SUNNUNTAI 25.02.07
ISRAEL SUUNNITTELEE ISKUA IRANIIN yhdessä USA:n kanssa, väittävät jotkut uutistoimistot.
Brittilehti The Daily Telegraph kertoo nimeämätöntä Israelin puolustusministeriön virkailijaa lainaten, että Israel on pyytänyt USA:n hallitusta antamaan sille luvan ylittää Irakin ilmatila, jos IAF:n koneet tekevät ilmaiskuja Iraniin. Israelin apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh kieltää, että tällaisia keskusteluja olisi käyty tai että USA:n lupaa ilmakäytävästä Irakissa olisi pyydetty, jota USA tällä hetkellä valvoo.
NIMEÄMÄTÖN TAHO Israelissa kuitenkin kertoo brittilehden artikkelissa, että Israelin tulee varautua kaikkiin mahdollisuuksiin, jos Iran ei taivu turvallisuusneuvoston vaatimuksiin eivätkä diplomaattiset ponnistelut tuota tuloksia. YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee asiaa uudelleen maanantaina.
USA:N VARAPRESIDENTTI Dichk Cheney kertoi Australian vierailunsa yhteydessä, ettei sotilaallista optiota Irania vastaan ole suljettu pois. Jotkut USA:n kenraalit uhkaavat kapinalla, jos USA:n hallitus antaa käskyn hyökätä Iraniin, koska he pitävät sitä mielipuolisena.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad totesi äskettäin, ettei USA:n kapasiteetti riitä kolmanteen sotaan Irakin ja Afganistanin lisäksi samaan aikaan.
PRIKAATIKENRAALI Shlomo Brom (res.) Tel Avivin yliopistosta kertoo, että edullisin lentoreitti Israelista Iraniin kulkisi Intian valtameren kautta kiertäen Arabian niemimaan, sillä vaikka se on pitempi, Israelin ei tarvitsisi kysyä kenenkään lupaa eikä sen tarvitsisi ylittää yhtään arabimaata. Lupien kysyminen USA:lta ja Jordanialta, jos Jordanian ja Irakin yli lennettäisiin, sisältää riskin yllätysmomentin menettämisestä.
Qatar, Oman ja UAE ovat ilmoittaneet, etteivät ne vastusta IAF:n koneitten ylilentoja alueellaan.
KYSYMYS EI OLE ILMAKÄYTÄVÄSTÄ, vaan siitä, onko ilmaisku tarpeen ollenkaan, arvioi Anshel Pfeffer artikkelissaan (JPost 25.02.07). Pfeffer näkee kaksi tikittävää kelloa, joita Israelin sotilaalliset suunnittelijat seuraavat ahdistuneina. Yksi on presidentti Bushin virkakauden päättyminen tammikuussa 2009 ja toinen on Iranin ensimmäisen ydinpommin valmistuminen, jonka aikaa ei pystytä tarkalleen määrittelemään.
OPTIOITA KRIISIN SELVITTÄMISEKSI on kolme, kertoo Pfeffer: Iran lopulta taipuu kansainyhteisön vaatimuksiin ja luopuu ydinpommihaaveistaan; toiseksi USA tekee ilmaiskuja yksin, jota Israelissa pidetään parempana toisesta, jossa Israel osallistuu yhteiseen iskuun; tai kolmanneksi Israel suorittaa ilmaiskut yksin, mikä asettaisi sen Iranin vastatoimien alaiseksi ja alttiiksi kansainväliselle tuomiolle.
IDF VARAUTUU sotilaalliseen operaatioon Nablusissa. Nahal prikaatin eliitti tiedustelupataljoona löysi aselaboratorion Nablusista lauantaina, joka on kahdeksas löydetty laboratorio vuoden alusta. Laboratoriosta löydettiin putkipommeja, kaksi bensiinikanisteria ja suuri määrä räjähteitä. Laboratorion uskotaan kuuluneen Islamic Jihadille, joka al-Aksan ohella on osallistunut lähes jokaiseen terrori-iskuun vuodesta 2000 lähtien.
Keskiviikkona Jihadin itsemurhaterroristi-kandidaatti saatiin kiinni Bat Yamissa, jonne hän oli tullut Jeninistä pommin kanssa. Sotilaita vastaan on asennettu pommeja, heitä kohti heitelty Molotovin koktaileja ja heitä on tulitettu Nablusin alueella, josta on kehittynyt terrorismin keskuspaikka.
HAARETZIN UUTISTEN mukaan IDF on piirittänyt Nablusin keskustan ja sen 50 000 asukasta. Paikalle on kuljetettu sotilaita kymmenillä jeepeillä, ja lisäksi paikalle on tuotu puskutraktoreita, mikä vihjaa siihen, että tarkoitus on tuhota rakennuksia kaupungin keskustassa. Kaksi sotilasta haavoittui lievästi aamun kuluessa.
EGYPTIN VIRANOMAISET kertovat löytäneensä perjantaina tonnin painosta TNT räjähteitä Siinailta. Ne oli pakattu 34 muovisäkkiin. Turvallisuusjoukot ohjasi paikalle beduiinijäljittäjä Nagaa Shabanah kylässä, muutama kilometri etelään Rafian terminaalista Gazan ja Egyptin rajalla. Räjähteet oli tarkoitus salakuljettaa Gazan alueelle. Torstaina viime viikolla Egyptin viranomaiset pidättivät kolme terroristia, joilla oli pommivyöt mukanaan, ja joitten tarkoituksena oli iskeä lomakohteisiin Siinailla. He ovat Islamic Jihadin jäseniä. Yksi pidätetyistä, Medhat el-Shair, kertoi olevansa ryhmän johtaja ja valvoneensa tunnelien kaivamista. Miehet olivat juuri tulleet salakuljetustunneleista Gazasta jouduttuaan pidätetyiksi.
EGYPTILÄINEN MIES, jota Egyptin viranomaiset syyttävät Israelin vakoilijaksi, sanoo tunnustaneensa syyllisyytensä kidutuksen alaisena. Kanadan kansalainen Muhammad el-Attar, 26, joka opiskeli tunnetussa Al-Azahr yliopistossa Kairossa, pidätettiin tammikuun 01. päivänä. Valtion turvallisuustuomioistuimen tuomari siirsi jutun käsittelyn keskiviikkoon antaakseen Attarin asianajajille aikaa tutustua syytekirjelmiin. Attaria syytetään tietojen keräämisestä egyptiläisistä, jotka asuvat ulkomailla, Turkissa ja Kanadassa. El-Attarin väitetään kääntyneen kristinuskoon Turkissa, minkä jälkeen hän muutti Kanadaan.
VIIME VIIKOLLA Egyptin viranomaiset pyysivät Interpolia pidättämään kolme israelilaista epäiltyinä yhteistyöstä pidätetyn el-Attarin kanssa. Egyptin ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kidutus ja seksuaalinen häväistys on yleistä Egyptin poliisilaitoksissa ja pidätettyjen kuulusteluissa.
JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II:n mukaan rauhanmahdollisuudet Israelin kanssa ovat heikkenemässä.
Abdullah II on huolestunut väkivallan ja uskonnollisten suuntien välisten taistelujen kasvamisesta, jotka voivat levitä Jordaniaan. Toiseksi häntä hirvittävät kasvavat pakolaismäärät rauhattomista valtioista.
Irakista on paennut Jordaniaan arviolta 750 000 pakolaista ja Syyriaan miljoona. Molemmat valtiot ovat ilmoittaneet, etteivät ne pysty vastaamaan niin suurista pakolaismääristä, jotka lisääntyvät 50 000 ihmisellä kuukaudessa. Jos palestiinalaisten ryhmien väliset taistelut alkavat uudelleen, on odotettavissa myös heidän pyrkivän pois taistelujen jaloista. Fatahille uskolliset liikemiehet, joilla on varaa ja mahdollisuus liikkua, ovat siirtyneet Gazasta Juudeaan ja Samariaan, joissa on toistaiseksi rauhallisempaa.
KUNINGAS ABDULLAH II perustaa toivonsa Mekkan sopimuksen varaan, jonka hän toivoo pystyvän yhdistämään vallasta kilpailevat Fatahin ja Hamasin joukot. Mahmoud Abbas on kiertänyt arabi- ja länsivaltoja löytääkseen tukea Hamasin ja Fatahin yhteishallitukselle, mikä lopettaisi PA:n hallituksen taloudellisen boikotin ja avaisi länsivaltain rahahanat. Näkymät eivät ole positiivisia.
RAMALLAHIN PORMESTARI Janet Mikhael, entinen Ramallahin toisen asteen tyttökoulun johtaja, kertoo ”kaupungin kärsivän ulkomaisista pakotteista ja miehityksestä; koska ihmisillä ei ole työtä eikä rahaa, he eivät myöskään voi maksaa veroja kaupungin kassaan”. Hän arvioi, että kaupungissa asuu normaalisti
60 000 ihmistä, mutta nyt 40 000 heistä asuu USA:ssa. Vain parituhatta alkuperäisistä asukkaista asuu edelleen kaupungissa, hän arvioi. Mikhael kiittelee kaupungin suosiollista ja maltillista ilmapiiriä, jonka johdosta hänetkin, sitoutumattomana lakiasäätävään neuvostoon valittu nainen, valittiin kaupungin johtoon Hamasin tuella. Hän kiittää myös al-Jazeeraa ja Etelä Afrikassa asuvan juutalaisen AR RAM radioasemaa, joitten ansiosta ”palestiinalaisten ongelmista kerrotaan maailmalle kielellä, jota siellä ymmärretään”.
RIIPPUMATON TUTKIMUS, jonka YK:n ihmisoikeuksien komissio tilasi John Dugardilta, vertaa Israelin toimia Juudeassa ja Samariassa kuten myös Gazassa Etelä Afrikassa harjoitettuun apartheidiin.
DUGARD ON koulutukseltaan juristi ja hän kamppaili apartheidiä vastaan Etelä Afrikassa 1980-luvulla. Hän sai toimeksiannon 2001 YK:lta tutkiakseen Israelin tekemiä ihmisoikeuksien rikkomuksia. Dugard esittelee 24-sivuisen raporttinsa 47 jäsenen YK:n ihmisoikeuksien neuvostolle maaliskuussa, mutta hän julkaisi sen etukäteen web-sivullaan. Dugard syyttää Israelia palestiinalaisten liikkumisen estämisestä ja palestiinalaisten talojen tuhoamisesta verrattuina setlerien rakentamiin Juudeassa ja Samariassa, mitä hän pitää yhden rodun ylivallan toteuttamisena toisen rodun yli ja sen systemaattisena alistamisena.
DUGARD EI huomioi raportissaan sitä, että Israelin toimien tarkoituksena Juudeassa ja Samariassa on estää palestiinalaisten harjoittama terrorismi, joka kuuden vuoden aikana on surmannut yli 1000 israelilaista ja vammauttanut useita tuhansia, eikä sitä, että väkivalta purkautui vuonna 2000 sen jälkeen, kun Israel oli tarjonnut Gazan alueen sekä 96 % Juudean ja Samarian alueista Itä Jerusalem mukaan lukien rauhaa vastaan, minkä palestiinalaiset hylkäsivät Arafatin johdolla ilman vaihtoehtoista suunnitelmaa.
UNESCON maailman perinnekeskuksen johtaja Francesko Bandarin johtaa kolmen muun asiantuntijan ryhmää, jonka tarkoituksena on tutkia muslimien väitteitä Israelin kaivaustoimien Bughrabi-rampin rakennustöitten yhteydessä al-Aksan moskeijalle aiheuttamista vahingoista. Ryhmä saapuu Israeliin tällä viikolla.
Temppelivuori on UNESCO:n maailman perinnelistalla kuten myös sen vaaranalaisten kohteitten listalla.
UNESCON PÄÄSIHTEERI Koichiro Matsuura uskoo ryhmän suorittaman tarkastuksen paikan päällä voivan vaikuttaa kiistan ratkaisemiseen rauhanomaisesti ja palauttamaan eri osapuolten keskinäisen luottamuksen.
Pääsihteerin hyvää tarkoittava lausunto on tervetullut, mutta se ei juuri ilmennä sen laatijan paikallisten uskonnollisten ja kansallisten jännitteitten tuntemusta.
ENGLANNISSA ON arviolta 2000 aktiivia muslimia, jotka ovat valmiit terroritekoihin maassa, ja pari sataa ryhmää. Nimeltä tunnettuja potentiaalisia terroristeja Englannissa on 1600.
ISRAELIN ILMATEOLLISUUS suunnittelee aurinkopaneelilla toimivaa miehittämätöntä pienkonetta sotilaallisiin ja tutkimustehtäviin.
TOINEN SUUNNITTELUKOHDE on ohjaajattoman matkustajakoneen suunnittelu. Suunnittelijat kertovat, että teknisesti sellainen kone voidaan rakentaa koska vain, mutta ongelman muodostaa matkustajien luottaminen koneen ohjaamiseen ilman miehistöä. Suunnittelijat vakuuttavat, että tekniset laitteet pystyvät ohjaamaan konetta varmemmin kuin ihmiset, jotka ovat alttiita ulkoisille ärsykkeille ja väsymykselle.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020