Posts

Showing posts from December 24, 2006
PERJANTAI 29.12.06
HUHUKAMPANJOITA ISRAELISSA.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh, joka sai luvan Egyptiltä ja Israelilta matkustaa torstaina pyhiinvaellusmatkalle (hajj) Mekkaan, vaikka Egyptin, Israelin ja EU:n valvojien kanssa oli sovittu, ettei Haniyeh saa enää matkustaa rahankeruumatkoille ulkomaille. EU:n virkailijat marssivat Debkafilen mukaan protestiksi pois Rafahin terminaalista.
TÄNÄÄN PERJANTAINA alkaa Mekkassa perinteinen Eid al-Adha, uhrijuhla, jota vietetään muistoksi siitä, että Abraham oli vähällä uhrata Ismailin, kuten muslimit uskovat. Rituaaliin kuuluu lampaan uhraaminen Mekkassa. Juhlallisuudet loppuvat maanantaina.
HANIYEH TAPAA matkallaan Saudi Arabian johtajia, jotka esittelevät hänelle saudien rauhansuunnitelman. Tulomatkalla Haniyeh matkustaa Ammaniin, jossa kuningas Abdullah II toimii isäntänä Haniyehin ja Abbasin kanssa järjestämässään korkean tason kokouksessa.
ISRAEL EI VAPAUTA Olmertin lupaamia vankeja ennen muslimien uhrijuhlaa Mekkassa. Olmertin tarkoitu…
TORSTAI 28.12.06
HIZBULLAH MAKSAA jokaisesta Israeliin ammutusta Kassam-raketista eri terroriryhmille, kertoo Shin Bet.
Rahat salakuljetetaan Gazaan, tai ne maksetaan järjestön edustajille Damaskoksessa. Maksettu summa määräytyy sen mukaan, miten paljon vahinkoa raketti sai aikaan, kuinka monta ihmistä se haavoitti tai surmasi. Islamic Jihadin edustaja Damaskoksessa saa maksut siellä. Rahat tulevat Iranista.
Joskus rahat annetaan etukäteen, usein jälkikäteen hyökkäyksestä esitetyn raportin mukaan.
Shin Betin mukaan Hamas ei osallistu Kassam-iskuihin, mutta ei myöskään tee mitään niiden estämiseksi.
OLMERT ESTÄÄ IDF:n operaatioita, joilla se pystyisi vähentämään raketti-iskuja. Yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz esitti eilen hallitukselle suunnitelman käyttää IDF:n erikoisjoukkoja viiden tien valvomiseksi Gazan alueella, joita pitkin terroriryhmät kulkevat tulitusasemiin. Olmertin mielestä tarvitaan useita kuolleita, ennen kuin hallitus voi antaa luvan IDF:n erikoisryhmille toimia Gaza…
KESKIVIIKKO 27.12.06
KASSAM-RAKETTITULI jatkuu esteettä. Eilen illalla 21.00 aikoihin kaksi 14-vuotiasta koulupoikaa oli tulossa kotiinsa Sderotin kaupungissa opiskeltuaan koulussa seuraavana päivänä olevaa koetta varten. Lähellä kotia raketti iski heidän lähelleen haavoittaen toista heistä jalkoihin ja toista vaarallisesti eri puolille kehoa. Hänen tilansa on hengenvarallinen. Kolme muuta ihmistä joutui shokkiin. Yksi asuintalo ja auto kärsivät pahoja vaurioita. Sderotin asukkaat ovat katkerina todenneet, ettei heitä enää lueta Israeliin kuuluviksi.
Yksi Kassam-raketti, nimeltään Quds-3, ammuttiin Ashkelonin teollisuusalueelle, lähelle varastoja, joissa säilytetään vaarallisia aineita. Raketti oli Quds-prikaatin ilmoituksen mukaan keskimatkan raketti.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz on useaan kertaan vaatinut hallitusta sallimaan vastaiskut, mutta se vanha jääräpää Olmert toteuttaa omaa politiikkaansa, tai liiketointaan, kuten eräs kommentoija totesi, eikä siinä joittenkin ihmisten kä…
TIISTAI 26.12.06
OLMERTIN MYÖNTYVYYSPOLITIIKKA , jota hän runsain mitoin osoitti tavatessaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin lauantain, ensimmäisen joulupäivän, iltana, on hämmentänyt sekä hänen tukijoitaan että vastustajiaan, eikä vähiten vasemmiston edustajia.
MERETZIN, Israelin marxilaisen puolueen, entinen puheenjohtaja ja pitkäaikainen kansanedustaja Jossi Sarid tunnusti JP:n haastattelijalle, että Olmert on nyt lähentynyt hänen ideologiaansa mutta hänen omansa on pysynyt samana. Sarid on vannoutunut marxisti, joka jopa sanoo ihmettelevänsä, etteivät kaikki ajattele hänen tavallaan, vaikka ”se on niin päivänselvä ja ilmeinen”.
OLMERT EI ITSE enää näyttele kuuluvansa oikeistoon, vaan on selkeästi omaksunut vasemmiston terminologian ja tavan tuomita oikeistoa sokeaksi, joka ”näkee vain verta, tulta ja savua, ja jolla ei ole omaa diplomaattista suunnitelmaa.” (JP 26.12. G Hoffman) Olmert myös kehui Kadima-puoluettaan, jota hän kutsui erilaiseksi muista puolueista, koska se on ”va…
SUNNUNTAI 24.12.06
ENSIMMÄISENÄ JOULUPÄIVÄNÄ on syytä huomioida muutamia Israelin mediassa esiintyviä uutisia.
OLMERTIN JOULULAHJA, vaikka se ei sillä nimellä kulkisikaan, oli palestiinalaisten mielestä kehno.
Olmert lupasi antaa 100 miljoonaa USD Abbasin kassaan heti, kun löydetään tapa, millä se ei joudu Hamasin käsiin. Lisäksi Olmert lupasi 35 miljoonaa palestiinalaisten Jerusalemin sairaaloille. Varat otetaan Israelin pidättämistä tulli- ym. maksuista, joita ei ole tilitetty PA:lle. Tiesulkuja poistetaan ja Karni-terminaalin läpikulkua helpotetaan Gazasta Israeliin. Sen läpi saa päivittäin kulkea 400 tavarakonttia. Johtajat päättivät asettaa kolme komiteaa tutkimaan vankien vapauttamista, lisävarojen vapauttamista PA:lle sekä henkilö- ja tavarakuljetusten helpottamista Gazan ja Israelin välillä. Gilad Shalitin vapauttamisesta ei keskusteltu.
Keskustelut alkoivat 19.30 aikaan ja loppuivat 21.30 lauantai-iltana Olmertin Jerusalemin yksityiskodissa. Olmert otti vieraansa vastaan poski…