Friday, October 29, 2010

PERJANTAI 29.10.10

1. EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKÖN Omar Suleimanin ja ulkoministerin Ahmed Aboul Gheitin matka Ramallahiin, jossa oli tarkoitus taivutella PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia luopumaan taipumattomuudestaan, ei saanut mitään aikaan, ei ainakaan mitään, mistä olisi kerrottu median edustajille.
Abbas on haistanut veren hajun ja pätevän verikoiran tavoin pysyy tuoreissa jäljissä kiinnittämättä mitään huomiota siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Koko tämän PA:n vaatimuksen ehdottomasta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä aiheutti kokematon ja haaveellisen teatraalinen presidentti Baruck Obama, joka ensimmäisenä esitti Netatanyahulle tämän uhkavaatimuksen muodossa, mistä Abbas päätteli, että hänellä on USA:n ehdoton tuki plakkarissaan, eikä hän näe mitään syytä luopua tästä väärästä tulkinnasta kasvojensa menettämisen pelossa. Siispä jahnataan tämän sinänsä mitättömän pikkuseikan ympärillä, koska myöskään Netanyahu ei voi hyvällä omallatunnolla julistaa uutta rakennuskieltoa menettämättä hallituksensa yhtenäisyyttä.

Tarkkailijat toteavat, että Netanyahu kyllä edelleen kuvittelee voivansa löytää jonkun salaisen takaportin, jonka kautta hän voisi toteuttaa kieltoa ilman hallituksensa päätöstä – ellei tämä äänetön kielto ole sitä, mutta jota PA:n johto ei ole tunnustanut. Abbasin käyttäytymisen taustalla piilee tarve Netanyahun nöyryyttämiseksi pakottamalla tämän vastoin tahtoaan yhä uusiin myönnytyksiin antamatta itse mitään niitä vastaan. Abbasin takana ovat kuitenkin useimmat arabimaat, YK ja EU, mistä Egyptin vakuutus Abbasin aseman täydellisestä tukemisesta eilisten keskustelujen jälkeen on todisteena.
Tarkkailijat sanovat, ettei Netanyahu löydä mitään keinoa saada hallituksensa 30 ministerin tai minikabinetin 15 ministerin tukea esitykselle rakennuskiellosta, eikä septetin arvovalta ole riittävä sellaisen päätöksen tekemiseksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193195

2. MAHMOUD ABBAS kertoo suu mutrussa, kuten hänellä on tapana pitää sitä silloin, kun ei auo sitä puhuakseen, että kun/jos suorat keskustelut Israelin kanssa epäonnistuvat, hän vie Palestiinan valtion perustamisasiaan Yhdysvaltain ja YK:n päätettäväksi. Hän puhui median edustajille tavattuaan Egyptin tiedustelupäällikön ja ulkoministerin, joitten taivutteluyritykset epäonnistuivat.

ABBAS vakuutti olevansa sidottu jatkamaan yrityksiä rauhansopimuksen neuvottelemiseksi Israelin kanssa, mutta jos ne epäonnistuvat – kuten hänen puheistaan voi kuvitella hänen toivovan ja olettavan – hän pyytää ”kansainvälistä yhteisöä” tekemään päätöksen Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 rajoilla, kuten hän kutsuu 1949 aselepolinjoja. Mitään 1967 rajoja ei ole olemassa, joihin hän voisi vedota.
”Setlementtien rakentamisessa täytyy tulla täydellinen keskeytys, jos he haluavat meidän palaavan neuvottelupöytään”, Abbas uhosi lehdistölle. ”Yleisesti tiedetään, että Israel on tehnyt useita päätöksiä rakentamisesta ”setlementeissä”. Se rakentaa Jerusalemissa ja palestiinalaisten maalla, mitä emme voi hyväksyä.”
Abbas syytti juutalaisia ”setlereitä”, että ”he tuhoavat moskeijoita ja kouluja ja katkovat puita Israelin armeijan valvovien silmien alla”. Hän sanoi hämmästyneensä Netanyahun syytöksestä, että hän suunnittelee yksipuolisia toimia. Hän selitti, että ”jos tällä tarkoitetaan hänen suunnitelmaansa kääntyä USA:n tai YK:n puoleen, tämä voi tapahtua muutaman kuukauden sisällä”. Hän sanoi, että Israel tekee yksipuolisia päätöksiä varsinkin ”setlementtien” rakentamiseksi, ”on tehnyt niin vuosikymmenien ajan”, hän lisäsi. (JP)

3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad sanoi lontoolaisen Al-Hayat lehden haastattelussa, ettei hänellä ole mitään halua periä Abbasin paikkaa, jonka kanssa hän sanoi omaavansa lämpimät suhteet. Hän myös kielsi syytökset, että hän olisi syrjinyt Fatahia varojen jakamisessa todeten, että hänen ja Fatahin väliset suhteet on yksilöity hänen ja Fatahin välisissä keskusteluissa, jolta hän sanoo saaneensa vain tukea ja yhteistyötä. Hän sanoi tunnustavansa Fatahin Palestiinan kansan liikkeenä eikä vain ryhmänä, joka kuuluu sen virallisille jäsenille.

FAYAD sanoi suuren haaveensa olevan saada juhlia Palestiinan valtion perustamista Jerusalemissa palestiinalaisen kansan kanssa, eikä sanonut kaipaavansa muita kunnianhimoisia tavoitteita.
Hän kutsui Abbasia ”kaikkien palestiinalaisten presidentiksi ja heidän sotilaittensa ylipäälliköksi”. Hän sanoi johtavansa Palestiinan kansan valitsemaa hallitusta ja hän on edelleen Palestiinan lakiasäätävän neuvoston jäsen. Fayad totesi, että PA investoi useisiin kohteisiin Gazassa 2007 lähtien ja on yhteistyössä kansainvälisten organisaatioiden kanssa käyttänyt varoja Gazaan 260 miljoonaa USD.
Fayadin suunnitelmana on saada kansainvälinen tunnustus Palestiinan valtiolle elokuuhun 2011 mennessä. Israelin viranomaiset sanovat, että Arafatin vaatimuksesta YK teki päätöksen Palestiinan valtion perustamisesta 1988, mutta käytännössä se ei vaikuttanut millään tavoin palestiinalaisten asemaan eikä vaikuttane nytkään, jos niin tapahtuu. He selittävät, että YK:n antaman julistuksen jälkeen rajat ja lukuisia muita kysymyksiä olisi joka tapauksessa sovittava neuvotteluissa Israelin kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=193181

4. ASUKKAITTEN lukumäärä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä kasvoi lähes kolme kertaa nopeammin kuin muualla maassa vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana, vaikka rakennuskielto hidasti sitä jonkin verran, kertoo JP:n kolumnisti Tovah Lazaroff. Tilastollisen keskustoimiston (CBS) antaman tiedon mukaan tammikuun 1.päivästä kesäkuun 1.päivään mennessä juutalaisasukkaitten määrä nousi 4.8 % , edellisvuonna 5.3 %. Myös vuonna 2009 nousu oli 4.9 % alkuvuodesta, mutta nousi suuresti loppuvuoden aikana. Maan kokonaisasukasmäärä nousu kahden vuoden aikana 1.8 %.

JUUTALAISASUKKAITTEN määrä Juudeassa ja Samariassa oli CBS:n tilaston mukaan
303 900 asukasta, mikä on 7 200 suurempi kuin joulukuun lopussa 2009 mitattu 296 700.
Vuoden 2009 kasvusta 10 600 oli syntymän kautta ja 4 400 muuton kautta tullutta lisäystä.
50.4 % kasvusta tuli kolmessa suurimmassa kaupungissa; Betar Illit, Modiin Illit ja Maale Adumim; edellisvuonna niiden kasvu oli 54.5 % kokonaiskasvusta.
Juutalaisyhteisöjen kokonaismäärä on 121, joista 48:ssa asuu vähemmän kuin 500 asukasta.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193215

5. ISRAELIN kotimaanpuolustus valmistautuu tilanteeseen, jossa maa joutuu yllättävän bio/kemiallisen hyökkäyksen kohteeksi. Koska tällaisen harjoittelu todellisissa olosuhteissa tai edes kuviteltuna maastossa on lähes mahdotonta, kotimaanpuolustuksen johtoporras tilasi Elbit Systems Ltd:lta simulaatiojärjestelmän, jolla harjoituksia voidaan suorittaa tietokone-ohjattuina simulaatioina.
Simulaatiojärjestelmän on valmis ja se on asennettu järjestön komentokeskukseen lähellä Ramlea. Sillä on lisäksi 50 aluekeskusta eri puolilla maata lääkintätiimejä, tiedustelua, puhdistusta ja muita erityistoimia varten.

TORSTAINA keskus piti ensimmäisen laaja-alaisen harjoitustilaisuuden komentajien kouluttamiseksi tilanteeseen, jossa Tel Aviv joutuu ei-tavanomaisten ohjusaseitten hyökkäyksen kohteeksi.
Kotirintaman tutkimus- ja kehitystoiminnan johtaja everstiluutnantti Nir Golkin kehuu järjestelmää, että sen ansiosta komentajilla on mahdollista käydä harjoitus läpi välittömästi tutkiakseen, miten onnistuneita päätökset olivat. Hän sanoo, että simulaatiossa järjestelmään voidaan syöttää eri tekijöitä voidakseen tehdä harjoituksesta mahdollisimman todentuntuisen. Täten on mahdollista tutkia, osaavatko komentajat huomioida kaikki päätöksiin liittyvät osatekijät, kuten kemiallisen iskun jälkeisen laskeuman suunta ja laajuus riippuen sääolosuhteista ja tuulen suunnasta ja voimakkuudesta. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin Histadrut uhkaa yleislakolla ensi tiistaina, ellei uutta palkkasopimusta saada sovittua hallituksen kanssa ennen sitä. (JP)
- Jerusalemin viranomaiset väittävät, ettei heillä ollut tietoa siitä, että PA oli maksanut miljoonia 15 Jerusalemin itäosan koulun saneeraukseen. Pääministeri Fayad sanoi äsken osallistuvansa kahden koulun saneerauksen jälkeiseen avaamistilaisuuteen. Viranomaiset sanovat, että sekä PA:n osallistuminen koulujen saneeraukseen että sen virkamiesten virallinen osallistuminen avaamistilaisuuksiin on laitonta. Tilanne on hankala siksi, että vaikka Jerusalemin kaupunki myöntää luvat rakentamiseen ja saneerauksiin, niitä ei ole haettu tässä tapauksessa, eikä kaupunki ole myöntänyt varoja koulujen rakentamista ja saneeraamista varten. (JP)
- USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice syytti Hizbullahia, Syyriaa ja Irania Libanonin tasapainotilan horjuttamisesta. Tilannetta mutkistaa Rafik Haririn murhaa tutkivan YK:n komitean suunnitelma julkistaa tutkimustensa tulokset lähi aikoina. Sekä Syyria että Hizbullah vastustavat julkistamista, jossa Hizbullahin korkeat jäsenet ovat luultavasti syytettyinä. Hizbullahin ero hallituksesta voisi saattaa Libanonin kaaokseen eikä sisällissodan mahdollisuutta ole suljettu pois. Iran seuraa tilannetta sivusta, sillä on omat neuvottelutarjoukset länsimaitten taholta. Varsinkin USA pyrkii saamaan sopimuksen aikaan Iranin ydinteollisuudesta olettaen sanktioitten alkavan purra Iranin taloutta. (JP)
- Nigerian satamassa viranomaisten löytämät 13 asekonttia voivat olla osoituksena uuden salakuljetustien paljastumisesta, jonka kautta aseita ja räjähteitä kuljetettiin Siinain kautta Gazaan. (JP)
- Shimon Peres peruutti Marokon matkansa Marokon kuninkaan peruutettua halunsa tavata Peresin. Nyt Marokon ulkoministeri peruutti sovitun tapaamisen Knessetin puhemiehen Reuven Rivlinin kanssa. Marokon ulkoministeri Taieb Fassi-Firhi ja parlamentin puhemies Asbdul-Wahid al-Radhi peruuttivat tapaamisen osallistuessaan kansainväliseen parlamenttikonferenssiin Reuvenin kanssa. Syyksi ilmoitettiin sopimaton aika, mutta ehkä Peresin ja kuninkaan tapaamisen peruuntuminen ja sen vuotaminen julkisuuteen vaikutti asiaan. (JP)

Thursday, October 28, 2010

TORSTAI 28.10.10

1. USA JA EU haluavat, että Hamas liitetään mukaan Israelin ja PA:n välisiin rauhankeskusteluihin. Tämä tieto on herättänyt epämääräisiä arvailuja varsinkin PA:n taholla , jonka johto pelkää Hamasin riistävän siltä vallan kuten se teki Gazassa.
PA:n turvallisuusjoukkojen edustaja kenraali Adnan Damiri sanoo, ettei Hamas voi olla mukana missään poliittisessa päätöksenteossa Fatahin kanssa, koska ne ovat kilpailevia järjestöjä, vaikka niiden väliset sovintoneuvottelut alkanevat uudelleen Kairossa.

Egyptin ulkoministeri Ahmad Aboul Gheit ja tiedustelujohtaja Omar Suleiman matkustavat tänään Ramallahiin, jossa he tapaavat Mahmoud Abbasin ja keskustelevat sekä rauhan-prosessin nykyvaiheesta että sovintoneuvotteluista Hamasin ja Fatahin välillä.
Kenraali Adnan Damiri kertoo, että Hamasin nostaminen rauhankeskusteluihin huolestuttaa PA:n johtoa suuresti. Hän kertoi asiasta näin: ”Palestiinalaisten johto on saanut tietoja, joitten mukaan USA:n viranomaiset tutkivat Hamasin asemaa samaan tapaan kuin he tutkivat 1990-luvulla PLO:ta, jolloin se luokiteltiin terrorijärjestöksi, kuten Hamas on nyt.” Hän sanoo tilanteen kehittyvän huolestuttavaksi ja vaaralliseksi. ”Hamas etsii tilaisuutta poistaakseen PA:n roolin ja korvatakseen sen omallaan. Hamasilla ei ole mitään poliittista ohjelmaa tai näkyä. He käyttävät ei menetelmiä kaivaakseen maata PA:n alta, mutta me emme vajoa heidän tasolleen.” Damiri antoi lausuntonsa Betlehemissä.

KENRAALI Damiri vertasi Hamasia ”Israelin äärioikeistolaiseen hallitukseen”, kuten hän Netanyahun johtamaa hallitusta nimitti. Hän selitti, ettei kumpikaan niistä halua pysyvää ratkaisua, vaan tyytyvät tilapäisiin sopimuksiin. Hamas etsii tulitaukoa (hudna), kun taas Netanyahun hallitus hakee Palestiinan valtiota vaiheittaisin ratkaisuin tilapäisin rajoin.
Damiri vakuutti, ettei Israelilla ja Hamasilla ole koordinoitua ohjelmaa, mutta niiden toimet muistuttavat toisiaan, joissa tyydytään osaratkaisuihin ilman kaikenkattavia sopimuksia.

Damiri otti esimerkin Israelin ja PA:n turvallisuusjoukkojen välisestä yhteistoiminnasta, josta Hamas syyttää PA:ta. Damiri sanoo, ettei hän häpeä sitä, sillä se ”muistuttaa vanginvartijan ja vankien välistä suhdetta, jossa vangin täytyy huomioida vartijansa toimenpiteet”. Tämän hän katsoi välttämättömäksi kansan tarpeitten tyydyttämiseksi, koska ”miehittävä vartija valvoo kaikkea”. Hän sanoi PA:n turvallisuusjoukkojen takavarikoineen äskettäin suuren joukon aseita, joihin kuului rakettikranaatteja ja automaattikiväärejä. Hän kertoi niiden kuuluneen ”Hamasille käytettäväksi PA:n joukkoja, ei miehittäjää vastaan”, hän selitti.

HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh puolestaan kehotti länsivaltoja keskustelemaan suoraan Hamasin johdon kanssa voidakseen saada kuvan siitä, mikä on Hamasin todellinen asema ja mitä on sen asenne eri kysymyksiin. (JP)

2. OIKEISTOLAISTEN järjestämä mielenosoitus Israelin arabikaupungin Umm Al-Fahmin laidalla herätti lukuisten arabinuorten vastamielenosoituksia joillakin kaupungin kaduilla. Poliisi oli tietoinen tunteitten kuumenemisesta ja piti eri mielenosoittajaryhmät tarkoin erillään toisistaan. Arabinuoret polttivat kaduilla autonrenkaita ja sulkivat katuja suojakseen roska-pöntöillä, joiden takaa he kivittivät poliiseja.

POLIISI oli varustautunut mellakkavälinein ja muovikilvin, olipa joukossa muutamia ratsupoliisejakin, jotka pystyivät tehokkaasti hajottamaan mielenosoittajaryhmiä.
Poliisilla oli myös valeasuihin - mielenosoittajiksi pukeutuneita – erityisjoukkoja, jotka menivät mielenosoittajien sekaan suorittaen siellä kiihottajien pidätyksiä.
Poliisi kertoi pidättäneensä kymmenen naamioitua mielenosoittajaa. Pahoilta vammatutumisilta ilmeisesti vältyttiin; neljä poliisia vammautui lievästi.
Arabien mielenosoittajien mukana oli pari arabikansanedustajaa, Afo Agbaria (Hadash) sekä Haneen Zoabi (Balad), joka oli mukana Mavi Marmara aluksella Välimerellä. Zoabi väitti poliisin ampuneen häntä kumiluodeilla tähdäten selkään ja niskaan. Poliisi vastasi syytökseen, ettei poliisi käyttänyt kumiluoteja, savu- ja tainnutuskranaatteja kylläkin. Zoabi on osoittautunut olevansa armoitettu puhuja, jonka aiheet ovat kaukana todellisuudesta.
Arabien mukana oli myös outo juutalainen ryhmä Naturei Karta, kantaen kylttejä, joissa todettiin: ”Arabit kyllä, sionistit ei”.

Kolme kuukautta sitten korkein oikeus antoi juutalaisille luvanhakijoille, joita Yaakov Lippin kutsuu New Yorkissa arabiterroristin murhaaman kansanedustajan Meir Kahanen seuraajiksi, oikeuden sananvapauden nimissä pitää marssinsa Umm Al-Fahmin galilealaiskaupungissa vastoin poliisin suositusta. 46 000 asukkaan kaupunki on tunnettu Hamasin ja muslimi-veljeskuntaan kuuluvan Islamilaisen Liikkeen tukialueeksi, jonka pohjoista aluetta johtaa Raed Salah, joka kärsii vankilatuomiotaan hyökkäyksistä poliisia vastaan. Hän kiihottaa jatkuvia mellakoita Temppelivuorella iskulauseenaan ”Al-Aksa on vaarassa” ja syyttää Israelia Jerusalemin itäosien juutalaistamisesta. Myös hän oli mukana Mavi Marmara aluksella.

Juutalaisen mielenosoittajaryhmän mukana oli kansanedustaja Michael Ben-Ari, sekä aktivistit Itamar Ben-Gvir ja Maruch Marzel, jotka vaativat Islamilaisen Liikkeen kieltämistä, kuten se on tehty Egyptissä ja tarkassa valvonnassa Jordaniassa. (JP)

3. IDF on joutunut tunnustamaan, että Hamas on saanut haltuunsa Gazassa ilmatorjunta-ohjuksia, mikä täytyy huomioida suunniteltaessa sotilasoperaatioita Gazassa. Asiasta puhuttiin turvallisuuskabinetin kokouksessa keskiviikkona.
Ohjukset on salakuljetettu tunnelien kautta Siinailta. Niiden aiheuttama uhka IAF:n koneille on todellinen, kuten myös siviilikoneille, jotka lentävät alueen lähistöllä.

PÄÄMINISTERIN kanslia kielsi, että Hamasin ilmatorjunta-ohjuksista Gazassa olisi keskusteltu turvallisuuskabinetissa, mutta turvallisuusaidasta Israelin ja Siinain välillä kylläkin sekä joistain muista turvallisuuskysymyksistä. Netanyahu myönsi viime viikolla Likudin eduskuntaryhmän kokouksessa, että hallitus on tietoinen Gazan ilmatorjunta-ohjuksista. ”Tänään me havaitsemme ongelmalliseksi lentää lähelle Gazan kaistaa, sillä palestiinalaiset ovat saaneet käsiinsä ilmatorjuntaohjuksia,” pääministeri kertoi medialle.
Näiden Siinailta salakuljetettujen ohjusten lisäksi Hamas on saanut raketteja, joilla se yltää Tel Avivin esikaupunkeihin saakka.

ISRAELIN viranomaiset seuraavat tarkoin tietoja, joiden mukaan Nigerian viranomaiset ovat takavarikoineet 13 konttia täynnä Iranin toimittamia aseita Lagosissa keskiviikkona. Nigerian Tribune lehden mukaan epäilykset heräsivät, kun konttien lupamenettelyä hoitava agentti oli valmis maksamaan mitä tahansa, että kontit siirrettäisiin nopeasti sataman ulkopuoliseen varastoon. Konteissa oli erikokoisia kranaatteja, raketinheittimiä sekä eri kokoisia pommeja, rynnäkkökiväärejä ja raskaita konekiväärejä.
NIGERIA BULLETIN lehti puolestaan kertoi, että konttien takavarikointi tapahtui pari viikkoa sen jälkeen, kun satamassa oli takavarikoitu sähkölaitteita, joiden pelättiin sisältävän myrkyllisiä materiaaleja.
Aseitten määränpäätä ei heti tiedetty, mutta yleensä ne päätyvät Gazaan Egyptin kautta.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/nigeria-intercepts-13-iran-missile-containers-possibly-destined-for-gaza-1.321505

4. PÄÄMINISTERIN kansliapäällikön Eyal Gabain ja puolustusministeri Ehud Barakin välille on kehittynyt pahanlaatuinen välirikko, josta keskusteltiin myös turvallisuuskabinetissa. Kabinetti teki päätöksen jo maaliskuussa turvallisuusaidan rakentamiseksi Siinan rajalle, mutta Gabai valittaa, ettei hän ole voinut edistää aidan rakentamista, koska puolustusministeriö ei luovuta siihen tarvittavia varoja. Israelin ja Siinain välille rakennetaan 240 km:n pituinen turva-aita, jolla pyritään estämään yhä suuremmin joukoin Afrikasta Israeliin pyrkiviä pakolaisia, joiden määrä alkaa huolestuttaa viranomaisia. Turvallisuusaita rakennetaan Kerem Shalomin rajaterminaalista Eilatiin 1.35 miljardin hinnalla.
Aidan rakentaminen ei kuitenkaan edisty ollenkaan toivotulla tavalla. Osa pakolaisista on aitoja turvapaikkaa hakevia, osa vain työtä ja toimeentuloa etsiviä.

NETANYAHU antoi lausunnon, jossa hän sanoo kehottaneensa eri osapuolia toimimaan viivytyksettä rakentamisen edistämiseksi. Puolustusministeriön taholta vakuutetaan, että aidan rakentaminen aloitettiin elokuussa lähellä Eilatia. Se perustuu sähköisten hälytys-laitteiden asentamiseen rajalle. Fyysisen esteen rakentaminen aloitetaan ensi kuun puolivälissä. Siihen kuuluu myös sähköisten sensorien asentaminen. Puolustusministeriö kävi paikan päällä urakoitsijaehdokkaiden kanssa tutustumassa tilanteeseen selittäen samalla, mitä vaatimuksia aidalle asetetaan. Tarjoukset käsitettään ensi kuun alussa.

5. JORDANIAN pääministeri Samir Rifai vakuuttaa, että vain todella vakavat ponnistelut ratkaista Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti voivat lopettaa terrorismin.
Rifai puhui Jordanian kansallisen puolustusopiston tilaisuudessa (RJNDC), hänen puheestaan raportoi Petra News Agency. Hän totesi puheessaan, että Israelin kieltäytyminen hyväksyä palestiinalaisten perusoikeudet vaarantaa toivon konfliktin lopettamisesta ja aiheuttaa uusia konflikteja ja lisää jännitystä alueella. Hän vakuutti, että Jordania tukee mitä tahansa ratkaisua, jolla konflikti ratkaistaan oikeudenmukaisesti Palestiinan valtion perustamiseksi.
AMMANISSA Jordanian kansalaiset järjestivät istumamielenosoituksen Israelin lähetystön edessä. He vaativat diplomaattisuhteitten katkaisemista Israelin kanssa sekä israelilaisten tuotteiden boikotointia Jordaniassa. Israel ja Jordania solmivat rauhansopimuksen 1994, sitä kutsutaan nimellä Wadi Araba dokumentiksi, jolla Jordania luopui vaatimuksistaan Länsirannalla, mutta säilytti Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan. Xinhua News raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140318

6. UUTISOTSIKOITA
- 16-VUOTIAS nuorukainen Bat Yam juutalaisyhteisöstä otti äitinsä auton lähtien ystävänsä kanssa huviajelulle ilman ajokorttia. Hän ajoi autonsa bussipysäkin vahvoja suojateräksiä vasten romuttaen auton täysin ja surmaten molemmat välittömästi. (JP)
- Maan uutistoimiston välittämässä PA:n uutisessa Israelin arabeja kutsutaan ”Israelin palestiinalaisiksi” tai ”1948 palestiinalaisiksi”, ja suurinta Israelin arabipuoluetta ”palestiinalaiseksi puolueeksi”. Tämä liittyy PA:n kampanjaan kaiken Israeliin liittyvän poistamista ja sen korvaamista palestiinalaisella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140314
- Legal Forum kehotti turvallisuusministeri Aharonovitchiä estämään PA:n pääministeri Salam Fayadin suunnitelmat osallistua kahden Itä Jerusalemissa sijaitsevan koulun avaamistilaisuuteen, joiden uudistustyöt PA rahoitti. Ne sijaitsevat Dahiyat al-Salam ja Dahiyat al al-Barid Jerusalemin itälaidalla, mutta sen kuntarajan sisäpuolella. http://www.haaretz.com/print-edition/news/rightists-furious-over-palestinian-plans-for-new-east-jerusalem-schools-1.321501
- IDF surmasi eilen palestiinalaisen Islamic Jihadin jäsenen ja haavoitti toista näiden lähestyessä Gazan turva-aitaa. He liikkuivat kielletyllä alueella. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/islamic-jihad-militant-killed-by-idf-shell-near-gaza-border-1.321447

Wednesday, October 27, 2010

KESKIVIIKKO 27.10.10

1. NETANYAHUN hallitus toteuttaa ”äänetöntä rakennuskieltoa” Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä antaen julkisuuteen kuvan, että kielto lopetettiin ja rakentaminen voi jatkua normaalisti, vakuuttavat yhteisöjen asukkaat, joita JP:n artikkeli edelleen kutsuu otsikossaan suurin kirjaimin nimellä ”setlerit”.
JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat valittavat, että poliittinen taso pidättää lupien myöntämisen 4 300 asuntoyksikölle, joiden suunnitteluprosessi on täysin valmis ja odottaa lupapäätöstä.
”Juudean ja Samarian kaupungit on tehokkaasti jäädytetty”, sanoo Naftali Bennet, Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen pääsihteeri. ”Hallitus lupasi lopettaa kiellon, kuitenkin se käytännössä jatkaa sitä.”
PÄÄMINISTERIN kanslia kieltäytyi kommentoimasta asiaa tiistai-iltana, kertoo artikkelin kirjoittaja Tova Lazaroff. Pahiten kielto koskee kahta suurinta kaupunkia, Beitar Illit ja Maale Adumim, joiden rakentaminen käsitti rekisterikeskuksen mukaan 38 % rakentamisesta vuosina 2005-2009. Voidakseen paremmin painostaa hallitusta juutalaisyhteisöjen neuvosto aloitti kampanjan nimellä ”Pelasta kaupungit”. Media on viime viikkoina käsitellyt satoja rakennuskohteita, mutta ne ovat yksityisiä pientaloja, eivät yhtenäisiä rakennuskohteita. Yhteisöjohtajat kutsuvat sitä ”pölyn laskeutumiseksi”, joka kestää hetken ennen tappavaa hiljaisuutta, mikä tarkoittaa ”äänettömän rakennuskiellon” alkamista, kuten Givat Zeevin alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Abrahami toteaa. Hän selittää, että tämäkin osoittaa suuren tasapainottomuuden sen välillä, mitä hallitus sanoo ja mitä se tekee. Hän sanoo odottavansa lupaa aloittaa 507 asuntoyksikön rakentamisen Agan Ha´ayalot yhteisöön, joka oli hallituksen rakennusohjelmassa 2008, mutta odottaa edelleen lopullista päätöstä.

”Pelasta kaupungit” kampanjan päämääränä on saada rakennusluvat yhdeksään kohteeseen: 978 asuntoyksikköä Beitar Illitiin; 800 Alfei Menasheen; 507 Givat Zeeviin; 503 Arieliin; 435 Efratiin; 265 Elkanaan; 213 Maale Adumimiin, 134 Geva Binyaminiin ja 48 Kiryat Arbaan. Naftali Bennet toteaa, että kaikki edelliset pääministerit myönsivät lupia rakentamiseen, mutta Netanyahun aikana lupia annettiin vain 495 asuntoyksikölle 2009, minkä jälkeen hän julkisti 10 kuukauden rakennuskiellon. Nyt hän pidättää rakentamista edelleen.
”Arielin ollessa jäädytetty, palestiinalaiseen Rawabin kaupunkiin rakennetaan 40 000 asuntoa, vain 10 minuutin matkan päähän Arielista. Jos Juudea ja Samaria ovat kiistanalaisia alueita, miksi vain juutalaisten rakentaminen on jäädytetty?” hän ihmettelee.
MAALE ADUMIMIN pormestari Benny Kashriel toteaa, että kampanja käsittää vain pienen osan kokonaistarpeesta. Hänen kaupunkinsa anoo lupaa 213 asuntoyksikölle, mutta se on pieni prosentti 1682 rakennetusta asunnosta vuosina 2005-2009, eikä kampanja koske pieniä kohteita kuten terassin rakentamista asunnon yhteyteen, joita puolustusministeriö on kieltäytynyt hyväksymästä.
”On korkea aika poistaa puolustusministeri Ehud Barakilta valta myöntää rakennuslupia”, Kashriel toteaa lisäten, että on mieletöntä pidättää rakentamista kaupungissa, joka sijaitsee Jerusalemin kyljessä ja joka säilyy Israelin alueella kaikissa rauhansopimuksissa.
Juutalaisyhteisöjen johtajat ihmettelevät pääministerin tapaa kertoa julkisuudessa, että rakentaminen on vapautettu Juudeassa ja Samariassa ja samalla estää sen aloittaminen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192928

2. YK:n erityiskoordinaattori Lähi Idän rauhanprosessissa Rober H Serry uhkasi Israelia, että ellei se jatka rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa, YK:n turvallisuusneuvosto voi suostua PA:n esitykseen Palestiinan valtion perustamiseksi yksipuolisesti ilman sopimuksia Israelin kanssa. Hän totesi tämän osallistuessaan PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa YK:n perustamisen 65-vuotisjuhliin Turmus Aiyan arabikylässä Binyamin alueella lähellä Shiloan juutalaisyhteisöä. Hän kiirehti kuitenkin lisäämään, että hän on YK:n palkkaama virkailija eikä ole turvallisuusneuvoston jäsen. Voisi tietenkin esittää kysymyksen, oliko hänellä YK:n vastaavana virkailijana oikeus puuttua näin näkyvästi Israelin ja PA:n väliseen arkaan kysymykseen ottaen siinä täysin PA:n omaksuman kannan.

SERRY selitti, ettei ole eduksi asialle asettaa ehtoja kummaltakaan puolelta lisäten, että Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona on ymmärrettävästi osa kahden valtion periaatetta. ”Kahden valtion ratkaisun keskeinen kysymys on kaksi kotimaata kahdelle kansalle, palestiinalaiselle ja Israelilaiselle.” Hän totesi samaan hengenvetoon, että ”setlementtien” rakentaminen vahingoittaa rauhanprosessia lisäten, että on tärkeää, että Israel tekee huomattavia myönnytyksiä, kuten vähentää IDF:n suorittamia operaatioita A-alueelle, joiden siviili- ja turvallisuusjärjestelyistä PA vastaa yksin, sekä lisätä PA:n poliisin oikeuksia operoida B- ja C-alueilla, varsinkin huomioiden PA:n maan kehityspolitiikan.
Serry sanoi – kutsuessaan kylää kauniiksi palestiinalaiskaupungiksi – että ”elleivät sen asukkaat näe Israelin vähentävän ”miehitystään” eikä muita positiivisia toimia, on vaikea vakuuttaa heitä kahden valtion periaatteen onnistumisesta”. Hän sanoi palestiinalaisten olevan valmiit hyväksymään valtion Fayadin esittämän suunnitelman mukaan Palestiinan valtiosta kahden vuoden kuluessa eli vuoteen 2011 mennessä. Hän sanoi kaikkien pelaajien yhtyvän tähän ja lupasi edustamansa YK:n täyden tuen elokuussa 2011. Hänen mielestään Palestiinan valtion perustamien ei ole vain oikea vaan myös mahdollinen toteuttaa.

ULKOMINISTERIÖN edustaja Yigal Plmor totesi, että myös Israel pitää Palestiinan valtion perustamista mahdollisena, mutta vain neuvottelujen kautta ja vaati keskustelujen jatkamista välittömästi ilman ennakkoehtoja, mihin pääministerin kanslia halukkaasti yhtyy.
PA:n pääministeri Fayad vaati, että Israel toteuttaa täydellisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ja että sen tulee kunnioittaa YK:n tekemiä päätöksiä sitovina eikä vain suosituksina, mitä YK:n yleisistuntojen päätökset ovat. Hänen mielestään juutalaisten rakennustoiminta Juudeassa ja Samariassa on vastoin kansainvälistä lakia, eikä hän siten pitänyt 10-kuukauden moratoriumia myönnytyksenä vaan kansainvälisen lain noudattamisena. http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=192836

Serryn lausunto, jossa hän vertaa juutalaisasukkaitten väitettyjä puiden tuhoamisia terrorismiin, herätti Israelissa voimakkaita vastalauseita. Hän vaati Israelia puolustamaan palestiinalaisia sellaisilta hyökkäyksiltä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192880

3. RANSKALAINEN lehti Le Figaro kertoi lauantain numerossaan, että Syyria avustaa Hizbullahia armeijan yksiköiden ja ohjuspatteristojen rakentamista Libanonin pohjoisosaan, jossa ne ovat YK:n UNIFIL-joukkojen silmien ulottumattomissa. Lehden mukaan Hizbullah on koonnut sinne 40 000 pääosin Iranilais-valmisteista ohjusta ja 10 000 koulutettua pyssymiestä. USA:n tiedustelu on koonnut tietoja ohjusten kuljettamisesta satelliittikuvissaan viime tammikuusta lähtien Libanonin ja Syyrian välisellä rajalla.
Syyriasta saadut uudet ohjukset yltävät Libanonin pohjoisosista pitkälle Israelin alueelle. Syyria uhkaili, että seuraava sota käydään Israelin kaupungeissa tarkoittaen tällä sitä, että lähes kaikki Israelin kaupungit ovat näiden ohjusten kantomatkan sisällä. Ne ovat myös huomattavasti tarkempia kuin aiemmat, mikä lisää niiden vaarallisuutta.

LEHTI kertoo, että Hizbullah on jatkanut maanalaisten bunkkeriverkostojensa korjaamista ja laajentamista Libanonin eteläosassa. Aiempien tietojen mukaan Hizbullahin pyssymiehet asuvat kylissä, joista he käskyn saatuaan siirtyvät nopeasti moottoripyörillä maanalaisen verkoston tukikohtiinsa ennalta laaditun suunnitelman mukaan.
Israelin tiedustelutietojen mukaan Hizbullahilla on kaikkiaan 60 000 ohjusta ja rakettia, eli yli kolme kertaa enemmän kuin ennen 2006 käytyä Libanonin kakkossotaa.

Le Figaro lehti julkisti kuvia ja yksityiskohtia Hizbullahin maa- ja ohjusjoukoista, jotka saavat kalustonsa Syyriasta. Ne koulutetaan ja ne harjoittelevat Syyriassa, koska Libanonin alue on siihen liian pieni. Tämäkin osoittaa lehden arvion mukaan, miten syvälle Syyria valvoo Libanonin aluetta ilman, että Haririn hallituksella on siihen mitään sanottavaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140278

4. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoi Al-Hayat lehden haastattelussa tiistaina, että minne USA on ulottanut vaikutuksensa, siellä se on aiheuttanut sekasortoa. ”Onko tilanne selkeä Afganistanissa tai Somaliassa, tai Libanonissa, jossa USA puuttui sen sisällissotaan 1983, joka loppui 1990?” hän kyselee. Assadin lausunnot ovat vastauksena USA:n Obaman hallituksen pyrkimyksiin parantaa suhteitaan Syyrian kanssa, asettaen sinne lähettiläänsä ja lähettäen viestejä korkeitten virkailijoittensa kautta. Obaman tarkoituksena on saada Syyria vieroitetuksi Iranin vaikutuspiiristä, mutta tähän saakka ponnistelut ovat kilpistyneet Syyrian välipitämättömyyteen tai jopa halventavaan vastaukseen, kuten Assadin lausunto osoittaa. Sen vastakohtana Syyria on vahvistanut suhteitaan Iranin, Venezuelan ja Turkin kanssa liittyen yhä läheisemmin Iranin johtamaan ”pahan akseliin”, kuten sitä kutsutaan.
Assad varoitti, että Haririn murhaa tutkivan YK:n komitean tulosten julkistaminen voi aiheuttaa Libanonin hajaantumisen. Nykyinen pääministeri Saad Hariri joutui tekemään anteeksipyyntö-matkan Syyrian todeten sen aikana, että hän oli syyttänyt väärin Assadia isänsä murhasta. Vaarana on, että Hizbullah voi kiihottaa uudelleen taistelut sunni- ja shia-muslimien välillä, jossa muut ryhmittymät, kristityt ja druusit joutuvat kahden tulen väliin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/syria-spurns-u-s-bid-to-mend-ties-1.321312

5. UUTISOTSIKOITA
- Israel on vihollinen, ei Iran, sanoi strategisten tutkimustenkeskuksen edustaja Saudi Arabiassa Al-Jazeeran kysymykseen, mihin saudit tarvitsevat aseita 60 miljardin USD arvosta. Saudien asenne Iraniin on alkanut oudosti muistuttaa Syyrian suhtautumista siihen. Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin vierailua Riadissa suunnitellaan. Jos se toteutuu, siellä jaetaan Lähi Idän kortit uudelleen. Saudi Arabia haluaa selvittää Iranin ja saudien välisen vaikutusalueen rajat, mikä todistaa Iranin voimapolitiikan uudesta voitosta. Kuten aiemmin kerrottiin, saudit haluavat Haririn murhaa tutkivan YK:n komitean lopettavan työskentelynsä ilman loppulausuntoa. Debkafile kertoi jopa, että kuningas Abdullah suositteli Saad Haririn eroa pääministerin virasta jännityksen pienentämiseksi. http://www.haaretz.com/print-edition/features/analysis-iran-s-unlikely-understanding-with-saudi-arabia-1.321362
- Oikeistoa edustavat Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir saavat poliisin luvalla toteuttaa marssinsa kannattajiansa kanssa Umm al-Fahm arabikaupungissa, vaikka se voi aiheuttaa pahojakin järjestyshäiriöitä. Marssin järjestäjät ihmettelevät, miten joku Peace Now voi tulla metelöimään heidän kotinsa edustalle poliisin myötä-vaikutuksella, mutta jos he menevät arabikaupunkiin Israelissa, sitä pidetään provokaationa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/police-on-high-alert-in-arab-town-umm-al-fahm-ahead-of-extreme-rightist-march-1.321342, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3975606,00.html
- Ulkoministeri Clinton sanoo, ettei hänellä ole ongelmia Bushehrin ydinvoimalan kanssa, mutta Natanzin ja Qomin laitokset voivat sitä olla, koska niissä valmistetaan luultavasti ydinpommin rakennusaineita. Bushehrin ydinvoimala on periaatteessa Venäjän tarkan kontrollin alaisena, mutta Iran on vuosien aikana osoittanut etevyytensä peittelyn ja salailun taktiikassa, mikä voi toistua tässäkin tapauksessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3975474,00.html
- Israelin pankin johtaja Fisher pitää korkotason kahdessa prosentissa. Hän varoittaa, että suuresti lisääntynyt turismi osoittaa hotellihuoneitten lisäämisen tarpeen, joka on ainakin 18 000 huonetta. Tänä vuonna arvioidaan lähes kolmen miljoonan turistin saapuvan Israeliin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3973760,00.html
- Israelin poliisi joutui käyttämään kyynelkaasua Umm al-Fahmissa hajottaakseen arabien mielenosoittajat, jotka vastustivat n. 70 israelilaisen oikeistoa edustavan joukon marssia kaupungissa. He vaativat Islamilaisen järjestön lakkauttamista. Järjestö on Muslimiveljeskunnan alajärjestö, joka on Egyptin pääoppositiopuolue. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140295
- Druusikansanedustaja Ayoub Kara vakuuttaa, että druusit polveutuvat juutalaisista. Hän sanoo useitten tapojen ja perinteitten todistavan sen puolesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140251

Tuesday, October 26, 2010

TIISTAI 26.10.10

1. OBAMAN tärkeimpiä neuvonantajia Dennis Ross varoitti puheessaan maanantaina AIRPAC:in kokouksessa Floridassa, että ”rauhanprosessin juuttuminen pakoilleen vaarantaa edistymisen, mitä PA on saavuttanut turvallisuuspolitiikassaan ja suhteissaan Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa”. Hän varoitti, että ”nykyinen tilanne tekee rauhanponnistelujen onnistumisen entistä vaikeammaksi”. Hän osoitti sormellaan Israelia, joka kieltäytyy jatkamasta rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa. Tosin hän mainitsi, että vastaavasti PA kieltäytyy tulemasta neuvotteluihin ilman kiellon jatkamista, mutta hänen puheensa sävy oli selvästi Israelin vastainen, mikä Rossin tapauksessa ei ole uutta.
ROSS mainitsi myös puheessaan, että Israelin tulee käyttää hyväkseen tilannetta, jossa sekä Abbas että Fayad ovat kieltäneet väkivallan käytön. Hän mainitsi edelleen Amerikan intressien vahvasti edellyttävän rauhan solmimista Lähi Idässä, mikä ei ole edistynyt.

ROSSIN puheen pääpaino oli kuitenkin Iran, jonka hän sanoi työllistäneen Obaman hallitusta enemmän kuin mikään muu turvallisuuskysymys. Hän ylisti Obaman hallitusta saavutuksesta, jonka ansiosta Iranin vastaiset sanktiot purevat entistä tarkemmin ja aiheuttavat ongelmia Iranin taloudelle yhä useamman yhtiön katkaistessa suhteensa Iranin kanssa.
Hän vakuutti, että Obaman hallitus on vakaasti päättänyt estää Irania saamasta ydinasetta.
ROSS myös kiitteli USA:n ja Israelin välisiä suhteita, joissa hän sanoi maitten nauttivan ennen näkemättömästä yhteistoiminnasta, mitä on ihme Obaman Israel-vastaisuudesta huolimatta.
ROSSIN puhe on nähtävä osana Obaman aloittamaa kampanjaa henkilökohtaisten suhteittensa parantamiseksi Netanyahun kanssa, jotka lähes katkeamispisteen jälkeen ovat kehittyneet siedettäviksi, joskin epäluuloisiksi, marraskuun toisen päivän vaalien vuoksi.

ROSSIN VAKUUTUS, että Abbas ja Fayad ovat kieltäneet väkivallan käytön, ei täysin vastaa todellisuutta, sillä marttyyrien ihannointi jatkuu PA:n kouluissa ja instituutioissa kuten myös mediassa entiseen tapaan. Katuja, aukioita, leirejä ja tapahtumia nimetään edelleen terroristien mukaan, joitten omallatunnolla oli useitten israelilaisten murha.
Myöskään PA:n johdon aloittamaa Israelin, sen tuotteiden ja työtilaisuuksien boikotointia ei ole syytä väheksyä, koska se kiihottaa ihmisten mieliä Israelin vastaisuuteen ja väkivaltaan. Kolmanneksi PA:n johto on toistuvasti uhannut väkivallan aloittamisella, ellei Israel suostu sen vaatimuksiin. Mitä suhteitten solmiminen Fatahin ja Hamasin välillä tuo, on arvailujen varassa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192791

2. JP:n artikkelissa H L Krieger tarkastelee, mitä oletettu ja odotettu republikaanien vaalivoitto USA:n marraskuun toisen päivän vaaleissa voi tuoda tullessaan Israelille: ”Enemmän tukea vai lisää eristyneisyyttä?”, kuten artikkelin otsikko kyselee.
Ennusteiden mukaan, joita toistuvat mielipidetiedustelut vahvasti tukevat, republikaanit voittavat enemmistön ainakin edustajainhuoneessa, mutta ehkä myös senaatissa, mikä antaisi sille ehdottoman hallinnan kongressissa.

KRIEGER arvioi, että vaalivoitto republikaaneille voi nopeuttaa ponnisteluja rauhan-keskusteluissa Israelin ja PA:n välillä, mutta ei välttämättä muuta taktiikkaa. Eräs Israelin viranomainen arvioi, että pääpaino keskitetään osapuolten saamiseksi neuvottelupöytään. Hän varoittaa odottamasta liikaa, sillä USA:n ulkopolitiikkaa johtaa edelleen Valkoinen Talo, kongressin ja hallituksen keskittyessä ratkomaan maan pahenevia talouskysymyksiä. Hän sanoo odottavansa, että Obama lisää painostustaan Netanyahulle suostua Abbasin vaatimukseen rakennuskiellon jatkumisesta määräajan ja luopua omasta vaatimuksestaan Israelin tunnustamiseksi juutalaisena demokraattisena valtiona.

REPUBLIKAANIEN vaalivoiton myötä Eric Cantor Virginiasta tulisi nousemaan enemmistö-johtajaksi Steny Hoyerin, Dem. Maryland, sijaan, mikä tekisi hänestä korkeimmalle pallille nousseen juutalaisen republikaanin Talon historiassa. Kaliforniasta kotoisin oleva juutalainen demokraatti Howard Berman menettäisi puheenjohtajuuden Talon ulkomaan asioitten valiokunnassa republikaanien Ileana Ros-Lehtiselle, joka tunnetaan vakaana Israelin ystävänä. Bushin aikana yhteyttä juutalaisten ja hallituksen välillä pitänyt Tevi Troy arvioi, että kongressin sävy voisi muuttua hivenen ystävällisemmäksi, mutta molemmat valtapuolueet ovat perinteisesti Israelille ystävällisiä, joten muutos lienee vähäinen. Tämä voisi kuitenkin aiheuttaa jopa ongelmia Israelille, jos Obama näkee republikaanien estävän hänen kotimaan politiikkaansa, sillä se aktivoisi hänet keskittymään ulkopolitiikkaan, missä Israel on yksi keskeisimmistä. Obama voisi silloin nostaa painostustaan Israelia kohtaan.
Toisen ongelman voi muodostaa ”Tee-puolueen” vaatimus budjettileikkauksista, minkä johdosta USA:n tuki Israelille voi estyä. Tämä n. 3 miljardin USD vuotuinen tuki on liitetty osaksi muita avustuskohteita, joten sitä tuskin kohdeltaisiin eri tavoin.
CANTOR arvioi, että Israelin tuen asettaminen toisten tukien yhteyteen korostaa sitä, ettei se nauti erikoissuosiota toisten kustannuksella, mikä on ulkopoliittisesti hyvä asia. Tämä tuntuisi kuitenkin vähentyneenä tukena, mikä vaikuttaisi varsinkin aseostoihin USA:sta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192774
Jotkut tarkkailijat ovat varoitelleet, että vaalien jälkeen Obama voi palautua entiseen rooliinsa, koska hänen ei tarvitse enää etsiä juutalaisjärjestöjen tukea ennen presidentin vaaleja 2 vuoden päästä.

3. IRAN asensi ensimmäiset 163 uraanisauvaa Bushehrin ydinvoimalaan tiistaina, mitä luultavasti juhlitaan maassa erikoisena saavutuksena. Voimalan oletetaan tuottavan sähköä ensi vuoden alussa, jos kaikki toimii odotusten mukaan. Asiasta raportoi maan virallinen uutistoimisto Press TV tiistaina.

IRANIN kansanedustaja Boroujerdi vakuutti maanantaina, että Iran tulee jatkamaan ydinohjelmansa toteuttamista riippumatta ulkomaisesta painostuksesta ja sanktioista. ”Huolimatta USA:;n ja EU:n jatkuvasta painostuksesta Bushehrin ydinvoimalan uraanisauvojen lataaminen aloitetaan huomenna,” totesi kansanedustaja Alaeddin Boroujerdi, joka johtaa maan turvallisuus- ja ulkopoliittista valiokuntaa.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=192810

EU:n ulkopolitiikan johtaja Catherine Ashton lähetti kirjeen Iranin YK:n lähettiläälle, jossa hän kehotti Iranin ydinneuvottelijaa Saeed Jalilia osallistumaan neuvottelutilaisuuteen marraskuun 15.-17. päivinä Viinissä. Myös Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov kehotti Irania osallistumaan kolmipäiväisiin Viinin keskusteluihin.
Iranin presidentti Ahmadinejad totesi puhuessaan Ardebílin kaupungissa 600 km koilliseen Teheranista: ”Hyvä on, he ovat tehneet ensimmäisen tarjouksen, siispä keskustellaan.” http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=192433

IRANIN presidentti Ahmadinejadin Libanonin vierailua pidetään arabimaissa onnistuneena, joka nosti sen mainetta ja uskottavuutta arabimassa, kertoo Jonathan Spyer. Jos se olikin voitto Iranille, se merkitsi samalla suurta tappiota Libanonin itsenäisyydelle ja itsemääräämisoikeudelle. Se vahvisti Iranin johtamaa akselia ja alisti sitä vastustavan valtansa alle. Spyer analysoi, että Iran on havainnut vaikeaksi murtautua Saudi Arabiaan ja Egyptiin, mutta se on edistynyt Libanonissa ja Persianlahden öljyvaltioissa, sekä Irakissa. Siinä se hyödyntää perinteistä Lähi Idän suojeluvaltaa, puolisotilaallista voimaa sekä todellisia vaikeuksia, joiden avulla se on hajottanut palestiinalaisen kansallisliikkeen kahteen leiriin, joista Gazassa toimiva Hamas on sen voimakkain elementti.
Spyer toteaa, että Iranin menestys tarkoittaa samalla lännen tappiota, mikä vaikeuttaa yhteisneuvotteluja mm. ydinkysymyksissä. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=192349

4. VENEZUELA on Iranin vanavedessä runsaitten öljyvarojensa ansiosta tunkeutumassa yhä näkyvämmin maailman tietoisuuteen. Näkyvin esimerkki tästä on sen presidentin Hugo Chavezin avoin USA:n vallan uhmaaminen ja jopa halventaminen julkisesti ilman seurauksia. Chavez on luonut kiinteitä suhteita Iranin ohella Turkin ja Syyrian kanssa, joita yhdistää avoin USA:n ja Israelin vastaisuus.
AAMUN UUTISET kertovat että Venezuela solmi Libyan kanssa miljardin USD rahaston perustamisesta, jolla ne pyrkivät yhteistoimin rahoittamaan yhteisiä projekteja.
Toiseksi Chavez ilmoitti solmineensa sopimuksen Syyrian kanssa 100 miljoonan USD rahaston perustamiseksi, jolla hän tiistain maratonpuheessaan sanoi voitavan rahoittaa Syyrian haluamia projekteja, kuten öljyn jalostamo ja oliiviöljyä tuottava laitos Lähi Idässä. Hän kielsi syytökset maansa öljyvarojen tuhlaamisesta vakuuttaen, että kaikki on laillista ja näkyvää, vaikka hän solmi 69 kahdenkeskistä taloudellista sopimusta kiertomatkansa aikana. Hän myös kiitti Venäjää, joka solmi sopimuksen ydinvoimalan rakentamiseksi Venezuelaan.
Chavez sanoi öljynviennin Kiinaan kaksinkertaistuvan nykyisesti 500 000 tynnyristä päivässä. Venezuelan suurin öljynostaja on USA, jonka öljy-yhtiön Citgo se omistaa, ja jolla on lukuisia öljynjalostamoja ja huoltoasemia USA:ssa. Chavez sanoo haluavansa kuitenkin myydä koko yhtiön, sillä se ei tuota tarpeeksi voittoa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192809

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin sisäministeri Fathi Hammad totesi eilen, että Hamas tulee vapauttamaan Haifan ja Akkon yhdessä muitten armeijoitten kanssa. Hän puhui Khan Yunisin tiede- ja tekniikkaopistossa Gazan eteläosassa. Hän varoitti, että Israel valmistautuu uuteen hyökkäykseen Gazaa vastaan poistaakseen palestiinalaisten vastarinnan siellä. Hän sanoi, että ”Israel koki tappion ja nöyryytyksen viimeisessä sodassaan, eivätkä sen upseerit uskalla matkustaa ulkomaille pidätyksen pelossa”. Hammadia pidetään Gazan vahvana miehenä, sillä hän johtaa Hamasin turvallisuusjoukkoja. Hän kehotti Abbasia välttämään USA:n ja Israelin kanssa solmittavia sopimuksia, sillä ”ne eivät koskaan ole tyytyväisiä”. Mahmoud Abbas puolestaan totesi varoituksiin yksipuolisista toimista, että ”setlementit ovat Israelin yksipuolinen toimi”. Fatahin edustaja Ahmed Assaf kritisoi Israelin vastustusta saada ”YK:n päätös Palestiinan valtiosta kesäkuun 4. päivän rajoilla”. Hän syytti, että ”Israel vastustaa kansainvälisiä yhteisöjä ja jatkaa palestiinalaisalueitten miehitystä vastoin niiden päätöksiä”. Hän kutsui Netanyahua ja Avigdor Liebermania ”rauhan vastustajiksi”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192775
- Arabiliiton ulkoministereitten kokoukset ovat toistuvasti epäonnistuneet ratkomaan niiden omia sisäisiä ongelmiaan, mistä lokakuun 9. päivän ylimääräinen kokous Libyassa on kuvaava esimerkki. Ainoa asia, mistä ne voivat löytää yhteisen ratkaisun, koskee Israelia. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=192754
- Paraplektikko entinen F-16 lentäjä Dror Cohen voitti kultaa 2004 Ateenan olympialaisissa. Hän halvaantui vyötäröstä alaspäin auto-onnettomuudessa 1992. Tämä ei kuitenkaan kukistanut hänen sisuaan jatkaa sillä, mitä oli jäljellä. Hän osallistui Sydneyn para-olympialaisiin 2000 ja ajoi Dakarrallissa 2002. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishFeatures/Article.aspx?id=192684
- Turkin tiedustelu lopetti yhteistoimintansa Mossadin kanssa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/report-turkish-intelligence-severed-relations-with-the-mossad-1.321167
- Jihadin web-sivulla näytetään miten Mavi Marmaran aktivistit kävivät tervehdyskäynnillä Jihadin luona. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3974911,00.html
- PA:n kouluissa on opetettava ensimmäiseksi taistelemaan Israelia vastaan, kuten PMW:n kääntämä video esittää. Oppiminen on toisella tilalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140266
- Ministerineuvosto hyväksyi lain, jolla Jerusalem saa erityisaseman myönnettäessä varoja suunnitteluun ja rakentamiseen sen kaikissa lähiöissä. Asuntojen rakentamista varsinkin vähävaraisille ja keskiluokille painotetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140264
- Saudi Arabian kuningas Abdullah opastaa Libanonin pääministeri Saad Hariria eroamaan ja antamaan tilaa Syyrian ja Iranin johtamalle akselille maan säästämiseksi uhkaavalta sisällissodalta. Hariri oli vihjaillut tästä mahdollisuudesta USA:n lähettiläälle, apulaisulkoministeri Jeffrey Feltmanille. Tämä tulisi melkoisella varmuudella nostamaan Hizbullahin Libanonin johtavaksi voimaksi. http://www.debka.com/article/9103/

Monday, October 25, 2010

MAANANTAI 25.10.10

1. ISRAELIN ulkoministeriö lähtee olettamuksesta, ettei Iranin ydinaseen valmistusta pystytä enää estämään ja on alkanut valmistelut sitä hetkeä varten, jolloin se on todellisuutta.
Herb Kainon käsittelee asiaa JP:n artikkelissaan todeten, että sunnuntain hallituksen kokouksessa ulkoministeriö paljasti asettamansa työryhmän aloittaneen työskentelynsä valmistellakseen toimia, joita uusi tilanne aiheuttaisi lähtien siitä, että Iranin ydinteollisuus olisi ylittänyt viimeisen kynnyksen ydinaseen valmistumiseksi. Tämä samalla kertoo sen, että hallitus on taipumassa todellisuuteen, ettei Israelin ydinasepelote ole ainoa Lähi Idässä, olkoon sitten oikeutettu tai ei. Keinon vakuuttaa, ettei hallituksen tunnustautuminen tähän tosiasiaan tarkoita sitä, että se hyväksyisi Iranin ydinaseen, vaan sitä, että niin voi käydä maailman vastalauseista ja sanktioista huolimatta.

Artikkelissa kerrotaan, että myös kansallinen turvallisuusneuvosto on tiettävästi aloittanut vastaavanlaiset valmistelut, vaikka siitä ei julkisuudessa ole hiiskuttu mitään.
Julkista keskustelua Iranin ydinaseesta ja sen vaikutuksista tai vastatoimista ei ole Israelissa juuri käyty muutamia yleisönosaston kirjoituksia lukuun ottamatta. Tämän voi katsoa johtuvan siitä, ettei kansaa ole tarpeeksi informoitu asiasta eikä annettu sille tarvittavia virikkeitä.
Artikkelissa viitataan siihen, miten USA:ssa on keskusteltu Iranin ydinteollisuudesta ja varsinkin siihen, miten ”kauhun tasapaino” suojasi sekä Yhdysvaltoja että Neuvostoliittoa kylmän sodan aikana tekemästä vastapuolessa epäilyjä herättäviä toimia tai lausuntoja. Miten tämä tulisi toimimaan mullahien johtaman islamilaisen tasavallan tapauksessa, on kysymys, johon kukaan ei voine antaa tyhjentävää vastausta. Julkisuudessa on maailman media välittänyt tyynnytteleviä lausuntoja, ettei Iranin ydinase välttämättä olisi ”tuomiopäivän ase”, kuten sitä nimitetään, mutta artikkelin vihjaama positiivinen seuraus jää vastaamatta.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=192633

2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN valmistautumisesta hetkeen, jolloin Iranin ydinase on valmistunut ja käyttökunnossa, ei juuri kerrota julkisuudessa, mutta sillä on toinen läheisempi ongelma, joka vaatii välittömiä toimia.
Haaretz kertoo artikkelissaan, että ministeriö on luovuttanut useiden palestiinalais-kaupunkien turvallisuusvastuun PA:n poliisille, mutta käytännössä IDF partioi niissä yöaikaan lähes jatkuvasti. Nämä operaatiot tehdään yhteistoiminnassa PA:n joukkojen kanssa, jotka liikkuvat kaupungeissa päivisin mutta pysyttelevät poissa öisin yhteenottojen välttämiseksi. PA:n poliisin toiminta on selvästi kohentunut USA:n antaman koulutuksen ja aseistuksen ansiosta. Tämä on myös antanut aiheen poistaa tarkastuspisteitä teillä Juudeassa ja Samariassa. PA:n poliisi vaatii lisäksi, että se saisi vapaan liikkumaoikeuden myös B- ja C-alueilla, joissa B-alueilla PA vastaa siviilihallinnosta ja IDF turvallisuudesta, C-alueella molemmista vastaa Israel. Puolustusministeriön kanta näyttää myöntyvän suuremman vastuun luovuttamiseksi PA:n poliiseille, mutta tässä tulevat vastaan uudet realiteetit. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-planning-for-potential-pa-ban-on-west-bank-raids-1.320977

JOS rauhankeskustelut etenisivät suunnitellulla ja toivotulla tavalla, tämä heijastuisi positiivisesti IDF:n toimiin Juudeassa ja Samariassa. Kuten viimeaikaiset uutiset ovat paljastaneet, rauhanprosessin taivaalle on kuitenkin tullut uhmaavia pilvimuodostelmia, jotka vaativat suunnitelmien tarkistamista. PA:n neuvottelutiimi on jääräpäisesti puheenjohtajansa Mahmoud Abbasin tukemana takertunut sivuasioihin, ”lillukanvarpuihin”, kuten Suomessa sanottaisiin, aivan ilmeisessä tarkoituksessa etsiäkseen ja toteuttaakseen muita teitä päämääränsä saavuttamiseksi, josta siitäkään ei olla täysin tietoisia. PA:n vaatimus ehdottomasta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan juutalais-yhteisöissä kielii auttamatta tekosyyn käyttämisestä neuvottelujen estämiseksi.

YKSI syy Abbasin ja hänen luutnanttiensa jähmettyneeseen asenteeseen voi olla ensi viikolla jatkuvat Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut, jotka onnistuessaan lopettaisivat niiden välisen konfliktin ja yhdistäisivät Fatahin ja Hamasin poliittisen toiminnan. Ei olla tietoisia, mitä se käytännössä tulisi merkitsemään, mutta varmana voidaan pitää sitä, että PA:n ja Israelin väliset suhteet kylmenisivät ja IDF:n ja PA:n poliisin yhteistoiminta vaikeutuisi. Hamasin toiminnan yhtenä peruspilarina on vaatimus jatkaa aseellista taisteluja Israelia vastaan sekä toisena Israelin laillisuuden kieltäminen. Debkafile kertoi pari päivää sitten Fatahin ja Hamasin välisestä suunnitelmasta turvallisuusjoukkojen vaihtamisesta Länsirannalla ja Gazassa, mikä toisi Iranin vallankumouskaartin kouluttamat Hamasin ”poliisit” Juudean ja Samarian kaupunkeihin. On vaikea nähdä, että yhteistoiminta niiden ja IDF:n välillä jatkuisi kuten se on toiminut IDF:n ja Daytonin kouluttamien PA:n poliisien välillä. Vaikka tätä ei ole virallisesti kerrottukaan laajemmin julkisuudessa, IDF:n keskuudessa mielipiteet jakautuvat, miten USA:n kouluttamat poliisit – joiden koulutus muistuttaa enemmän sotilas- kuin poliisi- koulutusta – tulisivat toimimaan mahdollisessa kriisitilanteessa.

INN kertoo artikkelissaan, että IDF on aloittanut Nachshon-prikaatin joukkojen kouluttamisen tilanteeseen, jossa ne voisivat joutua taistelemaan PA:n poliisijoukkoja vastaan. Tilannetta simuloitiin äskettäin IDF:n keskusjohdon upseereille järjestämillä harjoituksilla Lakiin koulutus-keskuksessa nimellä ”Normaalista turvallisuusoperaatioista tilanteen kiihtymiseen”. Harjoitusten mielekkyyttä lisää Hamasin vaatimus, että PA lopettaa yhteistoimintansa IDF:n kanssa, mikä siirtyessään Fatahin ja Hamasin yhteistoimintasopimukseen lopettaisi nykyisen toimintamallin Juudeassa ja Samariassa.
Kenraalimajuri Avi Mizrahi, IDF:n keskusjohdon komentaja, sanoo olevan mahdollista, että PA:n poliisi uudessa tilanteessa voi kääntää aseensa IDF:n sotilaita vastaan ja siksi siihen on valmistauduttava, joskaan hän itse ei usko niin tapahtuvan.
IDF:n Juudean ja Samarian divisioonan komentaja prikaatikenraali Nitzan Alon on toista mieltä. Hän kehottaa valmistautumaan siihen, että PA muuttuu vihollisjärjestöksi ja sen poliisi lopettaa terrorismin vastaisen toimintansa. PA:n poliisi pidätti satoja Hamasin jäseniä ja tukijoita Hebronin lähellä neljän israelilaisen ampumistapauksen jälkeen etsiessään syyllisiä, mutta miten aitoa se oli, on toinen kysymys vapauttaessaan suuriman osan heistä. PA: pelkää Hamasin vallankaappausyritystä Länsirannalla enemmän kuin Israelia. Jos sopimus Fatahin ja Hamasin välillä saadaan syntymään, kaappaus tapahtuu verettömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140244

3. PA:n korkea virkailija Hassan Abu Libda totesi lauantaina, että Rawabin kaupungin rakentaminen Samariassa auttaa boikotoimaan Israelin tarjoamia työpaikkoja ja siellä valmistettuja tuotteita, joiden valmistamiseen palestiinalaiset osallistuvat eri laitoksissa ja yrityksissä. Libda laskeskeli, että Rawabin rakentaminen voi antaa työpaikat 10 000 palestiinalaiselle ja työllistää toiset 3000 valmistuttuaan. Hän katsoi, etteivät boikotin vuoksi työnsä menettävät 10 000 – 20 000 palestiinalaista ole sen etuoikeutetummassa asemassa kuin ne 200 000, jotka ovat myös ilman työtä. Rahoitus tulee pääosin UAE:sta.

RAWABIN kaupunkia rakennetaan Israelin ministereitten tietojen mukaan puutteellisin suunnitelmin, eikä sinne johtavan tien paikka – ainoa käytännöllinen – ole PA:n hallussa, vaan se kuuluu C-alueeseen eli Israelin täyden valvonnan piiriin. PA ilmeisesti oletti lupia myöntäessään, että Israel ilman muuta suostuu luovuttamaan tiepohjan sille.
Israelilla on useita huolia, miten Rawabin kaupungin valmistuminen tulisi vaikuttamaan tilanteeseen alueella. Se häiritsee turvallisuustilannetta viereisellä päätiellä, joka palvellessaan Rawabin asukkaita toisi tielle runsaasti arabiautoilijoita. Ministeri Moshe Kachlon kutsui tilannetta tarkastellessaan kaupungin rakentamista ”pelottavaksi”. Ympäristöministeri Gilad Erdan vaati rakentamisen keskeyttämistä, sillä kaupungin vesi- ja viemärijärjestelmä on laadittu selvittämättä, mistä juomavesi saadaan ja minne jätevedet johdetaan. 40 000 asukkaan sijoittaminen haavoittuvaan ympäristöön voi aiheuttaa raskaita ympäristöhaittoja ja ilman saastumista ilman kattavaa suunnitelmaa.
Kaupungin rakentamista pidetään poliittisena painostuskeinona huomioimatta, mitä käytännöllisiä ja oikeudellisia ongelmia sekä ympäristöhaittoja se tulisi aiheuttamaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140242
PA:n talous on suurissa vaikeuksissa arabimaitten viivytellessä lupaamiensa satojen miljoonien USD tilittämisessä PA:n kassaan. Saudit antoivat 100 miljoonaa USD pahimpaan hätään, mutta PA:n budjettivale tälle vuodelle noussee 1.2 miljardiin USD.

4. UUTISOTSIKOITA
- Haaretzin reportteri Uri Blau, joka sai 2000 salaista ja erittäin salaista dokumenttia IDF:n leivissä toimineelta Anat Kammilta, palasi Israeliin luvaten alistua Shin Betin ja poliisin kuulusteluihin ja tarvittaessa polygrammi-tutkimuksiin. Hän antoi poliisille vielä hallussaan olleet 1500 dokumenttia vakuuttaen, ettei hänelle jäänyt yhtään dokumenttia tai niiden kopiota missään muodossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140245
- Israelin hallitus lupasi OECD:lle, ettei Juudean, Samarian ja Golanin alueita käsitellä Israeliin kuuluvina sille annetuissa raporteissa, vaan erillisissä dokumenteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/196533
- Sisäministeriön pääsihteeri Gabi Maimon tunnustaa saaneensa taloudellista hyötyä Yad Binyaminin alueen luovutuksen yhteydessä Gush Katifin pakolaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/196532
- Jordanjoenlaaksossa asuvat juutalaiset esittävät kiivaita vastalauseita siihen, että IDF on aloittanut heidän aseittensa takavarikoinnin. Asukkaat pelkäävät joutuvansa avuttomina seuraamaan mahdollisia palestiinalaishyökkäyksiä heidän koteihinsa. Operaatio aloitettiin, kun havaittiin asevarkaus IDF:n varastoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140249
- Englannin aiemman pääministerin Tony Blairin veljen vaimo (sister in law) Lauren Booth, joka työskentelee Iranin Press TV:n reportterina, kääntyi viimeisen Iranin matkansa aikana islaminuskoon. Hän sanoo kokeneensa ”pyhän kokemuksen” Iranissa ja nauttineensa ”hengellistä morfiinia” käydessään pyhässä Qomin kaupungissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140238
- Autovarkaat iskivät autoon, joka oli pysähtynyt liikennevaloihin Petah Tikvassa. He poistivat autoa kuljettanen 14-vuotiaan pojan isän ja ajoivat pois poika takapenkillä. Poika soitti ohiajaneen kännykällä Raananan risteyksestä, jonne varkaat olivat hänet jättäneet vieden auton mennessään. Poliisi aloitti massiivisen ajojahdin peläten miesten siepanneen pojan panttivangiksi ja ajavan PA:n alueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140250
- Arabien ja juutalaisten välinen väkivalta levisi Tzfatin (Safedin) kaupunkiin sen jälkeen, kun haredi-rabbit kielsivät juutalaisia vuokraamasta asuntoa arabeille. Riita alkoi kiistasta juutalaisen asunnonvälittäjän ja asuntoa etsivien arabien välillä. Toisena osapuolena väkivallassa olivat haredi-juutalaiset. Asukkaat kertoivat, että lauantai-iltana PA:n lippuja oli nostettu esiin moskeijassa juutalaisten pyhänä pitämässä kaupungissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140232
- Debkafile kertoo, että Iranissa kehitettyjä uusia pommivöitä on viety paitsi Irakiin
myös sekä Gazaan että Länsirannalle. Näissä on pienoiskamera, joka välittää kuvaa
operaation valvojille. http://www.debka.com/article/9102/

Sunday, October 24, 2010

SUNNUNTAI 24.10.10

1. VATIKAANIN synodi kirjoitti Raamattua uudelleen. Paavi Benedict XVI järjestämillä lähes kaksi viikkoa kestäneillä synodipäivillä oli tarkoitus tarkastella kristittyjen synkkenevää asemaa pääosin muhamettilaisissa Lähi Idän maissa. Kristittyjen määrä on laskenut useimmissa näissä maissa siten, että joissakin paikoissa kristityt pelkäävät kirkkojen muuttuvan museoiksi seurakuntien jäsenmäärän pienetessä.
JP:n artikkelin kirjoittaja Liva Palmieri-Billig sanoo sen johtuvan sodasta, konfliktista, syrjinnästä ja talousongelmista. Synodiin osallistuneet piispat julkistivat lausunnon, jossa he kehottavat paavi Benedict XVI:ia käsittelemään kristittyjen vaikeaa asemaa Lähi Idässä uskollisten joukkomuuton valossa alueelta.

VATIKAANIN järjestämässä lehdistötilaisuudessa monsignor Cyril Salim Bustros, Greek Melkite Massachusettsin arkkipiispa kirkossa Lady of the Annunciation ja ”Viestin komitean” presidentti, antoi seuraavan lausunnon lauantaina: ”Me kristityt emme voi puhua ”luvatusta maasta” erikoisena oikeutena juutalaiselle kansalle. Tämä lupaus mitätöitiin Kristuksen toimesta”, hän tulkitsi Raamatun Sanaa. ”Vaikka Israelin valtion johtaja on juutalainen, tulevaisuus perustuu demokratiaan. Palestiinan pakolaiset tulevat lopulta takaisin ja silloin tämä ongelma on voitava ratkaista.”

ISRAELIN Pyhän Meren lähettiläs Mordechai Lewy kertoi JP:lle, että Bustrosin lausunto tarkoittaa palaamista uudelleen ns. ”korvausteologiaan”, jonka mukaan kristillinen kirkko on nyt omaksunut juutalaisille luvatun valitun kansan osan. Hänen lausuntonsa on ristiriidassa toisen Vatikaanineuvoston ja paavi Benedict XVI opetuksen kanssa, jossa tervehditään juutalaisten paluuta ”luvattuun maahansa”.
Lewy jatkoi todeten: ”Myös kutsuen palestiinalaispakolaisia palamaan ja kieltäen Israelin oikeuden määritellä itsensä itsenäisenä juutalaisena valtiona – ainoana maailmassa – hän painottaa kovan linjan politiikkaa, joka kieltää Israelilta sen olemassaolon oikeuden.”
KOKOUSREN aikana useat piispat syyttivät Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia kristittyjen paon kiihtymisestä Lähi Idässä, mikä heijastui synodin loppulausuntoon. Vaikka piispat tuomitsivatkin terrorismin ja anti-semitismin, he asettivat Israelin harteille suuren osan konfliktin aiheuttamisesta. He viittasivat seuraaviin ilmiöihin: Palestiinalaisten maan miehittäminen; Israelin rakentama turvallisuusaita Länsirannalla; Israelin asettamat tarkastus-pisteet; ”poliittiset vangit”; talojen tuhoaminen; palestiinalaisten sosiaalisen ja taloudellisen toiminnan häirintä, mikä vaikeuttaa suuresti palestiinalaisten elämää. He sanoivat näiden synkentävän kärsimyksiä ja turvattomuutta, joissa israelilaiset elävät, ja Jerusalemin, kristittyjen, juutalaisten ja muslimien Pyhän Kaupungin, asemaa.

PIISPOJEN lausunnossa esitettiin huoli yksipuolisista aloitteista, jotka uhkaavat alueen yhtenäisyyttä ja muuttavat sen demograafista tasapainoa. He vaativat kansainvälistä yhteisöä toteuttamaan ”YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman vuodelta 1967, jossa Israelia vaaditaan vetäytymään arabimaasta, jonka se valloitti kuuden päivän sodassa sinä vuonna”. ”Palestiinan kansa voi siten saada itsenäisen ja suvereenin kotimaan, jossa he voivat elää arvokkuudessa ja turvallisina, mikä antaa mahdollisuuden myös Israelille nauttia rauhasta ja turvallisuudesta.”
Lausunnossa kehotetaan kansainväistä yhteisöä tekemään tarvittavia laillisia toimia ”miehityksen” lopettamiseksi eri arabiterritorioissa, kuten myös lopettamaan verinen sota Irakissa ja edistämään yleistä perusturvallisuutta ja itsenäisyyttä Libanonissa.
Lausunnossa tuomitaan väkivalta, terrorismi, ääriuskonnollisuus, rasismi, kristinuskon vastaisuus sekä islaminpelko. Uskontoja kehotetaan toteuttamaan velvollisuutensa edistääkseen vuoropuhelua kulttuurien ja sivilisaatioiden välillä alueella ja koko maailmassa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192474

2. RINNAN Vatikaanin synodaalikokouksen kanssa Italiassa levitettiin ristiriitaista dokumenttia, italialaista painosta kirjasta ”Kairos Palestine”, jonka julkaisivat Lähi Idän kirkot ja joka ensiksi julkistettiin 2009. Dokumenttia levitettiin Roomassa viime viikolla.
Kirjan esitteli Vatikaanin omistamassa rakennuksessa, jota käyttää Pax Cristi, Catholic Action ja Farnciscan Custodian Pyhässä Maassa, entinen Jerusalemin patriarkka Michel Sabbah, yhdessä Pax Cristi ja Franciscan Terra Santa julkaisijoiden kanssa. Koska etukäteen oli sovittu, ettei synodin aikana puututa politiikkaan, muita piispoja ei ollut kirjan esittelytilaisuudessa, vaikka se oli luonteeltaan puolivirallinen.
KIRJAN ovat allekirjoittaneet Lähi Idän kirkkojen edustajat ja jäsenet. Siinä vaaditaan ”vastarintaa” (aseellista taistelua) Israelin miehitystä vastaan. Useat kirjan kohdat ovat herättäneet voimakasta vastustusta. Yksi niistä on vaatimus aloittaa järjestelmä taloudellisesta sanktioista ja boikotista Israelia vastaan; ponnisteluja ei-väkivaltaisten aseitten käyttämisestä; Israelin syyttäminen selvästä apartheidista ja rasistisesta erottelusta; omavaltainen ”vastarinta” sanan käyttö, joka näyttää osoittavan terrorismiin ilmaisuissa kuten ”ilman miehitystä ei olisi myöskään vastarintaa”, ja ”arvostamme niitä, jotka suuresti kunnioittavat kansansa puolesta henkensä antaneita”. Lopussa tuomitaan maat, jotka eivät hyväksy Hamasin demokraattista vaalivoittoa Gazassa v. 2006.

Dokumenttia levitettiin aiemmin Lähi Idän kirkkojen nimissä, mutta Roomassa sen sanottiin saaneen muotonsa maallikoiden ja joidenkin pappishenkilöiden toimesta, ja ettei se ollut virallinen dokumentti, eikä kirjan julkaisija Franciscan Custodian of the Holy Land pastori Pierbattista Pizzaballa avustanut kirjan kirjoittamisessa. Kuitenkin kirjan etukirjoituksessa esiintyy Jerusalemin patriarkan Fouad Twalin nimi sekä Pizzaballan nimi Jerusalemin patriarkkojen ja kirkonjohtajien luettelossa, jotka allekirjoittivat toteamuksen: ”Me kuulemme lastemme huudon sekä ilmaisun tukea vaatimusta kaikille uskollisillemme kuten myös Israelin ja palestiinalaisjohtajille, kansainväliselle yhteisölle ja maailman kirkoille kiihdyttämään saavutuksia oikeudenmukaisuudesta, rauhasta ja sovinnosta Pyhässä Maassa”.
PIZZABALLA selitti, että kirja on muutamien kristittyjen, mutta ei virallinen kristittyjen mielen ilmaus Lähi Idässä, eikä hän voi edistää sitä sen väitetyn poliittisen luonteen vuoksi.
Israelin Vatikaanin lähettiläs Lewy sanoutui irti dokumentista, mutta ilmoitti samalla, ettei hän ole painostanut Vatikaania kostotoimiin sen laatijoille. Hän painotti Israelin ulkoministeriön toimivan Jerusalemissa eikä Tel Avivissa, kuten Vatikaanin Missionary Press esitti. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192507

3. PLO:n jäsen Yasser Abed Rabbo toisti uhkauksensa, että jos rauhankeskustelut epäonnistuvat, PA vetää siitä johtopäätöksensä ja luopuu Oslon sopimuksista. ”Emme voi pysyä ikuisesti uskollisina sopimuksille, joita solmimme Israelin kanssa. Ei yksi osapuoli voi pysyä niille uskollisena toisen osapuolen rikkoessa niitä ja jopa mitätöiden ne”. Hän jatkoi selittäen, että voi tulla aika harkita uudelleen uskollisuutta sopimuksille Israelin jatkaessa samaa politiikkaansa. PA tutkii mahdollisuuksia alistaa Palestiinan valtion perustaminen joko USA:n ja YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi.

ISRAELIN hallituksen edustaja vähättelee Rabbon ja muiden PA:n johtohenkilöitten lausuntoja todeten, että ”me kuulemme vastaavanlaisia uhkauksia aika ajoin ilman seurauksia”, kuten Abbasin eroamisesta, viedä asia YK:n tai että he luopuvat kahden valtion periaatteesta. ”Eivät ne ole vakavasti otettavia. Jokainen ymmärtää, että ainoa tie rauhan saavuttamiseksi on suorien keskustelujen kautta.” Samaa toteaa myös USA:n ulkoministeri Hillary Clinton, joka varoittaa PA:n johtajia hylkäämästä keskusteluja.

NETANYAHU sanoo, että tiiviit keskustelut ovat käynnissä Israelin ja USA:n välillä formulan löytämiseksi, jolla umpikuja aukaistaisiin. USA haluaa edes 2 kuukauden kieltoa, mutta Netanyhau sanoo pelkäävänsä, että hallitusyhteistyö hajoaa, jos hän siihen suostuu. Sen tilalle hän tarjoaa äänetöntä kieltoa, jonka mukaan rakentaminen lopetetaan erillisissä juutalaisyhteisöissä, mutta sitä jatketaan suurissa, jotka jäävät Israelin puolelle.
Hän toteaa, että PA pyrkii välttämään suoria keskusteluja, mutta syyttää siitä Israelia.
PA kiistää ehdottomasti Israelin juutalaisena valtiona. Rabbo sanoo sitä valheeksi, jonka tarkoituksena on juutalaistaa ei vain Itä Jerusalem vaan myös Länsiranta ja saattaa Israelin arabit toisen asteen kansalaisiksi. Hän ei sano välittävänsä, mitä USA tarjoaa Israelille rakennuskieltoa vastaan, mutta varoittaa lupaamasta Palestiinan valtion maata, kuten Jordanjoenlaaksoa, jonka Israel haluaa pitää toistaiseksi turvallisuussyistä.
Netanyahun puheissa tuntuu Iranin pitkä käsi siinä, että hän katsoo Juudean ja Samarian ylänkömaan voivan joutua Iranin valvontaan, jos ne luovutetaan PA:lle, josta käsin se pystyy uhkaamaan Israelin asutuksen keskittymiä kuten Hamas Gazasta Sderotia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=192484

4. UUTISOTSIKOITA
- Andrew Whitley, UNRWA:n New Yorkin toimiston eroava johtaja, kertoi USA-Arab suhteitten vuosikokouksessa Washingtonissa lauantaina, että useitten maitten hallitusten edustajat Euroopassa ja muualla tapaavat Hamasin johtajia. Hän mainitsi erityisesti maat kuten Saksa, Norja ja Sveitsi, joilla on lähes säännölliset yhteydet Hamasin kanssa ilman julkisuutta. Toiseksi hän ennusti, että palestiinalaispakolaiset melkoisella varmuudella sijoitetaan Israelin ulkopuolelle. Virallisesti EU-maat ja kvartetti (USA, Venäjä, EU ja YK) boikotoivat Hamasia, kunnes se tunnustaa kolme vaatimusta: luopuu väkivallasta, tunnustaa Israelin ja hyväksyy aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa. Whitley arvioi, että alle miljoona palestiinalaispakolaista 1948-1967 sotien seurauksena on kasvanut 4.8 miljoonaksi. Hän arvioi, että heidät sijoitetaan joko maihin, joissa he nyt asuvat, Gazaan ja Länsirannalle tai pieni osa muualle maailmaan. Whitney totesi, että UNRWA huolehtii pakolaisten elämästä pakolaisleireissä, mutta että jos heidät sijoitetaan muualle, UNRWA voisi toimia siinä tehtävässä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192485
- Italian parlamentin jäsen ja ulkoasiainkomitean presidentti Fiamma Nirenstein sanoo vastauksena Vatikaanisynodin kokouksen lausuntoon, että islam ei pidä kristityistä. Siksi kristittyjä on enää 6 % muslimiväestöön verrattuna ja vähenee nopeasti, kun taas Israelissa asuu 163 000 kristittyä ja kasvaa vuoteen 2020 mennessä 187 000:en. Hän ihmettelee, että Lähi Idän 50 kirkkoa eivät näytä huomaavan jäsen-määränsä pienenemisen syytä, vaan syyttävät Israelia kaikesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140216
- Israelin ja USA:n armeijan yksiköt päättivät 4-päiväisen simulaatioharjoituksensa Juniper Falcon-11. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140227
- Kamerat avustivat poliisia pidättämään kaksi arabia Jerusalemin vanhassa kaupungissa, jossa he pahoinpitelivät juutalaista miestä sapattina. (INN)
- Poliisi pidätti arabin, joka kuului ryhmään arabeja, vasemmistolaisia ja anarkisteja ulkomailta, jotka osoittivat mieltään rakentamisen aloittamista vastaan Karmei Tzur yhteisössä Hebronin ja Gush Etzionin välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140223
- PA:n johdon uhatessa avoimesti Israelia väkivallalla ja terrorismilla Israelin puolustus-ministeriö suunnittelee luovuttavansa uusia alueita PA:n valvontaan Länsirannalla. Israelin johtajia näyttää vaivaan todellisuustajun puute, ainakin uutisten valossa. Shaath vahvistaa Rabbon sanoja, että ”väkivalta pysyy vaihtoehtona niin kauan kuin miehitys jatkuu”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192505
- General Dynamics osallistuu Merkava-tankin MK-4 alustalle kehitetyn uuden miehistön kuljetusvaunun Namer APC kehitykseen. Namer on jo osittain Israelin puolustusvoimien käytössä, ja sitä valmistetaan 600 kpl lisää 8 vuoden kuluessa 400 miljoonan USD hinnalla. Sillä on erittäin kestävä erikois-terässuojaus ja ilmastointi, joka toimii myös ei-konventionaalisissa olosuhteissa. (JP)