TIISTAI 22.04.08
1. USA:N ULKOMINISTERIÖN apulaispuhemies Tom Casey totesi, että entisen presidentti Jimmy Carterin ”rauhanmatka” ja tulitaukoesitys Hamasin ulkoasiain johtajan Khaled Mashaalin kanssa ovat tarkoituksettomat. Koko Carterin Lähi Idän matka teki sekä Israelille ja USA:lle että hänelle itselleen enemmän hallaa kuin etua. Casey totesi, että Mashaalin puheet tulitauosta Israelin kanssa on kuultu aiemmin moneen kertaan. ”Hamas uskoo edelleen Israelin tuhoamiseen, he eivät edelleenkään usko, että Israelilla on oikeus olla olemassa,” Casey analysoi, ”eikä siten mikään ole muuttunut Hamasin suhtautumisessa Israeliin mukaan lukien siinä, että se ryhmä edelleen kieltäytyy tunnustamasta Israelia ja irrottautumasta terrorismista.” Carter suututti sekä Israelin että oman maansa hallituksen tavatessaan Hamasin edustajia, jotka siten katsovat saaneensa ulkomaista tunnustusta.
ISRAELIN korkea johto, mukaan lukien Olmert, Barak ja Livni kieltäytyivät tapaamasta Carteria antaen syyksi muut kiireet, vain presidentti Shimon Peres tapasi tämän ”toisen uneksijan”, ovathan molemmat Nobelin rauhanpalkinnon saaneita.
KHALED MASHAAL kertoi Carterin tapaamisensa jälkeen, että hän tarjosi Carterille tulitaukoa, arabiaksi ”hudna”, joka on enemmän kuin hetkellinen taistelujen keskeyttäminen. Khaled myös kertoi, että Hamas hyväksyy Palestiinan valtion ”1967 rajoilla”, mutta hän ei sanonut, että Hamas tunnustaa Israelin ”näiden rajojen” sisällä. Tämä on Hamasin tapa puhua kahdella tapaa samaan aikaan, mikä helposti hämää sen, joka ei sitä huomaa. Israelin viranomaiset sanovat, ettei heillä ole tietoa Hamasin tarjouksesta. Myöskin Hamasin tarjous Gilad Shalitin vapauttamiseksi, jossa Egypti toimii välittäjänä, tapahtuu Israelin viranomaisten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella. Hamas vaatii 1000 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivää vapautettaviksi, puolet heistä ennen Shalitin vapauttamista Egyptin viranomaisille ja loput Shalitin päästyä kotiinsa Israeliin.
KAUPPA- JA TEOLLISUUSMINISTERI Eli Yishai sai luvan Olmertilta tavata Carter, mitä hän tuskin olisi voinut tehdä ilman pääministerin lupaa. Yishai pyysi Carteria toimimaan välittäjänä Gilad Shalitin vapauttamiseksi. (JP)
2. ISRAELIN ARMEIJA, IDF, suorittaa tuskallista itsetutkistelua pyrkiessään selvittämään, miten Gazan terroristit pystyivät yllättämään IDF:n Gazan rajaa valvovat sotilaat, eikä vain kerran vaan toistamiseen. Viimeinen yritys Kerem Shalomin terminaalin lähellä onneksi saatiin osaksi torjuttua, joskin sekin 13 haavoittuneen sotilaan hinnalla ja siten, että terroristit pääsivät ajamaan kaksi räjähdysaineilla lastattua autoa Israelin puolelle. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi erotti Nahal Oz terminaalin luona toimineen pataljoonan komentajan everstiluutnantti Yair Baranesin esittäen syyksi sen, ettei hän pystynyt estämään terroristien pääsyä huomaamatta terminaalialueelle murhaamaan kaksi israelilaista siviilityöntekijää terminaalissa eikä estämään terroristien pakoa. Yairia syytettiin sitä, ettei hän aloittanut taistelukosketusta terroristien kanssa välittömästi havaittuaan heidät, vaan jäi odottamaan lisäjoukkoja. Yair itse pyysi ero tehtävistään. (JP)
3. MUSLIMIEN ANTISEMITISMI on kehittynyt strategiseksi uhkaksi Israelille, selviää Tiedustelu- ja informaatiokeskuksen (ITIC) tänään julkistettavasta raportista, josta JP:n toimittaja sai ennakkotietoja. Tutkimuksen mukaan opettamalla muslimisukupolvia syvään vihaan Israelia ja juutalaisia kohtaan tämä anti-semitismi, jota monet alueen muslimimaat toteuttavat, estää rauhanprosessin etenemisen ja suhteitten normalisoimisen maitten välillä. Se myös muodostaa älyllisen oikeutuksen syrjivälle poliittiselle ohjelmalle. Tällainen ennakko-asenne ei ole normaali, kertoo ITIC:n johtaja reservin eversti tri Reuven Erlich, joka johtaa raportin laatinutta ryhmää. ”Tämä ennakkoasenne on paha siksi, että se ei ole teoreettinen, kuten ideologiat yleensä. Se on ideologista kiihottamista, jota harjoittavat valtiot ja järjestöt käytännöllisin toimin toteuttaen sitä käytännössä”. Raportti tutkii anti-semitismiä muslimi-maailmassa mutta varsinkin Iranissa ja arabimaissa. ITIC toimii läheisessä yhteistyössä IICC:n, Israelin tiedustelun perinne- ja muistokeskuksen, kanssa, jota johtaa Mossadin entinen johtaja Efraim Halevy. Se pitää läheistä yhteyttä Israelin tiedustelupalvelun yhteisön kanssa ja sen raporttia arvostetaan Israelin politiikan tekijöitten parissa. IICC on tutkinut raporteissaan muslimivaltojen anti-semitismin nousua verraten sitä Euroopan kristillisissä maissa vallinneeseen antisemitismiin ja tullut siihen huomioon, että muslimit eivät välttämättä perusta anti-semitismiään samoihin perusteisiin kuin Euroopan valtiot, vaan ovat kehittäneet erittäin räikeän anti-semitismin muodon lähtien Muhammedin lausunnoista ja Koraanin opetuksista. Muslimit lähtevät kertomuksista, miten juutalaiset pyrkivät myrkyttämään Muhammedin, ja ovat siitä muotoilleet kiihkeän anti-semitistisen retoriikan, josta on tullut hyvin suosittu muslimimaissa. Täten he ovat muuntaneet palestiinalaisten ja israelilaisten välisen kansallisen rauhanponnistelun, joka voitaisiin ratkaista kompromisseilla, historialliseksi, kulttuuriseksi ja olemassaolokamppailuksi islamin ylivertaisuuden pohjalta. Tutkimuksissa on havaittu, että muslimien asenteissa Israelia ja juutalaisia kohtaan juutalaisvastaisuus ja Israelin vastaisuus ovat usein erottamattomasti kietoutuneet toisiinsa. Tämä näkyy varsinkin viime vuosina räjähdysmäisesti lisääntyneessä islamin kirjallisuudessa, joka tarkoituksellisesti sekoittaa Israelin ja juutalaisuuden toisiinsa. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- NIR OZ kibbutsin johto kehottaa työntekijöitä pysyttelemään poissa pelloilta korjaamassa satoaan. Palestiinalaiset terroristit ovat harjoitelleet tarkka-ammuntaa Israelin puolelle pyrkien osumaan työntekijöihin. Vapaaehtoisia työntekijöitä olisi tulossa pitkin maata, mutta kibbutsin johto katsoo, että vaikka heille annettaisiin luodinkestävät suojaliivit ja käsineet, kysymys on sittenkin elämästä ja kuolemasta, eivätkä he halua ottaa vastuuta heistä. (JP)
- KEREM SHALOMIN terminaali, jonka kautta Israel on vienyt rekkalasteittain lääkkeitä ja välttämättömyystavaroita Gazan asukkaille, pysyy toistaiseksi suljettuja. Viime lauantaina Hamasin terroristit yrittivät toteuttaa yhden uskaliaimmista yrityksistään päästä sisälle IDF:n tukikohtaan, surmata suuren joukon sotilaita ja ottaa panttivankeja. Hamas ilmoitti tapahtuman jälkeen, että se oli vain harjoitus, ja että todellinen hyökkäys toteutetaan lähi tulevaisuudessa. Iskussa haavoittui 13 IDF:n sotilasta, 2 terroristia kuoli. (JP)
- MAANANTAIN aikana terroristit ampuivat ainakin kuusi Kassam-rakettia Israeliin. Yksi raketti haavoitti 4-vuotiasta poikaa kibbutsissa, jossa raketti räjähti. Kaksi palestiinalaista sai surmansa IAF:n kahdessa eri ohjusiskussa Rafahin kaupunkiin Gazan kaistan eteläosassa. Givati prikaatin sotilaat olivat taistelukosketuksissa palestiinalaisten kanssa sekä Rafahin alueella että pohjoisessa Beit Hanoun alueella surmaten kaksi palestiinalaista ja pidättivät 30 palestiinalaista kuulusteluja varten. (JP)
- ISRAELIN puolustusministeriö sallii PA:n rakentaa ja avata 20 poliisiasemaa Juudeassa ja Samariassa Olmertin hallituksen uuden myönnytyspolitiikan mukaisesti. PA:n poliisit, joista useimmat lienevät USA:n kenraali Daytonin kouluttamia, saavat myös kuljettaa aseitaan toimiessaan poliisitehtävissään. Israel sulki PA:n aiemmat poliisiasemat Juudeassa ja Samariassa vuoden 2000 jälkeen. Yksi PA:n poliisin tehtävistä on estää rikollisia purkamasta Israelin rakentamaa turva-aitaa metallin hankkimiseksi myytäväksi. (JP)
- GAZAN palestiinalaiset lahjovat Gazan lääkäreitä antamaan heille todistuksen, että he ovat vakavasti sairaita ja tarvitsevat lääkärihoitoa Israelin sairaalassa, kertovat Shin Betin asiamiehet. Lausunto annettiin julkisuuteen sen jälkeen, kun ihmisoikeuksien puolustusjärjestöt kuten Lääkärit Ihmisoikeuksien puolesta (PHR) ovat syyttäneet Israelia, että se on estänyt 12 uutta syöpää sairastavaa potilasta pääsemästä hoitoon Israeliin. Näiden lisäksi Israelin viranomaiset ovat rajalla estäneet lukuisten eri sairauksia sairastavien pääsyn hoitoon Jordaniaan tai Egyptiin. IDF on hoitanut tällaista sairaitten välitystoimintaa tarjoamalla heille bussikuljetusta Gazan rajalta Jordaniaan tai Egyptiin, mutta aina kaikki sitä haluavat eivät mahdu bussiin. (JP)
- IDF AIKOO väliaikaisesti poistaa kiellon päästä Jordanjoelle paikalle, jossa Johannes Kastajan uskotaan kastaneen Jeesus Nasaretilaisen. Tiistain ja keskiviikon aikana tuhannet pääasiassa Itä Euroopasta tulleet turistit pääsevät tänne Jordanjoen paikalle Jerikon lähellä. Kastetta haluavien joukossa on runsaasti kreikkalais-ortodokseja, jonka kirkoissa on jäseniä Israelin arabeista, palestiinalaisista ja entisen Neuvostoliiton alueilta, joita tuli Israeliin paluuoikeuden perusteella. Myös etiopialaisia, kopteja ja Syyrian ortodokseja on kasteelle pyrkivien joukossa. Kysymys ei ole käännytyksestä, vaan ihmiset haluavat päästä osalliseksi kokemuksesta paikassa, joka on pyhä. (JP)
- HEBRONISSA oli rauhallista vielä puoli kymmenen maissa, kun pääsimme bussilla sinne muutaman loppukilometrin, koska omalla autolla ei päästetty. Mutta armeija ja poliisi olivat varustautuneet kaiken varalta. Heitä oli suurin joukoin kaikissa kadunkulmissa ja sillä välillä partioiden kaksittain tai ryhmissä. Mutta yhdentoista aikaan ihmisiä alkoi tulvia paikalle kadun täydeltä. Hebronin juutalainen vanhakaupunki on ränsistymässä. Muutamat siellä asuvat juutalaiset pyrkivät kunnostamaan asuinympäristöään lisäämällä lisähuoneen tai parvekkeen, mutta katutasossa olevien kauppapuotien katokset ovat vaarallisen tuntuisesti putoamassa sijoiltaan. Mutta se ei vähennä kaupungin merkitystä yhtenä juutalaisen historian merkittävimmistä paikoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019