MAANANTAI 21.04.08
1. GAZAN TERRORISTIT tekivät ennen kuutta lauantaiaamuna uskaliaan ja hyvin suunnitellun iskun Kerem Shalomin terminaalia vastaan, jonka kautta Gazaan kuljetetaan hätäaputoimituksia Gazan kaistalle. He ajoivat panssaroidun ja IDF:n tunnuksilla varustetun auton turva-aidan läpi lähellä terminaalia. Auto on yksi amerikkalaisten toimittamista panssaroiduista miehistönkuljetusvaunuista (APC), jotka joutuivat Hamasin käsiin niiden kaapattua vallan Fatahin johtamilta turvallisuusmiehiltä. Vartiossa olleet sotilaat ja heidän upseerinsa aluksi uskoivat, että vaunu oli israelilainen, mutta yrittäessään saada yhteyttä auton kuljettajaan IDF:n radioaalloilla upseeri ei saanut siihen vastausta. Tämä sai hänet epäilemään, että se oli terroristien juoni. Hän antoi hälytyksen huutamalla ”autopommi”, mikä sai useimmat sotilaat kiirehtimään suojaan. APC:n perässä tuli kaksi pommeilla lastattua autoa, kummassakin 300 kg voimakkaita räjähteitä. Toinen pommiautoista räjähti lähellä vartiotornia aiheuttaen pahaa tuhoa ilman ihmisvaurioita; toinen räjäytettiin lähellä IDF:n jeeppejä, jotka kuuluivat Eteläisen komennuskunnan beduiinipataljoonalle. Paikalla oli sillä hetkellä huono näkyvyys paksun sumun vuoksi.
13 sotilasta ei ehtinyt panssaroitujen autojensa suojaan, ja he haavoittuivat pommin sirpaleista, kaksi heistä vaarallisesti.
PIAN TÄMÄN TAPAUKSEN jälkeen toinen APC lähestyi Kissufim terminaalia edellisestä jonkin matkaa pohjoiseen. Paikalla ollut panssarivaunu 401. prikaatista avasi tulen sitä kohti räjäyttäen sen. Myös sen uskottiin olleen lastattu täyteen räjähteitä. (JP)
2. IDF:n Eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Yoav Galant totesi terrori-iskujen jälkeen, että niiden tarkoituksena oli surmata sotilaita mahdollisimman paljon sekä toisena päämääränä panttivankien ottaminen. Vastaavan upseerin tarkkaavaisuus pelasti tilanteen.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kävi tutustumassa iskukohtaan yhdessä IDF:n komentajan kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazin kanssa antaen tunnustusta alueen beduiini-sotilaille, joiden apulaiskomentajan nopea reaktiokyky säästi useitten sotilaitten hengen. Barak totesi, että raja tulee olemaan suljettuna ainakin pari päivää tämän jälkeen, kunnes vauriot turva-aidassa on saatu korjattua.
ISKUSSA KÄYTETTY panssaroitu auto on venäläisvalmisteinen. Terrori-isku kuulunee osana Hamasin kuuluttamaan operaatioon Gazan kaistan saarron murtamiseksi.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ toteaa, että Gazan terrori-iskuista huolimatta se ei tule vastustamaan Venäjän lupaamien 25 panssaroidun miehistövaunun toimittamista PA:n turvallisuusjoukoille Juudeassa ja Samariassa.
VASTATOIMENA lauantaiaamun terrori-iskuille IAF suoritti lauantain aikana useita ohjusiskuja Gazan alueelle, joissa sai surmansa 7 palestiinalaista. Kaksi palestiinalaista kuoli terrori-iskussa Kerem Shalomin terminaalia vastaan. (JP)
3. TARKKAILIJAT ENNUSTAVAT kuumaa kesää, eikä pelkästään ilmaston vuoksi.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamas-johtajat Mahmoud al-Zahar ja Siad Saim tapasivat Carterin Kairossa tilaisuudessa, joka ei tuottanut tuloksia. Molemmat Hamas-johtajat tapasivat Carterin uudelleen Damaskoksessa, jossa tämä keskusteli Bashar Assadin ja Khaled Mashaalin kanssa saamatta näkyviä tuloksia. Carter pyysi Hamasilta Debkafilen mukaan kahden viikon rauhallista aikaa hyvän tahdon eleenä, mutta ei saanut mitään lupauksia. Edelleen Debkafilen mukaan Zahar ja Saim menivät sieltä suoraan keskustelutilaisuuteen, johon osallistuivat Hamasin johtajat Damaskoksessa Khaled Mashaal ja Abu Marzuk sekä Syyrian ja Iranin tiedusteluvirkailijoita. Siinä tilaisuudessa todettiin ja sovittiin, että osapuolten intressien mukaista on kiihdyttää Israelin vastaisia toimia Gazasta.
TÄMÄ alkoi myös näkyä välittömästi kentällä. Sunnuntai-iltana raportoidaan ainakin kahdeksan Kassam-rakettia Israeliin, maanantaiaamuna jo kolme. Terroristit ovat lisäksi tulittaneet Gazan läheisyydessä olevien maanviljelystilojen työntekijöitä pelloilla. Työntekijät perunannostossa joutuvat käyttämään suojaliivejä.
CARTER kertoo Assadin olevan valmis rauhanneuvotteluihin, ja sanoo hänen lähettäneen useita viestejä Olmertille välittäjien kautta. Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluissa Hamasin Damaskoksen johtajien kanssa Carter ei saanut edistystä. (JP)
4. PALESTIINALAISET sekä Juudeassa ja Samariassa että Gazassa kannattavat suurin joukoin terrori-iskuja Israelin siviilejä vastaan. Vuonna 2006 syyskuussa terrorin kannattajia oli 43.1 %, nyt kannatus oli noussut, 49.3 % haastatelluista kannattaa ”taistelutoimia” israelilaisiin kohteisiin. Gazassa kannatus oli 58.1 %, Länsirannalla 24.5 %. Pommi-iskuja israelilaisiin siviilikohteisiin kannatti 50.7 %, vuonna 2006 kesäkuussa kannatus oli 44.8 %, syyskuussa 48 %. Gazassa kannatus oli 65.1 %, Länsirannalla 42.3 %.
Raketti-iskuja Israeliin kannatti 39.3 %, 35.7 % piti niitä vahingollisina palestiinalaisille.
YLEISENÄ HUOMIONA gallupin tekijät huomioivat, että yleinen toivottomuus tulevaisuudesta ja epäusko rauhanponnistelujen onnistumisesta ovat vähentäneet sekä Hamasin että Fatahin kannatusta, kuten myös uskoa johtajien pätevyyteen. Hamasin pääministerin Ismael Haniyehin kannatus on suurempi kuin Mahmoud Annasin. Abbasin kannatus oli marraskuussa 18.3 %, nyt enää 11.7 %. Haniyehin kannatus oli nyt 13.3 %, marraskuussa 16.3 %. Marwan Barghoutin kannatus oli nyt 12.8 %, marraskuussa 14.3 %.
Fatahin kannatus oli nyt 32.5 %, marraskuussa 49 %. Hamasin kannatus oli nyt 17.8 %, marraskuussa 19.7 %.
Haastattelussa kysyttiin 1190 ihmisen mielipiteitä sekä Länsirannalla että Gazassa, virhe % 3. Tiedustelu tehtiin huhtikuussa 8. – 13. päivien välillä. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS haluaa, että Ramallahin tanssi-festivaalit on peruutettava. Festivaalit pidetään Ramallahissa kerran vuodessa; tämänkertainen, tälle viikolle suunniteltu oli kolmas. Hamasin johto ilmoittaa, että ne ovat häväistys palestiinalaisten taistelulle. Festivaalit järjestää ei-hallituksen tukema organisaatio Sareyyet Ramallah – Ensimmäinen Ramallah ryhmä. Tanssiesitysten aloittaa norjalainen Trondheimistä kotoisin oleva, Skandinavian johtava jazz-orkesteri. Muita tilaisuuksiin osallistuvia ryhmiä tulee Italiasta, Suomesta ja Serbiasta. (JP)
- JUUTALAINEN KANSALLISRAHASTO JNF aikoo julistaa internet-kampanjan Israelin vesiongelmien vuoksi. Kampanjan nimenä on ”31 päivää Israelin hyväksi”. Internetiä hyväksikäyttäen JNF aikoo vedota maallisiin johtajiin kaikkialla maailmassa saadakseen heidät kiinnostumaan ja huolestumaan varojen keräämiseksi kampanjan hyväksi. Vedenpuute on tänä vuonna koko Lähi Itää koskeva, ei vain Israelia. Israelin vedenpuutteen takana on kaksi pääsyytä: Sateitten vähyys ja veden liikakulutus. JNF aikoo käyttää varojaan uusien vesivarastojen rakentamiseksi. JNF:n rakentamat 200 vesivarastoa ja patolammikkoa sisältävät 250 miljoonaa kuutiometriä puhdistettua ja sadevettä, mikä on 10 % Israelin kokonaisvesimäärästä. Tästä vesimäärästä kastellaan 450 000 dunamia (112 000 aaria) hedelmätarhoja ja viljapeltoja.(JP)
- IRANIN TV kouluttaa reporttereista Israelin ja Syyrian välistä sotaa varten. Ohjelmaan osallistujat rekisteröidään saatuaan hyväksytyn todistuksen, ja heidät pidetään varalla kriisitilannetta varten, jolloin heidät lähetetään rintamalle seuraamaan sotatapahtumia ja raportoimaan niistä. (JP)
- TUTKIJAT ilmoittavat saaneensa selville, miten Egyptin faraon pääministerinä toiminut juutalainen paimenpoika Josef pystyi keräämään ja ennen kaikkea varastoimaan viljaa niin paljon, että sitä riitti seitsemäksi vuodeksi egyptiläisille ja myyntiin ulkopuolisille. Ei riittänyt vain koota viljaa, vaan se täytyi myös pystyä suojelemaan tuholaisilta, jotka syövät viljaa. Eräs tällainen tuholainen on Rhysopertha dominica kovakuoriainen, jonka naarasyksilöt munivat 300 – 500 munaa kuukaudessa. Niistä kehittyvät toukat syövät vuodessa valtavat määrät viljaa, ja olisivat pystyneet tuhoamaan kaikki Josefin suunnitelmat. Professori Mordechai Kislev ja tri Orit Shimhoni ovat selvittäneet, että kuoriaiset levittäytyivät paikasta toiseen. He selittävät, että Josefin suunnitelmista kertovien Mooseksen kirjan kohtien (1.Ms.41, 48-49) mukaan vehnää ja ohraa kerättiin niin paljon, ettei sitä enää pystytty laskemaan. Tutkijat huomauttavat, että Josef keräsi viljaa kustakin alueesta erikseen eikä sekoittanut niitä, mikä esti tuholaisten leviämisen. Toiseksi tapana oli panna viljan sekaan hienoa hiekkaa, mikä murskaa tuholaisten kuoret ja tappaa niitä. (Osoite:) http://www.haaretz.com/hasen/spages/976643.htmlja (Haaretz)
- Israelilaista autoa kohti heitettiin palopommi Azoonan kylän lähellä lähellä Kfar
Sabaa Kalkiliyan ja Karnei ja Ginot Shomronin välillä. Kukaan ei loukkaantunut, mutta auto kärsi pahoja vaurioita. (INN)
- Hebronin juutalaisyhteisö viettää huomenna 40-vuotisjuhlia nimikkeellä ”Lastemme Hebron”. Yhtä hyvin kaupunki voisi viettää 3000-vuotisjuhlia, joskaan ei aivan päivälleen. Tuhansia pääsisäisen viettoon tulleita uskotaan ahtautuvan kaupunkiin ja patriarkkojen haudoille, mukana myös meidän perheemme, mikä voi huomenna viivästyttää raportin iltapäivään. Tänään kävimme tutustumassa Herodes Suuren rakentamaan Heridionin kukkulan raunioihin. Jos mies ei suuri ollutkaan, hänen rakennuskohteensa sitä olivat.
- Herodes rakennutti Jerusalemin Temppelin uudelleen kreikkalaiseen malliin.
Kuten tunnettua, Herodes oli mielisairas, ainakin luulosairas, joka murhasi
perheenjäseniään. Kruununperillisensä kaksi päivää ennen kuolemaansa.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020