Posts

Showing posts from April 20, 2008
PERJANTAI 25.04.08
1. HAMAS ILMOITTI Egyptin tiedustelujohtajalle Omar Suleimanille, että se on valmis hyväksymään asteittaisen tulitauon Israelin kanssa kuudeksi kuukaudeksi. Tarkkailijat katsovat tämän tarkoittavan, että Hamasin jäykkä asenne on pehmentynyt. Hamas esittää sopimuksen ehdoksi sen, että tulitauko ulotetaan myöhemmin koskemaan myös Juudeaa ja Samariaa (Länsirantaa). Hamasin edustaja sanoo, että järjestö suostuu vapauttamaan kaappaamansa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin ”luodakseen paremman ilmapiirin sopimuksen solmimiseksi”.
ISRAELIN viranomaiset sanovat, ettei Hamasin kanta tullut yllätyksenä, mutta että Israel tarvitsee muutaman päivän määritelläkseen oman kantansa. Israel edellyttää ehtona suostumukselleen, että Egyptin pystyy lopettamaan aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle. Toinen ehto on kaiken raketti- ja kranaattitulen lopettaminen Gazasta Israeliin.
ISRAELISSA uskotaan, että puolustusministeri Ehud Barak on valmis hyväksymään tulitaukosopimuk…
TORSTAI 24.04.08
1. USA:N HALLITUS esittelee kongressille tänään, mitä se tietää Israelin ilmavoimien (IAF) ilmaiskusta Syyrian oletettuun ydinlaitokseen syyskuun 6. päivänä 2007, sekä mikä osuus Pohjois-Korealla on ollut laitoksen rakentamisessa ja ydintietoisuuden levittämisessä Syyriaan. USA:n puolustusministeri Robert Gates kertoi lehdistölle keskiviikkona, että kongressi saa tiedot asioista pian. JP:n artikkelin mukaan valitut kongressin valiokunnat, mukana senaatin ja valkoisen talon tiedustelukomiteat, saavat suljetun selostuksen hallituksen tiedoista.
ISRAELIN puolustusviranomaiset ovat huolissaan, että kongressille annetut tiedot Syyrian ja Pohjois-korean ydinsuhteista voi häiritä Syyrian presidentti Bashar Assadin mielenrauhaa ja jopa pakottaa hänet jonkinasteisiin kostotoimiin Israelia vastaan. Assad on kieltäytynyt julkisesti antamasta tietoja IAF:n tuhoamasta kohteesta. Myöskin Israel on kieltäytynyt julkisesti selvittämästä ilmaiskuun johtaneita tietojaan kohtees…
KESKIVIIKKO 23.04.08
1. VAKOILIN ISRAELIN HYVÄKSI, vakuuttaa 84-vuotias entinen mekaaninen insinööri Ben-Ami Kadish, joka 18 vuotta sitten jäi eläkkeelle USA:n armeijan palveluksesta. Häntä syytetään nelinkertaisesta salaliitosta, muiden mukana syytös, että työskennellessään USA:n armeijan tukikohdassa New Jerseyssä, hän vei salaisia dokumentteja kotiinsa kuuden vuoden aikana ja antoi israelilaisen agentin valokuvata niitä hänen kellarissaan. Dokumenteissa oli tietoja ydinaseista, viimeisimpiä tietoja F-15 hävittäjästä sekä USA:n Patriot ohjustentorjunta järjestelmästä. Syyttäjän mukaan dokumentteja oli kaikkiaan 50 – 100 kpl. Hän ei saanut rahallista korvausta toimittamistaan palveluista, mutta sai joskus lahjoja sekä ilmaisia aterioita perheensä kanssa. Hänet päästettiin vapaalle 300 000 USD takuita vastaan.
KADISH sanoo välittäneensä myös Jonathan Pollardin toimittamia dokumentteja, mutta Polard kieltää tietäneensä hänestä mitään.
TARKKAILIJAT pitävät Kadishin tapausta vähäm…
TIISTAI 22.04.08
1. USA:N ULKOMINISTERIÖN apulaispuhemies Tom Casey totesi, että entisen presidentti Jimmy Carterin ”rauhanmatka” ja tulitaukoesitys Hamasin ulkoasiain johtajan Khaled Mashaalin kanssa ovat tarkoituksettomat. Koko Carterin Lähi Idän matka teki sekä Israelille ja USA:lle että hänelle itselleen enemmän hallaa kuin etua. Casey totesi, että Mashaalin puheet tulitauosta Israelin kanssa on kuultu aiemmin moneen kertaan. ”Hamas uskoo edelleen Israelin tuhoamiseen, he eivät edelleenkään usko, että Israelilla on oikeus olla olemassa,” Casey analysoi, ”eikä siten mikään ole muuttunut Hamasin suhtautumisessa Israeliin mukaan lukien siinä, että se ryhmä edelleen kieltäytyy tunnustamasta Israelia ja irrottautumasta terrorismista.” Carter suututti sekä Israelin että oman maansa hallituksen tavatessaan Hamasin edustajia, jotka siten katsovat saaneensa ulkomaista tunnustusta.
ISRAELIN korkea johto, mukaan lukien Olmert, Barak ja Livni kieltäytyivät tapaamasta Carteria antaen syyk…
MAANANTAI 21.04.08
1. GAZAN TERRORISTIT tekivät ennen kuutta lauantaiaamuna uskaliaan ja hyvin suunnitellun iskun Kerem Shalomin terminaalia vastaan, jonka kautta Gazaan kuljetetaan hätäaputoimituksia Gazan kaistalle. He ajoivat panssaroidun ja IDF:n tunnuksilla varustetun auton turva-aidan läpi lähellä terminaalia. Auto on yksi amerikkalaisten toimittamista panssaroiduista miehistönkuljetusvaunuista (APC), jotka joutuivat Hamasin käsiin niiden kaapattua vallan Fatahin johtamilta turvallisuusmiehiltä. Vartiossa olleet sotilaat ja heidän upseerinsa aluksi uskoivat, että vaunu oli israelilainen, mutta yrittäessään saada yhteyttä auton kuljettajaan IDF:n radioaalloilla upseeri ei saanut siihen vastausta. Tämä sai hänet epäilemään, että se oli terroristien juoni. Hän antoi hälytyksen huutamalla ”autopommi”, mikä sai useimmat sotilaat kiirehtimään suojaan. APC:n perässä tuli kaksi pommeilla lastattua autoa, kummassakin 300 kg voimakkaita räjähteitä. Toinen pommiautoista räjähti lähe…