Friday, September 04, 2009

PERJANTAI 04.09.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu lupaa JP:n H Keinon ja H L Kriegerin kirjoittaman artikkelin mukaan antaa luvan satojen uusien asuntojen rakentamiseksi Juudeaan ja Samariaan. Sen jälkeen hän aikoo paneutua rakentamiskiellon asettamiskysymykseen. Tämä on melkoisen yllättävä veto, jos se pitää paikkaansa. Israelissa on totuttu siihen, että jollekin vähemmän tärkeälle henkilölle annetaan tehtäväksi heittää tämän kaltaisia täkyjä kansalle vain nähdäkseen, millaisen reaktion se aiheuttaisi. Olmert käytti siihen Haim Ramonia, joka tunnetaan löysäsuisena ja aina tarjoamassa mielipiteitään, joten ”hänen imagonsa ei siitä pahentuisi, vaikka hän puhuisikin omiaan”, selitettiin.
ARTIKKELIN mukaan aiemmin luvatut ja hyväksytyt 2 500 asuntoyksikköä on joka tapauksessa tarkoitus rakentaa valmiiksi, mutta Netanyahu antaisi luvan sadoille uusille asunnoille. Tämä tulee ilman muuta aiheuttamaan ärtynyttä vastustusta arabimaissa ja PA:n johdon parissa, mutta rauhoittaisi samalla kovin hermostuneeksi käynyttä oikeistoa, jossa pelätään, että Netanyahu murtuu kovan paineen alla ja antaa myöten USA:n vaatimuksille. TOISAALTA Israelin neuvottelijat tapasivat Mitchellin New Yorkissa alkuviikosta, ja on enemmän kuin luultavaa, että Mitchell sai tiedon pääministerin suunnitelmista ja näytti vihreää valoa. Mitchellin vakuutukset keskustelujen onnistumisesta voinevat johtua siitä, että Netanyahu lupaili 9 kuukauden rakentamiskieltoa uusille aloitteille, mikä tyydyttää USA:n toiveita.
TOISEN ARVION mukaan USA ja Israel ovat lähellä yhteisen rauhanaloitteen julkistamisessa, joka tulisi koskemaan useita arabimaita Israelin ohella. Tämän arvion mukaan Israel tulee olemaan sitä joustavampi mitä enemmän arabimaat suostuvat lähestymään Israelia.
JP:n artikkeli jopa arvioi, tulisiko rakennuskielto koskemaan kaikkea rakentamista, vai voisiko esim. julkinen rakentaminen jatkua kiellosta huolimatta. Tämä voi olla ennen aikaista. Toiseksi tulisiko kielto koskemaan myös Jerusalemin rakentamista 1967 sodassa vapautetuilla alueilla, uusilla lähiöillä, joita PA vaatii itselleen?
PAHIN jarru arabimaitten suhtautumisessa Israeliin on Saudi Arabia, joka katsoo tehneensä oman osansa laatiessaan vuonna 2002 rauhansuunnitelman, jonka arabiliitto omaksui. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804487730&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. KORKEIMMAN OIKEUDEN tuomari Edna Arbel kyseli hämmästyneenä – ikään kuin hän kuuli asian ensimmäisen kerran– että 14 vuoden aikana puolustusministeriö oli määrännyt satojen juutalaisten rakentamien ”laittomiksi todettujen” talojen tuhoamisen, ja samaan aikaan määrännyt vain kolmen palestiinalaistalon tuhoamisen viidestäkymmenestä laittomiksi todetuista. Nämä kolme tuhoamismääräystä annettiin 1996.
Oikeus paneutui asiaan Regevim-järjestön esittämän valituksen johdosta, jossa todettiin hallituksen asettavan juutalaiset ja arabiasukkaat Juudeassa ja Samariassa eriarvoiseen asemaan. Tuomari Jana Meltzer kyseli oikeudenistunnon aikana, ”mistä johtuu, ettei hallitus ole antanut selviä ohjeita, joilla määritellään laittomasti rakennetut rakennukset, ja mistä johtuu, että vain juutalaisten rakentamiin taloihin on löydetty kriteerit, mutta ei arabien rakentamiin? Eikö laittomasti rakennettu talo ole laiton riippumatta, kuka sen rakensi?”
REGEVIM selitti valituksessaan, että puolustusministeriö, joka hallitsee Juudean ja Samarian C-alueita, joissa sillä on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, määrää juutalaisen ”ilman kaikkia lupia” rakentaman purettavaksi melkein välittömästi, kuten Barak vannoo tekevänsä niille 23:lle juutalaisten nuorten kyhäämille parakeille. ”Prosessi satojen palestiinalaisten laittomasti rakentamien talojen purkamiseksi kestää vuosikausia vasemmistolaisten, usein ulkomaisten aktivistien avustuksella, valitettua purkamisesta oikeuteen, jolla ei ole selkeitä ohjeita asian käsittelemiseksi”. Artikkelissa huomautetaan, ettei oikeuden tulkinta koske beduiinien kymmenien tuhansien ilman lupaa rakentamia rakennuksia Negevissä viitaten vuosisataisiin oikeuksiinsa maapohjaan, jonka laillisesti omistaa valtio.
Valituksessa selitetään lisäksi, että rakentajat saavat ansiotonta hyötyä rakennettuaan talon C-alueella ilman lupia valtion omistamalle maalle maksamatta siitä mitään korvauksia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133262
3. GAZAN TERRORISTIT ampuivat eilen 7 kranaattia Israelin puolelle sekä tulittivat IDF:n turva-aidalla työskenteleviä sotilaita. Terroristit ovat tähtäilleet kranaateillaan ja tarkka-ammunnallaan pelloilla työskenteleviä usein thaimaalaisia tai filippiiniläisiä työntekijöitä. Tällä kertaa kukaan ei haavoittunut eikä kärsitty materiaalivahinkoja, mutta työt siirtyvät myöhempään, koska työtekijät eivät uskalla mennä pelloilleen. Tämä aiheuttaa taloudellisia menetyksiä, sillä Israelissa sadon valmistuessa korjuuaika on lyhyt ja tilaukset on suoritettava määräaikana. Israel onkin saanut nauttia suhteellisen rauhallisesta ajasta cast lead operaation jälkeen Hamasin pidätellessä omia pyssymiehiään ja pyrkiessä estämään muitakin ampumasta rakettejaan Israeliin. Hamasin johto pyrkinee osoittamaan rauhantahtoaan saadakseen ulkomaisen tunnustuksen, mikä avaisi raha- ja materiaalihanat Gazan kaistalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Hamas olisi luopunut periaatteestaan Israelin tuhoamiseksi, mutta se tarvitsee aikaa voidakseen rauhassa rakentaa ja aseistaa armeijaansa. Salakuljetustunnelit Siinailta Gazaan toimivat edelleen korkeapaineella Egyptin haluttoman tuntuisista vastatoimista huolimatta.
TILASTOTIETEILIJÄT ovat laskeneet, että terroristit ovat viime tammikuussa käydyn operaatio cast lead jälkeen ampuneet Israeliin 225 rakettia ja kranaattia.
Torstaina IAF:n koneet pommittivat ohjuksillaan toisen kerran Shin Betin havaitsemaa tunnelia Gazan pohjoisosassa, jonka kautta oli tarkoitus tehdä kommandoisku Israelin puolelle panttivankien hankkimiseksi. Gilad Shalit on edelleen Hamasin vankina, eikä ole tietoa, onnistuvatko neuvottelijat päästämään hänet vapaaksi juutalaisten juhla-ajan alkaessa uudenpäivän juhlalla 18. syyskuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133271
4. NORJAN talousministeriö ilmoitti 7 vuotta sen jälkeen, kun Israel oli aloittanut turva-aidan rakentamisen Juudean ja Samarian ympärille ja vain kaksi viikkoa ennen maan parlamenttivaaleja, että koska Israelin suurin yhtiö Elbit Systems Ltd oli toimittanut osia turva-aitaan, Norjan hallitus pudotti Elbitin eläkerahaston investoinneista ”eettisistä syistä”, kertoo JP:n arikkeli, jonka kynäilivät Herb Keinon ja Yaakov Katz.
Israelin diplomaattiviranomaiset suhtautuivat asiaan hellävaroin, sillä he eivät halua avustaa Norjan ”puna-vihreän” hallituksen vaalityötä, johon tehty päätös selvästi liittyy, he sanovat. He kyselevät aivan oikeutetusti, miksi Norjan talousministeri keksi vasta seitsemän vuoden kuluttua ja aivan vaalien kynnyksellä, että Elbit oli toimittanut joitain osia aitaan? Norjan vaalit pidetään 14. syyskuuta. Valtion valvoma eläkerahasto on arvoltaan yli 333 miljardia ja sitä hoitaa maan valtionpankki. Sen eettinen neuvosto antaa silloin tällöin boikottikehotuksia, jonka kohteiksi ovat joutuneet Boieng, Wall-Mart, Eads (Euroopan avaruus- ja lentotekninen puolustus yhtiö), Ranskan Safran ja Englannin BAE-järjestelmät, kaikkiaan 30 yhtiötä.
Elbit on Israelin suurin yhtiö, ja Norjan eläkerahaston sijoitus siinä on arvoltaan 5 miljoonaa USD eli 1 % yhtiön arvosta, joten käytännössä boikotti on merkityksetön. Israelin diplomaattipiirejä kummastuttaa talousministeri Kristin Halvorsenin ilmoitus boikotista, kun ilmoitus siitä ei ollut vielä ulkoministeriön tiedossa, mikä on vastoin protokollaa. Ulkoministeriön pääjohtaja Yossi Gal kutsui Norjan Israelin lähettilään antamaan selvityksen boikotista ja sen protokollan vastaisesta käytännöstä.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804480041&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. TEL AVIVIN Sokolov-keskuksessa avatussa näyttelyssä esitettiin useita maalauksia, joissa tunnetut naisterroristit esittivät Neitsyt Mariaa Jeesus lapsi sylissään.
Paitsi että maalaukset olivat maultaan ala-arvoisia, ne loukkasivat karkeasti kristittyjen uskontoa ja sen perimmäisiä arvoja sekä terrorin uhrien tunteita.
Terroristien uhreiksi joutuneitten omaisten voimakkaitten vastalauseitten johdosta maalaukset poistettiin välittömästi näyttelystä torstain avajaisten jälkeen.
Maalaukset oli tehneet Galina Bleich ja Liliah Check. Neitsyt Mariaa kuvaavat naiset oli puettu terroristien käyttämiin islamin lain vaatimiin pukuihin ja pääliinoihin. Lapsen pään ympärille oli maalattu pyhyyttä kuvaava sädekehä, kuten vanhoissa pyhimyskuvissa.
Sokolovin johto suostui poistamaan maalaukset, mutta hiekasta ja pölystä, mikä oli kerätty pommituspaikoilta, tehdyt seinille levitetyt kuvat ja kuviot säilytettiin gallerian seinillä.
Almagorin, terrorin uhrien järjestö, edustaja kauhisteli näyttelyn mauttomuutta ja arvioi, että Nahum Sokolov, jonka mukaan rakennus nimettiin, varmaan kääntyilee haudassaan. Hän kertoi järjestön harkitsevan laillisen syytteen nostamista näyttelyn vastuuhenkilöitä vastaan, ja kertoi keskustelleensa valtionsyytäjän kanssa asiasta.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804486599&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss toteaa raportissaan, että Jonathan Pollard on ollut kaikkien Israelin hallitusten huolena, mutta hänen vapauttamistaan USA:n vankilasta 24 vuoden kuristushuonevankeuden aikana ei ole voitu saavuttaa. Hän toteaa, ettei Pollard saanut puolueetonta tuomiota, ja on pyytänyt USA:n lainopin asiantuntijoita arvioimaan hänen oikeuskäsittelyään. Hänen vapauttamistaan vastustaa USA:n tiedustelu, jonka mielestä Pollard on vapauduttuaan vaaraksi maalle. Pollardin elinkautinen tuomio on ennenkuulumaton, vastaavissa tapauksissa tuomio on kymmenen vuoden kahta puolta ja tuomittuja on vapautettu muutaman vuoden kuluessa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133267
- PA aikoo tutkia ruotsalaislehden syytökset IDF:n elinkorjuusta voidakseen nostaa syytteitä siihen syyllistyneitä vastaan. (JP)
- Hyvistä lupauksista huolimatta vain 9 koulua 13:sta Gazan rakettien tulilinjalla on saanut luvattuja vahvistuksia. Koulujen kattoja ja kokoontumispaikkoja on vahvistettu sekä asennettu ulos sirpalesuojia. Ne eivät tietenkään suo täyttä suojaa, mutta rauhoittavat hysteerisiä lapsia ja opettajia tulen alla. (JP)
- IAF päätti asettaa kaikki F-16I koneet lentokieltoon, kun yksi koneen ohjaaja ilmoitti moottorihäiriöistä. Kone teki pakkolaskun moottori sammutettuna. (INN)
- Presidentti Obama kutsui ramadan illalliselle joukon muslimeja sekä diplomaatteja ja Israelin USA:n lähettilään. Obama ylisti islamia rakentavana ja tärkeänä osana Yhdysvaltain yhteiskuntaa.
- Druusit vaativat, että Netanyahu erottaa kansliapäällikkönsä tämän sanottua, että druusit levittävät pelkoa. (ynet)
- Venezuelan presidentti Hugo Chavez kutsuu Israelia imperialistiseksi valtioksi, joka teloitta ihmisiä ja vastustaa rauhaa. (ynet)

Thursday, September 03, 2009

UUTISTAUSTOJA II

1. IRANILAISTA oikeuden käytäntöä esittelivät ajatollah Mohammad Taqi Mesbah-Yazdi ja presidentti Mahmoud Ahmadinejad itsekin Jamkarassa pidetyn tilaisuuden yhteydessä. Ajatollah Mesbah-Yazdi on ylimmän kaitsijan Ali Khamenein läheinen neuvonantaja, joka usein keskustelee Khamenein kanssa kahden kesken. Jamkaran on Iranin shia-muslimien suosittu pyhiinvaelluspaikka lähellä heidän pyhää Qomin kaupunkiaan. Tilaisuus, jossa Mesbah-Yazdi vastasi haastattelijan kysymyksiin, tapahtui11. elokuuta 2009.
Päivänpolttava aihe oli maailman mediassa levitetyt tiedot, että Iranin vankiloissa harjoitetaan pidätettyjen kidutusta ja raiskauksia. Mesbah-Yazdi vastaili kysymyksiin auliisti.
Mesbah-Yazdia pidetään radikaalina messiaanisena, jopa Iranin mittapuun mukaankin arvioiden. Hän puoltaa yhteiskunnan islamisoimista ja kannattaa väkivaltaista kotimaisen poliittisen vastustuksen murskaamista. Hänen sanotaan todenneen, että ylimmän kaitsijan hyväksymän presidentin kannattaminen on sama kuin olla kuuliainen Allahille.
Seuraavassa käydään läpi joitakin hänen paikalla olijoitten kannattajiensa kysymyksiä ja Mesbah-Yazdinin vastauksia niihin. Nämä kokosi eri tavoin ajattelevat iranilaiset.
Kysymys: Onko psykologista, tunnepitoista ja fyysistä painostusta käyttäen saadut tunnustukset hyväksyttäviä Islamin lain mukaan?
Vastaus: Tunnustuksen saaminen keneltä hyvänsä, joka on vastoin Islamin juristien tai Iranin mullahien hallituksen ohjeita (Velayate Fagih) on hyväksyttävissä olosuhteista riippumatta.
Mesbah-Yazdi antoi samansisältöisen vastauksen kysyttäessä, onko oopiumia tai huumausaineita käyttäen huumatun pidätetyn todistus pätevä.
Kysymys: Voiko kuulustelija raiskata pidätetyn saadakseen tunnustuksen?
Vastaus: Kuulustelijan täytyy ensin toimittaa rituaalinen pesu sekä raiskatessaan pidätetyn lukea rukouksia. Jos pidätetty on nainen, on hyväksyttävää raiskata hänet joko vaginan tai anuksen kautta. Miespidätetyn raiskauksen yhteydessä voi olla mukana kolmas henkilö, mutta ei naispidätetyn ollessa raiskattavana.
Kysymys: Eikö miesten ja nuorten poikien raiskaaminen ole sodomiaa?
Vastaus: Ei koska se ei tapahdu yhteisestä sopimuksesta. Tietenkin, jos pidätetty kiihottuu ja osoittaa nauttivansa raiskauksesta, on syytä varoa toistamasta sitä.
SEURAAVAKSI kysyttiin kuolemaan tuomittujen nuorten koskemattomien tyttöjen raiskausta. Asia on teologinen, sillä islamin laki kieltää koskemattoman tytön teloittamisen. Islamin teologit ovat löytäneet tähän oivan keinon saattaa rangaistus täytäntöön rikkomatta sharia-lakia: Vartija raiskaa tytön ennen teloitusta ja avot: tyttö ei ole enää koskematon.
Ajatollah Mesbah-Yazdi kehitteli sitten ajatuksiaan kysymysten ulkopuolelle selittäen, että Allah itse asiassa palkitsee raiskaajat seuraavasti:
Jos teloitettavaksi tuomittu pidätetty on nainen, hänen raiskaamisensa ennen teloitusta palkitsee raiskaajan hengellisesti yhtä hyvin kuin pyhiinvaellusmatka Mekkaan.
Mutta jos pidätettyä ei ole tuomittu teloitettavaksi, silloin raiskaus vastaa pyhiinvaellusmatkaa Karbalaan.
Mesbah-Yazdi selvitti vielä kysymyksen, mitä tapahtuu lapselle, joka voi syntyä raiskauksen johdosta. Hän sanoi, että Ylintä Kaitsijaa vastustaneelle pidätetyn raiskauksen johdosta tai aviopuolisosta syntynyt lapsi on laiton. Jos kuitenkin raiskauksen suorittanut vartija tunnustaa lapsen ja kasvattaa hänet, sellainen lapsi tunnustetaan lailliseksi shia-muslimiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133214

2. MAAILMASSA kuten myös Israelissa, arvaillaan iskeekö USA vai Israel Iranin ydinlaitoksia vastaan, vai ovatko molemmat maat mukautuneet siihen, että on elettävä ydinasein aseistautuneen Iranin kanssa? Tämä ei koske pelkästään näitä kahta maata, vaan kysymys askarruttaa myös Lähi Idän arabimaita ja Turkkia, jotka kukin omista lähtökohdistaan tuntevat joutuvansa kovin turvattomaan asemaan arvaamattoman shia-muslimien hallitseman Iranin kanssa. Näissä maissa on havaittavissa tiettyä pettymystä ja ärtymystäkin, ettei USA ole tehokkaammin hoitanut tätä kysymystä, joka koskee useimpien arabimaitten yksinvaltiaita. Varsinkin Saudi Arabian yli kuusituhatta saudisukuun kuuluvaa prinssiä katsovat hyvin huolestuneina tulevaisuuteen, jossa voi väijyä monenlaisia vaaroja koko kuningassuvun eliminoimiseksi. Viitteitä siitä on saatu vuosien mittaan runsaasti. Saudimonarkkia on levännyt USA:n antamien turvallisuustakuitten varassa, mutta tämä turva osoittaa heikkouden merkkejä. Osoituksena saudien kärsimättömyydestä on se, että se on kääntymässä uudelleen Venäjän puoleen uusien asejärjestelmien hankkimiseksi.
Obaman hallituksen puuttumattomuuspolitiikka ei välttämättä ole kaikkien mieleen.
USA on kuitenkin alkanut osoittaa hermostumisen merkkejä odottaessaan, että sen Iranille tarjoama sovittelujen taktiikka tuottaisi tuloksia. Obama teki kuitenkin virheitä pidätellessään protokollan vaatimien onnittelujen ojentamista presidentti Ahmadinejadille tämän voittaessa kyseenalaisesti vaalit ja saatuaan ylimmän kaitsijan Ali Khamenein vahvistuksen. Obamalla oli vaikeuksia olla tuomitsematta ilmeisiä vaalirikkomuksia ja vaalien jälkeisten rajujen mellakoitten raakoja murskaustoimenpiteitä. Iran on tosin viime päivinä ilmoittanut olevansa valmis keskusteluihin, mutta se on käyttänyt samaa viivytystaktiikkaa vuodesta toiseen jatkaen samaan aikaan ydinsuunnitelmiensa toteuttamista.
MERKKEJÄ USA:n uuden hallituksen kärsivällisyyden loppumisesta on alkanut nousta pintaan. Yksi sellainen on se, että USA:n ilmavoimat ovat tilanneet 10-12 kpl kaikkein tehokkaimpia MOP bunker-buster pommeja, jota pystyvät tunkeutumaan 200 jalan syvyyteen ennen räjähdyspanoksen laukeamista. Näillä pystyttäisiin tuhoamaan varsin pitkälle syvälle kallioon louhitut salaiset ydinlaitokset. Ongelmana vain on tietenkin se, että tiedustelun pitäisi pystyä määrittelemään tuhottavat kohteet, jotta niiden koordinaatit voitaisiin antaa pommien ohjausta hoitaville satelliiteille. Kohteita on paitsi Iranissa myös Pohjois-Koreassa.
3. ISRAELISSA keskustelu iskusta Iraniin on toistaiseksi laantunut, mutta se noussee uudelleen etualalle YK:n yleiskokouksen jälkeen syyskuun lopussa. IAF:n koneet ovat harjoitelleet pitkän matkan lentoja ja kuljettaneet sukellusveneitään Suezin kanavan läpi Punaisellemerelle ja takaisin kuin osoittaakseen, että asia on edelleen tapetilla.
KUUDEN maailman johtavan maan edustajat – alle ulkoministeritasoa – pitivät äskettäin kokouksensa Frankfurtissa Saksassa. Mukana olivat USA, Englanti, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. He keskustelivat Iranin ydinsuunnitelmien toteutumisesta. Saksan edustaja totesi, että maat toivovat Iranin suostuvan keskusteluihin ennen YK:n yleiskokousta 23-25.09.09. Iranin pääneuvottelija atomikysymyksissä Raeed Jalili ilmoitti äskettäin Iranin halukkuuden keskusteluihin, mutta Saksan edustaja totesi, ettei virallista ilmoitusta hallitustasolla ole saatu. Hän katsoo, että lehdistön kautta annettu ilmoitus on mitätön. Israel ja kuusi maata uhkasivat äskettäin julkistaa omat tietonsa Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta, ellei IAEA julkista sen keräämiä mutta salattuja tietoja asiasta.
Iranilla on tiettävästi lähes 8 500 toimivaa sentrifugia ja se lisää niitä kaiken aikaa. Iranilla lienee alle 5 %:n tasoon rikastettua uraania 1000 kg, mikä 90 %:n tasoon rikastettuna antaa 30 kg pommitasoon rikastettua uraania ja riittää yhteen pommiin.
4. KUWAITILAINEN lehti Al-Siya kertoi artikkelissaan 3. syyskuuta, että Iran on toimittanut Syyrian lentokentän kautta Hizbullahille kemiallisia aseita ja kaasunaamareita. Debkafile kertoo, että heinäkuun puolivälissä Hirbet Salim kylässä tapahtunut räjähdys sytytti osan kemiallisista aseista, jotka tappoivat 3 Hizbullahin pyssymiestä. Libanonilaiset lähteet kertoivat, että räjähdyksessä kuoli viisi ja useita on kadoksissa. Hizbullah ei päästänyt YK:n sotilaita tarkastamaan räjähdysaluetta. Euroopan tiedustelulähteet kertovat, että Iran on jatkanut kemiallisten aseitten toimittamista Hizbullahille, ja toimittanee myös biologisia. Lähde kertoo, että Hibullah on Lähi Idän parhaiten koulutettu ja varustettu armeija – ehkä Israelin jälkeen. Lähde arvioi, että Hizbullah valmistautuu johonkin suureen iskuun, ja sillä on jo ”nukkuvia” osastoja Euroopassa ja muualla, jotka voidaan hetkessä aktivoida.
Israelissa valmistaudutaan mahdollista kemiallista hyökkäystä varten järjestämällä harjoitukset, joissa yksi suurehko kaupunki eristetään IDF:n sotilaitten ja poliisin voimin oletetun kemiallisen hyökkäyksen vuoksi. Tarkoituksena on testata myös sairaaloiden kykyä toimia äärimmäisissä olosuhteissa.
5. ISRAEL ON ulkomaitten painostuksen vastapainoksi suunnitellut laillistavansa kaikki ns. ”laittomat outposts”, jotka puolustusministeri Ehud Barak on vannonut tuhoavansa kahdessa kuukaudessa. Barak toimii oudosti pääministerin käskyvallan ulkopuolella. Eräs oikeistolainen kansanedustaja syyttikin Netanyahua, että tämä piilottelee Barakin selän takana. Netanyahun sanotaan kärsivän eniten siitä, ettei hän kestä jatkuvaa painostusta, ja että Obaman Lähi Idän lähettiläs George Mitchell on tästä tietoinen ja käyttää sitä hyväkseen. Netanyahun lähettämä valtuuskunta kävi Washingtonissa neuvottelemassa Mitchellin kanssa, joka kehui keskusteluja hyviksi. USA vaatii, että rakennuskielto tulee olla vedenpitävä ja sen tulee käsittää myös Jerusalemin rakentaminen. Israel liitti Jordanian miehityksestä 1967 sodassa vapauttamansa alueet osaksi Jerusalemia ja toteuttaa periaatetta, että Jerusalemin sekä juutalaiset että arabiasukkaat voivat asettua asumaan missä tahansa kaupungin alueella. Arabit ovat käyttäneet sitä hyväkseen, sillä sadoittain tai tuhansittain heitä muuttaa länsiosiin peläten joutuvansa PA:n hallinnon alle. Mutta PA vastustaa verisesti juutalaisten muuttoa Itä Jerusalemin alueelle, mitä he kutsuvat sen imagon muuttamiseksi juutalaiseksi.
Kastel 03.09.09 Gavriel
TORSTAI 03.09.09
1. EDA HAREDIT rabbit ovat antaneet jäsenilleen ohjeet pidättyä mielenosoitusten järjestämisestä Jerusalemissa. Eda Haredim-rabbiinisen oikeuden johtava rabbi Tuvia Weiss kielsi väkivallan käyttämisen, kuten kivien heittelyn ja katujen sulkemisen, koska ”se vakavasti häiritsee taistelua sapatin pyhyyden puolustamiseksi”. Weiss yhdessä muitten oikeuden jäsenten kanssa vaativat, ettei katuja saa sulkea, kiviä ei saa heitellä, sylkemiset ja eteneminen kauemmas kuin Shivet Israel-katua, joka erottaa haredi-lähiöt Beit Israelista, Mea Shearimin ja Geulan Carta-pysäköintialueesta, jossa mielenosoitukset tapahtuvat, on kielletty.
Eda Haredit on koostumus kiivaista ja suljetuista hassidic-liikkeistä, joihin kuuluvat Satmar, Toldot Aharon ja Dushinsky yhteisöt.
Tiistai-iltapäivänä joukko haredi-nuoria hyökkäsi taksiautoilijaa vastaan, joka ajoi heidän alueensa vierellä olevaa katua pitkin. He rikkoivat auton etu- ja takaikkunoita, mutta eivät vahingoittaneet kuljettajaa. Se oli luultavasti kosto edellisestä tilanteesta, jossa myös arabitaksi ajoi kiihdyttäen katua pitkin satuttaen pahoin yhtä kadulla ollutta haredi-miestä.
Eda-haredim edustaja Shmuel Poppenheim kertoi journalisteille, että haredi-väki vastustaa väkivaltaa, mutta ei myöskään hyväksi Israelin valtiota nykyisessä muodossaan. Hän kertoi, että väkivallan takana on yeshivan äskettäin uskonnolliksi kääntyneet nuoret miehet, jotka kuuluvat Breslav Hashidim-järjestöön. Hän kertoi heidän pukeutuvan samalla tavoin kuin haredi-miehet, mutta eivät kuulu heihin.
Mielenosoitukset alkoivat siitä, että Jerusalemin pormestari Nir Barkat päätti kolme kuukautta sitten avata Carta-paikoitushallin sapattina ajavia ja vanhassa kaupungissa vierailevia autoilijoita varten. Mielenosoitukset alueella ovat jatkuneet ja kiihtyneet siitä lähtien jokaisena viikonloppuna, leviten New Yorkiin, jossa järjestettiin mielenosoitus ”Jerusalemin poliisin brutaaleista toimista haredi-kansan jäseniä kohtaan”. (JP, M Wagner)
2. RUOTSIN valtalehdessä Aftonbladet olleen Israelin armeijaa halventavan artikkelin jälkeen seuraava taistelu käydään Espanjassa, jolla on pitkät ja perinteiset Israelin vastaiset juuret. Espanja karkotti kaikki juutalaiset alueeltaan 1492 kuoleman uhalla. Vaihtoehtona oli kääntyminen kristinuskoon, mitä jotkut käyttivät, mutta joita (marranoja) inkvisitio vainosi vuosisatojen ajan nimettömien ilmiantojen perusteella epäillen heidän vilpittömyyttään.
Espanjalainen lehti El Monde on päättänyt kirjoittaa omaa historiaansa vedoten lehdistön ilmaisun vapauteen julkistamalla haastattelun tunnetulta holokaust-kieltäjältä David Irwingiltä, joka vietti jonkin aikaa Itävallan vankilassa mielipiteittensä vuoksi. Haastattelu on tarkoitus julkistaa lauantaina, juutalaisten sapattina, kuten juutalaisten vihollisten on ollut tapana tehdä vuosisadasta toiseen.
ISRAELIN Espanjan lähettiläs Raphael Schutz lähetti - saatuaan tietää haastattelusta - vastalause-kirjoituksen lehdelle, selittäen, että on outoa liittää Irwing osaksi holokaust-asiantuntijoita, mikä antaa hänen mielipiteilleen uskottavuuden leiman. Schutz selitti, että ”yksi modernin ajan vaikeuksia on siinä, ettei mitään hyväksytä totena, vaan kaikki ehdollistetaan ja totuuden vastaisia mielipiteitä pidetään vain sen tarkastelemisena eri näkökulmasta. Tämä hämärtää kyvyn erottaa oikean väärästä, totuuden valheesta, tärkeän merkityksettömästä. Ja tässä totuudettomassa maailmassa kaikkea tarkastellaan samalla tasolla – murhattu ja murhaaja, viisas ja ilman tietoa oleva, Mozartin ooppera ja pop-laulu”. Schutz selitti kirjeessään lehdelle, että lehdistön vapaudellakin on rajansa, ja epäili lehden etsivän haastattelun julkistamisella sensaatiota – minkä lehti poisti julkistamastaan Schutzin kirjeestä. Lehden vastauksessa kirjeeseen selitettiin, että tarkoituksena on vakuuttaa lehdistön vapautta ja oikeutta jokaiselle muodostaa oma mielipiteensä. (Tämä ei velvoita lehteä julkistamaan kaikkea).
Jad Vashemin edustaja Estee Jaari pitää shokeeraavana, että lehti julkaisee Irwingin haastattelun pari päivää sen jälkeen kun se julkisti Israelin Jad Vashemin puheenjohtajan Avner Shalevin haastattelun, joka ei olisi koskaan suostunut haastatteluun, jos hän olisi ollut tietoinen El Monden suorittaman David Irwingin haastattelun julkistamisesta. (JP)
3. ISRAELIN alueellisen kehityksen ministeri Silvan Shalon ja PA:n talousministeri Basem Khoury tapasivat eilen, ensimmäisessä ministeritason tapaamisessa Netanyahun hallituksen aikana. Ministerit selittivät keskustelujen jälkeen, että niissä kosketeltiin päivänpolttavia juoksevia asioita eikä menty poliittisiin kysymyksiin. PA:n taholta vakuutettiin, ettei tapaaminen myöskään merkitse PA:n johdon ottaman kannan muuttamista, jonka mukaan keskusteluja johtajien välillä ei käydä, ennen kuin Israel on keskeyttänyt kaiken rakentamisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. PA:n ottama jähmeä kanta on nähtävä vain poliittisena jekkuna, ja tarkoitettu ennen muuta omaa vaalikarjaa varten, sillä Israelin ja PA:n väliset suhteet varsinkin kaupan ja teollisuuden alalla kehittyvät ja kasvavat kasvavien tarpeitten mukana. Israelin lehdistö irvaili PA:n maailmalle levittämiä uutisia varojen puutteesta ja kansan köyhyydestä. Kuitenkin PA päätti lahjoittaa 250 000 USD Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille ”ramadanin kunniaksi”.
Silvan Shalom totesi lehdistölle tilaisuuden jälkeen, että PA:n tekemä päätös taloudellisen yhteistoiminnan kehittämisestä poliittisen toiminnan jäädyttämisestä huolimatta oli oikea ratkaisu, sillä kieltäytymällä keskustelemasta ja toimimasta yhteistyössä Israelin kanssa PA vahingoittaa omaa kansaansa. Shalomin kansliasta kerrottiin, että yhteistoimintaa tarvitaan sekä pienissä asioissa – kuten jäädytetyn lihan toimittamisessa Itä Jerusalemiin – että suurissa kysymyksissä, kuten Jeninin teollisuuskylän rakentamisessa. Toisia kysymyksiä olivat palestiinalaisten liikemiesten ja VIP-henkilöitten liikkumavapaus Israeliin; israelilaisen lihan toimittamisen lisääminen Länsirannalle ja maitotuotteiden toimittaminen Israeliin; sekä palestiinalaisten erikoissairaanhoitoa tarvitsevien runsaampi pääsy Israelin sairaaloihin.
Khoury puolestaan vähätteli tapaamisen merkitystä selittäen, että se oli sovittu useita kuukausia sitten, ja että se keskittyi päiväkohtaisten asioitten hoitamiseen. (JP)
4. KUUDEN JOHTAVAN maailmanvaltion edustajat kokoontuivat eilen Frankfurtiin keskustelemaan Iranin ydinsuunnitelmista. Saksan edustaja kertoi lehdistölle, että Iranin tulee suostua keskusteluihin länsivaltojen kanssa ennen kuun loppua. Mukana Frankfurtin kokouksessa olivat USA:n, Ranskan, Saksan, Englannin, Venäjän ja Kiinan edustajat, joiden sanottiin olevan ”alle ulkoministeritasoa”. Tilaisuudesta ei annettu julkilausumaa, mutta vinkkejä keskustelujen kulusta annettiin median edustajille.
Saksan edustaja oli aiemmin kertonut journalisteille, että Iranin ilmoitus halukkuudesta keskustelujen aloittamiseksi on myönteinen, mutta ettei mitään virallista pyyntöä keskustelujen aloittamisesta ole saatu hallitustasolla. Lehdistön kautta annetuilla ilmoituksilla ei sinänsä ole mitään arvoa, kertoi Saksan ulkoministeriön edustaja Jens Ploetner.
”Viitaten Iranin korkeaan ydinsuunnitelma neuvottelijan Saeed Jalilin lausuntoon tällä viikolla, että Iran on valmis aloittamaan keskustelut, odotan Iranin vastaavan huhtikuussa sille tehtyyn tarjoukseen keskusteluista ennen YK:n yleiskokousta (UNGA) syyskuun 23-25 päivinä”, Reuters kertoi Saksan ulkoministeriön poliittisen osaston johtajan Volker Stanzelin todenneen.
Ploetnerin arvion mukaan mikään ei ole muuttunut suhtautumisessa Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen suhteen. Iran jatkaa uraanin rikastamista, joskin hidastetulla tempolla, mutta sillä on lähes 8 500 toimivaa sentrifugia, ja niitä lisätään jatkuvasti. Iran oli lisäksi antanut IAEA:n tarkastajille luvan käydä Natanzin ja Arakin voimaloissa, mutta kaiken takana on epäilys Iranin viivytystaktiikasta, jota se on harjoittanut vuosikaudet. Edelliset uutiset kertoivat, että IAEA:n pääsihteeri pidättää eniten Irania syyttävien todisteitten julkistamista, mikä sai kuusi johtavaa valtiota uhkaamaan, että ne yhdessä Israelin kanssa julkistavat omat tietonsa Iranin ydinteollisuuden tasosta YK:n yleiskokouksen aikana 23-25.09.09. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Maale Adumimin pormestari Benny Kashriel aikoo laskea symbolisen peruskiven E-1 alueelle vastalauseeksi kansainväliselle painostukselle alueen rakentamista vastaan. Maale Adumim on yksi Israelin nopeimmin kasvavista kaupungeista ja se tarvitsee kipeästi uutta rakennusmaata. E-1 alueella Jerusalemin ja Maale Adumimin välissä on infrastruktuuri pääosin valmiina. Päätös sen rakentamisesta tehtiin jo Rabinin ollessa pääministerinä, mutta lopullista toteuttamista on siirretty lähinnä USA:n painostuksesta vuodesta toiseen. Vain poliisiasema rakennettiin alueelle. (JP)
- Israelin Mossadin agenttien osuus kummittelee edelleen Itämerellä kaapatun Arctic Sea aluksen ympärillä. EU:n merirosvousten raportoija amiraali Tarmo Kouts kertoo Time lehden artikkelin mukaan, että laivan kaappauksen hämärä-peräinen suoritus ja sen mystinen katoaminen viikkokausiksi antaa vihjeitä, että Mossadilla oli sormensa pelissä. Aluksen arvellaan kuljettaneen puutavaralastin ohella risteily- tai ilmatorjuntaohjuksia Iraniin Israelin pelätyn ilmaiskun vuoksi. Venäjän ilmoituksen mukaan alus kuljetti puutavaraa Algeriaan, ja laivan kaappaajat olivat ympäristöaktivisteja. Laiva löytyi Kap Verden läheltä 17. elokuuta. Venäjän sota-alus vangitsi kaikki laivassa olleet ja vei heidät kuulusteluihin Venäjälle. Alus hinattiin venäläiseen satamaan. Israelin viranomaiset eivät halua kommentoida asiaa. (JP)
- Maajoukkoja tarvitaan joka tapauksessa Israelin seuraavissa sodissa, totesi maajoukkojen OC komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi. Hän puhui Latrunissa pidetyssä konferenssissa, jossa käsiteltiin operaatioita vaikeissa maasto-olosuhteissa. Israelin vihollisten todettiin kaivautuneen maan sisälle rakentaen sinne bunkkereitaan ja maanalaisia luolastoja, jotka tekevät maajoukkojen etenemisen maastossa hyvin vaaralliseksi. Siksi tarvitaan entistä enemmän panssaroituja joukkoja. (JP)
- Israelin Ilmailuteollisuus (IAI) on kehittänyt uudenlaisen ohjuspatterin, nimeltään Jumper (hyppääjä). Järjestelmään kuuluu 3x3 kanisteria, jotka voidaan sijoittaa vihollisen alueelle. Sotilaat voivat sitten merkittävältä etäisyydeltä syöttää maalin koordinaatit patterin itsetoimivaan laukaisemiseen, joka lähettää yhden ohjuksen kerrallaan patterin kahdeksasta ohjuksesta. Se pystyy ampumaan ohjuksia 50 km:n etäisyydelle tarkasti maaliinsa. Laitteiston suunnittelijat sanovat sen olevan erittäin luotettavan, ja se säästää varoja, koska se ei tarvitse laukaisualustaa eikä miehistöä. (JP)
- Israel vihjaa, että se laillistaa ilman lupaa rakennetut juutalaisten nuorten rakentamat ns. outposts, jotka Barak uhkaa poistaa 2 kuukaudessa.
- Venäjän ilmoitetaan suostuneen toimittamaan Syyrialle Mig-31 tai Mig-29 koneita, jotka merkittävästi lisäävät Syyrian ilmapuolustusta. (haaretz)
- Kuwaitilainen lehti kertoo, että Iran toimitti Hizbullahille kemiallisia aseita ja kaasunaamareita Syyrian lentokenttien kautta. (haaretz)
- Obaman lähettiläs George Mitchell kertoo, että hänellä oli hyvä keskustelu Netanyahun edustajien kanssa Washingtonissa. (haaretz)
- Kuolleenmeren pinta laskee kiihtyvällä vauhdilla. Normaali lasku on 89 sm. mutta viime vuonna se laski 138 sm ja tänä vuonna jo 113 sm. (haaretz)
- UNRWA on pahin este palestiinalaispakolaisten sijoittamiseksi leiriensä ulkopuolelle aloittaakseen uuden elämänsä, kertoo Khaleej Times. Äskettäin 1500 palestiinalaista sijoitettiin Yhdysvaltoihin ja Chileen, jossa heidät otettiin ystävällisesti vastaan, ja monet maat ovat valmiit samaan, mutta YK ei tee mitään asian auttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133246

Wednesday, September 02, 2009

KESKIVIIKKO 02.09.09
1. ”NETANYAHU ei luvannut setlementtien jäädyttämistä”, kertoi salkuton ministeri Yossi Peled Likudin aktivisteille järjestetyssä tilaisuudessa Tel Avinin Azrieli tornissa eilen. Peled vakuutti olleensa mukana tilaisuudessa, jossa Netanyahu sanoi tuon ja kuulleensa kaiken omin korvin. Netanyahua lähellä olevat tahot, kuten JP:n artikkelissa todetaan, vahvistavat Peledin kuulleen oikein ja lisäävät Netanyahun toistaneen useasti, ettei mitään sopimusta asiassa ole tehty, vaan lehdistössä esiintyneet arviot perustuvat niiden omiin spekulaatioihin. Eilinen Likudin tilaisuus oli tarkoitettu puolueen aseman vahvistamiseksi Jerusalemia ja Golanin ylänköä koskevissa kysymyksissä, arvioivat JP:n kolumnistit Gil Hoffman ja Jonah Newman, mutta tarkoitus oli puuttua vähemmän Juudean ja Samarian kysymyksiin, ettei sillä hämmennettäisi Netanyahun neuvotteluasemaa.
”Kuulin omin korvin pääministerin sanovan, ettei hänellä ole aikomustakaan jäädyttää rakentamista setlementeissä ja Jerusalemissa”, Peled kertoi. ”Hän sanoi, ettei ole mitään sopimusta jäädyttää rakentamista setlementeissä, kerron tämän teille ensi käden tietona.” Peled lisäsi kuulleensa pääministerin sanoneen keskusteluissaan Euroopan johtajien kanssa, että ”juutalaisten tulee voida asettua asumaan minne haluavat”. Hän esitti toivomuksen, etteivät nämä kysymykset ja erilaiset mielipiteet niistä hajota puoluetta. (JP)
2. Likudin kokouksessa päätettiin kuitenkin esittää Netanyahulle vetoomus, ettei hän suostuisi myönnytyksiin Jerusalemista, Golanista sekä Juudeassa ja Samariassa, eikä Likudin vaalikampanjan aikana annetut lupaukset anna siihen oikeutta, totesi ke.Tzipi Hotovely, Likudin uusia nousevia kasvoja.
Useat puhujat olivat huolestuneita siitä, että myönnytysten kautta Likudista on kehittymässä ”Kadima 2”, ellei peräti selkeästi vasemmistolainen puolue Labourin tilalle. He olivat kuitenkin varovaisia sanoissaan vakuuttaen, että vetoomusten tarkoituksena ei ole heikentää Netanyahun hallitusta vaan vahvistaa sitä. Gush Katifin asia on edelleen arka paikka sieltä karkotetuille, jotka epäilevät Netanyahun taipuvan kasvavan ulkomaisen painostuksen alla. Epäilys on tietenkin aiheellinen, sillä Ariel Sharon lupaili yhtä vankasti vastustavansa myönnytyksiä, ja kuitenkin runnoi yksipuolisesti läpi juutalaisten karkottamisen Gazasta.
Knessetin puhemies Reuven Rivlin lähetti viestin presidentti Obamalle: ”Ei kukaan voi estää Israelin kansaa harjoittamasta riippumattomuuttaan Israelin maassa. Ensi vuonna jakamattomassa Jerusalemissa”, Rivlin hehkutti lainaten juutalaisten toivotusta galutissa. (JP)
3. RABBIEN ja tunnettujen juutalaisvaikuttajien muodostama ryhmä, joka käyttää itsestään nimitystä ”Uusi sanhedrin”, käsitteli eilen kokouksessaan uutisia, joitten mukaan Galilean juutalaiset ovat taloudellisten vaikeuksiensa vuoksi myymässä tiluksiaan eniten tarjoaville, ja monessa tapauksessa ostaja on arabimaasta. Vastaavia hälyttäviä uutisia on tullut muualtakin, myös Jerusalemissa, jossa toimii aktiivisia arabijärjestöjä pyrkien ostelemaan kiinteistöjä ja asuntoja juutalaisjärjestöjen vastapainoksi. Asia on tullut esille suuremmassa mitassa Knessetin käsitellessä lakia, jolla JNF:n omistamia maita voidaan myydä yksityisomistukseen. Tähän liittyy ostajan henkilöllisyyden lisäksi juutalaisen Lain vaatimus, ettei maata saa myydä ikuiseksi ajaksi. ”Älköön maata ainaiseksi myytäkö, sillä maa on Minun, ja te olette muukalaisia ja vieraita Minun luonani.” (3.Ms.25:23)
SANHEDRININ edustajana professori Hillel Weiss selitti medialle, että vaikka juutalainen myydessään maata arabeille avustaa vihollisia, se ei oikeuta kuolemantuomioon hänelle. Pisgat Zeevissä maanantai-iltana kokoontunut Sanhedrin selvitti maata vieraille myyneen oikeuksia todeten, että siihen syyllistynyt ei voi johtaa rukouksia synagogassa; hän ei saa oikeutta siunauksen julistamiseen Toran lukemisen yhteydessä; häntä ei voida lukea 10:n mieshenkilön muodostaman rukousryhmän jäseneksi, ja hänet luetaan vihollisen avustajaksi juutalaisen halachan mukaan. Kokoukseen osallistui useita tunnettuja rabbeja kuten Safedin päärabbi Shmuel Eliyahu, Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin poika rabbi Ya´acov Yosef, UTJ:n entinen rabbi, kansanedustaja, 93-vuotias Menachem Porush. Kokouksessa todettiin maan, kiinteistöjen ja asuntojen myynnin arabeille lisääntyneen arabi- ja Euroopan maitten avustaessa ostoja lahjoituksillaan, Jerusalemin lähiöissä kuten French Hill, Pisgat Zeev ja muut. Arabien kiinnostus asuntojen hankkimiseksi Jerusalemin länsiosassa on lisääntynyt turva-aidan valmistuttua, sillä he eivät halua asua PA:n alaisuudessa. Eliyahu kertoi, että maata ja asuntoja arabeille myyneitä boikotoidaan. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak osallistui koulujen avajaistilaisuuteen Eshkolissa, jossa hän neuvoston tiloissa vastaili pienten lasten esittämiin kysymyksiin. Heidän taustansa antoi erityisen painon heidän huolelleen, sillä heidän yhteisönsä on saanut kokea jatkuvaa terroristien raketti- ja kranaattitulta Gazasta 8 vuoden ajan. Barak selitti JP:n raportin mukaan kovin monimutkaisin lausein ja termein nuorten oppilaitten esittämiin yksinkertaisiin kysymyksiin. ”En suosittelisi, että te tai kukaan nuori tässä maassa ajattelisi valittelevin termein. Teidän ei myöskään tule epäillä maan (poliittista) suuntausta ja sen vastuullisuutta yhteisölle.” Barak selitti myös opiskelijoille, ”ettei armeija pysty suojaamaan jokaista sotilasta, ei heidänkään turvallisuuttaan, kun he aikanaan astuvat IDF:n palvelukseen, sillä he kasvavat aikuisiksi hyvin vaarallisessa maankolkassa”. ”Israelin valtio sijaitsee alueella, joka ei tunne mitään sääliä heikolle, eikä täällä anneta toista mahdollisuutta puolustaa itseään. Vaikka se ei olekaan se mitä haluamme, yhteisö joka ei ole tarvittaessa uhraamaan kansalaisiaan ei tule kestämään ja säilymään hengissä. Emme asu Länsi Euroopassa tai USA:ssa.”
Barak kosketteli myös Gilad Shalitin vapauttamista koskevia neuvotteluja, joita hän kutsui vaikeiksi ja joskus brutaaleiksi, sillä ne koskevat murhaajien vapauttamista, jotka otetaan vastaan sankareina ja marttyyreina palattuaan kansansa pariin. Hän sanoi, ettei ole toiveita Giladin pääsemiseksi vapaaksi päivässä tai parissa.
Gilad Shalitin vanhemmat toivoivat, että Barak puhuisi vähemmän ja toimisi enemmän. (JP)
5. MAAILMA, mukaan lukien USA ja EU, ovat toistuvasti esittäneet kovenevia vasta-lauseita Itä Jerusalemin ”arabilähiöitten” juutalaistamista vastaan Israelin tyhjentäessä ja pyrkiessä tuhoamaan laittomasti rakennettuja arabitaloja. Vastalauseitten taustalla on usko, että ne ovat aina olleet arabien asuttamia. Totuus on kuitenkin aivan toinen, kertoo Seth Frantzman JP:n artikkelissaan 01.09.09. ”Viimeisimmät häädöt ovat osa suunnitelmaa ympäröidä Sheikh Jarran arabilähiöt juutalaisilla setlementeillä tarkoituksella erottaa arviolta 500 arabia muusta kaupungista ja ottaa valvonta alueen pääteistä”, kertoo yhden Jerusalemin johtavan perheen jäsen Hasib Nashashibi.
FARNZMAN toteaa, että Sheikh Jarran nimellä tunnettu alue käsitti 19. luvulla kaksi juutalaista lähiötä, Nahalat Shimon ja Shimon HaTzadik. Jälkimmäinen toimi ylipappina 4. vuosisadalla jKr., ja ne ostettiin 1891. Nahalat Shimonin asuttivat ja rakensivat sefardi- ja Jemeninin juutalaiset 1891. Sheikh Jarrah oli valtaosaltaan juutalainen lähiö 19. luvun jälkipuoliskolta vuoteen 1948 saakka, jolloin Jordania miehitti sen.
HEPREALAISEN YLIOPISTON professorin Ruth Karkin tutkimusten mukaan asuntoalueita reunustivat Jerusalemin johtavien arabien rakentamat talot. Salah a Din katu oli ”Husseinin kortteli”, johon kuului kuusi Husseinin perheen omistamaa taloa 1890-luvulla. Toiset johtavat muslimit alkoivat rakentaa Sheikh Jarran alueelle 1870-luvulla. Vuonna 1918 Sheikh Jarran muslimitaloja oli kolmisenkymmentä. Se oli kansainvälinen lähiö, jossa sijaitsi St. Georges Anglican Chathedral, Saladinin sotilaan muistoksi rakennettu muinainen moskeija sekä kuninkaitten haudat, jonne oli haudattu lukuisia juutalaisia merkkihenkilöitä. Juutalainen perhe oli hankkinut sen omistukseensa ja antoi sen Ranskan hallitukselle 19. luvulla.
TAISTELUJEN alettua 1947 juutalaisten ja arabien välillä lähiön arabit pyysivät arabisotilaita poistumaan sieltä ja jättämään heidän alueensa rauhaan, myös sen juutalaisasukkaat. Maaliskuussa 1948 arabinuorten muodostama ”al-Shahab” (nuoriso) joukko tunkeutui lähiöön ja sytytti tuleen sen synagogan ja juutalaisten asuintalot pakottaen asukkaat pakenemaan. Huhtikuussa 1948 arabit hyökkäsivät Hadashan sairaalaan matkalla olleen lääkäreitten ja sairaanhoitajien muodostaman aseettoman saattueen kimppuun surmaten kaikki 79 juutalaista. Samanlaisen hävityksen koki myös Silwanin lähiö, jonka Jemenin juutalaiset olivat asuttaneet 1882, kuten myös Jerusalemin juutalaiskortteli, joka tuhottiin.
Jordanian miehitettyä Itä Jerusalemin 1948 sen kristitty asukasmäärä pieneni 30 000:sta
10 000:en vuoteen 1967 mennessä, jolloin Israel vapautti alueet.
FRANZMAN kutsuu näitä vuosia 1948 – 1967 ”kadonneiksi vuosiksi”, jossa elämä näytti pysähtyneen, mutta todellisuudessa arabeja muutti Beit Haninaan, joka kehittyi hyvinvoivien arabiperheitten keskukseksi, ja jonne Hebronin arabit muuttivat etsimään työtä, jotka ennen pitkää nousivat nopean lisääntymisvauhtinsa ansiosta johtaviksi asukkaiksi noissa lähiöissä. Franzman toteaa, että EU on ollut mukana konfliktin syntymisessä asuttamalla pakolaisia Itä Jerusalemiin. UNRWA antoi Sheikh Jarran kiistanalaiset talot Hannoun ja Gawi perheille ilmoittamatta mitään niiden juutalaisille omistajille. Jordanialaiset olivat pyrkineet tuhoamaan kaiken juutalaisuuteen viittaavan miehittämiltään alueilta ja karkottaen kaikki juutalaiset. Jopa juutalaisten hautojen hautakivet varastettiin ja käytettiin toilettien ja teitten rakentamiseen. Vuonna 2009 tehdyn raportin mukaan jordanialaiset tuhosivat 30 000 hautakiveä Sionin vuoren juutalaisten hautausmaalta. (kirjoitus on lyhennelmä ao. artikkelista) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251145166123&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisin arvion mukaan autovarkaitten kuningas Hussein e-Attash, ”nilkuttaja”, sai surmansa Ben Nun kylän lähellä. Kylän vartija sai tiedon autovarkaudesta, ja pian näki auton, joka veti perässään toista. Hän kehotti varkaita pysähtymään, mutta he jatkoivat matkaansa juuttuen lopulta umpikujaan. Varkaat ryntäsivät autosta kohti vartijaa, joka suojautuakseen avasi tulen satuttaen yhtä heistä, joka kuoli vammoihinsa. Poliisi vei vartijan kuulusteluihin selvittääkseen toimiko hän oikein avatessaan tulen. (JP)
- 50-vuotias mieshenkilö, joka kuoli eilen. oli Israelin 20:s sikaflunssan uhri.
- Ashkelonissa koululaiset joutuvat kulkemaan metallin paljastamien läpi. (JP)
- Gdanskin ainoa jäljelle jäänyt synagoga palautettiin virallisesti kaupungin juutalaisille asukkaille. Pääosaa sen rakennuksista käytti paikallinen musiikkikoulu jättäen vain pienen osan juutalaisten rukouksia varten. Synagoga rakennettiin 1927. Saksalaiset tuhosivat sen osittain 1938, ja kommunistien ottaessa vallan sitä käytettiin varastona. Kaupungin juutalaisväestössä on 100 rekisteröityä jäsentä, mutta heitä on alueella enemmän, mutta pelkäävät tunnustautua juutalaisiksi. (JP)
- 200 000 asukasta etsii taloudellista apua ennen juhla-ajan alkamista.(JP)
- EU:n virkailija toteaa, että Israel valtasi Arctic See aluksen, koska se oli viemässä aseita Iraniin. (JP)
- Technionin tiedemiehet kehittivät laitteen, joka pystyy paljastamaan syövän ihmisessä tutkimalla hänen hengittämäänsä ilmaa. (INN)
- Egyptin muslimineuvosto antoi fatwan, jonka perusteella kirkon rakentaminen on synti Allahia kohtaan. ”Se on yhtä saastaista kuin kasinon rakentaminen tai suojan rakentaminen sikojen, koiran tai kissojen kasvattamiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133226

Tuesday, September 01, 2009

TIISTAI 01.09.09
1. ISRAELIN ARABI Rawi Sultani, 23 Tiran kylästä, joka suunnitteli IDF:n yleisesikunta-päällikön Gabi Ashkenazin teloittamista, työskenteli jonkin aikaa Kfar Saban kuntolaitoksessa, jossa Ashkenazi kävi säännöllisesti treenaamassa. Hänellä oli tarkka aikataulu Ashkenazin päiväohjelmasta, mistä hän antoi tiedot Hizbullahin operaattorille Salman Harabille. He tutustuivat toisiinsa Balad-kommunistipuolueen kesäleirillä Marokossa elokuussa 2008. Palttuaan kotiinsa Sultani piti yhteyttä Harabin kanssa, joka kehotti häntä pysyttelemään hiljaa toistaiseksi. Harab pyysi häntä matkustamaan Puolaan, jossa Sultani tapasi toisen Hizbullahin agentin nimeltä ”Sami”, luultavasti Salman Harabin vanhempi veli. Tämä antoi hänelle tehtäväksi hankkia tietoja IDF:n tukikohdista ja joukoista. Sultani sai häneltä internet osoitteen sekä salakirjoituskaavan. Palattuaan Israeliin Sultani piti yhteyttä molempiin valvojiinsa sekä puhelimen että salakirjoitettujen internetviestien avulla. Poliisi ja Shin Bet saivat vihiä hänen toimistaan joulukuussa ja alkoivat seurata hänen toimiaan ja lopulta pidättivät hänet kuulusteluja varten. Häntä syytettiin Petah Tikwan piirioikeudessa Ashkenazin murhan suunnittelemisesta ja vakoilusta maan vihollisen hyväksi.
2. RAWI SULTANIN isä, asianajaja Fuad Sultani, väittää, ettei hänen poikansa tiennyt olevansa yhteydessä Hizbullahin agenttien kanssa, ja että hänen tapaamisensa Sami Harabin kanssa Puolassa oli vain kahden opiskelijan välinen keskustelu.
Shin Bet kuulusteli myös muita Balad-puolueen jäseniä, jotka olivat osallistuneet Marokon kesäleireille. Israelin Balad-puolue järjestää vastaavanlaisia kesäleirejä Israelin pohjoisosassa.
Hizbullah etsii tilaisuutta kostaakseen sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin teloituksen helmikuussa 2008 Damaskoksessa, mistä se syyttää Israelia, vaikka se vakuuttaa, ettei sillä ollut mitään tekemistä teloituksen kanssa. Ulkomaisten raporttien mukaan Hizbullah suunnitteli Israelin Bakun lähetystön pommittamista, mutta se paljastui ennen aikaisesti. Balad-puolueen johto pelkää, että paljastunut salaliitto Ashkenazin teloittamiseksi voi vaikeuttaa sen toimintaa ja viranomaiset voivat sulkea sen pitämät kesäleirit. Monet oikeisto-poliitikot ovat vaatineet Baladin julistamista laittomaksi samaan tapaan kuin Kach-puolue 1980-luvulla. Jotkut vaativat korkeimman oikeuden presidentti Dorish Beinitzin ja muitten tuomarien eroa, koska he eivät julistaneet Balad-puoluetta laittomaksi ennen helmikuun vaaleja. He katsovat salaliiton paljastaneen Baladin todellisen luonteen. (JP)
3. ISRAELIN hallitus aloittaa korkeanluokan valistuskampanjan USA:ssa informoidakseen sekä johtajia että tavallista kansaa Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin todellisista taustoista. Pääministeri Benyamin Netanyahu yritti Lontoon ja Berliinin vierailunsa aikana viikko sitten selittää näitä asioita tapaamilleen poliittisille johtajille.
Kampanjan johtoteemana on tosiasia, ettei konfliktin aiheuttajana ole suinkaan juutalaisten rakennustyöt Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, vaan arabimaailman kieltäytyminen tunnustamasta Israelia paikallisena valtiona ja juutalaisten kotimaana.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman, joka on aiemmin antanut ymmärtää, että hänen johtamansa ministeriön tärkein tehtävä on julkinen diplomatia, kutsui kampanjaan osallistuvia ministereitä ja virkailijoita keskustelemaan kampanjan tavoitteista. Hän julkisti lausunnon, jonka mukaan hallituksen ministerit Moshe Ya´alon, Yossi Peled, Dan Meridor ja Benny Begin matkustavat Yhdysvaltoihin sunnuntaina, minkä jälkeen he hajaantuvat kohteisiinsa pitkin Amerikkaa, tavaten poliittisia johtajia, median henkilöitä, politiikan suunnittelijoita, opiskelijaryhmiä sekä juutalaisjärjestöjä, pyrkien selittämään niille hallituksen asemaa. Kampanjaa jatketaan lokakuun puoliväliin saakka. Useat tämän ”A-tiimin” jäsenistä osallistuvat keskusteluihin Washingtonissa, New Yorkissa, Chicagossa, Bostonissa, Las Vegasissa, Houstonissa, Los Angelesissa, San Franciscossa ja Miamissa.
Valmistelevassa kokouksessa maanantaina Lieberman selitti, että vaikka viimeisen gallupin mukaan Israel katsotaan edelleen USA:n tärkeäksi liittolaiseksi, on nähtävissä tarve tämän siteen lujittamiseksi sekä USA:n hallitukseen että sen kansaan ja juutalaisjärjestöihin.
Kampanjan tärkein tehtävä on pyrkiä hälventämään epäluuloja ja arvailuja, joita on syntynyt Obaman hallituksen aloittaman poliittisen suuntauksen vastapainoksi, joka useitten mielestä on kääntynyt voittopuolisesti arabimyönteiseksi Israelin kustannuksella. (JP)
4. RAKENNUSTÖITTEN aloitukset Juudeassa ja Samariassa putosivat kolmanneksella eli 33.7 % ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 2009, ilmenee Tilastokeskuksen maanantaina julkistamien tietojen mukaan. Pääministeri Netanyahu ei ole vahvistanut yhtään uutta rakennuskohdetta saatuaan vallankahvan käteensä maaliskuun 31. päivänä. Aiemmin hyväksyttyjen rakennussuunnitelmien mukaan Juudeassa ja Samariassa aloitettiin – tai niitä jatkettiin – 672 asuntoyksikön rakentaminen ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Edellisenä vuonna samaan aikaan aloitettiin 1015 asuntoyksikön rakentaminen perinteisillä juutalaisalueilla. Koko maassa rakennustyöt taantuivat 3 % samana aikajaksona. Pahiten rakentaminen kärsi Tel Avivissa, jossa pudotusta oli 40 %. Juudeassa ja Samariassa aloitettiin vuoden 2008 aikana 2118 asuntoyksikön rakentaminen, edellisenä vuonna 1490, eli 42 %:n kasvu. Rakentamisen taantuminen Juudeassa ja Samariassa oli nähtävissä jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja se jatkui toisella neljänneksellä. Tilastoista havaitaan myös rakentamisvolyymin siirtyneen julkisesta rakentamisesta yksityiselle sektorille. Alkuvuodesta 34 % rakentamisesta oli julkista, 66 % yksityistä; edellisenä vuonna 49.7 % oli julkista ja 50.3 % yksityistä. Asuntoyksiköitten valmistumistahti oli koko maassa edellisen vuoden luokkaa, mutta Juudeassa ja Samariassa 2009 valmistui 979 asuntoyksikköä, edellisenä vuonna samaan aikaan 932. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak keskusteli eilen 90 minuutin ajan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajien kanssa pyrkien löytämään tapaa, millä ns. ”outposts”, eli nuorten kyhäämien parakkien, poistaminen voitaisiin toteuttaa ilman väkivaltaa. Istunto oli ensimmäinen moneen kuukauteen osapuolten välillä. Barak vannoo toistuvasti, että hän tulee poistamaan kaikki ns. ”laittomasti rakennetut” rakenteet Juudeassa ja Samariassa, mutta se koskee vain juutalaisten rakentamia, palestiinalaiset ovat pystyttäneet niitä moninkertaisesti, mutta se ei näytä kuuluvan Barakin toimenkuvaan.
Juudean ja Samarian sekä Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan kertoi kokouksen jälkeen, ettei mitään sopimusta saada aikaan ennen kuin hallitus poistaa de facto toteuttamansa uusien rakennuskohteiden jäädyttämisen. Hän runoili näin: ”Elämä ilman jatkuvaa rakentamista ja laajentumista on kuin eläminen veden alla, jossa happi loppuu ennen pitkää; siksi täytyy nousta välillä pintaan haukkomaan henkeään pitkän rakennus-kiellon jälkeen”.
Tilaisuuteen osallistuivat myös neuvoston pääsihteeri Pinchas Wallerstein, Binyamin alueneuvoston johtaja Avi Roeh, Karnei Shomronin neuvoston johtaja Herzl Ben-Ariye, Amanan johtaja Zeev Herev sekä Maale Adumimin pormestari Benny Kashriel. Samarian alueneuvoston johtaja Gershon Mesika boikotoi tilaisuutta, jota hän kutsui poliittiseksi farssiksi. Hän syytti Barakia vuosia kestäneestä kieltäytymisestä allekirjoittamasta dokumentteja, joilla kohteet laillistettaisiin, koska useimmat niistä on rakennettu hallituksen luvalla ja jopa kehotuksella valtion tai juutalaisten omistamalle yksityismaalle. Hän osoitti syyttävän sormensa myös Netanyahuun, jonka hän sanoi lymyilevän Barakin selän takana, uskaltamatta vastustaa kovenevaa painostusta USA:n ja Euroopan taholta.
Ben-Ariye kertoi, että hänen johtamassaan Karnei Shomronissa yli sata äsken vihittyä avioparia odottaa omaa kotiaan ja sanoi odottavansa, että tähän löydetään ratkaisu. Barak pyrki selittämään kokouksen osanottajille, ettei mitään päätöstä ole tehty rakennuskiellosta, mutta että USA ja Israel neuvottelevat asiasta. Hän pyrki myös vakuuttamaan, ettei näillä neuvotteluilla ole mitään yhteyttä ns. ”laittomiin” yhteisöihin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mamhmoud Abbas vakuuttaa, ettei mitään keskusteluja aloiteta Israelin kanssa, ennen kuin rakennuskielto on voimassa Juudeassa ja Samariassa. PA:n taholta täsmennetään, että siihen täytyy kuulua myös Jerusalem, eikä osittainen kielto ole hyväksyttävissä, he selittävät.
- Shimon Peres sanoi tavattuaan EU:n eroavan ulkomaanasioitten johtaja Javier Solanan, sen ”Helppoheikkinä” tunnetun, että yhteisneuvottelu Israelin, PA:n ja USA:n johtajien välillä toteutunee syyskuun lopussa. Tämä voisi tapahtua YK:n syyskuun täysistunnon yhteydessä, jonne maailman johtajat matkustavat. Solana toivoi, että rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa olisi voimassa siihen aikaan, jotta PA:n puheenjohtaja voisi osallistua menettämättä kasvojaan, koska hän vannoo vaativansa sitä ehtona osallistumiseensa. Pääministeri Netanyahu lentää Yhdysvaltoihin juutalaisten uudenvuoden päivän 18.09.09 jälkeen, eli 20.syyskuuta. Hän odottaa edelleen jonkinlaista elonmerkkiä arabimailta, koska Netanyahu haluaa saada alueellisen rauhansopimuksen eikä vain Israelin ja PA:n välisenä. Pientä liikehtimistä on havaittu Qatarin, Omanin ja Marokon suunnalla, mutta Saudi Arabia ei osoita mitään kiinnostuksen merkkiäkään asiaan. (JP)
- Arkeologit löysivät 4 sm:n pitkän kappaleen kivestä muovatusta kannettavasta kotiliedestä, jossa on merkkejä egyptiläisistä kaiverruksista. Löytö tehtiin Jordanjoen alkujuoksulla sen erotessa Kinneretistä. Löytö osoittaa Egyptin vaikutuksen alueella 3000 vuotta eKr. Tämän tapaisia löytöjä on tehty hyvin harvoja Egyptistäkään. (JP)
- Tupakointi tappaa 10 000 israelilaista vuosittain, kertoo uusin tutkimus. Edellinen tutkimus osoitti 3 859 tupakkakuolemaa vuodessa. Suurin tappaja on kuitenkin abortti, joka tappaa 50 000 syntymätöntä ihmisalkua vuodessa. (JP)
- Sopimus saatiin lopulta aikaan Etiopiasta muuttaneitten lasten pääsemiseksi kouluun keskustelujen ja uhkausten jälkeen. (JP)
- Skotit väittävät, että Lockebien terroristi vapautettiin inhimillisistä syistä, koska vankilan ei-asiantuntija lääkäri väitti hänellä olevan elinaikaa 3 kuukautta. Pahat kielet sanovat vapauttamisen syyksi Obaman painostuksen, toiseksi Englannin panostuksen, koska sen kautta saadaan halpaa öljyä Libyalta. Terrori-iskussa 1988 kuoli 259 ihmistä koneessa ja 11 maassa. (JP)

Monday, August 31, 2009

MAANANTAI 31.08.09
1. ISRAEL ON PELASTETTU, Madonna asetti pienen jalkansa Israelin maaperälle. Israelin media on – ymmärrettävästi – innoissaan maailmankuulun diivan uhratessa osan kallista aikaansa tämän vähäpätöisen maarääpäleen hyväksi. Ei niin, etteikö hän saisi hyvän korvauksen uhrauksestaan, konsertit lienee loppuunmyyty jo hyvissä ajoin, mutta onhan hänellä hengellistä antiakin tarjottavanaan, ainakin jos ennakkotietoihin on luottamista. Hän tapaa sekä pääministeri Netanyahun että oppositiojohtaja Tzipi Livnin – kai joku muistaa vielä hänet, sen Kadiman puheenjohtajan, joka voitti vaalit mutta hävisi pääministeriyden? Mitähän Madonna mahtaa kertoa poliitikoille, kyselee Gil Hoffman JP:n artikkelissaan? Gil arvelee, että hän kertoo Livnille, että tämä on hänen onnentähtensä, ja Netanyahulle hän muistuttanee isäpapan velvoitteista olla saarnaamatta – mitä hän sillä tarkoittaneekin?
Ja onhan Madonnalla meriittiä hengellisellä sarallakin, hän kuuluu katoliseen kirkkoon, mutta tutkii vapaa-aikanaan kabbalaa, josta hän vakuuttaa saaneensa elämänsä perustan. Ikävä vain, että kabbalan päärabbi Yitzhak Batzri ei ymmärrä näitä maallisia rientoja siten kuin Madonna. Mitzri antoi ”hengellisen tulkinnan”, jonka mukaan hänellä ei ole oikeutta laulaa Israelissa, eikä oikeastaan tutkia kabbalaakaan; tämä kahdesta syystä: Miehen ei ole hyvä kuulla naisen laulua, ja toiseksi kabbalaa voivat tutkia vain siihen hengellisesti kasvaneet, ja ei-juutalaisilta se on kielletty kokonaan. Hänellä lienee sama pelko kuin muslimimiehillä, ettei heillä ole tarpeeksi moraalista ryhtiä vastustaa naisen kiusausta – siksi heidät verhotaan päälaelta varpaisiin saakka – ja kabbalan tutkijat epäilevät naisen laulullaan viettelevän heidät lihallisiin ajatuksiin, siispä laulakoot ja pelehtikööt keskenään, mutta ei julkisesti.
Mutta ihan vakavasti, ei ole syytä väheksyä Madonnan kiinnostusta juutalaisuudesta ja kabbalasta, on niitä pahempiakin kiinnostuksen kohteita. Hän käy tutustumassa matkansa aikana Jerusalemin uusiin arkeologisiin löytöihin ja esille kaivettuihin muinaisiin rakenteisiin, hän aikoo ryömiä jopa maanalaisissa luolissa ja tunneleissa. (JP)
2. IDF:N SOTILAAN Gilad Shaltin vapauttamisneuvotteluista sen sijaan ei ole yhtä ajankohtaista ja positiivista kerrottavaa. Uutiset kertovat välillä hyvinkin innostuneina, että loppu neuvotteluissa jo häämöttää, ja valo alkaa pilkottaa Shalitin kosteaan ja pimeään loukkoon, jossa häntä arvailujen mukaan pidetään piilossa julkisuudelta ja omaisiltaan. JP kertoo Y Keinon ja Y Katzin raportin mukaan, että Israelin neuvottelija – tai millä nimellä häntä kutsutaankin, sillä neuvotteluja käyvät Hamas, Egypti ja Saksan tiedusteluosasto keskenään vain raportoiden, mistä on keskusteltu – Hagai Hadash matkusti eilen Kairoon kuulemaan viimeistä raporttia, johon täytynee vastata kyllä tai ei. Saudi Arabian Al-Madina lehti ilmoittaa saaneensa tietää, että neuvottelut ovat lähes loppuun suoritetut ja että nyt keskustellaan siitä, minne vapautettavat palestiinalaisterroristit ohjataan. Lehden mukaan yksi avonainen kysymys on Fatah Tanzamin entisen johtajan ja viiteen elinkautiseen + 40 vuotta tuomitun Marwan Barghoutin kohtalo: päästetäänkö hänet Abbasin kiusaksi Länsirannalle vai karkotetaanko ”Timbuktuun”, missä häntä ei huolita, sillä jokaisella maalla on omasta takaa tarpeeksi terroristeja ja rettelöitsijöitä ilman häntäkin.
Pääministeri Netanyahu on näköjään pahin ilontappaja: Eilen hallituksen täysistunnossa hän kehotti ministereitään panemaan jäitä hattuun, sillä hänellä ei ole tietoja Shalitin vapauttamisesta päivässä tai kahdessa. Kaipa häntäkin pidetään ajan tasalla. Hän kuitenkin muistutti, että hallitus on ottanut velvollisuudekseen Shalitin vapauttamisen. (JP)
3. ISRAEL vaatii, että IAEA:n salaiseksi julistettu raportti Iranin ydinteollisuuden
kehityksestä tulee julkistaa, tai ainakin, että Israel saa tietää, mitä raportissa sanotaan. Eilisten uutisten mukaan sekä USA että Israelin asiantuntijat epäilevät, ettei IAEA:n pääsihteeri halua raportoida kaikista saamistaan tiedoista eikä varsinkaan raskaimmista, jotka voisivat osoittaa ”savuavan aseen” tavoin epäilysten oikeellisuuden, eli että Iran on vakavasti antautunut ydinpommin rakentamiseen. Eilen kerrottiin, että Iranilla on 1000 kg alle viiden prosentin puhtauteen rikastettua uraania, joka 90 %:n tasoon rikastettuna antaa 30 kg yhden ydinpommin rakentamista varten. Asiantuntijat ovat selittäneet, ettei se vielä tarkoita sitä, että tehtävä olisi valmiiksi suoritettu, sillä se tulee vielä muotoilla ohjuksen kärkiosaan sopivaksi monimutkaisine laukaisumekanismeineen. Tämän vaiheen arvioidaan tarvitsevan muutaman lisäkuukauden, ellei Pakistanin ydintutkija A Q Khan ole antanut selviä ohjeita siihenkin. Muutama kuukasi sitten arvioitiin Iranin kokeillessa yhtä ballistista ohjustaan, että se laukaistiin tarkoituksellisesti korkealla merenpinnan yläpuolella. Tämän uskottiin osoittavan, että Iran valmistautuu sähkömagneettisen pulssin aiheuttamiseen valitsemaansa kohteeseen. Koska olettaisin, että monet eivät tiedä, mikä tällainen pulssi (EMG-puls) on, kehotan lukijoita avaamaan osoitteen: http://israelupdate.achlak.net/?page_id=1027 . Siinä kerrotaan lyhyesti kokeiluista 1960-luvulla Kazakstanissa EMG:n vaikutuksista laitteisiin – ehkä myös ihmisiin.
Israelin vaatimus saada käyttöönsä IAEA:n salaiseksi julistama raportti julkistetun ohella sai alkunsa huhuista, jonka mukaan pääsihteeri ElBaradei ei halua julkistaa kaikkia hänen johtamansa YK:n turvallisuusneuvoston asettaman järjestön keräämiä tietoja. AP (Associated Press) raportoi 10 päivää sitten tästä salaisesta raportista. Läntisten diplomaattien saamien vihjeitten perusteella epäillään, että Iranilla on salainen sotilaalliseen käyttöön tarkoitettu ydinsuunnitelma, jota toteutetaan maan alle louhituissa laitoksissa, joihin IAEA:n tutkijoita ei ole koskaan päästetty eikä tulla päästämään.
Jos Iran saisi kuljetettua yhden tai kaksi EMP-pulssin aiheuttavan ydinlatauksen Israelin yläpuolelle arviolta 600 metrin korkeuteen ja laukaisevan ne siellä, se periaatteessa lamauttaisi kaikki maassa sähköllä toimivat laitteet. Maa olisi puolustuskyvytön sellaisen iskun jälkeen, ja sen tekninen taso taantuisi vuosikymmeniä. (JP)
4. NATOJOHTAJAT alkavat olla vakuuttuneita, että Iranin nopeasti kehittyvä
ohjusteollisuus uhkaa kapasiteetillaan Euroopan maita. Johtajat selittävät, että koko liittoutuma perustettiin suojelemaan Euroopan maita idästä tulevaa sotilaallista uhkaa vastaan. NL:n kaaduttua Naton merkitystä alettiin vähätellä uusien yhteistoimintamuotojen romuttaessa vanhoja mad-teorioita molemminpuolisesta tuhosta, mutta nyt Iranin ydin- ja ohjus-teollisuus on nostanut Naton merkityksen uudelleen arviointiin. Bushin hallituksen suunnittelema ohjuskilpi Itä Euroopan maihin oli tarkoitettu tällaiseksi suojatoimeksi, mutta Venäjän vastustuksen ja uhkausten vuoksi suunnitelmaa muokataan. Viimeisen arvion mukaan Itä Eurooppaan suunnitellut tutka-asemat rakennetaan Turkkiin ja Israeliin, joissa on jo perustus niille olemassa. Myös Baltian maita mainitaan tässä yhteydessä.
Iranin ohjuskapasiteetin huolestuttava kasvaminen ja sen uudenaikaisuus on asettanut Euroopan maiden puolustuksen uuteen arvioon. Siksi tarvitaan kaikkein kehittyneimmät varoitus- ja seurantamenetelmät mahdollista yllättävää hyökkäystä varten. On huomattava, että kysymyksessä on tutka-asemien rakentaminen; niiden lisäksi tarvitaan järjestelmiä, joilla havaittu uhka voidaan tehokkaasti torjua tai eliminoida. (JP)
5. Naton uudella ajattelumallilla on suuri merkitys myös Israelin puolustuksen kannalta.
Venäjä on NL:n hajoamisen aiheuttaman hämmingin selvittyä ja uuden tarmokkaan johtajan ohjauksessa alkanut koota uudelleen käsiinsä aloitteita – sekä poliittisia että sotilaallisia - jotka se menetti. Se on uudistanut merivoimiaan, jotka näyttävästi ja uhkaavasti liikkuvat Välimerellä. Niille laajennetaan ja ajanmukaistetaan tukisatamia Syyriassa, Latakiassa ja Tartyssa, sekä Libyassa, jossa se luopui tukisatamastaan NL:n hajotessa. Venäjän aktivoitunut toiminta Välimerellä on tuonut huippunykyaikaiset tutkajärjestelmät aivan Israelin kynnykselle, joita tukevat ballistiset ja risteilyohjukset sekä ilmatorjuntajärjestelmät. Tämä puolestaan ahtaa Israelin puolustuksen entistä tiukempaan saartoon, koska on enemmän kuin todennäköistä, että Venäjän tutkahavainnot välitetään sen arabiliittolaisille Iranille ja Syyrialle, josta ne siirtyvät edelleen Hizbullahin ja Hamasin toimintasuunnitelmiin. Venäjä on entistä tehokkaammin osallistunut arabimaitten aseistamiseen, mistä viimeisimpänä esimerkkinä on Saudi Arabian ja Venäjän välille solmittu 2. 5 miljardin USD asetoimitussopimus. Huippunykyaikaisten aseitten mukana seuraa aina niiden käyttöä opastavaa henkilökuntaa, mikä lisää maitten keskeistä yhteistoimintaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kadiman kansanedustaja Avi Dichter on laatinut oman versionsa arabien rauhansuunnitelmasta, josta hän on kehittänyt keskustelufoorumin Facebookiin. Dichter arvioi, että arabisuunnitelma voi tarjota Israelille oven uuteen nousuun, rauhaan, turvallisuuteen ja arvostettuun ja hyväksyttyyn asemaan myös arabivaltioissa. Hänen suunnitelmansa uskotaan kuvastavan Kadiman omaa suunnitelmaa, jonka tarkoituksena on kilpailla Likudin hallituksen politiikan kanssa. Dichter sanoo seuraavansa keskustelun kulkua Facebookissa ja liittyvänsä keskusteluun sitten, kun hän saa kuvan keskustelujen yleissuunnasta. (JP)
- Opetusministeri Gideon Saar on antanut ohjeet opettajille, että edellisen vasemmistolaisen opetusministeri Yuli Tamirin suositus Israelin itsenäisyys-julistuksen leimaamiseksi ”naqbaksi”, onnettomuudeksi, arabipropagandan mukaan on syytä pudottaa opetusohjelmasta. (JP)
- Haredi- ja arabioppilaat ovat 48 % kaikista opiskelijoista vuonna 2009-2010, ilmenee tilastoista. Vuosikymmenen alusta lähtien 39 % oppilaista opiskeli joko haredi- tai arabijärjestelmissä. Samaan aikaan haredi-oppilaitten luku nousi 51 %, kun arabioppilaitten luku nousi 10 %. Valtion johtamissa uskonnollisissa kouluissa oppilasmäärä kasvoi vain 8 %. (JP)
- Kaksi uutta sikaflunssa-kuolemaa nosti uhrien lukua, se on nyt 18.
- Kansallinen infrastruktuuriministeriö julkaisi eilen tarjouspyynnöt uusien tuulivoimaloitten rakentamiseksi maahan, osoite: www.mni.gov.il
- Tuholaiset maalasivat hakaristejä ja anti-semiittisiä iskulauseita Cheset Velvele Jewish hyväntekeväisyysjärjestön rakennuksiin Ukrainassa. Paikallinen turvallisuusjärjestö tutkii tekoa ja etsii sen suorittajia. (JP)
- Neurim Pharmaceuticals yhtiö sanoo kehittämänsä unipillerin nimeltä Circadin toimivan tukien ihmisruumiin oman melatonin hormonin valmistusta, joka vähitellen valmistaa ruumista lepotilaan. Näin kertoo professori Nava Zisapel Tel Avivin yliopistosta. Hän vakuuttaa, että circasin myös parantaa unen laatua, eikä vain tainnuta ihmisen tajuntaa unitilaan. (JP)
- Gazan terroristit ovat lopettelemassa kesälomaansa ja aloittelevat normaaleja raketti-iskujaan Israelin puolelle. Nyt ammutut ovat alkeellisimpia ja lentävät muutaman kilometrin matkan, jotkut niistä vain turva-aidalle saakka. Eilen hälyttimet varoittivat useista iskuista Sderotissa. (INN)
- Edellinen pääministeri Ehud Olmert sai eilen syytteet kolmesta rikoksesta, pari muuta pudotettiin todisteiden puutteen vuoksi. (INN)

Sunday, August 30, 2009

SUNNUNTAI 30.08.09
1. ODOTUKSET ovat edelleen suuret, että Gilad Shalit voisi lopultakin päästä näkemään päivänvaloa neljän vuoden pimeässä ja kosteassa loukossa viettämänsä ajan jälkeen. Hamasin ulkoministerinä pidetty Mahmoud Zahar kävi Kairossa viimeistelemässä sopimusta, ja ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal lentänee sinne tällä viikolla osallistuttuaan isänsä hautajaisiin Jordaniassa, jonne hänet päästettiin ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun hänet karkotettiin Jordaniasta ja Hamasin toimisto suljettiin 10 vuotta sitten. Optimististen arvioiden mukaan sopimus on valmis kolmessa vuorokaudessa, mutta saman tapaisia lähellä ”valmiina allekirjoitettavaksi” tilanteita on nähty ennenkin. Sivusta katsoen näyttää siltä, että Hamasin Gazan johto olisi valmis luovuttamaan Shalitin, mutta Mashaal haluaa vitkastelullaan osoittaa omaa tärkeyttään. Mashaal ei saanut puhua journalisteille Jordaniassa olonsa aikana eikä käydä diplomaattisia neuvotteluja.
Kairon neuvotteluihin on aktiivisesti osallistunut Saksan ulkomaan tiedustelupalvelu BND, kertoi Der Spiegel lauantai-iltana. Sopimusluonnoksen mukaan Israel vapauttaa noin 450 palestiinalaista vankia. Erimielisyys on koskenut sitä, minne heidät vapautetaan, osa Gazaan, osa Länsirannalle ja osa ehkä karkotetaan ulkomaille (jos joku heidät huolii). Israelin taholta on luvattu, että vankien vapauttamista jatketaan Shalitin palauttamisen jälkeen. Der Spiegel vakuuttaa, että lisävankien vapauttaminen johtuu humanitäärisistä syistä, ei pakotteista. Hamasin edustajan mukaan Izzadim Kassam järjestön komentaja Ahmed Ja´abari, joka oli suorassa kontaktissa kaappaajien kanssa, on edelleen Kairossa jatkamassa keskusteluja. Hamas on tiettävästi suostunut Israelin vaatimukseen, että 120 vankia, joita Hamas vaati vapautettavaksi Israeliin, karkotetaan maasta. Hamasin alkuperäinen vaatimus oli tuhannen vangin vapauttaminen, ja määrä on noussut keskustelujen aikana. (JP)
2. ISRAEL syyttää, että YK:n asettama maailman ydinteollisuutta valvova elin IAEA ei ole julkistanut kaikkein raskauttavimpia todisteitaan Iranin uraanin rikastamisen sotilaallisesta tarkoituksesta. Viimeisten tietojen mukaan Iranilla on toiminnassa yli 8000 sentrifugia ja sillä on alle viiden %:n tasoon rikastettuna uraania 1000 kg, joka jatkorikastettuna 90 %:n tasoon antaa 30 kg ydinpommiin soveltuvaa uraanirikastetta. IAEA:n 35 jäsenmaata kokoontuvat Viiniin syyskuun 7. päivänä, jonka aikana pyritään selvittämään tämän hetkistä tilannetta ja antaa suosituksia jatkotoimista YK:n turvallisuusneuvostolle.
Iranin hallitus vakuuttaa edelleen, että sen ydinsuunnitelma palvelee pelkästään siviilikäyttöä, eikä maalla ole mitään suunnitelmia atomipommin rakentamiseksi.
IAEA:n virkailija, jonka nimeä ei paljasteta, selittää, että Iran on alentanut uraanin rikastamisvauhtia, mutta että sillä on nyt toiminnassa 8 400 sentrifugia. Hän arvelee, että Iranilla voi olla materiaalivaikeuksia sanktioitten vuoksi, mutta että tiedot ovat puutteellisia ja tarvitaan lisäselvityksiä.
IAEA on myös päättänyt jatkaa tutkimuksia Israelin ilmavoimien tuhoaman plutonium-voimalan jäännöksistä Syyriassa, mutta se kieltäytyy antamasta lupaa etsiä lisätodisteita paikalta, jonka Syyria tasoitti ja vaihtoi maaperää heti pommituksen jälkeen. (JP)
3. ISRAELIN kansallinen hätätilahallitus (NEA) suunnittelee harjoituksen oletettua biologista hyökkäystä vastaan tammikuussa ensi vuonna. Harjoitus alkaa tammikuun 1. päivänä . NEA on valmistellut harjoituksen totuttaakseen turvallisuusviranomaisia tilanteeseen, jossa kaupunkia vastaan hyökätään ei-tavanomaisin asein. Edellisissä harjoituksissa on pyritty selvittämään sairaaloiden toimintaedellytyksiä hätätilanteessa, mutta tammikuun harjoituksessa tarkastellaan suurehkon kaupungin selviytymistä biologisen hyökkäyksen alla. Harjoituksiin osallistuvat NEA, Magen David Adom, Israelin poliisi, IDF:n lääkintäjoukot, IDF:n edustajan toimisto sekä tulipalo- ja pelastuspalvelu-viranomaiset.
NEA perustettiin puolustusministeriön alaisuuteen Libanonin kakkossodan jälkeen. Syyria valmistaa ja on kehittänyt biologisia hyökkäysaseita sotilaslaitoksissaan lähellä Cerinin kaupunkia. Sillä on merkittävä varasto pitkänmatkan Scud-C ja Scud-D ohjuksia, jotka voidaan varustaa biologisilla kärjillä.
Syyrian kehittämät biologiset aseet saavat aikaan ebola, antrax, Q-kuume ja smallbox tartunnat. Harjoituksissa keskitytään joittenkin näitten sairauksien hoitamiseen. Yksi mahdollisuus on, että harjoituksissa eristetään koko kaupunki ja asukkaat julistetaan karanteeniin sairauksien estämiseksi. Jos tällaiseen harjoitukseen päädytään, kaupungin eristäminen tulee tapahtumaan IDF:n avulla, jolla on miesvoimaa ja kapasiteettia sen suorittamiseksi.
NEA:n edellinen suuri harjoitus ”Turning Point” pidettiin Libanonin kakkossodan jälkeen; siihen kuului hälytyssireenien kokeilu koko maassa. IDF keräsi aiemmin jaetut kaasu-naamarit pois 2006, ja aikoo jakaa uudet ajanmukaiset lähi tulevaisuudessa. (JP)
4. JERUSALEMIN haredi-väki jatkoi eilen mielenosoituksiaan pääkaupungin avattua yleiseen paikoitukseen Kartan pysäköintihallit sapatin ajaksi. Paikoitusalue sijaitsee lähellä Vanhaa Kaupunkia haredi-kansan astutusalueen ulkopuolella, mutta tämä kiihottaa sen edelleen toistuviin mielenosoituksiin entistä suuremmin joukoin. Satoja mielenosoittajia osallistui poliisin vastustamiseen niiden pyrkiessä pitämään paikoitushalleille menevän kadun auki heitellen kiviä, tanssien ja istuskellen kadulla. Eräs autoilija oli päästetty kadulle mielenosoittajien sekaan, ja se TV-kuvien mukaan aurasi tiensä kiihkeän kansanjoukon läpi satuttaen ainakin paria miestä, joista yksi vietiin sairaalaan. Erään selostuksen mukaan mies asettui kadulle makaamaan estääkseen autoa jatkamasta, mutta se jatkoi ajoaan vetäen miestä metrikaupalla mukanaan. Hän haavoittui ja vietiin ambulanssilla Hadassan sairaalaan, jota haredi-kansa syyttää haredi-äidin ansiottomasta syyttelystä lapsensa nälkiinnyttämisestä.
Lauantai-iltapäivällä paikalle kerääntyi haredi-kansaa vastustava mielenosoitusjoukko, mikä vaaransi tilannetta entisestään. Kuusi poliisia sai lieviä vammoja yhteenotoissa; poliisi pidätti kuusitoista mielenosoittajaa. (JP)
5. JEWISH AGENCYN puheenjohtaja Nathan Saransky lähetti kirjeen uskontoministeri Yaacov Margille, jossa hän kehottaa ministeriötä rahoittamaan sekä reformi- että konservatiivijärjestöjä. Aiheen tähän antoi uskontoministeri Margin (Shas) tulkinta, että ei-ortodoksijärjestöjen tulee rahoittaa itse oma toimintansa. Sharansky muistuttaa ministeriötä, ettei se ole kelvollinen halacha-istuin, joka pystyy ratkomaan juutalaista lakia koskevia tulkintoja. Toiseksi Sharansky muistuttaa, että maassa on uskonnon vapaus, jonka puitteissa tulee varjella ja tukea erityisesti pieniä vähemmistöjärjestöjä.
Ministeri Margi esitti lausunnossaan, että ne järjestöt, jotka eivät hyväksy ortodoksien tulkintaa halachasta, voivat rakentaa omat synagogansa ja mikvensä omien sääntöjensä mukaan. Hän selitti, että päärabbinaatti on maan korkein elin ja auktoriteetti juutalaista lakia koskevissa asioissa, ja koska konservatiivit ja reformoidut eivät hyväksi tätä, he menettävät oikeuden valtion tukeen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Joukko uskonnollisen zionismin rabbeja valitsi ehdokkaakseen Jerusalemin päärabbiksi rabbi Ariyeh Sternin. Hän johtaa Halacha Brura Instituutiota, opettaa Mercaz HaRav-yeshivassa Jerusalemissa ja toimii pääkaupungin Katamon lähiön rabbina. Stern selitti journalisteille, että hän haluaa kehittää Jerusalemin palveluja sekä uskonnollisille että ei-uskonnollisille asukkaille. (JP)
- IDF päästi vain yli 50-vuotiaat muslimimiehet ja yli 45-vuotiaat naiset perjantain rukoustilaisuuteen Temppelivuorelle, mutta heitä kerääntyi sinne arviolta 90 000. Paikalle oli lisäksi kutsuttu tuhansia poliiseja varmistamaan rauhan ja turvallisuuden säilyminen, koska ramadan-aika helposti aiheuttaa rajuja tunteenpurkauksia. Poliisi pidätti viisi arabia, joista yksi – kotoisin Issawiyasta - hyökkäsi poliisiupseerin kimppuun tämän alkaessa tarkistaa häntä ennen pääsyä Leijonaportin läpi. Poliisi haavoittui lievästi. Juudeassa ja Samariassa asuvilta vaaditaan lupa päästä Temppelivuorelle, minkä takia useita bussillisia jouduttiin käännyttämään takaisin. (JP)
- IAF testaa Black Hawk helikoptereita, joihin on asennettu ilmasta maahan hyökkäysaseita. IAF:lla on joukko helikoptereita, jotka kaipaavat uudistamista. Black Hawk on yksi potentiaalisista korvaavista koptereista. Testeihin osallistuvat israelilaiset yhtiöt, IAF:n lisäksi Sikorsky ja useita paikallisia yhtiöitä. Koptereihin asennetaan lisäksi nopeasti ampuva konekivääri. Tarkoitus ei ole aseistaa kaikkia helikoptereita, vaan tutkia mahdollisuutta siihen, mikäli kehotus annetaan ja tarve niin vaatii. (JP)
- UAE pidätti Pohjois-Korean aluksen tarkastusta varten, koska sen uskottiin kuljettavan aseita Iraniin vastoi maalle asetettuja sanktioita. Alus ALS Australia kulkee Bahaman lipun alla. Siitä löydettiin rakettikranaatteja ja muita aseita. (JP)
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vaatii oppositiojohtajien syyttämistä, koska ”he toteuttivat vihollisen hyökkäyssuunnitelmia”. Ali Khamenei totesi äskettäin, etteivät mielenosoitukset johtuneet ulkomaisesta kiihotuksesta.(JP)
- IAF vastasi lauantain Kassam-iskuun pommittamalla salakuljetustunnelia Gazan pohjoisosassa. Tunneli päättyi taloon 1,5 km:n päässä turva-aidasta; sen kautta suunniteltiin hyökkäystä Israeliin. (INN)
- Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ympärileikkaus ei suojele homoja AIDS-tartunnalta. Israelilaisen tutkimuksen mukaan se suojelee tavanomaisia miehiä ja sitä on suositeltu afrikkalaisille suojamekanismiksi tautia vastaan.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3768992,00.html