MAANANTAI 26.02.07
ISRAELIN HALLITUS kuuli eilen valtion tiedustelujärjestöjen Mossadin, Shin Betin, IDF:n sotilastiedustelun, kansallisen turvallisuusneuvoston ja ulkoministeriön esitykset tämän hetkisestä turvallisuustilanteesta.
SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA Amos Yadlin aloitti kertoen hallitukselle, että ”Israelia ympäröivät negatiiviset prosessit, jotka aiheuttavat enemmän tasapainottomuutta alueella kuin aiemmin.”
Sekä Yadlin että Mossadin johtaja Meir Dagan totesivat, ettei sotaa Syyrian kanssa ole näköpiirissä, mutta Yadlinin mielestä Syyrian presidentti Bashar Assad voi vastata rajusti Israelin provokaatioihin, kuten Israelin koneitten ylilentoihin Assadin kesäpalatsin yllä, mikä tapahtui viime kesäkuussa Shalitin kaappauksen jälkeen, tai toimiin Syyrian ja Israelin rajalla. Syyria ei reagoinut kesäkuussa noihin ylilentoihin maltillista vastalausetta rajummin, mutta Yadlinin mielestä Syyria voi nyt vastata niihin sotilaallisesti.
MEIR DAGAN yhtyi Yadlinin arvioihin, ettei Syyria halua aloittaa sotatoimia, mutta lisäsi, että Syyria voi reagoida Israelin toimiin, joita se ei voi hyväksyä, tai uuden konfliktin alettua Hizbullahin kanssa. Mossadin virkailijat näkevät vaaran, että USA:n aikainen lähtö Irakista voi aiheuttaa kaaoksen Lähi Idässä.
SOTILASTIEDUSTELU varoitti, että kansainvälinen jihad (pyhä sota) järjestö pitää Israelia kohteena ja että sunnien ja shia-muslimien välinen vastakohtaisuus voi levitä koko alueelle.
SHIN BETIN (Israelin tiedustelupalvelun) edustaja ennusti, ettei Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen muodostaminen lopeta kilpailua näitten järjestöjen kesken. Mahmoud Abbasin kykyyn hillitä äärijärjestöjen Islamic Jihadin ja Hamasin tai al-Aksan terroristeja ei voi luottaa.
ULKOMINISTERIÖN EDUSTAJAT varoittivat, että islamin radikaalit ryhmät pyrkivät nostattamaan väkivaltaa alueella. He kertoivat, että USA pyrkii korvaamaan menettämäänsä arvovaltaa ja heikkouden osoittamista, mitä se sai epäonnistumisestaan Irakissa, luomalla yhteyksiä maltillisiin arabimaihin samaan aikaan, kun Venäjä näkee syntyneen poliittisen tyhjiön ja pyrkii käyttämään sitä hyväkseen.
SOTILASTIEDUSTELU JA MOSSAD syyttivät Irania ”pahan akselin” johtamisesta ja Israelin vastaisten järjestöjen, kuten Hamas, Islamic Jihad ja Hizbullah, auttamisesta.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert totesi omassa vastauksessaan, että Israelin tulee olla varautunut sotaan Syyrian kanssa. Hän myös totesi, että Islamilainen Tasavalta Iran on kauempana ydinasekynnyksen ylittämistä kuin se myöntää, mutta lähempänä sitä kuin mitä Israel haluaisi.( JPost Yakov Katz 26.02.07)
LASTEN RUKOUKSILLA pyrkii Jerusalemissa toimiva kabbalistinen rabbi estämään Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin uhkaukset pyyhkiä Israel maailman kartalta.
Sunnuntaina Succat David peruskoulussa Shalom Yeshivan johtaja rabbi David Batzri aloitti maanlaajuisen kampanjan 10 000 lapsen saamiseksi mukaan rukoilemaan ennen Purimia Ahmadinejadia vastaan.
RABBIN POIKA Yitzhak Batzri tähdentää, etteivät he rukoile Ahmadinejadin kuolemaa, vaan kuten muinaisessa esikuvassa, jossa Mordechai sai 10 000 pientä lasta pukeutumaan säkkipukuihin ja tuhkaan rukoillakseen, että Jumala sekoittaisi Hamanin kavalat suunnitelmat juutalaisten hävittämiseksi. Yitzhak Batzri kertoo rabbiiniseen homileettiseen tarinaan viitaten, että lasten rukousten vuoksi katastrofi vältettiin. Hän myös toteaa vastauksena kritiikkiin, ettei kenelläkään ole oikeutta kritisoida hurskaan ihmisen rukouksia.
ISAAC HERZOGIN erotessa turismiministerin paikalta ja hyväksyessä astumaan sosiaaliministerin vaativiin saappaisiin jätti turismiministerin paikan avoimeksi Israel Beiteinulle (Israel kotimme). Sen puheenjohtaja Avigdor Lieberman valitsi turismiministeriksi Eshterina Tartmanin, jota pidetään kiistanalaisena hänen joskus radikaalien huomautustensa vuoksi, kuten vastustaessaan Majadlen valintaa Israelin hallitukseen. Sen johdosta häntä syytettiin rasistiksi.
TARTMAN JOUTUI pahaan autokolariin 10 vuotta sitten, minkä johdosta oikeus katsoi hänen menettäneen työkyvystään 40 %. Tartman vetosi korkeimpaan oikeuteen, joka myönsi hänelle 52 %:n invaliditeetin. Hän erosi työstään onnettomuuden jälkeen, mutta hänen sairausvakuutusyhtiönsä väitti hänen eronneen siirtyäkseen politiikkaan, ”mutta työ Knessetissä ei rasita, se on enimmäkseen puhumista”, Tartman sanoo ja kertoo jatkuvasti kärsivänsä fyysisiä kipuja, ja vaikka hän julkisuudessa näyttää vahvalta, hän sanoo romahtavansa mennessään kotiinsa.
IDF SUORITTAA talokohtaisia etsintöjä Nablusissa (Sikemissä) operaatiossa ”Hot Winter” (Kuuma talvi). IDF eristi kaupungin ja suorittaa etsintöjä kaupungissa löytääkseen etsimiään terroristeja ja aseita. Eilen sotilaat löysivät jo toisen aselaboratorion kaupungista. Operaatio keskittyy Nablusin vanhaan osaan, Cashbah, joka on tiheästi asutettu kapeine katuineen, asuinkerrostaloineen ja kauppatoreineen. Arviolta 50 000 ihmistä asuu eristetyssä kaupungissa, jota kutsutaan ”Palestiinalaiseksi terrorin pääkaupungiksi”.
SOTILAAT TULIVAT paikalle 80 jeepillä, panssaroituine ajoneuvoineen ja puskutraktoreineen. He ottivat haltuunsa TV- ja radioasemia, antaen kaupunkilaisille käskyn pysytellä sisätiloissa muutaman päivän. IDF kertoo saarron ja ulkonaliikkumiskiellon tarkoituksena olevan siviiliuhrien minimoiminen. Sotilaat ovat joutuneet muutamaan erilliseen kahakkaan, joissa kaksi sotilasta haavoittui lievästi heitä kohti heitetystä pommista. Sotilaat löysivät kaksi aselaboratoriota, joissa oli viisi putkipommia, suuri tienvarsipommi, neljä säkkiä lannoitetta pommin tekemistä varten sekä Lau-ohjus.
IDF:n Juudean ja Samarian komentaja prikaatikenraali Yair Golan kertoo sotilaitten jatkavan kaupungin keskustan piirittämistä niin kauan, kuin operaatio kestää.
Palestiinalaiset kertovat, että operaation aikana kuusi ihmistä haavoittui ja ainakin 14 ihmistä on pidätetty.
Sotilaat piirittivät sairaalat ja ambulansseilla on ollut vaikeuksia päästä joittenkin haavoittuneitten luo.
Kenraali Golan kertoi, että sotilaille on annettu käsky noudattaa äärimmäistä kohtuullisuutta toimissaan.
Yksi etsintöjen pääkohteista on Fatahin alaisen al-Aksa Prikaatin johtaja Mehdi Abu Ghazale.
Golan kertoi myös, että useimmat terrorivaroitukset tulevat Nablusista, jonne Islamic Jihad on rakentanut tärkeimmän infrastruktuurinsa.
SHIN BET antoi sunnuntaina julkisuuteen tiedon, että viime kuussa kaksi itsemurhaterroristia saatiin kiinni Nablusissa ja yksi naisterroristi Jeninissä aiemmin tässä kuussa. ”Terrorismi ei pidä taukoja”.
PA:n virkailijat ovat tuominneet IDF:n operaation Nablusissa väittäen sen varantavan Abbasin yritykset aloittaa rauhankeskustelut Israelin kanssa kuten myös tulitaukosopimuksen.
SUNNUNTAINA Gazasta Siinaille Egyptiin kaivettu salakuljetustunneli romahti haavoittaen kolmea Hamasin jäsentä tunnelissa. He kuuluivat tunnettuun klaaniin, joka harjoittaa aseitten ja huumeitten salakuljetusta.
IRAN ILMOITTI ampuneensa sunnuntaina avaruusraketin, millä se toivoo voivansa lähettää avaruuteen viisi satelliittia sekä kaupallista että sotilaallista tiedustelutarkoitusta varten 2010 mennessä. Tänä aamuna oli vielä epävarmaa, onnistuiko laukaus vai oliko sen tarkoituksenakin jäädä alle 160 km:n korkeuden. Iran ilmoitti eilen, että ohjus ammuttiin taivaalle tutkimustarkoituksessa. Ohjuksen laukaiseminen on joka tapauksessa herättänyt määrättyä huolta sekä USA:ssa että Israelissa, koska niillä voidaan ampua avaruuteen muttereita ja metallinpalasia, jotka vahingoittavat toisten satelliitteja. Iranin aiempi satelliitti ammuttiin avaruuteen 1998 ja Iran suunnittelee Mesha tiedustelusatelliitin ampumista vuoden lopulla ulkomaisella ohjuksella, kuten myös Egypti maaliskuussa.
KAKSI ISRAELILAISTA YRITYSTÄ Ramat Gan alueella ovat poliisin, veroviraston ja Shin Betin epäilysten mukaan syyllistyneet varojen siirtämiseen Hamasin ja Islamic Jihadin terroristeille ja rahanpesuun. Ne suorittivat ratsian yhtiöitten Shintraco Ltd:n, Mayan Overseas Ltd:n tiloihin sunnuntaina. Ne olivat kauppa-suhteissa palestiinalaisen, puolustusministeriön 2005 laittomaksi julistaman yhtiön, Abu Akkarin kanssa, jota syytettiin rahan välittämisestä Islamic Jihadille, Hamasille ja PA:lle.
ISRAELILAINEN SIIRTOLAINEN Eretz Levanon, 42 kolmen lapsen isä, Bat Ayin kylästä löydettiin eilen kuoliaaksi puukotettuna palestiinalaisen Beit Omarin kylän läheisestä laaksosta. Levanon osallistui aktiivisesti Tora-keskusteluihin ja meni usein mietiskelemään läheiseen wadiin yksinäisyyteen. Poliisi uskoo, että murha tapahtui terroristin toimesta.
JORDANIALAISET USKOVAT al-Qaidan palanneen maahan ja perustaneen sinne uuden verkoston, vaikka Jordania uskoi hävittäneensä sen aiemmat verkostot. Jordanian viranomaiset saivat vihiä asiasta pidätettyään Syyrian rajalla Abu Musab al-Zarqawin joukkoihin kuuluvia miehiä, jotka olivat matkalla koulutusleiriin Damaskoksen lähellä. Jordanian viranomaiset haluavat varoittaa USA:n ja Israelin viranomaisia al-Qaidan soluista Siinailla ja Gazassa. (lähde www.debka.com)
AMMATTILIITTO HISTADRUT uhkaa aloittaa yleislakon tällä viikolla, ehkä jo keskiviikkona, elleivät sisä- ja talousministeriö poista lakon aiheita sitä ennen. Lakko tulee vaikuttamaan lentoliikenteeseen, rautateihin, satamien toimintaan, hallituksen virastoihin, postiliikenteeseen ja sotilasteollisuuteen, eikä roskia kerätä. Lakon aiheena on kuukausien, joissakin tapauksissa jopa vuosien, maksamattomat palkat.
Yleislakko voi kestää useita viikkoja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019