Friday, March 30, 2007

PERJANTAI 30.03.07
1. RIADIN KOKOUKSEN JÄLKITUNNELMIA. Arabiliiton Riadin kokouksessa Saudi Arabiassa asennettiin loimilankoja Lähi Idän kudelman kutomiseksi uuden mallin mukaisesti. Uutiset paikalta eivät juuri maininneet Syyrian esiintymisestä mitenkään näkyvästi, mutta saudikuningas Abdullah esitti kuitenkin arabiliiton seuraavan kokouksen pitopaikaksi Damaskosta Syyriassa, ohittaen Kairon, jossa Riadin kokous oli määrä pitää. Tarkkailijat huomioivat tässä uuden ymmärryksen syntymisen saudikuninkaan ja Syyrian presidentti Bashar Assadin välillä, joka kiivaimmin vastusti muutosten hyväksymistä saudien rauhansuunnitelmaan.
TOINEN MERKITTÄVÄ havainto on Iranin suuren delegaation ystävällinen vastaanotto, vaikka Iran ei kuulukaan 22 arabimaan joukkoon. Saudit eivätkä muutkaan osanottajat millään tavoin huomioineet Iranin ja Saudi Arabian välillä vallinneita epäluuloja, Iranin antamaa tukea Irakissa hallituksen ja amerikkalaisia joukkoja vastaan taisteleville kapinallisille, Iranin tukea Libanonissa hallitusta vastustavalle Hizbullahille, Iranin 15 englantilaisesta merisotilaasta kaappaamista Irakin vesialueella eikä edes Iranin ydinasehaaveita, puhumattakaan Iranin ylivalta-tavoitteita Lähi Idän alueella, tai shia- ja sunniryhmien välien kiristymistä.
KOLMAS MERKITTÄVÄ huomio on saudien aktivoituminen Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi. Saudi Arabia on tähän saakka pysytellyt visusti sivussa julkisuudesta tässä asiassa, joskin sen salainen tuki ongelmaan osallisten palestiinalaisjärjestöjen toimintaan on julkisesta kieltämisestä huolimatta ollut huomattava ja yleisesti tiedostettu.
NELJÄS HAVAINTO on kokouksen hyväksymän saudisuunnitelman saatesanojen lähes ultimaatumin kaltainen sisältö, mikä ei anna Israelille paljon liikkumavaraa. Siinä tarjotaan vaihtoehtoina joko suunnitelman hyväksymistä tai sotaa, minkä PA:n johtajat Mahmoud Abbas ja Ismail Haniyeh ovat mielihyvin todenneet ja liittäneet puheittensa sisältöön. Käytännössä tämä tarkoittaa terrorijärjestöjen ja ennen kaikkea Hamasin harjoittaman väkivallan tunnustamista ja lähes avoimen valtakirjan ojentamista niille.
Kokouksen loppulausunnossa esitetään huoli asevarustelukilpailun kiihtymisestä alueella.
2. ISRAELIN POLIITTINEN johto antaa toistaiseksi varovaisia lausuntoja Riadin kokouksesta viitaten siihen, ettei sillä ole vielä käytettävissään kokouksen päätösten alkuperäistä sanamuotoa eikä siten ole voinut tutkia niitä.
Pääministeri Olmert sanoo kuitenkin JPostin artikkelin mukaan, ettei hänen hallituksensa tule hyväksymään yhtään palestiinalais-pakolaista Israeliin eikä suostu taloudelliseen vastuuseen heistä. Ulkoministeriön pyöreässä lausunnossa todetaan, että pakolaiskysymys on kunkin valtion vastuulla, tarkoittaen tällä, että pakolaiset voivat muuttaa tulevan Palestiinan valtion alueille.
Riadin kokous päätti asettaa työryhmiä käsittelemään Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia, mutta jätti päättämättä, keitä työryhmiin tulisi mahdollisen ”arabikvartetin” lisäksi. EU toivoo, että ”länsikvartetti” voisi kokoontua vielä ennen kesän tuloa ja tavata silloin sekä arabimaitten että Israelin edustajia.
HUOMATTAVA HAVAINTO on pääministeri Olmertin saudikuningas Abdullahista antamat ylistelevät lausunnot. Tämä herättää epämääräisiä tuntoja: Onko kysymyksessä Olmertin aito pyrkimys ojentaa ”rauhankäsi”, kuten sanamuoto kuuluu, Abdullahille, vai onko taustalla Olmertin oma henkilökohtainen tarve päästä pois nurkasta, jonne hänet on maalattu?
3. AL-QAIDA ei osallistunut arabiliiton Riadin kokoukseen, mutta sikäli kuin sen ohjelmasta kokemusten perusteella tiedetään, se tulee tuomitsemaan kokouksen päätökset, kuten se tuomitsi Mekkan kokouksessa solmitut Hamasin ja Fatahin väliset yhteis-hallitusta koskevat sopimukset.
4. ISRAELIN OHJUSTENTORJUNTAOHJUS Arrow pystyy uudistetussa muodossaan antamaan maalle täydellisen suojan Iranin taholta tulevaa ballististen ohjusten muodostamaa uhkaa vastaan. Puolustusministeriön Homa (muuri) ohjuspuolustusjärjestön johtaja Arieh Herzog kertoi JPostin artikkelin kirjoittajalle Yaakov Katzille, että Iran on investoinut valtavia summia pitkän matkan ballististen ohjusten kapasiteetin kehittämiseen Pohjois-Korean avustuksella, jopa lähes tyystin modernin lentokonekaluston kehittämisen asemesta.
HERZOG SELVITTÄÄ, että Iran ostaa teknistä tietotaitoa tai jopa valmiita järjestelmiä Pohjois-Koreasta ja muista maista lisätäkseen ballististen ohjustensa kantomatkaa. Herzog myöntää, että Iranilla voi olla ohjuksia, joiden eliminoimiseen Arrow ei pysty, mutta ballististen ohjusten torjuntaan se pystyy.
Herzog kertoo, että Israel on valmis myymään Arrow-järjestelmää ystävällisille maille, kuten Turkki tai Etelä-Korea. mutta sen tulee tapahtua hallituksen päätöksellä ja USA:n hyväksymisellä.
ISRAELISSA TUTKITAAN mahdollisuuksia kehittää lyhyen matkan ohjusten torjuntaan soveltuva järjestelmä.
5. YDINASEITTEN JOUTUMINEN terrorijärjestöjen käsiin on aiheuttanut entistä suurempaa huolta USA:n ulkoministeriölle. JP:n Hilary Leila Kriegerin kirjoituksessa ulkoministeriön korkea virkamies toteaa, että terrorijärjestöillä on halu ja kyky käyttää niitä, ainoa rajoite on niiden saaminen käsiinsä. Mutta tämän lähteen mukaan ydinaseita on saatavilla maailmalla entistä enemmän, niiden salakuljetusyrityksiä paljastuu vuosittain lukuisasti, eikä se rajoitu vain heikkotasoisiin materiaaleihin. USA:n ulkoministeriön käsityksen mukaan USA:n suurimmat uhkaajat ovat Hizbullah, Hamas ja Islamic Jihad, joilla kaikilla on edustajansa USA:ssa, mikä on erittäin huolestuttavaa.
USA:N ULKOMINISTERIÖN mukaan on ilahduttavaa nähdä muslimi- ja arabimaitten kasvava kiinnostus osallistua massatuhoaseitten teknologian leviämisen estävään poimintaan. Ensimmäiset USA:n aloitteesta syntyneet kokoukset ”maailmanlaajuinen aloite ydinterrorismin vastustamiseksi” pidettiin Marokossa ja Turkissa, seuraava kokous Kazakhstanissa.
Ulkoministeriön virkailija tähdensi kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä Iranin ydinasesuunnitelman käsittelyssä. Hänen mukaansa Iranin painostamista täytyy jatkaa ja koventaa, jotta Iran luopuisi suunnitelmastaan.
USA:SSA VALMISTAUDUTAAN tilanteeseen, jossa ydinaseita voidaan salakuljettaa maahan tavarakonteissa, tai terrorijärjestö voi saada käsiinsä ydinkärjellä varustettuja ohjuksia, joita se voi ampua laivasta USA:n rannikon läheisyydessä.
6. UUTISOTSIKOITA
- PÄÄMINISTERI OLMERTIN ja valtakunnantarkastaja Micha Lindenstraussin välinen sanailu alkaa muuttua rumaksi. Olmert syyttää avoimesti Lindenstraussia hänen jahtaamisestaan henkilökohtaisista syistä ja toistuvista tutkimustulosten vuotamisesta lehdistölle.
- OLMERT VÄITTÄÄ, että Winograd-komitean haastattelupöytäkirjojen julkistaminen vahingoittaa valtion etuja. Olmert pelkää kuollakseen kansan reaktioita, jos ne julkistetaan.
- OIKUSMINISTERI Daniel Friedmann puolustaa 12 haderi-tuomarin valintaa viidestätoista avoimesta tuomarin virasta.
Hän selittää haredi-tuomarien (dayanim) määrän olevan suhteessa harediväestön nopeaan kasvuun.
- JERUSALEMIN entinen pormestari Teddy Kollek toimi Englannin MI-5 vapauttamien tiedustelutietojen mukaan mandaatti-vallan aikana englantilaisten salaisena agenttina, joka ilmiantoi heille salaisten vastarintajärjestöjen, kuten Irgunin ja Lehin, jäseniä ja antoi heille vinkkejä niitten salaisista tukikohdista. Haganan jäsenten tiedetään toimineen yhteistyössä Englannin armeijan kanssa, vanginneen ja kuulustelleen Irgunin ja Lehin jäseniä armotonta kidutusta käyttäen, mutta Kollekin osuus haluttiin pitää salaisena hänen elinaikanaan. Englannin armeijan tärkein kohde oli Menachem Begin, joka johti Irgunia 1944-1948 ja jonka päästä englantilaiset lupasivat tuntuvan palkkion.Hän oli yksi niistä, joita Kollek pyrki ilmiantamaan. Vasemmiston muodostaman puolisotilaallisen järjestön Haganan riveissä toimi myöhemmin kuuluisuutta saavuttanut kenraali Moshe Dayan, joka oikeiston saatua vallan 1977 ja muodostettua oikeistohallituksen, toimi puolustusministerinä Beginin johtamassa hallituksessa.
- MAHMOUD ABBASIA lähellä olevat neuvonantajat sanovat Abbasin suostuneen Olmertin tapaamiseen vain miellyttääkseen amerikkalaisia, muuten kokouksia pidetään merkityksettöminä.
- JERUSALEMISSA PIDÄTETTIIN kaksi arabia epäiltyinä salaliitosta haredi-jäsenten murhaamiseksi ja kid-nappaamiseksi. He kertoivat kuulustelijoille, että Gazassa asuva henkilö lupasi heille 2000 USD kustakin.
Molemmilla epäillyillä on rikollinen tausta huumeiden salakaupasta.
- ARKEOLOGI TRI Eilat Mazar kertoo löytäneensä Jerusalemin Davidin kaupungin kaivauksissa 20 metriä pitkän
massiivisen muurin, joka hänen tutkimustensa mukaan on osa Davidin palatsia. Löytö vahvistaa aikaisempia tietoja,
että Davidin kaupunki toimi valtion hallituskeskuksena. Mazar uskoo, että löydetty muuri on alle neljännes muurin
kokonaispituudesta ja osoittaa muinaisen rakennuksen massiivisuuden.
- OIKEUS KATSOI, että entinen oikeusministeri Haim Ramon on kelvollinen jatkamaan poliitikkoja ja jopa ministerinä,
mikäli Olmert katsoo tarvitsevansa häntä. Ramon sai 120 päivää yhteiskuntapalvelua ja pienen sakon.
- PRESIDENTTI Moshe Katsavin vaivanaika jatkuu. Poliisi sanoo löytäneensä uuden syytöksen seksuaalisesta naisen
hyödyntämisestä ja raiskauksesta. Katsavin asianajaja esittää syytösten poistamista, sillä lehdistö on jo kiduttanut
häntä tarpeeksi.
- PALESTIINALAISTEN opettajien järjestön vaaleissa Hamas sai enemmistön.
- IRAN TARJOAA puolustusliittoa Persianlahden muslimivaltioille.
- ISRAELISSA alkoi kesäaika viime yöstä lähtien.

Thursday, March 29, 2007

TORSTAI 29.03.07
1. ARABILIITTO PÄÄTTI uudistaa Beirutissa 2002 hyväksytyn saudien rauhansuunnitelman ilman muutoksia.
Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kehottaa Israelia hyväksymään suunnitelman sellaisenaan ja aloittamaan neuvottelut sen pohjalta. Samalla hän vaati arabeja tekemään enemmän saadakseen israelilaiset vakuuttuneiksi tarjouksesta. Suunnitelma vaati Israelia luopumaan kaikista 1967 vapauttamistaan alueista.
KOKOUKSESSA PÄÄTETTIIN muodostaa työryhmiä suunnitelman myymiseksi eurooppalaisille, YK:lle ja USA:lle. Arabikvartetti, Saudi Arabia, Egypti, Jordania ja UAE, toivovat, että työryhmät voisivat työskennellä salaisesti ilman julkisuutta. Jordanian ulkoministeri Abdul-Ilah al-Khatib vihjaili Al-Hayat lehdelle, että on mahdollista Israelinkin voida osallistua työryhmien työskentelyyn. Syyrian oletetaan haluavan mukaan, ettei se jäisi kokonaan sivuraiteelle.
EU:N ULKOASIAIN JOHTAJA Javier Solana kehotti arabimaita joustamaan vaatimuksissaan. Raportit eivät kerro, oliko hänen vetoomuksellaan mitään vaikutusta arabimaitten johtajiin.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert sanoo olevansa valmis alueelliseen konferenssiin, jos hänet pyydetään mukaan sellaiseen.
2. KYLMÄÄ VETTÄ yleiseen optimismiin tulee Saudi Arabian taholta. Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal varoitti Israelia hylkäämästä rauhansuunnitelmaa, sillä ”vaihtoehtona on Israelin antautuminen kohtalon ja sotaherrojen käsiin”. Arabit uhkaavat sodalla, jos Israel ei taivu.
Ulkoministerin tinkimättömän lausunnon takana tarkkailijat huomaavat Saudi Arabian muuttuneen suhtautumisen Yhdysvaltoihin ja länsivaltoihin yleensä.
3. DORE GOLD Jerusalemin yleisten asiain keskuksesta muistuttaa, että käsitys USA:n ulkoministeri Gondi Ricen optimistisen diplomatian koordinoimisesta saudien kanssa, on äskeisten tapahtumien valossa osoittautunut vääräksi. Gold viittaa Jim Hoaglandin paljastukseen Washington Postissa hallituslähteisiin perustaen, että saudikuningas Abdullah oli peruuttanut osallistumisensa presidentti George W Bushin gala- illallisiin Valkoisessa Talossa huhtikuun puolivälissä. Hoagland kertoi lehdelle samaan hallituslähteeseen perustaen, että saudit ovat nyt etsimässä yhteistä pohjaa Iranin, Hamasin ja Hizbullahin kanssa.
DORE GOLD analysoi, että tältä pohjalta on ymmärrettävä Saudi Arabian päätös runnoa Mekkan sopimus Hamasin ja Fatahin välillä, joka heikensi entisestään Mahmoud Abbasin asemaa ja vahvisti Hamasia. Gold muistuttaa, että edellisen kerran, kun saudisuunnitelmaa käsiteltiin Beirutissa 2002, Hamasin terroristi iski Park hotelliin Netanyassa surmaten 29 israelilaista ja haavoittaen yli 150. Saudit eivät silloin vakuuttaneet Israelia suunnitelmansa vakavuudesta vähentämällä tukeaan Hamasille, päinvastoin, saudien tuki nousi yli 50 % seuraavan vuoden Hamasin kokonaisbudjetista.
GOLD HUOMIOI, että saudisuunnitelmaa ei esitetty Israelille suoraan vaan se julkistettiin välimiesten kautta USA:ssa. Tästä Gold tekee havainnon, että suunnitelma oli tarkoitettu USA:n kansalaisille Saudi Arabian maineen parantamiseksi syyskuun 11. päivän 2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen ja Pentagonin päämajaan tehdyn iskun jälkeen. Iskuihin osallistuneista 19 terroristista 15 tuli Saudi Arabiasta.
SAUDI-SUUNNITELMA mitätöi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 242, jossa sallitaan Israelille puolustuskelpoiset rajat, kuten myös presidentti Bushin kirjeen Ariel Sharonille huhtikuussa 2004, jossa Bush selvin sanoin vahvisti Israelin oikeuden puolustaa itseään ja vaatia turvallisuutensa edellyttämät linjaukset vedettäessä rajaa Israelin ja palestiinalaisalueitten välille.
SAUDI-SUUNNITELMA vaatii Israelin vetäytymistä täysin 1967 puolustussodassa vapauttamiltaan alueilta, palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta ja Jerusalemin jakamista uudelleen. Se myös mitätöi kaikki ne etuisuudet, mitä Israel kuvitteli saavansa tyhjentämällä Gazan alueen juutalaisista ja vetämällä sotilaansa pois sieltä. Päinvastoin Gazasta on tullut terrorijärjestöjen ”villi länsi”, jossa ne voivat vapaasti kouluttaa terrorijoukkojaan, kehittää ja lisätä aseistustaan ja organisoida joukkojaan taisteluun Israelia vastaan.
DORE GOLD maalaa varsin huolestuttavan kuvan lähitulevaisuudesta. Hän muistuttaa, että vaikka Israelilla ja Saudi Arabialla on yhteinen huoli Iranin mahdin ja vaikutuksen kasvamisesta, niiden tavoitteet ovat kaukana toisistaan. Gold arvioi, etteivät saudit tarvitse lentokoneellisia neuvottelijoita Israelista, heidän tavoitteinaan on saada vakuutukset oman maansa turvallisuudesta. Palestiinalaisten ja Israelin väliset ongelmat eivät ole saudien ongelmien keskipisteessä palestiinalaisten toiveista huolimatta.
HAVAITESSAAN lännen heikkouden Iranin ydinasesuunnitelman estämiseksi ja Iranin vallanhimon hillitsemiseksi, saudit etsivät vakuutusta turvallisuudestaan potentiaalisen vihollisensa Iranin taholta. Saudien huoli on akuutti, koska sen taloudellinen mahti perustuu öljyntuotantoon. Sen öljyntuotanto- ja jalostuslaitteet sijaitsevat Persianlahden ranta-alueilla, jossa lähes puolet asukkaista tunnustautuu shia-muslimeiksi.
Persianlahden öljyrikkaitten maitten asukkaat ovat valtaosaltaan shia-muslimeja.
DORE GOLD ESITTÄÄ omana havaintonaan, ettei Israelin tule antautua uuteen seikkailuun yksipuolisesta vetäytymisestä Juudeasta ja Samariasta, vaan sen tulee turvautua julkisuudelta salattuun hiljaiseen diplomatiaan löytääkseen maltillisten arabimaitten kanssa palestiinalaisia johtajia, jotka ovat valmiit rauhanomaiseen yhteiselämään Israelin kanssa. Tällä hetkellä heitä ei ole tarjolla.
(lähde: JP 29.03.07 Dore Gold)
4. USA:N JA LÄNSIVALTAIN politiikka Lähi Idässä on oudossa pattitilanteessa. USA:n kädet ovat täynnä ongelmia Afganistanin ja Irakin sodista, jotka kummatkaan eivät mene hyvin, ja lisäksi Bushin käsiä sitovat kongressin vallan vaihtuminen republikaaneilta demokraateille, jotka ovat kaiken aikaa vastustaneet Bushin Lähi Idän politiikkaa. Kongressin viimeisen päätöksen mukaan USA:n joukkojen tulee poistua Irakista vuoden kuluttua, vaikka maan tasapainon ja yleisen järjestyksen saavuttaminen on pahasti kesken.
SAUDI ARABIAN kuningas Abdullah on poistanut käyttämänsä USA:lle myönteisen kasvonaamarinsa ja sanoo nyt suoraan, että USA:n joukkojen Irakin miehittäminen on rikollista.
5. IDF ISKI ensimmäisen kerran neljään kuukauteen palestiinalaisten Kassam-miehistöön Gazan alueella. IDF:n kärsivällisyyden lopetti Islamic Jihadin eilen ampumat seitsemän Kassam-rakettia Israelin puolelle. IDF:n iskussa rakettimiehistön jäsenistä, jotka olivat juuri aikeissa laukaista rakettinsa, yksi sai surmansa ja kaksi muuta haavoittui vaikeasti. Palestiinalaiset sopivat keskinäisestä tulitauosta marraskuussa 2006. IDF:n eilinen isku oli sovittu sekä pääministerin että puolustusministerin kanssa. Vaikka palestiinalaiset ovat rikkoneet tulitaukoaan toistuvasti, IDF on pidättynyt vastaiskuista. Israelin johdon taholta vakuutettiin, ettei tapauksella ole mitään yhteyttä Riadin arabiliiton kokouksen kanssa.
EILINEN IDF:N MAAJOUKKOJEN suorittama isku tehtiin tiedustelujoukkojen annettua tarkat tiedot Kassam-miehistön olinpaikasta.
Eilen IDF:n sotilaat surmasivat kaksi etsittyä terroristia tulitaistelussa. Aikaisin tänä aamuna he surmasivat yhden palestiinalaisen epäillyn terroristin syntyneessä tulitaistelussa Jeninissä.
6. IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Gabi Ashkenazi kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että palestiinalaisten aseistautuminen Gazan alueella on saavuttamassa sellaiset mittasuhteet, että Israelin tulee tehdä sille jotain. Hän kertoi, että IDF:n eteläisen lohkon sotilaat harjoittelevat mahdollista sotilaallista iskua varten Gazan alueelle.
Ashkenazi kertoi myös valiokunnalle, että on tärkeää eristää Gazan alue Juudeasta ja Samariasta, etteivät aseet ja niiden valmistus leviä sieltä muille palestiinalaisten asumille alueille.
Tarkkailijat ovat kuitenkin huolissaan, että IDF:n komentajan toimet ovat tässä suhteessa myöhässä.
7. UUTISOTSIKOITA
- VAPAAEHTOISRYHMÄ Englannista työskenteli Jerusalemin kasvitieteellisessä puutarhassa kahden viikon työlomalla. Ryhmään kuului 5 ammattipuutarhuria sekä eri ikäisiä puutarhanhoidosta kiinnostuneita. He maksoivat matkastaan hotellin kanssa 1300 USD ja työskentelivät 08.30 – 14.00. Neljän päivän ajan he kulkivat retkeillen maassa. Työlomalaiset valmistivat 500 metriä pitkän ”raamatullisen polun” kasvitieteelliseen puutarhaan. Sen varrella on 70 kasvilajia neljästäsadasta Raamatussa mainitusta. Ryhmän jäsenet kertoivat tulleensa Israeliin rakkaudesta tähän mahan.
- MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖ (WHO) sanoo luotettavien kokemusten todistavan, että aikuisten miesten ympärileikkaus voi estää AIDS-tartunnan. Muutama kuukausi sitten UNAIDS ryhmä vieraili Israelissa oppiakseen, miten parhaiten suorittaa aikuisen miehen ympärileikkaus. Israelilla on paljon kokemusta asiassa, koska maahan muuttaa siirtolaisia, jotka joutuvat täällä suorittamaan kääntymisoperaation, johon kuuluu miesten ympärileikkaus. Tutkimukset osoittavat, että Saharan eteläpuolisilla alueilla ympäri- leikkauksella voitaisiin estää 5.7 miljoonan ihmisen tartunta ja 3 miljoonan kuolema 20 vuoden kuluessa.
- USA:SSA TEHDYN GALLUPIN mukaan amerikkalaiset vastustavat viisi yhtä vastaan Israelin maan luovuttamista palestiinalaisille. McLaughlin&co suorittamassa kyselyssä 60 % vastusti maan luovuttamista ja 11 % puolusti. Kyselyssä haastateltiin 1000 amerikkalaista 25. maaliskuuta. 45 % suosi israelilaisia, 4.5 % ei. Amerikkalaisista 45 % uskoo, että jos Palestiinan valtio perustetaan, siitä tulee terroristivaltio, 23 % ei uskonut. Samansuuntaisia tuntemuksia esitettiin egyptiläisistä. Saudi Arabiaa 65 % piti epäluotettavana; 11 % ei.
- PALESTIINALAISET ampuivat kolme Kassamia tänä aamuna Israeliin.
- OIKEUSMINISTERI (ent.) Haim Ramon joutuu 180 tunniksi yhteiskuntapalvelukseen pusunsa vuoksi ja maksamaan naiselle 15 000 NIS korvaukset.

Wednesday, March 28, 2007

ISRAELIN TILANNE 468
ISRAELIN SISÄPOLIITTINEN tilanne on oudon odottavassa ja pysähtyneessä vaiheessa.
Lähialueilla on useitakin kehitysvaiheita, jotka koskevat syvästi Israelia.
NEUVOTTELUT palestiinalaisten ja Israelin kesken ovat pysähtyneet lähes kokonaan hätäisiä pääministeri Ehud Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Abu Mazenin (Mahmoud Abbasin) välisiä keskusteluja lukuun ottamatta. USA:n ulkoministeri Rice vaati äskeisen matkansa aikana aloitettaviksi ne uudelleen.

ISRAELIN JOHTO pahoitti mielensä Abbasin suostuttua Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin seireeninlauluun sitomalla johtamansa Fatahin yhteishallitukseen terrorijärjestö Hamasin kanssa.
KUNINGAS ABDULLAH käytti viekkaasti hyväkseen Mekkan pyhää ilmapiiriä, kutsuen Abbasin, PA:n pääministeri Ismail Haniyehin ja Hamasin ulkopoliittisen johtajan Khaled Mashaalin Mekkaan, jossa johtajat yhdessä voivat käydä koskettelemassa Kaaban pyhää kiveä, mustaa meteoriittia, minkä uskotaan poistavan aiemmin tehdyt synnit. Eikä ole syytä väheksyä Abdullahin lupaamia miljardin USD kipurahoja. Se oli varmaan niitä tarjouksia, joita ei voinut hylätä.
SIISPÄ Abbas, Haniyeh ja khaled raaputtivat nimikirjaimensa sopimukseen, jonka sanamuoto on arabille sopivan väljä ja epämääräinen, arabilla kun täytyy aina olla pakotie turvattu.

TILANNE ON OUTO tässäkin tapauksessa. Vaikka Fatah ei ole terrorismin listoilla, sen alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaati on sitä, ja se on osallistunut kaikkiin itsemurhaiskuihin ja tulitaisteluihin IDF:n sotilaita vastaan vuodesta 2000 lähtien, useimmiten Islamic Jihadin kanssa.
HAMAS EI OLE suoranaisesti osallistunut iskuihin Israelia vastaan, mutta sen sotilaallinen siipi on Islamic Jihadin kanssa ampunut 2053 Kassam-rakettia, asentanut 296 pommia, 143 iskua tankkeihin ja 260 tulitusta Israelin puolelle (08.03.07). Hamas oli mukana korpraali Gilad Shalitin kaappaamisessa kesäkuussa 2006, joskin Palestiinan vastarintakomiteat (PRC) lienevät vastuussa Shalitin hyvinvoinnista ja vartioinnista.
HAMAS KOULUTTAA omaa arviolta 6000 miehen turvallisuusjoukkoaan, jota se kasvattaa kaiken aikaa. Hamas salakuljettaa aseita Siinailta Philadelphia-käytävän alle kaivettujen tunnelien kautta. Hamas vakuuttaa toistuvasti, ettei se tule koskaan tunnustamaan Israelin valtiota, vaan sen päämääränä on Israelin tuhoaminen. Hamas ei välttämättä pyri muodostamaan islamilaista valtiota Israelin raunioille, vaan se puhuu laajasta islamilaisesta kalifaatista, johon Palestiina tulisi kuulumaan.

FATAHIN TURVALLISUUSJOUKKOJA kouluttaa CIA, aseistaa ja rahoittaa USA:n hallitus. Monet näistä ”turvallisuuden takaajista” kuuluvat lisäksi avoimesti al-Aksan joukkoihin, USA:n lahjoittamine aseineen.
EU ja kvartetti boikotoivat PA:n uutta yhteishallitusta, koska se ei ole suostunut selkeästi sitoutumaan kvartetin sille asettamaan kolmeen ehtoon: Luopua väkivallasta, hyväksyä aiemmin tehdyt sopimukset ja tunnustaa Israelin valtio. Näiden ehtojen täyttäminen avaisi länsivaltojen runsaat rahahanat.
VOIHAN OLLA, ettei Haniyehin hallitus katso olevansa siinä määrin kiinni länsivaltain tuesta, sillä ovathan muslimimaat luvanneet lisätä apuaan palestiinalaisille. Muslimien lupaukset vain eivät tahdo toteutua siten kuin länsivalloissa on totuttu. Ehkä he tietävät, että osa menee kuitenkin johtajien omiin taskuihin.

TOINEN ODOTTELUN aihe on arabiliiton tänään alkanut ja huomenna jatkuva kokous Riadissa Saudi Arabiassa. Kokouksen asialistalla on Israelia suuresti koskettava aihe: Saudi Arabian alkuperäinen rauhan-suunnitelma, johon arabiliitto lisäsi Beirutin kokouksessa 2002 vaatimuksen palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta alkuperäisiin koteihinsa – tai niitten paikalle rakennettuihin taloihin. Israel halusi poistaa tuon lisäyksen, mutta arabiliiton kokousta valmisteleva ryhmä tyrmäsi tämän toiveen.
AAMUN UUTISTEN mukaan USA, Saudi Arabia ja Israel ovat käyneet salaisia neuvotteluja houkuttelevien korvausten maksamiseksi niille pakolaisille, jotka haluavat jäädä maihin, joissa he nyt asuvat. Libanon, jossa asuu 300 000 pakolaista, ja Jordania, jossa asuu 1.5 miljoonaa pakolaista, ovat hyväksymässä tarjouksen. Syyrian 200 000 pakolaisen asema on epäselvä, kuten myös Libyan kymmenet tuhannet, jotka Libyan johtaja Muammar Gaddafi uhkaa karkottaa maasta, jos tällainen sopimus tehdään.

KOLMAS ISRAELIA koskeva aihe on Iranin ydinvoimasuunnitelmat. Iran vannoo jatkavansa suunnitelmien toteuttamista kansainvälisestä vastustuksesta ja boikotista huolimatta, jota äskettäin kovennettiin.
Iranin ongelma on siinä, että sen epäillään jatkavan uraanin rikastamistaan ydinpommin rakentamiseen tarvittavaan määrään saakka, eikä pysyttelevän vain ydinvoimalan polttoaineen tarpeen tyydyttämiseen. Iranin johtajat ovat toistuvasti uhanneet hävittää Israelin valtion, kun heillä on siihen tarvittavat välineet.
ISRAELIN USKOTAAN USA:n ohella suunnittelevan sotilaallista iskua Iranin ydinlaitteita vastaan, mutta Israelin nykyisen hallituksen heikkouden vuoksi sitä ei pidetä todennäköisenä. Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto kieriskelee vielä huonosti johdetun ja päättyneen Libanonin sota II:n jälkitunnelmissa.
USA:N LAIVASTO aloitti 27.03.07 suuret merisotaharjoitukset Persianlahdella, jossa sillä on kaksi lentotukialusta lukuisine saattoaluksineen, 10 000 merisotilasta ja sata lentokonetta. Ne harjoittelevat iskuja pinta-aluksia vastaan, sukellusveneitten etsintää ja merimiinojen tuhoamista. Harjoitusten tarkoituksena lienee pyrkimys varoittaa Irania vastatoimista, jos se aikoo sulkea öljynviennin Persianlahden kautta.
Asia mutkistui huomattavasti Iranin merialusten kaapattua 14 englantilaista merisotilasta ja yhden naisen Irakin aluevesillä heidän ollessa suorittamassa valvontatehtävää. Iran vei heidät Teheraniin, jossa heitä kuulustellaan ja pakotetaan tunnustamaan, että he olivat Iranin vesialueella.

NELJÄS ISRAELIA läheisesti koskettava aihe on palestiinalaisten keskinäinen väkivalta, joka on vaatinut lukuisia kuolinuhreja. Väkivalta sieltä rajan yli Israelin puolelle on suurelta osin rajoittunut Kassam-rakettien tuleen ja satunnaisiin tulitaisteluihin raja-aidan takaa Israelin alueelle.
IDF:n joukot suorittavat jatkuvia valvontaoperaatioita Juudean ja Samarian alueilla, mikä on oleellisesti vähentänyt väkivaltaa ja sieltä johdettuja pommi-iskuja Israelin puolella.
KAIKKEIN HANKALIN tilanne Israelin kannalta on kuitenkin Israelin sisäpolitiikan jähmettyminen ja hallituksen latistuminen toimenpidehallitukseksi. Libanonin sotaa tutkivaan Winograd-komitean raportti valmistunee ensi kuussa, mutta kuulustelupöytäkirjoja on osittain alettu julkistaa korkeimman oikeuden päätöksen mukaan. Peresiä ja kenraali Amos Malkaa koskevat pöytäkirjat on osin julkaistu; pääministeri Ehud Olmertia ja puolustusministeri Amir Peretziä koskevat kuulustelupöytäkirjat julkaistaneen ensi viikolla. Jotkut tarkkailijat ennustavat, että ne voivat pakottaa Olmertin eroamaan, jos syytökset ovat kovin rajuja.

PA:N EDELLINEN ULKOMINISTERI Mahmoud al-Zahar toimi ennustajan tehtävissä puhuessaan Hamasin perustajan Ahmed Yassinin muistotilaisuudessa Gazassa. Palestiinan mediatarkkailun (PMW) johtaja Itamar Marcuksen kääntämässä puheessa on mielenkiintoisia aiheita, joista haluan kertoa lukijoilleni.
Suurin osa al-Zaharin puheesta julkaistiin Al-Ayyam lehdesä 25.03.07.
Al-Zahar kertoo, että Hamasin asema Palestiinan vapauttamiseksi on selvä ja tunnettu.
Al-Zahar lainaa ensin Koraania ja siirtyy sitten käsittelemään profeetallisia aiheita.
Koraani antaa Al-Israa suurassa (kappale 17) jumalallisen lupauksen, että muslimit vapauttavat al-Aksa moskeijan kuten he vapauttivat sen aiemmin ja astuvat sinne sisälle, Zahar selittää.
Toinen kohta on Muhammedin ennustus, että Islam menee sisään jokaiseen kotiin ja että se leviää kaikkialle maailmassa.
Näiden kohtien mukaisesti islamilainen järjestö (Hamas) tulee vapauttamaan koko Palestiinan. Toinen kohta (Muhammedin ennustus) koskee al-Aksa moskeijan vapauttamista. Zahar kehottaa jokaista, joka epäilee näitä päämääriä, tutkimaan muhamettilaista uskoaan.
HAMASIN PERUSKIRJASSA vuodelta 1988 todetaan, että Israel on olemassa niin kauan, kunnes islam tuhoaa sen kuten se teki sitä edeltäneille. Sen mukaan Hamasin päämääränä ei ole Palestiinan valtio.
Juutalaisuuden ja juutalaisten kerrotaan Hamasin peruskirjassa muodostavan haasteen islamille ja muhamettilaisille. Palestiinan maasta sanotaan, että kaikki maa on varattu islamin tuleville sukupolville ja kuuluu islamilaiselle säätiölle (waqf) tuomiopäivään saakka.
Hamas on osa maailmanlaajuista muslimiveljeskuntaa, ja sen tulee voida valvoa kaikkialla, minne muslimit ovat levittäytyneet. Täten Palestiina kuuluu osana tulevaan laajaan kalifaattiin, jota islamilaisen liikkeen pohjoisen osan johtaja Raad Salah julistaa Israelissa. (lähde www.israelnationalnews.com)

HUOMIONI KIINNITTYI siihen, miten al-Zahar puhuu melkein samoilla sanoilla kuin profeetta Sakaria kirjassaan 5. luvussa (Sak.5:1-11) .
Luvun alkuosassa enkeli selittää Sakariaalle lentävästä kirjakääröstä, mikä tarkoittaa kirousta, joka menee jokaiseen kotiin.
Luvun keskiosassa enkeli kehotti Sakariaa nostamaan silmänsä taivaalle nähdäkseen, mitä siellä oli. Enkeli selitti Sakarjalle, että se, mitä hän näki, oli eefa-mitta ( n. 36.44 litraa), joka lähtee liikkeelle, ja ne ovat samannäköisiä kaikkialla maan päällä. Sakaria näki, että eefa-mitan lyijykannen alla oli nainen (sen heprealainen muoto Ish tarkoittaa myös polttouhria). Enkeli selitti, että nainen edusti jumalattomuutta (wickedness), ja sulki lyijykannen. Sitten Sakaria näki kahden naista muistuttavan olennon haikaransiivin nostavan eefamitan taivaan ja maan välille. Sakariaan kysymykseen, minne sitä viedään, enkeli selitti:
”Ne menevät rakentamaan hänelle huonetta Sinearin maahan, ja kun se on valmis, ne laskevat hänet sinne paikoillensa.” (Sak.5:11) Huone (paikka) valmistetaan sinne jumalattomuutta varten.
Jokainen voi tietenkin muodostaa tästä omia mielleyhteyksiään. Seuraavassa siitä, mitä se minulla herätti.
Uskoisin Sakariaan nähneen jumalattoman uskonnon, jota levitetään nykyaikaisesti satelliittien välittämän internetin avulla. Haikaran siivet muistuttavat satelliittien aurinkopaneeleja sen molemmin puolin.
Sinearin maa on nykyinen Iran, jonne jumalattomuus lasketaan sitten, kun sen paikka (base) on valmis.
Mielenkiinnon vuoksi: al-Qaida merkitsee paikkaa tai perustaa (base).
KASTEL 28.03.07
Gavriel
KESKIVIIKKO 28.03.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondi Rice lensi eilen kotiinsa tyytyväisenä saatuaan iskostetuksi
vastahakoisten Olmertin ja Abbasin paksuihin kalloihin, että heidän tulee keskustella, vaikka mitään keskusteltavaa ei olisikaan, ja sen tulee tapahtua joka toinen viikko. Sen Rice sentään sallii, ettei tarvitse kosketella Palestiinan valtion tulevia rajoja, ei palestiinalaispakolaisia eikä Jerusalemia. Tämä siksi, että hän sentään ymmärsi, ettei keskusteluja niistä asioista voisi kutsua keskusteluiksi. Sellaiset aiheet tulee säästää aikaan, jolloin puhutaan lopullisista suunnitelmista kahdelle kansalle, eikä sen aika ole vielä, Rice totesi.
Gondi Rice halusi äänensä kuuluvan myös Riadin arabiliiton kokouksessa, jonne hän lähetti kehotuksen edistää diplomaattista prosessia.
OLMERTIN KANSLIA ymmärsi asian siten, että jo pölyttyneet Juudean ja Samarian evakuoinnin suunnitelmat vedetään esiin ja suunnitelmia jatketaan niitten pohjalta. Olmertin suuri idea Palestiinan valtiosta, joka on täysin puhdistettu juutalaisista, on tämän instanssin käsityksen mukaan seuraava asia, johon tulee paneutua uudella innolla, olkoon sitten rasismia, etnistä puhdistusta tai mitä vain.
2. PA:N PUHEENJOHTAJKA Mahmoud Abbas näkee asiat vähän toisella tavalla.
Lennettyään tänään alkaviin Riadin arabiliiton kokoukseen hän kertoi puheessaan, että arabiliiton omaksuma saudisuunnitelma Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi tarkoittaa käytännössä sitä, että Juudeassa ja Samariassa asuvien Israelin juutalaisten on parasta alkaa pakata matka-arkkujaan. Abbas kuitenkin jalomielisesti lupasi, että juutalaiset saavat kyllä sen jälkeen asua missä tahansa muslimien imperiumissa Mauretaniasta Indonesiaan saakka.
ABBAS SELVITTI, että arabien suunnitelma on Israelin viimeinen mahdollisuus rauhaan, selittämättä kuitenkaan tarkemmin, mitä sitten seuraa, jos Israel jättää sen käyttämättä.
ISRAEL VASTUSTAA eniten arabisuunnitelman vaatimusta palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta, koska sen katsotaan merkitsevän Israelin muuttumiseksi juutalaisesta kahden kansan valtioksi.
3. KARKOTUS HOMESHISTA NO II alkoi tänä aamuna. Paikalle oli jäänyt eilisestä arviolta 300 nuorta
aktivistia, jotka halusivat aloittaa tuhotun juutalaiskylän rakentamisen uudelleen. Pieniä kivien heittelyjä ja tappelunnujakoita käytiin paikalle kertyneitten uteliaitten arabien kanssa, mutta muuten kaikki sujui rauhallisesti tähän aamuun saakka. Poliisi ja armeija toivat paikalle tuhatkunta poliisia ja sotilasta poistamaan loput nuoret juutalaiset, joita vasemmistolainen lehdistö uskollisesti kutsuu oikeistolaisiksi. Mistä lieneekään tullut tuo terminologia, että voidakseen vaatia kaikkea juutalaisille luvattua maata omakseen täytyy olla oikeistolainen, ikään kuin asia ei koskisi muita kansalaisia ollenkaan. Nuorten poistaminen ei kuitenkaan sujunut enää yhtä sopuisasti kuin tulo, lievää välivaltaa on jouduttu käyttämään.
4. OLMERTIN HALLITUKSEN halvaantuminen on pysäyttänyt kaiken aktiivisen toiminnan aikana, jolloin tarvittaisiin tuoreita aloitteita ja suunnitelmia. Tässä tilanteessa israelilaiset voivat vain seurata sivusta, miten sen asioita suunnitellaan ja johdetaan ulkopuolisten toimesta. Rice halusi matkallaan Israeliin vakuuttaa, ettei USA ole vielä hylännyt Lähi Itää, vaan haluaa aktiivisesti osallistua ratkaisuihin. Israelin ja palestiinalaisten asioitten selvittelyn johto on kuitenkin siirtynyt Saudi Arabiaan. Saudit itse tuntuvat olevan haluttomia siihen asemaan, sillä he esittävät YK:n turvallisuusneuvostoa ja kvartettia ottamaan johdon.
Tänään alkaneen ja huomenna jatkuvan arabiliiton kokouksen jälkeen ollaan viisaampia, mihin suuntaan tuuli kääntyy tästä eteenpäin.
HALLITUKSEN TOIMIA tarkkailevat analysoijat katsovat hallituksen toimien rajoittuneen siinä määrin, että maata hallitaan nyt oikeusviranomaisten ja entisten tuomarien voimin. Ansel Pfeffer, jota olen ennenkin lainannut, vinoilee viimeisten vaalien kustannuksella: Se muistuttaa märkiin juhliin osallistunutta, joka seuraavana päivänä pää kivistäen tarkkailee juhlista otettuja kuvia eikä oikein usko silmiään: kenen kanssa oikein hengailin ja näytinkö minä todellakin tuolta? Pfeffer arvelee kansan katsovan silmät pystyssä valitsemiaan kansanedustajia ja ministereitä, tuollaisiako me todella valitsimme? Tulee mieleen Kari Suomalaisen pilapiirros juurevasta isäntämiehestä, joka lehdestä vaalituloksia tarkkaillessaan puhisee otsa kurtussa ja naama punaisena: P- -s, enhän minä noin äänestänyt.
PFEFFER LUETTELEE Israelin kansan ihmettelyn aiheita: Ei koskaan maan pääministeri ole ollut niin epäsuosittu kuin Olmert; puolustusministeriksi valitulle Peretzille ei olisi koskaan pitänyt antaa sitä salkkua; talousministerin on nähty vastaan ottavan kasoittain luvatonta rahaa; presidenttiä syytetään seksuaali-hurjastelijaksi; oikeusministeri jäi kiinni luvattomasta kielipususta naissotilaan kanssa; pääministeriä tutkitaan osallisuudesta useisiin rikoksiin; oppositiojohtaja juuri ja juuri välttyi syytteistä jne, eikä Winograd-komitea ole vielä julkistanut raporttiaan Libanonin sota II:n vastuuhenkilöistä, jotka sitä kauhulla odottavat.
Ja tämä on vasta jäävuoren huippu, ihmettelee tämä kaiken kokenut analysoija Pfeffer.
ISRAELISSA TARVITTAISIIN uudet vaalit ja uudet vastuuhenkilöt. Ongelmana on vain aikapula. Vaaleja ei kyhätä noin vain, ne voitaisiin pitää korkeintaan vuoden lopussa. Kuka maata johtaisi sinä aikana, kun kaikkien vastuuihmisten mielenkiinto on keskittynyt oman nahkansa säilyttämiseksi? Likudille mielipidetiedustelut lupaavat murskavoittoa, valtapuolue Kadima putoaisi niiden mukaan kärpässarjaan, mutta mikä tilanne olisi puolen vuoden jälkeen?
5. AINAKIN KUUSI IHMISTÄ KUOLI tiistaina maavallilla suojatun viemärivesilammikon murrettua vallin ja hölähdettyä pahaa aavistamattomaan Umis Naser beduiinikylään Gazan alueen pohjoisosassa vajaan 300 metrin päässä Israelin ja Gazan alueen välisestä turva-aidasta. 56 000 kuutiometriä puhdistamatonta viemärijätettä ja mutaa tulvi 3000 asukkaan kylään tuhoten tai tehden vaarallisiksi asua 387 taloa, joista 96 julistettiin tuhoutuneiksi tai käyttökelvottomiksi. Kuolleitten määrä voi nousta kymmeneen ja lisäksi kymmeniä loukkaantui; yli kymmenen ihmistä oli eilen illalla kateissa.
EILEN EI osattu kertoa onnettomuuden syytä. Palestiinan ympäristöministeri syytti Israelia katastrofista, koska se oli hänen mukaansa uhannut ampua Ruotsin ja muitten länsivaltojen lupaaman avun turvin suunnitellun uuden viemäröintijärjestelmän rakentajia. Toiseksi syytettiin länsivaltojen PA:lle asettamaa talousboikottia, joka on estänyt viemärijärjestelmän uusimisen.
PALESTIINAN LÄÄKINTÄAPU järjestö lupaa testata kaikki kylän asukkaat mahdollisen infektion vuoksi; UNRWA lupaa pystyttää 300 telttaa kotinsa menettäneille, ja monet muut IDF:n ohella ovat luvanneet apuaan.
ALKUPERÄINEN VIEMÄRIJÄRJESTELMÄ on Israelin rakentama 1980-luvulla silloin arvioitua 50 000 käyttäjää varten, mutta se on täysin riittämätön 250 000 asukkaalle. Suunnitelmia uuden rakentamiseksi on tehty, mutta niitä ei ole voitu aloittaa, koska ulkomaiset asiantuntijat eivät uskalla tulla Gazan alueelle, ja toiseksi varoja siihen ei ole. Nyt romahtanut viemärivesilammikko oli pienempi kahdesta. Muutaman päivän ajan jatkuneitten sateitten uskotaan nostaneen veden pinnan ja pehmittäneen suojavallin.
6. UUTISOTSIKOITA.
- IDF JOUTUI tulitaisteluun partioidessaan al-Aksan pyssymiesten kanssa tänä aamuna Jeninissä. Yksi pyssymies haavoittui vaikeasti ja menehtyi myöhemmin haavoihinsa. Lisäksi IDF pidätti yön aikana 37 etsittyä terroristia Juudean ja Samarian alueilta.
- ARVIOLTA 100 egyptiläistä sotilaallista neuvonantajaa on Mideast Newsline uutisen mukaan poistunut Gazan alueelta Hamasin uhattua heidän henkeään.
- ISRAELIN SÄÄ pysyy viileänä, joskin aurinko pilkistelee sapatin aattoon saakka. Ensi viikon puolivälissä ennustetaan viileää ja sateista säätä.
- TERRORISTIT ampuivat kaksi Kassam-rakettia Ashkelonia kohti tänä aamuna.
- USA, ISRAEL JA SAUDI ARABIA ovat käyneet salaisia neuvotteluja korvausten maksamiseksi palestiinalaispakolaisille, jotka haluavat jäädä asumaan maahan, jossa he nyt ovat. Libyan uskotaan vastustavan suunnitelmaa ja se uhkaa karkottaa kymmenet tuhannet maassa asuvat pakolaiset. Jordanian puolitoistamiljoonaa ja Libanonin 300 000 pakolaista ovat listan kärkisijoilla, eivätkä nämä maat vastustane suunnitelman toteuttamista, Syyrian 200 000 pakolaisen asema on epäselvä tässä vaiheessa.
- PERSIANLAHDELLA alkoivat eilen suuret USA:n laivaston sotaharjoitukset. Niihin osallistuu lahdella olevat kaksi lentotukialusta Stennis ja Eisenhover saattoaluksineen, 10 000 miestä ja sata lentokonetta. Alueella on myös ranskalainen lentotukialus saattueineen. Harjoituksissa simuloidaan iskuja vihollisaluksia vastaan, sukellusveneitten seurantaa sekä miinanharavointia tapauksessa, että Hormusansalmen merialue miinoitetaan öljynkuljetusten estämiseksi.

Tuesday, March 27, 2007

TIISTAI 27.03.07
1. KÄDENVÄÄNTÖ USA:N JA ISRAELIN näkökantojen välillä suhteessa saudisuunnitelmaan ja keskusteluihin palestiinalaisten kanssa johti eilen siihen, että USA:n ulkoministeri Gondi Rice muutti päiväohjelmaansa käymällä kahdet keskustelut Ehud Olmertin kanssa ja peruuttamalla sovitun lehdistötilaisuuden. Olmert oli ilmiselvästi epätietoinen, miten suhtautua arabiliiton hyväksymään saudien rauhansuunnitelmaan, joka vaatii Israelilta suoraa antautumista. Hänkin sentään pystyi näkemään vaarat, mitä siihen sisältyy, ja lisäksi uusia vaateita on tulossa Riadin kokouksessa, jossa suunnitelma vahvistetaan.
VAARALLISIN KOHTA suunnitelmassa on se, ettei Israelin alistuminen suunnitelmaan takaa arabivaltioitten solmivan normaaleja diplomaattisuhteita Israelin kanssa, vaan ne voivat itsenäisesti päättää siitä sitten, kun Israel on suorittanut siltä vaadittavat toimet. Lisäksi alustavassa kokouksessa on vahvistettu Saudi Arabian ulkoministerin vinkeistä huolimatta, ettei siihen tehdä Israelin toivomia muutoksia edes pakolaiskysymyksessä.
SAUDISUUNNITELMA perustuu siihen, että Israel vetäytyy 1949 tulitaukolinjoille. Juudean, Samarian ja Gazan alueille perustetun Palestiinan valtion pääkaupunkina tulee olemaan Jerusalem, johon kuuluvat Israelin jo rakentamat Jerusalemin uudet kaupunginosat. Israelin tulee luopua myös Golanin kukkuloista.
www.debka.com kertoo aamun uutisissa, että arabit esittävät YK:n turvallisuusneuvoston ja neljän valtion muodostaman kvartetin toimivan tulevien neuvottelujen sponsorina. USA vastustaa tätä vaatimusta.
Toiseksi arabit vaativat tämän uutislähteen mukaan, että juutalaisten muutto Israeliin lopetetaan eikä ulkomaille muuttaneitten israelilaisten tilalle saa hyväksyä uusia.
Kolmantena uutena ehtona on, että Israelin korkein oikeus peruuttaa päätöksensä sallia ns. täsmäiskut palestiinalaisia terrorijohtajia tai terrorijengejä vastaan.
USA:N ULKOMINISTERI Gondi Rice esitti uhkauksen omaisen vaatimuksen Olmertille, että Israelin tulee jatkaa suoria keskusteluja palestiinalaisten kanssa ”tiekartan” pohjalta, mutta samaan aikaan Israelin tulee aloittaa neuvottelut arabien rauhansuunnitelman pohjalta, ”sillä eihän Israelilla ole mitään menetettävää, jos se käy molempia keskusteluja samaan aikaan”, kuten Rice vakuutti.
TÄMÄN JULMISTELUN taustalla on Bushin hallituksen lähes paniikinomainen tarve saada Israelin ja palestiinalaisten välinen kiista ratkaistua mahdollisimman pian, koska tämän nähdään estävän Lähi Idän kokonaissuunnitelman etenemisen rauhantilaan, kuten Jordanian kuningas Abdullah II vakuutti Bushille viimeisen USA:n matkansa aikana. Sanoma näyttää menneen perille.
BUSHIN HALLITUKSEN asialistalla Palestiinan valtion perustaminen on ykköstilalla.
2. USA:N SENAATIN 79 jäsentä sadasta allekirjoitti senaattorien Bill Nelsonin (D-Flo.) ja John Ensignin (R-Nev.) laatiman kirjelmän Bushin hallitukselle. Kirjelmässä, joka on toinen ja uudistettu versio asiasta, vaaditaan hallitusta kunnioittamaan USA:n periaatteita ja pidättäytymään kaikesta yhteydenpidosta PA:n yhteishallituksen kanssa, vaikka siinä onkin ministereitä, joitten kanssa on toimittu vuosikaudet.
KIRJELMÄSSÄ VAADITAAN, että PA:n hallituksen tulee ensin hyväksyä kvartetin asettamat kolme ehtoa: Tunnustaa Israelin valtio, luopua väkivallasta ja hyväksyä aiemmin solmitut sopimukset.
Aiemmassa versiossa vaadittiin kaiken suoran avun lopettamista ja pidättäytymästä toimimasta kenenkään PA:n hallituksen jäsenen kanssa. Nämä vaatimukset haluttiin muotoilla uudelleen, ettei niiden katsottaisi estävän yhteyksiä Abbasin kanssa. USA:n lainlaatijat haluavat kirjelmällään varmistaa, ettei USA:n verovaroja käytetä terrorismin rahoittamiseen.
3. HOMESHIN JUUTALAISKYLÄN RAUNIOILLE Samariassa virtasi eilen yli 3 500 ihmistä.
Monet sadat heistä palasivat päivän kääntyessä iltaan takaisin koteihinsa, mutta satoja jäi raunioille. Jotkut heistä pystyttivät karkeita tilapäissuojia kivistä ja betoninkappaleista, osalla oli teltat mukanaan, joita he pystyttivät raunioitten väliin. Kaikki sujui ilman välikohtauksia eivätkä palestiinalaiset uhkauksistaan huolimatta puuttuneet marssiin. Rajapoliisit ja sotilaat pysyivät vartiopaikoillaan kaiken varalta.
YNETNEWS kertoo artikkelissaan, että mielenosoittajat olivat puhkoneet poliisiautojen renkaita, mitä muut uutiset eivät vahvista.
ARMEIJAN JA POLIISIN taholta vakuutetaan, että mielenosoittajat saavat olla paikalla tämän päivän, mutta heidän on lähdettävä sieltä iltaan mennessä. Tämä voi aiheuttaa levottomuuksia, sillä heidän joukossaan on nuoria, jotka yhtä vahvasti ovat päättäneet pysyä paikoillaan ja aloittaa kylän rakentaminen uudelleen. Armeija tilasi eilen busseja niitä varten, jotka halusivat poistua alueelta. Nuoret ovat esittäneet kansanedustajille, ministereille ja pääministerille mahdollisuuden osallistua kylän uudelleen rakentamiseen osoittaakseen tällä katumisensa evakuoinnin johdosta. Homeshin juutalaiset karkotettiin 23.08.05.
SAMARIAN NELJÄ KYLÄÄ, jotka Sharon tuhosi ja joitten asukkaat häädettiin kodeistaan, ovat Israelin täydessä valvonnassa, mutta israelilaisten siviilien pääsy sinne on kielletty.
4. PRESIDENTTI KATSAV, joka on poliisin tutkimusten vuoksi kolmen kuukauden virkavapaalla, joutuu vielä kerran poliisin grillattavaksi. Oikeuskansleri Mazuz sanoo saaneensa uutta aineistoa, jonka perusteella hän antoi poliisille kehotuksen jatkaa kuulusteluja. Mazuzin toimien takana kuultaa hänen lähes epätoivoinen pyrkimyksensä saada Katsav käpälälautaan menettämättä omaa uskottavuuttaan, sillä presidentin syyttäminen ei ole aivan jokapäiväinen asia. Useat lakiasiain tuntijat, jotka ovat päässeet tutustumaan syytösasiapapereihin, ovat ilmaisseet mielipiteenään, etteivät esitetyt syytökset ole päteviä ja suosittavat syytetoimien lopettamista. Katsavilla näyttää olevan voimallisia vihamiehiä.
5. TALOUSMINISTERI HIRCHSON sen sijaan sai kylmää vettä niskaansa oikeuskansleri Mazuzin tyrmättyä poliisin olettamukset mustamaalauksesta. Hirchsonin epäillään käyttäneen omiin tarkoituksiinsa varoja yhtiöistä, joita hän johti vuosia sitten. Alkuvuodesta Hirchson kertoi, että hän oli saanut uhkauksia ihmisiltä, jotka vastustavat hänen yksityistämispolitiikkaansa. Mazuz on kuitenkin asiassa kahden vaiheilla. Hänen uskotaan keskiviikkona päättävän, onko Hirchsonin syytä erota ministerin paikaltaan. Järjestö nimeltä Movement for Quality Government (Liike laadukkaan hallituksen puolesta) vaatii Hirchsonin eroa ainakin tutkimusten ajaksi, koska hänen pysyttelemisensä virassaan rumentaa entisestään hallituksen mainetta.
6. MAAILMANPANKKI VAATII Rafahin terminaalin Gazasta Egyptiin pitämistä auki Gazan palestiinalaisten talouden voimistamiseksi. Rafahin terminaali on tärkein ja usein ainoa reitti palestiinalaisten vientituotteitten saamiseksi maailman markkinoille. Ne edustavat 15-20 % PA:n bruttokansantuotteesta. Terminaalin avaaminen ja järjestelyt siellä runnottiin marraskuussa 2005 USA:n ulkoministeri Gondi Ricen johdolla Gazan juutalaisten karkotusten jälkeen. Terminaali on jouduttu sulkemaan toistuvien terroriuhkausten vuoksi. Terminaalin joustavuuden kehittäminen jäädytettiin Gilad Shalitin kaappaamisen vuoksi kesäkuussa 2006. Sopimuksen mukaan liikennettä terminaalin kautta valvovat egyptiläiset ja palestiinalaiset, eurooppalaisten valvojien tarkkaillessa. Tiedot välitetään israelilaisten rajavalvojien TV-monitoriin Kerem Shalomin raja-asemalle Israelin puolella raja-aitaa. Israel päättää Rafahin terminaalin pysymisestä auki. Nykyisin terminaalin kautta kulkee pääasiassa henkilöliikenne.
Tavaroitten transsit sopimukset PA:n ja Egyptin kanssa ovat neuvottelujen alaisina.
7. PALESTIINALAINEN NAINEN yritti salakuljettaa kolme elävää krokotiiliä vyötäisilleen sidottuina Rafahin terminaalin kautta Egyptistä Gazaan. Naisen epätavallinen ulkoasu herätti rajavalvojien epäilyksiä, ja naisvalvoja löysi n. 50 sm:n pituiset krokotiilit naisen yltä. Naisella oli yllään väljä kaapu ja pää peitettynä musliminaisen tavoin, mutta kaapu ei pystynyt peittämään krokotiilin muotoja. Tapaus aiheutti torstaina hetkellisen kaaoksen terminaalissa, mutta pian se vaihtui ihailuksi naisesta, joka uskaltaa sitoa uumilleen eläviä krokotiilejä. Nainen kertoi, että häntä pyydettiin kuljettamaan matelijat rajan yli, mutta ne palautettiin Egyptin puolelle. Eräs nainen oli sitonut apinan rinnalleen, toiset ovat yrittäneet salakuljettaa eksoottisia lintuja ja eräs tiikerin pennun. Ne oli tarkoitus myydä Gazan yksityiseen eläintarhaan.
8. UUTISOTSIKOITA
- IAF KOKEILI eilen ”halpaa” Arrow 2 ohjustentorjunta ohjusta. Testissä ei ollut maaliohjusta, vaan sen tarkoituksena oli testata ohjuksen lentoa ja toimintaa. Minuutin kestänyt koe maksoi 15 miljoonaa NIS. Ohjukseen tehdyt muutokset alentavat rakentamiskustannuksia 20 % ja parantavat oleellisesti sen tappo-ominaisuuksia.
- PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on epäuskoinen Shalitin vapauttamisesta lähi tulevaisuudessa, kerrotaan lontoolaisessa Al-Hayat lehdessä. Abbas lupasi Gondi Ricelle, että Shalitista pidetään hyvää huolta eikä häntä vahingoiteta. Kaappaajat kuitenkin kieltäytyvät luovuttamasta vankiaan ennen kuin lista Israelin vankiloista vapautettavista palestiinalaisista on valmis ja hyväksytty.
- 48 % PALESTIINALAISISTA vaatii PA:n yhteishallitusta hyväksymään kvartetin asettamat ehdot, mutta suunnilleen samansuuruinen osa kansasta vastustaa niitä.
- OIKEUSKANSLERI Mazuz aikoo tutkia kansanedustaja Muhammad Barakein luvattoman matkan Jemeniin, jota Israelissa pidetään vihollismaana ja jonne matkustavien on hankittava hallituksen erikoislupa. Israelin arabikansanedustajat rikkovat avoimesti Israelin lakeja varsinkin yhteyksissään vihamielisiin maihin, kuten Syyria ja Iran.
- ISRAELILAISIA AUTOILIJOITA vastaan hyökättiin. Lähellä Betlehemiä ajanutta autoa vastaan heitettiin Molotovin koktail maanantai-iltana, se ei aiheuttanut ihmisvahinkoja. Nablusin eteläpuolella israelilaista bussia kivitettiin maanantaina. Bussi kärsi vaurioita.
- IDF:N SOTILAAT SURMASIVAT kaksi al-Aksan pyssymiestä tulitaistelussa Nablusissa.
- KOLME PALESTIINALAISTA hukkui Gazan pohjoisosan tulvissa. Sateet jatkuvat.
- GONDI RICE kertoi aamun lehdistötilaisuudessa, että Olmert ja Abbas tapaavat toisensa kerran kahdessa viikossa. He keskustelevat paitsi käytännön asioista myös politiikasta, mutta eivät kajoa lopullisen tilanteen asioihin.

Monday, March 26, 2007

MAANANTAI 26.03.07
1. AMERIKKALAINEN HEGEMONIA esittäytyy ulkoministeri Gondi Ricen tavassa esittää USA:n näkemyksiä, miten asioita Lähi Idässä tulee hoitaa.
Rice sai Egyptissä päälleen presidentti Mubarakin vihaisen ryöpyn hoitaa omia etupihojaan eikä sekaantua toisten asioihin. Rice vaati Mubarakia jouduttamaan Egyptin uudistussuunnitelmia.
ISRAELISSA RICE kertoi Olmertille, että hän on hyväksynyt saudien rauhansuunnitelman ilman lisävaatimuksia ja että Olmertin on paras elää sen mukaisesti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Israelin ja palestiinalaisten suorat keskustelut on ohitettu ja huomio on siirtynyt Riadiin, josta annetaan ohjeet seuraaville siirroille. Israel olisi halunnut muutoksia ainakin pakolaiskysymykseen.
RICE ANTOI myös Olmertille selvän ohjeen, että keskusteluja Mahmoud Abbasin kanssa on jatkettava, vaikka Abbas puhuu pehmoisia ja lupaa asioita, joita ei ole tarkoituskaan toteuttaa. Aivan kuten Arafat aikoinaan. Olmert on yrittänyt selittää, että Abbas lupasi vapauttaa Gilad Shalitin ennen yhteishallituksen muodostamista, mikä ei toteutunut. Abbasin lupaukset toimia Shalitin vapauttamiseksi ovat myös pelkkä huitaisu ilmaan, mitään näyttöä ei ole siitä, että hän edes yrittäisi.
TOISAALTA, voi pitää paikkaansa mitä Moshe Yaalon sanoi Abbasista. ”Abbas ei uskalla liikuttaa edes teekuppia pöydän laidasta toiseen pelätessään sen läikkyvän yli.” Abbas pelkää omia joukkojaan.
KORKEANTASON LÄHETTI, voisi sanoa Ricen toiminnasta. Keskusteltuaan Israelin ja palestiinalaisten johtajien kanssa hän matkustaa Ammaniin, jossa hän tapaa kuningas Abdullah II:n ja myös Abbasin, joka myös ehtii sinne samaan aikaan. On selvää, että Ammanissa keskustellaan saudi-suunnitelmasta .
Ammanista Rice palaa Israeliin, jossa hän antaa Olmertille viimeiset ohjeet ennen paluutaan kotiinsa.
2. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon on jatkanut omaa ohjelmaansa Israelin vierailunsa yhteydessä.
Hän vieraili edellisen kerran maassa 2005 toimiessaan Etelä-Korean ulkoministerinä. Käydessään Ramallahissa ja tavatessaan siellä Abbasin Ban Ki-Moon totesi, ettei aika ole nyt sopiva yhteyksille PA:n hallituksen Hamas-ministereille, mutta toivoi hallituksen toimivan rauhanperiaatteitten mukaan. Tähän hän liitti kaapatun israelilaissotilaan palauttamisen, mikä ”suuresti ilahduttaisi kansainvälistä yhteisöä.” PÄÄSIHTEERI tapaa Olmertin uudelleen maanantaina, minkä jälkeen he pitävät lehdistötilaisuuden. Iltapäivällä pääsihteeri vierailee Jad Vashemin holokaustmuseossa. Muutamia hänen lausunnoistaan ei välttämättä ole kuunneltu mieltymyksellä Israelissa.
VIERAILLESSAAN EILEN Betlehemissä hänet vietiin Aidan pakolaisleiriin, jossa hänet otettiin vastaan suurin Israelin vastaisin mielenosoituskilvin. Jotta sanoma menisi paremmin perille, pääsihteeri vietiin pakolaisleirin tyttökoulun katolle, josta hänelle näytettiin Israelin rakentamaa turva-aitaa, joka sillä kohtaa on korkea betonimuuri. Näkymä sai hänet runoilemaan: ”Tämä on vahvistanut päättäväisyyttäni ja haluani työskennellä rauhan edistämiseksi Lähi Idässä. On hyvin surullista ja traagista nähdä monien kärsivän tämän muurin rakentamisen vuoksi, riistäen mahdollisuuden elämän perusteisiin.” Pääsihteeri Ban Ki-Moon taisi unohtaa, miten moni elämä voi säästyä terroristien pommeilta tämän muurin ansiosta.
LOHDUTUKSENA tälle tuskin voidaan pitää sitä, että pääsihteeri tapasi yli 9000 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien tai tuomiotaan odottavien palestiinalais-terroristien omaisia, mutta ei muslimien kaappaamien tai terroristien hyökkäyksissä rakkaittensa menettäneitten israelilaisten omaisia.
Jossain välissä Ban Ki-Moon kävi hoitamassa velvollisuutensa laskemalla valkoisista kukista solmitun seppeleen Jasser Arafatin haudalle Ramallahissa.
3. JONATHAN POLLARD istuu edelleen USA:n vankilassa eristyssellissä, jossa häneltä on riistetty monet inhimilliset perusoikeudet, on istunut jo yli 21 vuotta. Monet paljon raskaimmista rikoksista tuomitut on päästetty vapaiksi puolta lyhyemmässä ajassa. Pääministeri Olmert näyttää unohtaneen Pollardin olemassaolon, vaikka Pollardille myönnettiin äsken Israel-palkinto ja viimeksi Jerusalemin kaupungin valtuutetut vaativat pormestaria myöntämään Pollardille Jerusalemin kunniakaupunkilaisen arvon.
POLLARD VANGITTIIN 1985 epäiltynä vakoilusta Israelin hyväksi ja vaikka hän suostui tunnustamaan syyllisyytensä sopimus-ratkaisulla, hänet tuomittiin elinkautiseen ilman valitusoikeutta. Pääministeri Netabyahu yritti saada Bill Clintonin vapauttamaan Pollard ennen virkakautensa loppumista, ja Clinton suhtautui asiaan myönteisesti, mutta peruutti aikomuksensa asian päästyä julkisuuteen aiheuttaen suuren kohun. Pollard oli USA:n kansalainen, mutta Israel myönsi hänelle myöhemmin Israelin kansalaisuuden.
POLLARDIN VAPAUTTAMISEKSI on järjestetty lukuisia mielenosoituksia ja kampanjoitta ilman tulosta.
4. WINOGRAD-KOMITEAN kuulustelupöytäkirjoja on julkistettu oikeuden päätöksen mukaisesti.
Päätös ei välttämättä ole herättänyt myönteisiä lausuntoja kuulusteluihin joutuneilta. Shimon Peres valittaa, ettei hän olisi kertonut asioita niin avomielisesti, jos hän olisi tiennyt kaiken joutuvan kansalaisten tutkittavaksi. Samaa valittaa entinen tiedustelujohtaja kenraalimajuri (res.) Amos Malka.
KOMITEAN TAHOLTA todetaan, että komitealle annettiin laajat valtuudet päättää avoimesta kuulustelusta ja asiakirjojen julkistamisesta. Tämän mukaisesti komiteassa uskottiin, että suljettujen ovien takana tehtyjen kuulustelujen tai niitten osien julkistaminen kuuluu sen oikeuksiin. Erään kansanedustajan vaatimuksen mukaan korkein oikeus päätti vastoin komitean pyyntöä julkaista kuulustelupöytäkirjat ilman sensurointia. Shimon Peres selitti, että päätös julkaista pöytäkirjat estää tekemästä oikeita johtopäätöksiä Libanonin sota II:sta. Peresin lausunnossa kuultaa läpi se, että hän esitti kuulusteluissa syytöksiä Olmertille ja pahoittelee sitä nyt. Peres syytti myös sitä, että julkistaminen vahingoittaa Israelia, koska Hizbullah sen varjolla pystyy osoittamaan Israelin valmistautumattomuuden sotaan ja häviön siinä.
MALKA VALITTAA sitä, että kuulusteluissa annetut tiedot voivat antaa joillekin mahdollisuuden nostaa syytteitä kuulusteltuja vastaan. Olmert vastusti valtakunnan-oikeuden asettamista juuri tästä syystä, koska hän pelkäsi jälkiseurauksia.
5. LIBANONIN SODASSA henkensä menettänyt majuri Rai Klein on ehdolla Israelin korkeimman
mitalin, Medal of Valor, saajien joukossa. Hän palveli sodassa Golani prikaatin pataljoona no 51 apulais-komentajana. Hän heittäytyi vihollisen heittämän kranaatin päälle säästääkseen miehiään. Seitsemän muuta sotilasta kuoli pataljoonasta sodan aikana. Mitalia Medal of Valor ei ole myönnetty Jom Kippur-sodan jälkeen. Edellisen mitalin sai prikaatikenraali Avigdor Kahalani panssaripataljoona 77 komentajana Golanilla.
6. HOMESHIN SIIRTOKUNNASTA karkotettujen ja heihin liittyneitten vapaaehtoisten marssi entisen
kylän raunioille tänään on vielä epäselvää. Marssin järjestäjät kertovat, että ainakin 2000 ihmistä osallistuu marssiin, ja marssin johtaja Yossi Dagan, joka asui hävitetyssä Sa-Nurissa sanoo, että IDF ei ole antanut heille lupaa mennä alueelle, yöpyä siellä ja palata seuraavana päivänä, kuten jotkut uutiset kertovat. Marssijat aikovat kokoontua Shavei Shomronissa, läheisessä siirtokunnassa. Dagan lupaa, että Homesh on vain ensimmäinen kohde, joka rakennetaan uudelleen. Muut hävitetyt kylät rakennetaan samoin uudelleen. PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz julmistelee, että armeija tulee estämään näitten ”ääriainesten” pääsyn evakuoituun kylään. Homesh oli viimeinen Samarian neljästä kylästä, jotka Sharon tuhosi elokuussa 2005.
VIIMEISEN TIEDON mukaan IDF on antanut luvan marssijoille mennä Homeshin raunioille sotilaitten ja poliisien suojaamina. Ensimmäiset marssijat aloittivat vaelluksensa aikaisin maanantaiaamuna.
Marssijoita uskotaan tulevan paikalle tuhansittain eri puolilta maata.
Palestiinalaiset ovat uhanneet puolustaa raunioita asein.
7. IRAN UHITTELEE turvallisuusneuvoston asettamien uusien pakotteiden alla todeten, että ne ovat
laittomia ja etteivät ne estä Irania jatkamasta ydinohjelmaansa. Iran on aloittanut omat merisota-harjoituksensa Persianlahdella USA:n ja Englannin sekä Ranskan kasvavien merivoimien silmien alla. Ranska lähetti alueelle oman lentotukialuksensa useine saattoaluksineen.
IRANIN ASEMAHTIA tarkkailevat ovat ilmaisseet epäilyksensä Iranin sotakaluston todellisesta kunnosta ja määrästä. He epäilevät, ettei Iranin uusin ohjus Shihab 3 eikä sen 1600 osakärkeä sisältävä räjähdekärki ole vielä valmis. Tähän päätelmään he ovat tulleet havaittuaan, ettei ohjusta ole esitetty sotaharjoituksissa ja että samoja laukaisualustoja käytetään toistuvasti uudelleen. He epäilevät, että Shihab 3 ohjuksen asemesta on käytetty Shihab 2 ohjusta, joka on maalattu katsojien hämäämiseksi Shihab 3:n puna-mustin värein. (lähde www.debka.com)
8. TURKKI ON LÄHETTÄNYT joukkojaan Irakin pohjoisosiin estääkseen jokakeväisen kurdien operaation. Tämä ei välttämättä ole USA:n suunnittelijoitten mieleen. Turkki on tiettävästi kieltänyt USA:n koneita lentämästä Kyproksen turkkilaisosan yllä. Tarkoittaneeko tämä Turkin ja USA:n suhteitten viilenemistä ?

Sunday, March 25, 2007

SUNNUNTAI 25.03.07
1. ON AIKA KOOTA DYNAMISMIA, oli YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin viesti israelilaisille isännilleen saapuessaan kolmipäiväiselle vierailulle Israeliin. Hän kertoi havainneensa arabimaailman uudistuneen päättäväisyyden muotoilla 2002 saudien rauhansuunnitelma esityskuntoon. Ban Ki-Moon lisäsi, että ”meidän tehtävämme on löytää tämä potentiaali ja kehittää toteutuskelpoinen prosessi, joka johtaa rauhaan”.
PÄÄSIHTEERI esitti kuitenkin välittömän kritiikkinsä IDF:n tarkastuspisteistä ja niistä hankaluuksista, mitä Israelin politiikka voi aiheuttaa palestiinalaisille.
Keskustellessaan puolustusministeri Amir Peretzin kanssa, joka oli pääsihteeriä vastassa lentokentällä, Ban Ki-Moon totesi, että YK oli mukana alusta lähtien Israelia muodostettaessa ja 50 vuotta siitä lähtien ja sanoi toivovansa, että YK on siellä taas kattavaa ratkaisua etsittäessä kiistan lopettamiseksi.
PERETZ PYYSI pääsihteeriä tekemään voitavansa, että israelilaiset sotilaat Gilad Shalit, Ehud Goldwasser ja Eldad Regev saadaan vapautetuiksi kaappaajiltaan YK:n päätöslauselman 1701 mukaisesti.
PÄÄSIHTEERI BAN KI-MOON tapaa Israelin korkeinta johtoa sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja muutamia PA:n hallituksen ministereitä, joilla ei ole siteitä Hamasin kanssa.
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondi Rice saapuu Egyptistä Israeliin tänään. Hän tapaa YK:n
pääsihteerin Jerusalemissa, kuten myös Israelin ja PA:n johtoa. Rice kieltää sanoneensa, että arabien tulisi poistaa saudi-suunnitelmaan lisäämänsä vaatimus palestiinalaisten vankien paluuoikeudesta. Rice selvensi, että saudi-suunnitelma on heidän esityksensä eikä ole oikein vaatia siihen muutoksia.
MUTTA hän lisäsi, ettei se ole ehdoton formula, jonka mukaan toimitaan, vaan perusta jatkoneuvotteluille.
Ricen vierailu nähdään USA:n pyrkimyksenä osoittaa tahtonsa edistää rauhansuunnitelmaa ja toisaalta saada ”arabi-kvartetin” tuki USA:n Lähi Idän politiikalle, joka on levottomassa käymistilassa.
ISRAELISSA NÄHDÄÄN, että USA odottaa arabivaltioitten normalisoivan suhteensa Israelin kanssa ennen Israelin ja palestiinalaisten välisten lopullista tilannetta koskevien keskustelujen aloittamista, koska sen uskotaan helpottavan vaikeita neuvotteluja. Tässä sillä on vaikea ylämäki voitettavanaan, sillä sukupolvien aikana kerääntynyt vihamielisyys Israelia kohtaan lähes kaikissa arabimaissa ei ole helposti ylitettävissä. Vaikka arabijohtajat olisivat valmiit suunnanmuutoksiin, yleisen mielipiteen muutos ei käy hetkessä.
3. ISRAELIN HALLITUKSEN yritykset PA:n yhteishallituksen boikotista näyttää repeilevän kaiken
aikaa, eikä hallitus voi sille mitään. PA:n hallituksen talousministeri Salam Fayad ja ulkoministeri Ziad Abu Amr ovat tavanneet viime viikon aikana useita ulkomaisia diplomaatteja. Niiden joukossa oli Belgian ulkoministeri Karel de Gucht, EU:n Lähi Idän pääedustaja Marc Otte sekä Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, joka tapasi lauantaina Ramallahissa Mahmoud Abbasin, Abu Amrin ja Salam Fayadin. Diplomaattivierailuja johti kuitenkin Norjan apulaisulkoministeri Raymond Johansen, joka alkuviikosta tapasi Mahmoud Abbasin sekä PA:n yhteishallituksen pääministerin Ismail Haniyehin (Hamas).
VENÄJÄ JA RANSKA vaativat PA:n hallitukselle asetettujen boikottien poistamista. Ranska kutsui ulkoministeri Abu Amrin viralliselle vierailulle Ranskaan.
BELGIAN ULKOMINISTERI Karel de Gucht kertoi pyytäneensä PA:n ulkoministeri Abu Amria toimimaan israelilaisen sotilaan vapauttamiseksi, väkivallan lopettamiseksi ja saattamaan kaikki turvallisuusjoukot yhden johdon alaisiksi. Hän kertoi havainneensa, että PA:n yhteishallituksen ohjelmaan sisältyy aineksia, joiden voidaan katsoa tunnustavan kvartetin asettamat kolme vaatimusta boikotin lopettamiseksi. Samalla hän vaati Israelia lopettamaan setlementtien rakentamisen. De Gucht sanoi EU:n yhteisön työskentelevän voimallisesti lähiviikkoina voidakseen poistaa kaikki tiellä olevat esteet.
USA:N LÄHI IDÄN lähettiläs David Welch tapasi perjantaina Abbasin ja hänen läheisimmät avustajansa valmistellessaan Gondi Ricen vierailua. (JP, AP)
4. VÄKIVALTAA JATKUU GAZASSA yhteishallituksesta huolimatta. Fatahin edustajat osoittivat
mieltään Fatahia edustavan turvallisuusmiehen Arafa Nofalin surmaamista vastaan. Nofalin luotien repimä ruumis löydettiin Hamasin kanssa yhteydessä olevan perheen talon ulkopuolella Gazassa perjantaina. Nofalin hautajaisista muodostui spontaani mielenosoitus Hamasia vastaan, jossa huudettiin ja vannottiin, että Nofalin murha kostetaan. Abbas sanoi uskovansa, että yhteishallitus on ainoa keino välttää sisällissota.
Viime vuoden aikana yli 140 palestiinalaista on saanut surmansa ryhmien välisissä taisteluissa.
5. MARWAN BARGHOUTIN 21-vuotias poika Qassam Barghouti vapautettiin vankilasta kärsittyään
hänelle annetun kolmen vuoden vankeusrangaistuksen. Hänet vangittiin yli kolme vuotta sitten ylitettyään Jordanian rajan Länsirannalle ollessaan matkalla Ramallahiin. Hän opiskeli Kairon yliopistossa. Häntä syytettiin kuulumisesta laittomaan järjestöön, osallistumisesta tulitaisteluun ja neljästä tapon yrityksestä. Hänet tuomittiin kuulumisesta laittomaan järjestöön, mutta muut syytökset hylättiin. Qassam Barghouti joutuu ilmoittautumaan poliisille kerran viikossa, suorittamaan 25 000 USD takuusumman, eikä hän saa poistua Ramallahista. Vapauduttuaan hän kävi tukijoineen Jasser Arafatin haudalla Ramallahissa.
6. JUUDEAN JA SAMARIAN poliisi esti YMCA:n (Nuorten miesten kristillisen yhdistyksen) järjestämän 400 palestiinalaisen, israelilaisen ja ulkomaisen pyöräilijän matkan Samariasta Jerikoon vain muutama hetki sen alettua. Poliisi ilmoitti syyksi sen, ettei järjestäjä ollut hakenut lupaa tilaisuudelle, jonka se kuvaili mielenosoitukseksi Juudean ja Samarian ”miehitystä” sekä IDF:n asettamia tarkastuspisteitä vastaan. Pyöräilijöitten eilisen 30 km:n Jerikon matkan estämisen syyksi poliisi kertoi myös sen, ettei poliisi voinut taata heidän turvallisuuttaan. Pyöräilijät yrittivät puolentoista tunnin ajan taivuttaa poliisia muuttamaan mielensä, mutta ilman tulosta. Osa heistä ajoi sinne kuitenkin toisia teitä pitkin.
7. TURVALLISUUSJOUKOT VARAUTUVAT väkivaltaan pyrkiessään estämään Homeshin tuhottuun
juutalaissiirtokuntaan marssivien satojen juutalaisten matkan maanantaina. JPostin Y Katzin artikkelissa heitä kutsutaan oikeistolaisiksi aktivisteiksi. Turvallisuusjoukot toivovat voivansa selviytyä tilanteesta ilman väkivaltaa, mutta helmikuussa 2006 poliisin ja sotilaitten väkivalloin tyhjentäessä ja tuhotessa Amonan siirtokuntaa yli 300 ihmistä loukkaantui. Amonaan oli rakennettu kymmenkunta pysyviksi asunnoiksi tarkoitettua kivitaloa, jotka Olmertin määräyksestä tuhottiin paikalle kokoontuneitten satojen mielenosoittajien vastuksesta huolimatta. Poliisin väkivaltaisuutta vastaan on nostettu lukuisia oikeusjuttuja. Mielenosoitusmarssin, johon järjestäjät odottavat saavansa tuhansia osanottajia, järjestävät Professorit voimakkaan Israelin puolesta; Komemiyat; Maginel Eretz; Halev HaYehudi ja Mateh Tzafon. Marssin tarkoituksena on soittaa Homeshin tuhottujen talojen uudelleen rakentamisen alkutahdit jo ennen pääsiäistä.
8. UUTISOTSIKOITA.
- TECHNION on professori Timor Basov on yhdessä tri Tamar Ben-Yosef in kanssa Rappaportin lääkintä-koulussa kehittänyt uuden materiaalin, joka esiteltiin Bio-organic and Medical Chemistry Letters julkaisussa. Ainetta kutsutaan koodilla NB30. Se sitoo inhimilliset ribosomit, ja siellä, missä on tapahtunut proteiinin tulkitsemishäiriön aiheuttanut mutaatio, aine asentaa sinne aminohapon, joka mahdollistaa jatkuvan tulkinnan, kunnes aktiivinen proteiinituotanto alkaa. Basov kertoo, että uusi aine auttaa parantamaan satoja geneettisiä virheitä ja ehkä jonkun tyyppisiä syöpäkasvaimiakin, ja se on alle yksi seitsemäs osa niin myrkyllinen kuin gentamycin. (JP Judy Siegel 25.03.07)
- ELiPAZ PALUA menetti poikansa Nadavin Libanonin sota II:n aikana Maroun al-Razin taistelussa. Hän aloitti nälkälakon ja aikoo jatkaa sitä siksi, kunnes Olmert eroaa.
Olmert on vaikeuksissa talousministeri Hirchsonin suostuessa valtion todistajaksi, sillä hän
tietää Olmertin laittomuuksista enemmän kuin kukaan muu.
- EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana haluaa tavata Iranin johtavan ydinohjelma neuvottelijan Ali Larijanin.
- POLIISIA syytetään kaksinaismoraalista, koska se erotti välittömästi rajapoliisit, joiden nähtiin pieksevän palestiinalaista nuorta, joka oli kivittänyt heitä. Poliisi ei sen sijaan ole erottanut poliiseja, joita vastaan on nostettu syytteet juutalaisten mielenosoittajien vahingoittamisesta jo vuosia sitten, vaan he jatkavat edelleen viroissaan.
- YNET ja TV-10 näytti videolla tapauksen, jossa sotilaitten etsintäkoira hyökkäsi palestiinalaisen naisen kimppuun (eikä etsityn terroristin) tarttuen hampaillaan hänen käteensä. Naiselle annettiin ensiapu paikalla ja vietiin sairaalaan jatkohoitoa varten. Tapaus sattui lähellä Betlehemiä olevassa kylässä. Koira lähetettiin talon sisään, jonne arabit olivat kerääntyneet vastustamaan sotilaitten etsintää. Uutista peukaloitiin, sen mukaan sotilaat katsoivat vierestä koiran hyökkäystä ja PA:n propaganda kertoi koiria olleen useita verraten sitä vastaavaan tapaukseen Etelä Afrikassa, jossa poliisikoirat repivät ihmisiä.
- YITZCHAK SHLISSEL JA AYELET BIBER tutustuivat toisiinsa pyrkiessään puolustamaan Gush Katifia ja Amonaa hävitykseltä viime vuonna. Yitzchak haavoittui Amonassa. He jatkoivat yhteyttään ja päättivät sitoa elämänlankansa yhteen tällä viikolla Amonassa.