Posts

Showing posts from April 28, 2019

TORSTAI 02.05.2019

TORSTAI 02.05.2019
01. Israelissa liikenne pysähtyy tänään torstaina 02.05. klo 10.00 parin minuutin ajaksi, ja sireenit soivat kaikkialla maassa holokaust-päivän muiston kunniaksi.

Saksan natsit surmasivat toisen maailmansodan aikana n. 6 miljoonaa juutalaista.
Sirenin äänen jälkeen holokaustin muistotilaisuudet alkavat kouluissa, julkisissa instituutioissa ja armeijan tukikohdissa.

Yad VaShem holokaust-museon järjestämä vuosittainen seppeltenlasku-seremonia Warsovan ghetton vastarinnan alkamisen muiston kunniaksi alkaa sireenien vaikerruksen jälkeen.
Knessetissä luetaan kaikkien menehtyneitten nimet.

Puolan Auschwitz-Birkenau tuhoamisleireissä alkavat ”March of the Living” (hengissä säilyneitten marssi) marssit tänään 13.00 iltapäivällä.

Muistopäivän viralliset seremoniat päättyvät seremonioihin kibbutz Lohamei Hagenotissa (ghettotaistelijat) ja kibbutz Yad Mordechaissa, joka sai nimensä Warsovan gheton vastarintataistelijoitten ja heidän johtajansa Mordechai Anielewiczin mukaan…

TIISTAINA 30.04.2019

TIISTAI 30.04.2019
Olen pyrkinyt liittämään uutisraportteihin taustatietoja, joita useilla lukijoistani ei ole edellytyksiä tarkistaa linkkien englanninkielisistä teksteistä. Jos tämä häiritsee muita lukijoitani, pyydän hyppäämään ja – kuten Luther sanoi – ”nostamaan hattua” ja siirtymään seuraavaan kappaleeseen.
01. Tänään 30.04.2019 21. Knessetin 120 jäsentä vannovat virkavalansa juhlallisessa tilaisuudessa. 49 heistä ovat ensikertalaisia.

Knessetin jäsenet ja heidän omaisensa saapuvat Knessetiin 08.00 aamulla. Knessetin palkkaamat henkilöt valmistavat tiloja juhlallista vastaanottoa varten, joka tällä kertaa on näyttävämpi kuin koskaan.

He siirtyvät Knessetin tiloihin punaista mattoa myöten, ja heille annetaan kullekin Keskusvaalikomitean valmistaman virallisen Knessetin jäsenen valtakirja, sekä kukkanen takkinsa rintapieleen.

Heitä valokuvataan erikseen valtakirjansa kanssa ja yhdessä toisten jäsenten kanssa. Myöhemmin kansanedustajat omaisineen kutsutaan Chagall-olohuoneese…

SUNNUNTAI 28.04.2019

SUNNUNTAI 28.04.2019
01. Pyrkiessäni ymmärtämään taas kerran maailman tämän hetkistä tilannetta tajusin, miten pieni rääpäle Israel todellakin on verrattuna sitä ympäröivään suunnattomaan arabimereen ja sen asukkaitten määrään.

Israel on pieni maarääpäle, vain hiekkaranta valtavan, Allahia palvovan 360 miljoonan arabimeren rannikolla vähäisine 7.7 miljoonan asukkaineen, josta siitäkin 2 miljoonaa arabia myös palvovat Allahia. Lisäksi Israelin keskeisiin osiin suunnitellaan vihamielistä 1.3 miljoonan arabimuslimin valtiota.

Mitä mahdollisuuksia tällä maapalalla olisi säilyä hengissä maailmassa leviävän tendenssin keskellä, jossa juutalaiskristillinen kulttuuri on maailmanlaajuisesti joutunut massiivisen rintamahyökkäyksen kohteeksi?
Ja mikä pahinta, tämän kulttuurin puolustajat ovat joutuneet siinä määrin herpaannuksen kouriin, että jopa hyökkääjää kuvaavien termien käyttö sellaisinaan on monissa avainmaissa julistettu ehdottomaan käyttökieltoon.

Tämä maailmanlaajuinen trendi on yhä…