Posts

Showing posts from November 19, 2017

PERJANTAI 24.11.2017

PERJANTAI 24.11.2017
01. AAMU Jerusalemin alueella on viileä ja kostea yöllisen sateen jälkeen, mutta lämpötila noussee päivän mittaan 13 asteen tienoille tämän hetken 7 asteen pohjalukemasta. Huomenna lämpötila noussee ennusteen mukaan 17:än asteeseen.

02. On luonnotonta, miten kevyesti ja "matter of fact" median artikkeleissa käsitellään sodan mahdollisuuksia, ikään kuin sota olisi jokin saavutettavissa ja haluttavissa oleva tila, johon tulisi pyrkiä. PohjoisKorean uhan tilapäisesti hiljetessä toinen mätäpesäke – etten sanoisi kytevä hiillos – savuaa Lähi-Idässä. Uhkauksia esitetään lähes päivittäin puolin ja toisin. Hamas sanoo olevansa valmis uuteen sotaan Israelia vastaan; PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas on katkaissut kaikki poliittiset yhteydet USA:n hallituksen kanssa eikä ota Trumpin puheluja vastaan; Saudi Arabia sotii viikon kestäväksi lupaamaansa sotaa Jemenissä Iranin ja Hizbullahin tukemia Houthi-kapinallisia vastaan huonolla menestyksellä; Qatarin kriisi…

Keskiviikko 22.11.2017

KESKIVIIKKO 22.11.2017
01. USA:n ulkoministeriö ilmoitti, että USA:N lain mukaisesti sen tulee sulkea PA/PLO:n toimistotilat Washingtonissa ja lopettaa sen diplomaattinen toiminta Yhdysvalloissa, koska PA/PLO on esittänyt ICC:n Haagin kv. tuomioistuimelle vaatimuksen Israelin tuomitsemiseksi sotarikosten vuoksi, josta PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas sanoi YK:n puheessaan New Yorkissa. USA:n ulkoministeriön virkailija täsmensi, ettei ulkoministeri Rez Tillerson voi uusia PA/PLO:n toimiston toimintalupaa, koska kongressin säätämä laki kieltää sen.

PA/PLO:n puher4enjohtajan Mahmoud Abbasin korkea neuvonantaja tiedotti, että Abbas on katkaissut kaikki yhteydet USA:n Jerusalemin konsulaattiin sen seurauksena. Neuvonantaja lisäsi, että jos USA sulkee Washingtonin toimiston, PA/PLO tulee jatkamaan USA:n vastaista boikottiaan.

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoi tiistaina lehdistön tiedotustilaisuudessa, että yhteydet pelaavat normaalisti eivätkä tiedot suhteitten jääd…

SUNNUNTAI 19.11.2017

SUNNUNTAI 19.11.2017
01. USA pyrkii laatimaan yksityiskohtaisen rauhansuunnitelman Israelin ja PA/PLO:n välille. Raportin mukaan USA investoi useita vuosia ponnisteluissaan, jonka päämääränä on myös osoittaa, miten tosissaan Trumpin hallitus on kattavan ja kestävän sopimuksen saavuttamiseksi.
Sopimusluonnoksen innokkain laatija on Lähi-Idän sovittelija Jason Greenblatt, joka ei ole kiinnostunut siihen käytetystä ajasta, vaan pyrkii saamaan "kaikki ankat samaan laumaan", eli kaikkien osapuolten näkemysten kokoaminen, minkä pohjalta lopullinen luonnos laaditaan, ennen kuin suunnitelma julkaistaan kansalle. Valkoisen Talon rauhantiimi ei halua asettaa mitään aikarajoja valmistellessaan kehyksiä vakaville keskusteluille. Tiimi pyrkii pysyttelemään myös puolueettomana suosimatta kumpaakaan osapuolta toisen kustannuksella.
Greenblatt selittää JP:lle antamassaan haastattelussa, ettei tiimi perusta ponnistelujaan aiempiin epäonnistuneisiin suunnitelmiin, vaan leipoo oman kakkunsa …