Friday, November 24, 2017

PERJANTAI 24.11.2017

PERJANTAI 24.11.2017
01. AAMU Jerusalemin alueella on viileä ja kostea yöllisen sateen jälkeen, mutta lämpötila noussee päivän mittaan 13 asteen tienoille tämän hetken 7 asteen pohjalukemasta. Huomenna lämpötila noussee ennusteen mukaan 17:än asteeseen.

02. On luonnotonta, miten kevyesti ja "matter of fact" median artikkeleissa käsitellään sodan mahdollisuuksia, ikään kuin sota olisi jokin saavutettavissa ja haluttavissa oleva tila, johon tulisi pyrkiä. PohjoisKorean uhan tilapäisesti hiljetessä toinen mätäpesäke – etten sanoisi kytevä hiillos – savuaa Lähi-Idässä. Uhkauksia esitetään lähes päivittäin puolin ja toisin. Hamas sanoo olevansa valmis uuteen sotaan Israelia vastaan; PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas on katkaissut kaikki poliittiset yhteydet USA:n hallituksen kanssa eikä ota Trumpin puheluja vastaan; Saudi Arabia sotii viikon kestäväksi lupaamaansa sotaa Jemenissä Iranin ja Hizbullahin tukemia Houthi-kapinallisia vastaan huonolla menestyksellä; Qatarin kriisin rauhoituttua joskin ilman ratkaisua saudit ovat lämmitelleet uudelleen Iranin vastaisia tunteitaan pyrkien muodostamaan yhteisen rintaman Iranin hegemonia-suunnitelmia vastaan, mutta vaihtoehtoja on vähän USA:n vetäytyessä pois aktiivisesta osallistumisesta Lähi-Idän kiehuvaan keittoon. Saudit ovat sommitelleet uusia mahdollisuuksia, joissa Israel on mukana muiden ohessa.

Turkin ja Egyptin asema on toistaiseksi epäselvä. Turkki on NATO:n jäsen ja nauttii sen jäsenvaltioilleen lupaamaansa suojaa, mutta sen yksinvaltaan pyrkivä presidentti Recep Tayyip Erdogan on pahoittanut mielensä EU:n hylättyä sen jäsenanomuksen ja on äkkipikaisen luonteensa mukaan kääntänyt selkänsä lännelle pyrkien saamaan johtavan aseman islamin maailmassa. Turkkilaiset eivät ole arabeja, mikä aiheuttaa ongelmia. Erdogan on pyrkinyt saamaan sekä Iranin että Venäjän suosion puolelleen Syyrian ja Irakin asioita ratkottaessa ja niiden rajoja uudelleen muotoiltaessa, missä Venäjällä on johtava rooli.
Egypti, joka aiemmin oli johtava muslimimaa alueella, kamppailee edelleen sisäisten ongelmiensa parissa taistellen IS:n ja Al-Qaidan hyökkäyksiä vastaan sekä Siinailla että Libyan vastaisilla raja-alueilla. Egypti on joutunut kääntymään uudelleen Venäjän puoleen, joka aiemmin on ollut sen tärkein aseitten toimittaja.

USA:n ja EU:n suhtautumista sekä Turkkiin että Egyptiin vaikeuttavat niiden ihmisoikeusloukkaukset ja korruptio, joita länsimaisen moraalin ja etiikan säännöt eivät voi hyväksyä, mutta jotka Lähi-Idän maissa ovat edelleen yleisesti vallitsevia. Länsimaita huuhdelleet islamin tsunamit ovat antaneet länsimaille kouriin tuntuvia todisteita islamin todellisesta luonteesta ja sen pyhän kirjan Koraanin muslimille asettamista vaatimuksista.

03. IRANIN vallankumouskaarti komentaja kenraali Mohammed Ali Jafari selitti iranilaisille lehtimiehille järjestetyssä tilaisuudessa torstaina, että "sekä Hamas että Hizbullah ovat elintärkeitä osia rintamassa, joka on muodostettu taisteluarmeijaksi sionistisen hallituksen voittamiseksi. Siksi niiden riisuminen aseista on mahdotonta".
Kenraali Ali Jafari uhkasi, että missä tahansa tulevassa sodassa alueella päämääränä on Israelin täydellinen tuhoaminen.
"On tunnettu vaatimus sanoessamme tänään, että mikä tahansa tuleva sota tulee johtamaan sionistisen hallituksen tuhoamiseen", kuten Iranin puoliviralliset uutislähteet referoivat.
Jafari viittasi vuoden 2006 Libanonin sotaan, jonka seurauksena IDF yksipuolisesti veti joukkonsa pois Libanonin eteläosista, sekä IDF:n ja Hamasin väliseen konfliktiin 2008 (ja sen jälkeisiin yhteenottoihin) todeten, että "tänään nähdessämme suuren vastarinta-armeijan muodostumisen, sanamme on todistettu".

Jafari selitti edelleen, että vastarinta-armeijan asema on kiinteästi yhteen sidottu, ja jos Israel hyökkää sen yhtä osaa vastaan, toiset armeijan osat tulevat sen avuksi". Hän hylkäsi Saudi Arabian vaatimuksen Hamasin ja Hizbullahin riisumisesta aseista.
"Hizbullahin tulee olla aseistettu taistellessaan Libanonin vihollista vastaan, joka on Israel. Luonnollisesti heillä tulee olla parhaat aseet Libnonin turvallisuuden suojelemiseksi eikä sitä voida alistaa neuvottelujen kohteeksi".
Myös Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei kehotti torstaina muslimimaita taistelemaan "Israelin syöpäkasvainta" vastaan. "Palestiinan kysymys on tänään keskeinen asia muslimi-maailmassa, koska se on islamilainen maa, joka on miehitetty ja jota käytetään välineenä alueen useiden maitten turvallisuuden haavoittamiseen. Tätä sionistisen hallituksen syöpäkasvainta vastaan tulee taistella" hän twiittasi sivullaan. Hän sanoi toivovansa, päivää, jolloin Palestiina palautetaan Palestiinan kansalle.
https://www.timesofisrael.com/iran-military-chief-any-new-mideast-war-will-end-with-israel-eradicated/,

04. Fatahin ja Hamasin väliset sovintoneuvottelut Kairossa ovat juuttuneet ennalta arvattaviin ongelmiin, kuka tulee valvomaan Hamasin aseita ja raketteja sekä niiden valmistamista. Kaikissa rauhanneuvotteluissa yksi tärkeimmistä vaatimuksista on ollut, että potentiaalisen uuden arabivaltion Israelin sydänalueilla ja Gazassa tulee olla aseeton. Neuvottelujen päämääränä ei tulisi olla aseiden valvonta, vaan niiden hävittäminen ehtona rauhan-neuvotteluille. Nyt Trumpin hallituksen ja PA/PLO:n välille kehittynyt vihaisten syytöspuheitten sarja näyttää kyseen-alaistavan koko rauhanprosessin jatkumisen. Raportin mukaan PA/PLO:n puheenjohtaja, joka jatkaa 12 vuotta neljäksi vuodeksi tarkoitettua mandaattiaan, kieltäytyi vastaanottamasta Valkoisen Talon virkailijan puhelua, jonka tarkoituksena oli koordinoida seuraavan tapaamisen aika ja paikka, kuten haaretz raportoi.
Abbas esitti uhkauksen ja antoi samalla komennon kaikkien yhteys-linjojen sulkemisesta Valkoisen Talon kanssa siksi, että ulkoministeri Rex Tillerson ilmoitti PA/PLO:n Washingtonin toimiston sulkemisesta, koska Abbas on jättänyt ICC:n Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle vaatimuksen tuomita Israel ja IDF:n upseereita osallisuudestaan setlementtien rakentamiseen, sekä sotarikoksista palestiinalaisia vastaan.
Abbas antoi tiistaina PA/PLO:n ulkoministeri Royad Malikille ohjeet kaikkien Washingtonin suhteitten jäädyttämisestä. Valkoinen Talo selittää, että sitä sitoo kongressin säätämä laki, jota vastaan PA/PLO on rikkonut ICC:n yhteyksiensa vuoksi. Maliki tulkitsee asian siten, ettei mitään neuvotteluja voida pitää. Raportin mukaan Abbas vaatii selvityksiä Valkoiselta Talolta, vaikka kysymys on täysin selvä. PA/PLO:n virkailijat ovat tottuneet siihen, että se voi rikkoa sopimuksia ja sääntöjä uskoen siihen, että pysymällä lujana heidän vaatimukseensa suostutaan.

Valkoisen Talon tiedottaja Heather Nauert sanoi lehdistö-tilaisuudessa, etteivät raportit suhteitten katkaisemisesta pidä paikkaansa, sillä keskusteluja jatketaan. Hän sanoi toivovansa, että toimisto saa jatkaa toimintaansa Washingtonissa.
USA:n kongressi kielsi PLO:n toimiston avaamisesta USA:n maalla, mutta 1993 Oslon sopimusten myötä kielto poistettiin.
USA:n varapresidentti Mike Pence matkustaa Israeliin ensi kuussa, ja hänen uskotaan pyrkivän selvittämään tilanteen tavatessaan Abbasin tämän Betlehemin palatsissa.
PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat sai USA:ssa uuden sydämen, ja raportin mukaan Abbas voi antaa hänen tai hänen seuraajansa turvallisuusjohtajan Majed Farajin tehtäväksi keskustella USA:n virkailijoitten kanssa. Tämän tarkoituksena voi olla Abbasin näpäys Trympin kynsille suhteiden viilenemisestä. https://www.timesofisrael.com/abbas-said-to-refuse-white-house-call-as-ties-freeze-over-plo-mission-closure/

05. SAUDI Arabian kruununprinssi ja todellinen hallitsija, jolle kuningas Salman antanee kuninkaan valtikkansa ensi viikolla, Mohammed bin Salman sanoi New Yprk Timesin haastattelussa torstaina Euroopan opettaneen arabeille, ettei myönnytys-politiikka kannata. "Emme tarvitsen uutta Hitleriä Iraniin toistamaan Lähi-Idässä sen, mitä tapahtui Euroopassa" hän sanoi.

Iranin presidentti Hassabn Rouhani sanoi aiemmin, että Saudi Arabia teki virheen valitessaan USA:n ja Israelin Iranin asemesta. "Te olette kaikki hyvin tietoisia Iranin Islamilaisen tasavallan voimasta ja asemasta, ja sinua suuremmat voimat eivät ole pystyneet tekemään mitään Iranin kansaa vastaan. USA ja sen liittolaiset mobilisoivat kaikki mahdollisuutensa ja voimansa,
mutta eivät pystyneet tekemään mitään" Rouhani retosti.
Rouhani esitti uhkauksensa pian sen jälkeen, kun Saudi Arabia vakuutti kostavansa Iranin toimittaman ohjuksen ampumisen kohti Riadin lentokenttää. Saudit ampuivat ohjuksen alas. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/238453

06. Osoituksena mielipiteen muutoksesta arabimaailmassa on kuwaitilaisen kirjailijan Israelin ja palestiinalaisia koskeva tuore haastattelu, joka julkistettiin Kuwaitin AltaiTV:n kanavalla 19. marraskuuta 2017. Sen käänsi Middle East Research Media-instituutti MEMRI.
Kirjailija Abdullah al-Hadlaq totesi haastattelussa, että Israel on itsenäinen ja laillinen valtio, ja ettei kyseessä ole ollenkaan miehitys, vaan pikemmin kansan palaaminen luvattuun maahansa.

Al-Hadlaq myös kuulutti kolmitahoisen allianssin – Israel, Gulf-arabimaat ja Yhdysvallat – muodostamista Hizbullahin eliminoimiseksi.
MEMRI raportoi, että haastattelu sai aikaan suuren mielipiteitten ryöpyn arabimediassa ja sosiaalisessa verkostossa.
Kirjailija al-Hadlaq sanoo haastattelussa, että kun Israel perustettiin 1948, ei ollut mitään Palestiinan valtiota.
"Piditpä siitä tai et, Israel on itsenäinen itsevaltainen valtio, jolla on istuin YK:n täysistunnoissa. Useimmat rauhaarakastavat ja demokraattiset maat tunnustavat sen. Maat. Jotka eivät tunnusta sitä, ovat maita joita hallitsevat tyrannia ja vainot" hän sanoi lisäten: "Esimerkiksi PohjoisKorea ei tunnusta Israelia, mutta se ei millään tavoin halvenna Israelia tai sen olemassaolon tosiasiaa, piditpä siitä tai et. Israelin valtiolla on tiedekeskuksia ja yliopistoja, joiden kaltaisia jopa vanhimmat ja voimakkaimmat arabimaat eivät omista. Israel on valtio eikä terrorijärjestö".
"Ei ole olemassa mitään miehitystä, vaan kansa, joka palaa luvattuun maahansa. Oletko tietoinen, että Israelin historia on muinainen edeltäen islamia. Meidän muslimien tulee tunnustaa israelilaisten oikeus siihen maahan, eivätkä he ole ryöstäneet sitä. Ihmiset jotka sellaista väittävät elävät edelleen 1950-luvun tai ennen sitä vallinneissa tunnelmissa" hän selitti jatkaen:
Miksi emme voisi elää rauhassa Israelin kanssa ja toimia yhdessä sen kanssa kansani suurta vihollista vastaan, joka on Persia? Esitän kolmikantaista liittoa - Israel, Gulfmaat ja Yhdysvallat - Hizbullahin eliminoimiseksi siten, ettei se voi enää herätä henkiin."

Seuraamassani artikkelissa todetaan, että haastattelu on seurausta Saudi Arabian ja Israelin suhteitten lämpenemisestä yhteistä vihollista Irania vastaan. Toiseksi Trumpin hallitus haluaa saada laajemman rauhantilan Lähi-Idässä ja useimpien muslimi-maiden tunnustamisen Israelille. Miten rauhanprosessi Israelin ja PA/PLO:n välillä etenee ja onko sillä mahdollisuuksia onnistua, on avoin kysymys. Sitä suurempi ja tärkeämpi on kuitenkin Israelin valtion turvallisuus ja sen takaaminen, mitä Palestiinan valtion perustaminen Juudeaan, Samariaan ja Gazaan juutalaisten pyhille paikoille - mukaan lukien Jerusalem, eivät vakuuta, vaan pikemmin asettavat juutalaisen valtion vihamielisen sekakansan hyvän tahdon varaan, mistä on vähän jos ollenkaan positiivisia näyttöjä.

Brittilehti Daily Mail kertoi äskettäin, että saudikuningas Salman valmistautuu valtikan luovuttamiseen pojalleen Mohammedille ehkä ensi viikon aikana. Miten tämä vaikuttaa saudien Israel-suhteisiin, ja onnistuuko vallanvaihto ilman väkivaltaa, on vielä arvailujen varassa. Raportit kertovat USA:n kouluttamien erikois-joukkojen toimineen hyvin väkivaltaisesti kuulustellessaan pidätettyjä. Heitä, kuten prinssi Talalia, roikotettiin jaloista katosta tietojen saamiseksi. Yksi prinssi sai pidätettäessä surmansa.
Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir kieltää, että Israelin ja Saudi Arabian välillä olisi virallisia suhteita. Israelilaiset virkailijat ov kuitenkin vihjailleet, että yhteyksiä pidetään salaisia kanavia pitkin kaiken aika, ja hallituksen ministeri jopa lupaili vaihtaa tiedustelutietoja Iranista saudihallituksen kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/238399, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/238432,

07. UUTISIA LYHYESTI
• Saudi Arabiasta löydetyistä kalliopiirustuksista selviää, että Arabian niemimaalla pidettiin Kanaan-koiria jo 9000 vuotta sitten, ennen Israelin lasten samoilua Egyptistä kohti Luvattua Maata, ehkä metsästäen niiden avulla. Toiseksi ne vahvistanevat tietoja, joiden mukaan juutalaiset ylittivät Punaisenmeren ja samoilivat 40 vuotta Arabian niemi-maalla. Kalliopiirroksia ei kuitenkaan ole päästy tutkimaan. Satoja petroglyfejä on löydetty Saudi Arabian autioilla Shuwaymis ja Jubbah alueilla. Elämä noilla kirotuilla alueilla on voinut olla kovaa ja ravinnonsaanti vaikeaa. https://www.timesofisrael.com/were-israels-canaan-dogs-hunting-mans-best-friends-9000-years-ago/,
• Rautatiekiskojen asennustyön teettäminen sapattina on noussut aiheeksi, joka heiluttaa Netanyahun hallitusta. Hallituksen ortodoksiministeri uhkaa erota, ellei sopimusta saada aikaan. Bibi on käynyt neuvotteluja ääriortodoksi-ministeri Yaacov Litzmanin kanssa torstaina, mutta ilman tulosta. Viikonvaihteen ajaksi ajoitettu työ on moni-mutkainen ja vaatii 100 juutalaista työntekijää, eikä heitä voida korvata ei-juutalaisilla. Litzmanin johtamalla UTJ-puolueella on 6 edustajaa 120 edustajan Knessetissä, ja puolueen vetäytyminen hallituksesta voisi kaataa sen. https://www.timesofisrael.com/talks-on-shabbat-train-coalition-crisis-to-resume-on-friday-morning/
• ADL vaatii Puolan hallituksen toimia hotellia vastaan, joka ilmoittaa, ettei se hyväksy juutalaisia asiakkaita. "juutalaiset, kommunistit, varkaat ja petturit eivät ole tervetulleita", sanotaan hotelin asettamassa kyltissä. https://www.timesofisrael.com/adl-demands-action-from-poland-over-hotel-with-no-jews-allowed-sign/
• Israelin juutalainen vieraili lukuisissa moskeijoissa ja muissa muslimien pyhissä paikoissa Qomista Medinaan, mutta ei kuitenkaan Mekkaan, ottaen selfiekuvia ja julkaisten niitä palattuaan Israeliin. Hänen tapauksensa, mikä oli todella uhka-rohkea, aiheutti tsunamin arabimediassa. https://www.timesofisrael.com/from-qom-to-medina-israeli-jew-visits-holy-sites-across-muslim-world/
• Paikoilla, joissa makkabit taistelivat epäjumalanpalvelua vastaan, löydettiin 1500 vuotta vanha lattia mosaiikki Ashdodissa, Goergian kristittyjen kirkon raunioista. Siihen liittyy kirjoituksia, jossa mainitaan kirkon johtajia ja rakentajia sekä UT:ssä mainittuja henkilöitä. Ashdod oli muinoin yksi tärkeimmistä satamista Israelissa. https://www.timesofisrael.com/where-maccabees-overthrew-idolatry-early-georgian-christian-mosaic-uncovered/,
• Turistien ja pyhiinvaeltajien määrän uskotaan saavuttavan 20 miljoonan rajan v. 2017, mikä aiheuttaa liikakansoittamisen Ben Grionin kentän terminaalissa joka suunniteltiin korkeintaan 16 -18 miljoonaa varten. Ratkaisuksi ehdotetaan suuren teltan pystyttämistä terminaalin lähelle, kunnes pysyvä laajennus saadaan.
https://www.timesofisrael.com/ben-gurion-airport-looking-to-add-a-tent-to-help-with-overcrowding/

07 -13; Tiberias 12 -22; Suolameri 16 -23; Eilat 13 -24 +C-astetta. Huomenna 17 astetta pääkaupungissa, puolipilvisyys jatkuu, mutta kuurosateita voi tulla.

Iran näyttää etsivän sotaa USA:n kanssa lähettäessään sotalaivojaan Meksikon lahdelle pyrkimyksissään levittää vaikutusvaltaansa Lähi-Idän ulkopuolelle. Toinen syy voi olla uhata Yhdysvaltoja EMP-iskuilla PohjoisKorean tuella. http://www.newsweek.com/new-cold-war-iran-sends-warships-gulf-mexico-720293Wednesday, November 22, 2017

Keskiviikko 22.11.2017

KESKIVIIKKO 22.11.2017
01. USA:n ulkoministeriö ilmoitti, että USA:N lain mukaisesti sen tulee sulkea PA/PLO:n toimistotilat Washingtonissa ja lopettaa sen diplomaattinen toiminta Yhdysvalloissa, koska PA/PLO on esittänyt ICC:n Haagin kv. tuomioistuimelle vaatimuksen Israelin tuomitsemiseksi sotarikosten vuoksi, josta PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas sanoi YK:n puheessaan New Yorkissa. USA:n ulkoministeriön virkailija täsmensi, ettei ulkoministeri Rez Tillerson voi uusia PA/PLO:n toimiston toimintalupaa, koska kongressin säätämä laki kieltää sen.

PA/PLO:n puher4enjohtajan Mahmoud Abbasin korkea neuvonantaja tiedotti, että Abbas on katkaissut kaikki yhteydet USA:n Jerusalemin konsulaattiin sen seurauksena. Neuvonantaja lisäsi, että jos USA sulkee Washingtonin toimiston, PA/PLO tulee jatkamaan USA:n vastaista boikottiaan.

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoi tiistaina lehdistön tiedotustilaisuudessa, että yhteydet pelaavat normaalisti eivätkä tiedot suhteitten jäädyttämisestä pidä paikkaansa. "Keskustelut jatkuvat. Olemme olleet yhteyksissä PLO:n palestiinalaisten virkailijoitten kanssa Washingtonin toimiston asemasta, kuten myös laajemmista ponnisteluista kestävän ja kaiken kattavan rauhanprosessin edistämiseksi".
PLO:n tiedottaja kuitenkin vahvisti saaneensa PA/PLO:n puheen-johtajalta Mahmoud Abbasilta ohjeet kaikkien yhteyskanavien sulkemisesta amerikkalaisten kanssa.
PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki totesi, että "sulkemalla heidän Washingtonin toimistonsa USA jäädyttää kaikki tapaamiset ja me teemme sen viralliseksi".
USA:n ulkoministeriön tiedotteessa todetaan, että USA joutuu sulkemaan PAS/PLO:n toimiston Washingtonissa, koska se rikkoi USA:n kongressin säätämää lakia, joka kieltää syyttämästä Israelia kansainvälisessä rikosoikeudessa. Mahmoud Abbas vaati New Yorkin puheessaan YK:n yleiskokouksessa syyskuussa "Haagin kansainvälistä oikeutta syyttämään israelilaisia virkailijoita heidän osallisuudestaan "setlementtitoimintaan" sekä hyökkäyksistä
heidän kansaansa vastaan".

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Nauert sanoi ulkoministeri Rez Tillersonin tarkastelleen kysymystä hyvin teknisesti ja tarkasti ja päätyneensä johtopäätökseen, ettei toimiston sulkeminen estä suhteiden jatkumista normaalisti, lisäten, että keskustelu jatkuu.

Presidentti Donald Trumpilla on nyt 90 päivää aikaa päättää, ovatko palestiinalaiset suorissa ja merkittävissä neuvotteluissa Israelin kanssa. Jos Trump päätyy myönteiseen toteamukseen, PA/PLO voi jatkaa toimistonsa toimintaa kuten ennenkin. On kuitenkin epävarmaa, mikä toimiston asema tulee olemaan näiden 90 päivän aikana.
https://www.timesofisrael.com/washington-rebuffs-palestinians-claim-theyve-frozen-communications/,

02. PLO, Palestinian Liberation Organisation, Palestiinan Vapautusjärjestö, perustettiin 1964 palestiinalaisjärjestöjen kattojärjestöksi; sen johtava jäsen oli Al-Fatah. Se aloitti ja jatkoi terrorijärjestönä Jasser Arafatin tultua sen puheenjohtajaksi 1968. YK tunnusti sen yleiskokouksessaan arabivaltioitten aloitteesta ja kannattamana. PLO on peruskirjansa poliittinen ja sotilaallinen järjestö, Se sai luvan perustaa toimiston Washingtoniin 1994. Vaikka palestiinalaiset pyrkivät esittämään, että PA, Palestiinan hallitus, edustaa heitä, todellinen valta on PLO:n käsissä. Kaikki palestiinalaiset järjestöt, kuten Hamas, eivät ole liittyneet siihen.

03. PLO tunnusti Israelin 1993 osana Oslon sopimusta. Sopimuksen mukaisesti Arafatin johtamat Libanonin ja Syyrian taisteluissa karaistuneet tuhannet pyssymiehet muuttivat Tunisiasta ensiksi Gazaan ja Jerikoon, myöhemmin Juudean ja Samarian muihin arabikaupunkeihin ja kyliin. Heidän hallitsemisekseen muodostettiin Palestiinan Hallitus, joka on toiminut Ramallahissa 1994 lähtien. Terrorijärjestö Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007 karkottaen Al-Fathin virkailijat sieltä. USA:n hallitus määritteli PLO:n terrorijärjestöksi sen alusta lähtien, mutta on peruuttanut päätöksensä 1993 rauhanneuvottelujen alkamisen vuoksi. USA harkitsee päätöksen palauttamista.

04. Puhuessaan Knessetin tilaisuudessa, jolla juhlittiin Egyptin presidentti Anwar Sadatin rohkeaa päätöstä vierailla Israelissa ja huhua Knessetissä. Pääministeri Netanyahu totesi, että 40 vuotta tuon käänteentekevän vierailun jälkeen hän edelleen odottaa palestiinalaisen Sadatin vuoden 1979 vierailua Knessetissä.
"Surukseni minun on todettava, etten ole vielä tavannut vastaavaa palestiinalaista Sadatia, joka tunnustaisi juutalaisen Israelin millaisilla tahansa rajoilla ja oikeutemme elää turvallisuudessa ja rauhassa, ja joka julistaisi halunsa lopettaa konflikti lopullisesti. Palestiinalaiset naapurimme kieltäytyvät hyväksymästä oikeuttamme elää".

Oppositiojohtaja Isaac Herzog, jolle Sionistisen Unionin puheen-johtaja Avi Gabbai jätti oppositiojohtajan tehtävät, vastasi tuoreeltaan pääministerin puheeseen todeten, "ettei Israel ole vielä saanut Menachem Beginin kaltaista pääministeriä, joka (uhkarohkeasti) antautui rauhankeskusteluihin Sadatin kanssa USA:n presidentti Jimmy Carterin valvonnassa".
Vaikka rauha Israelin ja Egyptin kanssa on kestänyt, Begin joutui myöhemmin havaitsemaan Carterin hillittömän ja petollisen painostuksen vuoksi hyväksymään sopimuksen, jossa Israel joutui luopumaan Siinain öljylähteistä sekä tuhoamaan juutalaisten rakentaman yhteisön Siinain puolella rajaa ilman korvauksia.
On syytä muistuttaa, että Israel miehitti Siinain arabimaitten aloittamassa puolustussodassa, jonka päämääränä oli Israelin tuhoaminen ja juutalaisten karkottaminen Lähi-Idästä.

Herzog tilitti tuntojaan todeten: "Sadatin lisäksi Israel tarvitsee israelilaisen Beginin" lisäten Netanyahua tarkoittaen: "Huomautin jo pari viikkoa sitten, että jos olisit Beginin asemassa, sinä tuskin osoittaisit samaa rohkeutta kuin Begin osoitti aikanaan".
Egyptin presidentti Anwar Sadat suoritti historiallisen vierailun Israeliin 20. marraskuuta 1977, mikä johti Camp Davidin rauhan-keskusteluihin vuotta myöhemmin ja rauhansopimuksen 1979.
Netanyahu tapasi ennen Knessetin tilaisuutta Egyptin Israelin lähettilään Hazem Khairatin, joka kehotti Israelia tarttumaan tilaisuuteen normalisoida suhteensa arabimaihin tunnustamalla
Palestiinan valtion, mistä ei ole mitään takeita.
https://www.timesofisrael.com/40-years-after-historic-visit-pm-says-hes-yet-to-meet-the-palestinian-sadat/

05. USA:n erityisneuvos Robert Mueller on tiiminsä kanssa aloittanut tutkimukset löytääkseen informaatiota koskien presidentti Trumpin nimittämän rauhantunnistelijan ja neuvonantajan, vävypoikansa Jared Kushnerin tekemiä rauhantunnusteluja ulkomaisten johtajien kanssa voidakseen saada kannattajia YK:n turvallisuusneuvoston käsittelemän Israelin setlementtejä tuomitsevan aloitteen hylkäämiseksi joulukuussa 2016.

Mueller on tutkinut Kushnerin suhteita venäläisiin diplomaatteihin vaalitaistelun aikana, sekä hänen mahdollista osuuttaan FBI:n entisen johtajan James Comeyn erottamiseksi. Israel aloitti diplomaattiset kiivaat hyökkäykset YK:n turvallisuus-neuvostossa pidettävän äänestyksen muuttamiseksi esityksen hylkäämiseksi, mikä epäonnistui, presidentti Obaman lopulta kieltäytyessä käyttämästä veto-oikeuttaan setlementtejä tuomitsevan päätöksen kumoamiseksi. Rämän katsotaan merkitsevän viimeistä niittiä Netanyahun ja Obaman huonoista väleistä, jotka alkoivat Obaman ensimmäisen presidentti kauden alusta, ja jatkuivat hänen toisen kautensa aikana vain paheten.

Netanyahu taisteli urhoollisesti JCPOA Iranin ydinteollisuuden valvontaa koskevan sopimuksen solmimista vastaan. Sopimus hyväksyttiin, mutta presidentti Trump haluaa muutoksia sen pahimpiin kohtiin tai sen peruuttamista, mikä kiristää hänen ja EU-maiden välejä, jotka olivat laatimassa sitä. Johtavilla EU-mailla on edullisia taloudellisia sopimuksia Iranin kanssa.
Tunnettu kansainvälinen lain tuntija, asianajaja ja kirjailija, Alan Derschowitz toteaa, että Mueller on ulottamassa hänelle annetun mandaatin alueille, joihin hänellä ei ole mitään oikeutta.

Israelin syytetään ottaneen yhteyttä monen maan johtajiin ja edustajiin setlementtejä tuomitsevan päätöksen estämiseksi ja myös Egyptin presidentti Abdel Fatah al-Sisiltä on tiedusteltu Israelin diplomaattisesta toiminnasta.
Käsittääkseni diplomatiassa on tavallista ottaa yhteyksiä eri maiden edustajiin tärkeitä päätöksiä tehtäessä, enkä ymmärrä, miksi Israelin diplomaateilla ei olisi samaa oikeutta. Lienee pakko otaksua, että Muellerin tutkimusten taustalla on antisemittinen Israelin juutalaisviha. USA:ssa on käynnissä syvällinen poliittinen kauna, jossa Demokraattisen presidenttiehdokkaan saama häviö jakaa kansaa entistä syvemmin. https://www.timesofisrael.com/us-investigator-mueller-probing-kushners-contacts-with-israelis-report/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Kreikan Patriarkaatin tekemät maakaupat Jerusalemissa ja muualla Israelissa ovat nostattaneet taustalla vellovat vasta-kohtaisuudet Israelin ja PA:n arabien omistus-oikeudesta maahan, jonka pyhät Kirjoitukset lupaavat yksin juutalaisille ikuiseksi omaisuudeksi jopa siinä määrin, että vierasta uskontoa harjoittavan kansan oikeus asua Luvatun Maan rajojen sisäpuolella kielletään. Myyntiin osallistuneet Patriarkaatin jäsenet ovat etsineet tukea ulkomailta toimiensa vahvistukseksi. Kreikan ortodoksien Patruarkaatin korkeat virkailijat sanovat, että se oli pakko-rakosessa korkeiden velkojen vuoksi, ja että nyt talouden-hoito on myynnin ansiosta saatu tasoittumaan. Myynnin johdosta myydyillä alueilla asuvat asukkaat ovat peloissaan, miten heidän ja heidän omaisuutensa nyt käy. https://www.timesofisrael.com/selling-holy-land-inside-the-greek-patriarchates-jerusalem-property-deals/
• Kaksi Gazan arabia pyrkivät soluttautumaan turva-aidan läpi Israelin puolelle joutuen kulkemaan kielletyn sotilasalueen kautta. Saadakseen heidät pysähtymään sotilaat avaisivat tulen heitä kohti haavoittaen toista. Hänet vietiin sairaalaan hoidattamaan haavaansa. Yhdellä miehistä oli veitsi mukanaan. Heitä kuulustellaan ja jos havaitaan, ettei heistä ole vaaraa Israelille, heidät palautetaan Gazaan yrittämään uudelleen. https://www.timesofisrael.com/soldiers-open-fire-at-two-gazans-crossing-into-israel-hitting-one/
• Maaliskuussa vuonna 2011 juutalainen tyttö Hodaiya Asulin, joka haavoittui pahoin bussia vastaan tehdyssä terrori-iskussa ja on siitä lähtien ollut koomassa, kuoli keskiviikkona haavoihinsa. Hodaiya oli menossa kotiinsa Mevo Dotaniin, kun bussin takaosaan jätetty reppuun sullottu pommi räjähti kansainvälvisen kokouskeskuksen bussipysäkillä Jerusalemissa. Iskussa sai surmansa Englannin kansalainen Mary Jean Gardner, ja tusinoittain ulkopuolisia haavoittui. Iskun suorittaja PA:n arabi Hussein Ali Qawashmeh tuomittiin Juudean ja Samarian sotilastuomioistuimessa elinkautiseen. Asulin oli silloin 14-vuotias. Hänen lopulta toivoton taistelunsa kuolemaa vastaan inspiroi monia ihmisiä, kertoo hänen setänsä Rafi Asulin. https://www.timesofisrael.com/girl-injured-in-2011-jerusalem-bombing-dies-of-her-wounds/
• Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt useita keskusteluja Syyrian uuden tilanteen vuoksi, jossa IS näyttää saaneen viimeisen voitelunsa ja poistuvan kuvioista. Syyrian presidentti Bashar Assad kävi yllättäen tapaamassa Putinia Sochissa. Assad näyttää selviytyneen runnellun maansa johtajana. Mutta hänen tulevaisuutensa on täysin auki. Syyrian kansa odottaa hänen poistuvat paikaltaan, mutta pelkäävät, millainen voi olla hänen seuraajansa. Israelin suurin huoli on, etteivät Iranin eivätkä Hiizzbullahin joukot pääse linnoittautumaan Israelin rajan tuntumaan, mutta se ei ole saanut varmistusta Putinilta, joka nyt pitää ohjaksia käsissään. Putin soitteli eilen Trumpille kysellen hänen mielipidettään, Putin valmistelee rauhankeskusteluja Turkin presidentti Erdoganin ja Iranin presidentti Hassan Rouhanin kanssa Genevessä. Assdia ei ole kutsuttu mukaan. Syyrian johtajat ovat ottaneet yhteyttä Egyptiin, Israeliin ja Yhdysvaltoihin kysellen Assadin tulevaisuudesta, jossa ehkä Jordaniallakin on oma osansa, kuten myös Saudi Arabialla, jonka voimamies Mohammed bin Salman halunnee sanoa
oman mielipiteensä.
https://www.timesofisrael.com/putin-to-hold-syria-peace-talks-with-erdogan-rouhani/
• Harvinaisessa videossa Israelin TV näyttää IDF:n avaavan Syyriaan johtajan portin päästäen Israelin puolelle joukon syyrialaisia äitejä sairaine lapsineen. He toteavat, että kaikki sairaat ja monet terveetkin Syyriassa haluavat päästä Israeliin, useimmat heistä saamaan lääkintäpalveluja. Video tapahtumasta julkaistiin entisen TV2:n nykyisen sunnuntai-illan Hadashot kanavalla. Monet rajan ylittäneistä äideistä esittivät runsaan ihailunsa Israelin tarjoamasta lääkinnällisestä avustuksesta, joka hakee vertaistaan. https://www.timesofisrael.com/putin-to-hold-syria-peace-talks-with-erdogan-rouhani/
• Libanonin pääministeri Saad Hariri palasi tänään Ranskasta Egyptin ja Kyproksen kautta Libanoniin. Hän kertoi journalisteille keskustelleensa presidentti Aounin kanssa tilanteesta ja sopineensa, että hän peruuttaa eroamisensa toistaiseksi. Hänen ensimmäinen toimensa oli osallistuminen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin lähes kolmen viikon poissaolon jälkeen, mikä aiheutti poliittisen kaaoksen maassa. Ehkä hän antaa joskus meriselityksen olosuhteistaan Riyadissa, josta liikkui monenlaisia huhuja. Televoidussa puheessaan Riyadissa hän valitti sekä Iranin että Hizbullahin sekaantumista Libanonin hallintoon. https://www.timesofisrael.com/back-in-lebanon-hariri-puts-resignation-on-hold/
• Zimbabwen eronnut presidentti Robert Mugabe, josta nyt käytetään nimeä vain Mr. Robert Mugabe, jättää jälkeensä vararikkoisen maan ja poliittisen sekasorron. Maata johtaa nyt Mugaben entinen ja erottama varapresidentti Emmerson Mnangagwa, joka palasi maahan havaittuaan suotuisan mahdollisuuden. Mugaben karkein virhe oli valkoisten maaomistajien ja viljelijöiden karkottaminen, mikä sai maan elintarvikevarannon kaaokseen. Hänen lupauksensa jakaa pakkolunastetut tai ryöstetyt maat löyhille kehittyivät siihen, että hän jakoi maat sukulaisilleen, kenraaleilleen ja korkeissa viroissa oleville kannattajilleen. https://www.timesofisrael.com/ousted-mugabe-leaves-legacy-of-economic-ruin-upheaval-in-zimbabwe/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -13; Tiberias 12 -20; Suolameri 14 -22; Eilat 12 -22 +C-astetta. Huomenna lähes samat lukemat. Paikoin voi tulla sateita, eilisten sateitten jälkeen.


Sunday, November 19, 2017

SUNNUNTAI 19.11.2017

SUNNUNTAI 19.11.2017
01. USA pyrkii laatimaan yksityiskohtaisen rauhansuunnitelman Israelin ja PA/PLO:n välille. Raportin mukaan USA investoi useita vuosia ponnisteluissaan, jonka päämääränä on myös osoittaa, miten tosissaan Trumpin hallitus on kattavan ja kestävän sopimuksen saavuttamiseksi.
Sopimusluonnoksen innokkain laatija on Lähi-Idän sovittelija Jason Greenblatt, joka ei ole kiinnostunut siihen käytetystä ajasta, vaan pyrkii saamaan "kaikki ankat samaan laumaan", eli kaikkien osapuolten näkemysten kokoaminen, minkä pohjalta lopullinen luonnos laaditaan, ennen kuin suunnitelma julkaistaan kansalle. Valkoisen Talon rauhantiimi ei halua asettaa mitään aikarajoja valmistellessaan kehyksiä vakaville keskusteluille. Tiimi pyrkii pysyttelemään myös puolueettomana suosimatta kumpaakaan osapuolta toisen kustannuksella.
Greenblatt selittää JP:lle antamassaan haastattelussa, ettei tiimi perusta ponnistelujaan aiempiin epäonnistuneisiin suunnitelmiin, vaan leipoo oman kakkunsa uuden strategian pohjalta. Trumpin tiimi lähtee kokonaan toiselta näkökulmalta käsitellessään kysymystä "setlementeistä" Juudeassa ja Samariassa, jotka Obama katsoi rauhan esteeksi. Trumpin tiimi hylkää tämän ja antaa rakentamiselle lähes vapaat kädet, sillä "se ei ole rauhan esteenä vaan edistää sen saavuttamista". Tiimi tiedostaa, että juutalaisten rakentaminen voi vesittää arabien toiveita Palestiinan valtion perustamiseksi koko alueella Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa, mutta pyrkiessään hillitsemään valvomatonta rakentamista ja mielellään vain suurten juutalaisyhteisöjen kuntarajojen sisällä, se ei aseta rakennettavien asuntojen määrää, eikä rakentamiskieltoja kuten Obaman aikana tehtiin.
Trumpin neuvottelutiimi näkee sekä positiivista että negatiivista siinä, miten tilanne kehittyy ajan kuluessa.
http://www.jpost.com/American-Politics/Eyeing-detailed-plan-Trump-team-expects-peace-talks-to-last-up-to-two-years-514554

02. Israelin TV-2 käsitteli lauantain ohjelmassaan Trumpin rauhan-
tiimin ponnisteluja rauhansopimuksen laatimiseksi väittäen, että se perustui suunnitelmasta vuotaneisiin tietoihin.
TV2:n raportin mukaan presidentti Trump on vastoin aiempaa vaiteliasuuttaan kahden valtion periaatteesta, on nyt valmistautumassa tunnustamaan Palestiinan valtion. Trumpin tiimin suunnitelmaan kuuluu maan vaihtoja, mutta vastoin Obaman suunnitelmia, palestiinalaisen valtion rajat eivät perustu 1949 aselepolinjoihin eli ns. vihreään linjaan.
Trumpin tiimin suunnitelmassa IDF saa jäädä Jordanin laaksoon turvatakseen Israelin itärajan, mutta IDF:n vaatimus valvoa myös Juudean ja Samarian alueita on vielä harkinnan alaisena.
Jerusalemin asema Israelin jakamattomana pääkaupunkina sovitaan vasta prosessin loppuvaiheessa, kuten myös USA:n lähetystön siirtäminen Jerusalemiin, kuten TV2 raportoi.

Tyydyttääkseen PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin toiveita suunnitleman mukaan PA/PLO saa satoja miljoonia USD kehitysvaroja, jotka tulevat pääosin arabivaltioista.
Valkoinen Talo sanoi julkaisemassaan tiedotteessa, etteivät TV2:n raportissa mainitut kysymykset ole totta. "Mitä voimme sanoa, on se, että olemme hedelmällisissä keskustekuissa kaikkien kiinnostuneiden osapuolten kanssa ja olemme valinneet aiemmasta poikkeavan polun rauhansopimuksen luomiseksi". Siinä myös todetaan, ettei tiimi halua asettaa keinotekoisia aikarajoja, eikä keskustelujen jatkamisen ohella ole muita kilpailevia suunnitelmia.
Pääministeri Netanyhau tuomitsi TV2:n raportin suoralta kädeltä todeten, että pääministerin reaktio riippuu suunnitelman sisällöstä ja etenkin siitä, turvaako se Israelin turvallisuusvaateet. Netanyahu antaa tunnustusta Trumpin tiimille sen pyrkiessä laatimaan suunnitelmansa ilman ennakkokäsityksiä. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Proposal-wont-uproot-Jews-or-Arabs-514577

03. USA:n ulkoministeriön virkailija ilmoitti, että kongressin laatiman lain mukaan ulkoministeri Rex Tillerson ei ´voi uudistaa tässä kuussa vanhentuvaa lupaa PA/PLO:n toimiston toiminnan jatkamisseksi Washingtonissa. Lain mukaan PA/PLO ei voi operoida USA:ssa vaatiessaan Haagin kansainvälistä oikeutta asettamaan rangaistustoimenpiteitä Israelia vastaan. Virkailija täsmensi, että PA/PLO.n toiminnan rajoittaminen koskee myös sen toimistoa Washingtonissa.
PA/PLO:n virkailijat sanovat yllättyneensä toimiston sulkemisesta, vaikka he ovat varmaan tietoisia rajoituslaista.
PA:n uutistoimisto WAFA kertoi PA/PLO:n presidenttikanslian ilmoittaneen hämmästyksensä päätöksestä, jonka AP raportoi. Sen rapottin mukaan PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki sanoi uhitellen, ettei sen johtajat anna USA:n mustamaalasten painostaa sitä suostumaan neuvotteluihin Israelin kanssa. Abbasin tiedottaja ja korvaan kuiskuttelija Nabil Abu Rudeinah sanoi, että Trumpin ja Abbasin välisen yhteisymmärryksen mukaan osapuolet pyrkivät välttämään raflaavia lausuntoja, jotka voivat häiritä positiivisen ilmaston muodostumista neuvotteluille. Hän täsmensi myöhemmin, että USA:n päätöksellä voi olla vakavia seurauksia sekä rauhanprosessille että USA:n ja arabien suhteille. Hän kuitenkin liioittelee PA:n vaikutusvaltaa uudessa tilanteessa. Saudit ovat yhä enemmän halukkaita rankaisemaan PA/PLO:n johtajia vuosikausia kestäneistä neuvotteluista ja miljardeista USD avustuksista ilman mitään mainittavia tuloksia.
Tämä on kuitenkin USA:n lain vaatima toimenpide, kuten Bibi toteaa.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-say-they-wont-be-blackmailed-by-US-move-to-close-PLO-office-514559

04. UUTISIA LYHYESTI
• Juutalainen Koti (Jewsih Home) puolueen ministeri Uri Ariel sanoi, että Kansallinen Unioni ryhmä eroaa hallituksesta, jos uutiset Trumpin tiimin rauhansuunnitelmista ja Palestiinan valtion tunnustamisesta pitävät paikkansa. Kansallinen Unioni on liitossa Jewish Home puolueen kanssa. Kansallisen Unionin puheenjohtaja ja hallituksen maatalousministeri Uri Ariel vakuutti lauantaina, ettei se voi jatkaa hallituksessa, joka tunnustaa Palestiinan valtion. https://www.timesofisrael.com/jewish-home-minister-threatens-to-bolt-coalition-over-trump-peace-plan/
• USA ja Israel vakuuttavat, ettei raportti, että ne TV2:n Hadashot mukaan olisivat valmiit tunnustamaan Palestiinan valtion, ole totta. Kumpikaan maa ei ole valmis tunnustamaan Palestiinan valtiota, vaikka USA:n mukaan se ei valttämättä noudata 1949 aseleposopimuksen linjoja. TV2:n mukaan uuden arabivaltion tunnustaminen Israelin sydänalueille Juudeaan ja Samariaan ja Gazaan, olisi yksi avain-kysymyksistä neuvottelujen aloittamiseksi. https://www.timesofisrael.com/us-israel-dismiss-tv-report-claiming-trump-ready-to-recognize-palestinian-state/
• Israelin turvallisuusjoukot joutuivat juutalaisasukkaitten hyökkäyksen kohteeksi pyrkiessään poistamaan asukkaitten tiesulkua tiellä, joka johtaa paitsi Kiryat Arbaan myös läheiseen arabikylään. Juutalaisasukkaat protestioivat perjantaina tapahtuneen autolla suoritetun terrori-iskun vuoksi, jossa kaksi juutalaista haavoittui, yksi 70-vuotias mies kohtalaisesti ja toinen 37-vuotias mies hengen vaarallisesti taistellen hengestään sairaalassa. Turvallisuusjoukot pidättivät 3 mielenosoittajaa paikalla. Oikeistolainen laillista apua tarjoava järjestö Honenun edustaja sanoi poliisin käyttäneen rajua väkivaltaa.
https://www.timesofisrael.com/3-detained-for-attacking-police-palestinians-at-protest-over-ramming-attack/
• Netanyahun vaivanaika jatkuu poliisin päättäessä kutsua hänet taas uuteen hiillostamistilaisuuteen. Tämä koskee ulkomaisten rahoittajien antamia lahjoja, sikareita ja shampanjaa, joiden arvo ylittää poliisin mukaan kohtuuden rajat. Mitä Bibi tarjosi vastalahjaksi, jos mitään muuta kuin lämmintä kättä, sitä poliisi pyrkii selvittämään.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-be-questioned-a-6th-time-in-graft-probes-on-sunday/,
• Puolustusministeri Avigdor Liberman kehottaa arabimaita solmimaan rauhan Israelin kanssa voidakseen keskittyä Iranin laajenevaa vaikutusta ja valtaa vastaan. Hän selittää, että Dash alkaa olla voitettu ja sitä seuraa Iran. Hän viittaa Egyptin esimerkkiin, jossa presidentti Anwar Sadat teki rohkean päätöksen ja solmi rauhan Israelin kanssa, joka on pitänyt solmimisesta lähtien kummankin maan eduksi. https://www.timesofisrael.com/liberman-urges-arab-nations-to-make-peace-with-israel-and-confront-iran/
• USA:n ydinaseita valvovan armeijanosaston komentaja ilmavoimien kenraali John Hyten vakuuttaa, että jos Trump antaa laittoman komennon ydinaseen käyttämiseksi, hän tulee kieltäytymään kunnaista. https://www.timesofisrael.com/us-nuclear-commander-would-resist-illegal-order-for-strike/
• Libanonin pääministeri Saad Hariri lensi presidentti Emmanuel Macron pyynnöstä Pariisiin, jossa hän Libanonin presidentti Aoun mukaan lepää muutaman päivän ennen paluutaan Libanoniin keskiviikkona. Presidentti Trump otti yhteyttä Macroon keskustellen hänen kanssaan, miten lopettaa Teheranin yritykset häiritä Lähi-Idän tasapainoa, sekä Haririn paluusta Libanoniin, jossa hänen henkensä voi joutua vaaraan. Hän pakeni Riyadiin paljastuneen murha-yrityksen vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/with-hariri-in-france-trump-and-macron-discuss-countering-iran-hezbollah/,
• Muuttolinnut ovat sadoin miljoonin muuttamassa edelleen lämpimämpiin maihin levättyään Hula laaksossa, mutta kymmenet tuhannet kurjet ovat seuranneet maailman lämpenemistä ja päättäneet talvehtia Hula laaksossa. Valtio syöttää niille päivittäin 8 miljoonaa tonnia jyviä pitääkseen ne poissa maanviljelijöitten pelloilta.
https://www.timesofisrael.com/tens-of-thousands-of-migrating-cranes-stay-out-winter-in-israels-north/,

SSÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 09 -20; Tiberias 15 -27; Suolameri 15 -28; Eilat 17 -298 +C-astetta, huomenna asteen verran vähemmän.