SUNNUNTAI 24.10.10

1. VATIKAANIN synodi kirjoitti Raamattua uudelleen. Paavi Benedict XVI järjestämillä lähes kaksi viikkoa kestäneillä synodipäivillä oli tarkoitus tarkastella kristittyjen synkkenevää asemaa pääosin muhamettilaisissa Lähi Idän maissa. Kristittyjen määrä on laskenut useimmissa näissä maissa siten, että joissakin paikoissa kristityt pelkäävät kirkkojen muuttuvan museoiksi seurakuntien jäsenmäärän pienetessä.
JP:n artikkelin kirjoittaja Liva Palmieri-Billig sanoo sen johtuvan sodasta, konfliktista, syrjinnästä ja talousongelmista. Synodiin osallistuneet piispat julkistivat lausunnon, jossa he kehottavat paavi Benedict XVI:ia käsittelemään kristittyjen vaikeaa asemaa Lähi Idässä uskollisten joukkomuuton valossa alueelta.

VATIKAANIN järjestämässä lehdistötilaisuudessa monsignor Cyril Salim Bustros, Greek Melkite Massachusettsin arkkipiispa kirkossa Lady of the Annunciation ja ”Viestin komitean” presidentti, antoi seuraavan lausunnon lauantaina: ”Me kristityt emme voi puhua ”luvatusta maasta” erikoisena oikeutena juutalaiselle kansalle. Tämä lupaus mitätöitiin Kristuksen toimesta”, hän tulkitsi Raamatun Sanaa. ”Vaikka Israelin valtion johtaja on juutalainen, tulevaisuus perustuu demokratiaan. Palestiinan pakolaiset tulevat lopulta takaisin ja silloin tämä ongelma on voitava ratkaista.”

ISRAELIN Pyhän Meren lähettiläs Mordechai Lewy kertoi JP:lle, että Bustrosin lausunto tarkoittaa palaamista uudelleen ns. ”korvausteologiaan”, jonka mukaan kristillinen kirkko on nyt omaksunut juutalaisille luvatun valitun kansan osan. Hänen lausuntonsa on ristiriidassa toisen Vatikaanineuvoston ja paavi Benedict XVI opetuksen kanssa, jossa tervehditään juutalaisten paluuta ”luvattuun maahansa”.
Lewy jatkoi todeten: ”Myös kutsuen palestiinalaispakolaisia palamaan ja kieltäen Israelin oikeuden määritellä itsensä itsenäisenä juutalaisena valtiona – ainoana maailmassa – hän painottaa kovan linjan politiikkaa, joka kieltää Israelilta sen olemassaolon oikeuden.”
KOKOUSREN aikana useat piispat syyttivät Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia kristittyjen paon kiihtymisestä Lähi Idässä, mikä heijastui synodin loppulausuntoon. Vaikka piispat tuomitsivatkin terrorismin ja anti-semitismin, he asettivat Israelin harteille suuren osan konfliktin aiheuttamisesta. He viittasivat seuraaviin ilmiöihin: Palestiinalaisten maan miehittäminen; Israelin rakentama turvallisuusaita Länsirannalla; Israelin asettamat tarkastus-pisteet; ”poliittiset vangit”; talojen tuhoaminen; palestiinalaisten sosiaalisen ja taloudellisen toiminnan häirintä, mikä vaikeuttaa suuresti palestiinalaisten elämää. He sanoivat näiden synkentävän kärsimyksiä ja turvattomuutta, joissa israelilaiset elävät, ja Jerusalemin, kristittyjen, juutalaisten ja muslimien Pyhän Kaupungin, asemaa.

PIISPOJEN lausunnossa esitettiin huoli yksipuolisista aloitteista, jotka uhkaavat alueen yhtenäisyyttä ja muuttavat sen demograafista tasapainoa. He vaativat kansainvälistä yhteisöä toteuttamaan ”YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman vuodelta 1967, jossa Israelia vaaditaan vetäytymään arabimaasta, jonka se valloitti kuuden päivän sodassa sinä vuonna”. ”Palestiinan kansa voi siten saada itsenäisen ja suvereenin kotimaan, jossa he voivat elää arvokkuudessa ja turvallisina, mikä antaa mahdollisuuden myös Israelille nauttia rauhasta ja turvallisuudesta.”
Lausunnossa kehotetaan kansainväistä yhteisöä tekemään tarvittavia laillisia toimia ”miehityksen” lopettamiseksi eri arabiterritorioissa, kuten myös lopettamaan verinen sota Irakissa ja edistämään yleistä perusturvallisuutta ja itsenäisyyttä Libanonissa.
Lausunnossa tuomitaan väkivalta, terrorismi, ääriuskonnollisuus, rasismi, kristinuskon vastaisuus sekä islaminpelko. Uskontoja kehotetaan toteuttamaan velvollisuutensa edistääkseen vuoropuhelua kulttuurien ja sivilisaatioiden välillä alueella ja koko maailmassa.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192474

2. RINNAN Vatikaanin synodaalikokouksen kanssa Italiassa levitettiin ristiriitaista dokumenttia, italialaista painosta kirjasta ”Kairos Palestine”, jonka julkaisivat Lähi Idän kirkot ja joka ensiksi julkistettiin 2009. Dokumenttia levitettiin Roomassa viime viikolla.
Kirjan esitteli Vatikaanin omistamassa rakennuksessa, jota käyttää Pax Cristi, Catholic Action ja Farnciscan Custodian Pyhässä Maassa, entinen Jerusalemin patriarkka Michel Sabbah, yhdessä Pax Cristi ja Franciscan Terra Santa julkaisijoiden kanssa. Koska etukäteen oli sovittu, ettei synodin aikana puututa politiikkaan, muita piispoja ei ollut kirjan esittelytilaisuudessa, vaikka se oli luonteeltaan puolivirallinen.
KIRJAN ovat allekirjoittaneet Lähi Idän kirkkojen edustajat ja jäsenet. Siinä vaaditaan ”vastarintaa” (aseellista taistelua) Israelin miehitystä vastaan. Useat kirjan kohdat ovat herättäneet voimakasta vastustusta. Yksi niistä on vaatimus aloittaa järjestelmä taloudellisesta sanktioista ja boikotista Israelia vastaan; ponnisteluja ei-väkivaltaisten aseitten käyttämisestä; Israelin syyttäminen selvästä apartheidista ja rasistisesta erottelusta; omavaltainen ”vastarinta” sanan käyttö, joka näyttää osoittavan terrorismiin ilmaisuissa kuten ”ilman miehitystä ei olisi myöskään vastarintaa”, ja ”arvostamme niitä, jotka suuresti kunnioittavat kansansa puolesta henkensä antaneita”. Lopussa tuomitaan maat, jotka eivät hyväksy Hamasin demokraattista vaalivoittoa Gazassa v. 2006.

Dokumenttia levitettiin aiemmin Lähi Idän kirkkojen nimissä, mutta Roomassa sen sanottiin saaneen muotonsa maallikoiden ja joidenkin pappishenkilöiden toimesta, ja ettei se ollut virallinen dokumentti, eikä kirjan julkaisija Franciscan Custodian of the Holy Land pastori Pierbattista Pizzaballa avustanut kirjan kirjoittamisessa. Kuitenkin kirjan etukirjoituksessa esiintyy Jerusalemin patriarkan Fouad Twalin nimi sekä Pizzaballan nimi Jerusalemin patriarkkojen ja kirkonjohtajien luettelossa, jotka allekirjoittivat toteamuksen: ”Me kuulemme lastemme huudon sekä ilmaisun tukea vaatimusta kaikille uskollisillemme kuten myös Israelin ja palestiinalaisjohtajille, kansainväliselle yhteisölle ja maailman kirkoille kiihdyttämään saavutuksia oikeudenmukaisuudesta, rauhasta ja sovinnosta Pyhässä Maassa”.
PIZZABALLA selitti, että kirja on muutamien kristittyjen, mutta ei virallinen kristittyjen mielen ilmaus Lähi Idässä, eikä hän voi edistää sitä sen väitetyn poliittisen luonteen vuoksi.
Israelin Vatikaanin lähettiläs Lewy sanoutui irti dokumentista, mutta ilmoitti samalla, ettei hän ole painostanut Vatikaania kostotoimiin sen laatijoille. Hän painotti Israelin ulkoministeriön toimivan Jerusalemissa eikä Tel Avivissa, kuten Vatikaanin Missionary Press esitti. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192507

3. PLO:n jäsen Yasser Abed Rabbo toisti uhkauksensa, että jos rauhankeskustelut epäonnistuvat, PA vetää siitä johtopäätöksensä ja luopuu Oslon sopimuksista. ”Emme voi pysyä ikuisesti uskollisina sopimuksille, joita solmimme Israelin kanssa. Ei yksi osapuoli voi pysyä niille uskollisena toisen osapuolen rikkoessa niitä ja jopa mitätöiden ne”. Hän jatkoi selittäen, että voi tulla aika harkita uudelleen uskollisuutta sopimuksille Israelin jatkaessa samaa politiikkaansa. PA tutkii mahdollisuuksia alistaa Palestiinan valtion perustaminen joko USA:n ja YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi.

ISRAELIN hallituksen edustaja vähättelee Rabbon ja muiden PA:n johtohenkilöitten lausuntoja todeten, että ”me kuulemme vastaavanlaisia uhkauksia aika ajoin ilman seurauksia”, kuten Abbasin eroamisesta, viedä asia YK:n tai että he luopuvat kahden valtion periaatteesta. ”Eivät ne ole vakavasti otettavia. Jokainen ymmärtää, että ainoa tie rauhan saavuttamiseksi on suorien keskustelujen kautta.” Samaa toteaa myös USA:n ulkoministeri Hillary Clinton, joka varoittaa PA:n johtajia hylkäämästä keskusteluja.

NETANYAHU sanoo, että tiiviit keskustelut ovat käynnissä Israelin ja USA:n välillä formulan löytämiseksi, jolla umpikuja aukaistaisiin. USA haluaa edes 2 kuukauden kieltoa, mutta Netanyhau sanoo pelkäävänsä, että hallitusyhteistyö hajoaa, jos hän siihen suostuu. Sen tilalle hän tarjoaa äänetöntä kieltoa, jonka mukaan rakentaminen lopetetaan erillisissä juutalaisyhteisöissä, mutta sitä jatketaan suurissa, jotka jäävät Israelin puolelle.
Hän toteaa, että PA pyrkii välttämään suoria keskusteluja, mutta syyttää siitä Israelia.
PA kiistää ehdottomasti Israelin juutalaisena valtiona. Rabbo sanoo sitä valheeksi, jonka tarkoituksena on juutalaistaa ei vain Itä Jerusalem vaan myös Länsiranta ja saattaa Israelin arabit toisen asteen kansalaisiksi. Hän ei sano välittävänsä, mitä USA tarjoaa Israelille rakennuskieltoa vastaan, mutta varoittaa lupaamasta Palestiinan valtion maata, kuten Jordanjoenlaaksoa, jonka Israel haluaa pitää toistaiseksi turvallisuussyistä.
Netanyahun puheissa tuntuu Iranin pitkä käsi siinä, että hän katsoo Juudean ja Samarian ylänkömaan voivan joutua Iranin valvontaan, jos ne luovutetaan PA:lle, josta käsin se pystyy uhkaamaan Israelin asutuksen keskittymiä kuten Hamas Gazasta Sderotia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=192484

4. UUTISOTSIKOITA
- Andrew Whitley, UNRWA:n New Yorkin toimiston eroava johtaja, kertoi USA-Arab suhteitten vuosikokouksessa Washingtonissa lauantaina, että useitten maitten hallitusten edustajat Euroopassa ja muualla tapaavat Hamasin johtajia. Hän mainitsi erityisesti maat kuten Saksa, Norja ja Sveitsi, joilla on lähes säännölliset yhteydet Hamasin kanssa ilman julkisuutta. Toiseksi hän ennusti, että palestiinalaispakolaiset melkoisella varmuudella sijoitetaan Israelin ulkopuolelle. Virallisesti EU-maat ja kvartetti (USA, Venäjä, EU ja YK) boikotoivat Hamasia, kunnes se tunnustaa kolme vaatimusta: luopuu väkivallasta, tunnustaa Israelin ja hyväksyy aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa. Whitley arvioi, että alle miljoona palestiinalaispakolaista 1948-1967 sotien seurauksena on kasvanut 4.8 miljoonaksi. Hän arvioi, että heidät sijoitetaan joko maihin, joissa he nyt asuvat, Gazaan ja Länsirannalle tai pieni osa muualle maailmaan. Whitney totesi, että UNRWA huolehtii pakolaisten elämästä pakolaisleireissä, mutta että jos heidät sijoitetaan muualle, UNRWA voisi toimia siinä tehtävässä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=192485
- Italian parlamentin jäsen ja ulkoasiainkomitean presidentti Fiamma Nirenstein sanoo vastauksena Vatikaanisynodin kokouksen lausuntoon, että islam ei pidä kristityistä. Siksi kristittyjä on enää 6 % muslimiväestöön verrattuna ja vähenee nopeasti, kun taas Israelissa asuu 163 000 kristittyä ja kasvaa vuoteen 2020 mennessä 187 000:en. Hän ihmettelee, että Lähi Idän 50 kirkkoa eivät näytä huomaavan jäsen-määränsä pienenemisen syytä, vaan syyttävät Israelia kaikesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140216
- Israelin ja USA:n armeijan yksiköt päättivät 4-päiväisen simulaatioharjoituksensa Juniper Falcon-11. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140227
- Kamerat avustivat poliisia pidättämään kaksi arabia Jerusalemin vanhassa kaupungissa, jossa he pahoinpitelivät juutalaista miestä sapattina. (INN)
- Poliisi pidätti arabin, joka kuului ryhmään arabeja, vasemmistolaisia ja anarkisteja ulkomailta, jotka osoittivat mieltään rakentamisen aloittamista vastaan Karmei Tzur yhteisössä Hebronin ja Gush Etzionin välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140223
- PA:n johdon uhatessa avoimesti Israelia väkivallalla ja terrorismilla Israelin puolustus-ministeriö suunnittelee luovuttavansa uusia alueita PA:n valvontaan Länsirannalla. Israelin johtajia näyttää vaivaan todellisuustajun puute, ainakin uutisten valossa. Shaath vahvistaa Rabbon sanoja, että ”väkivalta pysyy vaihtoehtona niin kauan kuin miehitys jatkuu”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192505
- General Dynamics osallistuu Merkava-tankin MK-4 alustalle kehitetyn uuden miehistön kuljetusvaunun Namer APC kehitykseen. Namer on jo osittain Israelin puolustusvoimien käytössä, ja sitä valmistetaan 600 kpl lisää 8 vuoden kuluessa 400 miljoonan USD hinnalla. Sillä on erittäin kestävä erikois-terässuojaus ja ilmastointi, joka toimii myös ei-konventionaalisissa olosuhteissa. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019