Friday, April 25, 2008

PERJANTAI 25.04.08
1. HAMAS ILMOITTI Egyptin tiedustelujohtajalle Omar Suleimanille, että se on valmis hyväksymään asteittaisen tulitauon Israelin kanssa kuudeksi kuukaudeksi. Tarkkailijat katsovat tämän tarkoittavan, että Hamasin jäykkä asenne on pehmentynyt. Hamas esittää sopimuksen ehdoksi sen, että tulitauko ulotetaan myöhemmin koskemaan myös Juudeaa ja Samariaa (Länsirantaa). Hamasin edustaja sanoo, että järjestö suostuu vapauttamaan kaappaamansa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin ”luodakseen paremman ilmapiirin sopimuksen solmimiseksi”.
ISRAELIN viranomaiset sanovat, ettei Hamasin kanta tullut yllätyksenä, mutta että Israel tarvitsee muutaman päivän määritelläkseen oman kantansa. Israel edellyttää ehtona suostumukselleen, että Egyptin pystyy lopettamaan aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle. Toinen ehto on kaiken raketti- ja kranaattitulen lopettaminen Gazasta Israeliin.
ISRAELISSA uskotaan, että puolustusministeri Ehud Barak on valmis hyväksymään tulitaukosopimuksen, koska hän vastustaa laajamittaista hyökkäystä Gazan kaistalle. Samoin uskotaan, että ne turvallisuusviranomaiset ja poliitikot, jotka vastustavat hyökkäystä Gazan kaistalle, suosittelevat tulitaukosopimusta Hamasin kanssa.
Israelin turvallisuusviranomaiset varoittavat, että jos IDF ei voi partioida Länsirannalla eikä suorittaa tarkastuksia ja valvontaa teillä ja kaupungeissa siellä, on vain ajan kysymys, koska Hamas kaappaa vallan siellä kuten se teki Gazassa. (JP)
2. IDF TIUKENTAA turvallisuusvalvontaansa Jordanjoen laaksossa peläten al-Qaidan ja kansainvälisen terrorismin terroristien yrittävän kidnapata israelilaisia. Kohteina voisivat olla maanviljelijät, jotka työskentelevät pelloillaan Israelin puolella rajaa, mutta joitten pelloista osa on turva-aidan takana, sekä sotilaat. Uusien sääntöjen mukaan maanviljelijöiden tulee aina koordinoida turva-aidan ylittäminen IDF:n kanssa, joka toimii läheisessä yhteistyössä Jordanian rajaviranomaisten ja –valvojien kanssa. IDF:n sotilaat partioivat raja-alueella jatkuvasti ja asettavat väijytyksiä, mutta Jordania luottaa tähystystorneihin rajavalvonnassaan.
AL-QAIDAN tiedetään toimivan Jordanian alueella. Sen ryhmä ampui Katjusha-raketteja Jordaniasta Eilatiin v. 2005 ja sen terroristit hyökkäsivät jordanialaista lomanviettopaikkaa vastaan viime vuonna Ein Gevin kibbutsin lähellä. Kansainvälinen Jihad oli vastuussa vuosina 2004 ja 2005 hyökkäyksiin Tabaa ja Sharm el-Sheikkiä vastaan Siinailla.
JORDANJOEN laakson asukkaat sanovat tottuneensa jatkuvaan uhkaan, ja tässä juuri piilee vaara, koska rutiinitoimet voivat helposti jättää huomiotta varovaisuustoimet. (JP)
3. USA:N PRESIDENTTI George W Bush tapasi eilen Washingtonissa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin pyrkien puhaltamaan uusia liekkejä hiipuvaan ”rauhankeskustelu” hiillokseen. Bush vakuutti edelleen olevansa varma, että sopimus Israelin ja PA:n kanssa on mahdollista rutistaa valmiiksi tänä vuonna. Bush sanaili: ”Uskon, että on Israelin intressien mukaista ja Palestiinan kansan etujen mukaista, että heillä on johtajat, jotka haluavat työskennellä tämän valtion perustamiseksi. Ihmiset, jotka pystyvät siihen, toteuttamaan tämän näyn, valtion, Palestiinan kansalle, istuvat juuri tässä munanmuotoisessa toimistossa (oval office) presidentin johdolla. Olen vakuuttunut, että me pystymme saavuttamaan valtion toteutumisen. Olen myös vakuuttunut, että se vaatii kovaa työtä.”
ABBAS ESITTI vaatimuksen Bushille, että USA:n tulee painostaa Israelia lopettamaan ”setlementtien” laajentaminen Juudeassa ja Samariassa, koska hän pitää sitä pahimpana esteenä ”rauhankeskustelujen” etenemiselle. Abbas vakuutti, että Palestiinan johto tekee kaikkensa saavuttaakseen rauhan, joka olisi hyväksyttävissä sekä palestiinalaisille että Israelille, mutta varoitti, ettei tie ole ”ruusuilla silattu”.
RAUHANKESKUSTELIJAT ovat alkaneet puhua raamisopimuksesta enemmän kuin valmiista rauhansopimuksesta, jonka runnominen kuluvan vuoden aikana näyttää toivottamalta. Toisaalta Abbas ja hänen neuvonantajansa ja pääneuvottelijansa vakuuttavat, että sopimuksessa tulee olla selkeät aikataulut. Vaikka Abbas viittaa toistuvasti ”setlementtien” rakentamisen muodostavan pahimman esteen, paljon sitä suurempia ovat pakolaisongelma, rajat ja Jerusalemin kysymys, ja siinä ennen kaikkea Temppelivuori.
BUSH OLI TOIVONUT, että hänen Israelin matkansa yhteydessä ensi kuun alkupuolella olisi voitu järjestää huipputapaaminen Sharm el-Sheikissä, mutta se ei näytä toteutuvan.
4. CIA ESITTELI eilen USA:n kongressille sen, mitä se on saanut tietoonsa koskien IAF:n tuhoamaa rakennusta Syyriassa syyskuun 6. päivänä viime vuonna. Israel toimitti USA:n viranomaisille valokuvia, joita se oli saanut hankittua lähes valmiista rakennuksesta, joka Israelin tiedustelun mukaan oli Pohjois-Korean asiantuntijain opastuksella rakennettu plutonium-ydinlaitokseksi. CIA havainnoi, että tuhottu rakennelma muistutti suuresti Pohjois-Koreassa olevaa Yongbyon voimalaa, joka valmisti pieniä määriä plutoniumia ja jonka Pohjois-Korea on suostunut purkamaan. Syyrian kohteesta ei ole löydetty merkkejä ydinaineista. Israelin viranomaiset sanovat, etteivät USA:n havainnot muuta Israelin kantaa asiaan. Sen sijaan Israelin huolena on, että kongressin esittelyn aikana paljastuu Israelille tärkeitä ja salaisia asioita, jotka voivat vuotaa lehdistölle.
SYYRIAN LÄHETTILÄS USA:ssa Imad Moustapha kielsi maansa rikkoneen allekirjoittamiaan sopimuksia, jotka kieltävät sitä levittämästä ydintietoutta ja heitti pienen herjan USA:n viranomaisille kehottaessaan heitä olemaan tarkkaavaisempia kuin Irakin joukkotuhoaseita metsästäessään, joita ei sitten löytynyt. Hän sanoi odottavansa, että USA esittää videon YK:n turvallisuusneuvostolle, jossa selvästi osoitetaan Irakista löydetyt joukkotuhoaseet.
USA:N KONGRESSIN jäsenet ovat kritisoineet hallitustaan siitä, ettei se informoinut kongressia Syyrian oletetusta ydinlaitoksesta aiemmin ja kyselevät, miksi juuri nyt.
5. ”PALESTIINALAISTEN asema Gazassa on verrattavissa keskitysleireihin, joita Natsi Saksa rakensi juutalaisten tuhoamiseksi”, kertoi Libyan YK:n apulaislähetti Ibrahim Dabbashi YK:n turvallisuusneuvostolle pitkän puheensa lopuksi. Tilaisuus oli järjestetty yksityisesti keskiviikkoiltana Lähi Idän tilannetta käsittelevän tilaisuuden jälkeen.
Tämän johdosta Länsi Euroopan edustajat, kuultuaan Libyan edustajan mainitsevan keskistysleirit, Ranskan lähettiläs Jean –Maurice Ripert, USA:n apulaislähettiläs Karen Pierce, Belgian lähettiläs Johan Verebeke ja Costa Rican apulaislähettiläs marssivat pois salista. Tilaisuutta johtanut Etelä Afrikan lähettiläs Dumisani Kumalo lopetti istunnon siihen. Kumalo ei kuitenkaan katsonut, että ulosmarssi aiheutti tilaisuuden lopettamisen, koska lähettiläät tulevat ja menevät kokousten aikana.
SYYRIAN LÄHETTILÄS Bashar Ja´afari, joka ei ole turvallisuusneuvoston jäsen, kertoi medialle myöhemmin, että hän yhtyi Libyan lähettilään vertaukseen. Hän vakuutti hallituksensa useaan kertaan verranneen tilannetta Palestiinan territorioissa siihen, mikä vallitsi Länsi Euroopassa toisen maailmansodan aikana. Hän kertoi, että ”ne, jotka valittavat joutuneensa jonkinlaisen kansanmurhan uhreiksi toistavat samaa kansanmurhaa Palestiinan kansaa kohtaan”. Syyrian ulkoministeri Manouchehr Mottaki toisteli samoja syytöksiä Israelia kohtaan YK:n pääsihteerille lähettämässään kirjeessä, jossa hän väitti, että ”ilman epäilystä kansanmurha ja todellinen holokausti tulee muodostamaan vaaralliset seuraukset rauhalle, tasapainolle, jatkuvuudelle ja turvallisuudelle Lähi Idän tulenaralla alueella ja koko maailmalle”. – Venäjän eroava presidentti Vladimir Putin päätti torstaina kaksipäiväisen Libyan vierailunsa, jonka aikana hän antoi anteeksi Libyan 4.6 miljardin USD velat Venäjälle, saaden vastalahjaksi useiden miljardien USD tilaukset Venäjän yhtiöille Libyaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- GIL-ELÄKELÄISTEN puolueesta eroavat kapinalliset muodostanevat oman parlamenttiryhmänsä nimeltä ”Oikeutta eläkeläisille”. Hanketta ajaa Moshe Sharoni eläkeläisten puolueesta. Puolueella on 7 kansanedustajaa, sen puheenjohtaja Rafi Eitan on hallituksen jäsen. Sharoni lähetti vihaisen kirjeen Eitanille ja parlamentti-ryhmän puheenjohtajalle Yitzkah Galantille siksi, ettei Olmert tue eläkeläisten vaatimuksia eläkkeitten nostamiseksi. Lähipäivinä nähtäneen, liittyvätkö kapinalliset toiseen puolueeseen. Varsinkin Arkadi Gaydamak kalastelee heitä perustamansa Sosiaalinen Oikeus puolueeseen.
- OLMERT HARKITSEE, lähteekö hän tukemaan lakia, jonka perusteella valtio maksaa korvauksia niille Juudeassa ja Samariassa asuville, jotka vapaa-ehtoisesti muuttamat pois kodeistaan. Tarjous koskisi enempää kuin 70 000 asukasta Juudeassa ja Samariassa, jotka asuvat turva-aidan itäpuolella. Juudeassa ja Samariassa asuu 1967 sodassa vapautetuilla Juutalaisten kotialueilla yhteensä n. 175 000 asukasta, ja heidän lukumääränsä kasvaa vuosittain ennätysvauhtia. Mikäli Olmert lähtee mukaan Golanin ylängön luovutushankkeisiin, joita hän on elätellyt lähettäen useita kirjeitä Syyrian presidentti Bashar Assadille, kodeistaan karkotettujen juutalaisten lukumäärä kasvaa entisestään. Golanin asukkaat ovat pitäneet hätäkokouksia, joissa he ovat vakuuttaneet, ettei heitä koskaan ajeta pois kodeistaan. (JP)
- IRAN varoittelee Syyriaa, että sen on syytä pysytellä Iranin johtamassa liittymässä eikä kuunnella USA:n seireeninlauluja. Iran on rahoittanut Syyrian asehankintoja ja diplomaattisesti tukenut sitä, joten Syyria harkinnee kaksi kertaa, ennen kuin se luopuu siitä, mitä se on saanut. (JP)
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtaja Ehud Barak kärsii Olmertin aloitettua kosiskella julkisesti Syyrian mammaa. Tämä siksi, että Olmertin asenne palestiinalaisiin on ollut Barakin asenteen vasemmalla puolella, mutta neutraali Syyrian suhteen. Nyt Olmert menee siinäkin Barakin vasemmalle puolelle.(JP)

Thursday, April 24, 2008

TORSTAI 24.04.08
1. USA:N HALLITUS esittelee kongressille tänään, mitä se tietää Israelin ilmavoimien (IAF) ilmaiskusta Syyrian oletettuun ydinlaitokseen syyskuun 6. päivänä 2007, sekä mikä osuus Pohjois-Korealla on ollut laitoksen rakentamisessa ja ydintietoisuuden levittämisessä Syyriaan. USA:n puolustusministeri Robert Gates kertoi lehdistölle keskiviikkona, että kongressi saa tiedot asioista pian. JP:n artikkelin mukaan valitut kongressin valiokunnat, mukana senaatin ja valkoisen talon tiedustelukomiteat, saavat suljetun selostuksen hallituksen tiedoista.
ISRAELIN puolustusviranomaiset ovat huolissaan, että kongressille annetut tiedot Syyrian ja Pohjois-korean ydinsuhteista voi häiritä Syyrian presidentti Bashar Assadin mielenrauhaa ja jopa pakottaa hänet jonkinasteisiin kostotoimiin Israelia vastaan. Assad on kieltäytynyt julkisesti antamasta tietoja IAF:n tuhoamasta kohteesta. Myöskin Israel on kieltäytynyt julkisesti selvittämästä ilmaiskuun johtaneita tietojaan kohteesta, ja Israelin media on asetettu tiukkaan valvontaan siitä, mitä se voi asiasta tiedottaa.
ISRAELIN hallituksen viranomaiset ovat huolissaan, että USA:n kongressille annettu selostus voi keskeyttää Olmertin ja Assadin välisen kirjeenvaihdon rauhankeskustelujen aloittamisesta maitten välillä. Puolustusministeri Ehud Barak välitti saamansa tiedot ja huolet Olmertin kanslialle, joka kieltäytyy kommentoimasta asiaa odotellessaan asian kehittymistä USA:ssa.
THE WALL STREET JOURNAL kertoi tiistaina saamiinsa tietoihin perustuen, että kongressille kerrotaan tänään Pohjois-Korean avusta Syyrialle plutonium-polttoaineella toimivan reaktorin rakentamiseksi. USA:n ulkoministeriön edustaja Jean McCormack kieltäytyi antamasta yksityiskohtia asiasta, mutta totesi hyvän hallitustavan vaativan, että hallitus ja kongressi toimivat yhteistyössä. Hän oli huolissaan, kuten USA:n hallituksen edustajatkin, että vuodot lehdistölle voivat vaikeuttaa neuvotteluja Pohjois-Korean ydinohjelman lopettamiseksi. Pohjois-Korean antamat tiedot ydinohjelmastaan ja tietotaidon levittämiseksi siitä toisille osapuolille eivät USA:n edustajien mukaan ole olleet riittäviä. (JP)
2. LÄNSIMAISET diplomaatit kertoivat keskiviikkona, että Syyrian viranomaisten julkistamat tiedot Israelin pääministerin ja Syyrian presidentti Assadin välisistä tunnusteluista rauhankeskustelujen aloittamiseksi maitten välillä jättivät kertomatta, mitä Syyrialta vaaditaan. Uutiset kertoivat vain, että pääministeri Ehud Olmert oli luvannut luovuttaa Golanin ylängön kokonaisuudessaan Syyrialle rauhansopimusta vastaan. Diplomaatit vahvistavat, että tunnusteluja käytiin Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin välityksellä.
ISRAEL VAATII Syyrialta, että Syyria lopettaa tukensa Hamasille; karkottaa Hamasin ulkopoliittiset johtajat Damaskoksesta; lopettaa tukensa Hizbullahille sekä katkaisee yhteytensä Hizbullahin kanssa. Erdogan keskustelee Syyrian presidentti Assadin kanssa asiasta ensi lauantaina.
RAPORTTI rauhankeskusteluista Israelin ja Syyrian kanssa julkistettiin Syyria News web-sivulla sekä Al-Watan lehdessä, joka on Assadin hallitusta lähellä toimiva riippumaton uutislehti. Kumpikaan uutislähde ei kertonut, miten paljon Olmert oli suostunut luovuttamaan Syyrialle. Syyrian hallitus vahvisti tiedot keskiviikkona.
PÄÄMINISTERIN KANSLIA ei halua spekuloida median antamista tiedoista. Tarkkailijat tietenkin kyselevät, miksi Syyrian hallituksen valvoma media julkisti tiedot juuri nyt. Sen uskotaan liittyvän USA:n kongressille tänään annettavaan selostukseen, joka voi pahoin hämmentää Syyrian johdon uskottavuutta lännen johtajien silmissä. (JP)
3. KNESSETIN VALIOKUNNAN puheenjohtaja David Tal (Kadima) kertoi eilen kutsuvansa valiokunnan kokoon välittömästi ensi viikolla kansanedustajien palattua pääsiäislomiltaan antaakseen vauhtia lakiesitykselle, jonka mukaan Golanin ylängön luovuttamiseksi on ensin suoritettava kansanäänestys. Lakiesitys, jonka esitti Knessetin hyväksyttäväksi Avigdor Yitzhaki (Kadima), läpäisi ensimmäisen lukemisen Knessetissä.
”MEIDÄN on estettävä poliittinen varkaus, mitä Golanista luopuminen merkitsee. Vetäytyminen Golanista tarkoittaa, että Hizbullah tunkeutuu sinne ja tekee elämän mahdottomaksi Israelin pohjoisosan asukkaille”, hän selitti.
LÄHI IDÄN asiantuntija tri Gay Bechor valistaa lukijoita, ettei Syyrian presidentti Bashar Assad koskaan suostu täydelliseen rauhaan Israelin kanssa, mikä tarkoittaisi Israelin tunnustamista, koska se heiluttaisi hänen hallintonsa vakavuutta Syyriassa. (INN)
ISRAELIN äärivasemmisto kehottaa Olmertia nopeuttamaan rauhankeskusteluja Syyrian kanssa ja toteuttamaan sopimuksen saaminen aikaan mahdollisimman pian.
HALLITUSPUOLUE Shasin puheenjohtaja Eli Yishai sanoi yllättyneensä tiedoista ja vaati, että asia tulee ottaa välittömästi esiin hallituksessa ja Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokouksessa.
OLMERT kertoi medialle vuonna 2006, ettei hänen hallituksensa tule koskaan luovuttamaan Golanin ylänköä Syyrialle. Opposition edustajat pitävät Olmertin salaisia keskustelutarjouksia Syyrialle Israelin turvallisuudelle vaarallisina. Jos Syyria saa Kinneretin järven pohjoisrannan hallintaansa ja valvoo Golanin ylänköä, se voi halutessaan estää järveen laskevien jokien vedet virtaamasta järveen ja kääntää ne omaan kulutukseensa, kuten se suunnitteli tekevänsä ennen 1967 sotaa. Israel tuhosi silloin Syyrian aloittamat rakennustyöt. (JP)
4. UUSIN VAKOILUSKANDAALI kuohuttaa Israelin lehdistöä. Vaikka Ben-Ami Kadishin vakoilua Israelin hyväksi luovuttamalla salaisia asiakirjoja Israelin agentille pidetään lähes mitättömänä, sen tiimoilta valetaan kannuja ja esitetään teorioita. Pahinta asiassa lienee uskottavuusongelma, mikä vahvistuu tämän jutun tiimoilta. Amerikkalaiset tarkkailijat sanovat suoraan, että Israelin peittely-yritykset ja suoranaiset valheet sekä tämän että aiemman paljon suuremman luokan vakoilujutun yhteydessä ovat paljon pahemmat kuin itse vakoilusyytökset. Tarkkailijat ovat myös huomauttaneet, että sekä Pollard että Kadish ovat vain pikkuriistaa paljon suuremman metsästyskohteen rinnalla, jota he kutsuvat ”megavakoilijaksi”, mutta jota ei ole vielä paljastettu. Israelin asiaa hoitaneet käsittelijät (handlers) ovat vaienneet tyystin ja vetäytyneet kaikesta vastuusta. Kadishin antamien dokumenttien välittäjäksi mainittu nimi Yosef Yagur on tiettävästi peitenimi, ei miehen oikea nimi. Koko asian merkittävyys - tai merkillisyys – on siinä, että USA:n ja Israelin välisten luottamuksellisten suhteitten vuoksi Israelin oli pitänyt saada näitä tietoja ilman salaisia välittäjiä, ja esim. Jonathan Pollardin saama elinkautinen ilman armahdusta on käsittämätön kahden ystävävaltion välillä. Esim. egyptiläinen vakoilija, joka samoin välitti salaisia dokumentteja Egyptiin, tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen. Sama koskee myös Venäjän hyväksi toimineita vakoilijoita, joiden rikokset olivat aivan toista luokkaa kuin Pollardin, ja he toimivat silloin vihollismaan hyväksi.
Kummastelua aiheuttaa myös se, miksi Olmertin hallitus kieltäytyy vaatimasta Bushilta Pollardin vapauttamista ennen hänen virkakautensa päättymistä. (JP)
5. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh toteaa vastauksena tietoihin, että Hamas on valmis sopimaan pitkäaikaisen tulitaukosopimuksen Israelin kanssa, ettei Hamas suostu tulitaukoon , ellei Juudea ja Samaria ole mukana sopimuksessa. ”Tulitaukosopimuksen tulee käsittää sekä Länsirannan että Gazan kaistan”, Haniyeh vakuuttaa, ”ja sen tulee olla molemminpuolinen ja kaikenkattava.” Hän totesi, että sopimuksessa täytyy olla vaatimus, että IDF lopettaa tunkeutumisensa ja hyökkäyksensä palestiinalaisia vastaan, ja kaikkien rajanylityspaikkojen avaamisesta. Hamasin delegaatio matkustaa Kairoon tänään antaakseen Hamasin vastauksen tulitaukosopimuksesta, jota Egyptin johdolla on laadittu. Israelin viranomainen, jota JP:n artikkeli ei henkilöi, toteaa, että Israel suostuu sopimukseen heikosta asemasta, sillä Hamas suoritti useita onnistuneita operaatioita IDF:n joukkoja vastaan. Siksi hänen mielestään sopimukseen ei tulisi suostua. (JP)
6. GAZAN KAISTAN ainoa voima-asema vältti täpärästi sulkemasta sähköliittymänsä valittaen polttoöljyn loppumista, sillä Israel toimitti sinne miljoona litraa diesel-öljyä keskiviikkona. PA:n öljynhallinnon johtaja Mujahed Salameh totesi, että miljoona litraa diesel-öljyä riittää voima-asemalla kolmen päivän tarpeisiin. Israel toimitti öljyä Gazaan siihen saakka, kun viime viikolla Hamasin kommandoyksikkö teki verisen iskun Nahal Oz terminaaliin, surmaten kaksi rekka-auton israelilaista kuljettajaa. Sen kautta välitetään polttoaineita Gazaan. Gazan oma voima-asema toimittaa kolmanneksen alueen sähköstä, lopusta suurin osa tulee Israelista, pieni osa Egyptistä. YK:n edustaja paikalla vaatii toistuvasti, että Israel purkaa saartotoimensa, koska ”kansan rankaiseminen” saartotoimin on hänen mukaansa epäonnistunut, eikä ole saanut hyökkäyksiä loppumaan Israelia vastaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS kehottaa gazalaisia ryntäämään turva-aidan yli Israelin puolelle perjantaina rukousten jälkeen. (INN)
- USA vaatii, että Israelin tulee tunnustaa Ben-Ami Kadishin toimineen Israelin hyväksi ja sen hallituksen tieten. (INN)
- ISRAEL avasi eilen kaikki Gazaan johtajat terminaalit huolimatta siitä, että niitä vastaan on hyökätty. Viimeksi eilen Sufan terminaalia kohti, minkä IDF torjui.
- IAF iski ohjuksillaan viime yönä Beit Lahiyaan ja Beit Hanoun
palestiinalais-kohteisiin Gazan kaistalla. Beit Hanoun iskussa kuoli yksi.
- IDF:n sotilaat löysivät Gazassa ampumavalmiin rakettialustan tuhoten sen. Keskiviikkoyönä sotilaat pidättivät 12 etsittyä palestiinalaista Länsirannalla. Arabit heittivät polttopommeja autoja kohti Azunissa itää Kalkiliyasta, Auto kärsi vaurioita. Autojen kivitykset ovat vähentyneet dramaattisesti Juudeassa ja Samariassa IDF:n lisättyä tarkastuspisteitä teille. (INN)
- Tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen lisää selvästi hyökkäyksiä israelilaisia autoilijoita ja sotilaita vastaan.

Wednesday, April 23, 2008

KESKIVIIKKO 23.04.08
1. VAKOILIN ISRAELIN HYVÄKSI, vakuuttaa 84-vuotias entinen mekaaninen insinööri Ben-Ami Kadish, joka 18 vuotta sitten jäi eläkkeelle USA:n armeijan palveluksesta. Häntä syytetään nelinkertaisesta salaliitosta, muiden mukana syytös, että työskennellessään USA:n armeijan tukikohdassa New Jerseyssä, hän vei salaisia dokumentteja kotiinsa kuuden vuoden aikana ja antoi israelilaisen agentin valokuvata niitä hänen kellarissaan. Dokumenteissa oli tietoja ydinaseista, viimeisimpiä tietoja F-15 hävittäjästä sekä USA:n Patriot ohjustentorjunta järjestelmästä. Syyttäjän mukaan dokumentteja oli kaikkiaan 50 – 100 kpl. Hän ei saanut rahallista korvausta toimittamistaan palveluista, mutta sai joskus lahjoja sekä ilmaisia aterioita perheensä kanssa. Hänet päästettiin vapaalle 300 000 USD takuita vastaan.
KADISH sanoo välittäneensä myös Jonathan Pollardin toimittamia dokumentteja, mutta Polard kieltää tietäneensä hänestä mitään.
TARKKAILIJAT pitävät Kadishin tapausta vähämerkityksellisenä, mutta huomio kiinnittyy ajankohtaan. Miksi juuri nyt, kun Bush on tulossa Israeliin aikana, jolloin Israelin ja PA:n väliset ”rauhankeskustelut” ovat arkaluoteisessa vaiheessa, ja toisaalta, kun Jonathan Pollardin vapauttaminen USA:n kohtuuttomasta elinkautisesta vankeudesta on nostettu esille ja muutenkin Israelin ja USA:n väleissä on havaittavissa tiettyjä erimielisyyksiä. USA:n poliittinen johto painostaa Israelia häpeämättömästi myönnytyksiin palestiinalaisille, joita voidaan pitää vaarallisina Israelin turvallisuudelle.
ISRAELIN PÄÄMINISTERIN kanslia sanoo, ettei sillä ole mitään tietoa asiasta. Ei liene lukenut vielä päivän uutisia, sieltähän ne ensiksi nähdään. Pääministeri Olmert matkusti pessah-lomalle Galileaan, jota jotkut arvostelivat kirpeästi ehdottaen Sderotia sen tilalle.
Kadishin israelilainen asiamies oli JP:n artikkelin mukaan sama kuin Pollardin kanssa toiminut Yossi Yagur, joka työskenteli Israelin puolustusministeriön tieteellisessä tiedusteluosastossa nimeltä Lakam. Yagur toimi virallisesti tieteellisenä konsulttina Israelin konsulaatissa New Yorkissa. Syyttäjälle annettujen dokumenttien katsotaan osoittavan, että USA:n FBI oli jo kauan ollut tietoinen toisen israelilaisen vakoilijan olemassaolosta ja ehkä henkilöstäkin. Jonathan Pollard vangittiin 1986. Hänen ”käsittelijänsä” (handler) oli Gil-eläkeläisten puheenjohtaja, ministeri Rafi Eitan, joka aikoinaan kieltäytyi avustamasta Pollardia tämän oikeustoimien aikana.
TARKKAILIJAT uskovat, että tapaus ei voi olla vaikuttamatta presidentti Bushin matkaan Israelin 60-vuotisjuhlallisuuksiin ensi kuun alkupuolella. Jordanian kuningas Abdullah II, joka äskettäin vieraili Bushin luona, kehotti häntä peruuttamaan matkansa Israeliin, ellei hänellä ole vakuuttavia uusia ehdotuksia Israelin ja PA:n välisiin ”rauhankeskusteluihin”.
NÄYTTÄÄ SILTÄ, että jotkut eivät halua Bushin osallistuvan Israelin 60-vuotisjuhlille. Jos Bush nyt peruuttaa matkansa Israeliin, maitten välit jäähtyvät entisestään. (JP)
2. EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ Omar Suleiman kertoo, että hän tulee esittämään Gazan kaistan tulitaukosopimusluonnoksen pian, kertovat Israelin puolustusviranomaiset. Suleimanin sanotaan suunnittelevan Israelin matkaa ensi viikolla pessah-loman jälkeen esitelläkseen luonnoksen Israelin viranomaisille. Jos Israelin puolustusviranomaiset hyväksyvät Suleimanin esityksen, hän esittää sen Hamasin johdolle Damaskoksessa. Sen jälkeen Suleiman esittelee sopimusluonnoksen pääministeri Olmertille, jolla on ratkaiseva päätösvalta asiassa. Sopimusta on hiottu useiden viime viikkojen aikana Kairossa. Israelin edustajana keskusteluissa on toiminut kenraalimajuri Giora Eiland (res.), joka johtaa puolustusministeriön diplomaattis-turvallisuusosastoa.
SULEIMAN haluaa tulitaukosopimusta pitkälle ajalle ja siten, että se myöhemmin ulotetaan myös Juudeaan ja Samariaan. Sopimuksen allekirjoittaminen Israelissa on ongelmallinen, sillä Israel kieltäytyy virallisesti neuvottelemasta Hamasin kanssa, ja toisaalta Hamas kieltäytyy tunnustamasta Israelia. (JP)
3. TERRORISTIT Gazan kaistalla ovat jatkaneet Kassam-rakettien laukomista Israelin puolelle. Maanantain aikana 8 rakettia iskeytyi Israelin puolelle.
Eilen tiistaina kolme rakettia räjähti Israelin puolella. Yksi Kassam-raketeista osui Sderotissa omakotitaloon aiheuttaen sille suurta tuhoa ja saaden asukkaat shokkitilaan. Toinen raketti putosi aukealle alueelle saaden aikaan tulipalon. Kolmas raketti putosi Ashkelonin teollisuusalueelle, vahingoista ei ole raportoitu.
Maanantain aikana kaikkiaan kahdeksan rakettia ammuttiin Gazasta Israelin puolelle. Yksi niistä haavoitti 4-vuotiasta poikaa, jota hoidettiin sairaalassa.
NIR OZ KIBBUTSIN työntekijät jatkavat urheasti sadon korjaamista pelloiltaan, uhmaten terroristien sala-ampujia, jotka tähtäilevät heitä kiikarikivääreillään, lienevät niitä, joita USA toimitti Gazaan mukamas PA:n turvallisuusjoukoille Israelin suostumuksella, mutta jotka joutuivat Hamasin pyssymiesten käsiin PA:n turvallisuusjoukkojen kieltäytyessä taistelemasta heitä vastaan. Asukkaat kertovat, että ennen 1967 sotaa alue oli rauhallinen, mutta se sota muutti kaiken. Viimeisten kahden vuoden aikana tilanne on kehittynyt lähes sietämättömäksi. Koska päivisin työntekijöitä ammutaan, työtä tehdään pelloilla yöllä, jolloin terroristit eivät näe heitä. He eivät ilmeisesti usko, että terroristeilla olisi yönäkövarusteita. Toisaalta eikö liene vaara, että he poimivat perunoitten asemesta kiviä pussiinsa? Terroristit ovat kuitenkin keksineet työntekijöitten yötyöt ja pari yötä sitten tulittivat heidän traktoriaan. Kibbutsin perunapellot ovat turva-aidassa kiinni seuraten sitä sen suuntaisesti, joten työntekijät siellä ovat jatkuvassa vaarassa. IDF on teoriassa velvollinen suojelemaan kibbutsin työntekijöitä, ja työt koordinoidaan IDF:n kanssa, mutta aina se ei onnistu. Kibbutsin rakennuksia ei ole vahvistettu raketteja vastaan, mutta sinne on asennettu tilapäisiä sirpalesuojia. Kibbutsin asukkaat kuitenkin sanovat, että Sderotin asukkaitten kohtalo on paljon huonompi, sillä he joutuvat juoksemaan suojaan aina muutaman minuutin välein tietämättä, minne raketti osuu tai tuleeko se ollenkaan kaupungin alueelle hälytyksen tullessa. (JP, Haaretz)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA, jota media nykyisin kutsuu ”presidentiksi”, Mahmoud Abbas tapaa presidentti George Bushin Washingtonissa torstaina 24.04.08. Hänen ja Bushin välisten keskustelujen esityslistasta on tihkunut joitain tietoja JP:n toimittajalle Khaled Abu Toamehille, jota muuten on varoitettu palestiinalaisten taholta liittoutumasta Israelin median kanssa. Keskustelujen tarkoituksena on antaa vauhtia Israelin ja PA:n välisille ”rauhankeskusteluille”, tarkoituksena saada sopimus tai ainakin sopimusraamit valmiiksi ja hyväksytettyä ennen Bushin virkakauden loppua ensi vuoden tammikuussa. Toameh kertoo, että Abbas pitää parempana saada aikaan pitävä kehyssopimus, jonka pohjalta laaditaan lopulliset sopimukset.
TOAMEH USKOO, että Abbas varoittanee Bushia ajan kriittisyydestä, jonka aikana sopimukset on saatava aikaan. Toisaalta kehyssopimuskin on tarkoitukseton, elleivät molemmat osapuolet suhtaudu siihen riittävällä vakavuudella, esittää Abbas, vaikka se on hänen osapuolensa Palestiinan Auktoriteeti, joka vähiten jos ollenkaan on pystynyt toteuttamaan aiempia sopimuksia Oslon accordeista lähtien.
ABBAS on myös vakuuttanut, että mikä tahansa sopimusluonnos asetetaan palestiinalaisten kansanäänestyksen alaiseksi ennen sen allekirjoitusta. Pääministeri Olmert puolestaan on vihjaillut, ettei hän näe mitään tarvetta kansanäänestykseen, vaan hänelle riittää viimeisten vaalien tulokset, joiden perusteina oli Juudean ja Samarian juutalaisasutusten tuhoaminen.
TOAMEH KERTOO, että Abbas tulee vaatimaan Yhdysvaltoja tehostamaan Israelin painostamista kaiken rakentamisen lopettamiseksi Juudeassa ja Samariassa. Tämä tietenkin koskee vain juutalaisten rakentamista, ei palestiinalaisten, vaikka nuo alueet ovat vähintään kiistanalaisia, ja rajoitusten pitäisi koskea siten molempia osapuolia. Ne sisältyivät Kansainliiton Englannille annettuun mandaattiin kansallisen kodin perustamiseksi silloiseen Palestiinaan, johon kuului myös nykyisen Jordanian alue, pinta-alaltaan noin 2.5-kertainen Jordanjoen länsipuoliseen alueeseen verrattuna. (JP)
5. MESSIAANISILLA JUUTALAISILLA, jotka uskovat Jeesukseen Messiaanaan, on täysi
oikeus saada Israelin kansalaisuus muuttaessaan Israeliin, päätti Israelin korkein oikeus istunnossaan viime viikolla. Viisitoista vuotta sitten oikeus hylkäsi messiaanisten juutalaisten anomuksen, että heidät tulee hyväksyä juutalaisiksi siinä missä muutkin halakhan mukaan hyväksyttävät juutalaiset. Tämän perusteella Israelin valtio kieltäytyi hyväksymästä maahan pyrkiviä messiaanisia juutalaisia kansalaisiksi. Asia pantiin uudelleen vireille pari vuotta sitten joittenkin maahan muuttaneitten messiaanisten juutalaisten toimesta. Vaatimukset perustettiin sille periaatteelle, että he ovat juutalaisten isien lapsia, jotka myös harjoittivat juutalaisuutta, vaikka he itse eivät sitä olleetkaan tehneet. Lain mukaan juutalainen on henkilö, jonka äiti on juutalainen tai joka on kääntynyt juutalaisuuteen eikä ole jäsenenä toisessa uskonto-kunnassa. Korkein oikeus määrittelee riittäväksi, että isä on juutalainen.
AIKA näyttänee, onko korkeimman oikeuden päätös viimeinen sana asiassa, vai löytävätkö asianajajat tai valtion lainopilliset asiantuntijat porsaanreikiä oikeuden päätöksessä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ROMANIALAINEN oikeus katsoi päätöksessään, että Israel on liian vaarallinen israelilaisen isän romanialaisesta vaimostaan saaman kahden lapsen palauttamiseksi isälleen Israeliin. Päätös on omituinen, eikä romanialaisilla turisteilla ole mitään rajoituksia vierailla Israelissa. (JP)
- OLMERT vakuuttaa Syyrialle, että hän on valmis luovuttamaan koko Golanin ylängön rauhansopimusta vastaan Syyrian kanssa. (Haaretz)
- PÄÄSIÄISVIERAITTEN eräs suosittu kohde on Sidkian (Tzidkiyahu) luolan nimellä kulkeva valtava luola Jerusalemin vanhankaupungin alla. Se ulottui aikoinaan Temppelivuoren alle, mutta pääsy sen loppuun on suljettu suurilla kivilohkareilla. Luola alkaa lähellä Damaskosporttia; sen pinta-ala on 9 000 neliömetriä. Israelin viimeinen kuningas Sidkia yritti paeta luolan kautta babylonilaisia päästen Jerikon tienoille, jossa hänet saatiin kiinni. Hänen silmänsä puhkaistiin ja hänet vietiin vangittuna Baabeliin. (2.Kn.25:3-7) (INN)

Tuesday, April 22, 2008

TIISTAI 22.04.08
1. USA:N ULKOMINISTERIÖN apulaispuhemies Tom Casey totesi, että entisen presidentti Jimmy Carterin ”rauhanmatka” ja tulitaukoesitys Hamasin ulkoasiain johtajan Khaled Mashaalin kanssa ovat tarkoituksettomat. Koko Carterin Lähi Idän matka teki sekä Israelille ja USA:lle että hänelle itselleen enemmän hallaa kuin etua. Casey totesi, että Mashaalin puheet tulitauosta Israelin kanssa on kuultu aiemmin moneen kertaan. ”Hamas uskoo edelleen Israelin tuhoamiseen, he eivät edelleenkään usko, että Israelilla on oikeus olla olemassa,” Casey analysoi, ”eikä siten mikään ole muuttunut Hamasin suhtautumisessa Israeliin mukaan lukien siinä, että se ryhmä edelleen kieltäytyy tunnustamasta Israelia ja irrottautumasta terrorismista.” Carter suututti sekä Israelin että oman maansa hallituksen tavatessaan Hamasin edustajia, jotka siten katsovat saaneensa ulkomaista tunnustusta.
ISRAELIN korkea johto, mukaan lukien Olmert, Barak ja Livni kieltäytyivät tapaamasta Carteria antaen syyksi muut kiireet, vain presidentti Shimon Peres tapasi tämän ”toisen uneksijan”, ovathan molemmat Nobelin rauhanpalkinnon saaneita.
KHALED MASHAAL kertoi Carterin tapaamisensa jälkeen, että hän tarjosi Carterille tulitaukoa, arabiaksi ”hudna”, joka on enemmän kuin hetkellinen taistelujen keskeyttäminen. Khaled myös kertoi, että Hamas hyväksyy Palestiinan valtion ”1967 rajoilla”, mutta hän ei sanonut, että Hamas tunnustaa Israelin ”näiden rajojen” sisällä. Tämä on Hamasin tapa puhua kahdella tapaa samaan aikaan, mikä helposti hämää sen, joka ei sitä huomaa. Israelin viranomaiset sanovat, ettei heillä ole tietoa Hamasin tarjouksesta. Myöskin Hamasin tarjous Gilad Shalitin vapauttamiseksi, jossa Egypti toimii välittäjänä, tapahtuu Israelin viranomaisten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella. Hamas vaatii 1000 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivää vapautettaviksi, puolet heistä ennen Shalitin vapauttamista Egyptin viranomaisille ja loput Shalitin päästyä kotiinsa Israeliin.
KAUPPA- JA TEOLLISUUSMINISTERI Eli Yishai sai luvan Olmertilta tavata Carter, mitä hän tuskin olisi voinut tehdä ilman pääministerin lupaa. Yishai pyysi Carteria toimimaan välittäjänä Gilad Shalitin vapauttamiseksi. (JP)
2. ISRAELIN ARMEIJA, IDF, suorittaa tuskallista itsetutkistelua pyrkiessään selvittämään, miten Gazan terroristit pystyivät yllättämään IDF:n Gazan rajaa valvovat sotilaat, eikä vain kerran vaan toistamiseen. Viimeinen yritys Kerem Shalomin terminaalin lähellä onneksi saatiin osaksi torjuttua, joskin sekin 13 haavoittuneen sotilaan hinnalla ja siten, että terroristit pääsivät ajamaan kaksi räjähdysaineilla lastattua autoa Israelin puolelle. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi erotti Nahal Oz terminaalin luona toimineen pataljoonan komentajan everstiluutnantti Yair Baranesin esittäen syyksi sen, ettei hän pystynyt estämään terroristien pääsyä huomaamatta terminaalialueelle murhaamaan kaksi israelilaista siviilityöntekijää terminaalissa eikä estämään terroristien pakoa. Yairia syytettiin sitä, ettei hän aloittanut taistelukosketusta terroristien kanssa välittömästi havaittuaan heidät, vaan jäi odottamaan lisäjoukkoja. Yair itse pyysi ero tehtävistään. (JP)
3. MUSLIMIEN ANTISEMITISMI on kehittynyt strategiseksi uhkaksi Israelille, selviää Tiedustelu- ja informaatiokeskuksen (ITIC) tänään julkistettavasta raportista, josta JP:n toimittaja sai ennakkotietoja. Tutkimuksen mukaan opettamalla muslimisukupolvia syvään vihaan Israelia ja juutalaisia kohtaan tämä anti-semitismi, jota monet alueen muslimimaat toteuttavat, estää rauhanprosessin etenemisen ja suhteitten normalisoimisen maitten välillä. Se myös muodostaa älyllisen oikeutuksen syrjivälle poliittiselle ohjelmalle. Tällainen ennakko-asenne ei ole normaali, kertoo ITIC:n johtaja reservin eversti tri Reuven Erlich, joka johtaa raportin laatinutta ryhmää. ”Tämä ennakkoasenne on paha siksi, että se ei ole teoreettinen, kuten ideologiat yleensä. Se on ideologista kiihottamista, jota harjoittavat valtiot ja järjestöt käytännöllisin toimin toteuttaen sitä käytännössä”. Raportti tutkii anti-semitismiä muslimi-maailmassa mutta varsinkin Iranissa ja arabimaissa. ITIC toimii läheisessä yhteistyössä IICC:n, Israelin tiedustelun perinne- ja muistokeskuksen, kanssa, jota johtaa Mossadin entinen johtaja Efraim Halevy. Se pitää läheistä yhteyttä Israelin tiedustelupalvelun yhteisön kanssa ja sen raporttia arvostetaan Israelin politiikan tekijöitten parissa. IICC on tutkinut raporteissaan muslimivaltojen anti-semitismin nousua verraten sitä Euroopan kristillisissä maissa vallinneeseen antisemitismiin ja tullut siihen huomioon, että muslimit eivät välttämättä perusta anti-semitismiään samoihin perusteisiin kuin Euroopan valtiot, vaan ovat kehittäneet erittäin räikeän anti-semitismin muodon lähtien Muhammedin lausunnoista ja Koraanin opetuksista. Muslimit lähtevät kertomuksista, miten juutalaiset pyrkivät myrkyttämään Muhammedin, ja ovat siitä muotoilleet kiihkeän anti-semitistisen retoriikan, josta on tullut hyvin suosittu muslimimaissa. Täten he ovat muuntaneet palestiinalaisten ja israelilaisten välisen kansallisen rauhanponnistelun, joka voitaisiin ratkaista kompromisseilla, historialliseksi, kulttuuriseksi ja olemassaolokamppailuksi islamin ylivertaisuuden pohjalta. Tutkimuksissa on havaittu, että muslimien asenteissa Israelia ja juutalaisia kohtaan juutalaisvastaisuus ja Israelin vastaisuus ovat usein erottamattomasti kietoutuneet toisiinsa. Tämä näkyy varsinkin viime vuosina räjähdysmäisesti lisääntyneessä islamin kirjallisuudessa, joka tarkoituksellisesti sekoittaa Israelin ja juutalaisuuden toisiinsa. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- NIR OZ kibbutsin johto kehottaa työntekijöitä pysyttelemään poissa pelloilta korjaamassa satoaan. Palestiinalaiset terroristit ovat harjoitelleet tarkka-ammuntaa Israelin puolelle pyrkien osumaan työntekijöihin. Vapaaehtoisia työntekijöitä olisi tulossa pitkin maata, mutta kibbutsin johto katsoo, että vaikka heille annettaisiin luodinkestävät suojaliivit ja käsineet, kysymys on sittenkin elämästä ja kuolemasta, eivätkä he halua ottaa vastuuta heistä. (JP)
- KEREM SHALOMIN terminaali, jonka kautta Israel on vienyt rekkalasteittain lääkkeitä ja välttämättömyystavaroita Gazan asukkaille, pysyy toistaiseksi suljettuja. Viime lauantaina Hamasin terroristit yrittivät toteuttaa yhden uskaliaimmista yrityksistään päästä sisälle IDF:n tukikohtaan, surmata suuren joukon sotilaita ja ottaa panttivankeja. Hamas ilmoitti tapahtuman jälkeen, että se oli vain harjoitus, ja että todellinen hyökkäys toteutetaan lähi tulevaisuudessa. Iskussa haavoittui 13 IDF:n sotilasta, 2 terroristia kuoli. (JP)
- MAANANTAIN aikana terroristit ampuivat ainakin kuusi Kassam-rakettia Israeliin. Yksi raketti haavoitti 4-vuotiasta poikaa kibbutsissa, jossa raketti räjähti. Kaksi palestiinalaista sai surmansa IAF:n kahdessa eri ohjusiskussa Rafahin kaupunkiin Gazan kaistan eteläosassa. Givati prikaatin sotilaat olivat taistelukosketuksissa palestiinalaisten kanssa sekä Rafahin alueella että pohjoisessa Beit Hanoun alueella surmaten kaksi palestiinalaista ja pidättivät 30 palestiinalaista kuulusteluja varten. (JP)
- ISRAELIN puolustusministeriö sallii PA:n rakentaa ja avata 20 poliisiasemaa Juudeassa ja Samariassa Olmertin hallituksen uuden myönnytyspolitiikan mukaisesti. PA:n poliisit, joista useimmat lienevät USA:n kenraali Daytonin kouluttamia, saavat myös kuljettaa aseitaan toimiessaan poliisitehtävissään. Israel sulki PA:n aiemmat poliisiasemat Juudeassa ja Samariassa vuoden 2000 jälkeen. Yksi PA:n poliisin tehtävistä on estää rikollisia purkamasta Israelin rakentamaa turva-aitaa metallin hankkimiseksi myytäväksi. (JP)
- GAZAN palestiinalaiset lahjovat Gazan lääkäreitä antamaan heille todistuksen, että he ovat vakavasti sairaita ja tarvitsevat lääkärihoitoa Israelin sairaalassa, kertovat Shin Betin asiamiehet. Lausunto annettiin julkisuuteen sen jälkeen, kun ihmisoikeuksien puolustusjärjestöt kuten Lääkärit Ihmisoikeuksien puolesta (PHR) ovat syyttäneet Israelia, että se on estänyt 12 uutta syöpää sairastavaa potilasta pääsemästä hoitoon Israeliin. Näiden lisäksi Israelin viranomaiset ovat rajalla estäneet lukuisten eri sairauksia sairastavien pääsyn hoitoon Jordaniaan tai Egyptiin. IDF on hoitanut tällaista sairaitten välitystoimintaa tarjoamalla heille bussikuljetusta Gazan rajalta Jordaniaan tai Egyptiin, mutta aina kaikki sitä haluavat eivät mahdu bussiin. (JP)
- IDF AIKOO väliaikaisesti poistaa kiellon päästä Jordanjoelle paikalle, jossa Johannes Kastajan uskotaan kastaneen Jeesus Nasaretilaisen. Tiistain ja keskiviikon aikana tuhannet pääasiassa Itä Euroopasta tulleet turistit pääsevät tänne Jordanjoen paikalle Jerikon lähellä. Kastetta haluavien joukossa on runsaasti kreikkalais-ortodokseja, jonka kirkoissa on jäseniä Israelin arabeista, palestiinalaisista ja entisen Neuvostoliiton alueilta, joita tuli Israeliin paluuoikeuden perusteella. Myös etiopialaisia, kopteja ja Syyrian ortodokseja on kasteelle pyrkivien joukossa. Kysymys ei ole käännytyksestä, vaan ihmiset haluavat päästä osalliseksi kokemuksesta paikassa, joka on pyhä. (JP)
- HEBRONISSA oli rauhallista vielä puoli kymmenen maissa, kun pääsimme bussilla sinne muutaman loppukilometrin, koska omalla autolla ei päästetty. Mutta armeija ja poliisi olivat varustautuneet kaiken varalta. Heitä oli suurin joukoin kaikissa kadunkulmissa ja sillä välillä partioiden kaksittain tai ryhmissä. Mutta yhdentoista aikaan ihmisiä alkoi tulvia paikalle kadun täydeltä. Hebronin juutalainen vanhakaupunki on ränsistymässä. Muutamat siellä asuvat juutalaiset pyrkivät kunnostamaan asuinympäristöään lisäämällä lisähuoneen tai parvekkeen, mutta katutasossa olevien kauppapuotien katokset ovat vaarallisen tuntuisesti putoamassa sijoiltaan. Mutta se ei vähennä kaupungin merkitystä yhtenä juutalaisen historian merkittävimmistä paikoista.

Monday, April 21, 2008

MAANANTAI 21.04.08
1. GAZAN TERRORISTIT tekivät ennen kuutta lauantaiaamuna uskaliaan ja hyvin suunnitellun iskun Kerem Shalomin terminaalia vastaan, jonka kautta Gazaan kuljetetaan hätäaputoimituksia Gazan kaistalle. He ajoivat panssaroidun ja IDF:n tunnuksilla varustetun auton turva-aidan läpi lähellä terminaalia. Auto on yksi amerikkalaisten toimittamista panssaroiduista miehistönkuljetusvaunuista (APC), jotka joutuivat Hamasin käsiin niiden kaapattua vallan Fatahin johtamilta turvallisuusmiehiltä. Vartiossa olleet sotilaat ja heidän upseerinsa aluksi uskoivat, että vaunu oli israelilainen, mutta yrittäessään saada yhteyttä auton kuljettajaan IDF:n radioaalloilla upseeri ei saanut siihen vastausta. Tämä sai hänet epäilemään, että se oli terroristien juoni. Hän antoi hälytyksen huutamalla ”autopommi”, mikä sai useimmat sotilaat kiirehtimään suojaan. APC:n perässä tuli kaksi pommeilla lastattua autoa, kummassakin 300 kg voimakkaita räjähteitä. Toinen pommiautoista räjähti lähellä vartiotornia aiheuttaen pahaa tuhoa ilman ihmisvaurioita; toinen räjäytettiin lähellä IDF:n jeeppejä, jotka kuuluivat Eteläisen komennuskunnan beduiinipataljoonalle. Paikalla oli sillä hetkellä huono näkyvyys paksun sumun vuoksi.
13 sotilasta ei ehtinyt panssaroitujen autojensa suojaan, ja he haavoittuivat pommin sirpaleista, kaksi heistä vaarallisesti.
PIAN TÄMÄN TAPAUKSEN jälkeen toinen APC lähestyi Kissufim terminaalia edellisestä jonkin matkaa pohjoiseen. Paikalla ollut panssarivaunu 401. prikaatista avasi tulen sitä kohti räjäyttäen sen. Myös sen uskottiin olleen lastattu täyteen räjähteitä. (JP)
2. IDF:n Eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Yoav Galant totesi terrori-iskujen jälkeen, että niiden tarkoituksena oli surmata sotilaita mahdollisimman paljon sekä toisena päämääränä panttivankien ottaminen. Vastaavan upseerin tarkkaavaisuus pelasti tilanteen.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kävi tutustumassa iskukohtaan yhdessä IDF:n komentajan kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazin kanssa antaen tunnustusta alueen beduiini-sotilaille, joiden apulaiskomentajan nopea reaktiokyky säästi useitten sotilaitten hengen. Barak totesi, että raja tulee olemaan suljettuna ainakin pari päivää tämän jälkeen, kunnes vauriot turva-aidassa on saatu korjattua.
ISKUSSA KÄYTETTY panssaroitu auto on venäläisvalmisteinen. Terrori-isku kuulunee osana Hamasin kuuluttamaan operaatioon Gazan kaistan saarron murtamiseksi.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ toteaa, että Gazan terrori-iskuista huolimatta se ei tule vastustamaan Venäjän lupaamien 25 panssaroidun miehistövaunun toimittamista PA:n turvallisuusjoukoille Juudeassa ja Samariassa.
VASTATOIMENA lauantaiaamun terrori-iskuille IAF suoritti lauantain aikana useita ohjusiskuja Gazan alueelle, joissa sai surmansa 7 palestiinalaista. Kaksi palestiinalaista kuoli terrori-iskussa Kerem Shalomin terminaalia vastaan. (JP)
3. TARKKAILIJAT ENNUSTAVAT kuumaa kesää, eikä pelkästään ilmaston vuoksi.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamas-johtajat Mahmoud al-Zahar ja Siad Saim tapasivat Carterin Kairossa tilaisuudessa, joka ei tuottanut tuloksia. Molemmat Hamas-johtajat tapasivat Carterin uudelleen Damaskoksessa, jossa tämä keskusteli Bashar Assadin ja Khaled Mashaalin kanssa saamatta näkyviä tuloksia. Carter pyysi Hamasilta Debkafilen mukaan kahden viikon rauhallista aikaa hyvän tahdon eleenä, mutta ei saanut mitään lupauksia. Edelleen Debkafilen mukaan Zahar ja Saim menivät sieltä suoraan keskustelutilaisuuteen, johon osallistuivat Hamasin johtajat Damaskoksessa Khaled Mashaal ja Abu Marzuk sekä Syyrian ja Iranin tiedusteluvirkailijoita. Siinä tilaisuudessa todettiin ja sovittiin, että osapuolten intressien mukaista on kiihdyttää Israelin vastaisia toimia Gazasta.
TÄMÄ alkoi myös näkyä välittömästi kentällä. Sunnuntai-iltana raportoidaan ainakin kahdeksan Kassam-rakettia Israeliin, maanantaiaamuna jo kolme. Terroristit ovat lisäksi tulittaneet Gazan läheisyydessä olevien maanviljelystilojen työntekijöitä pelloilla. Työntekijät perunannostossa joutuvat käyttämään suojaliivejä.
CARTER kertoo Assadin olevan valmis rauhanneuvotteluihin, ja sanoo hänen lähettäneen useita viestejä Olmertille välittäjien kautta. Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluissa Hamasin Damaskoksen johtajien kanssa Carter ei saanut edistystä. (JP)
4. PALESTIINALAISET sekä Juudeassa ja Samariassa että Gazassa kannattavat suurin joukoin terrori-iskuja Israelin siviilejä vastaan. Vuonna 2006 syyskuussa terrorin kannattajia oli 43.1 %, nyt kannatus oli noussut, 49.3 % haastatelluista kannattaa ”taistelutoimia” israelilaisiin kohteisiin. Gazassa kannatus oli 58.1 %, Länsirannalla 24.5 %. Pommi-iskuja israelilaisiin siviilikohteisiin kannatti 50.7 %, vuonna 2006 kesäkuussa kannatus oli 44.8 %, syyskuussa 48 %. Gazassa kannatus oli 65.1 %, Länsirannalla 42.3 %.
Raketti-iskuja Israeliin kannatti 39.3 %, 35.7 % piti niitä vahingollisina palestiinalaisille.
YLEISENÄ HUOMIONA gallupin tekijät huomioivat, että yleinen toivottomuus tulevaisuudesta ja epäusko rauhanponnistelujen onnistumisesta ovat vähentäneet sekä Hamasin että Fatahin kannatusta, kuten myös uskoa johtajien pätevyyteen. Hamasin pääministerin Ismael Haniyehin kannatus on suurempi kuin Mahmoud Annasin. Abbasin kannatus oli marraskuussa 18.3 %, nyt enää 11.7 %. Haniyehin kannatus oli nyt 13.3 %, marraskuussa 16.3 %. Marwan Barghoutin kannatus oli nyt 12.8 %, marraskuussa 14.3 %.
Fatahin kannatus oli nyt 32.5 %, marraskuussa 49 %. Hamasin kannatus oli nyt 17.8 %, marraskuussa 19.7 %.
Haastattelussa kysyttiin 1190 ihmisen mielipiteitä sekä Länsirannalla että Gazassa, virhe % 3. Tiedustelu tehtiin huhtikuussa 8. – 13. päivien välillä. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS haluaa, että Ramallahin tanssi-festivaalit on peruutettava. Festivaalit pidetään Ramallahissa kerran vuodessa; tämänkertainen, tälle viikolle suunniteltu oli kolmas. Hamasin johto ilmoittaa, että ne ovat häväistys palestiinalaisten taistelulle. Festivaalit järjestää ei-hallituksen tukema organisaatio Sareyyet Ramallah – Ensimmäinen Ramallah ryhmä. Tanssiesitysten aloittaa norjalainen Trondheimistä kotoisin oleva, Skandinavian johtava jazz-orkesteri. Muita tilaisuuksiin osallistuvia ryhmiä tulee Italiasta, Suomesta ja Serbiasta. (JP)
- JUUTALAINEN KANSALLISRAHASTO JNF aikoo julistaa internet-kampanjan Israelin vesiongelmien vuoksi. Kampanjan nimenä on ”31 päivää Israelin hyväksi”. Internetiä hyväksikäyttäen JNF aikoo vedota maallisiin johtajiin kaikkialla maailmassa saadakseen heidät kiinnostumaan ja huolestumaan varojen keräämiseksi kampanjan hyväksi. Vedenpuute on tänä vuonna koko Lähi Itää koskeva, ei vain Israelia. Israelin vedenpuutteen takana on kaksi pääsyytä: Sateitten vähyys ja veden liikakulutus. JNF aikoo käyttää varojaan uusien vesivarastojen rakentamiseksi. JNF:n rakentamat 200 vesivarastoa ja patolammikkoa sisältävät 250 miljoonaa kuutiometriä puhdistettua ja sadevettä, mikä on 10 % Israelin kokonaisvesimäärästä. Tästä vesimäärästä kastellaan 450 000 dunamia (112 000 aaria) hedelmätarhoja ja viljapeltoja.(JP)
- IRANIN TV kouluttaa reporttereista Israelin ja Syyrian välistä sotaa varten. Ohjelmaan osallistujat rekisteröidään saatuaan hyväksytyn todistuksen, ja heidät pidetään varalla kriisitilannetta varten, jolloin heidät lähetetään rintamalle seuraamaan sotatapahtumia ja raportoimaan niistä. (JP)
- TUTKIJAT ilmoittavat saaneensa selville, miten Egyptin faraon pääministerinä toiminut juutalainen paimenpoika Josef pystyi keräämään ja ennen kaikkea varastoimaan viljaa niin paljon, että sitä riitti seitsemäksi vuodeksi egyptiläisille ja myyntiin ulkopuolisille. Ei riittänyt vain koota viljaa, vaan se täytyi myös pystyä suojelemaan tuholaisilta, jotka syövät viljaa. Eräs tällainen tuholainen on Rhysopertha dominica kovakuoriainen, jonka naarasyksilöt munivat 300 – 500 munaa kuukaudessa. Niistä kehittyvät toukat syövät vuodessa valtavat määrät viljaa, ja olisivat pystyneet tuhoamaan kaikki Josefin suunnitelmat. Professori Mordechai Kislev ja tri Orit Shimhoni ovat selvittäneet, että kuoriaiset levittäytyivät paikasta toiseen. He selittävät, että Josefin suunnitelmista kertovien Mooseksen kirjan kohtien (1.Ms.41, 48-49) mukaan vehnää ja ohraa kerättiin niin paljon, ettei sitä enää pystytty laskemaan. Tutkijat huomauttavat, että Josef keräsi viljaa kustakin alueesta erikseen eikä sekoittanut niitä, mikä esti tuholaisten leviämisen. Toiseksi tapana oli panna viljan sekaan hienoa hiekkaa, mikä murskaa tuholaisten kuoret ja tappaa niitä. (Osoite:) http://www.haaretz.com/hasen/spages/976643.htmlja (Haaretz)
- Israelilaista autoa kohti heitettiin palopommi Azoonan kylän lähellä lähellä Kfar
Sabaa Kalkiliyan ja Karnei ja Ginot Shomronin välillä. Kukaan ei loukkaantunut, mutta auto kärsi pahoja vaurioita. (INN)
- Hebronin juutalaisyhteisö viettää huomenna 40-vuotisjuhlia nimikkeellä ”Lastemme Hebron”. Yhtä hyvin kaupunki voisi viettää 3000-vuotisjuhlia, joskaan ei aivan päivälleen. Tuhansia pääsisäisen viettoon tulleita uskotaan ahtautuvan kaupunkiin ja patriarkkojen haudoille, mukana myös meidän perheemme, mikä voi huomenna viivästyttää raportin iltapäivään. Tänään kävimme tutustumassa Herodes Suuren rakentamaan Heridionin kukkulan raunioihin. Jos mies ei suuri ollutkaan, hänen rakennuskohteensa sitä olivat.
- Herodes rakennutti Jerusalemin Temppelin uudelleen kreikkalaiseen malliin.
Kuten tunnettua, Herodes oli mielisairas, ainakin luulosairas, joka murhasi
perheenjäseniään. Kruununperillisensä kaksi päivää ennen kuolemaansa.