KESKIVIIKKO 27.10.10

1. NETANYAHUN hallitus toteuttaa ”äänetöntä rakennuskieltoa” Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä antaen julkisuuteen kuvan, että kielto lopetettiin ja rakentaminen voi jatkua normaalisti, vakuuttavat yhteisöjen asukkaat, joita JP:n artikkeli edelleen kutsuu otsikossaan suurin kirjaimin nimellä ”setlerit”.
JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat valittavat, että poliittinen taso pidättää lupien myöntämisen 4 300 asuntoyksikölle, joiden suunnitteluprosessi on täysin valmis ja odottaa lupapäätöstä.
”Juudean ja Samarian kaupungit on tehokkaasti jäädytetty”, sanoo Naftali Bennet, Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen pääsihteeri. ”Hallitus lupasi lopettaa kiellon, kuitenkin se käytännössä jatkaa sitä.”
PÄÄMINISTERIN kanslia kieltäytyi kommentoimasta asiaa tiistai-iltana, kertoo artikkelin kirjoittaja Tova Lazaroff. Pahiten kielto koskee kahta suurinta kaupunkia, Beitar Illit ja Maale Adumim, joiden rakentaminen käsitti rekisterikeskuksen mukaan 38 % rakentamisesta vuosina 2005-2009. Voidakseen paremmin painostaa hallitusta juutalaisyhteisöjen neuvosto aloitti kampanjan nimellä ”Pelasta kaupungit”. Media on viime viikkoina käsitellyt satoja rakennuskohteita, mutta ne ovat yksityisiä pientaloja, eivät yhtenäisiä rakennuskohteita. Yhteisöjohtajat kutsuvat sitä ”pölyn laskeutumiseksi”, joka kestää hetken ennen tappavaa hiljaisuutta, mikä tarkoittaa ”äänettömän rakennuskiellon” alkamista, kuten Givat Zeevin alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Abrahami toteaa. Hän selittää, että tämäkin osoittaa suuren tasapainottomuuden sen välillä, mitä hallitus sanoo ja mitä se tekee. Hän sanoo odottavansa lupaa aloittaa 507 asuntoyksikön rakentamisen Agan Ha´ayalot yhteisöön, joka oli hallituksen rakennusohjelmassa 2008, mutta odottaa edelleen lopullista päätöstä.

”Pelasta kaupungit” kampanjan päämääränä on saada rakennusluvat yhdeksään kohteeseen: 978 asuntoyksikköä Beitar Illitiin; 800 Alfei Menasheen; 507 Givat Zeeviin; 503 Arieliin; 435 Efratiin; 265 Elkanaan; 213 Maale Adumimiin, 134 Geva Binyaminiin ja 48 Kiryat Arbaan. Naftali Bennet toteaa, että kaikki edelliset pääministerit myönsivät lupia rakentamiseen, mutta Netanyahun aikana lupia annettiin vain 495 asuntoyksikölle 2009, minkä jälkeen hän julkisti 10 kuukauden rakennuskiellon. Nyt hän pidättää rakentamista edelleen.
”Arielin ollessa jäädytetty, palestiinalaiseen Rawabin kaupunkiin rakennetaan 40 000 asuntoa, vain 10 minuutin matkan päähän Arielista. Jos Juudea ja Samaria ovat kiistanalaisia alueita, miksi vain juutalaisten rakentaminen on jäädytetty?” hän ihmettelee.
MAALE ADUMIMIN pormestari Benny Kashriel toteaa, että kampanja käsittää vain pienen osan kokonaistarpeesta. Hänen kaupunkinsa anoo lupaa 213 asuntoyksikölle, mutta se on pieni prosentti 1682 rakennetusta asunnosta vuosina 2005-2009, eikä kampanja koske pieniä kohteita kuten terassin rakentamista asunnon yhteyteen, joita puolustusministeriö on kieltäytynyt hyväksymästä.
”On korkea aika poistaa puolustusministeri Ehud Barakilta valta myöntää rakennuslupia”, Kashriel toteaa lisäten, että on mieletöntä pidättää rakentamista kaupungissa, joka sijaitsee Jerusalemin kyljessä ja joka säilyy Israelin alueella kaikissa rauhansopimuksissa.
Juutalaisyhteisöjen johtajat ihmettelevät pääministerin tapaa kertoa julkisuudessa, että rakentaminen on vapautettu Juudeassa ja Samariassa ja samalla estää sen aloittaminen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192928

2. YK:n erityiskoordinaattori Lähi Idän rauhanprosessissa Rober H Serry uhkasi Israelia, että ellei se jatka rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa, YK:n turvallisuusneuvosto voi suostua PA:n esitykseen Palestiinan valtion perustamiseksi yksipuolisesti ilman sopimuksia Israelin kanssa. Hän totesi tämän osallistuessaan PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa YK:n perustamisen 65-vuotisjuhliin Turmus Aiyan arabikylässä Binyamin alueella lähellä Shiloan juutalaisyhteisöä. Hän kiirehti kuitenkin lisäämään, että hän on YK:n palkkaama virkailija eikä ole turvallisuusneuvoston jäsen. Voisi tietenkin esittää kysymyksen, oliko hänellä YK:n vastaavana virkailijana oikeus puuttua näin näkyvästi Israelin ja PA:n väliseen arkaan kysymykseen ottaen siinä täysin PA:n omaksuman kannan.

SERRY selitti, ettei ole eduksi asialle asettaa ehtoja kummaltakaan puolelta lisäten, että Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona on ymmärrettävästi osa kahden valtion periaatetta. ”Kahden valtion ratkaisun keskeinen kysymys on kaksi kotimaata kahdelle kansalle, palestiinalaiselle ja Israelilaiselle.” Hän totesi samaan hengenvetoon, että ”setlementtien” rakentaminen vahingoittaa rauhanprosessia lisäten, että on tärkeää, että Israel tekee huomattavia myönnytyksiä, kuten vähentää IDF:n suorittamia operaatioita A-alueelle, joiden siviili- ja turvallisuusjärjestelyistä PA vastaa yksin, sekä lisätä PA:n poliisin oikeuksia operoida B- ja C-alueilla, varsinkin huomioiden PA:n maan kehityspolitiikan.
Serry sanoi – kutsuessaan kylää kauniiksi palestiinalaiskaupungiksi – että ”elleivät sen asukkaat näe Israelin vähentävän ”miehitystään” eikä muita positiivisia toimia, on vaikea vakuuttaa heitä kahden valtion periaatteen onnistumisesta”. Hän sanoi palestiinalaisten olevan valmiit hyväksymään valtion Fayadin esittämän suunnitelman mukaan Palestiinan valtiosta kahden vuoden kuluessa eli vuoteen 2011 mennessä. Hän sanoi kaikkien pelaajien yhtyvän tähän ja lupasi edustamansa YK:n täyden tuen elokuussa 2011. Hänen mielestään Palestiinan valtion perustamien ei ole vain oikea vaan myös mahdollinen toteuttaa.

ULKOMINISTERIÖN edustaja Yigal Plmor totesi, että myös Israel pitää Palestiinan valtion perustamista mahdollisena, mutta vain neuvottelujen kautta ja vaati keskustelujen jatkamista välittömästi ilman ennakkoehtoja, mihin pääministerin kanslia halukkaasti yhtyy.
PA:n pääministeri Fayad vaati, että Israel toteuttaa täydellisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ja että sen tulee kunnioittaa YK:n tekemiä päätöksiä sitovina eikä vain suosituksina, mitä YK:n yleisistuntojen päätökset ovat. Hänen mielestään juutalaisten rakennustoiminta Juudeassa ja Samariassa on vastoin kansainvälistä lakia, eikä hän siten pitänyt 10-kuukauden moratoriumia myönnytyksenä vaan kansainvälisen lain noudattamisena. http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=192836

Serryn lausunto, jossa hän vertaa juutalaisasukkaitten väitettyjä puiden tuhoamisia terrorismiin, herätti Israelissa voimakkaita vastalauseita. Hän vaati Israelia puolustamaan palestiinalaisia sellaisilta hyökkäyksiltä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=192880

3. RANSKALAINEN lehti Le Figaro kertoi lauantain numerossaan, että Syyria avustaa Hizbullahia armeijan yksiköiden ja ohjuspatteristojen rakentamista Libanonin pohjoisosaan, jossa ne ovat YK:n UNIFIL-joukkojen silmien ulottumattomissa. Lehden mukaan Hizbullah on koonnut sinne 40 000 pääosin Iranilais-valmisteista ohjusta ja 10 000 koulutettua pyssymiestä. USA:n tiedustelu on koonnut tietoja ohjusten kuljettamisesta satelliittikuvissaan viime tammikuusta lähtien Libanonin ja Syyrian välisellä rajalla.
Syyriasta saadut uudet ohjukset yltävät Libanonin pohjoisosista pitkälle Israelin alueelle. Syyria uhkaili, että seuraava sota käydään Israelin kaupungeissa tarkoittaen tällä sitä, että lähes kaikki Israelin kaupungit ovat näiden ohjusten kantomatkan sisällä. Ne ovat myös huomattavasti tarkempia kuin aiemmat, mikä lisää niiden vaarallisuutta.

LEHTI kertoo, että Hizbullah on jatkanut maanalaisten bunkkeriverkostojensa korjaamista ja laajentamista Libanonin eteläosassa. Aiempien tietojen mukaan Hizbullahin pyssymiehet asuvat kylissä, joista he käskyn saatuaan siirtyvät nopeasti moottoripyörillä maanalaisen verkoston tukikohtiinsa ennalta laaditun suunnitelman mukaan.
Israelin tiedustelutietojen mukaan Hizbullahilla on kaikkiaan 60 000 ohjusta ja rakettia, eli yli kolme kertaa enemmän kuin ennen 2006 käytyä Libanonin kakkossotaa.

Le Figaro lehti julkisti kuvia ja yksityiskohtia Hizbullahin maa- ja ohjusjoukoista, jotka saavat kalustonsa Syyriasta. Ne koulutetaan ja ne harjoittelevat Syyriassa, koska Libanonin alue on siihen liian pieni. Tämäkin osoittaa lehden arvion mukaan, miten syvälle Syyria valvoo Libanonin aluetta ilman, että Haririn hallituksella on siihen mitään sanottavaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140278

4. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoi Al-Hayat lehden haastattelussa tiistaina, että minne USA on ulottanut vaikutuksensa, siellä se on aiheuttanut sekasortoa. ”Onko tilanne selkeä Afganistanissa tai Somaliassa, tai Libanonissa, jossa USA puuttui sen sisällissotaan 1983, joka loppui 1990?” hän kyselee. Assadin lausunnot ovat vastauksena USA:n Obaman hallituksen pyrkimyksiin parantaa suhteitaan Syyrian kanssa, asettaen sinne lähettiläänsä ja lähettäen viestejä korkeitten virkailijoittensa kautta. Obaman tarkoituksena on saada Syyria vieroitetuksi Iranin vaikutuspiiristä, mutta tähän saakka ponnistelut ovat kilpistyneet Syyrian välipitämättömyyteen tai jopa halventavaan vastaukseen, kuten Assadin lausunto osoittaa. Sen vastakohtana Syyria on vahvistanut suhteitaan Iranin, Venezuelan ja Turkin kanssa liittyen yhä läheisemmin Iranin johtamaan ”pahan akseliin”, kuten sitä kutsutaan.
Assad varoitti, että Haririn murhaa tutkivan YK:n komitean tulosten julkistaminen voi aiheuttaa Libanonin hajaantumisen. Nykyinen pääministeri Saad Hariri joutui tekemään anteeksipyyntö-matkan Syyrian todeten sen aikana, että hän oli syyttänyt väärin Assadia isänsä murhasta. Vaarana on, että Hizbullah voi kiihottaa uudelleen taistelut sunni- ja shia-muslimien välillä, jossa muut ryhmittymät, kristityt ja druusit joutuvat kahden tulen väliin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/syria-spurns-u-s-bid-to-mend-ties-1.321312

5. UUTISOTSIKOITA
- Israel on vihollinen, ei Iran, sanoi strategisten tutkimustenkeskuksen edustaja Saudi Arabiassa Al-Jazeeran kysymykseen, mihin saudit tarvitsevat aseita 60 miljardin USD arvosta. Saudien asenne Iraniin on alkanut oudosti muistuttaa Syyrian suhtautumista siihen. Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin vierailua Riadissa suunnitellaan. Jos se toteutuu, siellä jaetaan Lähi Idän kortit uudelleen. Saudi Arabia haluaa selvittää Iranin ja saudien välisen vaikutusalueen rajat, mikä todistaa Iranin voimapolitiikan uudesta voitosta. Kuten aiemmin kerrottiin, saudit haluavat Haririn murhaa tutkivan YK:n komitean lopettavan työskentelynsä ilman loppulausuntoa. Debkafile kertoi jopa, että kuningas Abdullah suositteli Saad Haririn eroa pääministerin virasta jännityksen pienentämiseksi. http://www.haaretz.com/print-edition/features/analysis-iran-s-unlikely-understanding-with-saudi-arabia-1.321362
- Oikeistoa edustavat Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir saavat poliisin luvalla toteuttaa marssinsa kannattajiansa kanssa Umm al-Fahm arabikaupungissa, vaikka se voi aiheuttaa pahojakin järjestyshäiriöitä. Marssin järjestäjät ihmettelevät, miten joku Peace Now voi tulla metelöimään heidän kotinsa edustalle poliisin myötä-vaikutuksella, mutta jos he menevät arabikaupunkiin Israelissa, sitä pidetään provokaationa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/police-on-high-alert-in-arab-town-umm-al-fahm-ahead-of-extreme-rightist-march-1.321342, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3975606,00.html
- Ulkoministeri Clinton sanoo, ettei hänellä ole ongelmia Bushehrin ydinvoimalan kanssa, mutta Natanzin ja Qomin laitokset voivat sitä olla, koska niissä valmistetaan luultavasti ydinpommin rakennusaineita. Bushehrin ydinvoimala on periaatteessa Venäjän tarkan kontrollin alaisena, mutta Iran on vuosien aikana osoittanut etevyytensä peittelyn ja salailun taktiikassa, mikä voi toistua tässäkin tapauksessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3975474,00.html
- Israelin pankin johtaja Fisher pitää korkotason kahdessa prosentissa. Hän varoittaa, että suuresti lisääntynyt turismi osoittaa hotellihuoneitten lisäämisen tarpeen, joka on ainakin 18 000 huonetta. Tänä vuonna arvioidaan lähes kolmen miljoonan turistin saapuvan Israeliin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3973760,00.html
- Israelin poliisi joutui käyttämään kyynelkaasua Umm al-Fahmissa hajottaakseen arabien mielenosoittajat, jotka vastustivat n. 70 israelilaisen oikeistoa edustavan joukon marssia kaupungissa. He vaativat Islamilaisen järjestön lakkauttamista. Järjestö on Muslimiveljeskunnan alajärjestö, joka on Egyptin pääoppositiopuolue. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140295
- Druusikansanedustaja Ayoub Kara vakuuttaa, että druusit polveutuvat juutalaisista. Hän sanoo useitten tapojen ja perinteitten todistavan sen puolesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140251

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019