MAANANTAI 25.10.10

1. ISRAELIN ulkoministeriö lähtee olettamuksesta, ettei Iranin ydinaseen valmistusta pystytä enää estämään ja on alkanut valmistelut sitä hetkeä varten, jolloin se on todellisuutta.
Herb Kainon käsittelee asiaa JP:n artikkelissaan todeten, että sunnuntain hallituksen kokouksessa ulkoministeriö paljasti asettamansa työryhmän aloittaneen työskentelynsä valmistellakseen toimia, joita uusi tilanne aiheuttaisi lähtien siitä, että Iranin ydinteollisuus olisi ylittänyt viimeisen kynnyksen ydinaseen valmistumiseksi. Tämä samalla kertoo sen, että hallitus on taipumassa todellisuuteen, ettei Israelin ydinasepelote ole ainoa Lähi Idässä, olkoon sitten oikeutettu tai ei. Keinon vakuuttaa, ettei hallituksen tunnustautuminen tähän tosiasiaan tarkoita sitä, että se hyväksyisi Iranin ydinaseen, vaan sitä, että niin voi käydä maailman vastalauseista ja sanktioista huolimatta.

Artikkelissa kerrotaan, että myös kansallinen turvallisuusneuvosto on tiettävästi aloittanut vastaavanlaiset valmistelut, vaikka siitä ei julkisuudessa ole hiiskuttu mitään.
Julkista keskustelua Iranin ydinaseesta ja sen vaikutuksista tai vastatoimista ei ole Israelissa juuri käyty muutamia yleisönosaston kirjoituksia lukuun ottamatta. Tämän voi katsoa johtuvan siitä, ettei kansaa ole tarpeeksi informoitu asiasta eikä annettu sille tarvittavia virikkeitä.
Artikkelissa viitataan siihen, miten USA:ssa on keskusteltu Iranin ydinteollisuudesta ja varsinkin siihen, miten ”kauhun tasapaino” suojasi sekä Yhdysvaltoja että Neuvostoliittoa kylmän sodan aikana tekemästä vastapuolessa epäilyjä herättäviä toimia tai lausuntoja. Miten tämä tulisi toimimaan mullahien johtaman islamilaisen tasavallan tapauksessa, on kysymys, johon kukaan ei voine antaa tyhjentävää vastausta. Julkisuudessa on maailman media välittänyt tyynnytteleviä lausuntoja, ettei Iranin ydinase välttämättä olisi ”tuomiopäivän ase”, kuten sitä nimitetään, mutta artikkelin vihjaama positiivinen seuraus jää vastaamatta.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=192633

2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN valmistautumisesta hetkeen, jolloin Iranin ydinase on valmistunut ja käyttökunnossa, ei juuri kerrota julkisuudessa, mutta sillä on toinen läheisempi ongelma, joka vaatii välittömiä toimia.
Haaretz kertoo artikkelissaan, että ministeriö on luovuttanut useiden palestiinalais-kaupunkien turvallisuusvastuun PA:n poliisille, mutta käytännössä IDF partioi niissä yöaikaan lähes jatkuvasti. Nämä operaatiot tehdään yhteistoiminnassa PA:n joukkojen kanssa, jotka liikkuvat kaupungeissa päivisin mutta pysyttelevät poissa öisin yhteenottojen välttämiseksi. PA:n poliisin toiminta on selvästi kohentunut USA:n antaman koulutuksen ja aseistuksen ansiosta. Tämä on myös antanut aiheen poistaa tarkastuspisteitä teillä Juudeassa ja Samariassa. PA:n poliisi vaatii lisäksi, että se saisi vapaan liikkumaoikeuden myös B- ja C-alueilla, joissa B-alueilla PA vastaa siviilihallinnosta ja IDF turvallisuudesta, C-alueella molemmista vastaa Israel. Puolustusministeriön kanta näyttää myöntyvän suuremman vastuun luovuttamiseksi PA:n poliiseille, mutta tässä tulevat vastaan uudet realiteetit. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-planning-for-potential-pa-ban-on-west-bank-raids-1.320977

JOS rauhankeskustelut etenisivät suunnitellulla ja toivotulla tavalla, tämä heijastuisi positiivisesti IDF:n toimiin Juudeassa ja Samariassa. Kuten viimeaikaiset uutiset ovat paljastaneet, rauhanprosessin taivaalle on kuitenkin tullut uhmaavia pilvimuodostelmia, jotka vaativat suunnitelmien tarkistamista. PA:n neuvottelutiimi on jääräpäisesti puheenjohtajansa Mahmoud Abbasin tukemana takertunut sivuasioihin, ”lillukanvarpuihin”, kuten Suomessa sanottaisiin, aivan ilmeisessä tarkoituksessa etsiäkseen ja toteuttaakseen muita teitä päämääränsä saavuttamiseksi, josta siitäkään ei olla täysin tietoisia. PA:n vaatimus ehdottomasta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan juutalais-yhteisöissä kielii auttamatta tekosyyn käyttämisestä neuvottelujen estämiseksi.

YKSI syy Abbasin ja hänen luutnanttiensa jähmettyneeseen asenteeseen voi olla ensi viikolla jatkuvat Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut, jotka onnistuessaan lopettaisivat niiden välisen konfliktin ja yhdistäisivät Fatahin ja Hamasin poliittisen toiminnan. Ei olla tietoisia, mitä se käytännössä tulisi merkitsemään, mutta varmana voidaan pitää sitä, että PA:n ja Israelin väliset suhteet kylmenisivät ja IDF:n ja PA:n poliisin yhteistoiminta vaikeutuisi. Hamasin toiminnan yhtenä peruspilarina on vaatimus jatkaa aseellista taisteluja Israelia vastaan sekä toisena Israelin laillisuuden kieltäminen. Debkafile kertoi pari päivää sitten Fatahin ja Hamasin välisestä suunnitelmasta turvallisuusjoukkojen vaihtamisesta Länsirannalla ja Gazassa, mikä toisi Iranin vallankumouskaartin kouluttamat Hamasin ”poliisit” Juudean ja Samarian kaupunkeihin. On vaikea nähdä, että yhteistoiminta niiden ja IDF:n välillä jatkuisi kuten se on toiminut IDF:n ja Daytonin kouluttamien PA:n poliisien välillä. Vaikka tätä ei ole virallisesti kerrottukaan laajemmin julkisuudessa, IDF:n keskuudessa mielipiteet jakautuvat, miten USA:n kouluttamat poliisit – joiden koulutus muistuttaa enemmän sotilas- kuin poliisi- koulutusta – tulisivat toimimaan mahdollisessa kriisitilanteessa.

INN kertoo artikkelissaan, että IDF on aloittanut Nachshon-prikaatin joukkojen kouluttamisen tilanteeseen, jossa ne voisivat joutua taistelemaan PA:n poliisijoukkoja vastaan. Tilannetta simuloitiin äskettäin IDF:n keskusjohdon upseereille järjestämillä harjoituksilla Lakiin koulutus-keskuksessa nimellä ”Normaalista turvallisuusoperaatioista tilanteen kiihtymiseen”. Harjoitusten mielekkyyttä lisää Hamasin vaatimus, että PA lopettaa yhteistoimintansa IDF:n kanssa, mikä siirtyessään Fatahin ja Hamasin yhteistoimintasopimukseen lopettaisi nykyisen toimintamallin Juudeassa ja Samariassa.
Kenraalimajuri Avi Mizrahi, IDF:n keskusjohdon komentaja, sanoo olevan mahdollista, että PA:n poliisi uudessa tilanteessa voi kääntää aseensa IDF:n sotilaita vastaan ja siksi siihen on valmistauduttava, joskaan hän itse ei usko niin tapahtuvan.
IDF:n Juudean ja Samarian divisioonan komentaja prikaatikenraali Nitzan Alon on toista mieltä. Hän kehottaa valmistautumaan siihen, että PA muuttuu vihollisjärjestöksi ja sen poliisi lopettaa terrorismin vastaisen toimintansa. PA:n poliisi pidätti satoja Hamasin jäseniä ja tukijoita Hebronin lähellä neljän israelilaisen ampumistapauksen jälkeen etsiessään syyllisiä, mutta miten aitoa se oli, on toinen kysymys vapauttaessaan suuriman osan heistä. PA: pelkää Hamasin vallankaappausyritystä Länsirannalla enemmän kuin Israelia. Jos sopimus Fatahin ja Hamasin välillä saadaan syntymään, kaappaus tapahtuu verettömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140244

3. PA:n korkea virkailija Hassan Abu Libda totesi lauantaina, että Rawabin kaupungin rakentaminen Samariassa auttaa boikotoimaan Israelin tarjoamia työpaikkoja ja siellä valmistettuja tuotteita, joiden valmistamiseen palestiinalaiset osallistuvat eri laitoksissa ja yrityksissä. Libda laskeskeli, että Rawabin rakentaminen voi antaa työpaikat 10 000 palestiinalaiselle ja työllistää toiset 3000 valmistuttuaan. Hän katsoi, etteivät boikotin vuoksi työnsä menettävät 10 000 – 20 000 palestiinalaista ole sen etuoikeutetummassa asemassa kuin ne 200 000, jotka ovat myös ilman työtä. Rahoitus tulee pääosin UAE:sta.

RAWABIN kaupunkia rakennetaan Israelin ministereitten tietojen mukaan puutteellisin suunnitelmin, eikä sinne johtavan tien paikka – ainoa käytännöllinen – ole PA:n hallussa, vaan se kuuluu C-alueeseen eli Israelin täyden valvonnan piiriin. PA ilmeisesti oletti lupia myöntäessään, että Israel ilman muuta suostuu luovuttamaan tiepohjan sille.
Israelilla on useita huolia, miten Rawabin kaupungin valmistuminen tulisi vaikuttamaan tilanteeseen alueella. Se häiritsee turvallisuustilannetta viereisellä päätiellä, joka palvellessaan Rawabin asukkaita toisi tielle runsaasti arabiautoilijoita. Ministeri Moshe Kachlon kutsui tilannetta tarkastellessaan kaupungin rakentamista ”pelottavaksi”. Ympäristöministeri Gilad Erdan vaati rakentamisen keskeyttämistä, sillä kaupungin vesi- ja viemärijärjestelmä on laadittu selvittämättä, mistä juomavesi saadaan ja minne jätevedet johdetaan. 40 000 asukkaan sijoittaminen haavoittuvaan ympäristöön voi aiheuttaa raskaita ympäristöhaittoja ja ilman saastumista ilman kattavaa suunnitelmaa.
Kaupungin rakentamista pidetään poliittisena painostuskeinona huomioimatta, mitä käytännöllisiä ja oikeudellisia ongelmia sekä ympäristöhaittoja se tulisi aiheuttamaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140242
PA:n talous on suurissa vaikeuksissa arabimaitten viivytellessä lupaamiensa satojen miljoonien USD tilittämisessä PA:n kassaan. Saudit antoivat 100 miljoonaa USD pahimpaan hätään, mutta PA:n budjettivale tälle vuodelle noussee 1.2 miljardiin USD.

4. UUTISOTSIKOITA
- Haaretzin reportteri Uri Blau, joka sai 2000 salaista ja erittäin salaista dokumenttia IDF:n leivissä toimineelta Anat Kammilta, palasi Israeliin luvaten alistua Shin Betin ja poliisin kuulusteluihin ja tarvittaessa polygrammi-tutkimuksiin. Hän antoi poliisille vielä hallussaan olleet 1500 dokumenttia vakuuttaen, ettei hänelle jäänyt yhtään dokumenttia tai niiden kopiota missään muodossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140245
- Israelin hallitus lupasi OECD:lle, ettei Juudean, Samarian ja Golanin alueita käsitellä Israeliin kuuluvina sille annetuissa raporteissa, vaan erillisissä dokumenteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/196533
- Sisäministeriön pääsihteeri Gabi Maimon tunnustaa saaneensa taloudellista hyötyä Yad Binyaminin alueen luovutuksen yhteydessä Gush Katifin pakolaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/196532
- Jordanjoenlaaksossa asuvat juutalaiset esittävät kiivaita vastalauseita siihen, että IDF on aloittanut heidän aseittensa takavarikoinnin. Asukkaat pelkäävät joutuvansa avuttomina seuraamaan mahdollisia palestiinalaishyökkäyksiä heidän koteihinsa. Operaatio aloitettiin, kun havaittiin asevarkaus IDF:n varastoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140249
- Englannin aiemman pääministerin Tony Blairin veljen vaimo (sister in law) Lauren Booth, joka työskentelee Iranin Press TV:n reportterina, kääntyi viimeisen Iranin matkansa aikana islaminuskoon. Hän sanoo kokeneensa ”pyhän kokemuksen” Iranissa ja nauttineensa ”hengellistä morfiinia” käydessään pyhässä Qomin kaupungissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140238
- Autovarkaat iskivät autoon, joka oli pysähtynyt liikennevaloihin Petah Tikvassa. He poistivat autoa kuljettanen 14-vuotiaan pojan isän ja ajoivat pois poika takapenkillä. Poika soitti ohiajaneen kännykällä Raananan risteyksestä, jonne varkaat olivat hänet jättäneet vieden auton mennessään. Poliisi aloitti massiivisen ajojahdin peläten miesten siepanneen pojan panttivangiksi ja ajavan PA:n alueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140250
- Arabien ja juutalaisten välinen väkivalta levisi Tzfatin (Safedin) kaupunkiin sen jälkeen, kun haredi-rabbit kielsivät juutalaisia vuokraamasta asuntoa arabeille. Riita alkoi kiistasta juutalaisen asunnonvälittäjän ja asuntoa etsivien arabien välillä. Toisena osapuolena väkivallassa olivat haredi-juutalaiset. Asukkaat kertoivat, että lauantai-iltana PA:n lippuja oli nostettu esiin moskeijassa juutalaisten pyhänä pitämässä kaupungissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140232
- Debkafile kertoo, että Iranissa kehitettyjä uusia pommivöitä on viety paitsi Irakiin
myös sekä Gazaan että Länsirannalle. Näissä on pienoiskamera, joka välittää kuvaa
operaation valvojille. http://www.debka.com/article/9102/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019