Posts

Showing posts from November 23, 2008
PERJANTAI 28.11.08
1. TERRORIHYÖKKÄYKSEN selvittely Mumbaissa jatkuu edelleen. Intian vahvasti aseistetut turvallisuusjoukot piirittävät juutalaisten omistamaa 5-kerroksista Chabad-taloa, ja aamulla erikoisjoukkoja laskettiin helikoptereista talon katolle sotilaitten suojatessa operaatiota naapuritalojen katoilta. Paikalta tulleet tiedot ovat vielä sekavia. Erään tiedon mukaan talossa olisi ollut puolenkymmentä elävää panttivankia, toisten mukaan kaikki vangit oli surmattu. Joukot etenevät talon sisällä varovaisesti huone huoneelta, koska siellä on tiettävästi vielä muutama vaarallinen terroristi. Talosta kuultiin räjähdyksiä.
ISRAELIN ulkoministeriö ilmoitti eilen, että Mumbaissa on yli 30 juutalaista, jotka eivät ole ilmoittaneet olinpaikastaan. Heistä ainakin kymmenkunta on voinut olla hotelleissa, joissa tulitaistelut ovat riehuneet kaiken aikaa. Taj Mahal hotelli oli vielä eilen paikoittain tulessa.
INTIAN pääministeri kertoi eilen, että ainakin osa hyökkääjistä on tullut…
TORSTAI 27.11.08
1. TERRORI-ISKU Mumbaissa Intiassa kymmeneen eri kohteeseen surmasi ainakin 101 ihmistä ja haavoitti 287. Nämä luvut ovat tämän hetken tietoja, mutta niillä on taipumus kasvaa tietojen tullessa eri sairaaloista ja klinikoilta. Lisäksi terroristit pitävät panttivankeinaan tällä hetkellä sikäli kuin tiedetään satoja ihmisiä. Iskuja tehtiin kaupungin poliisiasemaa vastaan, ainakin kahteen suosittuun luxushotelliin Taj Mahal ja Oberoi, sekä Chabab-keskukseen jossa osa hyökkääjistä pitää sinne majoitettuja viittä perhettä panttivankeinaan. Ruumiita löydettiin keskuksen ulkopuolelta ja sisältä kuului laukauksia. Keskuksen johtaja rabbi Gavriel Holtzberg oli vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa keskuksessa ja lienee hyökkääjien vankina. Rakennuksesta nähtiin yhden naisen lapsensa ja keskuksen kokin kanssa poistuvan, mutta heidän henkilöllisyydestään ei ollut täyttä selvyyttä.
RABBI GAVRIEL HOLTZBERG ja hänen vaimonsa Rivka lähetettiin Intiaan useita vuosia sitten Chabad-…
KESKIVIIKKO 26.11.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uhoaa USA:ssa, että rauhansopimus palestiinalaisten kanssa on mahdollista solmia pian. ”Periaatteessa ei ole mitään, mikä estäisi meitä saavuttamasta sopimusta keskeisissä kysymyksissä lähitulevaisuudessa”, kertoi Olmert israelilaisille journalisteille. ”Uskon sen olevan mahdollista, uskon ajan olevan kypsän. Julkilausuma on tarpeen ja olen valmis sen antamaan. Toivon että myös vastapuoli on.”
OLMERT myös selvensi huhuja, joiden mukaan Bush olisi varoittanut Israelia iskemään Gazassa tai Iranissa, koska ne niiden mukaan vahingoittaisivat USA:n asemaa Irakissa ja Afganistanissa, ja Lähi Idässä yleensä.
”En muista, että kukaan hallituksessa, mukaan lukien viimeiset kaksi päivää, olisi opastanut minua tai ketään virallista edustajaani, pidättymään toimista, jotka katsomme välttämättömiksi Israelin keskeisiin turvallistarpeisiin, mukaan lukien Iran,” Olmert selvitti vastauksena JP:n edustajan esittämään kysymykseen. Olmert kiitteli Bu…
TIISTAI 25.11.08
1. HIZBULLAH katsoo, ettei se voi itse iskeä Israeliin kostoksi Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia. Tämä siksi, että Israel on uhannut iskeä vapaasti valitsemiinsa kohteisiin Libanonissa, koska ”Hizbullah on osa libanonilaista yhteiskuntaa ja sanoo taistelevansa sen laillisena puolustajana ja edustajana”. Viimeksi Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri puolusti Hizbullahin ja PLO:n oikeutta pitää aseensa eikä suostua luovuttamaan niitä hallitukselle, kuten entinen presidentti Amine Gemayel vaatii.
HIZBULLAH EI kuitenkaan ole haudannut sotakirvestään, vaan se lainaa sitä sopivaa maksua vastaan eri terrorijärjestöille, ennen kaikkea Gazassa toimiville Hamasille, Islamic Jihadille ja al-Aksan Marttyyreille, joita se kehottaa ja houkuttaa kostamaan Israelille sen puolesta.
Hizbullah syyttää, että Mughniyehin murhasi Israelin Mossadin agentit, joka kieltää millään tavoin osallistuneensa salamurhaan helmikuun 12. päivänä Damaskoksessa.
ISRA…
MAANANTAI 24.11.08
1. IDF SALLII PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisen Betlehemiin joulun pyhien ajaksi. Nämä USA:n Jordaniassa ja Jerikossa kouluttamat ja aseistamat joukot valvovat lakia ja oikeutta Nablusissa, Jeninissä ja Hebronissa. Heidän osuutensa rajoittuu kuitenkin vain päiväaikaan tapahtuvaan valvontaan, yöllä kaupunkeja valvovat IDF:n sotilaat, joiden pääasiallinen tehtävä on terrorismin kitkeminen ja terroristien pidättäminen. IDF tulee pidättämään itsellään todellisen vastuun turvallisuudesta myös Betlehemissä.
PA:N turvallisuusjoukot sijoitetaan Betlehemiin ennen joulunpyhiä, mutta kuinka kauan he siellä viipyvät, lienee vielä sopimatta. Oikeisto kritisoi IDF:n päätöstä rajusti.
TÄMÄ JÄRJESTETLY Betlehemissä katsotaan uudeksi Olmertin yritykseksi tukea Mahmoud Abbasin asemaa Juudeassa ja Samariassa ja osoittaa hänelle myötätuntoa, jolle hän ei näytä saavan minkäänlaista vastakaikua. Päinvastoin Abbas käyttää jokaista tilaisuutta hyväkseen solvatakseen Israelia j…
SUNNUNTAI 23.11.08
1. USA:N PRESIDENTIKSI vaaleilla valittu Baruck Hussein Obama valmistelee hallitustaan ja kokoaa läheisimpiä virkamiehiään ja avustajiaan. Valituista henkilöistä voidaan päätellä, millaista politiikkaa Obama aikoo noudattaa virkakaudellaan.
ULKOMINISTERIKSI näyttää nousevan Obaman kilpailija korkeimmasta pallista Hillary Clinton, joka uutistietojen mukaan on hyväksynyt tarjouksen. Hillaryn valinta herättää Israelissa sekavia tunteita. Toisten mielestä hän tulee jatkamaan miehensä Bill Clintonin pyrkimyksiä saada Israelin ja PA:n konflikti nopeaan ratkaisuun. Toiset muistavat, miten Hillary seistessään vuosia sitten Jasser Arafatin vaimon rinnalla kuunteli tyynesti tämän solvaavan Israelia palestiinalaisten lasten myrkyttämisestä ja muista kuvitelluista rikoksista, ja miten Hillary sen jälkeen syleili tätä ikään kuin osoituksena osanotosta.
KANSALLISEN TURVALLISUUDEN neuvonantajaksi Obama nimittänee eläkkeellä olevan kenraali James Jonesin, ja toiseksi neuvona…