoi, että Saksassa on 42 000 muslimin potentiaali, joka tarjoaa suuren kapasiteetin lisäjoukoille. Hän sanoi olevansa huolestunut, mitä tapahtuu kun tämä taistelukokemusta ja -taitoa saanut joukko aikanaan palaa asuinmaahansa. http://www.jpost.com/Middle-East/Al-Qaida-affiliated-ISIS-seeks-to-cleanse-Syrian-town-326819
Sunday, September 22, 2013

SUNNUNTAI 22.09.13


SUNNUNTAI 22.09.13

1. ILMAVOIMISSA palvellut 20-vuotias Tomer Hazan työskenteli Bat Yamissa samassa ravintolassa 42-vuotiaan PA:n arabin Nadal Amarin kanssa. Aman on kotoisin Bayt Aminin kylästä lähellä Kalkiliyaa Samariassa. Aman sai houkuteltua Hazanin tulemaan taksiin ja hänen kyläänsä, jonne he pääsivät turvallisuusaitaan tehdyn suuren repeämän kautta lähellä Shaarei Tikvan juutalais-kylää, kuten sadat arabit tekevät tullessaan töihin Israelin puolelle. Arabiterroristi Nadal Amar murhasi Tomer Hazanin perjantaina ja heitti hänen ruumiinsa syvää kaivantoon, ehkä aikoen käyttää sitä myöhemmin vaatimuksissa terroriveljensä vapauttamiseksi Israelin vankilasta, joka on jo kärsinyt tuomiostaan kymmenisen vuotta.

KADONNEEN sotilaan perhe ilmoitti Shin Betille perjantai-iltana, ettei Tomer Hazan ollut ottanut yhteyttä heihin perjantaiaamusta lähtien. Shin Bet otti yhteyttä IDF:än ja paikalliseen poliisiin perustaen yhteisen toimintakeskuksen etsintöjen koordinoimiseksi.
Etsintöihin ottivat osaa IDF:n salaisesti toimiva erityisyksikkö Duvdevan sekä poliisin terrorinvastainen yksikkö.

Tutkimukset johtivat heidät Nadal Amarin kotiin Bayt Aminissa, jonne he tekivät ratsian lauantaiaamuna. He pidättivät Nadalin ja hänen toisen veljensä vieden heidät kuulusteluihin.
Nadal Amar tunnusti murhanneensa Tomer Hazanin kertoen siitä yksityiskohtia ja johti etsijät kaivantoon lähellä Sarinian arabikylää, josta murhatun ruumis löydettiin.

On epäselvää, millä Nadal Amar sai Tomer Hazanin houkuteltua kylänsä lähellä olevalle pellolle, jossa hän murhasi hänet jollain tylpällä välineellä piilottaen ruumiin. Kuulusteluissa Nadal sanoi motiivinaan olleen käyttää murhaamansa sotilaan ruumista veljensä, Fatah-Tanzimin jäsenen, Nur Al-Din Amarin vapauttamiseksi, joka tuomittiin 2003 kuulumisesta itsemurhasoluun. Shin Betin mukaan lisäpidätyksiä on odotettavissa tutkimusten jatkuessa.

Turvallisuusvirkailijan mukaan Israelin tehokkaan tiedustelun vuoksi siepatun panttivangin piilottaminen on vaikeaa Juudeassa ja Samariassa, minkä vuoksi hänet surmataan. Hän kertoi, että tämän vuoden kuluessa on ollut 30 sotilaan sieppausyritystä. Hän kertoi myös, että sotilaita varoitetaan tästä jatkuvasta vaarasta, joka kohdistuu erityisesti lomailevia sotilaita kohtaan.

OPPOSITIOJOHTAJA Shelly Yechimovich varoitti Netanyahua, ettei hän antaisi periksi terroristeille mutta jatkaisi silti neuvotteluja palestiinalaisten kanssa vakuuttaen puolueensa olevan mukana missä tahansa rauhansopimuksessa.
Ministeri Uri Aiel kehotti lopettamaan terroristien vapauttamisen, mikä tuo vain lisää veren-vuodatusta ja vaarantavan turvallisuuden, koska ”terroristilla ei ole punaisia linjoja”.
Naftali Bennett sanoi tapauksen osoittavan, ettei rauhankumppani ole muuttunut 20 vuodessa Oslon sopimusten jälkeen. ”Murhan käyttäminen Fatahin murhaajan ja Abbasin sotilaan vapauttamiseksi osoittaa taas kerran, millainen rauhankumppanimme on. Me emme tee rauhaa terroristien kanssa, jotka murhaavat sotilaita heittäen heidän ruumiinsa kaivoon”. http://www.jpost.com/National-News/Palestinian-murders-IDF-soldier-in-West-Bank-326690

2. PIENI diplomaattinen myrsky vesilasissa kehittyi perjantaina EU:n varustaman kuorma-auton yrittäessä viedä – kuten EU väittää – humanitääristä apua palestiinalaisille, joiden laittomasti iDF:n harjoitusalueelle kyhäämät rakennukset IDF hajotti korkeimman oikeuden päätöksen mukaan maanantaina. Kuorma-autossa oli ainakin telttoja ja muita tarvikkeita, jotka osoittavat, että EU halusi toimituksilla osoittaa vastustuksensa rakennusten tuhoamista ja korkeimman oikeuden päätöstä vastaan.
Tapahtumasta on Reutersin varsin ristiriitainen kuvaus, jossa sen reportteri kertoo nähneensä sotilaitten heittäneen  kranaatteja diplomaattiryhmää, avustusvirkailijoita ja asukkaita kohti miehitetyn Länsirannan alueella, sekä kiskoneen ranskalaisen diplomaatin ulos kuorma-autosta ja ajaneen sen sitten pois.

EU:n ulkomaantoimiston johtajan Catherine Ashtonin ja humanitäärisen avun komissaarin Kristalina Georgieva tiedottaja totesi lauantaina, että ”EU:n edustajat ovat jo ottaneet yhteyttä Israelin viranomaisiin vaatien selitystä ja osoittaen huolensa tapauksen johdosta”.
Israelin ja EU:n välit ovat kiristyneet EU:n julkaisemien sanktioitten vuoksi Juudeassa ja Samariassa toimivia juutalaisyhteisöissä vastaan. Pääministeri Netanyahu tuomitsi nuo pogromit puuttumisena Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin ja kielsi EU:ta toimittamasta avustuksia kymmenille tuhansille palestiinalaisille Jordanjoen länsipuolella.

PAIKALLISTEN asukkaitten mukaan ”IDF tuhosi Khirbet Al-Makhut kylän talot, tallit ja lastentarhan maanantaina korkeimman oikeuden todettua ne laittomiksi”. (Reuters?)
IDF:n mukaan sotilaat olivat estäneet asukkaita ja ulkomaisia aktivisteja pystyttämästä telttoja kielletylle sotilasalueelle, mihin asukkaat vastasivat kivittäen sotilaita. IDF sanoo tutkivansa väitteitä, että sotilaat olisivat rikkoneet osanottajien diplomaattista koskemattomuutta.
Palestiinalaiset väittävät Israelin varastavan heidän laidunmaansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4431890,00.html

The Times of Israel artikkelin mukaan kuorma-autoon oli lastattu rakennusmateriaaleja tarkoituksenaan aloittaa tuhottujen talojen uudelleen rakentaminen. Artikkelin mukaan sotilaat käyttivät mellakan torjumisvälineitä kansanjoukon hajottamiseksi, pidättäen kolme arabia.
Arabien ja ulkomaisten aktivistien joukossa oli ranskalainen diplomaatti Marion Fesneau-Casting, joka videonauhan mukaan ryntäili sotilaita vastaan kaatuen maahan, josta sotilas hänet auttoi pystyyn vain saadakseen uhkauksia nyrkkioikeudesta, kuten kuva osoittaa.
Israelin ulkoministerin tiedottaja Paul Hirschson sanoi ministeriön tutkivan väitteitä ranskalaisen diplomaatin osallistumisesta tapaukseen, ja jos se osoittautuu todeksi, tekevänsä virallisen vastalauseen Ranskan lähetystölle, koska ”tämä ei ole diplomaatin arvon mukaista käytöstä”.
YK:n ihmisoikeusasiain koordinaattori James Rawley julkaisi myös ”syvän huolensa muistuttaen Israelia miehittäjämaana ( mikä on vastoin todellisuutta) suojelemaan yhteisöjä valvomillaan alueilla”.
On surkuhupaisaa, miten tarkasti ”kansainvälinen yhteisö” seuraa tapahtumia Israelin ja PA:n alueilla kiinnittämättä mitään huomiota todellisiin ihmisoikeuksien rikkomiseen monella taholla maailmaa; ehkä siksi, ettei Israel uhkaa niiden laitoksia kostoksi terrori-iskuilla, kuten islamin maissa on tapana. Tulisiko Israelin seurata esimerkkejä? http://www.timesofisrael.com/eu-demands-answers-after-idf-seizes-aid-from-diplomat/

3. KENIAN presidentti Uhuru Kenyatta sanoi, että terroristien Nairobin  kauppakeskusta vastaan tekemässä iskussa kuoli 39 ihmistä ja 150 haavoittui.
Kenian poliisi ja keskuksen miehittäneet terroristit ovat edelleen pattitilanteessa, eikä ole selvyyttä, kuinka monta panttivankia he ovat ottaneet. Kuolleiden joukossa on presidentin perheen jäseniä. Hallituksen korkea virkailija twiittasi sivullaan, että haavoittuneita oli yli 300 ja että heidän haavoittuneiden ikä vaihteli kahdesta 78:an.
Ranskalaisia ja kanadalaisia on uhrien joukossa, mukana kanadalainen diplomaatti. Sekä USA että Englanti ilmoitti kansalaistensa haavoittuneen iskussa.
Poliisin mukaan se piirittää Nakumatt kauppakeskusta, yhtä laajinta Keniassa, ja että hyökkääjillä on panttivankeja siellä. Kenyattan mukaan poliisilla on arkaluonteinen tehtävä pyrkiä selvittämään tilannetta siten, ettei uhriluku kasvaisi.

AL-QAIDAN kanssa toimiva Al-Shabaab terrorijärjestö on useaan kertaan varoittanut Keniaa, että se suorittaa hyökkäyksiä Nairobissa, ellei Kenia vedä joukkojaan Somaliasta (Afrikan-sarvesta). Hyökkäys on ensimmäinen suuri haaste presidentti Kenyattalle, joka vannoo murskaavansa terroristit, jotka puolestaan sanovat, että on aika siirtää taistelut Kenian maaperälle. Kenyatta sanoo selvinneensä terroristien hyökkäyksistä aiemminkin.
Hyökkäyksen kohteeksi joutunut kauppakeskus on maan eliitin ja hyvin voivien ihmisten suosima. Hyökkäys tulee vaikuttamaan Kenyattan pyrkimyksiin nostaa maansa taloutta ja kehittää sitä ulkomaisten sijoittajien suosimaksi maaksi. http://www.jpost.com/International/Kenyan-forces-gunman-in-stand-off-at-Nairobi-mall-after-Islamists-kill-39-326728
Nairobin kauppakeskuksessa toimii israelilaisia yrityksiä, joilla on israelilaisia työntekijöitä. Alla olevassa linkissä kerrotaan silminnäkijöitten kertomuksia lauantain tapahtumista.  Hyökkääjät ampuivat keskuksen sisällä ja räjäyttivät käsikranaatteja. He sallivat muslimien päästä pois kysellen heidän uskonnonharjoituksestaan. Turvallisuusjoukot tulivat paikalle puolen tunnin kuluttua toimien kovin varovaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172103#.Uj6r6WJHT-k
4. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri lähetti osanottonsa Hazanin perheelle Bat Yamiin todeten, että Israel on jatkuvan terrorin kohteena vakuuttaen ,että Israel taistelee terrorismia vastaan kaikin käytettävissään olevin keinoin. -  Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoi teon osoittavan, miten raaka murha on seurausta PA:n harjoittamasta kiihottamisesta. Hän sanoi, että ”20 vuotta Oslon sopimusten jälkeen Abu Mazen antaa tukensa noille kammottaville teoille, ja jatkuvissa neuvotteluissa antamistaan juhlavista lausunnoista huolimatta hän maksaa palkkaa tuomituille murhaajille vankiloissa. PA ei ole luopunut terrorismista”. – KE Moti Yogev, Bait Hayehudi, eliittijoukkojen eläke-eversti, sanoo murhan nostattavan joukon kipeitä kysymyksiä kuten myös oppia niistä. Ajatteliko murhaaja, että jos hänet saadaan kiinni ja tuomitaan vankilaan, hänet kuitenkin vapautetaan pian myönnytysoperaation yhteydessä? -  Maariv-lehdessä tutkitaan samaa kysymystä ja todetaan, että murhaaja – jos hän oli yksin – oli jo harkinnut käyttää ruumista veljensä vapauttamiseksi vankilasta, mikä tarkoittaa, että käytännöstä on jo tullut tehokkaaksi havaittu keino vaikuttaa Israelin hallitukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172106#.Uj6unWJHT-k
-          IDF:n Tomer Hazanin sotilaan murhanneen arabin Nadal Amarin tyttöystävä paljastaa, että murhaaja yritti vietellä muitakin nuorukaisia. Tämä nuori nainen työskentelee samassa ravintolassa kuin Hazan ja Amar. Hän kertoi armeijan radion lähetyksessä, että Nadal suunnitteli tekoaan pitkään yrittäen ensin saada muita ansaan, mutta sanoo Tomerin olleen viattoman, joka meni helposti lankaan. Nadal ehkä tarjosi jotain liiketointa Tomerille, jonka hän arvioi havainneen taksikyydissä, että jotain oli pahasti pielessä. – Lauantaina heidät palkanneen ravintolan eteen kokoontui vihainen ihmisjoukko Bat Yamissa vaatien selitystä, miksi ravintola oli palkannut laittomia arabeja, joita murhaaja ja nainen olivat, kuten myös poliisin heikkoa valvontaa, keitä paikalliset liikkeet palkkaavat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172107#.Uj6y0mJHT-k
-          Talousministeri Yair Lapid sanoi Tomer Hazanin murhan osoittavan, että Israel on tekemisissä eläimellisten ihmisten harjoittaman murhaavan terrorismin kanssa. ”Meidän ei tule jättää Israelin turvallisuutta kenenkään ulkopuolisen käsiin”, hän sanoi raakaa murhaa seuranneena reaktiona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172098#.Uj61dWJHT-k
-          Egyptin viranomaiset sulkivat Siinaista Gazan kaistalle johtavan Rafahin terminaalin toistaiseksi, kunnes toisin ilmoitetaan. Viranomainen sanoi Egyptin olevan hyvin huolissaan räjähdyksistä Rahaissa ja Sheikh Zuweidissa, joista  Egypsti syyttää Hamasia. Rafahin terminaali oli auki keskiviikkona ja torstaina, mutta on ollut suljettuna siitä alkaen. PLO:n lähettiläs Kairossa sanoi tietävänsä, ettei Egypti avaa Rafahin terminaalia, ennen kuin PA:n virkailijat toimivat siellä. Hamas puolestaan sanoo lausunnon osoittavan Hamasin vastaisen salaliiton muotoutuneen Egyptin ja PLO:n välille. Rafahin sulkeminen lisää painostusta Israelille, joka toimittaa satoja rekka-autollisia erilaisia tarvikkeita Gazaan joka päivä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172101#.Uj62nmJHT-k
-          Debkafile kertoo, että Nairobin kauppakeskukseen tekemien 10-20 terroristien ja turvallisuusjoukkojen välinen tilanne jatkuu ilmeisesti jonkinasteisten neuvottelujen alkamiseksi. Uhriluku on DF:n mukaan noussut, ja on nyt 43, yksi terroristi sai myös surmansa. Panttivangeiksi otettujen määrää ja heidän kuntoaan ei tiedetä, mutta koska keskuksen sisällä ammuttiin ja räjäytettiin kranaatteja, on luultavaa, että heidän joukossaan on myös haavoittuneita. Kenian ja Israelin viranomaiset eivät anna tietoja julkisuuteen. USA lähetti Italiassa ja Englannissa olevia kommandoyksiköitään Keniaan mahdollista toimintaa varten. Cobra-kabinetti seuraa tilannetta jatkuvasti. Israel on lähettänyt taisteluvälineistöä ja neuvonantajia Kenian hallitukselle sen taistellessa Al-Shahaab ja muita terrorijärjestöjä vastaan, joilla on yhteyksiä Somaliassa ja Jemenissä toimiviin Al-Qaidan yksiköihin. http://www.debka.com/article/23299/The-Somali-Al-Shabaab-AQAP-wing-chose-a-Kenyan-Israeli-target-in-Nairobi-The-standoff-continues