Wednesday, April 04, 2018

KESKIVIIKKO 04.04.2018

KESKIVIIKKO 04.04.2018

01. Totesin äskettäin, että taistelu-joukkoihin voi liittyä vaikka ei olisikaan täysin kunnossa. Nyt olen tullut havainnoimaan, että kyllä sotilaan tulee ainakin nähdä, minne ampuu, ettei ammu pelkästään kuulon perusteella - etenkään, jos sekin on huonokuntoinen. Ei ole helppoa miehelle tunnustaa tulleensa omien mahdollisuuksiensa rajoille, mutta minun on tunnustettava tosiasiat. Tämä lienee sen silmäviruksen ja sen eliminoimiseen tarkoitettujen tippojen vaikutusta. Ensi viikolla silmälääkärit tutkivat silmät ja päättävät sen perusteella, miten tästä lähtien edetään.

Pessahin juhlapäivien vuoksi raporttien laatiminen siirtyy joka tapauksessa. Huomenna on sapatin aatto, jota seuraavat kaksi sapattia peräkkäin.

Yritän kirjoittaa jotain viimeisistä uutisista, vakka en tiedä saanko sen tallennettua tai julkistettua.

02. Netanyahu päätti ensin, että puolet maahan tunkeutuneista saavat jäädä maahan. Nyt hän ilmoitti, että kaikki n. 38 000 täytyy karkottaa maasta, vaikka ei ole selvyyttä, kuka heidät huolii. (T0I)

03. Israelin rannikkovartiosto ja Shin Bet tekivät tyhjäksi Yihadin yritykset suorittaa kostoisku IDF:ä vastaan.
Turvallisuus-joukot pidättivät keskiviikkona miehen, jonka aikomuksena oli hyökätä laivaston partiovenettä vastaan ja pidättää sen miehistö käyttääkseen heitä pantti-vankeina. (TpoI)

04. Saudi Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman lausui USA:n vierailunsa aikana useita positiivisia lausumia, kotka tuntuvat hyviltä israelilaisen korvissa. Yhtä monet ovat kuitenkin pyrkineet jarruttelemaan liiallista innostusta todeten, ettei ole mitään varmuutta niiden toteutumisesta. Prinssi vakuutti Israelilla olevan oikeuden omaan valtioonsa kuten myös palestiinalaisilla. Hän ennusti, että maiden väliset suhteet voivat hyvinkin kehittyä normaaleiksi diplomaattitasolla.
https://www.timesofisrael.com/just-how-groundbreaking-was-the-saudi-crown-princescomment-on-israel/

05. Israel on Saudi Arabian tavoin kehottanut presidentti Trumpia harkitsemaan uudelleen päätöksensä vetää joukkonsa pois Syyriasta. Israel pelkää saudien tapaan, että tyhjiön tulevat täyttämään iranilaiset ja turkkilaiset joukot Hizbullahin avustuksella Venäjän toimiessa taustatukena.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-trump-talk-amid-israel-fears-over-us-plans-to-leave-syria/

Israelissa jatkuvat aurinkoiset lämpimät kevätpäivät lähiviikon aikana.
Sunday, April 01, 2018

SUNNUNTAI 01,04.2018

SUNNUNTAI 01.04.2018
01. Näin alkoi uusi viikko ja uusi kuukausi suhteellisen viileänä ja puolipilvisenä kuten ennusteetkin lupaavat. Huomenna pilvisyys väistyy palautuakseen uudelleen tiistaiksi lämpötilan hieman noustessa. Turvallisuuspoliittisesti Israelin tilanne muuttui sen sijaan viikonvaihteen aikana kiihotettujen väkivaltaisuuksien vuoksi monta astetta vaarallisemmaksi ja ennalta arvaamattomammaksi.
02. Hamasin johdon kiihottamat massojen siirtymiset rajan tuntunaan ja niitä seuranneet hyökkäykset turva-aitaa ja IDF:n sotilaita vastaan alkoivat aamusta lähtien. IDF:n komentaja Gadi Eisenkottin esittämät vakavat varoitukset Hamasille olla testaamatta sotilaitten päättäväisyyttä vastata väkivaltaan rajusti eivät saaneet huomiota Hamasin johdon taholra, joka halusi verenvuodatusta oman horjuvan asemansa pönkittättämiseksi.
03. Väkivalllan aloittamiseksi IDF:n sotilaita vastaan on esitetty useitakin syitä – maanpäivästä Turmpin ilmoitukseen Jerusalemin tunnustamiseen Israelin pääkaupungiksi ja lähetystönsä muuttamiseen Israelin pääkaupunkiin - , mutta perimmäinen syy on kuitenkin kirjoitettu Hamasin perustamis-dokumenttiin, jossa vaaditaan Israelin tuhoamista ja juutalaisen kansan eliminoimista tai karkottamista Lähi-Idästä. Hamasin johtaja Yihya Siwar toisteli taistelujen aikana Hamasin iskulauseita jatkaa taistelua katleraan loppuun asti, mikä tarkoittaa juutalaisvaltion tuhoamista.
On syytä muistuttaa, että Israel päätti vetää sekä joukkonsa että Gazassa toimineet kukoistavat yhteisönsä pois Gazasta 2005, mikä toteutettiin totaalisesti myös Gazaan rakennetun tiedustelu-verkoston osalta, mitä turvallisuusjohtajat kritisoivat raskaasti. Se oli kenraali, silloi pääministeri Ariel Sharonin kunniakkaan uran viimeinen saavutus, jota hän itse piti uransa kohokohtana, joka toisi rauhan Gazan rajoille ja ulkomaitten arvostuksen. Mitään tästä ei toteutunut, vaan Hamas on - kaapattuaan vallan Gazassa 2007 – jatkanut Israelin siviiliasutusten tulittamista raketeillaan ja kranaateillaan, minkä johdosta Israel kävi 3 sotuaa Hamasin kanssa, kuitenkin jättäen toteuttamatta pääkohdettaan Hamasin vallan kaatamisesta. https://www.timesofisrael.com/just-in-case-anybody-forgot-what-hamass-march-of-return-is-really-all-about/

03. Viikonvaihteen väkivaltaisuuksissa sai sirmansa 16 gazalaista, heistä 6 -10 Hamasin aktiivijäsentä. Haavoittuneita oli yli 1 100, mikä aiheutti lähes kaaosmaisen tilanteen Gazan sairaakoissa, jotka ovat toimineet toistuvien sähkökatkosten ja lääkintätarvikkeiden loppumisen uhan alaisina. Sairaalat lähettivät kiireisen pyynnön veroplasman saamiseksi muiden tarvikkeiden ohessa.
Väkivalta tatkui vielä lauantain aikanakin, joskin laimentuneena, mutta 25 ihmisen ilmoitetaan haavoittuneen. https://www.timesofisrael.com/hamas-head-sinwar-says-gaza-protests-will-continue-until-border-erased/
04. Gazan arabit väittävät videootoksiin vedoten, että sotilaat ampuivat myös pakeneviin ihmisiin. Näihin otoksiin on suhtaudutava varoen, sillä niitä on helppo peukaloida, kuten on todettu. IDF tutkii tapaukset.
Israelin arabikansanedustajat suhtautuvat ristiriitaisesti viikonvaihteen tapahtumiin. Mertzin uusi johtaja Tamar Zndborg aiheutti kiivaan vastalauseiden vyöryn vaadittuaan tutkimusten suorittamista IDF:n toimista " March of return" osanottajien väkivaltaisesta yrityksestä rynnätä aidan läpi Israelin puolelle.
Puolustusministeri Avigdor Lieberman esitti vakavan varoituksen Hamasin johtajille paljon tehokkaimpien toimien käyttämiseksi, elleivät väkivaltsiuudet lopu. Hän ei suoraan uhannut tunkeutumisella Gazan alueelle, mutta se lienee yksi keinoista.

Israelissa valmistaudutaan valtaviin syytösten ryöppyihin YK:n sekä EU-maiden taholta. YK esitti ensinnäisen Israelia tuomitsevan päätöslauselmansa eilen, mutta USA esti sen veto-oikeudellaan.
Liberman kertoi, että 90 % Gazan 40 000 protesteihin osallistuneesta olivat Hamasin hallituksen virkailijoita ja aktivisteja, jotka saavat palkkaa Hamasilta. https://www.timesofisrael.com/liberman-threatens-much-harsher-response-to-further-gaza-unrest/

05. Maailman alkaessa muotoilla sopivaa tuomiota Israelin käyttämästä asevoimastaan ja sen suhteellisuudesta Gazan arabinen mahdollisuuksiin, jota usein pidetään verukkeena sille, etteivät uhriluvut ole tasavertaiset. Näiden nojatuoli strategistien mielestä valtion tulee mellakoita hillitessään käyttää aseita ja välineitä, joita vastapuolellakin on. Tämä on sitä farisealaisuutta, jolla pyritään nostamaan omaa arvostusta maailman silmissä.
Luberman vakuuttaa, ettei mitään tutkimusta tulla suorittamaan Gazan väkivallasta. Tämä on yksi kriteeri, johon monet suomalaisetkin Israelin lukuisia sotia ja taisteluja analysoineet tutkijat ja journalistit ovat sortuneet.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/No-Gaza-inquiry-Israeli-defense-minister-says-547620,
Israelin kannalta paljon vakavampi kysymys on, miten Israelin arabít tulevat suhtautumaan toisatuviin väkivaltaisuuksiin Gazan rajalla, ja miten Juudean ja Samarian PA/PLO:n valvomilla alueilla asuvat arabit menettelevät.
Mitään ryntäystä Juudeasta ja Samariasta Gazan avustamiseksi ei syntynyt, mutta tilanne voi muuttua esim Abbasin potentiaalisen vallansiirron yhreydessä. Abbas on 73-vuotias ja sairaalloinen, eikä hän ole selvästi ilmaissut seuraajastaan. Tämä lisää epätietoisuutta ja epävarmuutta, jota joku vallantavoittelija voi käyttää hyväkseen.
YK:n pääsihyeeri Antobno Guterrez ilmoitti YK:n haluavan tutkimusten aloittamisra Gazan tilanteesta vastoin Libermanin vakuutusta.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/No-Gaza-inquiry-Israeli-defense-minister-says-547620.

06. hajauutisia ilman otsikoita
• Ehud Olmert vaatii Netanyhaun astuvan sivuun arvokkaasti ilman viivytyksiä. http://www.jpost.com/Israel-News/Ehud-Olmert-urges-Netanyahu-to-step-down-preserve-dignity-of-office-5474, 97
• Iran sanoo, että se sulkee telepalvelut toistaiseksi, sillä ne olivat avustamassa hallituksen vastaisia protesteja. https://www.timesofisrael.com/iran-to-shut-down-telegram-messaging/
• Iranista EU-maihin pyrkivät käyttävät ilman viisumia tarvitsevaa reittiä Serbian ja sieltä Eurooppaan. https://www.timesofisrael.com/iranians-use-visa-free-travel-to-serbia-to-flee-to-eu/
• Israelin drone tiedustelukone myrskautui Libanonissa ilmeisen teknisen ongelman seurauksena. https://www.timesofisrael.com/hezbollah-tv-says-israeli-spy-drone-crashed-i-lebanon/,
• Jeesuksen uskollisimpiin opetuslapsiin kuulunut Maria Magdalena on aina kiinnostanut tutkijoita. Hänet on luokiteltu Jeesuksen vaimoksi – vaikka siitä ei ole mitään mainintaa Evankeliumeissa – vain että Jeesus vapautti hänet 5:stä demonista – ja myös moraaliltaan arveluttavaksi, mutta viimeiset tutkimukset viittaavat enemmän siihen, että hän oli arvostettu ja varakas itsenäinen nainen, joka kannatti Jeesuksen toimintaa varoillaan. Jeesus ilmestyi hänelle ensimmäiseksi kuolleista noustuaan, mikä osoittaa hänen arvostetun asemansa yhteiskunnassa, jossa naisen asema muotoitui miehensä rinnalla, vaikka siitä onkin useita poikkeuksia Raamatussa. https://www.timesofisrael.com/long-maligned-mary-magdalene-now-seen-as-stalwart-disciple/
• Libanonin armeija hajotti pienen PA:n arabien solidarisuus-protestiryhmän Israelin rajan tuntumassa. https://www.timesofisrael.com/lebanese-army-disperses-palestinian-solidarity-protest-near-israel-border/
• M Abbas ryhdistäytyi sen verran, että julisti kansallisen surupäivän Gazan uhrien kunniaksi. Gazan arabit pystyttävät protestitelttoja pitkin 69 km:n pituista Israelin turva-aitaa. Protesteja on tarkoitus jatkaa ainakin viikon verran. https://www.timesofisrael.com/liveblog-march-30-2018/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN. Jerusalem, 12 -23; Tiberias 14 -29; Suolameri 18 -30; Eilat 12 -32 +C-astetta. Huomenna kirkastuu, sen jälkeen pilvistvvää. Lämpötila nousee hieman.


a