TIISTAI 24.09.13


TIISTAI 24.09.13

1. IRANIN hymypojan, presidentti Hassan Rouhanin hymykampanja on saamassa ensimmäisen tunnustuksen USA:n ulkoministeri John Kerryn luvatessa tavata Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin torstaina USA:ssa, kuten USA:n kansallisen turvallisuuden apulaisneuvonantaja Ben Rhodes vahvistaa. Tapaaminen toteutuu P5+1 maiden kokouksen yhteydessä, johon molempien on määrä osallistua, kuten USA Today raportoi. ”Me tervehdimme Iranin antautumista tähän prosessiin pitäen mielessä, että se edustaa kansainvälisen yhteisön sitoutumista pitää Iran vastuunalaisena, mutta myös ollen avoin diplomaattiselle ratkaisulle”, Rhodes sanoi.

Tapaamisesta ilmoitti ensiksi EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton tavattuaan ensimmäistä kertaa Iranin uuden ulkoministeri Zarifin ennen YK:n yleiskokouksen avausta New Yorkissa. ”Olin havaitsevani uuden vireyden ja päättäväisyyden päästä etenemään keskusteluissamme, jotka avaavat monia uusia virtoja”, Ashton totesi The Guardianin raportin mukaan.  Hän lisäsi, että neuvotteluryhmän diplomaatit ja asiantuntijat tapaavat sen jälkeen Iranin vastapuolen edustajat Genevessä ensi kuussa hioakseen yksityiskohtia kompromissi-ratkaisun löytämiseksi Iranin ydinsuunnitelman suhteen.

ULKOMINISTERI Zarif kirjoitti Facebookin sivullaan maanantaina, että tuleva New Yorkin tapaaminen on alkuna ongelmien ja kysymysten selvittelemiseksi, mikä vaatii aikaa.
”Ulkopolitiikan kentällä vaaditaan selväjärkisyyttä, kärsivällisyyttä, viisautta sekä harkittuja ja kohdistettuja toimia, eikä ongelmavyyhden voida olettaa selviävän yhdessä tai muutamassa tapaamisessa”, kuten hän analysoi tehtäväänsä USA Today mukaan. Hän lisäsi tähän, että ratkaisujen saavuttamiseksi molempien osapuolten tulee olla valmis rakentavaan yhteistyöhön tasa-arvoiselta pohjalta.

IRAN on vuosien kuluessa toistuvasti ilmaissut halunsa neuvotella P5+1 maiden kanssa ydinsuunnitelmastaan, mutta suurin pulma neuvotteluissa on ollut molemmin puolisen luottamuksen puute, mikä P5+1 maiden taholta ilmenee epäilyksenä, että Iran ei kerro koko totuutta ydinteollisuudestaan, vaan käyttää neuvotteluja ajan pelaamiseksi.  Iran on valittanut sitä, ettei Iranille anneta sen ansaitsemaa arvostusta, mikä loukkaa sen kansallista itsetuntoa. Iran haluaa, että sen saavutukset ydinteollisuuden alalla tunnustetaan ja hyväksytään, mutta vakuuttaa, ettei sillä ole mitään tarkoitusta rakentaa ydinaseita.

IRANIN presidentti Hassan Rouhani on ylimmän kaitsijan Ali Khamenein tukemana ilmaissut halunsa lämmitellä Ahmadinejadin kaudella jäätyneitä suhteita, mutta varoittaen samalla, että aika suhteitten parantamiseksi ja yhteistyön aloittamiseksi on rajattu. Presidentti Obama tunnustaa vaihtaneensa viestejä presidentti Rouhanin kanssa, ja julkisuudessa on spekuloitu Obaman ja Rouhanin tapaamisesta YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa. Valkoinen Talo kieltää, että tapaamista suunniteltaisiin. Obama on vielä kahden vaiheilla.
Israelin pääministeri Netanyahu varoittaa uskomasta sutta lammasten vaatteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172171#.UkEkimJHT-k

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoi kiinalaisen TV-kanavan haastattelussa, että Syyria on valmis avustamaan maansa kemiallisten aseitten tarkastuksessa ja vakuutti vapaasta pääsystä varastotiloihin, mutta varoitti kapinallisten voivan pyrkiä häiritsemään asiantuntijoitten työskentelyä ja estävän pääsyn joihinkin niistä. ”Tarkoitan tällä alueita, joissa pyssymiehet toimivat”, hän sanoi. ”Nämä pyssymiehet voivat estää asiantuntijoitten pääsyn”, Assad kertoi haastattelussa sunnuntaina.

ASSAD vakuutti maansa hyväksyneen täysin Venäjän esittämän sopimuksen ehdot, jonka puitteissa Syyria luovuttaa kemialliset aseensa kansainvälisille tarkkailijoille voidakseen välttää sitä uhkaavat kansainväliset rangaistustoimet.
Hän vakuutti tarkastajien voivan päästä turvallisesti tiloihin, joissa kemiallisia aseita valmistetaan ja niiden varastotiloihin.
YK:n hyväksymä järjestö kemiallisten aseitten kieltämiseksi (OPCW), jolle YK uskoi Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamisen, ilmoitti saaneensa määräajassa Syyrialta vaaditut luettelot CW-aseistaan ja niiden valmistustiloista. Venäjä ilmoitti aiemmin tiukkasanaisen vaatimuksen, että Syyrian tulee osoittaa täydellistä sille asetettujen vaatimusten noudattamista.
Sunnuntaina julkistetun haastattelun mukaan presidentti Assad ei sanonut länsimaiden uhkausten rangaistusiskuista huolettavan häntä, jos sopimusehtoja ei täytetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172161#.UkEzHmJHT-k

3. Syyrian kapinallisten väliset taistelut jatkuvat verisinä. Raportit kertovat kovista taisteluista Syyrian pohjoisosassa sijaitsevan Hazanon omistuksesta. Kaupunki sijaitsee Aleppon kaupungista länteen lähellä Turkin rajaa. Raportin mukaan korkea Al-Qaida komentaja sai surmansa kilpailevan kapinallisryhmän asettamassa väijytyksessä. Libyalaista syntyperää oleva komentaja ja toistakymmentä ISIS (Islamic State of Irak ja Al-Sham) jäsentä saivat  surmansa ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan.
Taistelussa kuoli myös kuusi paikallisen kapinallisryhmän jäsentä. 
Jännitys Al-Qaidan kanssa toimivien ryhmittymien kuten ISIS ja Jabhat Al-Nusra ja muiden kapinallisryhmien välillä on sytyttänyt useita yhteenottoja, mikä kertoo ideologisista tai paremminkin uskonnollisista näkemyseroista.

Al-Qaida ja muut kapinallisryhmittymät ovat taistelleet myös kurdijoukkojen kanssa saadakseen haltuunsa maa-alueita, joiden kurdit katsovat kuuluvan heidän itsehallinto-alueisiinsa, jota he ovat järjestelmällisesti rakentamassa.
Jotkut uskonnollisesti orientoituneet ryhmittymät sanovat haluavansa puhdistaa taistelijat vieraista elimistä ja haluavat karkottaa keskuudestaan ulkomaiset vapaaehtoiset.
Taisteluja on puhjennut myös ISIS ja Al-Nusra ryhmien välillä, vaikka ne ideologisesti lienevät yhteneväisiä. Kysymys vallasta tulevassa Syyriassa on jo alkanut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172160#.UkE4NmJHT-k

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuutti haastattelussa, että uskonnolliset syyt estäisivät järjestöä hankkimasta kemiallisia aseita lisäten, ettei sillä ole niitä. Vapaan Syyrian armeijan (FSA) tiedottaja Fahed al-Masri sanoi, että Syyrian armeija on toimittanut CW-aseita Hizbullahille sanoen, että niitä on varastoitu Sanninen vuorelle, Al-Jammouneh ja Meshmesh kaupungin alueille Hermelin ja Akkarin välisellä maaseudulla. Nasrallah myös piti naurettavina väitteitä, että Hizbullah ja Iran miehittävät Syyriaa, sillä Hizbullahin miehiä on Syyriassa vain muutamia kymmeniä, joten Syyrian kokoisen maan miehittämiseen se ei riitä.
Nasrallah kehotti Saudi Arabiaa ja Persianlahden maita tarkistamaan Syyrian asenteensa. Hän vaati, että kysymykset ratkaistaan neuvotteluilla, ei armeijoitten avulla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4432840,00.html

Libanonin armeija lähetti joukkojaan vahvistamaan Hizbullahin vahvaa aluetta Beirutin Dahiya lähiössä ottaen valvontaansa Hizbullahin aiemmin asettamia tiesulkuja. Nasrallah sanoi olevansa tyytyväinen Libanonin armeijan toimiin.
Al-Arabiya lehden mukaan armeija siirtyi Dahiyan kortteliin ilman mitään erikoista tapausta, mikä olisi vaatinut sitä. Raportin mukaan 12 upseerille annettiin vastuu vahvistaa Dahiya-korttelia ja ottaa valvontaansa 36 tiesulkua, mitä myöhemmin kasvatetaan 44 tiesulkuun Beirutin alueella. Armeijan joukkojen velvollisuutena on seurata henkilö- ja autoliikennettä pääkaupungin alueella.
Libanon on joutunut useiden hyökkäysten kohteeksi Hizbullahin osallistuttua Syyrian taisteluihin Assadin armeija rinnalla. Hizbullah sanoo armeijan vapauttavan Hizbullahin valvontavastuusta, mikä sitoo liikaa sen joukkoja.
Libanonin sisäministeri valvoi henkilökohtaisesti tuvallisuusjoukkojen sekä armeijan ja yleisen turvallisuuspalvelun asettumista asemiin osoittaakseen kansalle, että armeija suojaa sitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4432808,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
-      Israel valitti USA:lle kahden sotilaansa murhasta PA:n arabien toimesta parin päivän sisällä sanoen , ettei PA ole pystynyt poistamaan väkivaltaa ja kiihotusta lupauksistaan huolimatta.
       PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sen sijaan esittää presidentti Obamalle pitkän listan rikkomuksista, joita Israel on suorittanut rauhankeskustelujen aikana, kuten hänen neuvonantajansa Nabil Abu Rudeinah sanoi. Salaiset neuvottelut kuitenkin jatkuvat, vaikka Israelin ministereitten ja kansanedustajien taholta on moitittu niiden järkevyyttä ja toisaalta Tzipi Livnin ideologiaa, mikä ei välttämättä ole johtavan hallituspuolueen Likudin eikä kansalaistenkaan mielen mukainen. Myös PA:n taholla on nousemassa aktiivinen liikehdintä, joka vaatii neuvottelujen lopettamista Netanyahun hallituksen kanssa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israelis-Palestinians-trade-barbs-but-peace-talks-are-not-derailed-326897
-          Armeijan komentaja Benny Ganz lupaa, että turvallisuusjoukot lopulta löytävät IDF:n sotilaan surmaajan Patriarkkain Mausoleumin lähellä Hebronissa. Hän vakuutti, että kersantti Gabriel Kobin sunnuntaina murhannut sala-ampuja joutuu oikeuden eteen. Hänen puheestaan voidaan olettaa, että ampujia oli ehkä useampia. Gabriel Kobi oli kotoisin Tirat Hacarmelista Samariassa, hänet haudattiin sotilashautausmaahan maanantaina sukulaisten, tuhansien kotikylänsä asukkaitten ja sotilastovereittensa Givati-pataljoonasta osallistuessa yhteiseen suruun. Turvallisuusjoukot löysivät Hebronin etsinnöissä kaksi metsästyskivääriä ja pidättivät kaksi miestä kuulusteluihin. http://www.jpost.com/Defense/Well-get-to-soldiers-killers-IDF-Chief-of-Staff-Benny-Gantz-vows-326917
-          Shas-puolueen hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef on viikon sisällä joutunut toistamiseen sairaalaan heikentyneen kuntonsa vuoksi. Hän on tällä hetkellä sairaalassa, jossa hänelle asennettaneen sydämen tahdistaja. Puolueen puheenjohtaja Ariyeh Deri esitti kansalle pyynnön rukoilla hänen puolestaan. 93-vuotian rabbi Yosef on värikäs henkilö, jonka räväkät lausunnot ja uskonnolliset tulkinnat ovat aiheuttaneet kärkeviäkin vastalauseita. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Serious-decline-in-Rabbi-Ovadia-Yosefs-health-326878
-          Vaarallisia aineita kuljettaneen junan vaunut joutuivat osittain pois kiskoiltaan aiheuttaen vaarallisen tilanteen mahdollisten vuotojen vuoksi. Tapaus sattui Kiryat Gat kaupungin eteläpuolella Negevissä tiistaiaamuna. TV-kanava 10:n mukaan kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, joka aiheutui karjan kulkiessa radan poikki junan edessä. Poliisi sulki liikenteen alueen lähettyvillä vuotovaaran vuoksi. Vaunuissa kuljetettiin bromia sekä potassiumia. Rautatieasemat Beersheban ja Rehaviamin lähellä suljettiin. Etelään menevä juna pysähtyy Kiryat Gatiin. Asiantuntijat kävivät tutkimassa onnettomuuspaikkaa todeten, ettei vuotoja ollut aiheutunut. Viranomaiset pyrkivät nostamaan kiskoiltaan hypänneet vaunut takaisin kiskoille. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Serious-decline-in-Rabbi-Ovadia-Yosefs-health-326878
-          Jerusalemin poliisi sulki Temppelivuoren juutalaisilta ja muilta ei-muslimeilta tiistaiaamuna. Paikalle oli tullut runsaasti ihmisiä eripuolilta maata kuten myös turisteja, sekä sadoittain koululapsia, joiden oli poliisin luvalla tarkoitus tehdä valvottu vierailu Temppelivuorella ja sen jälkeen osallistua nukketeatterin esitykseen, jolla pyritään havainnollisesti esittämään Temppelivuorta ja muinaista Temppelipalvelua. Monet vuorelle haluavista juutalaisista olivat valmistautuneet vuorelle nousua varten jopa käyden rituaalikylvyssä puhdistumista varten. Poliisin toiminta juutalaisten juhlapyhien aikana ärsyttää kansaa etenkin siksi, että arabien paastokuukauden ramadanin aikana Temppelivuori suljettiin juutalaisilta, ettei loukattaisi muslimien tunteita. Jerusalemin poliisin toiminta tuntuu sitäkin vaikeammalta hyväksyä, että sekä oikeuslaitos että hallituksen ministerit ovat todenneet, ettei ole mitään esteitä juutalaisten nousemiseksi vuorelle niin halutessaan, ja jopa rukoilla siellä. Poliisi vetoaa aina ”turvallisuusnäkökohtiin” selittämättä tarkemmin, mitä ne ovat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172181#.UkFRx2JHT-k
-          Yli 2 500 juutalaista vieraili eilen Josefin hautakammiolla  Sikemissä (Nablus). Yli 100000 juutalaista on vieraillut hautakammiolla viimeisen viiden vuoden aikana. Hautakammio sijaitsee PA:n valvomalla alueella, mutta Oslon sopimuksen mukaan juutalaisilla on oikeus vierailla siellä niin halutessaan. Käynti edellyttää etukäteis-sopimusta IDF:n kanssa, joka suojelee kävijöitä. Paikalliset arabi kivittävät joskus kävijöitä ja PA:n poliisit joskus ampuvat paikalle tulleita, kuten on tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172179#.UkFUpGJHT-k
-          Tusinoittain kansanedustajia vaatii, ettei saa vapauttaa enempää terroristeja muka Abbasin aseman vahvistamiseksi. Netanyahu lupasi vapauttaa 100 pitkäaikais-vankia, ja vapautti ensimmäisen erän 26 ennen neuvottelujen alkamista. Seuraava erä oli PA:n mukaan tarkoitus vapauttaa lähiaikoina. Vaatimuksen takana on myös useita opposition kansanedustajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172182#.UkFWbWJHT-k
Lämpötila, Jrslm: Tiistai 17-23 sadekuuroja; keskiviikko 16-24 pilvipoutaa; torstai 16-27 aurinkoista; perjantai 17-27 C-astetta, pilvipoutaa.






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019