Posts

Showing posts from April 24, 2011
PERJANTAI 29.04.11

1. AAMUN lehdet ja uutisaiheet käsittelevät eilen julkistettua sovintoluonnosta Hamasin ja Fatahin välillä, joka näyttää yllättäneen jopa Mahmoud Abbasinkin, joka eilen pystyi vaivoin pidättämään tyytyväistä hymyään – kuin kissa viiksiään nuoleskellen saatuaan kermamaitoa -
puhumattakaan Israelin pääministeristä, joka julkisti hätäisen lausuntonsa turhan kiireesti ehtimättä puntaroida sen vaikutuksia laajemmalla sektorilla. Näin häntä täällä kritisoidaan. Puolustusministeri Barak oli tällä kertaa varovaisempi sanoissaan – hänethän tunnetaan selvästä myönnytyspolitiikastaan, mikä on tuonut maalle pelkkää kärsimystä. Barak antoi ymmärtää, että hän olisi valmis keskustelemaan palestiinalaisten yhteishallituksen kanssa, jos se hyväksyy määrätyt kvartetin Hamasille antamat velvoitteet.
Hamasin edustaja vakuutti eilen, ettei sovintoesitys velvoita sitä hyväksymään kahden valtion periaatetta eikä aloittamaan rauhankeskusteluja Israelin kanssa.

NETANYAHU kokosi eilen ”se…
TORSTAI 28.04.11

1. TERRORIJÄRJESTÖ Hamas ja Fatah yllättivät eilen sekä Israelin, että USA:n ja Turkin hallitukset, mikäli Debkafilen arvioon on uskomista. DF:n artikkelin mukaan Hamas ja Fatah kävivät salaiset neuvottelunsa Egyptin ulkoministeriön ja yleisen tiedustelun suojeluksessa käyttäen hyväkseen sekä arabimaissa edelleen riehuvia väkivaltaisuuksia että Israelin ja Turkin välillä USA:n välityksellä käytyjä salaisia sovintoneuvotteluja, mitkä johtivat Kairossa eilen allekirjoitettuun sopimusluonnokseen Hamasin ja Fatahin välirikon lopettamiseksi. http://www.debka.com/article/20878/

JP:N artikkelin mukaan Fatahin ja Hamasin väliset sopimusluonnosta edeltävät neuvottelut käytiin Damaskoksessa, ja lopullisen version sopimusluonnoksesta vahvistivat Kairossa nimikirjoituksillaan Hamasin puolesta Khaled Mashaalin varamies Moussa Abu Marzouk ja Fatahin puolesta Azzam al-Ahmed Egyptin viranomaisten todistaessa tilaisuutta.
EGYPTIN ulkoministeri Nabil Elaraby sanoi sopimusluonnoksen ta…
KESKIVIIKKO 27.04.11

1. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon vaati puolueettoman tutkimuksen tekemiseksi Syyrian mielenosoitusten väkivaltaisesta murskaamisesta kuolonuhrien ylittäessä 400:n rajan.
Syyrian lähettiläs YK:ssa Bashar Ja´afari totesi journalistien kysymykseen, miten Syyria suhtautuu esitykseen: ”Syyrialla on hallitus, on myös valtio. Me pystymme itse hoitamaan millaisen tutkimuksen tahansa täysin rehellisesti.” Hän vakuutti, ettei Syyrialla ole mitään salattavaa ja sanoi valittavansa sitä, mitä maassa tapahtuu, mutta kehotti samalla tiedostamaan, että näillä väkivaltaisuuksilla ja mielenosoituksilla on joissakin suhteissa salaisia päämääriä, ja että ulkomaiset tahot (valtiot) pyrkivät horjuttamaan Syyrian sisäistä tasapainoa. Hän ei kuitenkaan halunnut yksilöidä näitä tahoja selittäen, että on liian aikaista puuttua yksityiskohtiin. Hän lisäsi, että presidentti Bashar Assad on perustanut tutkimus-komitean, jonka tehtävänä on selvittää mielenosoituksiin johtaneita syitä.

SYYRIA…
TIISTAI 26.04.11

1. SUNNUNTAIAAMUNA Yosefin hautakammiolla lähellä Nablusia tapahtunut verinen välikohtaus on saanut lisäselvitystä. Ministeri Limor Livnatin serkku Ben-Yosef Livnat sai surmansa palestiinalaispoliisin laukauksista autoon, jossa hän matkusti. Neljä muuta on sairaalassa haavojensa vuoksi, yhden tila on edelleen vakava.
Sunnuntaiaamuna hautakammiolle oli mennyt 15 Breslov Chassidim juutalaista rukoilemaan, ilmeisesti koordinoimatta matkaansa IDF:n kanssa.
Yksi Chassidin joukosta kertoi tapahtumista TV-2:n lähetyksessä tähän tapaan: ”Menimme haudalle - kuten olemme aiemminkin menneet - rutiinivierailulle. Mutta astuessamme ulos kammiolta ja mennessämme sisään autoon näimme tulituksen kohteeksi joutuneen auton ohittavan meidät.” Sen jälkeen hän kertoi nähneensä palestiinalaispoliisin ojentavan aseensa ja ampuvan suoraan auton takaikkunasta sisään huutaen: ”Allahu akbar” toistamiseen. Hän näki, että Livnatiin osui, mutta ei tiennyt, miten pahasti. ”Uskoimme hänen vain haa…
SUNNUNTAI 24.04.11

1. VIIDENTOISTA hengen palvontaryhmä oli menossa Joosefin haudalle (Kever Yosef) kuuden maissa sunnuntaiaamuna, kun autosaattuetta kohti avattiin tuli lähellä Nablusia. Tiedot ovat vielä osittain ristiriitaisia, mutta selkenevät päivän mittaan.
Yosefin hauta kuuluu Oslon sopimuksen mukaan Israelin valvontaan, mutta IDF luovutti sen valvonnan PA:lle ns. Al-Aksa intifadan jälkeen v. 2000. IDF edellyttää, että haudalle menijät sopivat vierailustaan haudalle sen kanssa ennen matkaa. IDF sanoi, ettei tätä oltu sovittu, mutta tutkii asiaa. Palestiinalaiset ovat useaan kertaan häpäisseet ja pahoin vaurioittaneet hautakammiota, viimeksi v. 2009.

RUKOUSMATKAN Yosefin haudalle oli järjestänyt Breslov Chassidic ryhmä, jonka Samarian alueneuvoston puheenjohtajan Gershon Mesikan mukaan PA:n poliisi tunsi, jota hän syyttää ”lähietäisyydellä tehdystä massa-murhasta”, sillä Breslov-ryhmän jäsenet käyvät usein haudalla rukoilemassa. Periaatteessa israelilaisilla on oikeus vapaast…