PERJANTAI 29.10.10

1. EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKÖN Omar Suleimanin ja ulkoministerin Ahmed Aboul Gheitin matka Ramallahiin, jossa oli tarkoitus taivutella PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia luopumaan taipumattomuudestaan, ei saanut mitään aikaan, ei ainakaan mitään, mistä olisi kerrottu median edustajille.
Abbas on haistanut veren hajun ja pätevän verikoiran tavoin pysyy tuoreissa jäljissä kiinnittämättä mitään huomiota siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Koko tämän PA:n vaatimuksen ehdottomasta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä aiheutti kokematon ja haaveellisen teatraalinen presidentti Baruck Obama, joka ensimmäisenä esitti Netatanyahulle tämän uhkavaatimuksen muodossa, mistä Abbas päätteli, että hänellä on USA:n ehdoton tuki plakkarissaan, eikä hän näe mitään syytä luopua tästä väärästä tulkinnasta kasvojensa menettämisen pelossa. Siispä jahnataan tämän sinänsä mitättömän pikkuseikan ympärillä, koska myöskään Netanyahu ei voi hyvällä omallatunnolla julistaa uutta rakennuskieltoa menettämättä hallituksensa yhtenäisyyttä.

Tarkkailijat toteavat, että Netanyahu kyllä edelleen kuvittelee voivansa löytää jonkun salaisen takaportin, jonka kautta hän voisi toteuttaa kieltoa ilman hallituksensa päätöstä – ellei tämä äänetön kielto ole sitä, mutta jota PA:n johto ei ole tunnustanut. Abbasin käyttäytymisen taustalla piilee tarve Netanyahun nöyryyttämiseksi pakottamalla tämän vastoin tahtoaan yhä uusiin myönnytyksiin antamatta itse mitään niitä vastaan. Abbasin takana ovat kuitenkin useimmat arabimaat, YK ja EU, mistä Egyptin vakuutus Abbasin aseman täydellisestä tukemisesta eilisten keskustelujen jälkeen on todisteena.
Tarkkailijat sanovat, ettei Netanyahu löydä mitään keinoa saada hallituksensa 30 ministerin tai minikabinetin 15 ministerin tukea esitykselle rakennuskiellosta, eikä septetin arvovalta ole riittävä sellaisen päätöksen tekemiseksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193195

2. MAHMOUD ABBAS kertoo suu mutrussa, kuten hänellä on tapana pitää sitä silloin, kun ei auo sitä puhuakseen, että kun/jos suorat keskustelut Israelin kanssa epäonnistuvat, hän vie Palestiinan valtion perustamisasiaan Yhdysvaltain ja YK:n päätettäväksi. Hän puhui median edustajille tavattuaan Egyptin tiedustelupäällikön ja ulkoministerin, joitten taivutteluyritykset epäonnistuivat.

ABBAS vakuutti olevansa sidottu jatkamaan yrityksiä rauhansopimuksen neuvottelemiseksi Israelin kanssa, mutta jos ne epäonnistuvat – kuten hänen puheistaan voi kuvitella hänen toivovan ja olettavan – hän pyytää ”kansainvälistä yhteisöä” tekemään päätöksen Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 rajoilla, kuten hän kutsuu 1949 aselepolinjoja. Mitään 1967 rajoja ei ole olemassa, joihin hän voisi vedota.
”Setlementtien rakentamisessa täytyy tulla täydellinen keskeytys, jos he haluavat meidän palaavan neuvottelupöytään”, Abbas uhosi lehdistölle. ”Yleisesti tiedetään, että Israel on tehnyt useita päätöksiä rakentamisesta ”setlementeissä”. Se rakentaa Jerusalemissa ja palestiinalaisten maalla, mitä emme voi hyväksyä.”
Abbas syytti juutalaisia ”setlereitä”, että ”he tuhoavat moskeijoita ja kouluja ja katkovat puita Israelin armeijan valvovien silmien alla”. Hän sanoi hämmästyneensä Netanyahun syytöksestä, että hän suunnittelee yksipuolisia toimia. Hän selitti, että ”jos tällä tarkoitetaan hänen suunnitelmaansa kääntyä USA:n tai YK:n puoleen, tämä voi tapahtua muutaman kuukauden sisällä”. Hän sanoi, että Israel tekee yksipuolisia päätöksiä varsinkin ”setlementtien” rakentamiseksi, ”on tehnyt niin vuosikymmenien ajan”, hän lisäsi. (JP)

3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad sanoi lontoolaisen Al-Hayat lehden haastattelussa, ettei hänellä ole mitään halua periä Abbasin paikkaa, jonka kanssa hän sanoi omaavansa lämpimät suhteet. Hän myös kielsi syytökset, että hän olisi syrjinyt Fatahia varojen jakamisessa todeten, että hänen ja Fatahin väliset suhteet on yksilöity hänen ja Fatahin välisissä keskusteluissa, jolta hän sanoo saaneensa vain tukea ja yhteistyötä. Hän sanoi tunnustavansa Fatahin Palestiinan kansan liikkeenä eikä vain ryhmänä, joka kuuluu sen virallisille jäsenille.

FAYAD sanoi suuren haaveensa olevan saada juhlia Palestiinan valtion perustamista Jerusalemissa palestiinalaisen kansan kanssa, eikä sanonut kaipaavansa muita kunnianhimoisia tavoitteita.
Hän kutsui Abbasia ”kaikkien palestiinalaisten presidentiksi ja heidän sotilaittensa ylipäälliköksi”. Hän sanoi johtavansa Palestiinan kansan valitsemaa hallitusta ja hän on edelleen Palestiinan lakiasäätävän neuvoston jäsen. Fayad totesi, että PA investoi useisiin kohteisiin Gazassa 2007 lähtien ja on yhteistyössä kansainvälisten organisaatioiden kanssa käyttänyt varoja Gazaan 260 miljoonaa USD.
Fayadin suunnitelmana on saada kansainvälinen tunnustus Palestiinan valtiolle elokuuhun 2011 mennessä. Israelin viranomaiset sanovat, että Arafatin vaatimuksesta YK teki päätöksen Palestiinan valtion perustamisesta 1988, mutta käytännössä se ei vaikuttanut millään tavoin palestiinalaisten asemaan eikä vaikuttane nytkään, jos niin tapahtuu. He selittävät, että YK:n antaman julistuksen jälkeen rajat ja lukuisia muita kysymyksiä olisi joka tapauksessa sovittava neuvotteluissa Israelin kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=193181

4. ASUKKAITTEN lukumäärä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä kasvoi lähes kolme kertaa nopeammin kuin muualla maassa vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana, vaikka rakennuskielto hidasti sitä jonkin verran, kertoo JP:n kolumnisti Tovah Lazaroff. Tilastollisen keskustoimiston (CBS) antaman tiedon mukaan tammikuun 1.päivästä kesäkuun 1.päivään mennessä juutalaisasukkaitten määrä nousi 4.8 % , edellisvuonna 5.3 %. Myös vuonna 2009 nousu oli 4.9 % alkuvuodesta, mutta nousi suuresti loppuvuoden aikana. Maan kokonaisasukasmäärä nousu kahden vuoden aikana 1.8 %.

JUUTALAISASUKKAITTEN määrä Juudeassa ja Samariassa oli CBS:n tilaston mukaan
303 900 asukasta, mikä on 7 200 suurempi kuin joulukuun lopussa 2009 mitattu 296 700.
Vuoden 2009 kasvusta 10 600 oli syntymän kautta ja 4 400 muuton kautta tullutta lisäystä.
50.4 % kasvusta tuli kolmessa suurimmassa kaupungissa; Betar Illit, Modiin Illit ja Maale Adumim; edellisvuonna niiden kasvu oli 54.5 % kokonaiskasvusta.
Juutalaisyhteisöjen kokonaismäärä on 121, joista 48:ssa asuu vähemmän kuin 500 asukasta.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=193215

5. ISRAELIN kotimaanpuolustus valmistautuu tilanteeseen, jossa maa joutuu yllättävän bio/kemiallisen hyökkäyksen kohteeksi. Koska tällaisen harjoittelu todellisissa olosuhteissa tai edes kuviteltuna maastossa on lähes mahdotonta, kotimaanpuolustuksen johtoporras tilasi Elbit Systems Ltd:lta simulaatiojärjestelmän, jolla harjoituksia voidaan suorittaa tietokone-ohjattuina simulaatioina.
Simulaatiojärjestelmän on valmis ja se on asennettu järjestön komentokeskukseen lähellä Ramlea. Sillä on lisäksi 50 aluekeskusta eri puolilla maata lääkintätiimejä, tiedustelua, puhdistusta ja muita erityistoimia varten.

TORSTAINA keskus piti ensimmäisen laaja-alaisen harjoitustilaisuuden komentajien kouluttamiseksi tilanteeseen, jossa Tel Aviv joutuu ei-tavanomaisten ohjusaseitten hyökkäyksen kohteeksi.
Kotirintaman tutkimus- ja kehitystoiminnan johtaja everstiluutnantti Nir Golkin kehuu järjestelmää, että sen ansiosta komentajilla on mahdollista käydä harjoitus läpi välittömästi tutkiakseen, miten onnistuneita päätökset olivat. Hän sanoo, että simulaatiossa järjestelmään voidaan syöttää eri tekijöitä voidakseen tehdä harjoituksesta mahdollisimman todentuntuisen. Täten on mahdollista tutkia, osaavatko komentajat huomioida kaikki päätöksiin liittyvät osatekijät, kuten kemiallisen iskun jälkeisen laskeuman suunta ja laajuus riippuen sääolosuhteista ja tuulen suunnasta ja voimakkuudesta. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin Histadrut uhkaa yleislakolla ensi tiistaina, ellei uutta palkkasopimusta saada sovittua hallituksen kanssa ennen sitä. (JP)
- Jerusalemin viranomaiset väittävät, ettei heillä ollut tietoa siitä, että PA oli maksanut miljoonia 15 Jerusalemin itäosan koulun saneeraukseen. Pääministeri Fayad sanoi äsken osallistuvansa kahden koulun saneerauksen jälkeiseen avaamistilaisuuteen. Viranomaiset sanovat, että sekä PA:n osallistuminen koulujen saneeraukseen että sen virkamiesten virallinen osallistuminen avaamistilaisuuksiin on laitonta. Tilanne on hankala siksi, että vaikka Jerusalemin kaupunki myöntää luvat rakentamiseen ja saneerauksiin, niitä ei ole haettu tässä tapauksessa, eikä kaupunki ole myöntänyt varoja koulujen rakentamista ja saneeraamista varten. (JP)
- USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice syytti Hizbullahia, Syyriaa ja Irania Libanonin tasapainotilan horjuttamisesta. Tilannetta mutkistaa Rafik Haririn murhaa tutkivan YK:n komitean suunnitelma julkistaa tutkimustensa tulokset lähi aikoina. Sekä Syyria että Hizbullah vastustavat julkistamista, jossa Hizbullahin korkeat jäsenet ovat luultavasti syytettyinä. Hizbullahin ero hallituksesta voisi saattaa Libanonin kaaokseen eikä sisällissodan mahdollisuutta ole suljettu pois. Iran seuraa tilannetta sivusta, sillä on omat neuvottelutarjoukset länsimaitten taholta. Varsinkin USA pyrkii saamaan sopimuksen aikaan Iranin ydinteollisuudesta olettaen sanktioitten alkavan purra Iranin taloutta. (JP)
- Nigerian satamassa viranomaisten löytämät 13 asekonttia voivat olla osoituksena uuden salakuljetustien paljastumisesta, jonka kautta aseita ja räjähteitä kuljetettiin Siinain kautta Gazaan. (JP)
- Shimon Peres peruutti Marokon matkansa Marokon kuninkaan peruutettua halunsa tavata Peresin. Nyt Marokon ulkoministeri peruutti sovitun tapaamisen Knessetin puhemiehen Reuven Rivlinin kanssa. Marokon ulkoministeri Taieb Fassi-Firhi ja parlamentin puhemies Asbdul-Wahid al-Radhi peruuttivat tapaamisen osallistuessaan kansainväliseen parlamenttikonferenssiin Reuvenin kanssa. Syyksi ilmoitettiin sopimaton aika, mutta ehkä Peresin ja kuninkaan tapaamisen peruuntuminen ja sen vuotaminen julkisuuteen vaikutti asiaan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021