TORSTAI 24.04.08
1. USA:N HALLITUS esittelee kongressille tänään, mitä se tietää Israelin ilmavoimien (IAF) ilmaiskusta Syyrian oletettuun ydinlaitokseen syyskuun 6. päivänä 2007, sekä mikä osuus Pohjois-Korealla on ollut laitoksen rakentamisessa ja ydintietoisuuden levittämisessä Syyriaan. USA:n puolustusministeri Robert Gates kertoi lehdistölle keskiviikkona, että kongressi saa tiedot asioista pian. JP:n artikkelin mukaan valitut kongressin valiokunnat, mukana senaatin ja valkoisen talon tiedustelukomiteat, saavat suljetun selostuksen hallituksen tiedoista.
ISRAELIN puolustusviranomaiset ovat huolissaan, että kongressille annetut tiedot Syyrian ja Pohjois-korean ydinsuhteista voi häiritä Syyrian presidentti Bashar Assadin mielenrauhaa ja jopa pakottaa hänet jonkinasteisiin kostotoimiin Israelia vastaan. Assad on kieltäytynyt julkisesti antamasta tietoja IAF:n tuhoamasta kohteesta. Myöskin Israel on kieltäytynyt julkisesti selvittämästä ilmaiskuun johtaneita tietojaan kohteesta, ja Israelin media on asetettu tiukkaan valvontaan siitä, mitä se voi asiasta tiedottaa.
ISRAELIN hallituksen viranomaiset ovat huolissaan, että USA:n kongressille annettu selostus voi keskeyttää Olmertin ja Assadin välisen kirjeenvaihdon rauhankeskustelujen aloittamisesta maitten välillä. Puolustusministeri Ehud Barak välitti saamansa tiedot ja huolet Olmertin kanslialle, joka kieltäytyy kommentoimasta asiaa odotellessaan asian kehittymistä USA:ssa.
THE WALL STREET JOURNAL kertoi tiistaina saamiinsa tietoihin perustuen, että kongressille kerrotaan tänään Pohjois-Korean avusta Syyrialle plutonium-polttoaineella toimivan reaktorin rakentamiseksi. USA:n ulkoministeriön edustaja Jean McCormack kieltäytyi antamasta yksityiskohtia asiasta, mutta totesi hyvän hallitustavan vaativan, että hallitus ja kongressi toimivat yhteistyössä. Hän oli huolissaan, kuten USA:n hallituksen edustajatkin, että vuodot lehdistölle voivat vaikeuttaa neuvotteluja Pohjois-Korean ydinohjelman lopettamiseksi. Pohjois-Korean antamat tiedot ydinohjelmastaan ja tietotaidon levittämiseksi siitä toisille osapuolille eivät USA:n edustajien mukaan ole olleet riittäviä. (JP)
2. LÄNSIMAISET diplomaatit kertoivat keskiviikkona, että Syyrian viranomaisten julkistamat tiedot Israelin pääministerin ja Syyrian presidentti Assadin välisistä tunnusteluista rauhankeskustelujen aloittamiseksi maitten välillä jättivät kertomatta, mitä Syyrialta vaaditaan. Uutiset kertoivat vain, että pääministeri Ehud Olmert oli luvannut luovuttaa Golanin ylängön kokonaisuudessaan Syyrialle rauhansopimusta vastaan. Diplomaatit vahvistavat, että tunnusteluja käytiin Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin välityksellä.
ISRAEL VAATII Syyrialta, että Syyria lopettaa tukensa Hamasille; karkottaa Hamasin ulkopoliittiset johtajat Damaskoksesta; lopettaa tukensa Hizbullahille sekä katkaisee yhteytensä Hizbullahin kanssa. Erdogan keskustelee Syyrian presidentti Assadin kanssa asiasta ensi lauantaina.
RAPORTTI rauhankeskusteluista Israelin ja Syyrian kanssa julkistettiin Syyria News web-sivulla sekä Al-Watan lehdessä, joka on Assadin hallitusta lähellä toimiva riippumaton uutislehti. Kumpikaan uutislähde ei kertonut, miten paljon Olmert oli suostunut luovuttamaan Syyrialle. Syyrian hallitus vahvisti tiedot keskiviikkona.
PÄÄMINISTERIN KANSLIA ei halua spekuloida median antamista tiedoista. Tarkkailijat tietenkin kyselevät, miksi Syyrian hallituksen valvoma media julkisti tiedot juuri nyt. Sen uskotaan liittyvän USA:n kongressille tänään annettavaan selostukseen, joka voi pahoin hämmentää Syyrian johdon uskottavuutta lännen johtajien silmissä. (JP)
3. KNESSETIN VALIOKUNNAN puheenjohtaja David Tal (Kadima) kertoi eilen kutsuvansa valiokunnan kokoon välittömästi ensi viikolla kansanedustajien palattua pääsiäislomiltaan antaakseen vauhtia lakiesitykselle, jonka mukaan Golanin ylängön luovuttamiseksi on ensin suoritettava kansanäänestys. Lakiesitys, jonka esitti Knessetin hyväksyttäväksi Avigdor Yitzhaki (Kadima), läpäisi ensimmäisen lukemisen Knessetissä.
”MEIDÄN on estettävä poliittinen varkaus, mitä Golanista luopuminen merkitsee. Vetäytyminen Golanista tarkoittaa, että Hizbullah tunkeutuu sinne ja tekee elämän mahdottomaksi Israelin pohjoisosan asukkaille”, hän selitti.
LÄHI IDÄN asiantuntija tri Gay Bechor valistaa lukijoita, ettei Syyrian presidentti Bashar Assad koskaan suostu täydelliseen rauhaan Israelin kanssa, mikä tarkoittaisi Israelin tunnustamista, koska se heiluttaisi hänen hallintonsa vakavuutta Syyriassa. (INN)
ISRAELIN äärivasemmisto kehottaa Olmertia nopeuttamaan rauhankeskusteluja Syyrian kanssa ja toteuttamaan sopimuksen saaminen aikaan mahdollisimman pian.
HALLITUSPUOLUE Shasin puheenjohtaja Eli Yishai sanoi yllättyneensä tiedoista ja vaati, että asia tulee ottaa välittömästi esiin hallituksessa ja Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokouksessa.
OLMERT kertoi medialle vuonna 2006, ettei hänen hallituksensa tule koskaan luovuttamaan Golanin ylänköä Syyrialle. Opposition edustajat pitävät Olmertin salaisia keskustelutarjouksia Syyrialle Israelin turvallisuudelle vaarallisina. Jos Syyria saa Kinneretin järven pohjoisrannan hallintaansa ja valvoo Golanin ylänköä, se voi halutessaan estää järveen laskevien jokien vedet virtaamasta järveen ja kääntää ne omaan kulutukseensa, kuten se suunnitteli tekevänsä ennen 1967 sotaa. Israel tuhosi silloin Syyrian aloittamat rakennustyöt. (JP)
4. UUSIN VAKOILUSKANDAALI kuohuttaa Israelin lehdistöä. Vaikka Ben-Ami Kadishin vakoilua Israelin hyväksi luovuttamalla salaisia asiakirjoja Israelin agentille pidetään lähes mitättömänä, sen tiimoilta valetaan kannuja ja esitetään teorioita. Pahinta asiassa lienee uskottavuusongelma, mikä vahvistuu tämän jutun tiimoilta. Amerikkalaiset tarkkailijat sanovat suoraan, että Israelin peittely-yritykset ja suoranaiset valheet sekä tämän että aiemman paljon suuremman luokan vakoilujutun yhteydessä ovat paljon pahemmat kuin itse vakoilusyytökset. Tarkkailijat ovat myös huomauttaneet, että sekä Pollard että Kadish ovat vain pikkuriistaa paljon suuremman metsästyskohteen rinnalla, jota he kutsuvat ”megavakoilijaksi”, mutta jota ei ole vielä paljastettu. Israelin asiaa hoitaneet käsittelijät (handlers) ovat vaienneet tyystin ja vetäytyneet kaikesta vastuusta. Kadishin antamien dokumenttien välittäjäksi mainittu nimi Yosef Yagur on tiettävästi peitenimi, ei miehen oikea nimi. Koko asian merkittävyys - tai merkillisyys – on siinä, että USA:n ja Israelin välisten luottamuksellisten suhteitten vuoksi Israelin oli pitänyt saada näitä tietoja ilman salaisia välittäjiä, ja esim. Jonathan Pollardin saama elinkautinen ilman armahdusta on käsittämätön kahden ystävävaltion välillä. Esim. egyptiläinen vakoilija, joka samoin välitti salaisia dokumentteja Egyptiin, tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen. Sama koskee myös Venäjän hyväksi toimineita vakoilijoita, joiden rikokset olivat aivan toista luokkaa kuin Pollardin, ja he toimivat silloin vihollismaan hyväksi.
Kummastelua aiheuttaa myös se, miksi Olmertin hallitus kieltäytyy vaatimasta Bushilta Pollardin vapauttamista ennen hänen virkakautensa päättymistä. (JP)
5. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh toteaa vastauksena tietoihin, että Hamas on valmis sopimaan pitkäaikaisen tulitaukosopimuksen Israelin kanssa, ettei Hamas suostu tulitaukoon , ellei Juudea ja Samaria ole mukana sopimuksessa. ”Tulitaukosopimuksen tulee käsittää sekä Länsirannan että Gazan kaistan”, Haniyeh vakuuttaa, ”ja sen tulee olla molemminpuolinen ja kaikenkattava.” Hän totesi, että sopimuksessa täytyy olla vaatimus, että IDF lopettaa tunkeutumisensa ja hyökkäyksensä palestiinalaisia vastaan, ja kaikkien rajanylityspaikkojen avaamisesta. Hamasin delegaatio matkustaa Kairoon tänään antaakseen Hamasin vastauksen tulitaukosopimuksesta, jota Egyptin johdolla on laadittu. Israelin viranomainen, jota JP:n artikkeli ei henkilöi, toteaa, että Israel suostuu sopimukseen heikosta asemasta, sillä Hamas suoritti useita onnistuneita operaatioita IDF:n joukkoja vastaan. Siksi hänen mielestään sopimukseen ei tulisi suostua. (JP)
6. GAZAN KAISTAN ainoa voima-asema vältti täpärästi sulkemasta sähköliittymänsä valittaen polttoöljyn loppumista, sillä Israel toimitti sinne miljoona litraa diesel-öljyä keskiviikkona. PA:n öljynhallinnon johtaja Mujahed Salameh totesi, että miljoona litraa diesel-öljyä riittää voima-asemalla kolmen päivän tarpeisiin. Israel toimitti öljyä Gazaan siihen saakka, kun viime viikolla Hamasin kommandoyksikkö teki verisen iskun Nahal Oz terminaaliin, surmaten kaksi rekka-auton israelilaista kuljettajaa. Sen kautta välitetään polttoaineita Gazaan. Gazan oma voima-asema toimittaa kolmanneksen alueen sähköstä, lopusta suurin osa tulee Israelista, pieni osa Egyptistä. YK:n edustaja paikalla vaatii toistuvasti, että Israel purkaa saartotoimensa, koska ”kansan rankaiseminen” saartotoimin on hänen mukaansa epäonnistunut, eikä ole saanut hyökkäyksiä loppumaan Israelia vastaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS kehottaa gazalaisia ryntäämään turva-aidan yli Israelin puolelle perjantaina rukousten jälkeen. (INN)
- USA vaatii, että Israelin tulee tunnustaa Ben-Ami Kadishin toimineen Israelin hyväksi ja sen hallituksen tieten. (INN)
- ISRAEL avasi eilen kaikki Gazaan johtajat terminaalit huolimatta siitä, että niitä vastaan on hyökätty. Viimeksi eilen Sufan terminaalia kohti, minkä IDF torjui.
- IAF iski ohjuksillaan viime yönä Beit Lahiyaan ja Beit Hanoun
palestiinalais-kohteisiin Gazan kaistalla. Beit Hanoun iskussa kuoli yksi.
- IDF:n sotilaat löysivät Gazassa ampumavalmiin rakettialustan tuhoten sen. Keskiviikkoyönä sotilaat pidättivät 12 etsittyä palestiinalaista Länsirannalla. Arabit heittivät polttopommeja autoja kohti Azunissa itää Kalkiliyasta, Auto kärsi vaurioita. Autojen kivitykset ovat vähentyneet dramaattisesti Juudeassa ja Samariassa IDF:n lisättyä tarkastuspisteitä teille. (INN)
- Tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistaminen lisää selvästi hyökkäyksiä israelilaisia autoilijoita ja sotilaita vastaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019