TORSTAI 02.05.2019

TORSTAI 02.05.2019
01. Israelissa liikenne pysähtyy tänään torstaina 02.05. klo 10.00 parin minuutin ajaksi, ja sireenit soivat kaikkialla maassa holokaust-päivän muiston kunniaksi.

Saksan natsit surmasivat toisen maailmansodan aikana n. 6 miljoonaa juutalaista.
Sirenin äänen jälkeen holokaustin muistotilaisuudet alkavat kouluissa, julkisissa instituutioissa ja armeijan tukikohdissa.

Yad VaShem holokaust-museon järjestämä vuosittainen seppeltenlasku-seremonia Warsovan ghetton vastarinnan alkamisen muiston kunniaksi alkaa sireenien vaikerruksen jälkeen.
Knessetissä luetaan kaikkien menehtyneitten nimet.

Puolan Auschwitz-Birkenau tuhoamisleireissä alkavat ”March of the Living” (hengissä säilyneitten marssi) marssit tänään 13.00 iltapäivällä.

Muistopäivän viralliset seremoniat päättyvät seremonioihin kibbutz Lohamei Hagenotissa (ghettotaistelijat) ja kibbutz Yad Mordechaissa, joka sai nimensä Warsovan gheton vastarintataistelijoitten ja heidän johtajansa Mordechai Anielewiczin mukaan.

Kansallisen juhla- ja surupäivän juhlallisuudet alkoivat keskiviikko-iltana auringon-laskun aikaan eripuolilla maata surumielisien lauluineen, kynttilän sytyttämisseremonioineen ja muistoineen hengissä säilyneitten omaisten ja jälkeläisten toimesta.

TV-kanavat ja radio-ohjelmat lopettivat normaalin lähetyksenä keskittyen sen sijaan muistotilaisuuksien seuraamisen esittämiseen eri puolilta maata.
Valtion virallisessa Yad VaShem museon tilaisuudessa esitettiin kuuden Holokaustissa selvinneen soihdun sytyttämisseremonia.

Puhuessaan virallisessa seremoniassa pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutti, ettei ”Israelin valtio tule enää ojentamaan kaulaansa uhkausten ja hävityksen murhamiesten edessä”. Hän kritisoi Iranin hallitusta ja maailmalla suuresti nousevaa antisemitismiä, joka - hänen nähdäkseen - usein puetaan kritiikin vaippaan Israelista, juutalaisten ja juutalaisvaltion suurimpana vaarana tänään.

Useat tilaisuudessa esiintyneet puhujat viittasivat tähän ilmiöön maailmalla. Tunteja ennen tilaisuutta Tel Avivin Yliopisto julkisti tilaston, jonka mukaan
vuosien 2018 -2019 aikana antisemiittiset tapahtumat ovat lisääntyneet lähes kaikissa ilmenemismuodoissaan sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Monet diasporassa (hajaannuksessa) asuvat juutalaiset tuntevat lisääntyvää turvattomuutta, ja ovat alkaneet kysellä paikkaansa yhteisössä, kuten TA:n Yliopiston tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksen ”kruununa” mainitaan Pittsburghin Tree of Life (Elämänpuu) synagogaan tehty aseellinen hyökkäys, jossa surmattiin 11 palvojaa lokakuun 27.päivänä, mikä nosti juutalaisuuteen kohdistuneitten hyökkäysten määrää
13 % vuonna 2018.

Toinen, Anti-Defamation Leagen tällä viikolla julkistaman tutkimuksen mukaan antisemiittisten ilmiöiden lukumäärä osoitti laskua, mutta samaan aikaan väki-valtaiset hyökkäykset juutalaisia vastaan nousivat.
https://www.timesofisrael.com/israel-to-come-to-standstill-in-somber-remembrance-of-holocaust-victims/,

02. Puolalainen aktivisti Slawomir Dul, joka sanoo työskentelevänsä järjestössä ”Vapauta Puola Amerikan juutalaisten miehityksestä”, esitteli tiistaina ylpeänä pystyttämäänsä hirsipuutelinettä, johon hän oli ”hirttänyt” entistä Puolan juutalaista kommunistipoliitikkoa Jakub Bermania esittävän nuken Krakovan pääpoliisiaseman edustalle.

Pääpoliisiasema on rakennettu paikalle, jossa sijaitsi Lodz ghetto, kertoo Gazeta Wyborcza. ”Minä tein sen, minä hirtin juutalaisen” Dul huuteli ylpeänä.

Poliisi seurasi tilannetta sivusta, eikä tehnyt elettäkään hirsipuun poistamiseksi, mutta raivostuneet ohikulkijat poistivat sen, sanotaan Gazettan raportissa.

Lopulta poliisi kehotti Slawomir Dulia poistumaan alueelta, koska se aiheutti yleistä rauhattomuutta. Dul poistui alueelta vastustelematta.

Huhtikuun 26.päivänä Puolan eteläosan kaupungin asukkaat näyttelivät perinteisen tuomion antamisen Judas Iskariotille, joka ilmiantoi Jesuksen juutalaisten johtajille, fariseuksille ja kirjanoppineille, ohjaten heidät ja heidän kiihottamansa keihäin ja miekoin aseistetun roskajoukon öljymäelle puutarhaan, jossa Jeesus usein levähti opetuslapsineen, pidättäen Hänet.

Kaupungin asukkaat olivat tehneet Judas Iskariota esittävän ihmisen kokoisen nuken juutalaisen stereotyyppinä pidetyllä koukkunenällä ja ohimokiharoilla varustettuna.

Tapaus herätti siinä määrin kansainvälistä tuomiota, mukaan lukien Israelin taholta, että näytös peruutettiin.
Artikkelin kommenteissa todetaan, että Berman oli yleisen turvallisuus-ministeriön, puolalaisen Gestapon, johtaja. Hän hallitsi Puolaa yhdessä Boleslaw Bierutin ja Hilary Mincin (toisen juutalaisen) kanssa

Toisessa kommentissa todetaan, ettei Puolassa ole lakia vihapuhetta, yleistä kiihotusta, yleisen rauhan rikkomista, sotarikoksia tai murhaan kiihottamista vastaan.
https://www.timesofisrael.com/effigy-of-late-polish-jewish-communist-hung-on-gallows-at-former-lodz-ghetto/,

03. 8-vuoden ikäinen Noya Dahan muistelee tilannetta, joka syntyi kalifornialaisessa Powayn synagogassa, hyökkäystä seuraavana päivänä.

”Olin peloissani, todella peloissani” hän kertoo rukoustensa jälkeen liityttyään toisten lasten joukkoon leikkimään. ”En nähnyt isääni, luulin hänen kuolleen”.

”Näin rabbin huutavan kovalla äänellä ja juoksevan kohti miestä, joka ampui. Sitten luoti osui häneen ja näin, että hänen sormensa oli katkennut. Olin kauhuissani”.

Rabbi Yisroel Goldstein menetti sormen vasemmasta kädestään, ja kirurgit pelastivat leikkauksella hänen oikean kätensä haavoittuneen sormen.
”Sitten tuli uusi luoti, hän hyppäsi ja luoti kulki hänen alitseen haavoittaen hieman jalkaani ohi mennessään” Noya muistelee.

Noyan setä Almog Peretz sieppasi Noyan ja toiset lapset mukaansa ohjaten heidät ulos synagogasta veren valuessa Noyan jalan haavasta. Seurakunta pitää Almogia sankarina ohjatessaan lapset turvaan, vaikka oli itsekin haavoittunut.
”Ohjatessani lapsia ulos mies oli takanani, ja tulitti minua” Almog sanoi.

Terroristilla oli vielä 50 patruunaa aseessaan lopetettuaan ampumisensa.
https://www.timesofisrael.com/family-scarred-in-synagogue-attack-recalls-rush-for-safety-during-rampage/,

04. Israelin ja Hamasin välille Egyptin välityksellä neuvotellun tulitaukosopimuksen syntyminen näyttää varsin epätodennäköiseltä Gazasta sunnuntaina ammutun raketin valossa, mihin IAF vastasi iskemällä sotilaskohteisiin Gazassa.

Ben Yishai kertoo ynetnews.com julkaisemassa artikkelissaan. että Israelin sotilaslähteiden mukaan merkit osoittavat Palestiinan Islamic Jihadin lisäävän jännitystä Israelin ja Gazan kaistan välille.

Jihad pyrki asentamaan suuren räjähdyspanoksen turva-aidan varteen Israelin sotilaspartioitten käyttämän tien varteen, sekä ampuen sunnuntai-iltana pitkänkantaman raketin kohti Israelin satamaa. Raketti putosi rannikolle.

Nämä toiminnot Jihad on suorittanut ilman Gazaa hallitsevan Hamasin lupaa ja tietoa, ilmeisenä tarkoituksenaan häiritä Hamasjohtajan Yuhya Sinwarin ponnisteluja pitkänajan tulitaukosopimuksen valmistelemiseksi.

Sopimus, jota YK tukee ja jossa Qatar lupaa osallistua sen kustannuksiin, tulisi huomattavasti lisäämään Gazan arabien työpaikkoja sekä helpottamaan monin tavoin asukkaitten jokapäiväistä elämää, kuten myös Hamasin taloutta.

Hyvän tahdon eleenä IDF laajensi Gazan asukkaitten kalastusoikeuksia Väli-merellä, mutta veti ne pois sunnuntaina ammutun raketin vuoksi.
Islamic Jihad saa ohjeensa Iranin IRGC:n (Vallankumouskaartin) johdolta, vaikka Jihad kuuluu sunni-muslimeihin.
Islamic Jihadin johtaja Ziad Nahala haluaa pitää johtamansa järjestön Israelia vastaan käytävän jatkuvan sodan kärkijoukossa.

Jihadin motiivi on kaksitahoinen: Toisaalta se haluaa häiritä Hamasin tulitauko-neuvotteluja, ja toisaalta se uhkaa häiritä Israelin itsenäisyysjuhlallisuuksia, sekä ensi kuussa pidettäviä EUROVIISU-kilpailuja Tel Avivissa. Israel pitää Hamasia vastuussa kaikesta Gazasta tulevaan väkivaltaan, mutta muutos on tulossa.

Maanantaina IDF nimesi ensimmäistä kertaa Jihadin Gazan kaupungin sotilas-komentajan Baha Abu Atan henkilökohtaisesti vastaavan sunnuntain raketista. Tämä on pahaenteinen varoitus Atalle, että hänen toimiaan seurataan. Jos se katsotaan aiheelliseksi, hänet voidaan eliminoida Drone-iskulla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5501651,00.html,

05. USA:n presidentti Donald Trump harkitse Muslimiveljeskunnan määrittämiseksi terrorijärjestöksi.

Egyptin presidentti el-Sisi, joka oli äskettäin vierailulla Yhdysvalloissa tavaten presidentti Trumpin, selvitti varmaan hänelle Veljeskunnan taustoja.
El-Sisi taistelee sitä vastaan Egyptissä, jossa se on julistettu laittomaksi, kuten myös UAE:ssa ja Saudi Arabiassa, mutta ei Turkissa.

Muslimiveljeskunta julistettiin laittomaksi Egyptissä joulukuussa 2013, useita kuukausia sen jälkeen, kun armeija el-Sisin johdolla kaatoi Muslimiveljeskunnan jäsenen presidentti Mohammed Morsin johtaman hallituksen.

Muslimiveljeskunnan julistaminen terrorijärjestöksi tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Trump määritteli Iranin IRGC:n terrorijärjestöksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että henkilö, jolla on yhteyksiä MV:n kanssa, voidaan vangita.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif vastasi tähän myrkyllisesti todeten, ettei USA:lla ole mitään oikeutta syyttää toisia terroristeiksi, koska se itse tukee Israelia, joka Iranin mielestä on suurin terroristi alueella, kuten hän sanoi Dohan konferenssin aikana Qatarissa Reutersin raportin mukaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262573,

06. USA:n kongressissa esitettiin lakia, joka estää USA:n rahoittavan armeijoita, jotka pidättävät alaikäisiä lapsia; Israelin puolustusarmeija IDF niiden mukana.

Esityksen laiksi teki Betty McCollum (D-MN), joka aivan ilmeisestä farisealaisuudesta huolimatta voidaan nähdä puhtaana antisemiittisenä ja Israelin vastaisena hyökkäyksenä.

Kongressin alahuoneen enemmistöjohtaja Nancy Pelosi (D) antoi äskettäin lausunnon, jossa hän vakuuttaa, ”ettei USA:n Demokraattisessa puolueessa ole pienintäkään antisemitismin tahraa”.

Kuten INN:n artikkelin laatija Barouch Lavy toteaa, todellisuudessa juuri päinvastainen on raaka totuus. Useisiin DP:n kanssa toimiviin, jotka pyrkivät sovittelemaan antisemitismin kanssa, ei voida luottaa Israelin suojelijoina. He eivät halua toteuttaa ”vapaus ja oikeus kaikille”, mukaan lukien juutalaiset.

”Vain pahiten jälkeenjääneet, valitettavasti heidän joukossaan osa juutalaisista, eivät pysty näkemään alahuoneen puheenjohtaja räikeän vastuuttomuuden.
Viimeisten kuukausien aikana antisemitismi ole vain luikertanut demokraattiseen puolueeseen, vaan on lisääntyvässä määrin tullut ikäväksi siteeksi Amerikan antisemitismin ja hallituksen välille, mistä Pelosin antisemitismin vähätteleminen on tullut yhä enemmän ilmeiseksi”.

Artikkelissa todetaan, että kuvaavin esimerkki antisemitismin ja USA:n hallituksen välisestä siteestä oli presidentti Obaman Kairossa pitämä puhe, jossa ensimmäistä kauttaan aloitteleva presidentti pyrki moraalisesti syyttämään Israelia ja sen juutalaisia kansalaisia useilla perättömillä syytöksillä: ”Israel on vastuussa päivittäisestä miehitetyn kansan häpäisemisestä; Israel kieltää miehittämiensä ei-juutalaisten arabien lailliset pyrkimykset arvokkuuteen ja kehitykseen”.

Toisen presidenttikautensa lopussa Obama kieltäytyi käyttämästä veto-oikeuttaan estääkseen UNSC:n päätöksen, joka kieltää juutalaisten siviilien muuttamisen alueille, joita Jordania oli miehittänyt 1948 lähtien, vaikka ne aiemman UNSC:n päätöksen mukaan kuuluvat Israelille luvattuun kotimaahan.
http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/23799,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262585,

07. Lähi-Itään tekemänsä tutustumismatkansa päätteeksi senaattori Mitt Romney (R-UT) antoi lausunnon, jossa hän toteaa, ettei hän näe Israelin ja PA/PLO:n arabien välisen konfliktin ratkaisemiseksi mitään muuta vaihtoehtoa, kuin kahden valtio periaatteen toteuttaminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262574,
Oli Israelin ja juutalaisten onni, ettei Romneystä tullut USA:n presidentti.

NYT antaa kurinpalautusta toimittajalle, joka valtuutti julkaisemaan kaksi anti-semiittistä pilapiirrosta, jotka herättivät kansainvälisiä vastalauseita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262570, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262577, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262568,

Pittsburgin rabbi sanoo, että paras vastaus antisemitismille on liittyä juutalaisuuteen. Rabbi tri Danny Schiff, suuremman Bittsburgin juutalaisen federaation perustaja ja oppinut toteaa: ”Muutamat sanovat, että antisemitismi on nousussa, mutta ehkäpä se ei koskaan mennytkään pois. Tosiasiassa se on uudelleen nousemassa esiin. Jotkut sanovat, että Pittsburg menee historiaan kaupunkina, jossa juutalaisia surmattiin koska he olivat juutalaisia”.

”Mutta totuus on monimukaisempi. On totta, että antisemitismi on nousussa. Mutta totta on myös se, että on toisia, jotka haluavat syleillä meitä, tukea meitä ja avustaa meitä rakentamaan. Jos haluamme todella taistella antisemitismiä vastaan, valitkaamme tukijamme ja tehdään työtä yhdessä. Emme me ole yksin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262554,

Shasin ke. Michael Malkieli sanoi, ”etteivät uskonnolliset puolueet Shas ja UTJ liity hallitukseen, joka ei toteuta meidän arvojamme”. Libermanille hän antaa vinkin: ”Avigdor Libermanin tulisi huomioida vaalien tulokset, jotka vahvistivat meitä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262552,

Korkea islamin johtaja tri Mohammad Abdulkarim Al-Issa, muslimien maailman liigan pääsihteeri, liittyy Amerikan Juutalaiskomitean johtajaan David Harrisiin Auschwitzin vapauttamisen 75. vuosipäivänä tammikuussa.

Al-Issa ja Harris allekirjoittivat yhteisen muistion tiistaina. Dokumentti tulee kodifioimaan kahden globaalin instituutin muslimien ja juutalaisten välisen ymmärryksen edistämiseksi ja työskentelemään yhdessä rasismia ja ääriaineksia vastaan kaikissa niiden muodoissaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262548,

Presidentti Reuven Rivlin kehoti vaalien voittajapuolueita Likud ja SiniValkoinen, käyttäytymään voittajien arvon mukaisesti ja puhdistautumaan vaaliajan liasta. Rivlin haluaa yhteistoimintahallitusta.

Netanyahu ennakoi, ettei hän ehkä saa ajoissa valmiiksi hallitustaan, mikä antaa mahdollisuuden, että Rivlin antaa kapulan Gantzille.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5501723,00.html,

Heprealaisen Yliopiston tutkijat ovat kehittäneet embryon kantasolun ihmisen ihosolusta, ilman munasolua ja spermaa.
Tutkijat ovat innoissaan saavutuksestaan ja ennustavat sen tuottavan useita edistysaskeleita ihmisen alkion alkuaiheissa havaittujen virheiden korjaamisesi.
”Tilauslapsi” ei ole kaukana.
https://www.timesofisrael.com/hebrew-university-researchers-create-embryo-stem-cells-from-skin-cells/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -30; Tiberias 19 -34; Suolameri 24 -38; Eilat 22 -39 +C-astetta. Puolipilvistä tänään ja huomenna, lämpötilassa ennustetaan suurta romahdusta, Jerusalemissa 08 -21 +C-astetta perjantaiksi.
























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019