PERJANTAI 27.09.13


PERJANTAI 27.09.13

1. IRANIN presidentti Hassan Rouhani vaati torstaina YK:ssa pitämässään puheessa kaikkien massatuhoaseitten tuhoamista, myös valtioilta, joilla on tuhansia ydinpommeja, koska hänen mielestään vain se estää niiden valmistamisen ja levittämisen. Hän vaati massatuhoaseista vapaan alueen muodostamista Lähi Itään YK:n aseriisuntaa käsittelevässä korkean tason kokouksessa todeten, että Israel on ainoa valtio alueella, joka ei ole allekirjoittanut ydinaseitten levittämiskieltosopimusta (NPT), ja kehotti sitä allekirjoittamaan sen ilman viivyttelyä. Hän sanoi, että lähes neljän vuosikymmenen ajan on turhaan pyritty muodostamaan ydinaseista vapaata vyöhykettä vaatien kiireellisiä käytännön toimia sen saavuttamiseksi. ”Kansainvälisen yhteisön tulee kaksinkertaistaa ponnistelunsa”, hän vaati.  Hän esitti korkeantason konferenssia viiden vuoden sisällä velvollisuutenaan hävittää kaikki massatuhoaseet maailmasta, ja että maiden, joilla ei ole niitä, tulee keskittyä vaatimaan niiden poistamista myös valtioilta, joilla niitä on runsaasti.

Entinen apulaisulkoministeri Danny Danon sanoi presidentti Rouhanin YK:n puheen osoittavan, että Iran pyrkii rakentamaan ydinasetta. ”Rouhanin puhe oli kyyninen, teeskentelevä ja täynnä valheita ja järjettömyyksiä. Hän yritti esittää Iranin rauhaa-rakastavana kansana ja ihmisoikeuksien puolustajana. Meidän ei tule antaa kauniiden sanojen pettää itseämme vallitsevalta terrorilta Teheranissa, joka polkee ihmisoikeuksia, murhaa vastustajiaan, harjoittaa kansainvälistä terroria ja väsymättä jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista, joka uhkaa maailman rauhaa ja tasapainia”, hän sanoi lisäten, että meidän tulee jatkaa Iranin rikosten paljastamista, jatkaa ja jopa koventaa sanktioita sitä vastaan, koska se on tapa saada Iran muuttamaan politiikkaansa, ja varmistaa rauha, turvallisuus ja tasapaino Lähi Idässä kuten koko maailmassa.
Pääministeri Netanyahu syyttää Irania ajan pelaamista voidakseen saavuttaa tilanteen, jossa sen ydinpommi on valmis ja maa on saavuttanut immuniteetin hyökkäyksille. Hän syytti Iranin johtoa, että samaan aikaan kuin he puhuvat ihmisoikeuksista, he osallistuvat tuhansien ihmisten murhiin Syyriassa; he tuomitsevat terrorismin, ja samaan aikaan Iranin hallitus tukee terrorismia kymmenissä maissa ympäri maailman. Hän totesi, että vaikka he väittävät ydinaseen olevan vastoin Iranin moraalikäsityksiä, IAEA:n raportti kertoo päinvastaista.

2. MAAILMAN kuuden johtavan maan ulkoministerit tapasivat torstaina kasvokkain Iranin uuden ulkoministerin Javad Zarifin kanssa YK:n tiloissa keskustellen Iranin ydinsuunnitelmasta. Mitään läpimurtoa ei siellä odotettukaan, mutta edistystä lienee sopimus, jonka mukaan P5+1 maiden ja Iranin korkeantason neuvottelijat tapaavat toisensa Genevessä 15. – 16. lokakuuta.
EU:n ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton kutsui ulkoministerien kokousta merkittäväksi sanoen näyttämön olevan valmis seuraavaa kierrosta varten Iranin ydinsuunnitelmasta.

Englannin ulkoministeri William Hague piti Iranin ulkoministeri Zarifin asennetta ja henkeä suurena edistysaskeleena aiempaan verraten.
Saksan ulkoministeri Guido Westervelle yhtyi paljolti Haguen luonnehdintaan ilmapiirin parantumisesta todeten, että ikkuna oli avautunut tilanteen rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi. Hän varoitti kuitenkin, että Iranin sanoja tulee seurata niiden toteutus käytännössä. Hän totesi, etteivät sanat riitä, tarvitaan tekoja, ”koska paholainen luuraa yksityiskohdissa”.
Iranin ulkoministeri Zarif kiitteli myös kokouksen positiivista sävyä, mutta sanoi haluavansa nopeasti päästä sopimukseen, jolla maata ahdistavat sanktiota saadaan purettua, koska niiden olemassaolo vaikuttaa myös neuvottelujen edistymiseen.

USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney sanoi, että USA odottaa Iranin maltillisen ilmeen lisäksi esittävän todisteita, ettei se havittele ydinaseita. USA ei myöskään halua asettaa aikataulua tuleville keskusteluille Iranin kanssa. ”Emme odota läpimurtoa näissä alustavissa neuvotteluissa”, Carney totesi. ”Mutta tämä on osa testiä Iranin neuvottelujen vakavuudesta, vaikka he näyttävätkin osoittavan uutta tunnustelua ja kiinnostusta saada tämä hyvin vakava kysymys ratkaistuksi”. Ulkoministeri John  Kerry oli varovaisen optimistinen todeten, että odottaa Iranin olevan tällä kertaa vakavissaan. 

PRESIDENTTI Rouhanin maltilliset ja sovittelevat lausunnot ovat kasvattaneet toivoa, että yksi vuosikymmenet Länsimaita häirinnyt kysymys saataisiin ratkaistuksi. Puhuessaan tiistaina maailman johtajille hän vaati, että tulessa sopimuksessa tulee huomioida Iranin vaatimus uraanin rikastaminen rauhanomaiseen tarkoitukseen.
Rouhanin puheen pohjalta on todettavissa, että Iranilla ja P5+1 mailla on vielä pitkä matka seuraavan sillan ylittämiseksi ja kansainvälisen sopimuksen solmimiseksi. Iranin ylin kaitsija Ali Khameney päättää viime kädessä, mihin Iran voi suostua. Hän voi myös jossain vaiheessa katsoa neuvottelut tarpeettomiksi, mikäli ne eivät edisty toivotulla tavalla esim. vuoden aikana.
IRANIN vallankumouskaartin johto on seurannut Rouhanin maltillisia puheita rauhattomana ja epäluuloisina varsinkin, kun Rouhani vaatii vallankumouskaartia pidättymään politiikasta etenkin, kun näyttää, että presidentti Rouhanilla on Khameneyn tuki takanaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4433703,00.html

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi puheessaan torstaina YK:n yleiskokouksessa, että rauhanmahdollisuuden näyttävät masentavilta ja heikoilta. Hän antoi ymmärtää, että tämä voi olla palestiinalaisten viimeinen mahdollisuus oikeudenmukaiseen rauhaan.
Samaan aikaan Abbas kuitenkin sanoi olevansa sitoutunut rauhankeskusteluihin vakuuttaen PA:n tekevän kaikkensa, jotta USA:n sponsoroimat keskustelut onnistuvat. Hän kehotti ”molempia osapuolia rakentamaan rauhankulttuuria, kaatamaan muurit ja rakentamaan siltoja muurien asemesta, raivata väliä teitä yhteisöjen kommunikaation helpottamiseksi, kuten hyvässä naapurustossa on tapana”.

ABBAS ihasteli puheessaan tilannetta, jossa Palestiina esiintyy ensimmäistä kertaa maailman areenalla oman valtionsa nimissä. Hän sanoi ”YK:n yleiskokouksen päätöksen viime marraskuussa tunnustaa Palestiinan ei-valtion tarkkailija-aseman taistelevan oikeuden-mukaisuuden, oikeuden ja rauhan hyväksi siten vakuuttaen kieltäytyvänsä hyväksymästä miehitystä seisoen periaatteen ja etiikan mukaisesti kansan rinnalla, joka janoaa vapautta”.
Abbas kielsi, että PA koskaan suostuu tilapäisratkaisuun, jota sille esitetään kehottaen Israelin ja Palestiinan valtiota ratkaisemaan kaikki ongelmansa pysyvällä sopimuksella. 

Hän valitti, miten Oslon sopimusten ruusuiset utukuvat ovat kaikonneet kauas syyttäen Israelia ”jatkuvasta setlementtien rakentamisesta, lähes päivittäisistä hyökkäyksistä uskonnollisia laitoksia vastaan miehitetyssä Jerusalemissa, väkivaltaisuuksista Al-Aksa moskeijaa vastaan, joilla voi olla kohtalokkaat seuraukset”.
Hän syytti ”setlereitä” terrorihyökkäyksistä, väittäen, että ”setlerit ovat tehneet 708 terrorihyökkäystä (vuoden kuluessa?) moskeijoitamme ja kirkkojamme, oliivipuitamme, viljapeltojamme, kotejamme ja omaisuuttamme vastaan”.

Abbas kehotti kansainvälistä yhteisöä käyttämään painostusta keskustelujen onnistumiseksi ja tuomitsemaan ja lopettamaan kaikki toimet, jotka voivat häiritä keskusteluja – alleviivaten tarkoittavansa ennen kaikkea rakentamista heidän maalleen, etenkin Jerusalemissa.
Abbas ei maininnut sanallakaan tuomitsevansa israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan tehdyt hyökkäykset, jotka ovat lisääntyneet viime aikoina ja kehittyneet entistä tappavimmiksi.
Abbas jopa siteerasi USA:n ihmisoikeustaistelijaa Martti Luther Kingiä jr. vedotessaan amerikkalaisten mielipiteisiin luvaten, että 57 arabi- ja muslimimaata hyväksyvät Israelin valtion ja ovat valmiit solmimaan diplomaattisuhteet rauhansopimuksen myötä.
Abbasin puhetta voitaneen kutsua Kerryn sanoin ”Rouhanin puheen toistoksi steroideilla”. http://www.timesofisrael.com/abbas-at-un-end-settler-terrorism-and-seize-last-chance-of-peace/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Useat palestiinalaisryhmät PA:n hallintoalueilla ovat vaatineet neuvottelujen lopettamista Netanyahun hallituksen kanssa. Mielenosoituksia keskusteluja vastaan pidettiin aivan Ramallahin Mukatan hallintokeskuksen lähellä, mikä osoittaa niiden saaman kansansuosion. Abbasin vakuutellessa YK:n yleiskokouksessa tahtoaan saavuttaa pysyvä sopimus Israelin kanssa, Hamas ja Islamic Jihad vaativat kolmannen intifadan aloittamista Israelia vastaan. Hamasin aseellisen siiven Izza din al-Qassam tiedottaja Abu Obaida vaati, että PA:n tulee julistaa kolmas intifada alkaneeksi Israelin harjoittamaa juutalaistamista vastaan etenkin Jerusalemin Temppelivuorella vakuuttaen, ettei Hamas eikä Jihad ole hylännyt itsemurhaiskuja. Hän kutsui neuvotteluja turhiksi, joita Israel käyttää hyväkseen tappaakseen palestiinalaisten toiveet ja rakentaakseen tosiasioita maaperälle. Jihadin korkea johtaja Ahmed al-Mudallal kehotti ”aloittamaan intifadan kaikilla konfliktialueilla. Vastarinta”, jolla terrorin kielessä tarkoitetaan aseellista taistelua, ”on paras keino miehittäjän tekemiä rikoksia Al-Aksa moskeijaa vastaan”, hän sanoi. - Fatahin alajärjestön Al-Aksa Marttyyrien Prikaatin naamioituneet jäsenet pitivät lehdistötilaisuuden Gazassa uhaten aloittaa hyökkäykset Israelia vastaan pian. ”Vihollinen tulee pian maksamaan kalliin hinnan rikoksistaan Jerusalemissa”, he vannoivat. –Jerusalemin poliisi salli eilen vain tunnin aikana vierailut Temppelivuorella peläten muslimien väkivaltaa. Tänään he sallivat vai yli 50-vuotiaat sinisellä Israelin identiteettikortilla varustetut muslimimiehet Temppelivuorelle, naisilla ei ollut rajoitteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172252#.UkU_7GJHT-k
-          Syyrian kapinallisten tärkeimmäksi ryhmittymäksi noussut Al-Nusra armeija (front) on rakentamassa omaa Al-Qaidan tukiasemaansa Syyriaan. Sen rajut otteet ja syytökset pidättämiensä sotilaitten, kristittyjen, alaviittien ja muiden vähemmistöjen jäsenten summittaisista teloituksista ovat vastoin kuvittelua vain nostaneet sen suosiota, sekä miehistön rekrytoinnissa että taloustuessa. Al-Nusra on aloittanut islamin sharia-lain toteuttamisen miehittämillään alueilla Syyriassa, pakottaen naiset pukeutumaan täysin peittäviin kaapuihin ja rankaisevan lakia rikkoneita julmasti käsien ja jalkojen ja muiden ulokkeiden kuten korvien ja nenien leikkauksilla. Oikeustoimet rikkoneita vastaan käydään nopeasti syytettyjen kiduttamista hyödyntäen; naisen todistus on puolet miehen todistamisesta, islamin häpäisemisestä tai seksuaalisesta rikoksesta syytetyt tuomitaan automaattisesti kuolemaan ilman valitusoikeutta. (JP, Y Lappin)
-          USA:n ulkoministeri John Kerry katsoo Syyrian ja Iranin jännityksen lientymisen antavan hänelle mahdollisuuden tarttua Israelin ja PA:n välisiin rauhankeskusteluihin isän kädellä. Hän haluaa kiihdyttää niitä USA:n jatkuvan mukanaolon valvonnassa. Kerry uhkasi ennen niiden alkua, että jos ne kaatuvat, Israel tullaan eristämään maailmalla steroideilla. Hän lähtee siitä, että neuvottelujen jarru on Israel, ei PA:n arabien toimittamat väkivaltaiset hyökkäykset tai valheelliset syytökset, joista Yuval Steinitz syytti PA:n puheenjohtaja Abbasia YK:n puheessaan.
-          Hamasin poliisi hyökkäsi Fatahin al-Aksa Martyyrien pitämään lehdistötilaisuuteen pakottaen sen jäsenet poistamaan kasvonaamionsa. Hamasin uhkana on Gazassa alkanut Egyptin mallin mukainen Tamarot-järjestön toiminta, joka pyrkii kaataman Hamasin hallituksen asettaakseen sen tilalle oman islamilaisen hallituksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172253
-          USA ja Venäjä pääsivät sopimukseen YK:n turvallisuusneuvostolle esitettävästä päätöslause-esityksestä, josta äänestettäneen perjantai-iltana. Sen mukaan Syyrian CW-aseet tullaan tuhoamaan 9 kuukauden aikana, kertoo Washington Post. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172254
-          Israelin YK-delegaatiota johtanut ministeri Yuval Steinitz kutsuu Abbasin puhetta YK:n yleiskokouksessa vihapuheeksi ja kasaksi valheita. Abbasin väitteet, että Israelin hyökkäsi palestiinalaisia kohti 1948 ja 1967 ovat silkkaa valhetta, koska PA liittyi arabien hyökkäysiin Israelia vastaan. Stienitz olisi ottanut kiitoksen sanan Israelin taloudellisesta avusta PA:lle, mutta sen asemesta kuultiin vain syytöksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172254
-          Israelin ulkoministeriö kohdisti murhaavan sanallisen hyökkäyksen ihmisoikeus-järjestön korkeaa komissaaria Navbi Pillayta kohtaan syyttäen, että sillä naisella on vain yhden asian virka. Pillay tarttui IDF:n laittomasti sen harjoitusalueelle rakentamien rakennusten purkamiseen Oikeuden päätöksen mukaisesti. Pillay  vaati, että Israelin tulee lopettaa beduiinien talojen purkaminen, eikä hän mitenkään puuttunut siihen, miksi rakennukset tuli purkaa eikä oikeuden päätökseen siitä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021