Posts

Showing posts from February 25, 2007
PERJANTAI 02.03.07
SYYRIA VAHVISTAA sotilaallisia asemiaan Israelin vastaisen rajan tuntumassa.
Syyrian joukkojen vahvuus rajalla on sidottu tulitaukosopimuksella, mutta Syyrian armeija on siirtänyt rajan läheisyyteen infrastruktuuriaan, kuten polttoainesäiliöitä sekä pystyttänyt rakenteita, jotka voisivat palvella asevarikoina. Syyrian aktiivisuutta seuraavat IDF:n tarkkailijat eivät osaa sanoa, mitä siellä tapahtuu, mutta jotain tavallisuudesta poikkeavaa kuitenkin.
SYYRIA VAHVISTI joukkojaan rajalla viime kesän jälkeen Libanonin sodan aikana, mutta veti suurimman osan vahvistuksistaan pois. Jotkut turvallisuusvirkailijat uskovat Syyrian valmistautuvan sotaan, joko itse aloittamaansa esim. Iranin selkkauksen yhteydessä tai siltä varalta, että levottomuuden alkavat uudelleen Hizbullahin kanssa, mikä voisi vetää mukaansa myös Syyrian.
YK:N VETÄYTYMISTARKKAILUJOUKKOJEN (UNDOF) komentaja kenraalimajuri Wolfgang Jilke, joka johtaa tulitaukoa valvovaa YK:n osastoa, kertoo omana havainton…
TORSTAI 01.03.07
ISRAEL EI KATSO, että USA:n osallistuminen ”naapurikokoukseen” Iranin ja Syyrian kanssa Irakin tasapainottamiseksi uhkaa sitä mitenkään. Israelin viranomaiset näkevät kokouksen lähinnä taktiseksi vedoksi, joka ei mitenkään muuta pitkän tähtäyksen strategiaa.
USA:ssa vieraileva Knessetin puhemies Dalia Itzik, joka toimii Israelin vt. presidenttinä, kertoi tavattuaan USA:n ulkoministeri Ricen, että tämä vakuutti naapuruus-keskustelujen maaliskuussa Bagdadissa keskittyvän Irakin tilanteeseen. USA katsoo velvollisuudekseen osallistua Irakin järjestämään kokoukseen.
USA lähettää edustajansa tilaisuuteen, mutta ei ulkoministeritasolla.
TARKKAILIJAT ARVAILEVAT, johtaako tilaisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin USA:n ja Iranin edustajien välillä tai Syyrian ja USA:n edustajien välillä. USA:N viranomaiset ovat vakuutelleet, ettei USA aio kosketella Golanin luovuttamista Syyrian edustajien kanssa.
Kokoukseen ovat ilmoittautuneet lisäksi Saudi Arabia, Jordania, Turkki, Kuwait, Ar…
KESKIVIIKKO 28.02.07
HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal, joka neuvotteli Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa tiistaina, on Lavrovin ilmoituksen mukaan suostunut lopettamaan hyökkäykset ja raketti-iskut Israelia vastaan. Lavrov kertoi median edustajille hyväksyneensä Hamasin ja Fatahin välisen Mekkan sopimuksen, koska ”se osoitti viisautta, järkeä ja vastuullisuutta Palestiinan kansan edessä”. Hän vakuutti Venäjän tekevän kaikkensa, jotta tämä sopimus toteutetaan käytännössä ja että se tehdään sitovaksi mukaan lukien boikotin poistaminen. Mashaal ei itse kertonut medialle lupauksestaan lopettaa hyökkäykset Israelia vastaan.
ISRAELISSA VIERAILEVA EU:n ulkomaan suhteitten ja naapuruussuhteitten komissaari Benita Ferrero-Waldner kertoi eilen medialle, että kansainvälisen yhteisön täytyy työskennellä aktiivisesti ja palestiinalaisia täytyy tukea, etteivät mahdollisuudet rauhaan katoa täysin. Hän kuitenkin lisäsi, että EU:n mahdollisuudet riippuvat uuden PA:n hallituksen ohjelm…
TIISTAI 27.02.07
SUURIN UUTINEN tänä sumuisena ja kosteana helmikuun 27.tiistaipäivän Jerusalem Postissa ei ole juutalaisen miehen murha Bat Ayin lähistöllä, huomenna 06.00 uhkaava yleislakko, IDF:n osittainen vetäytyminen Nablusista, Hizbullahin asesalakuljetus Syyriasta, Mughrabi-ramppi tai Olmertin vanhemman veljen professori Amram Olmertin väitetty loikkaaminen Kadimasta.
SUURIN UUTINEN on luokiteltava science fiction-luokkaan kuuluvaksi. Kuitenkin Israelin ehkä arvostetuin englanninkielinen sanomalehti antaa sille palstatilaa: Yli puolet etusivusta jättikuvan kanssa, sivut 6 ja 7 ja lähes kokonaan sivun 8, tämä kaikki suurten kuvien kanssa asukkaitten haastatteluineen.
JEESUKSEN PERHEHAUTA on päivän suurin uutinen tänä aamuna. JPost kertoo kissan kokoisin otsikoin, että Israel voi harkita Talpiotissa löydetyn ”Jeesuksen perhehaudan” avaamista yleisölle. Hautaluola löydettiin jo 1980, mutta se sinetöitiin ja unohdettiin, kunnes sensaation ja rahan kipeä elokuvantekijä Simcha Jacobo…
MAANANTAI 26.02.07
ISRAELIN HALLITUS kuuli eilen valtion tiedustelujärjestöjen Mossadin, Shin Betin, IDF:n sotilastiedustelun, kansallisen turvallisuusneuvoston ja ulkoministeriön esitykset tämän hetkisestä turvallisuustilanteesta.
SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA Amos Yadlin aloitti kertoen hallitukselle, että ”Israelia ympäröivät negatiiviset prosessit, jotka aiheuttavat enemmän tasapainottomuutta alueella kuin aiemmin.”
Sekä Yadlin että Mossadin johtaja Meir Dagan totesivat, ettei sotaa Syyrian kanssa ole näköpiirissä, mutta Yadlinin mielestä Syyrian presidentti Bashar Assad voi vastata rajusti Israelin provokaatioihin, kuten Israelin koneitten ylilentoihin Assadin kesäpalatsin yllä, mikä tapahtui viime kesäkuussa Shalitin kaappauksen jälkeen, tai toimiin Syyrian ja Israelin rajalla. Syyria ei reagoinut kesäkuussa noihin ylilentoihin maltillista vastalausetta rajummin, mutta Yadlinin mielestä Syyria voi nyt vastata niihin sotilaallisesti.
MEIR DAGAN yhtyi Yadlinin arvioihin, ettei Syyria…
SUNNUNTAI 25.02.07
ISRAEL SUUNNITTELEE ISKUA IRANIIN yhdessä USA:n kanssa, väittävät jotkut uutistoimistot.
Brittilehti The Daily Telegraph kertoo nimeämätöntä Israelin puolustusministeriön virkailijaa lainaten, että Israel on pyytänyt USA:n hallitusta antamaan sille luvan ylittää Irakin ilmatila, jos IAF:n koneet tekevät ilmaiskuja Iraniin. Israelin apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh kieltää, että tällaisia keskusteluja olisi käyty tai että USA:n lupaa ilmakäytävästä Irakissa olisi pyydetty, jota USA tällä hetkellä valvoo.
NIMEÄMÄTÖN TAHO Israelissa kuitenkin kertoo brittilehden artikkelissa, että Israelin tulee varautua kaikkiin mahdollisuuksiin, jos Iran ei taivu turvallisuusneuvoston vaatimuksiin eivätkä diplomaattiset ponnistelut tuota tuloksia. YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee asiaa uudelleen maanantaina.
USA:N VARAPRESIDENTTI Dichk Cheney kertoi Australian vierailunsa yhteydessä, ettei sotilaallista optiota Irania vastaan ole suljettu pois. Jotkut USA:n kenraalit uhkaava…