PERJANTAI 28.11.08
1. TERRORIHYÖKKÄYKSEN selvittely Mumbaissa jatkuu edelleen. Intian vahvasti aseistetut turvallisuusjoukot piirittävät juutalaisten omistamaa 5-kerroksista Chabad-taloa, ja aamulla erikoisjoukkoja laskettiin helikoptereista talon katolle sotilaitten suojatessa operaatiota naapuritalojen katoilta. Paikalta tulleet tiedot ovat vielä sekavia. Erään tiedon mukaan talossa olisi ollut puolenkymmentä elävää panttivankia, toisten mukaan kaikki vangit oli surmattu. Joukot etenevät talon sisällä varovaisesti huone huoneelta, koska siellä on tiettävästi vielä muutama vaarallinen terroristi. Talosta kuultiin räjähdyksiä.
ISRAELIN ulkoministeriö ilmoitti eilen, että Mumbaissa on yli 30 juutalaista, jotka eivät ole ilmoittaneet olinpaikastaan. Heistä ainakin kymmenkunta on voinut olla hotelleissa, joissa tulitaistelut ovat riehuneet kaiken aikaa. Taj Mahal hotelli oli vielä eilen paikoittain tulessa.
INTIAN pääministeri kertoi eilen, että ainakin osa hyökkääjistä on tullut meritse, ja että ulkomaat ovat osallisia hyökkäyksestä. Tällä lausunnolla yleensä tarkoitetaan Pakistania, joka heti hyökkäyksen alettua tuomitsi hyökkäyksen ja sanoutui siitä irti.(JP)
2. INTIAN turvallisuusviranomainen eversti Behram A Sahukar kertoi eilen, että
hyökkääjät vaativat Intiaa katkaisemaan suhteensa Yhdysvaltain, Englannin ja Israelin kanssa, mitkä ovat vahvistuneet viime vuosien aikana. Toinen päämäärä hyökkäyksellä oli Intian viranomaisen Sahukarin mukaan kiihottaa suhteita Intian suuren muslimiväestön – suuruudeltaan kolmas Indonesian ja Pakistanin jälkeen – ja hallitsevan hinduväestönosan välillä. Sahukar selitti, että suhteet Intian ja USA:n välillä ovat voimistuneet, mutta niin ovat myös Intian ja Israelin väliset suhteet. Hän painotti, ettei suhteitten vahvistuminen ole kuitenkaan tapahtunut muslimimaitten kustannuksella.
SAHUKAR ARVIOI, että hyökkäys on nähtävä osana näiden maiden kansainvälistä taistelua terroria sekä radikaalia islamia vastaan. Sahukar, joka on tunnettu terrorismin tutkimuksistaan ja asiantuntemuksestaan, katsoo, että pääkohteena hyökkäyksessä olivat USA:n ja Englannin kansalaiset. Isku Chabad-taloon oli hänen mukaansa ”opportunistinen toimi, jonka suorittivat Pakistanin radikaalielementtien kanssa yhteydessä olevat jihadiryhmät”.
SAHUKAR SELITTI, että jos terroristien tarkoituksena oli iskeä nimenomaan israelilaisiin, he olisivat hyökänneet Goaan tai Manaliin, jotka ovat israelilaisten suosimia lomanviettopaikkoja.
Hän arvioi, että hyökkäyksen takana voivat olla Intian muslimiainesten ”sleeper-solut” , joita tukivat Pakistanin radikaalit ääriainekset, mistä todisteina olivat merenrannasta löydetyt kumiveneet.
HYÖKKÄYS voi lisäksi olla yhteydessä ryhmään, jonka Omar Sheikh yhdessä Maulana Mazood Azharin kanssa muodostivat nimellä Jaish e Muhammad, joka yhdessä Laskar e Taiyyban kanssa teki useita hyökkäyksiä Intian parlamenttiin 2001 sekä Kashmirissa vuodesta 1999 lähtien, Sahukar selittää. Omar Sheikh teloitti amerikkalaisen journalistin Daniel Pearlen 2002. Intia vapautti Sheikhin ja Mazoodan muslimiradikaalien sieppaamaa 180 lentomatkustajaa vastaan 1999.
SAHUKAR sanoi, ettei hyökkäys ollut ensimmäinen ulkomaalaisia vastaan tehty. Ääriainekset pyrkivät käyttämään hyväkseen hindu- ja muslimiväestön vastakkaisuutta, josta esimerkkinä ovat hindutemppelin raunioille rakennettu Babri Masjid moskeija, jonka hinduainekset tuhosivat 1992, ja 10 vuotta myöhemmin sattunut hyökkäys, jossa muslimit polttivat 58 hindua junavaunuun Ghodrassa. Sahukar selitti, että radikaalit ovat siirtäneet iskunsa suuriin kaupunkeihin sen jälkeen, kun Kashmirin tilanne on saatu hallintaan. (JP)
3. Viimeisten tietojen mukaan taistelut Mumbain Chabad-talossa jatkuvat, mutta osa panttivangeista on päässyt pakoon. Talon johtajan rabbi Gavriel Holtzbergin ja hänen Rivka-vaimonsa kohtalo on tuntematon. Aamun kuluessa talosta kuultiin lisää räjähdyksiä. Myös hotelleista on saatu pelastettua useita panttivankeja, mutta kokonaistilanne on sielläkin avoin. Israelin turvallisuusviranomaiset toteavat, että Intian terrorismin vastaiset erikoisjoukot ovat hyvin koulutettuja, mutta ettei heillä ollut tarpeeksi tiedustelutietoja ennen hyökkäyksiään, mikä vaaransi panttivankien kohtalon.
TÄHÄN MENNESSÄ ainakin 125 ihmistä on saanut surmansa ja 327 haavoittunut Mumbain terrori-iskussa. Luvut eivät ole lopullisia taistelujen ja siivoustöiden jatkuessa. Intian poliisi kertoo, että nelisensataa ihmistä vapautettiin Taj Mahal hotellista. Oberoi hotellista vapautettiin satakunta panttivankia, osa heistä lentovirkailijoita. (JP, Debkafile)
4. ARABILIITON ulkoministerien kokouksessa Kairossa esitettiin vaatimus, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pysyy virassaan sen loputtua 09.01.09, kunnes välirikko Fatahin ja Hamasin välillä on saatu sovittua ja uudet vaalit pidettyä 2010 Gazassa ja Länsirannalla. JP:n journalisti Kh A Toameh kuvaa Kairon kokousta ”myrskyiseksi” sen keskustellessa kriisistä palestiinalaisten välillä. Lopulta saatiin aikaan päätös, jolla Abbasia kehitettiin pysyttelemään PA:n johdossa. Jos ulkoministerien päätös saikin aikaan helpotuksen huokauksen Ramallahissa, Hamasin johto Gazassa koki pettymyksen ja ilmaisi syytöksensä, ettei kokouksessa puututtu millään tavoin Gazan saartoon.
PA:N Kairon kokoukseen osallistuneet virkailijat ”rauhankeskustelijana” tunnettu Saeb Erekat ja PLO:n virkailija Yasser Abed Rabbo ilmaisivat tyytyväisyytensä päätökseen. Syyrian ulkoministeri Walid Muallem ja Rabbo joutuivat sanasotaan, joka kehittyi kahdenkeskiseksi huudoksi Muallemin esitettyä sarkastisia huomioita Fatahin saavutuksista Länsirannalla. Rabbo poltti päreensä, kun Muallem esitti toivovansa, että Hamasin edustajat kutsutaan seuraavaan arabiliiton kokoukseen. Muallem aiheutti samantapaisen kiihkeän sanailun Egyptin ulkoministeri Ahmed Abul Gheitin kanssa syytettyään tätä Egyptin epäonnistuneista välitysyrityksistä Fatahin ja Hamasin välillä. (JP)
5. YK:n ydinasioita valvovan elimen IAEA:n pääsihteeri Muhammed ElBaradei pitää ”epätietoisuuden sormea suussaan” harkitessaan, mitä tehdä Syyrian kanssa. Järjestön tutkijat kävivät hakemassa maanäytteitä Syyriasta epäillyn ydinlaitoksen raunioilta, joista ilmeni selvästi rikastetun uraanin jäänteitä. Toiseksi kaikki laitoksesta otetut kuvat osoittavat, että se muistuttaa selvästi samantapaisia rakenteita Pohjois-Koreassa. Pääsihteeri ei kuitenkaan ole vakuuttunut, että todisteet ovat riittävät. Hän myös väittää, ettei hänen johtamallaan järjestöllä ole käytettävissään laitoksesta otettuja satelliittikuvia ennen pommitusta tai heti sen jälkeen, jonka IAF:n koneitten sanotaan tehneen. Diplomaatit, jotka tuntevat asiaa, olettavat, että joko Syyria osti kaikki kohteesta ostetut satelliittikuvat pyrkiessään salaamaan laitoksen käyttötarkoituksen, tai kuvia ottaneet 7 kaupallista yritystä olivat vetäneet kaikki kuvansa pois markkinoilta. Yksi diplomaateista väittää, että ElBaradei puhuu pehmosia, muunneltua totuutta tai ei ole ajan tasalla, sillä aivan äskettäin IAEA on saanut käsiinsä satelliittikuvia, joissa kohde näkyy välittömästi pommitusten jälkeen. (JP)
SYYRIAN epäillään suunnitelleen plutoniumin valmistamista Pohjois-Korean ja Iranin opastuksella ja Iranin kustantamana Iranin ydinlaitoksia varten. Syyria tuskin on kuitenkaan lopettanut salaisia toimiaan, vaan sen epäillään hajottaneen toiminnan eri puolille maata.
6. LIBANONIN presidentti Michel Suleimanin Iranin vierailun yhteydessä maat solmivat viiden vuoden turvallisuussopimuksen, kertoo Lontoossa ilmestyvä A-Sharq Al-Awsat artikkelissaan torstaina JP:n mukaan. Suleimanin kahden päivän virallinen vierailu Iranissa päättyi tiistaina. Keskusteluissa maitten edustajien välillä keskityttiin turvallisuus- ja puolustus-kysymyksiin kuten myös kansainvälisiin ja kansallisiin molempia maita koskeviin kysymyksiin. Iran lupautui toimittamaan Libanonille puolustuksellisia aseita, joiden laadusta sovitaan erillisissä keskusteluissa, sanovat iranilaislähteet. Osapuolet sopivat keskinäisistä vierailuistaan, ja presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraillee Beirutissa lähi aikoina. Suleimanin mukana oli useitten Libanonin ministeriöitten edustajia, jotka neuvottelivat Iranin vastaavien virkailijoitten kanssa. Eräs aiempi uutinen kertoi Suleimanin esittäneen, että Iran lopettaisi Hizbullahin aseistamisen ja keskittäisi toimituksensa Libanonin armeijalle. Ilmeisesti tämä toivomus ei toteutunut. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin uusi pormestari Nis Barkat on muodostanut koaliittion ilman haredim-puolueita UTJ ja Shas. Lain mukaan Barkat voi nimittää 6 apulaispormestaria, jotka kukin saavat palkkaa 40 000 NIS/kk, lisäksi kulukorvauksia ja kuljettajan. Barkatin muodostamaan koaliittioon kuuluu 18 valtuustoedustajaa ilman palkkaa. Barkat sanoo, että hän haluaa haredi-puolueita liittoonsa, vaikka hän selviäisi ilman niitäkin. (JP)
- Poliisi sanoo pidättäneensä neljä 14-16-vuoden ikäistä nuorukaista viime yönä heti puoliyön jälkeen heidän tehdessään aukkoja Kiryat Aban kaupunkia ympäröivään panssariaitaan kaupungin ja ”rauhantalon” välillä. Poliisi pidätti myös yhden alaikäisen tytön, joka kivitti arabeja Hebronissa, mutta uutinen ei kerro, että poliisi olisi pidättänyt arabeja, jotka varmaan kivittivät takaisin.(ynet)
- Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni kutsui eilen puolueensa johtoryhmän kokoon saadakseen tukea vaatimukselleen, että pääministeri Ehud Olmert eroaisi, mikä nostaisi Livnin hänen tilalleen. Olmert on maininnut useassa yhteydessä, ettei hänellä ole aikomustakaan erota ja syyttää, että Livni tekee vaalityötään hänen hartioiltaan. Livni uskoo, että hänen mahdollisuutensa paranevat, jos hän saa pääministeri nuijan käteensä. (ynet)
- Islamilaisen järjestön pohjoinen haara aikoo järjestää mielenosoituksen sapattina. Se alkaisi Nasaretista iskulauseella ”pelasta Gaza”. (INN)
- Kevyt sade lakkaa eikä uusiudu ennen ensi viikkoa, mutta ilma on 23 astetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019